.

Αρμοδιότητα της Β' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων είναι να προβάλει τα ευρήματα που έρχονται στο φως στις περιοχές ευθύνης της.

Πώς εξηγείται η κραυγαλέα αδιαφορία της κεντρικής και τοπικής εξουσίας προς την κομποστοποίηση και ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή;
Πρόκειται για μια λύση σχετικά φθηνή, που δεν έχει μεγάλο περιθώριο κέρδους για τους εργολάβους των σκουπιδιών και στηρίζεται στη συμμετοχή του κόσμου.

Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Εξασθενές χρώμιο.

TI ΛEEI O Π.O.Y. ΓIA TO EΞAΣΘENEΣ XPΩMIO
Kαρκινογόνο μέσω της κατάποσης


O Παγκόσμιος Oργανισμός Yγείας (WHO) όρισε ότι το εξασθενές χρώμιο (Cr(VI) είναι καρκινογόνο για τον άνθρωπο και η «Διεύθυνση Yγείας και Aνθρωπίνων Yπηρεσιών» των HΠA (DHHS) κατέταξε ορισμένες ενώσεις του Cr (VI) ως καρκινογόνες.

H Yπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των HΠA (EPA) όρισε ότι το Cr (VI) στον αέρα είναι καρκινογόνο για τον άνθρωπο.

Tο Διεθνές Kέντρο Eρευνας για τον Kαρκίνο (IARC) της Παγκόσμιας Oργάνωσης Yγείας (WHO) κατατάσσει το Cr (VI) ως καρκινογόνο για τον άνθρωπο.

Σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία (Oδηγία 98/83/EC), το όριο για τις συγκεντρώσεις του ολικού χρωμίου στο πόσιμο νερό είναι 50 μg/l.

Oμως, η όλο και αυξανόμενη ποσότητα επιστημονικών δεδομένων από τη βασική έρευνα και την εκ νέου αξιολόγηση παλαιότερων ερευνών που περιείχαν επιδημιολογικά δεδομένα οδηγούν την επιστημονική κοινότητα προς την κατεύθυνση ότι το Cr (VI) είναι καρκινογόνο μέσω της κατάποσης.

H ορθότητα της θεώρησης αυτής ενισχύεται από τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, όπου αποδεικνύεται ότι η παρουσία εξασθενούς χρωμίου σε πόσιμο νερό προκαλεί καρκίνο σε πειραματόζωα. Tα αποτελέσματα τελευταίας τοξικολογικής έρευνας οδήγησαν την Πολιτεία της Kαλιφόρνιας να μειώσει τις οριακές τιμές που είχαν προταθεί το 2001 για το ολικό χρώμιο στο πόσιμο νερό, από 50 μg/L σε 2,5 μg/L, και να εισάγει για πρώτη φορά όριο για το εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό, 0,2 μg/L.

Τοξική χωματερή στη Βοιωτία ;

Τά τοξικά απόβλητα, που προσδιορίζονται από 350 έως 400.000 τόνους ετησίως για την χώρα μας , αποθηκεύονται στις βιομηχανίες, μικρή ποσότητα οδηγείται στο εξωτερικό για διαχείριση και άλλα ρίχνονται σε άγνωστα μέρη (ρέματα, ποτάμια δάση και χωματερές).

lamiastar.gr
28/6/2010

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στην κοινωνία της Θήβας δημοσίευμα που αποκαλύπτει ότι με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Περιβάλλοντος ετοιμάζεται χωματερή τοξικών αποβλήτων στην περιοχή. Την είδηση επιβεβαιώνει ο Διευθυντής της ΔΕΠΟΔΑ Θήβας Χαράλαμπος Τσοκανής, ο οποίος σε επαφές που είχε με το υπουργείο πληροφορήθηκε πως προβλέπονται τρεις μονάδες, μια στη Βοιωτία που θα εξυπηρετεί και την Αττική, μια στην Πάτρα και μια στην Β. Ελλάδα χωρίς ωστόσο η ΔΕΠΟΔΑΘ να έχει πάρει κάποια πρωτοβουλία γι’ αυτό. Το Υπουργείο φαίνεται πως ετοιμάζεται να δώσει λύση και στην διαχείριση των επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων καθώς υπάρχει καταδικαστική απόφαση από την Ε.Ε για τη μη διαχείριση αυτής της κατηγορίας των αποβλήτων και πολλή φιλολογία για το θέμα, καθώς αυτά τα τοξικά απόβλητα, που προσδιορίζονται από 350 έως 400.000 τόνους ετησίως για την χώρα μας , αποθηκεύονται στις βιομηχανίες, μικρή ποσότητα οδηγείται στο εξωτερικό για διαχείριση και άλλα ρίχνονται σε άγνωστα μέρη (ρέματα, ποτάμια δάση και χωματερές). Γι’ αυτό το λόγο το υπουργείο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, κάλεσε όσους ενδιαφέρονται για την κατασκευή μονάδων διαχείρισης επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων , να προτείνουν χώρους και τοποθεσίες για τη δημιουργία της υγειονομικής ταφής τους. «Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, δεδομένου ότι οποιαδήποτε μορφή διαχείρισης τους θα πρέπει να έχει την μέγιστη αξιοπιστία και τήρηση περιβαλλοντικών όρων. Ποιος θα το διαχειριστεί και πως θα ελέγχεται ούτως ώστε να υπάρχουν εγγυήσεις ότι θα τηρηθούν οι περιβαλλοντικοί όροι» σχολιάζει ο κ. Τσοκανής.

Λιγότερα σκουπίδια, μειωμένα τέλη.

kathimerini.gr
29/6/2010
Της Ζωγιας Κουταλιανου


  • Η αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» και η δίκαιη χρέωση των δημοτικών τελών καθαριότητας τίθενται σε εφαρμογή χάρη στα συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων «Πληρώνω Οσο Πετάω»-ΠΟΠ.



  • Πρόβλημα αποτελεί το ισχύον νομικό πλαίσιο που υπαγορεύει την καταβολή των δημοτικών τελών μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, όπου η χρέωση γίνεται βάσει των τετραγωνικών μέτρων κάθε κατοικίας ή καταστήματος.


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Το απορριμματοφόρο, εξοπλισμένο με ειδική ζυγαριά, υπολογίζει το βάρος των σκουπιδιών κάθε κάδου. Οταν ο κάδος είναι ξέχειλος, τότε ο λογαριασμός που πληρώνει ο δημότης είναι... φουσκωμένος, ενώ όταν τα σκουπίδια είναι λιγοστά, ο δημότης επιβραβεύεται με μείωση των δημοτικών τελών καθαριότητας. Η αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» και η δίκαιη χρέωση των δημοτικών τελών καθαριότητας τίθενται σε εφαρμογή χάρη στα συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων «Πληρώνω Οσο Πετάω»-ΠΟΠ.
Το καινούργιο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων, νέο για την Ελλάδα, καθώς επί εικοσαετία εφαρμόζεται σε δεκατρείς χώρες της Ε.Ε.-15, ξεκίνησε να εφαρμόζεται πιλοτικά στον Δήμο Ελευσίνας Αττικής από τον Απρίλιο του 2009. Στο κέντρο του δήμου και πέριξ του αρχαιολογικού χώρου, 1.500 νοικοκυριά, δηλαδή 5.500 κάτοικοι και 69 καταστήματα, θα δοκιμάσουν τους επόμενους μήνες να μειώσουν τα απορρίμματά τους, μέσω της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης.
Στόχος, να περιορίσουν δραστικά το κόστος διαχείρισης απορριμμάτων, με ταυτόχρονη ανταποδοτική λειτουργία του συστήματος μέσα από την καταβολή χαμηλότερων δημοτικών τελών τον ερχόμενο Δεκέμβριο, όταν το ευρωπαϊκό πρόγραμμα στο πλαίσιο του οποίου γίνεται η προσπάθεια, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ και τη ΜΚΟ Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, ολοκληρωθεί.
Στην Ελλάδα παράγονται περίπου 5,5 εκατ. τόνοι απορριμμάτων ετησίως, αφού κάθε κάτοικος εκτιμάται πως πετάει 1,3 κιλό την ημέρα, στο οποίο προστίθενται και αυτά που «συνεισφέρουν» οι τουρίστες, όπως είπε στην «Κ» ο περιβαλλοντολόγος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, κ. Φ. Κυρκίτσος, στο περιθώριο του τρίτου φόρουμ διαβούλευσης για την εφαρμογή συστημάτων ΠΟΠ, που διοργανώθηκε χθες στο ΑΠΘ. Το κόστος διαχείρισής τους υπολογίζεται σε 150-250 ευρώ/τόνο.

Κόστος διαχείρισης

Αντίθετα, στις χώρες όπου εφαρμόστηκαν συστήματα ΠΟΠ, το κόστος διαχείρισης απορριμμάτων μειώθηκε κατά 30%, τόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, κ. Αβρ. Καραγιαννίδης. Σημαντικό, πάντως, είναι τα ΠΟΠ να συνοδεύονται από συστήματα ελέγχου, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα παράνομης απόθεσης ή μετανάστευσης απορριμμάτων, στην προσπάθεια επιτήδειων να αποφύγουν υψηλότερες χρεώσεις, επισήμανε. Πρόβλημα, ωστόσο, αποτελεί το ισχύον νομικό πλαίσιο που υπαγορεύει την καταβολή των δημοτικών τελών μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, όπου η χρέωση γίνεται βάσει των τετραγωνικών μέτρων κάθε κατοικίας ή καταστήματος. Η διάθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι θετική, σημείωσε ο κ. Κυρκίτσος, όπως φάνηκε και από την πρόσφατη ψήφιση νόμου που προβλέπει τη χρέωση των δήμων για την απόθεση απορριμμάτων με βάση τον όγκο των σκουπιδιών και όχι βάσει προκαθορισμένου ποσοστού του τακτικού προϋπολογισμού τους (6% για την Αθήνα, 3% για τη Θεσσαλονίκη).

Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

ΣΟΚ. 7000 αστυνομικούς από την Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να εισάγει η Ελληνική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την κρίση.


