.

Αρμοδιότητα της Β' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων είναι να προβάλει τα ευρήματα που έρχονται στο φως στις περιοχές ευθύνης της.

Πώς εξηγείται η κραυγαλέα αδιαφορία της κεντρικής και τοπικής εξουσίας προς την κομποστοποίηση και ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή;
Πρόκειται για μια λύση σχετικά φθηνή, που δεν έχει μεγάλο περιθώριο κέρδους για τους εργολάβους των σκουπιδιών και στηρίζεται στη συμμετοχή του κόσμου.

Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Η απάντηση της WWF στην επιστολή του κ. Γκίκα δεν συνάδει με με το κύρος της. Ενδιαφέρει η ουσία και όχι ο λανθασμένος , ενδεχομένως , τρόπος επικοινωνίας των πολιτών με την οργάνωση


Αγαπητέ κ. Γκίκα καλημέρα σας.

Ευχαριστώ για το μήνυμα, αν και δεν θα ήθελα να συνεχίσει η επικοινωνία μεταξύ μας. Από τον τρόπο με τον οποίο χειριστήκατε την αλληλογραφία μας των αρχών του 2010, μου είναι σαφές πως δεν επιδιώκετε ούτε να συζητήσετε, ούτε να ανταλλάξετε απόψεις, ούτε να ακούσετε τι έχει να πει κάποιος άλλος. Η εικόνα που μου δημιουργήθηκε είναι πως θέλετε απλά να πιέσετε, με εκβιαστικό μάλλον τρόπο, για αποδοχή της δικής σας άποψης. Καλέσατε μάλιστα τα μέλη μας να σταματήσουν να υποστηρίζουν την οργάνωσή μας, επειδή ακριβώς τιμήσαμε το δημοκρατικό δικαίωμα της έκφρασης άλλης από τη δική σας άποψης. Φοβάμαι πως σε αυτό το πνεύμα, κάθε ειλικρινής συζήτηση καθίσταται αδύνατη.
Σας εύχομαι καλή συνέχεια στην προσπάθειά σας και καλό καλοκαίρι.

Φιλικά

Θεοδότα Νάντσου
Συντονίστρια περιβαλλοντικής πολιτικής
WWF Ελλάς
Φιλελλήνων 26, 105 58 Αθήνα
Τηλ: 210 3314893, Φαξ: 210 3247578, E-mail: tnantsou@wwf.gr


ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΓΚΙΚΑΣ

Αγαπητή Κυρία Νάντσου,

Σας ευχαριστώ θερμά για την απάντηση σας.
Το ότι ανέκαθεν υπήρχαν αποδείξεις και σιγά- σιγά βγαίνουν στην επιφάνεια δεν καταλαβαίνω γιατί «εκβιάζω» όπως μου λέτε. Από πότε η απόδειξη του αυτονόητου θεωρείται ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ ?
Εγώ θα ντρεπόμουνα σαν συνδρομητής της WWF HELLAS αν διάβαζα αυτή την επίσημη απάντηση. Λυπάμαι που αδυνατείτε να πάρετε θέση στο εύλογο ερώτημα μου, γιατί δυστυχώς πριν χρόνια όταν επικοινώνησα για πρώτη φορά μαζί σας δεν είχα στοιχεία. Σήμερα που τα στοιχεία βροντοφωνάζουν μας λέτε ότι «ΕΚΒΙΑΖΟΥΜΕ» ?
Κυρία Νάντσου, Τα στοιχεία εκβιάζουν, όχι εμείς !
Θα μπορούσε κάποιος άλλος να υποβάλει το ίδιο ερώτημα στη Κυρία Νάντσου με όχι εκβιαστικό χαρακτήρα, γιατί εγώ εκβιάζω ? Θα μολυνθεί ο Ευβοϊκός Κόλπος με τη λειτουργία του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό και ο υδροφόρος ορίζοντας, ΝΑΙ ή ΟΧΙ ?

Με Τιμή

Κυριάκος Γκίκας

ΥΓ1- Ο ισχυρισμός μου ότι θα πρέπει να σταματήσουν τα μέλη σας να υποστηρίζουν την οργάνωση σας δυστυχώς ισχυροποιείτε.

Φαντασιόπληκτοι η η πραγματικότητα ξεπέρασε την φαντασία; Ελπίζουμε να συμβαίνει το πρώτο..



Το υποπτευόμασταν. Μερικοί το έλεγαν , άλλοι μιλούσαν για υπερβολές. Μιλάμε για τον δρόμο που συνδέει το Σέλκι με το Σέσι. Πέρσι ασφαλτοστρώθηκε η μισή απόσταση. Σήμερα διαπιστώσαμε ότι τοπογράφοι έχουν προχωρήσει σε μετρήσεις για την ολοκλήρωση του έργου , όπως δείχνουν οι φωτογραφίες.

Θεωρούμε ότι το οδικό δίκτυο της παραλίας του Γραμματικού προορίζεται να παίξει μια εναλλακτική και προσωρινή λύση για την διέλευση απορριμματοφόρων. Κανείς , όσο καλόπιστος και να είναι , δεν μπορεί να δεχτεί ότι κάποιοι αποφάσισαν να μας κάνουν την ζωή μας πιο εύκολη και πιο όμορφη με ασφαλτόστρωση δρόμων στο δάσος. Το γεγονός ότι προβλέπεται η ολοκλήρωση του έργου να συμπέσει με την ολοκλήρωση της κατασκευής του ΧΥΤΑ , δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τυχαίο.
Μη βιαστεί κανείς να μιλήσει ότι μας διακατέχει φαντασιοπληξία. Τα γεγονότα των τελευταίων ετών θα ήταν κάποτε αδιανόητα. Σήμερα είναι μια πραγματικότητα. Το άλλοτε παρθένο Σεσι , ο παράδεισος μας , έχει υποστεί τεράστια πλήγματα και διατηρείται στην επικαιρότητα μόνο με αρνητικές ειδήσεις. Και δυστυχώς για το μέλλον του προβλέπονται χειρότερα δεινά…

Θα έχουμε συνέχεια…



Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ , ΟΤΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΘΑ ΕΝΤΑΘΕΙ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ - ΥΒΡΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ . ΑΛΛΩΣΤΕ Η ΝΕΜΕΣΗΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΔΙΠΛΑ , ΣΤΟΝ ΝΑΟ ΤΗΣ , ΣΤΟΝ ΡΑΜΝΟΥΝΤΑ ..

του Μανώλη Λιονάκη

ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ , ΚΑΤΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟ ΣΕ ΦΩΤΟ & VIDEO , ΟΤΙ ΤΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΥΒΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΛΑΣΠΗΣ ΠΟΥ ΠΡΟΕΚΥΨΑΝ ΑΠΟ ΜΙΑ ΣΥΝΗΘΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΣΤΙΣ 26/7/2010 , ΚΑΤΕΛΗΞΑΝ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΣΕΣΙ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΥΒΟ΄Ι΄ΚΟ .
ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ , ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΤΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟ ΣΕ ΦΩΤΟ & VIDEO , ΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΤΟΝΟΙ ΛΑΣΠΗΣ ΠΡΟΕΚΥΨΑΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ , ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΧΥΤΑ .
ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ , ΟΤΙ Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΣΕΣΙ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ ΕΧΕΙ ΥΠΟΣΤΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ .
ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ , ΟΤΙ ΕΝΑΣ ΤΟΠΟΣ ΧΑΡΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΚΑΤΕΣΤΗ ΑΠΩΘΗΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΜΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΣ , ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ .
ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΟΠΤΕΥΟΥΣΑΣ ΑΡΧΗΣ ( ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ) , ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ , ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΑ ΚΟΛΑΣΙΜΕΣ .
ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ ΠΛΕΟΝ , ΟΤΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΟΡΕΙΑ Θ΄ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΝΟΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ , ΕΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΑΥΤΗ Η ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΗ ΕΜΜΟΝΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΧΥΤΑ , ΟΠΩΣ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΑΛΛΩΣΤΕ , ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ , Η ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ...
ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ , ΟΤΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΘΑ ΕΝΤΑΘΕΙ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ - ΥΒΡΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ . ΑΛΛΩΣΤΕ Η ΝΕΜΕΣΗΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΔΙΠΛΑ , ΣΤΟΝ ΝΑΟ ΤΗΣ , ΣΤΟΝ ΡΑΜΝΟΥΝΤΑ ..

ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ .....

ΔΥΣΤΥΧΩΣ , ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ Ν΄ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙ ΣΑΝ ΓΕΓΟΝΟΣ Η ΑΜΕΣΗ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΑΡΧΩΝ ( ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ - ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ) ..