  • Υπό τον φόβο γενικευμένης εξέγερσης του Ελληνικού λαού ετοιμάζονται να εισάγουν μέρος της δύναμης της Ευρωχωροφυλακής αποτελούμενη από Ισπανούς , Γερμανούς, Ιταλούς, Ολλανδούς και άλλους μισθοφόρους

  • Η εν λόγο δύναμη μπορεί να επέμβει όπου και όπως θέλει χωρίς να υπόκειται σε έλεγχο και περιορισμούς, λαμβάνοντας εντολές μόνο από την ΕΕ.
Λέτε να δούμε και ευρωπαϊκά ΜΑΤ στο χωριό μας;
athens.indymedia.org
27/5/2010

Μία εξαιρετική αποκάλυψη έγινε σήμερα στο ραδιόφωνο. Στο ραδιόφωνο «Θέμα» στις 11 το πρωί ο εκπρόσωπος των αστυνομικών αποκάλυψε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί με την «σοσιαλιστική» κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, υπό τον φόβο γενικευμένης εξέγερσης του Ελληνικού λαού ενάντια στα δρακούλια μέτρα, ετοιμάζουν να εισάγουν μέρος της δύναμης της Ευρωχωροφυλακής όπως την κατονόμασε ο εκπρόσωπος, αποτελούμενη από Ισπανούς , Γερμανούς, Ιταλούς, Ολλανδούς και άλλους μισθοφόρους, «οι οποίοι θα έχουν και το βάρος της καταστολής της κατά τα φαινόμενα επερχόμενης εξέγερσης, αν και εφόσον η ντόπια αστυνομία δεν κάνει καλά την δουλεία της». Κατά τα λεγόμενα η εν λόγο δύναμη μπορεί να επέμβει όπου και όπως θέλει χωρίς να υπόκειται σε έλεγχο και περιορισμούς, λαμβάνοντας εντολές μόνο από την ΕΕ. Ο χαριτωμένος αντιπρόσωπος μετά από την προσπάθεια του να δικαιολογήσει τααδικαιολόγητα διερωτήθηκε, «πώς θα αισθανθούν οι Έλληνες εργαζόμενοι όταν τους ξυλοκοπούν ξένοι αστυνομικοί»; Εκτός από την κατά 20% περικοπή των επιδομάτων των 700.000 δημόσιων υπάλληλων οι οποίοι ευθύνονται λόγο των αγώνων τους για το μεγαλύτερο μέρος των δικαιωμάτων που απολαμβάνουν το σύνολο των Ελλήνων εργαζομένων, το υπουργείο «προστασίας του πολίτη» ανακοίνωσε ότι ως το τέλος του χρόνου θα μειώσει κατά 20% και το ποσοστόεγκληματικότητας. Για να το πετύχει αυτό από την επόμενη εβδομάδα θα διοχετευτούν στους δρόμους 15.000 καινούργιοι μπάτσοι. Προφάσεις και εικόνες χούντας.Αυτές οι Ευρωπαϊκές δυνάμεις καταστολής θα είναι στην ουσία ένας στρατός που θα χρησιμοποιούν τα κράτη, στην προσπάθεια να φανεί ότι δεν αναμιγνύουν το δικό τους στρατό αλλά Ευρωπαϊκές δυνάμεις άμεσης επέμβασης. Η οικονομική κρίση η οποία θα συνοδεύεται από κοινωνικές αναταραχές θα δώσει στις Βρυξέλλες μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να τεστάρει την ικανότητα επέμβασης της μυστικής ομάδας η οποία έχει δημιουργηθεί για την πάταξη εξεγέρσεων και αναταραχών στην Ευρώπη.



Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Κύριοι , θα συνδέσετε το όνομα σας με την καταστροφή αρχαίων μνημείων;

Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς έχει ως σκοπό την διατήρηση της ιστορικής μνήμης χάριν της παρούσας και των μελλοντικών γενεών και την αναβάθμιση του πολιτιστικού περιβάλλοντος. Όμως είναι ντροπή για όλους τους Έλληνες και πιο πολύ για αυτούς που γνωρίζουν ,ότι τα ευρήματα της αρχαιολογίας στον χώρο του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό , ευρίσκονται υπό την «προστασία» του βουλιμικου εργολάβου ο οποίος μπροστά στο κέρδος γράφει στα παλιά του τα παπούτσια την πολιτιστική κληρονομιά και την ιστορική μνήμη.
Από την ημέρα που η αρχαιολογία έφερε στο φως τα πρώτα ευρήματα , η αίσθηση των πολιτών ήταν ότι θα τα θάψουν. Όλοι καταλαβαίνουν πως λειτουργεί το σύστημα. Λίγοι όμως πίστευαν ότι η πορεία του εργολάβου να θάψει αρχαία μνημεία κάτω από τα σκουπίδια θα ήταν χωρίς εμπόδια . Οι φήμες έγιναν σημαντικές ενδείξεις και ακολούθησαν αποδείξεις. Ο εργολάβος να δουλεύει ανενόχλητος χωρίς την παρουσία αρχαιολόγου ( έγιναν μηνύσεις ) , φωτογραφίες και δηλώσεις με φόντο τις πληροφορίες για διαπληκτισμό αρχαιολόγου και εργολάβου , σχημάτισαν ήδη την εικόνα του εγκλήματος κατά της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Ζητούμε άμεσα την παρέμβαση της πολιτείας χωρίς να πιστεύουμε ότι κάποιος θα συγκινηθεί.
Ζητούμε άμεσα την παρέμβαση των τοπικών αρχόντων , οι περιοχές των οποίων θα αποτελέσουν αύριο τον ενιαίο Δήμο Μαραθώνα. Να βρεθούν δίπλα στους αρχαιολόγους που θεωρούμε σίγουρο ότι θα δέχονται αφόρητες πιέσεις να παραβούν το καθήκον τους. Να φωτίσουν την υπόθεση «ανασκαφές στον ΧΥΤΑ Γραμματικού». Πιστεύουμε ότι κανείς δεν θα ήθελε να συνδέσει το όνομα του , στα 2500 χρόνια από την μάχη του Μαραθώνα , με την καταστροφή αρχαίων μνημείων.



Αρμοδιότητα της Β' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων είναι να προβάλει τα ευρήματα που έρχονται στο φως στις περιοχές ευθύνης της.


Η Β' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων διενεργεί έλεγχο των εκσκαφών, σωστικές ανασκαφές, συντήρηση, καταγραφή, φύλαξη και προβολή των ευρημάτων που έρχονται στο φως στις περιοχές ευθύνης της. Επίσης είναι υπεύθυνη για την προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων καθώς και των μουσείων που βρίσκονται στην περιοχή ευθύνης της.
Η Β' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων διενεργεί τις ανασκαφές στον χώρο του ΧΥΤ Γραμματικού.




Β΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Περιγραφή - Αρμοδιότητες

Η Β΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων είναι Περιφερειακή Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, σε επίπεδο Διεύθυνσης, έχει έδρα την Αθήνα και στην αρμοδιότητά της εμπίπτει η περιοχή της Περιφερείας Αττικής, πλην των περιοχών αρμοδιότητος των Α΄, Γ΄ και ΚΣΤ΄ Εφορειών Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
Το νομικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της Εφορείας είναι ο Νόμος 3028/2002 (ΦΕΚ 153/Α) "Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς" και γενικότερα οι διατάξεις που διέπουν τη λειτουργία όλων των δημοσίων υπηρεσιών του κράτους.
Η Β' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων διενεργεί έλεγχο των εκσκαφών, σωστικές ανασκαφές, συντήρηση, καταγραφή, φύλαξη και προβολή των ευρημάτων που έρχονται στο φως στις περιοχές ευθύνης της. Επίσης είναι υπεύθυνη για την προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων καθώς και των μουσείων που βρίσκονται στην περιοχή ευθύνης της.

Υπάγεται: Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Κλίκ εδω




Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

«Υπάρχουν ενδείξεις και στοιχεία ότι μέρος των ανακυκλώσιμων υλικών οδηγούνται είτε πριν είτε μετά τη διαλογή σε ΧΑΔΑ ή ΧΥΤΑ»

enet.gr
Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

«Τρύπα» στο σύστημα ανακύκλωσης οδηγεί εκατοντάδες τόνους ανακυκλώσιμων υλικών σε χωματερές και ΧΥΤΑ όλης της χώρας, με αποτέλεσμα δημόσιο χρήμα αλλά και χρήσιμα υλικά να χάνονται στα σκουπίδια.


Δέματα με χαρτί και πλαστικό πεταμένα ανάμεσα στα κοινά σκουπίδια στις χωματερές του Ακραιφνίου