Επιστολή του κ. Κυριάκου Γκίκα πρός "Δίκτυο Μεσόγειος SOS"


Λονδίνο, 30 - Ιουλίου – 2010
Κυριάκος Γκίκας
Παύλου Κουντουριώτη 2
Γραμματικό – Αττικής
Τ.Κ 19007
Γραμματικό – Αττικής
Τηλ. 00447751370525
e-mail: kyriakosgkikas@yahoo.co.uk

ΠΡΟΣ
Δίκτυο Μεσόγειος SOS

Θέμα: « ΧΥΤΑ- Παραλία ΣΕΣΙ Γραμματικού - Η καταιγίδα στις 26/07/2010 έδειξε & απέδειξε τον εφιάλτη μας. »

Αγαπητοί Κυρίες / Κύριοι,

Εφαρμόζοντας το Κράτος μας την ίδια ακριβώς μεθοδολογία στο τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων όπως ακριβώς εφαρμόζεται στο ΧΥΤΑ – ΧΥΤΥ ΦΥΛΗΣ αλλά και Πανελλαδικά. Δείτε τι γίνεται στο ( Καρβουνάρι, Τεμπλόνη, Λευκίμμη κ.τ.λ.). Αποφεύγοντας από την άλλη τη ΜΗ-ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ με ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ στη Πηγή, και κυρίως τον ΜΗ-ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ των «ΖΗΜΩΣΙΜΩΝ – ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ» απορριμμάτων ΠΡΩΤΟΥ αναμειχθούν με τα ΑΝΟΡΓΑΝΑ, φτιάχνοντας έτσι ένα «ΤΟΞΙΚΟ ΚΟΜΠΟΣΤ» από τα σύμμεικτα απορρίμματα που βγάζουν τα Εργοστάσια Μηχανικής Ανακύκλωσης (ΕΜΑΚ). Με αποτέλεσμα το κομποστ να είναι έτοιμο, είτε για θάψιμο στον υποψήφιο ΧΥΤΑ- ΧΥΤΥ( βλέπε ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ που το παραγόμενο κομποστ θάβεται ), είτε μόνο για καύση. Και ενώ, παίρνοντας ως παράδειγμα το ΧΥΤΑ – ΧΥΤΥ ΦΥΛΗΣ σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, είναι αρκετό το 1/3 για να καλύψει τις ανάγκες του Λεκανοπεδίου, ενώ ταυτόχρονα να κλείσουν οι παράνομες χωματερές, με σκοπό να κλείσει παντελώς και ο ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ μακροπρόθεσμα.
Όταν αυτό το απλό πράγμα δεν θέλει το Κράτος μας να το εφαρμόσει για τους γνωστούς λόγους που δεν θα αναλύσω επί του παρόντος.
Επειδή, το «κοινό μας σπίτι, η Μεσόγειος», κινδυνεύει όπως πολύ καλά λέτε στην ιστοσελίδα σας. Μπορείτε σας παρακαλώ να συνεργαστείτε και με άλλες ΜΚΟ από όλη την Μεσόγειο και να μας απαντήσετε αν από τη δημιουργία της ΟΕΔΑ – ΧΥΤΑ – ΧΥΤY στο Γραμματικό,ότι δεν θα μολυνθεί τόσο ο Ευβοϊκός Κόλπος αλλά και ο υδροφόρος ορίζοντας που καταλήγει στο κάμπο και στη Λίμνη του Μαραθώνα ?Πόσο μάλιστα όταν μιλάμε για σύμμικτα απορρίμματα, για παραγωγή τοξικού κομποστ, για ένα υπέδαφος που δεν γνωρίζουμε τα χαρακτηριστικά του, και για ένα ρέμα που διέρχεται μέσα από το ΧΥΤΑ και καταλήγει στον Ευβοϊκό Κόλπο.
Θα μολυνθεί ΝΑΙ ή ΟΧΙ ο Ευβοϊκός κόλπος ?
Στο Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS γνωρίζουμε ότι τα προβλήματα της χώρας μας δεν είναι μοναδικά. Τα μοιραζόμαστε με άλλους λαούς στο «κοινό μας σπίτι», την Μεσόγειο αλλά και στην Ευρώπη. Προωθούμε την επικοινωνία μεταξύ των λαών της Μεσογείου και της Ευρώπης και τη συνεργασία για την επίλυση κοινών προβλημάτων. Στην διαφορά των πολιτισμών βλέπουμε μία πηγή γνώσης και δημιουργικότητας και όχι μια εστία αντιπαλότητας και συγκρούσεων. Επιδιώκουμε το διάλογο και τη γνωριμία των πολιτισμών, την αλλαγή των στερεότυπων που οδηγούν στον φόβο απέναντι στο ξένο και το διαφορετικό. Συνεργαζόμαστε με άλλες ΜΚΟ από όλη την Μεσόγειο για να πιέσουμε τις κυβερνήσεις μας προς την υιοθέτηση περιβαλλοντικών και κοινωνικών πολιτικών. Μοιραζόμαστε την εμπειρία μας και τους πόρους μας με άλλες οργανώσεις ανά την Μεσόγειο οι οποίες τώρα ξεκινούν την προσπάθειά τους. Βοηθάμε με προτάσεις, εκπαίδευση και αναπτυξιακά προγράμματα κοινωνίες που δεν έχουν σήμερα τα μέσα να πετύχουν την οικολογική και κοινωνική βιωσιμότητά τους. Τα σύνορά μας είναι ανοικτά. Δεν φοβόμαστε να γνωρίσουμε τους άλλους.

Αποβλέποντας σε συνέχεια της αλληλογραφίας μας.

Σας ευχαριστώ θερμά

Με τιμή

Κυριάκος Γκίκας

ΠΗΓΕΣ
URL : Αγωνιστές,
Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010
URL :ΧΥΤΑ-ΣΕΣΙ Γραμματικού- Η καταιγίδα έδειξε & απέδειξε τον εφιάλτη μας. , http://exotaxyta.blogspot.com/2010/07/blog-post_2199.html
Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010
URL : Μία φωτογραφική περιήγηση στον χείμαρρο του θανάτου… ,
Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010 )

Τρείς ημέρες μετά την ισχυρή βροχόπτωση , η θάλασσα στο Σέσι εξακολουθεί να είναι ακατάλληλη για κολύμβηση. Οι επιπτώσεις του ΧΥΤΑ στην περιοχή έγιναν αισθητές πριν ακόμα κατασκευαστεί.

 

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Η τελευταία νεροποντή επιβεβαίωσε την πεποίθηση μας , ότι η "διαρροή" των τoξικών στραγγισμάτων του ΧΥΤΑ προς την θάλασσα , είναι βέβαιη. Επιστολή του κ. Κυριάκου Γκίκα.

Λονδίνο, 28 - Ιουλίου – 2010
Κυριάκος Γκίκας
Παύλου Κουντουριώτη 2
Γραμματικό – Αττικής
Τ.Κ 19007
Γραμματικό – Αττικής
Τηλ. 00447751370525
e-mail: kyriakosgkikas@yahoo.co.uk


ΠΡΟΣ
Ελληνική Δημοκρατία
Περιφέρεια Αττικής
Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ
Χαλκοκονδύλη 15 Τ.Κ. 10432
Τηλ. 2105241173
FAX: 2105241173
Συνήγορο Του Πολίτη
Γραφείο Πρωθυπουργού
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Περιβάλλοντος
Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Γεν Δ/νση Περιβάλλοντος Διεύθυνση Περ/κου Σχεδιασμού
Γραφείο Εναλλακτικής Διαχείρισης
Συσκευασιών και άλλων Προϊόντων
Ταχ. Δ/νση. Πατησίων 147


Θέμα: « ΧΥΤΑ- Παραλία ΣΕΣΙ Γραμματικού - Η καταιγίδα στις 26/07/2010 έδειξε & απέδειξε τον εφιάλτη μας. »

Αγαπητοί Κύριοι,

Εφαρμόζοντας την ίδια ακριβώς μεθοδολογία στο τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων όπως ακριβώς εφαρμόζεται στο ΧΥΤΑ – ΧΥΤΥ ΦΥΛΗΣ αλλά και Πανελλαδικά. Δείτε τι γίνεται στο (Καρβουνάρι, Τεμπλόνη, Λευκίμμη κ.τ.λ.). Αποφεύγοντας από την άλλη τη ΜΗ-ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ με ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ στη Πηγή, και κυρίως τον ΜΗ-ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ των «ΖΗΜΩΣΙΜΩΝ – ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ» απορριμμάτων ΠΡΩΤΟΥ αναμειχθούν με τα ΑΝΟΡΓΑΝΑ, φτιάχνοντας έτσι ένα «ΤΟΞΙΚΟ ΚΟΜΠΟΣΤ» από τα σύμμεικτα απορρίμματα που βγάζουν τα Εργοστάσια Μηχανικής Ανακύκλωσης (ΕΜΑΚ). Με αποτέλεσμα το κομποστ να είναι έτοιμο, είτε για θάψιμο στον υποψήφιο ΧΥΤΑ- ΧΥΤΥ (βλέπε ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ που το παραγόμενο κομποστ θάβεται ), είτε μόνο για καύση. Και ενώ, παίρνοντας ως παράδειγμα το ΧΥΤΑ – ΧΥΤΥ ΦΥΛΗΣ σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, είναι αρκετό το 1/3 για να καλύψει τις ανάγκες του Λεκανοπεδίου, ενώ ταυτόχρονα να κλείσουν οι παράνομες χωματερές, με σκοπό να κλείσει παντελώς και ο ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ μακροπρόθεσμα.
Όταν αυτό το απλό πράγμα δεν θέλετε να το καταλάβετε ή κάνετε ότι δεν το καταλαβαίνετε.
Μπορείτε σας παρακαλώ Αγαπητοί Κύριοι της Περιφέρειας ή του ΥΠΕΚΑ να μας εγγυηθείτε, μιας και τα γραπτά μένουν, ότι μετά τη λειτουργία του ΟΕΔΑ- ΧΥΤΑ- ΧΥΤΥ ή ΧΥΤ, ότι δεν θα μολυνθεί τόσο ο Ευβοϊκός Κόλπος αλλά και ο υδροφόρος ορίζοντας που καταλήγει στο κάμπο και στη Λίμνη του Μαραθώνα ?
Δώστε μας την μελέτη που εκπονήσατε για το σκοπό αυτό. Γιατί η πρόσφατη νεροποντή στις 26/07/2010 άλλα μας απέδειξε.
Παρακαλώ όπως απαντήσετε εντός του χρονικού ορίου των 10 ημερών.

Σας ευχαριστώ θερμά

Με τιμή

Κυριάκος Γκίκας

Προσοχή !! Σύμφωνα με το άρθρο 14 του Νόμου 2672/1998 (ΦΕΚ 290 τ.Α) , τα μηνύματα e-mail, fax για να είναι έγκυρα θα πρέπει να περιέχουν απαραίτητα : Ονοματεπώνυμο ή επωνυμία (για Νομικό πρόσωπο), ταχυδρομική διεύθυνση κατοικίας, αριθμό τηλεφώνου ή fax, ιδιότητα του χειριστή.
Αν τα μηνύματα προέρχονται από υπηρεσία ή Δημόσιο φορέα να περιέχουν επιπλέον θέμα, ημερομηνία, αριθμό πρωτοκόλλου.
Το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τεκμαίρεται ότι έχει περιέλθει κανονικά στον λήπτη αν υπάρξει ηλεκτρονική επιβεβαίωση

ΠΗΓΕΣ

URL : (Αγωνιστές,
http://attikanea.blogspot.com/2010/07/blog-post_1756.html, Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010)
URL : (ΧΥΤΑ-ΣΕΣΙ Γραμματικού- Η καταιγίδα έδειξε & απέδειξε τον εφιάλτη μας.
http://exotaxyta.blogspot.com/2010/07/blog-post_2199.html , Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010 )
URL : (Μία φωτογραφική περιήγηση στον χείμαρρο του θανάτου…
http://polites-energoi.blogspot.com/2010/07/blog-post_1693.html, Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010 )

Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Μία φωτογραφική περιήγηση στον χείμαρρο του θανάτου…

 Είναι απόλυτα βέβαιο ότι οι προδιαγραφές του ΧΥΤΑ δεν θα επέτρεπαν να συγκρατηθεί ο τεράστιος όγκος νερού που έπεσε το μεσημέρι της δευτέρας στο Γραμματικό.


Είναι απόλυτα βέβαιο ότι τα τοξικά στραγγίσματα θα ξεφύγουν ακολουθώντας την θανατηφόρα πορεία προς την θάλασσα

Ο βιολογικός καθαρισμός υπό κατασκευή.Θα συγκρατήσει την ποσότητα του νερού που είδαμε την προηγούμενη δευτέρα;Ούτε για αστείο δέν θα το λέγαμε...

Από εδώ θα ξεκινάει η εφιαλτική πορεία των στραγγισμάτων προς τον Ευβοικο κόλπο.
Η αρχή του χειμάρρου. Πίσω από τον τεράστιο όγκο χώματος κατασκευάζεται ο βιολογικός καθαρισμός.


Στην πορεία το φράγμα που κατασκευάστηκε πέρυσι μετά την καταστροφική πυρκαγιά. Βρίσκεται περίπου 100 μέτρα από τον ΧΥΤΑ και έχει ήδη εξουδετερωθεί από τα μπάζα που κατέβασε η βροχή από το εργοτάξιο.



Η πορεία των στραγγισμάτων θα περνάει μέσα από το ήδη πληγωμένο τοπίο από τις φωτιές του 2009



Η κατάληξη της εφιαλτικής  πορείας των τοξικων στραγγισμάτων  , μέσα από τις κατοικίες , στον ευβοϊκό κόλπο .


Περιφέρεια Αττικής:Ακόμα μία πιθανή υποψηφιότητα.

tovima.gr
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΙΤΣΙΚΑ

Τρίτη 27 Ιουλίου 2010
Φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ με τη Σοφία Σακοράφα

Ιδανικό αντίβαρο στην υποψηφιότητα Αλαβάνου για την Αττική θεωρεί η Κουμουνδούρου το τέως μέλος της ΚΟ του ΠαΣοΚ

Σοφία Σακοράφα
 Παραμένει ως προτεραιότητα για την Κουμουνδούρου και τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα το άνοιγμα προς το «αριστερό» ΠαΣοΚ, εν όψει των τοπικών και περιφερειακών εκλογών. Δεν είναι τυχαίο ότι εντατικοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες οι συζητήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ με επίκεντρο το πρόσωπο της κυρίας Σοφίας Σακοράφα ως «ιδανικής περίπτωσης» για να τεθεί επικεφαλής σε ψηφοδέλτιο για την Περιφέρεια Αττικής, εκφράζοντας ευρύ μέτωπο αντίστασης στο μνημόνιο και στα κυβερνητικά μέτρα. Στην Κουμουνδούρου επιμένουν ότι η υποψηφιότητά της θα ήταν αντίβαρο και συνεκτική λύση απέναντι στις πιέσεις, που, όπως λένε, ασκεί η πλευρά του πρώην προέδρου του ΣΥΝ κ. Αλ. Αλαβάνου . Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ηγεσίας της Κουμουνδούρου, το γεγονός ότι ο κ. Αλαβάνος αφήνει να αιωρείται η πρόθεσή του να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής μαρτυρεί την προσπάθειά του «να επανακτήσει πολιτικό ρόλο, αποσταθεροποιώντας το συμμαχικό σχήμα» . Επιπλέον, στελέχη του ΣΥΝ θύμιζαν ότι είναι η τρίτη φορά, μετά τις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές, που «στέκεται εμπόδιο στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ».
«Η προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων είναι μια μέθοδος που έχει εφαρμοσθεί στο παρελθόν με σχετική επιτυχία. Συνήθως όμωςη ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα. Το 2004 δεν είναι 2010» λέει προς «Το Βήμα» ο κ. Ι. Μπαλάφας, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ, που μετείχε στην ομάδα στελεχών (αρκετά προερχόμενα από την Ανανεωτική Πτέρυγα) που εξελέγησαν στα όργανα του ΣΥΝ με το Ενιαίο Ψηφοδέλτιο μελών ΣΥΝ-2010». Ο κ. Μπαλάφας κάνει παραλληλισμούς με την εποχή κατά την οποία ο κ. Αλαβάνος εμφανίστηκε να δέχεται να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος του ΣΥΝ το 2004, υπό την προϋπόθεση να καταργηθούν οι τάσεις- δεν διαλύθηκαν οι τάσεις, αλλά ο ίδιος έλαβε τη στήριξη.
Πάντως, από την πλευρά του Αριστερού Ρεύματος ο κ. Δ. Στρατούλης επεσήμανε χθες ότι δεν χρειάζονται μεμονωμένες υποψηφιότητες ή εκδήλωση προθέσεων για υποψηφιότητες αλλά η οργανωμένη συζήτηση στα συλλογικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ. Οταν ρωτήθηκε στο Κανάλι 1 του Πειραιά τι θα σημαίνει αν κατέβει κάποιος υποψήφιος χωρίς να ρωτήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι «τότε η υποψηφιότητα δεν θα αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ», περιλαμβάνοντας στην απάντησή του και τον κ. Αλαβάνο. Πάντως και το κορυφαίο στέλεχος του «Ρεύματος» θεωρεί ότι θα μπορούσε να τεθεί επικεφαλής στην περιφέρεια Αττικής η κυρία Σακοράφα και όποιο στέλεχος ή προσωπικότητα από τον προοδευτικό χώρο «συγκρούστηκε έμπρακτα και δημοσίως με το μνημόνιο και τις κυβερνητικές πολιτικές, εφόσον βέβαια αυτό συζητηθεί και συμφωνηθεί συλλογικά στον ΣΥΡΙΖΑ».
Σύμφωνα με στελέχη που στηρίζουν το Μέτωπο Ανατροπής και Αλληλεγγύης του κ. Αλαβάνου, το κρίσιμο και πρωτεύον στοιχείο είναι να γίνει η συσπείρωση δυνάμεων από τον χώρο της Αριστεράς, από τον χώρο του ΠαΣοΚ και από την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά με επίκεντρο τη μάχη κατά του μνημονίου ΕΕ- ΔΝΤ και με αίτημα να ηττηθεί η πολιτική της κυβέρνησης. Είναι κάτι που, όπως λένε, προχωρεί θετικά αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διεργασίες. Σε δεύτερο πλάνο, σημειώνουν, είναι η συγκρότηση συνδυασμών και ψηφοδελτίων. Μάλιστα υπογραμμίζουν ότι ο κ. Αλαβάνος έχει εκδηλώσει τη βαθύτατη εκτίμησή του στο πρόσωπο της κυρίας Σακοράφα, ήδη από την εκδήλωση του Σπόρτινγκ, τον περασμένο Μάιο.
«Αν ευοδωθεί η προσπάθεια να είναι επικεφαλής η Σοφία Σακοράφα στην Περιφέρεια Αττικής, με σιγουριά θα συσπείρωνε όλο τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ και παραπέρα δυνάμεις της Αριστεράς» εκτιμά μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Ι. Θεωνάς, μέλος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και εκ των στελεχών που στηρίζουν το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής.

Μία απάντηση στον "Αττικό παρατηρητή" , που εξηγεί τις προφανώς ηθελημένες ανακρίβειες.

Μια απάντηση από το ecclesiademo.blogspot.com στον "Αττικό Παρατηρητή" , δημοσίευμα τού οποίου είχαμε αναρτήσει στις 27/7/2010 μέ τίτλο:


Την υπογράφει ο κ. Βαγγέλης Μυτιληναίος , ο οποίος φαίνεται να γνωρίζει αρκετά καλά πρόσωπα και πράγματα της Νοτιοανατολικής Αττικής. Έτσι μπορούν να εξηγηθούν οι  χοντροκομμένες και προφανώς ηθελημένες ανακρίβειες του Αττικού Παρατηρητή.

Διαβάστε σχετικά:

Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Συντονιστική επιτροπή αγώνα κατα του ΧΥΤΑ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Συναυλία Διαμαρτυρίας κατά των ΧΥΤΑ το Σάββατο 24 Ιουλίου στο Γραμματικό. Σ’ ένα μαγευτικό τοπίο ο κόσμος που συγκεντρώθηκε ένωσε τη φωνή του και τραγούδησε μαζί με τους Μίλτο Πασχαλίδη, Δημήτρη Παναγόπουλο και Lexicon Project. Η συναυλία πέτυχε το σκοπό της που ήταν να δώσει ένα ηχηρό μήνυμα διαμαρτυρίας και αντίστασης στο έγκλημα που επιχειρείται στο Γραμματικό και σε άλλες περιοχές της χώρας με τη δημιουργία ακόμα ενός ΧΥΤΑ. Έστειλε το μήνυμα ότι ο λαός αντιστέκεται στη διαφθορά, στην κακοδιοίκηση, στους εθνικούς εργολάβους και στις πολιτικές που τους στηρίζουν. Η προσέλευση χιλίων και παραπάνω ανθρώπων που ήλθαν στο Γραμματικό για να συμπαρασταθούν στον αγώνα μας, μας δίνουν τη δύναμη να συνεχίσουμε και τη βεβαιότητα ότι στο τέλος η νίκη θα είναι δική μας.

Ευχαριστούμε όλους εσάς που συμβάλατε για να πραγματοποιηθεί και να πετύχει η συναυλία και σας περιμένουμε δίπλα μας και στις επόμενες κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις μας.

Όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε και να ματαιώσουμε τα σχέδια τους.

Για την υγεία και το μέλλον των παιδιών μας. Για ένα καλύτερο αύριο.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

Περιφέρεια Αττικής: Πολιτικά παιχνίδια.

fimotro.blogspot.com
26/7/2010
ΝΤΟΡΑΚΙ...

Κωστής Χατζηδάκης
Αστείος και επικίνδυνος. Σε βαθμό κακουργήματος. Παίζει τα δικά του παιχνίδια. Εμείς δεν τσιμπάμε. Διαρρέει ότι ο Σαμαράς θα τον προτείνει για υπερ-περιφερειάρχη Αθηνών και Αττικής! Αυτό το σενάριο δεν παίζει ούτε με σφαίρες. Η Ντορούλα που τον γέννησε τον έχει στην απ' έξω. Ο Σαμαράς δεν τον εμπιστεύεται ούτε με σφαίρες. Ο Καρατζαφέρης τον αποκαλεί "καραφλό Ντοράκι". Ανύπαρκτος την περίοδο που ήταν υπουργός. Για γέλια, δηλαδή...

Μια αντίθετη άποψη με πολλές ανακρίβειες..



attikosparatiritis.wordpress.com
Το blog της Νότιο – Ανατολικής Αττικής

23/7/2010

Διαχείριση απορριμμάτων από Ελληνική εταιρεία στη Γερμανία

Οι διαπλεκόμενοι με τους εργολάβους διαχείρισης απορριμμάτων δήμαρχοι, εμποδίζουν τη λύση του προβλήματος στην Ελλάδα



Ένα πρωτοποριακό έργο διαχείρισης απορριμμάτων στην Γερμανία ολοκλήρωσε και έθεσε σε λειτουργία η θυγατρική εταιρεία της ΗΛΕΚΤΩΡ Herhof Recycling Osnabrueck (HRO).
Το έργο, υλοποιήθηκε στην πόλη Osnabruck και εγκαινιάσθηκε την Παρασκευή 5 Μαΐου 2010. Στην τελετή των εγκαινίων ο υπουργός Περιβάλλοντος του κρατιδίου της Σαξονίας κ. Sander δήλωσε μεταξύ άλλων «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που στην εταιρεία διαχείρισης μονάδας συμμετέχει μία Ελληνική επιχείρηση» και σε άλλο σημείο της ομιλίας του αναφέρει: «… κάνατε μία επένδυση στο μέλλον, καθώς τα απορρίμματα θα διαχειρίζονται με την καλύτερη δυνατή τεχνολογία, με αποφυγή δημιουργίας εστιών μόλυνσης».
Ο Πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ Γ. Μαστοράκος, που παραβρέθηκε στην τελετή εγκαινίων, επισήμανε ότι «έχουμε επισκεφθεί μια πρότυπη μονάδα διαχείρισης και επεξεργασίας απορριμμάτων η οποία νομίζω ότι είναι συμβατή με τα ελληνικά δεδομένα. Πρέπει να πείσουμε την Ελληνική κοινωνία ότι οι χώροι διάθεσης επεξεργασίας απορριμμάτων είναι απαραίτητοι για την ελληνική πραγματικότητα με δεδομένο ότι η ανεξέλεγκτη απόθεση τους δημιουργεί περισσότερους κινδύνους, από ότι η επεξεργασία τους σε τέτοιες μονάδες αεροστεγώς κλεισμένες που δε δημιουργούν προβλήματα»
Αυτό τα έργο υψηλής τεχνολογίας κατασκευάστηκε, όπως προαναφέρθηκε, με τη συμμετοχή μιας ελληνικής εταιρείας. Απόδειξη ότι υπάρχει η δυνατότητα και στη Ελλάδα να κατασκευαστούν ανάλογα έργα, που θα λύσουν οριστικά το πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων στη χώρα μας και ιδιαίτερα της Αττικής.
Και αντί οι δήμαρχοι αυτού του τόπου, ο νομάρχης οι νομαρχιακοί σύμβουλοι και οι βουλευτές μας, να αγωνίζονται, να πιέζουν το κράτος, μαζί με τους πολίτες, να κατευθυνθεί η χρηματοδότηση σε τέτοια έργα, οργανώνουν διαδηλώσεις και συναυλίες για να μην γίνει τίποτα. Να μην γίνει ΧΥΤΥ στην Κερατέα ή στο Γραμματικό και σε εκατοντάδες άλλες περιοχές της χώρας. Αποτέλεσμα, να επιβάλλονται πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, που καλείται να πληρώσει ο μπατιρισμένος κρατικός κορβανάς, δηλαδή εμείς οι ίδιοι.
«Προοδευτική» πολιτική σ΄ αυτόν τον άθλιο τόπο, θεωρείται αυτή που «απαγορεύει» να γίνει ΧΥΤΥ, «απαγορεύει» να γίνει βιολογικός καθαρισμός, αλλά επιτρέπει να λειτουργούν παράνομες ρυπογόνες χωματερές, που προσβάλλουν την αισθητική μας, τον πολιτισμό μας και ταλαιπωρούν βάναυσα την υγεία και την οικονομία μας. «Προοδευτική» πολιτική που επιτρέπει, να διαρρέουν εκατομμύρια ευρώ των δημοτών, με απευθείας αναθέσεις, σε εργολάβους που διαχειρίζονται για λογαριασμό των δήμων τις παράνομες χωματερές. Οι «προοδευτικοί» δήμαρχοι, βουλευτές και νομάρχες, καλούν τους πολίτες να διαδηλώνουν, βασιζόμενοι στην άγνοια και στη φοβικότητα των πολιτών. Και από κοντά διάφοροι διαπλεκόμενοι τσάτσοι, κολλητοί όλων αυτών των “προοδευτικών¨, οι οποίοι αναλαμβάνουν αυτόκλητα το βρίσιμο και την διαπόμπευση όσων αντιδρούν στην άρνηση και την διαχρονική οπισθοδρομικότητα.
Διαδηλώσεις και συναυλίες που τελικό σκοπό έχουν, να διατηρούνται σε λειτουργία οι παράνομες χωματερές, σαν και αυτές του Λαυρίου, της Κερατέας, των Καλυβίων και του Γραμματικού, για τις οποίες, όπως είπαμε παραπάνω, διοχετεύονται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στους εργολάβους που τις διαχειρίζονται με απευθείας αναθέσεις και με αναμφισβήτητο το μεγάλο κέρδος για όλους αυτούς τους εμπλεκόμενους και διαπλεκόμενους. Να μην υπάρχει αποχετευτικό δίκτυο για να κερδοσκοπούν οι βοθρατζήδες, που κοστολογούν τα βοθρολύματα ακριβότερα απ΄ ότι κοστίζει το πόσιμο νερό.
Αυτοί είναι οι προοδευτικοί δήμαρχοι της περιοχής μας, θαυμάστε τους: Λουκάς, Φιλίππου, Ιατρού, Κούκης, Μπαλής, Λοϊζος, Λεβαντής.
Ήρθε η ώρα να τους διαχειριστούμε ως πολιτικά απορρίμματα και να τους στείλουμε για ταφή, δεν τους αξίζει ούτε καν η ανακύκλωση.

Πέμπτη 5 Αυγούστου ο εορτασμός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Σέσι. Ευκαιρία να βρεθούμε μαζί και να ενδυναμώσουμε τον Σύλλογο στον αγώνα του κατά του ΧΥΤΑ.

                                               


Έχουμε καθήκον να παλέψουμε με κάθε τρόπο ενάντια στην κατασκευή του ΧΥΤΑ. Είναι μία από τις διαθέσιμες επιλογές και όχι η μοναδική λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Συμφέρει μόνο τους εργολάβους. Οι χώρες της Ευρώπης με την ανακύκλωση στην πηγή και την κομποστοποίηση , στοχεύοντας στην μηδενική παραγωγή σκουπιδιών , δεν οδηγούνται πλέον στην διαρκή αναζήτηση χώρων ταφής.

Το Δ.Σ. του συλλόγου οικισμού Σέσι.

Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Ο Κ. Χατζηδάκης για την Περιφέρεια Αττικής (;)

parapolitika.gr

Η αδυναμία της Ρηγίλλης να βρει υποψήφιο για να χρεωθεί την ήττα στην Περιφέρεια Αττικής, οδηγεί σύμφωνα με πληροφορίες τον πρόεδρο της Ν.Δ., στην απόφαση να δώσει τον χρίσμα στον πρώην υπουργό Ανάπτυξης. Την προηγούμενη βδομάδα ξεκίνησε δημοσκόπηση για να μετρηθεί ο Χατζηδάκης. Στο νεοκλασικό πιστεύουν ότι η υποψηφιότητα του βουλευτή της Ν.Δ., θα εγκλωβίζει εκτός των άλλων και τους Ντορικούς ψηφοφόρους που ετοιμάζουν από τώρα το σχέδιο υπονόμευσης του όποιου γαλάζιου υποψηφίου

Βαρνάβας: Αφέλεια ή απειρία;‏...


Τον Οκτώβριο 2009 και αμεσως μετα την ορκομωσία της με το σακίδιο στην πλάτη και τα αθλητικά παπούτσια,η Υπουργός ΠΕΚΑ (η νεα ονομασία του ΥΠΕΧΩΔΕ) κ.Τίνα Μπιρμπίλη, σήκωσε τα μανίκια κι έβαλε όρκο να σώσει ότι απέμεινε απο τη μοιραία πυρκαγια του Αυγούστου 2009 που κάικε το πελεκούδι στη Βορειοανατολική Αττική, πυρκαγιά-εμπρησμός-αντιδραση στο γεροντικό πεισμα των προηγουμενων υπουργών ΠΕΧΩΔΕ για διαχείριση απορριμμάτων με την ξεπερασμένη απο δεκαετίες στην ΕΕ μεθοδο των ΧΥΤΑ Εφερε λοιπον στα μεσα Οκτωβρίου 2009 και μεχρι τις αρχές Φεβρουαρίου 2010 προς διαβούλευση στο opengov το νομοσχέδιο για την προστασία των καμενων δασικών εκτάσεων της Βορειοανατολικής Αττικής.