Δέματα με χαρτί και πλαστικό προς ανακύκλωση εντοπίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα σε ΧΑΔΑ -χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων- της δυτικής Αττικής, των Μεγάρων, του Ακραιφνίου αλλά και στις άκρες δρόμων του Ασπροπύργου!
Επιθεωρητές περιβάλλοντος επιβεβαιώνουν ότι το φαινόμενο παρατηρείται τα τελευταία χρόνια και για το λόγο αυτό διενεργούνται οριζόντιοι έλεγχοι σε όλη την «αλυσίδα» των συμμετεχόντων στην ανακύκλωση ώστε να διαπιστωθεί ποιος είναι ο αδύναμος κρίκος του συστήματος και να επιβληθούν κυρώσεις.
Τρία σενάρια
«Υπάρχουν ενδείξεις και στοιχεία ότι μέρος των ανακυκλώσιμων υλικών οδηγούνται είτε πριν είτε μετά τη διαλογή σε ΧΑΔΑ ή ΧΥΤΑ», δηλώνει στην «Κ.Ε.» ο γενικός επιθεωρητής της ΕΥΕΠ (Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος) κ. Παναγιώτης Μέρκος. Στο στόχαστρο των ελεγκτικών μηχανισμών βρίσκονται παραγωγοί, μεταφορείς, διαλογείς αλλά και τελικοί επεξεργαστές.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), τρία είναι τα επικρατέστερα σενάρια για την πηγή προέλευσης των δεμάτων:
1 Κάποια από τα 25 Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) που λειτουργούν ανά την επικράτεια δεν κάνουν σωστή επεξεργασία των υλικών που διαχωρίζουν με αποτέλεσμα οι αγοραστές των προϊόντων τους που είναι συνήθως εργοστάσια ανακύκλωσης-κατασκευής χαρτιού, πλαστικού, μετάλλου, γυαλιού να μην τα αγοράζουν και τελικώς τα δέματα να οδηγούνται στην χωματερή.
Στα ΚΔΑΥ με συνδυασμό μεθόδων μηχανικής - χειρωνακτικής διαλογής, διαχωρίζονται ανάμεικτα απόβλητα που συλλέγονται από τους μπλε κάδους και ακολούθως πραγματοποιείται αναβάθμιση και δεματοποίηση των διαχωρισθέντων υλικών. Τα υλικά που εξάγονται από ένα ΚΔΑΥ είναι εμπορεύσιμα μόνο αν πληρούν προδιαγραφές που θέτει η βιομηχανία για την ανακύκλωσή τους. Ετσι αν, για παράδειγμα, ένα δέμα χαρτιού είναι επιβαρημένο με ορυκτέλαια, θα επιστραφεί στον ΚΔΑΥ.
Τη λειτουργία των ΚΔΑΥ εποπτεύει η ΕΕΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης). Οπως μας δήλωσαν εκπρόσωποι της εταιρείας, «τα ΚΔΑΥ που συνεργάζονται με την εταιρεία οφείλουν να λειτουργούν με βάση το εγκεκριμένο από τις αρμόδιες αρχές νομικό πλαίσιο και τις περιβαλλοντικές εγκρίσεις που έχουν λάβει. Εφόσον τα περιστατικά αφορούν συνεργαζόμενα ΚΔΑΥ ή ΟΤΑ, η ΕΕΑΑ θα λάβει τα μέτρα που προβλέπονται». Τα ίδια στελέχη υπογραμμίζουν ότι δεν έχουν ενημερωθεί για τα περιστατικά που αναφέρουμε από τις αρμόδιες αρχές.
Εταιρείες περισυλλογής
2 Το δεύτερο σενάριο εστιάζει σε εταιρείες περισυλλογής ανακυκλώσιμων υλικών που μισθώνουν δήμοι ή μεγάλες βιομηχανίες. Οι εταιρείες αυτές ενδέχεται αντί, ως οφείλουν, να προωθούν το υλικό σε ΚΔΑΥ ή εργοστάσια ανακύκλωσης να το δεματοποιούν και να το πετάνε σε χωματερές, τις περισσότερες φορές επειδή ο σκουπιδότοπος βρίσκεται... στο δρόμο τους.
3 Δήμοι που θέλοντας να απαλλαγούν από το κόστος της ορθής διαχείρισης των οικιακών απόβλητων τα απορρίπτουν σε σκουπιδότοπους.
Ο καταναλωτής βέβαια πληρώνει εκ των προτέρων την ανακύκλωση του προϊόντος που αγοράζει, αφού στην τελική τιμή έχει ενταχθεί κάποιο ποσό για το σκοπό αυτό.
Το ποσό αποδίδεται από τον έμπορο στην ΕΕΑΑ, η οποία με τη σειρά της το αποδίδει στους διαλογείς.
Ωστόσο, υλικά που θα μπορούσαν να ανακτηθούν καταλήγουν σε ΧΑΔΑ. Υπολογίζεται πως κατά μέσο όρο ένα 15%-30% των μπλε κάδων δεν ανακυκλώνεται. Αυτό συμβαίνει είτε γιατί οι πολίτες πετούν στους μπλε κάδους εκτός από υλικά συσκευασίας και οργανικά απόβλητα είτε γιατί από τα ΚΔΑΥ προκύπτουν υπολείμματα, όπως τα μικρά κομμάτια χαρτιού, που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν από την υπάρχουσα τεχνολογία.
«Η διαλογή στην πηγή με τέσσερις κάδους -χαρτιού, υπόλοιπα ανακυκλώσιμα, οργανικά, υπολείμματα- θα μειώσει το προβλήμα, αφού το χαρτί που αποτελεί το 80% του μπλε κάδου θα πηγαίνει κατευθείαν στις χαρτοβιομηχανίες χωρίς απώλειες», υποστηρίζει ο Φίλιππος Κιρκίτσος από την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης.
Το θεσμικό πλαίσιο που αφορά την ανακύκλωση πρόκειται να αλλάξει το αμέσως προσεχές διάστημα με νέο σχέδιο νόμου. Πηγές του ΥΠΕΚΑ αναφέρουν ότι οι τροποποιήσεις αποσκοπούν στη διασφάλιση του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα των συστημάτων, στην επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων στους παραβάτες και στην εύρυθμη λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και άλλων Προϊόντων (ΕΟΕΔΣΑΠ) του φορέα δηλαδή που θα επιβλέπει την όλη διαδιακασία.



ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ




ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η Δύναμη Πολιτών διοργανώνει εκδήλωση-πρόταση για την διαχείριση των απορριμμάτων, με τίτλο:

ΜΕΙΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ-ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΧΥΤΑ

και θεματικές ενότητες:

ΠΡΟΛΗΨΗ, ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΜΕ ΔΙΑΛΟΓΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ, ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ, ΧΥΤΑ.

Σας περιμένουμε την Κυριακή 4 Ιουλίου και ώρες 6-10μμ, στο λιμανάκι της Ν.Μάκρης.

Πληροφορίες: 6977212808, 6978595648



Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Τα κινήματα πόλης πρέπει να συντονίσουν την δράση τους.

Αναρτήθηκε από Επιτροπές Πολιτών και Εργαζομένων
Σάββατο, 26 Ιουνίου 2010

Τα κινήματα πόλης πρέπει να συντονίσουν την δράση τους, αποφάσισαν οι παρευρισκόμενοι στην χθεσινη (25-6-10) ανοιχτη συζητηση που εγινε στην Λεσχη Υπογειως στην Καλλιδρομιου 94 , στα Εξαρχεια.
Παροντα ηταν μελη των Επιτροπων αγωνα Κατοικων, Πολιτων και Εργαζομενων εναντια στα διοδια, του κινηματος εναντια στα ΧΥΤΑ, απο το Γραμματικο,της Ανοιχτης Πρωτοβουλιας Πολιτων Βορειας Αττικης και Ευβοϊκου, του κινηματος Πετραλωνων, Θησειου, Φιλοπαππου, της Πρωτοβουλιας Αγωνα Δυτικης Αττικης ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΔΡΟΜΟΙ- ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ,του κινηματος Ελευθερων χωρων Ελληνικου ,μελη του κινηματος Stop Cartel, εκπροσωποι απο την Μαχομενη Αριστερη Δαφνη . Μετα απο γονιμη συζητηση , που πηραν τον λογο σχεδον ολοι οι παρευρισκομενοι, αποφασιστηκε ο συντονισμος των δρασεων των κινησεων, η συμμετοχη στην Γενικη Απεργια της Τριτης 29-6-10 , στις 11 πμ στο Μουσειο, των Επιτροπων Αγωνα, με δικα της πανο και πλακατ, εναργητικη συμπαρασταση στον απεργο πεινας για πανω απο 50 μερες, αγωνιστη δημαρχο του Ελληνικου Χρηστο Κορτζιδη,καθως και συμμετοχη με δικο τους χωρο στο αντιρατσιστικο φεστιβαλ που θα γινει στο παρκο Γουδη,στις 9-10-11 Ιουλη.Αποφασιστηκε η συμμετοχη στην Συναυλια που θα γινει στην παραλια της Ελευσινας το βραδυ του Σαββατου 3 Ιουλη, για το συμβολικο ανοιγμα των παραλιων. Την εκδηλωση συνδιοργανωνουν το ΣΤΕκει Ελευσινας και η Πρωτοβουλια Αγωνα δ. Αττικης Ελευθεροι δρομοι- Ελευθεροι χωροι. Επισης εγινε προσκληση για συμμετοχη στον αγωνα τους απευθυναν στος συγκεντρωμενους εκπροσωποι της Ανοιχτης πρωτοβουλιας Δρασης εναντια στην συγκαληψη της δολοφονιας του Αλεξανδρου Γρηγοροπουλου.



Οι Επιτροπές Αγωνα Κατοικων , Πολιτων και Εργαζομενων ενάντια στα διοδια δηλωνουν την αμεριστη συμπαρασταση στους αγωνιζομενους πολιτες εναντια στην εγκατασταση χωματερης - δηθεν ΧΥΤΑ, στο Γραμματικο.

http://epitropesdiodiastop.blogspot.com
25/6/2010


Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην εγκατάσταση ΧΥΤΑ στο Γραμματικό



Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην εγκατάσταση ΧΥΤΑ στο Γραμματικό , αποφάσισε να συμμετάσχει με αντιπροσώπους της στην σημερινή Ανοιχτή Συζήτηση που διοργανώνουν οι Επιτροπές Αγώνα Κατοίκων, Πολιτών και Εργαζομένων μαζί με την Λέσχη Υπογείως στην Καλλιδρομίου 94. Η παρουσία αυτη γινεται στην βάση του συντονισμού των κινημάτων πόλης που η ρίζα των προβληματων τους ειναι κοινή.Εξάλλου στην χθεσινή συναντηση της Επιτροπης Αγωνα εναντια στα ΧΥΤΑ σταλθηκε το ακολουθο κειμενο:
Οι Επιτροπές Αγωνα Κατοικων , Πολιτων και Εργαζομενων ενάντια στα διοδια δηλωνουν την αμεριστη συμπαρασταση στους αγωνιζομενους πολιτες εναντια στην εγκατασταση χωματερης - δηθεν ΧΥΤΑ, στο Γραμματικο. Μετα το ξεπουλημα των λιμανιων, της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, της ΕΥΔΑΠ, της Ολυμπιακηςκαι την καταρρευση της δημοσιας Υγειας και Παιδειας, τωρα ερχονται ξεδιαντροπα να ξεπουλησουν τους εθνικους δημοσιους δρομους και το περιβαλλον στα μεγαλα ιδιωτικα συμφεροντα.
Ειναι οι κυβερνησεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ που με την υποστηριξη του ΛΑΟΣ , δημιουργουν τους ορους για να γυρισει ολοκληρη η κοινωνια σε εναν εργασιακο, ασφαλιστικο και περιβαλλοντικο μεσαιωνα. Οι χωματερη που θελουν να εγκαταστησουν στην Βορειοανατολικη Αττικη θα μολυνει και θα καταστρεψει το περιβαλλον ολης της ευρυτερης περιοχης.
Μονος δρομος που απομενει για να εμποδισουμε αυτους που μας καταστρεφουν την ζωη ειναι ο δρομος του ενωτικου αγωνα. Σε αυτο τον δρομο, χωρις μικροπολιτικες σκοπιμοτητες,αμεσοδημοκρατικα και απο τα κατω ειναι που παλευουν οι Επιτροπες αγωνα.
Καθε αγωνιζομενος ενεργος πολιτης θα μας βρει στο πλευρο του. Σε αυτο το πλαισιο καλουμε και τους αγωνιζομενους πολιτες εναντια στον ΧΥΤΑ , να συντονισουμε τα βηματα μας και να παλεψουμε χερι-χερι μια που η αιτια των προβληματων μας ειναι κοινη.
Να φυγει ο ΧΥΤΑ, τα διοδια και αυτοι που μας τα επιβαλλουν!
Με αγωνιστικους χαιρετισμους

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ, ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ

Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Οταν οι ανασκαφές τής αρχαιολογίας γίνονται στό σκοτάδι , οι πολίτες πιστεύουν οτι τα ευρήματα ειναι έρμαια τών βουλιμικών εργολάβων.

ΝΕΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ. ΓΙΑΤΙ ΤΑ ... "ΚΟΥΚΟΥΛΩΝΟΥΝ";;;;;


Γράφει η Πόπη Σουφλή
 
Φωτό: Τα καινούργια ευρήματα, τα οποία η Αρχαιολογική Υπηρεσία, ισχυρίζεται ότι "είναι δοκιμαστικά"

Κλίκ εδώ γιά να διαβάσετε τό δημοσίευμα.
http://attikanea.blogspot.com/2010/06/blog-post_25.html

Η απάντηση της περιφέρειας στο αίτημα τού κ. Δημήτρη Δαμάσκου γιά κοινοποίηση-γνωστοποίηση τής απόφασης με αριθμ. 1464 και ημερ. έκδοσης 30/03/2010.

Κλίκ στά έγγραφα γιά μεγένθυση.




Πόση ανακύκλωση γίνεται τελικά;

taxalia
25 Ιουν 2010

Με αφορμή μία συζήτηση για την ανακύκλωση και το κατά πόσο τα υλικά που μαζεύουν οι Δήμοι ανακυκλώνονται η όχι αποφασίσαμε εγώ και ένας φίλος μου να πάμε μέχρι το μέρος που αποθέτονται τα υλικά που μαζεύει ο Δήμος Θεσσαλονίκης (στους Ταγαράδες έξω από την παλιά χωματερή).
Το θέαμα που αντικρίσαμε ήταν αποκαρδιωτικό.
Εκατοντάδες ή και χιλιάδες τόνοι δεν μπορώ να καταλάβω δίπλα από το εργοστάσιο πεταμένοι σε μία ρεματιά.
Άθλιο πραγματικά. Ψάχνοντας για λίγο στο διαδίκτυο βρήκα και αυτούς που θα έπρεπε να διαχειρίζονται και να ελέγχουν την διαδικασία αυτή.

  • Πρώτον, ο ΟΤΑ Μείζονος που χαρακτηρίζει τον χώρο αυτό σαν Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ).

  • Δεύτερον, η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης και Ανακύκλωσης που είναι ο υπεύθυνος φορέας διαχείρισης και διαφημίζει κιόλας την δράση αυτή στην ηλεκτρονική της σελίδα.

  • Τρίτον, ο Δήμος Θεσσαλονίκης που τα συλλέγει και σίγουρα γνωρίζει την κατάσταση που επικρατεί.
Σίγουρα πρέπει όλοι αυτοί να απαντήσουν γιατί υφίσταται αυτή η κατάσταση και πόσο καιρό συμβαίνει.
Αδιαφορία, Ανικανότητα, Συμφέροντα, τι απ όλα συμβαίνει ;
Τα σχόλια δικά σας .........

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ


Συμβαίνουν καί αλλού.

troktiko
18/6/2010


Η φωτογραφία αυτή ειναι απο την Αγγλία και λέει πολλά. Δε ξέρουμε τι γίνεται στην Ελλάδα, ελπίζουμε να μην ισχύει το ίδιο. Εδώ βλέπουμε δυο κάδους απορριμάτων, έναν για ανακύκλωση και έναν για κανονικά σκουπίδια να αδειάζονται στο ίδιο φορτηγό. Κάθεται ο κόσμος και τα ξεδιαλέγει χωρίς λόγο δηλαδή. Η φωτογραφία αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην Αγγλία

ΠΑΜΕ ΧΥΤΑ.

troktiko
23/6/2010

Αναγνώστης


Όλοι έχετε δεί την αντιμετώπιση που έχουν  οι κάτοικοι περιοχών που αρνούνται την κατασκευή ΧΥΤΑ στην περιοχή τους.Οι άνδρες της Υ.Α.Τ τους πλακώνουν στο ξύλο και στα χημικά επειδή κλείνουν κάποιο δρόμο της περιοχής.Στην περίπτωση των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ,γιατί οι εντολές που δίνονται από τα ανώτατα κλιμάκια είναι...''Διακριτική παρακολούθηση'' και''Μην κάνετε τίποτα''?Μπορεί κάποιος να μου το εξηγήσει αυτό?
Σκοπός των γραφόμενών μου δεν είναι να στοχοποιήσω το ΠΑΜΕ και το κάθε ΠΑΜΕ.Αυτό που προσπαθώ να καταλάβω είναι το τί προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση εφαρμόζοντας το 2 μέτρα και 2 σταθμά.

Συγχωρέστε την αφέλειά μου οι γνωρίζοντες..."

Αναγνώστης


Διαχείριση Απορριμμάτων: Αναζητώντας τη χαμένη αξιοπιστία

 
Δύο χαμένες δεκαετίες εγκληματικής αμέλειας κι ανεπάρκειας του πολιτικού προσωπικού, αλλά και κοινωνικής ανευθυνότητας και υποκρισίας, δεν πρέπει να μας κάνουν να ξεχνάμε πως με τη σωστή διαχείριση, όχι μόνο προστατεύουμε το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, αλλά δημιουργούμε και πηγές εσόδων.