Γνωμες απόψεις και προτάσεις Συλλόγων,Φορέων και πολιτών κατατέθηκαν πολλές..... ελάχιστες ελήφθησαν υπόψη στο νομοσχέδιο που έλαβε την τελική του μορφή και ψηφίστηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2010(ΦΕΚ 16/16-2-2010)όπου μεταξύ αλλων

Αναστέλλονται οι οικοδομικές άδειες στις εκτός σχεδίου εκτάσεις της ΒΑ Αττικής που κάηκαν το καλοκαιρι 2009 μεχρι την κύρωση των δασικών χαρτών

Δειτε τωρα τί εννοεί η Υπουργός ΠΕΚΑ κύρωση των δασικών χαρτών

Τα καινούργια στοιχεία που εισάγουν οι προς συζήτηση θέσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος εντοπίζονται στους εξής τομείς:

1 ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ. Ορίζεται ρητώς ότι δεν θα θιγούν τέτοια ζητήματα και θα διερευνηθεί αποκλειστικά ο δασικός χαρακτήρας μιας περιοχής. Εφόσον ένα ακίνητο ενταχθεί μέσα στην πράσινη γραμμή, ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης θα πρέπει να προσκομίσει στα δικαστήρια τίτλους από το 1833 και, εφόσον δικαιωθεί, θα του αναγνωριστεί η κυριότητα σε μια δασική περιοχή, που υπόκειται σε συγκεκριμένο καθεστώς αξιοποίησης.

2 ΥΠΟΒΑΘΡΑ. Ως σημείο αναφοράς καθορίζονται οι παλιότερες και πληρέστερες αεροφωτογραφίες κάθε περιοχής, που παραπέμπουν στο 1945. Αυτό συνάγεται και από την πρόβλεψη ότι, αν τα στοιχεία θεωρούνται απρόσφορα, τότε μπορεί να στηριχθούν οι καταγραφές των αεροφωτογραφιών του 1960. Με αυτό τον τρόπο, αν στην πράξη δεν γίνει κατάχρηση, ξεπερνιέται ένα μεγάλο εμπόδιο και ακυρώνονται προτάσεις που είχαν προωθηθεί τα τελευταία χρόνια και είχαν χαρακτηριστεί αντισυνταγματικές.

3 ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ. Αρμόδιες για να χαράξουν τις πράσινες γραμμές των δασών είναι οι υπηρεσίες δασών, που πλέον ανήκουν στις περιφέρειες. Με το σημερινό δεδομένο ότι οι υπάλληλοι δεν επαρκούν, είναι δυνατόν να ανατεθεί το καθήκον σε ιδιώτες μελετητές. Οι χάρτες των περιοχών εξασφαλίζονται στο Κτηματολόγιο και επομένως καλύπτονται από τους πόρους που διατίθενται από το συγκεκριμένο έργο. Προβλέπονται ταχύρρυθμες διαδικασίες για περιοχές που δεν καλύπτονται από το Κτηματολόγιο.

4 ΠΟΡΟΙ. Εξασφαλίζονται από το νεοθεσπιζόμενο «ειδικό τέλος άσκησης αντιρρήσεων», το ύψος του οποίου θα καθορίζεται με απόφαση των συναρμόδιων υπουργών Περιβάλλοντος και Οικονομικών. Το «δασόσημο» θα πληρώνουν όσοι διεκδικούν δασικές εκτάσεις και θα διατίθεται για τη χρηματοδότηση των δράσεων για τους δασικούς χάρτες. Αν δεν επαρκούν, θα αναζητούνται πρόσθετοι πόροι, αν περισσεύουν όμως δεν θα επιστρέφονται. Δεν διευκρινίζεται αν θα πληρώνουν όσοι υποβάλλουν ένσταση για λάθη των χαρτών.

5 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ. Προβλέπεται η ανάρτηση των δασικών χαρτών και από το Διαδίκτυο, ώστε να μπορούν να λαμβάνουν γνώση οι ενδιαφερόμενοι. Παραμένει και ο κλασικός δρόμος της ανάρτησης στα δημοτικά καταστήματα. Οι ενστάσεις θα υποβάλλονται μέσω του Κτηματολογίου, αλλά και των ΚΕΠ, μαζί με τα στοιχεία που τις τεκμηριώνουν. Δικαίωμα υποβολής ένστασης έχουν όσοι διαθέτουν ακίνητα στην περιοχή, το Δημόσιο, αλλά και οι δήμοι, στα όρια των οποίων βρίσκεται η δασική έκταση. Προβλέπονται χρονοδιαγράμματα για κάθε βήμα, ενώ καθορίζονται τριμερείς επιτροπές που τις εκδικάζουν. Σε κάθε περίπτωση τηρείται ηλεκτρονικό πρωτόκολλο.

6 ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανάρτησης, υποβολής ενστάσεων και εκδίκασής τους, ο δασικός χάρτης κυρώνεται από τον περιφερειάρχη και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ισχύει για πάντα, εκτός και αν υπάρξει τελεσίδικη απόφαση δικαστηρίου. Αν δεν υπάρχουν ενστάσεις, η επικύρωση γίνεται μέσα σε 40 ημέρες.Η όλη διαδικασία θα διαρκέσει περί τα 3 χρόνια.

Στα παραπάνω να συμπληρώσω ότι με την ένσταση που θα καταθέσει ο φερόμενος ιδιοκτήτης.....ο ιδιοκτήτης δηλαδη ενός κτήματος το οποίο χαρακτήρισαν πράσινο....δασος......και βρίσκεται μεσα στην πράσινη γραμμή...και που μπορεί να έχει μέσα ελαιόδενδρα από το 1950 πλην όμως οι αεροφωτογραφίες του 1945 δείχνουν ότι ειναι δάσος....οι δε τίτλοι του δεν ξεκινάνε απο το 1833 διότι τότε ήταν Τουρκοι στην περιοχή αλλά αργότερα...........πληρώνει παραβολο 1000(!!!!) ευρω με το καλημερα σας για να εξεταστει η υπόθεσή του.

-Μήπως καταλάβατε για ποιό λόγο καηκε ΚΑΙ φετος η Βορειοανατολική Αττική;

-Μήπως καταλαβαινετε για ποιο λογο αντι να κηρύσσονται αναδασωτέες οι περιοχές αυτές που ΠΡΑΓΜΑΤΙ αποτελούν το μοναδικό πνευμονα του Λεκανοπεδίου, θα έπρεπε να τις εντάξει στο σχέδιο;

Διότι όσες δασικές περιοχές εντάχτηκαν στο σχέδιο και οικοδομήθηκαν, περισσότερα πεύκα έχουν μεσα καθώς οι ιδιοκτήτες τα προστατεύουν και τα περιποιούνται και για δικό τους όφελος παρα οι αναδασωτέες περιοχές που καιγονται και ξανακαιγονται και σημερα μόνο δασος δεν ειναι.

Τόσο δύσκολο είναι να το καταλαβει η πρασινη Τίνα;

Ρ.Τ.

Σέσι: Ισχυρή χαλαζόπτωση δημιούργησε σοβαρά προβλήματα καί καταστροφές.


Η θάλασσα στο μεγάλο Σέσι δέχτηκε μεγάλη ποσότητα λάσπης από τον χείμαρρο.
Η εκβολή του χειμάρρου στο μεγάλο Σέσι.
Το αλμυρικι δέν αντεξε την ορμη του αερα.

Ο χείμαρρος του ΧΥΤΑ.

Λασπωμένη από τα χώματα του ΧΥΤΑ  η θάλασσα στήν "Φώκια"

Ποιοι ήταν οι εμπρηστές στον Βαρνάβα...

Από τον Γιώργο Κόλλια


Άλλη μια καταστροφική πυρκαγιά κατέκαψε -σχεδόν- ότι είχε απομείνει από την περσινή πυρκαγιά, στον Βαρνάβα.
Τοπίο φρίκης είναι η εικόνα που βλέπει - και θα βλέπει για πολύ καιρό- ο επισκέπτης του χωριού μας.
Μια καταστροφική πυρκαγιά που έγινε - και πάλι- πρώτο θέμα στα Μ.Μ.Ε., για να ξεχαστεί την αμέσως επόμενη μέρα.
Μια ακόμη πυρκαγιά που έδωσε και πάλι την αφορμή στους άσχετους οικολογούντες δημοσιογράφους - πλην ελαχίστων τιμητικών εξαιρέσεων- να επιτεθούν στους "οικοπεδοφάγους" κατοίκους, είτε με ...
"επιθετική" και "καταγγελτική" δημοσιογραφία ου τύπου "καίνε τα δάση για να φτιάξουν οικόπεδα", είτε με "ειρωνική" διάθεση του τύπου "πως φύτρωσαν τα σπίτια στο δάσος", είτε παρουσιάζοντας φωτογραφίες με πινακίδες "ΠΩΛΕΙΤΑΙ".
Μετά την περσινή πυρκαγιά, ακόμα και μεγάλα, επώνυμα Μέσα ανέφεραν με σχεδόν βεβαιότητα ότι "την φωτιά την έβαλαν οι κάτοικοι για να κάψουν τα μηχανήματα του εργολάβου στο έργο του ΧΥΤΑ"!. Μετά που βρέθηκε ένας "αποδιοπομπαίος τράγος" στο πρόσωπο ενός παππού, σε συνδυασμό με μια σφηκοφωλιά (!) άλλαξε το τροπάρι, αλλά πάντα σε πρώτο ρόλο "οι κάτοικοι". Το ότι μέχρι σήμερα, έναν χρόνο μετά, δεν έχει βγει επίσημο πόρισμα για τα αίτια κανέναν από τους "φωστήρες" της δημοσιογραφίας δεν έχει ενοχλήσει, ή προβληματίσει; Το γεγονός ότι οι δυνάμεις των ΜΑΤ που έχουν μετατρέψει σε "λωρίδα της Γάζας" την περιοχή δεν ειδοποίησαν πρώτοι (όπως μπορούσαν και όφειλαν) την Πυροσβεστική δεν τους απασχολεί;
Φέτος δεν είχαμε ΧΥΤΑ, δεν είχαμε παππού, ούτε σφηκοφωλιά (προς το παρόν τουλάχιστον), αλλά είχαμε "οικόπεδα" Και ο λαϊκισμός ξεχείλισε. Να ζουμ τα κανάλια σε σπίτια μέσα στο δάσος, να φωτογραφίες, να κείμενα. Μετά "έπαιξε" το σενάριο της Δ.Ε.Η., αλλά οι "οικοπεδοφάγοι" "οικοπεδοφάγοι".
Από κοντά στο γαϊτανάκι των Μ.Μ.Ε. κάποιοι οικολογούντες της περιοχής μας, αριστεροί "νέας κοπής" και παλαιάς αντίληψης, "ενεργοί πολίτες" μονοθεματικών δραστηριοτήτων, αφ΄ υψηλού κρίνοντες και - κυρίως- επικρίνοντες, αλλά όχι προτείνοντες.
Ας δούμε, όμως, ποια είναι η πραγματικότητα.
Μετά την κατάσβεση της κάθε πυρκαγιάς η περιοχή κηρύσσεται άμεσα αναδασωτέα. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι με εξαίρεση τις παλαιότατες καλλιεργούμενες εκτάσεις, σε όλες τις άλλες δεν επιτρέπεται καμία δραστηριότητα, ούτε καν η φύτευση δένδρων. Ακόμη και εκτάσεις αγροτικές, με καλλιέργειες (αμπέλια, ελιές) στις οποίες οι καλλιέργειες έγιναν μετά το 1937 (!) δεν μπορεί να γίνει καμία χρήση, πόσο μάλλον οικοδομική δραστηριότητα. Κι αυτή αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες διενέξεις ανάμεσα στην τοπική κοινωνία και το Δασαρχείο, με αποτέλεσμα να οδηγούνται στα δικαστήρια, τα οποία - κατά κύριο λόγο- "δικαιώνουν" το Δασαρχείο, λόγω και της "κρατούσας αντίληψης".
Τώρα για τα "σπίτια μέσα στο δάσος" δεν θα αναφερθούμε στο παράδειγμα άλλων χωρών υπανάπτυκτων, όπως είναι οι Η.Π.Α. που επιτρέπουν την δόμηση μέσα στο δάσος, για την αποτελεσματική προστασία του, αλλά θα πούμε ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία επιτρέπεται η δόμηση σε ακίνητα άνω των 4 στρεμμάτων, υπό την προϋπόθεση της λήψης βεβαίωσης από το αρμόδιο Δασαρχείο ότι η έκταση δεν είναι δασική ή αναδασωτέα. Συνεπώς ποιος ανόητος θα κάψει το ακίνητό του, όταν είναι βέβαιο ότι μετά θα κηρυχτεί αναδασωτέο;, ή ποιος από τους προαναφερόμενους "φωστήρες" θα αγόραζε ένα κτήμα σε μια κατακαμένη περιοχή;
Είτε το πιστεύουν, είτε όχι, όλοι αυτοί που προαναφέραμε, ο μόνος χαμένος από τις πυρκαγιές, από όλες τις πλευρές είναι οι κάτοικος της περιοχής. Γιατί και την περιουσία του χάνει και το περιβάλλον που ζει καταστρέφεται και η οικονομική ανάπτυξη της περιοχής παύει αν υπάρχει και κατηγορούμενος είναι ως "οικοπεδοφάγος εμπρηστής".
Όποιος, ή όποιοι θέλουν να ασχοληθούν σοβαρά, χωρίς λαϊκισμούς και χωρίς να χαϊδεύουν τα αυτιά των υπευθύνων και να αναπαραγάγουν την κρατική προπαγάνδα, ας κάνουν ένα πραγματικό ρεπορτάζ στα χωριά μας, ας ακούσουν και την άποψη των κατοίκων, ας ερευνήσουν την νομοθεσία και ας αξιολογήσουν το υλικό που θα συγκεντρώσουν. Και τότε ας γράψουν κι ας πουν.
Αν δεν τους ενδιαφέρει το πραγματικό και ουσιαστικό ρεπορτάζ, ας ασχοληθούν με άλλα "πιο βατά" θέματα, όπως τα διαζύγια των επωνύμων, παραδείγματος χάρη.
Κι ας αφήσουν εμάς τους "χωριάτες" να πονάμε πραγματικά, κάθε μέρα κι όχι μια μέρα, για τον καμένο τόπο μας. Να είναι βέβαιοι ότι θα το εκτιμήσουμε.

Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Πετυχημένη η συναυλία διαμαρτυρίας κατά του ΧΥΤ Γραμματικού.

Α. Αλαβάνος: Μελετά υποψηφιότητα στην περιφέρεια Αττικής

parapolitika.gr

Σκέψεις να είναι υποψήφιος για την περιφέρεια Αττικής διατυπώνει ο Αλέκος Αλαβάνος, φιλοδοξώντας να εκφράσει ένα πλατύ ρεύμα αμφισβήτησης της πολιτικής της κυβέρνησης.
Κατά τον κ. Αλαβάνο, οι εκλογές του Νοεμβρίου δίνουν στους πολίτες τη δυνατότητα να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα κατά της πολιτικής του ΔΝΤ και υπέρ της ανασυγκρότησης της χώρας σε άλλη κατεύθυνση.
Η κίνηση αυτή -εφόσον τελικά υλοποιηθεί- αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα στην ηγεσία του ΣΥΝ, η οποία βολιδοσκοπεί πρόσωπα ευρύτερης αποδοχής.
Όπως αναφέρεται στο Βήμα της Κυριακής, ήδη από πλευράς Τσίπρα γίνονται σκέψεις για μια υποψηφιότητα από τον ευρύτερο σοσιαλιστικό χώρο.
Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, έχει ήδη βολιδοσκοπηθεί ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος, το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Αλέξης Μητρόπουλος και οι ανεξάρτητοι βουλευτές (οι οποίοι εξελέγησαν με το ΠΑΣΟΚ) Σοφία Σακοράφα και Β.Οικονόμου.
Απαρατήρητη δεν έχει περάσει ούτε η συνάντηση που είχε στη Βουλή ο πρώην βουλευτής ΣΥΝ Γιάννης Δραγασάκης με τον ανεξάρτητο βουλευτή (εκλεγμένο με το ΠΑΣΟΚ) Γιάννη Δημαρά.

Περιφέρεια Αττικής - Παραπολιτικά

parapolitika.gr


Φημολογία για επικείμενη ένταξη του πρώην υπουργού Πολιτισμού κ. Βουλγαράκη στο κόμμα του κ. Καρατζαφέρη. Μάλιστα, κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο κ. Βουλγαράκης είναι πολύ πιθανόν να διεκδικήσει την Περιφέρεια Αττικής, ως υποψήφιος υποστηρίζομενος απο τον ΛΑΟΣ...


Εξοργισμένος είναι ο Σκανδαλίδης με τον Ξυνίδη καθώς το όνομα του δεν περιλαμβάνεται στη δημοσκοπική λίστα των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ για τη διεκδίκηση του χρίσματος στην Περιφέρεια Αττικής.


Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Περιφέρεια Αττικής:Υποψήφιος ακόμη και χωρίς χρίσμα ο Σγουρός!

 parapolitika.g
 23/7/2010

Την πρόθεσή να κατέλθει ως υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής ανεξάρτητα από το αν θα λάβει το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ ή όχι, γνωστοποίησε και επίσημα ο Γιάννης Σγουρός.
Ο νομάρχης Αθηνών, μιλώντας στο «ΚΑΝΑΛΙ 1», ανέφερε χαρακτηριστικά πως «δεν έχω κομματικές περγαμηνές. Τα χρίσματα τα δίνει η κοινωνία, ο λαός και κανένας άλλος. Ο αυτοδιοικητικός δεν πρέπει να είναι μακρύ χέρι της εκάστοτε κυβέρνησης. Κερδίζεις στην κοινωνία αλλά χάνεις τους κομματικούς μηχανισμούς».
Επιπλέον, ο Σγουρός, ξεκαθάρισε πως δεν τον ενδιαφέρει να είναι υποψήφιος για τον δήμο Γλυφάδας, παρά την σχετική προτροπή της Ιπποκράτους. «Και οι κρίνοντες κρίνονται. Επιθυμία μου είναι να κατέβω στην περιφέρεια Αττικής, παρά το γεγονός ότι ο κόσμος θέλει να κατέβω στη Γλυφάδα», σημείωσε.
Μάλιστα στέλνοντας σαφές μήνυμα στην ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ο νομάρχης είπε με νόημα ότι «ορισμένοι θα πάρουν απάντηση από εμένα και πιστεύω να λάβουν υπόψη τους το μήνυμά μου».
Όπως είναι φυσικό, οι δηλώσεις αυτές του Σγουρού κυριάρχησαν στον σημερινό…πρωινό καφέ της Ιπποκράτους, η οποία βλέπει πως δεν μπορεί να κρύψει κάτω απ’ το χαλί τις έριδες των στελεχών του ΠΑΣΟΚ για τα αυτοδιοικητικά χρίσματα. Ειδικά μάλιστα για την περιφέρεια Αττικής, όπου η νίκη για το κυβερνόν κόμμα είναι μονόδρομος, τα πράγματα περιπλέκονται επικίνδυνα, καθώς εκτός του Σγουρού, την επιθυμία του να είναι υποψήφιος έχει εκφράσει και ο Γιάννης Δημαράς.
Μάλιστα το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του Δημαρά τρομάζει ακόμη περισσότερο το ΠΑΣΟΚ, αφού ο εξαιρετικά δημοφιλής στην Β’ Αθήνας ανεξάρτητος βουλευτής, θα μπορούσε να αποτελέσει μια πρώτης τάξεως εναλλακτική λύση για τους απογοητευμένους -από τις κυβερνητικές επιλογές- ψηφοφόρους του κόμματος.
Τα πράγματα θα μπλεχτούν ακόμα περισσότερο για το ΠΑΣΟΚ αν τελικά η ΝΔ δηλώσει τη στήριξή της στον Γιάννη Σγουρό, τον οποίο "μετρούν" στη Ρηγίλλης σε δημοσκοπήσεις...