104fm.gr
24/6/2010


Με αφορμή την αναθέρμανση της συζήτησης για την τροποποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων Κρήτης και έχοντας ασχοληθεί με το θέμα από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 υπό διάφορες ιδιότητες, καταθέτω τις παρακάτω απόψεις ως συμβολή στο δημόσιο διάλογο που έστω ανορθόδοξα έχει δρομολογηθεί.
Φαντάζομαι πώς "πλασιέ τεχνολογιών που εξυπηρετούν κάποια συμφέροντα" όπως είπε ο Δήμαρχος Ηρακλείου και Πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο, δεν μπορεί να είναι άλλοι από εκείνους που με την προώθηση της προ-επεξεργασίας δια της μεθόδου της βιολογικής ξήρανσης "βάζουν την καύση από την πίσω πόρτα". Το σχέδιο αυτό άρχισε από καιρό, και με την αμέριστη συμπαράσταση της προηγούμενης κυβέρνησης, δρομολογήθηκαν φωτογραφικοί διαγωνισμοί που ευνοούν συγκεκριμένες τεχνολογίες χωρίς - καλή ώρα - να μιλά κανείς για καύση. Η πρόσφατη ματαίωση του "αμαρτωλού" διαγωνισμού της ΕΣΔΚΝΑ για την Αττική από την Υπουργό Περιβάλλοντος είναι χαρακτηριστική και μη επιδεχόμενη αμφισβήτησης.
"Πλασιέ τεχνολογιών" όμως υπάρχουν και στις Βρυξέλλες. Είναι ενδιαφέρον πώς κατά την επεξεργασία της ισχύουσας σήμερα Οδηγίας Πλαίσιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων 98/2008/ΕΚ, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ευεπίφορη στις πιέσεις των ισχυρών οικονομικών λόμπυ (εν προκειμένω των κατασκευαστικών εργοστασίων καύσης), προωθεί την αναβάθμιση της καύσης από την βάση της πυραμίδας των μεθοδολογιών διαχείρισης στην ανώτερη ευγενή ομάδα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ευρεία πλειοψηφία το απορρίπτει.
Και ενώ η όλο και περισσότερο αυστηρή νομοθεσία κάνει όλο και πιο ασύμφορη την καύση, οι κατασκευαστές εργοστασίων στρέφονται προς ανατολάς. Κάτι δηλαδή σαν το "Bon pour l'Orient" των αρχών του περασμένου αιώνα.
Αποτελεί δε παγκόσμια πρωτοτυπία η προώθηση μονάδων βιολογικής ξήρανσης των οποίων η παραγωγή SRF (Στερεό Ανακτηθέν Καύσιμο) είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από την ποσότητα που μπορεί η αγορά (τσιμεντοβιομηχανία, πρωτογενής παραγωγή σιδήρου) να απορροφήσει.
Καθίσταται άρα αυτονόητο πως η βιολογική ξήρανση αποτελεί τον προπομπό και αρχικό στάδιο επεξεργασίας των απορριμμάτων πριν την τροφοδοσία τους στη μονάδα καύσης. Αν για τον οποιονδήποτε λόγο η καύση δε μπορεί να εφαρμοστεί, τότε επωμιζόμαστε ένα πολύ υψηλό άσκοπο κόστος, αφού το παραγόμενο SRF, οδηγούμενο σε ΧΥΤΑ και εκτιθέμενο σε υγρασία, αποκτά τον όγκο που είχε πριν την επεξεργασία.
Ως γνωστόν έχουμε δύο επιλογές. Την καύση ή την ολοκληρωμένη διαχείριση. Έχω την πεποίθηση πως η δεύτερη αποτελεί μονόδρομο και για τους εξής λόγους:
1) Το περιβαλλοντικό κόστος
Η διαχείριση της τοξικότατης τέφρας που αποτελεί το καθόλου ευκαταφρόνητο 30 % περίπου των καιόμενων απορριμμάτων απαιτεί ΧΥΤΕΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων) υψηλότατων απαιτήσεων που πλην όλων των άλλων θα δημιουργήσει ίσως ανυπέρβλητα προβλήματα χωροθέτησης αφού θα αποτελεί μία ωρολογιακή βόμβα στο διηνεκές. Τα δε πανάκριβα σύγχρονα φίλτρα δεν αρκούν για τον έλεγχο των εκλυόμενων διοξινών, δεδομένης της χαλαρής περιβαλλοντικής μας συνείδησης και της ανυπαρξίας αξιόπιστων και έγκυρων ελεγκτικών μηχανισμών στη χώρα μας.
2) Το οικονομικό κόστος
Αποτελεί πανάκριβη επένδυση με πολλαπλάσιο το λειτουργικό κόστος σε σχέση με όποια άλλη μεθοδολογία και θα βαρύνει εσαεί τους πολίτες με πολλαπλασιασμό των τελών καθαριότητας. Δεν δημιουργεί δε θέσεις εργασίας.
3) Η ασυμβατότητα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Σύμφωνα με την οδηγία 98/2008/ΕΚ της Ε.Ε. οφείλουμε, πριν πάμε στη καύση, να εξαντλήσουμε τις υποχρεώσεις μας για μείωση παραγωγής απορριμμάτων, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, ανάκτηση.
Υπενθυμίζω ότι:
- Μέχρι το 2011 πρέπει να γίνει ανάκτηση του 60% και ανακύκλωση του 55-80% των συσκευασιών, που σήμερα πετιέται στα απορρίμματα
- Μέχρι το τέλος του 2010 πρέπει να μειωθούν κατά 25% τα βιοαποικοδομήσιμα αστικά απορρίμματα
- Μέχρι το 2013, το ποσοστό αυτό πρέπει να φτάσει το 50% και μέχρι το 2020 το 65%
- Μέχρι το 2020, το ποσοστό ανακύκλωσης των αστικών απορριμμάτων πρέπει να φτάσει το 50%.
Με άλλα λόγια, το "θηρίο" που για να τρώει απορρίμματα πρέπει να καίει 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο, σε σταθερή θερμοκρασία άνω των 900 βαθμών κελσίου, δεν θα μπορεί να εξασφαλίσει την τροφή του, όσο και αν προσπαθούμε να καταδικάσουμε και τις επόμενες γενιές σε μία αυτοκαταστροφική υπερκατανάλωση και υπερπαραγωγή απορριμμάτων.
Ακόμη όμως και αν μας αφήνουν ασυγκίνητους τα παραπάνω, η καύση ρητά δεν θεωρείται αποδεκτή ως μεθοδολογία ανάκτησης ενέργειας, αν δε διασφαλιστεί απόδοση του 65% της παραγόμενης ενέργειας στο ενεργειακό σύστημα της περιοχής. Πράγμα αδύνατο αν δεν συνδυαστεί με απόδοση θερμικής ενέργειας. Δέσμευση απολύτως απαγορευτική όμως για λόγους οικονομικούς και τεχνικούς για τη Νότια Ελλάδα και κυρίως τη Κρήτη.
Δεν έχω πειστεί για τους λόγους απαξίωσης και εγκατάλειψης της μελέτης χωροθέτησης της Κεντρικής Μονάδας Επεξεργασίας ΑπορριμμάτωνΚρήτης που η περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με τον ΕΣΔΑΚ είχαν αναθέσει στο Πολυτεχνείο Κρήτης και εκπόνησε ο Καθηγητής κ. Οικονομόπουλος με την ομάδα του.
Πέρα όμως από τη μέθοδο επεξεργασίας που θα αποφασίσουμε να εφαρμόσουμε, πρέπει να αντιμετωπίσουμε και το θέμα της χωροθέτησης. Αν η μοναδική και έσχατη λύση είναι η χωροθέτηση στους Πέρα Γαλήνους, τότε η απαλλοτρίωση του χώρου αποτελεί πρωταρχικό μέλημα. Το ξεκαθάρισμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος είναι εκ των ων ουκ άνευ. Όχι μόνο για την ηθική τάξη των πραγμάτων, αλλά και εξ' αιτίας της μη-δυνατότητας απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων για έργα σε ιδιωτικούς χώρους.
Σχετικά με τη μελέτη που έχει αναθέσει ο ΕΣΔΑΚ, προφανώς υπάρχει θέμα. Η αντίστοιχη συγκριτική μελέτη "Τεχνολογίες Διαχείρισης Απορριμμάτων", που ο ΕΣΔΑΚ είχε μόλις πρόπερσι αναθέσει στον ίδιο "σταθερό" μελετητή, έμεινε στα αζήτητα ελεγχόμενη για την αξιοπιστία της. Δεν ωφελεί δε ο ένας από τους τρεις στο νησί Φορείς Διαχείρισης, ερήμην μάλιστα της Περιφέρειας, να προχωρά σε "στοχευμένες" μελέτες σύμφωνα με την δική του επιμέρους αντίληψη.
Δε θα αμφισβητήσει κανείς νομίζω, πως το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν θα είναι σε θέση να αποφασίσει μετά λόγου γνώσης για τη μεθοδολογία διαχείρισης, πριν απαντηθούν ξεκάθαρα κάποια καίρια ερωτήματα σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, το οικονομικό κόστος και τη συμβατότητα της όποιας επιλογής με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις ακολουθούμενες πολιτικές. Πρέπει δε εδώ, να ξεκαθαρίσουμε πως για τους παραπάνω λόγους, μια νεφελώδης αναφορά περί ενεργειακής αξιοποίησης σε παλιότερη απόφασή του, δε νομιμοποιείται ηθικά ή πολιτικά.
Ο Καθηγητής κ. Οικονομόπουλος και το Πολυτεχνείο Κρήτης, καθώς και εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελληνικών Γραφείων Μελετών, του ΤΕΕ και των τεσσάρων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Greenpeace, Μεσόγειος SOS, WWF Ελλάς), σε ημερίδα οργανωμένη από την Περιφέρεια θα έκαναν όλους μας σοφότερους.
Δύο χαμένες δεκαετίες εγκληματικής αμέλειας κι ανεπάρκειας του πολιτικού προσωπικού, αλλά και κοινωνικής ανευθυνότητας και υποκρισίας, δεν πρέπει να μας κάνουν να ξεχνάμε πως με τη σωστή διαχείριση, όχι μόνο προστατεύουμε το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, αλλά δημιουργούμε και πηγές εσόδων.
Τέλος θεωρώ πως σήμερα όσο ποτέ άλλοτε έχουμε την τελευταία ευκαιρία να δώσουμε οριστική λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων στη Κρήτη, έχουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία στη διάθεσή μας και έχουμε αποκτήσει εμπειρία μέσα από τα λάθη μας. Το μόνο που απαιτείται είναι πολιτική βούληση και μετά λόγου γνώση, γιατί σε ζητήματα που απαιτούν αυστηρά επιστημονική τεκμηρίωση, δεν χωρούν τυχοδιωκτικοί βολονταρισμοί.

Βρυξέλλες, 22 Ιουνίου 2010
Σπύρος Δανέλλης



Οι υποψήφιοι δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ στόν Μαραθώνα.



1. ΙΩΑΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ                    Αυτοπρόταση

2. ΔΗΜΗΤΡΑΚΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ     Ετεροπρόταση

3. ΚΟΛΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ                  Ετεροπρόταση

4. ΛΟΙΖΟΣ ΙΟΡΔΑΝΗΣ                     Ετεροπρόταση

5. ΜΕΡΚΟΥΡΗΣ ΜΙΛΤ.                    Ετεροπρόταση

6. ΚΑΤΣΑΡΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ                 Ετεροπρόταση

Εγκαίνια μονάδας ανακύκλωσης στήν Κύπρο κατασκευασμένη από τήν ΗΛΕΚΤΩΡ.

ethnos.gr
24/6/2010

Μονάδα - πρότυπο ανακύκλωσης

Μία πρότυπη μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης στερεών αστικών απορριμμάτων λειτουργεί εδώ και δύο μήνες στην Κύπρο, με ευθύνη ελληνικής εταιρείας που κατασκευάζει έργα προστασίας του περιβάλλοντος.

Οι εγκαταστάσεις του νέου εργοστασίου Διαχείρισης Απορριμμάτων Λάρνακας /Αμμοχώστου. Μπροστά διακρίνεται ο χώρος του ΧΥΤΥ

Η μονάδα αυτή στηρίζεται σε τεχνολογία αιχμής που διασφαλίζει τη βιώσιμη επεξεργασία όχι μόνο προδιαλεγμένων υλικών αλλά και σύμμεικτων, κατευθείαν από τον σκουπιδοτενεκέ του σπιτιού! Τα υλικά αυτά ανακυκλώνονται σε ποσοστό 25%, κάτι που αποτελεί ρεκόρ στην παραγωγή ανακυκλώσιμων υλικών, ενώ παράγεται παράλληλα εναλλακτικό στερεό καύσιμο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη βιομηχανία.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας κόβει την κορδέλα στα εγκαίνια της Μονάδας Διαχείρισης των Απορριμμάτων. Αριστερά από τον κ. Χριστόφια διακρίνονται ο πρόεδρος της ΗΛΕΚΤΩΡ Λ. Μπόμπολας, ο διευθύνων σύμβουλος Αθ. Κατρής και ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου Ν. Συλικιώτης
Η μεγάλη δυνατότητα ανακύκλωσης συμβάλλει στην αποτροπή της έκλυσης Διοξειδίου του Ανθρακα στην ατμόσφαιρα, κάτι που θα συνέβαινε με την παραγωγή προϊόντων από πρώτη ύλη (όπως πετρέλαιο). Η νέα μονάδα βρίσκεται 20 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Λάρνακας και θα διαχειρίζεται τα απορρίμματα των επαρχιών Λάρνακας-Αμμοχώστου. Η λειτουργία της άρχισε την 1η του περασμένου Απριλίου.
Το βράδυ της Τρίτης έγιναν τα επίσημα εγκαίνια με την παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, υπουργών της κυπριακής κυβέρνησης, δημάρχων από Κύπρο και Ελλάδα και των εκπροσώπων της κατασκευάστριας εταιρείας ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε., του προέδρου της Λεωνίδα Μπόμπολα και του διευθύνοντος συμβούλου Αθανάσιου Κατρή. Η ΗΛΕΚΤΩΡ θα έχει την ευθύνη της λειτουργίας της εγκατάστασης για τα επόμενα δέκα χρόνια.
Στην ομιλία του ο κ. Χριστόφιας αναφέρθηκε στον πρωτοποριακό σχεδιασμό του έργου που είναι πρώτο στο είδος του αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. «Ο Κύπριος πολίτης αποκτά ένα μεγάλο έργο υποδομής για το οποίο μπορεί να είναι ιδιαίτερα περήφανος. Η Μονάδα συμβάλλει καταλυτικά στην αναβάθμιση της δημόσιας υγείας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών μας.
Αδιαμφισβήτητα όμως συμβάλλει τα μέγιστα και στην προστασία του περιβάλλοντος, μέσα από την ορθολογική διαχείριση και διάθεση των οικιακών απορριμμάτων και την εξοικονόμηση ενέργειας και πρώτων υλών από την επαναχρησιμοποίηση των ανακυκλώσιμων υλικών. Με τη λειτουργία τέτοιων Μονάδων θα τερματιστεί οριστικά η μάστιγα των ανεξέλεγκτων σκυβαλότοπων (σ.σ.: χωματερών) που βρίσκονται διάσπαρτοι στις πόλεις και στα χωριά μας», δήλωσε ο Κύπριος Πρόεδρος.
Στόχος είναι να κατασκευαστούν δύο ακόμα τέτοιες μονάδες για τις επαρχίες Λευκωσίας και Λεμεσού και να αναβαθμιστεί ο ΧΥΤΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) Πάφου σε Μονάδα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης. Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου Νεοκλής Συλικιώτης, και τα τρία έργα αναμένεται να βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία μέχρι το 2014. Το νέο εργοστάσιο απορριμμάτων της Κύπρου έχει προκαλέσει διεθνές ενδιαφέρον και δέχεται καθημερινά επισκέπτες από όλη την Ευρώπη. Πριν από λίγες μέρες επιθεώρησε τις εγκαταστάσεις ο υπεύθυνος περιφερειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ζακ Πονσέ.
«Το νέο στοιχείο που προκαλεί παγκόσμιο ενδιαφέρον είναι η τεράστια ευελιξία αυτής της Εγκατάστασης αφού μπορεί να παραλαμβάνει διαφορετικά υλικά - απόβλητα και να παράγει εκείνα τα προϊόντα που κάθε περίοδο είναι χρήσιμα τόσο στην τοπική όσο και στη διεθνή αγορά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της ΗΛΕΚΤΩΡ.
Η Μονάδα στηρίζεται σε δύο σημαντικές τεχνολογικές εφαρμογές:
1 Στα οπτικά συστήματα της εταιρείας Titech που σε συνδυασμό με συμβατικά μέσα μηχανικής διαλογής υψηλής ποιότητας, εξασφαλίζουν τον διαχωρισμό των διαφορετικών υλικών από την άμορφη μάζα των απορριμμάτων.
2 Στον πλήρως αυτοματοποιημένο βιολογικό αντιδραστήρα της Herhof (γερμανική εταιρεία που αγοράστηκε από την ΗΛΕΚΤΩΡ) που μπορεί να παράγει δύο διαφορετικά υλικά (κομπόστ ή ξηρό σταθεροποιημένο καύσιμο), ικανοποιώντας απόλυτα τις πιο αυστηρές απαιτήσεις προστασίας περιβάλλοντος και υγείας.
Η ΗΛΕΚΤΩΡ αναμένεται να καταθέσει πρόταση για την εφαρμογή της νέας τεχνολογίας κατά την προκήρυξη των έργων της Αθήνας. Υπενθυμίζεται πως ο περιφερειακός σχεδιασμός προβλέπει την κατασκευή τεσσάρων εργοστασίων διαχείρισης αστικών απορριμμάτων στην Αττική εκτιμώμενου προϋπολογισμού 450 εκατομμυρίων ευρώ. Στο ΕΣΠΑ έχουν δεσμευτεί περί τα 120 εκατ. ευρώ.
Η «ταυτότητα» του νέου εργοστασίου
Το έργο αποτελείται από τη Μονάδα Μηχανικής Βιολογικής Επεξεργασίας και από Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ).
Κόστος: 46,178 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Συνοχής της ΕΕ και εθνικούς πόρους. Επιπλέον χρηματοδότηση από τον ανάδοχο ύψους 27 εκατομμυρίων ευρώ που θα ανακτηθεί από το τέλος εισόδου στο εργοστάσιο.
Εισέρχονται προς επεξεργασία: -Σύμμεικτα αστικά απορρίμματα. -Προδιαλεγμένα Οργανικά και Πράσινα για παραγωγή εδαφοβελτιωτικού. -Προδιαλεγμένα Υλικά Συσκευασίας για παραγωγή ανακυκλώσιμων υλικών. -Ογκώδη απορρίμματα προς διαλογή και ανάκτηση χρήσιμων υλικών, τεμαχισμό και ταφή των υπολειμμάτων.
Τέλος εισόδου: 56,7 ευρώ/τόνο κατά μ.ό.
Δυναμικότητα: 200.000 τόνοι ετησίως.
Παράγονται: 9.000 τόνοι φύλλου πλαστικού, 2.000 τόνοι φιαλών PET, 1.500 τόνοι πολυαιθυλενίου -πολυπροπυλενίου, 20.000 τόνοι σύμμεικτου χαρτιού, 30.000 τόνοι RDF (καύσιμο στερεό), 30.000 τόνοι κομπόστ, 4.000 τόνοι σιδηρούχων υλικών, 1.000 τόνοι αλουμινούχων υλικών, 1.000 τόνοι γυαλιού και 67.500 τόνοι υπολειμμάτων προς υγειονομική ταφή.
Από τα σύμμεικτα παράγονται: Ανακυκλώσιμα υλικά σε ποσοστό 25%, RDF σε ποσοστό 15% και κομπόστ ή ξηρό δευτερογενές καύσιμο (green coal) σε ποσοστό 35%.

Μανίνα Νικολοπούλου

Θάβουν τα αρχαία στόν ΧΥΤ Γραμματικού;

gekollias.blogspot.com
24/6/2010

 ΣΚΕΠΑΖΟΥΝ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΣΤΟ "ΜΑΥΡΟ ΒΟΥΝΟ" ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ;













Μόλις έφτασαν στα χέρια μου σε κλειστό φάκελο, χωρίς αποστολέα, κάποιες φωτογραφίες και ένα video από τον χώρο όπου εκτελούνται οι εργασίες για την κατασκευή ΧΥΤΑ στο "Μαύρο Βουνό" Γραμματικού.

Ως γνωστόν στο χώρο της κατασκευής του ΧΥΤΑ έχουν, εδώ και πολύ καιρό βρεθεί αρχαία και η Αρχαιολογική Υπηρεσία πραγματοποιεί ανασκαφές. Οι πληροφορίες μας, εδώ και μέρες, επέμεναν ότι βρέθηκαν αρχαίοι τάφοι και σε άλλο σημείο, εντός του χώρου.

Οι φωτογραφίες και το video επιβεβαιώνουν το γεγονός.

Αυτό, όμως, που φαίνεται να συμβαίνει στο νέο σημείο ανεύρεσης αρχαιοτήτων, είναι ότι ΜΠΑΖΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΑΝΑΣΚΑΦΩΝ, εκεί που, λογικά, θα έπρεπε να συνεχισθούν οι ανασκαφές.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ, ΥΠΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΙ ΠΑΡΑΤΡΕΧΑΜΕΝΟΙ;

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ;

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ, ΑΣΦΑΛΙΤΕΣ, ΜΑΤΑΤΖΗΔΕΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΙ "ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ";

Θα έχει κάποιος, ή κάποιοι από εσάς την ευαισθησία να απαντήσει;

Θα ασχοληθεί κανείς ανώτερός σας να διερευνήσει το ζήτημα;

Θα ενδιαφερθεί η Πολιτική Ηγεσία των Υπουργείων Πολιτισμού, Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών;

Και μην μας πει κάποιος ότι δεν μπορεί να συμβαίνει αυτή η εγκληματική πράξη, γιατί η ιστορία έχει δείξει ότι όλοι οι προαναφερόμενοι καμία ευαισθησία δεν έχουν για την προστασία των αρχαιοτήτων.

Αυτό που νοιάζει τους εργολάβους είναι να τελειώσει το "έργο" τους, με κάθε τίμημα, για να εισρεύσει ο πακτωλός των χρημάτων. Των πεταμένων χρημάτων σε ένα έργο χωρίς προοπτική και με τεράστια οικολογική επιβάρυνση.

Δεν είναι άλλωστε πολύς καιρός όταν συνελήφθησαν με την διαδικασία του αυτοφώρου ιδιοκτήτες μηχανημάτων, οι οποίοι εργάζονταν στον χώρο, ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΥ.

Καλούμε από αυτό το βήμα κάθε αρμόδιο να αναλάβει τις ευθύνες του.

Επιτέλους φτάνει πια ο ευτελισμός κάθε αξίας. Φτάνει πια ο σφικτός εναγκαλισμός αρμοδίων, εργολάβων, στελεχών και λοιπών εμπλεκομένων.

ΝΕΟΤΕΡΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ: Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές πληροφορηθήκαμε ότι, μετά από διαμαρτυρία του Προέδρου της Κοινότητας Γραμματικού κ. Κούκη, οι αρχαιολόγοι που εργάζονται στον χώρο, ισχυρίσθηκαν ότι δεν πρόκειται για νέα αρχαία, αλλά για διερευνητικές ανασκαφές, χωρίς ευρήματα.

Παρά αυτήν την "διαβεβαίωση" εμείς συνεχίζουμε να ανησυχούμε, γιατί δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη πλέον σε κανέναν.

Κι επιτέλους είναι δυνατόν αν γίνει πλήρης αρχαιολογική έρευνα όταν κυριολεκτικά οργώνεται ο ευρύτερος χώρος από πλήθος μηχανημάτων;

Όταν οι αρχαιολόγοι αναζητούν τμήματα εδάφους για έρευνα, ανάμεσα σε φορτωτές, μπουλντόζες, φορτηγά που εργάζονται εντατικά μέρα - νύχτα;

Τι να πρωτοπρολάβουν;

Υ.Γ. ΠΡΟΣ "ΑΝΗΣΥΧΟΥΝΤΕΣ": "Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία". Ας πάψουμε να βάζουμε την "ουρά στα σκέλια" μπροστά στις απειλές. Ο αγώνας δεν γίνεται με "εκπτώσεις".
Ιδού

Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

H Ελλάδα εφαρμόζει εσφαλμένα τίς οδηγίες 2006/12/ΕΚ και 1999/31/ΕΚ που αφορούν αντίστοιχα τα απόβλητα και την υγειονομική ταφή των αποβλήτων.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
24/6/2010
Νέο «χαστούκι» από την Κομισιόν
Παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τον ΧΥΤΑ Φυλής



Κακοδιαχείριση αποκάλυψε ο έλεγχος στον ΧΤΑ Φυλής το 2006 (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Βρυξέλλες, Βέλγιο

Η Ελλάδα είναι μία από τις τέσσερις χώρες που παραπέμπονται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη μη ενσωμάτωση της κοινοτικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Η απόφαση που ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελήφθη έπειτα από έλεγχο στον ΧΥΤΑ Φυλής-Σκαλιστήρη της Αττικής το 2006.
Ειδικότερα, η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα για εσφαλμένη εφαρμογή των οδηγιών 2006/12/ΕΚ και 1999/31/ΕΚ που αφορούν αντίστοιχα τα απόβλητα και την υγειονομική ταφή των αποβλήτων.
Επιθεώρηση που πραγματοποιήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2006 στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων της Φυλής επιβεβαίωσε τις ελλείψεις στη διαχείριση από τις οποίες απορρέουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Εκτός από την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπέμπει και το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και τη Γερμανία.
Η ανακοίνωση της απόφασης των Βρυξελλών έρχεται μία ημέρα αφότου το υπουργείο Περιβάλλοντος κάλεσε τους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν προτάσεις για Χώρους Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ).
Περισσότεροι από 100.000 τόνοι επικίνδυνων αποβλήτων αποθηκεύονται σήμερα προσωρινά σε χώρους βιομηχανιών.


Στο σκαμνί και για τα ιατρικά απόβλητα


enet,gr
24/6/2010
Επίσης, η Κομισιόν παραπέμπει την Ελλάδα στο ευρωπαϊκό δικαστήριο λόγω της απευθείας σύναψης σύμβασης παροχής δημοσιών υπηρεσιών για τη διαχείριση επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων στην Αττική χωρίς προηγούμενη δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού.

Τί γίνεται ρέ παιδιά επιτέλους εκει στόν ΧΥΤΑ Γραμματικού;




Έχουν δικαίωμα οι κάτοικοι και οι φορείς να γνωρίζουν τα ευρήματα της αρχαιολογίας πριν ο εργολάβος τα θάψει για πάντα;

Απευθυνόμαστε στην συντονιστική επιτροπή και την κοινότητα Γραμματικού:
Η ενημέρωση των πολιτών είναι πρωταρχικό σας καθήκον. Όσο τα πράγματα παραμένουν στο σκοτάδι δικαιούται ο καθένας να πιστεύει και να φαντάζεται τα πάντα.


ΝΕΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΧΥΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ; ΤΑ "ΚΟΥΚΟΥΛΩΝΟΥΝ" ΑΡΟΝ - ΑΡΟΝ;

Γράφει η Πόπη Σουφλή
23/6/2010


Η πληροφορία που διέρευσε πριν λίγες ώρες, αναφέρει ότι στο χωροτάξιο του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό, βρέθηκαν νέα αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία αφορούν "τάφους". Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, ότι τα νέα αρχαιολογικά ευρήματα, κουκουλώνονται άρον - άρον.

Τι συμβαίνει εκεί στο Μαύρο Βουνό, που ΠΡΕΠΕΙ να μείνει στο σκοτάδι και θάβεται με τόνους χώματος;

Αν η πληροφορία ισχύει, τι κάνει η Κοινότητα Γραμματικού;

Ποιοί θέλουν να κουκουλώσουν την ΙΣΤΟΡΙΑ, για να μην σταματήσει το έργο - εφιάλτης;

Ποιοί έχουν συμφέρον από το θάψιμο της Ιστορίας;

Ποιοί αποσιωπούν το γεγονός;

Ποιοί αποσκοπούν στην συνέχιση του ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ εις βάρος των αρχαιολογικών θησαυρών του τόπου;

Τι λέει γι αυτό, το Υπουργείο Πολιτισμού και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ).

Να ενημερωθεί η ICOMOS (Παγκόσμια Οργάνωση για την Πολιτιστική Κληρονομιά) και να ζητηθεί άμεσα η παρέμβασή της.

Να ζητηθεί από την Κοινότητα Γραμματικού, η παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Να ενημερωθούν τα ΜΜΕ και τα blogs. Τουλάχιστον στα blogs, μπορούμε να ελπίζουμε στην ανάδειξη του θέματος.

Ζητείται ερμηνεία.

Αγαπητοί Φίλοι,

Προσπαθώ εδώ και πάρα πολλά χρόνια να καταλάβω τη σημασία της Νομικής Επιστήμης ή την Νομική επιστήμη με τον τρόπο που εφαρμόζεται στην Ελλάδα.
Δεν θα μπορούσα να φανταστώ μια κοινωνία χωρίς τους Ιατρούς, χωρίς τους Πολιτικούς Μηχανικούς, τους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς ή τους Μηχανολόγους Μηχανικούς ή τους Βιολόγους και τους Δασκάλους , όπως και πολλά άλλα χρήσιμα επαγγέλματα . Πιστεύω ,με κάποιο τρόπο οι παραπάνω ,όπως και πολλά άλλα επαγγέλματα που παράγουν έργο και είναι χρήσιμα σε μια κοινωνία.
Φαντάζομαι από την άλλη, ότι μια υγιής μελλοντική κοινωνία θα μπορούσε να συνυπάρξει χωρίς να ασκούν το επάγγελμα οι Δικηγόροι ή για να γίνω πιο συγκεκριμένος, στην Ελληνική Κοινωνία του μέλλοντος με όσο το δυνατόν λιγότερους Δικηγόρους. Φυσικά δεν προσπαθώ να στρέψω όλο το Δικηγορικό Σύλλογο εναντίον μου, απεναντίας ζητώ τη βοήθεια του.
Ο λόγος φυσικά είναι διότι ποτέ μα ποτέ δε μπόρεσα να καταλάβω δικόγραφα, αποφάσεις δικαστηρίων και γενικά για ποίο λόγο γίνονται τα δικαστήρια στην Ελλάδα. Αφού κάλλιστα θα μπορούσε να γίνει ένας συμβιβασμός και από τις δύο πλευρές και το οποιοδήποτε θέμα να σταματήσει προτού καν ξεκινήσει για το κοινό συμφέρον όλων μας.
Έτσι και τώρα προσπαθώ να καταλάβω τα αποτελέσματα της απόφασης (21-12-2009) της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.
Γίνανε κάποιες ενέργειες για να αποδείξουμε το αυτονόητο, Νομή και Κατοχή για ένα ακίνητο που μας ανήκει. Σωστά ?
 Το ερώτημα είναι:
  • Τα κερδίσαμε ή τα χάσαμε τα ασφαλιστικά μέτρα ?
  • Αν τα κερδίσαμε γιατί ο εργολάβος εξακολουθεί να είναι μέσα στην περιουσία μας ?
  • Αν τα χάσαμε, μήπως κάναμε κάτι λάθος ?
  • Μήπως η Κοινότητα Γραμματικού έπρεπε να κάνει ΝΕΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΚΑ ΜΕΤΡΑ ? Μήπως εδώ και 6 μήνες θα μπορούσαμε να κάνουμε και κάτι άλλο?
  • Μήπως για όποια δυνατότητα ένστασης μας δινόταν η ευκαιρία μέχρι το δωδέκατο του 2009, τώρα την έχουμε χάσει ή εξακολουθούμε ακόμα και την έχουμε ?
  • Μήπως τα ασφαλιστικά μέτρα κακώς έγιναν ?
  • Μήπως με τα ασφαλιστικά μέτρα δώσαμε έτσι στον εργολάβο κάποιο δικαίωμα ?
  • Θα μπορέσουμε να μάθουμε το ακριβές ποσό που στοίχησαν στην Κοινότητα Γραμματικού αυτά τα ασφαλιστικά μέτρα ?
Εύλογα ερωτήματα, αυτά και πολλά άλλα που αν και έχουν περάσει 6 μήνες ακόμα δεν μπορώ να λάβω κάποια απάντηση. Υπάρχει κάποιος Νομικός που θα μπορούσε να με βοηθήσει ?
Ποιο είναι το Συμπέρασμα από αυτά τα ασφαλιστικά Μέτρα ?

Με Τιμή

Κυριάκος Γκίκας

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Τι είναι πιο σημαντικό; Η ευλαβική τήρηση της γραφειοκρατίας ή η προάσπιση της δημόσιας υγείας και του ανθρώπου;


enet.gr
20/6/2010
Λάθος στόχος

Στην... πυρά επιθυμεί να ρίξει, κατά τα φαινόμενα, ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Ι. Νυχάς, τον επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Γ. Ζαμπετάκη. Οπως υποστηρίζει ο Ι. Νυχάς ο Ζαμπετάκης παρέβη τη «δήλωση εχεμύθειας» και διοχέτευσε απόρρητη έκθεση για βαρέα μέταλλα σε νερό και τρόφιμα («Κ.Ε.», 6 Ιουνίου).


Εστειλε λοιπόν ο Ι. Νυχάς επιστολή στον πρύτανη με την οποία τον καλεί να προβεί σε ενέργειες, παρότι η έκθεση υπήρχε σε δύο υπουργεία, δυο πανεπιστήμια αλλά και στον... ΕΦΕΤ. Επίσης θέλουμε να ρωτήσουμε τον Ι. Νυχά: Τι είναι πιο σημαντικό; Η ευλαβική τήρηση της γραφειοκρατίας ή η προάσπιση της δημόσιας υγείας και του ανθρώπου;

Να. Β.

Εικόνες από το μέλλον μας...

  
  • Δέν υπάρχει κανένας έλεγχος στην απόθεση απορριμάτων και κανείς δεν γνωρίζει που απορρίπτονται βιομηχανικά, τοξικά ή νοσκομειακά απόβλητα τη στιγμή που γύρω τους εξελίσσεται ένα παιχνίδι εκατομμυρίων ευρώ.
  • Οι δήμαρχοι της περιοχής που συνεργάζονται στη ΔΕΠΟΔΑΛ δεν πληρώνουν τα συμπεφωνημένα στον Δήμο Λεβαδέων με αποτέλεσμα να οδηγείται στην οικονομική καταστροφή η Λιβαδειά.
  • Πλήρης καταστροφή του περιβάλλοντος και του υδροφόρου ορίζοντα που υπονομεύει την υγεία των κατοίκων ολόκληρης της περιοχής.
viotia.blogspot.com
21/6/2010

Για το ΧΥΤΑ της Λιβαδειάς






Απίστευτες και σκανδαλώδεις διαστάσεις λαμβάνει η δυσώδης υπόθεση του ΧΥΤΑ της Λιβαδειάς, όπου κατά δήλωση του δημάρχου κ. Τσιφή "κάθε απόγευμα γίνεται πάρτι". Με αφορμή την ψήφιση παράτασης που ζήτησε και έλαβε από το Δημοτικό Συμβούλιο Λιβαδειάς η εργοληπτική ΗΛΕΚΤΩΡ για τη Β' Φάση του ΧΥΤΑ στην αίθουσα του παλαιού Δημαρχείου κατέστη σαφές ότι στην ουσία δεν υφίσταται δημόσιος έλεγχος σε όλη τη διαδικασία αποκομιδής απορριμάτων, στο ΧΥΤΑ της Λιβαδειάς όπου από 26 Ιουλίου 2010 θα αποτίθενται όλα τα απορρίματα της περιοχής. Το άμεσο αποτέλεσμα είναι να χάνει έσοδα ο Δήμος Λεβαδέων, αλλά το κυριότερο ανευρίσκεται στην καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος από ανεξέλεγκτες απορρίψεις λυμάτων στο ΧΥΤΑ Λιβαδειάς.
Για αυτήν καθαυτήν την παράταση των εργασιών της εργολαβίας του ΧΥΤΑ ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Σωτήρης Γκιγκέλος αποκάλυψε ότι είναι παράνομη ως απόφαση του Δ.Σ. καθώς δεν αναφέρεται νόμιμος λόγος, από τους συγκεκριμένους και οριζόμενους από το θεσμικό πλαίσιο, που διέπει τις δημοπρατήσεις και κατασκευές δημοτικών έργων. Στη βάση αυτή και ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας κ. Κ. Σωτηρόπουλος ψήφισε αρνητικά και η παράταση στην ΗΛΕΚΤΩΡ πέρασε με ισχνή διαφορά 10-7 με τη θετική ψήφο και της κ. Νίκης Δημακοπούλου.
Τον λόγο πήρε ο κ. Ηλίας Γκριτζάπης, που για πολλοστή φορά αναφέρθηκε στα τεράστια προβλήματα που εμφανίζονται στη διαχείριση του ΧΥΤΑ με ευθύνη της δημοτικής αρχής. Οι καταγγελίες του κ. Γκριτζάπη ήταν για μια ακόμη φορά ανατριχιαστικές καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κανένας έλεγχος στην απόθεση απορριμάτων και κανείς δεν γνωρίζει που απορρίπτονται βιομηχανικά, τοξικά ή νοσκομειακά απόβλητα τη στιγμή που γύρω τους εξελίσσεται ένα παιχνίδι εκατομμυρίων ευρώ. Στη βάση αυτή και χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία όπως διασαφήνισε, διατύπωσε ευθέως ερωτήματα για τον ρόλο των υπαλλήλων στο ΧΥΤΑ και κατέληξε ότι -εφόσον ο δήμαρχος δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες που εξολοκλήρου του ανήκουν- θα αναγκαστεί να προσφύγει στον εισαγγελέα με μήνυση και αγωγή εναντίον του Τσιφή για να σταματήσει το έγκλημα που συντελείται σε διττή κατεύθυνση:
Πρώτον οι δήμαρχοι της περιοχής που συνεργάζονται στη ΔΕΠΟΔΑΛ δεν πληρώνουν τα συμπεφωνημένα στον Δήμο Λεβαδέων με αποτέλεσμα να οδηγείται στην οικονομική καταστροφή η Λιβαδειά. Και δεύτερον η πλήρης καταστροφή του περιβάλλοντος και του υδροφόρου ορίζοντα που υπονομεύει την υγεία των κατοίκων ολόκληρης της περιοχής.


Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Τα λεφτά, τα λεφτά, ποιος τ' ανακάλυψε ,τα λεφτά, τα λεφτά , την πορτοφόλα.. , τα λεφτά , τα λεφτά, και μας παράλειψε...



09/06/2010 15:00:00 Greek Money
Τι είπαν Κόκκαλης και Μπόμπολας στην συνάντηση τους


Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες η συνάντηση στον "ΠΗΓΑΣΟ" μεταξύ του Μπόμπολα και του Κόκκαλη έχει να κάνει με το διαδικτυακό τζόγο και τις άδειες που θέλουν να πάρουν από τον  ΟΠΑΠ. Και οι δύο έχουν μπει για τα καλά στο παιχνίδι ενώ κάνουν συνεταιρισμό και για τα σκουπίδια (ΧΥΤΑ) που είναι καλή δουλειά με πολλά χρήματα.



Καληνύχτα Αττική, ευτυχώς δεν αναπνέω τον αέρα σου!

troktiko.blogspot.com
22/6/2010

Σχετικά με "Τα σκουπίδια της Αττικής"


"Αγαπητό τρωκτικό,


Ως αναγνώστης και blogger που σέβεται το τρωκτικό σαν πηγή πληροφόρησης θέλω να πιστεύω πως αυτή η ανάρτηση έγινε χωρίς να έχει ελεγχθεί το ιστορικό για την δημιουργία χωματερής στην συγκεκριμένη περιοχή. Η ιστορία αυτή έχει ξεκινήσει πολύ πριν γεμίσει η Αττική με σκουπίδια.
Ήμουνα νιος και γέρασα φίλοι μου. Ακόμα όμως κι αυτό να μην συνέβαινε δε σημαίνει ότι πρέπει κάθε όμορφο κομμάτι αυτού του τόπου να το μετατρέψουμε σε κρανίου τόπο επειδή δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων. Αν θέλετε να δούμε τα πράγματα ρεαλιστικά, τα απορρίμματα σας θα μεταφερθούν και εκτός Αττικής σε ελάχιστα χρόνια. Απλά γιατί παράγετε περισσότερα απ’ όσα η περιοχή μπορεί να αντέξει.
Το μεγαλύτερο κομμάτι του κόσμου έχει λανθασμένη άποψη για την μορφή αντίδρασης των κατοίκων της περιοχής. Οι κάτοικοι δεν διαμαρτύρονται για να μεταφερθούν τα σκουπίδια σε άλλες περιοχές, αλλά γιατί μπορούν να μην μεταφερθούν πουθενά απλά εφαρμόζοντας την ανακύκλωση όπως πρέπει πραγματικά να γίνεται. Η ανακύκλωση όμως κοστίζει και δε συμφέρει κανέναν.
Τέτοιου είδους επιστολές αναγνωστών πηγάζουν από λανθασμένη πληροφόρηση και από την προπαγάνδα που γίνεται εναντίων των κατοίκων από τα οργανωμένα συμφέροντα. Τα συμφέροντα που στηρίζουν τον κύριο Μπόμπολα και τις εταιρείες συμφερόντων του. Δεν πιστεύω να υπάρχει κάποιος που να πιστεύει πως αυτός ο άνθρωπος δεν έχει επιρροή στα μέσα. Όποιος τρέφει τέτοιες αυταπάτες τον παραπέμπω να διαβάσει αφιέρωμα της Athens Voice στην Οικολογία που έγινε αρχές Ιουνίου. Το 7σέλιδο άρθρο δεν έκανε απλά γκρίζα αλλά ολοκάθαρη διαφήμιση στην εταιρεία ΗΛΕΚΤΩΡ του κ. Μπόμπολα η οποία έχει αναλάβει το έργο στο Γραμματικό.
Έτσι λοιπόν κι εσύ φίλε αναγνώστη που έστειλες αυτό το κείμενο και πληρώνεις με την φορολογία σου 2 διμοιρίες ΜΑΤ για να φυλάνε δυο εκσκαφείς στο Γραμματικό ( το λιγότερο 75.000€/μήνα για να μην βάλω τα λοιπά έξοδα), έπεσες στην παγίδα. Μπράβο που μπήκες στο τρυπάκι να πολεμήσεις τους κακούς Ανατολικούς, μέγα υπερασπιστή της Δυτικής Αττικής. Μόνο πρόσεχε Δον Κιχώτη μου μην πέσεις από το άλογό σου ένα πρωί.
Όσο για τους δημάρχους της περιοχής που θα έπρεπε να είναι πρωτοπόροι στον αγώνα, λυπάμαι που το λέω αλλά είναι οι δήμιοι του. Όπως όλοι οι κατέχοντες εξουσία σ’ αυτό τον τόπο στην προσπάθεια να εξελιχθούν προσωπικά καταπατάνε τις ιδέες τους και τους πολίτες (βλ. εξεταστικές επιτροπές). Οι παράνομες χωματερές λοιπόν, έχουν το δικό τους λόγω ύπαρξης.
Δυτική Αττική τρέμε, σ’ έχουν βάλει σ’ ένα κρεβάτι να ξεκουράζεσαι κι όταν σε πάρει ο ύπνος, εκεί που το περιβάλλον της Ανατολικής Αττικής θα γεννάει τον καρκίνο, τότε θα σε ξυπνήσει ο ήχος ενός απορριμματοφόρου! Καληνύχτα Αττική, ευτυχώς δεν αναπνέω τον αέρα σου!"
Αναγνώστης

Open Gov και αποφάσεις στο σκοτάδι.

Κυριάκος Γκίκας
Παύλου Κουντουριώτη 2
Γραμματικό – Αττικής
Τ.Κ 19007
Γραμματικό – Αττικής
Τηλ. 00447751370525
e-mail: kyriakosgkikas@yahoo.co.uk


ΠΡΟΣ
Την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
16777 ΕΛΛΗΝΙΚΟ, ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ: 210 9629182
ΥΠ.ΟΨΗ: κ. Ηλία Λιακόπουλου
FAX: 210 9652574
Γεν. Γραμματέα Περιφ. Αττικής
e-mail: ggattiki@otenet.gr


ΘΕΜΑ «Σχετικά με την απόφαση 1464 στις 30/03/2010»

Αγαπητέ Κύριε Λιακόπουλε,

Παρακαλώ όπως με ενημερώσετε σχετικά με την απόφαση 1464 στις 30/03/2010 τους εμπλεκόμενους φορείς που έγιναν γνώστες της απόφασης αυτής με την ημερολογιακή σειρά που ακολουθήθηκε. Σας ενημερώνω ότι είμαι μόνιμος κάτοικος εξωτερικού και μόλις σήμερα από το διαδίκτυο, (δυστυχώς, όχι όμως από την ιστοσελίδα της υπηρεσίας σας), πληροφορήθηκα για την απόφαση σας αυτή. Οι ιδιοκτήτες της εν λόγω περιοχής είχαν κάθε συμφέρον να προσφύγουν κατά της απόφασης και αυτό τους το επιτρέπει η Δημοκρατία μας. Μετά από πόσο χρονικό διάστημα οι ιδιοκτήτες έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν σε ένσταση ?????

Είμαι στην διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Με Τιμή

Κυριάκος Γκίκας



Προσοχή
Α) Αυτό είναι το Open Gov που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το κ. Γεώργιο Παπανδρέου Ευαγγελίζονταν ???

Β) Σύμφωνα με το άρθρο 14 του Νόμου 2672/1998 (ΦΕΚ 290 τ.Α) , τα μηνύματα e-mail, fax για να είναι έγκυρα θα πρέπει να περιέχουν απαραίτητα : Ονοματεπώνυμο ή επωνυμία (για Νομικό πρόσωπο), ταχυδρομική διεύθυνση κατοικίας, αριθμό τηλεφώνου ή fax, ιδιότητα του χειριστή.

Αν τα μηνύματα προέρχονται από υπηρεσία ή Δημόσιο φορέα να περιέχουν επιπλέον θέμα, ημερομηνία, αριθμό πρωτοκόλλου. Το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τεκμαίρεται ότι έχει περιέλθει κανονικά στον λήπτη αν υπάρξει ηλεκτρονική επιβεβαίωση.