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Κλίκ για μεγενθυση

1. ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΑΠΟ ΛΕΩΦ. ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ - ΛΕΩΦ. ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ


ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΧΟΛΑΡΓΟΣ - ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ - ΣΤΑΥΡΟΣ - ΓΕΡΑΚΑΣ - ΠΑΛΛΗΝΗ - ΠΙΚΕΡΜΙ - ΡΑΦΗΝΑ - ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ - ΜΑΡΑΘΩΝΑ - ΑΝΩ ΣΟΥΛΙ & ΦΤΑΣΑΤΕ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ !

2. ΑΠΟ ΛΕΩΦ. ΚΗΦΙΣΙΑΣ

ΑΠΟ ΚΗΦΙΣΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΕ ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ - ΚΑΣΤΡΙ - ΕΚΑΛΗ - ΑΝΟΙΞΗ . ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΣΤΡΙΒΕΤΕ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΑΓΙΟ ΣΤΕΦΑΝΟ ΤΟΝ ΔΙΑΣΧΙΖΕΤΕ , ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΛΙΜΝΗ ΜΑΡΑΘΩΝΑ - ΚΑΛΕΤΖΙ . ΣΤΟ ΚΑΛΕΤΖΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΓΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ .

3. ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΗ 1

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ ΒΑΡΥΜΠΟΜΠΗΣ ΣΥΝΑΝΤΑΤΕ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΠΡΟΣ ΑΓ. ΣΤΕΦΑΝΟ . ΤΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΣΤΑ 2 ΧΙΛ/ΤΡΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΣΤΡΙΒΕΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΓΙΑ ΑΓ. ΣΤΕΦΑΝΟ . ΔΙΑΣΧΙΖΕΤΕ ΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΕ ΠΡΟΣ ΛΙΜΝΗ ΜΑΡΑΘΩΝΑ - ΚΑΛΕΤΖΙ - ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ .

4. ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΗ 2
 ΜΕΤΑ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΑΦΙΔΝΩΝ ( ΕΙΤΕ ΠΡΙΝ ΑΝ ΕΡΧΟΣΑΣΤΕ ΑΠΟ ΜΑΛΑΚΑΣΑ ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΔΙΟΔΙΑ ! ) , ΒΓΑΙΝΕΤΕ ΠΡΟΣ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ , ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΕ ΠΡΟΣ ΒΑΡΝΑΒΑ ΚΑΙ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΝΑΤΟ ΤΟ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ !


ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ !

ΚΙ ΑΝ ΚΑΠΟΥ ΧΑΘΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΑΣ ΣΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ 6989906621

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

H επιλογή για την µεθοδολογία της διαχείρισης των απορριµµάτων , εξαρτάται από την κερδοφορία ή την εξοικονόµηση χρήµατος κι όχι από κριτήρια προστασίας του περιβάλλοντος και της δηµόσιας υγείας.




Η διαχείριση των απορριµµάτων, όπως και κάθε άλλη έκφανση του καπιταλιστικού κόσµου, διαπερνάται από τη λογική του κέρδους. Γι’ αυτό και η επιλογή για τη µεθοδολογία επεξεργασίας τους εξαρτάται από την κερδοφορία ή την εξοικονόµηση χρήµατος κι όχι από κριτήρια προστασίας του περιβάλλοντος και της δηµόσιας υγείας.

Στην Ελλάδα η ανακύκλωση είναι ακόµα στα σπάργανα και για το 99% της χώρας αποτελεί ζητούµενο. Ακόµα και στους δήµους που υπάρχουν προγράµµατα ανακύκλωσης οι αµφιβολίες για την τύχη τους είναι έντονες και βάσιµες. Συχνά πυκνά άλλωστε έχει αποδειχτεί ότι µετά από µια καθόλα υποδειγµατική διαλογή στην πηγή και κατηγοριοποίηση των πρώτων υλών, τελικά καταλήγουν κι αυτές µαζί µε τον όγκο των υπόλοιπων σκουπιδιών στις κλασικές χωµατερές.

Επιπλέον, η ανακύκλωση δέχεται βολές ότι είναι πολύ ενεργοβόρα διαδικασία, σε ορισµένες µάλιστα περιπτώσεις θεωρείται περισσότερο ενεργοβόρα ακόµα και από την παραγωγή του αρχικού υλικού (π.χ. µε την ανακύκλωση των πλαστικών) ή ότι απελευθερώνει τοξικά στο περιβάλλον (π.χ. κατά την ανακύκλωση χαρτιού).

Από την άλλη πλευρά, η θερµική επεξεργασία φαίνεται ότι κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στην Ε.Ε. τα τελευταία χρόνια, και µαζί της και η ενεργειακή αξιοποίηση των απορριµµάτων στην παραγωγή ηλεκτρισµού που διοχετεύεται στα δίκτυα των πόλεων, όµως δε φαίνεται κι αυτή τόσο αθώα. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις κατηγορούν τη θερµική επεξεργασία ότι όχι µόνο είναι πολύ δαπανηρή, αλλά και ότι παράγει επικίνδυνα αέρια (διοξίνες, φουράνια, βαρέα µέταλλα και πολλές άλλες τοξικές ουσίες) στα διάφορα στάδια θερµικής καταστροφής των υλικών, ακόµη και στην πλέον τεχνολογικά προηγµένη εκδοχή της.

Ωστόσο, η αντίθεση των περιβαλλοντικών οργανώσεων στην καύση , επιπλέον βασίζεται σε µεγάλο βαθµό στο επιχείρηµα ότι «έτσι η κοινωνία δεν εµπεδώνει την ιδέα της συµµετοχής της στην επίλυση του προβλήµατος». Η συλλογιστική αυτή παίρνει δεδοµένη την ακλόνητη πεποίθηση πως όλοι είµαστε συνυπεύθυνοι στην παραγωγή των σκουπιδιών και άρα πρέπει να συµµετέχουµε και στην επίλυση του ζητήµατος.

Οι περισσότερες περιβαλλοντικές «µη» κυβερνητικές οργανώσεις (που χρηµα- τοδοτούνται αδρά από κρατικά ή υπερεθνικά κονδύλια ή /και από µεγαλοεπιχειρηµατίες οι οποίοι εξαργυρώνουν έτσι το οικολογικό τους προφίλ), προπαγανδίζουν ενάντια στον καταναλωτισµό και στην παραγωγή σκουπιδιών όχι για να καυτηριάσουν το σύστηµα αλλά για να προωθήσουν την ιδέα ότι µια διαφορετική διαχείριση του συστήµατος και ένα νέο οικολογικά ορθό στυλ ζωής αρκεί για να σωθεί η γη. Εκδίδουν φυλλάδια µε χρήσιµες πληροφορίες, δηµιουργούν ένα πλέγµα ενοχών στον κόσµο και διατυπώνουν προτάσεις για την προσωπική στάση που πρέπει να κρατά ο καθένας και η καθεµιά για να βρεθεί εντός του νέου ηθικού πλαισίου που υπαγορεύεται από µια εξατοµικευµένη απολίτικη οικοευαίσθητη οπτική γωνία.

Και βέβαια η προσωπική στάση και οι επιλογές του καθενός και της καθεµιάς έχουν σηµασία και αξία. Θα πρέπει όµως να µπορούµε να διακρίνουµε πότε οι λογικές της ατοµικής ευθύνης συσκοτίζουν και συγκαλύπτουν το αναπόδραστο ερώτηµα: αφού δεν συµµετέχουµε εξίσου στη λήψη αποφάσεων, αφού δεν µοιραζόµαστε όλοι εξίσου τον πλούτο, τότε γιατί να επωµιστούµε την ευθύνη για τα προβλήµατα που απορρέουν; Και αν υποθέσουµε ότι πρυτανεύει τελικά η «υπευ- θυνότητα του πολίτη», τι αποτέλεσµα θα έχει αφού ένα ολόκληρο οικονοµικοπολιτικό σύστηµα συνεχίζει να υπονοµεύει τη βιωσιµότητα του πλανήτη;

Αξίζει ίσως εδώ να αναφερθεί ότι παρά την τρέχουσα και λαϊκίζουσα τάση να απαξιώνεται διαρκώς η ελληνική κοινωνία, όπου εφαρµόστηκαν προγράµµατα ανακύκλωσης ο πληθυσµός εν πολλοίς τα αγκάλιασε. Αντίθετα αυτοί που αδιαφόρησαν πλήρως ήταν ορισµένοι επιχειρηµατίες από αυτούς που πολύ κόπτονται για το αναπτυξιακό µέλλον …

Όµως, παρά τον εφήµερο εφησυχασµό που µπορεί να νιώσει κανείς υιοθετώντας µια συνεπή και συνετή προσωπική στάση, το πρόβληµα των σκουπιδιών παραµένει σύµφυτο µε το σύγχρονο καπιταλισµό και όσο οι εταιρείες και τα κράτη λεηλατούν τη φύση και λυµαίνονται τον κοινωνικό πλούτο, όσο η τεχνοεπιστήµη και ο καταναλωτισµός αποτελούν πυλώνες της κυρίαρχης τάξης πραγµάτων, τόσο πιο πολύ θα καταστρέφουν τους τόπους µας και τη ζωή µας.

Γι΄ αυτό λοιπόν αντί να εξετάζουµε την ορθολογικότερη διαχείριση των απορριµµάτων θα ήταν πιο ουσιαστικό να εστιάσουµε στο πώς θα πετάξουµε το συντοµότερο τον καπιταλισµό και τον παραλογισµό του σε καµιά χωµατερή της ιστορίας. Και χωρίς ανακύκλωση. Ίσως µε καύση.



Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Ενδοκυβερνητική ένταση με φόντο τη διαχείριση των απορριμμάτων

 
kathimerini.gr

22/7/2010
Tου Γιωργου Λιαλιου
Τα σκουπίδια της Αττικής προκαλούν... ενδοκυβερνητικές τριβές! Η απόφαση του υπουργού Εσωτερικών να χαλαρώσει τις πιέσεις στον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) για τη δημοπράτηση των έργων που προβλέπονται στον σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική προκάλεσε «θερμό επεισόδιο» με την υπουργό Περιβάλλοντος, αλλά και τη νομική σύμβουλο του πρωθυπουργού!
Κύριο θέμα της χθεσινής, δεύτερης συνάντησης της Επιτροπής Μεγάλων Εργων και Υποδομών (στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομίας, Οικονομικών, Υποδομών, Περιβάλλοντος, Επικρατείας και υπηρεσιακοί παράγοντες) ήταν η καθυστέρηση στην εφαρμογή του περιφερειακού σχεδιασμού για τα απορρίμματα στην Αττική.                   Στην τελευταία διυπουργική επιτροπή για τα απορρίμματα είχε αποφασιστεί να σταλεί επιστολή στον ΕΣΚΔΝΑ, ζητώντας έως τις 15 Ιουλίου να δημοπρατήσει τα εναπομείναντα έργα (ΧΥΤΥ Κερατέας, εργοστάσια ανακύκλωσης σε Γραμματικό και Κερατέα κ.ά.). Την πρωτοβουλία είχε αναλάβει ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούσης, ο οποίος όμως έστειλε την επιστολή μόλις χθες. Η ένταση δημιουργήθηκε όταν ο υπουργός αποκάλυψε ότι δεν έθεσε νέο, σφιχτό χρονοδιάγραμμα στο ΕΣΔΚΝΑ, αλλά αντικατέστησε τη λήξασα ημερομηνία με τη λέξη «άμεσα». Η κ. Μπιρμπίλη αντέδρασε, εκτιμώντας ότι με τον τρόπο αυτό δεν πιεζόταν επαρκώς ο ΕΣΔΚΝΑ, που θα μπορούσε αντιστοίχως να υποστηρίξει ότι θα δημοπρατήσει τα έργα... «άμεσα». Στην υπόθεση παρενέβη και η νομική σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Γλυκερία Σιούτη, σημειώνοντας ότι το υπ. Περιβάλλοντος είχε προτείνει ρύθμιση ώστε τα έργα να δημοπρατηθούν από την Περιφέρεια, για να συναντήσει την αντίδραση του κ. Ραγκούση που ζήτησε να απαλειφθεί η παρέμβαση της κ. Σιούτη από τα πρακτικά!

 Στις 12/4/2010 είχαμε ανάρτηση με τίτλο ,
 "Ζούμε τα αποτελέσματα μιας διεφθαρμένης δημόσιας διοίκησης".
Μεταξύ άλλων διαβάσαμε:
Στις αρχές του Φεβρουαρίου 2010, η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη είχε στα χέρια της τα τεύχη δημοπράτησης για την προκήρυξη των μονάδων ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική , που της έστειλε ο ΕΣΔΚΝΑ (ο φορέας που διαχειρίζεται τα σκουπίδια του λεκανοπεδίου ).
Πού βρίσκονται σήμερα τα τεύχη δημοπράτησης; Η υπουργός αποφάσισε να πάρει τον διαγωνισμό από τον ΕΣΔΚΝΑ και να τον δώσει στην περιφέρεια Αττικής. Φαίνεται να μιλάμε για φωτογραφικό διαγωνισμό όπου μόνο μια εταιρεία πληροί τα προσόντα για να διεκδικήσει. Πρόσφατα η ίδια εταιρεία υπέγραψε συμπληρωματική σύμβαση 17 εκατ. ευρω με τον ΕΣΔΚΝΑ για την επέκταση της χωματερής στη ΦΥΛΗ.

Ποια είναι η εταιρεία; Όποια πέτρα και αν σηκώσεις …



Γιώργος Ντόλιος : H εγκατάσταση ΧΥΤΑ στο Γραμματικό θα προχωρήσει παρά τις αντιδράσεις ενώ στο επίκεντρο μπαίνει και η Κερατέα.


«Αγκάθι» χαρακτήρισε τις 279 ανεξέλεγκτες χωματερές, που λειτουργούν σε όλη τη χώρα, σε ραδιοφωνική συνέντευξη του στο ραδιοσταθμό Flash, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γιώργος Ντόλιος.
Όπως σημείωσε «υπάρχουν δεκάδες ανενεργές χωματερές αλλά δεν υπάρχουν μελέτες αποκατάστασης. Όσα δεν έγιναν τα προηγούμενα πέντε χρόνια, εμείς τα κάναμε τους προηγούμενους πέντε μήνες», τόνισε ο υφυπουργός.
Ο κ. Ντόλιος πρόσθεσε ότι «η εγκατάσταση ΧΥΤΑ στο Γραμματικό θα προχωρήσει παρά τις αντιδράσεις ενώ στο επίκεντρο μπαίνει και η Κερατέα.»

Πιέσεις στους δήμους για τις παράνομες χωματερές.

tovima.gr
22/7/2010


Μεγάλη πίεση ετοιμάζεται να ασκήσει η κυβέρνηση στους δήμους που διατηρούν παράνομες χωματερές αλλά και στον ΕΣΔΚΝΑ ώστε να πάψει η χώρα να πληρώνει υπέρογκα πρόστιμα για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας. Στη χθεσινή Διυπουργική Επιτροπή αποφασίστηκε να ενώσουν τις δυνάμεις τους ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης και η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη ώστε να κλείσουν διάφορα τοπικά μέτωπα.
Ηδη την Τρίτη ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Ντόλιος έστειλε επιστολή στον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) με την οποία καλεί τον Σύνδεσμο να προβεί «σε άμεση δημοπράτηση των εργοστασίων διαχείρισης απορριμμάτων που προβλέπονται στον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων» .
Πίσω από την επιστολή αυτή βρίσκεται η σκόπιμη, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, κωλυσιεργία του ΕΣΔΚΝΑ παρά το γεγονός ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου έχουν «ξεπαγώσει» σε τέσσερις μήνες έργα που βρίσκονταν για επτά χρόνια στα συρτάρια.

Τίνα Μπιρμπίλη : O EΣΔΚΝΑ έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα την υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού.



Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μεγάλων Έργων, συζητήθηκε η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, όπου συμφωνήθηκε να προχωρήσουν τα έργα από τον ΕΣΔΚΝΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη επεσήμανε στον υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούση, ότι ο φορέας που διαχειρίζεται τα αστικά απόβλητα της Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα την υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού για την δημιουργία τεσσάρων μονάδων μηχανικής και βιολογικής επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων.

Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Απόβλητα κουζίνας: το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά καλύτερους κανόνες για περισσότερη ανακύκλωση

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο


Κάθε γεύμα παράγει σκουπίδια και αυτό σε ευρωπαϊκή κλίμακα μεταφράζεται σε περισσότερους από 100 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων που δεν θα έπρεπε να καταλήγουν στα... σκουπίδια. Στην ολομέλεια του Ιουλίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στήριξε τις προσπάθειες ανακύκλωσης και μετατροπής αυτών των βιο-απορριμμάτων σε λίπασμα, ιδίως καθώς ελλείψει κοινών κανόνων ορισμένα κράτη μέλη έχουν προχωρήσει πολύ ενώ άλλα βρίσκονται ακόμα πολύ πίσω.
Τα βιο-απόβλητα ή, πιο σωστά ίσως, "βιολογικά απόβλητα", είναι όπως λέει η λέξη, τα βιοδιασπώμενα απορρίμματα του κήπου και της κουζίνας, αποφάγια, γκαζόν, κλαδιά και φύλα που μπορούν να προέρχονται από σπίτια ή και από πιο μεγάλους... παραγωγούς όπως τα εστιατόρια ή και οι βιομηχανίες τροφίμων. Από την άλλη πλευρά, δεν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία τα γεωργικά απόβλητα, η κοπριά, τα αστικά και βιομηχανικά λύματα και άλλα ανακυκλώσιμα ήδη όπως υφάσματα, χαρτιά και ξύλο.
Σήμερα σχεδόν το ήμισυ ή 41% καταλήγει στις χωματερές, με το ποσοστό να φθάνει και το 90 σε ορισμένες χώρες όπως η Πολωνία ή ακόμα η Λιθουανία. Σε ορισμένες χώρες, όπως η Αυστρία, η Ολλανδία, η Δανία ή η Σουηδία, ή ακόμα σε περιοχές όπως το ολλανδόφωνο Βέλγιο, η Καταλονία και η βόρειος Ιταλία γίνεται διαχωρισμός και, σε ορισμένες, όπως η Σουηδία και η Δανία καύση σε ποσοστό περίπου 50%. Τέλος, ένα μέρος των βιο-απορριμμάτων ανακυκλώνεται ως λίπασμα, κάτι που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στη Γερμανία και την Αυστρία.
Με το ψήφισμά του, που υπογράφει ο Πορτογάλος ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, José Manuel Fernandes, έρχεται σε συνέχεια της Πράσινης Βίβλου που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο τέλος του 2008, το ΕΚ προτείνει σειρά τρόπων με τους οποίους θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο. Έτσι, θα μπορούσε να διαδοθεί πανευρωπαϊκά ο διαχωρισμός στην πηγή, στο κάθε νοικοκυριό, εστιατόριο ή βιομηχανία και η χωριστή αποκομιδή, εκτός από τις περιοχές στις οποίες αυτό είναι οικονομικά ή και περιβαλλοντικά ανέφικτο. Θα μπορούσε επίσης να αυξηθεί το ποσοστό ανακύκλωσης ή και να ενθαρρυνθεί η μετατροπή του σε βιοκαύσιμο (βιοαέριο) ή λίπασμα με τη δημιουργία διαφορετικών κατηγοριών τέτοιων λιπασμάτων. Τέλος, οι ευρωβουλευτές ενθαρρύνουν τις κυβερνήσεις να προωθήσουν "δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στον τομέα των βιολογικών αποβλήτων".



Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Ευστράτιος Καλογήρου: Συνδυασμός της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης στην πηγή από τους πολίτες και θερμικής επεξεργασίας με ταυτόχρονη παραγωγή ενέργειας.

Σε κεντρικό σημείο της πόλης της Βιέννης υψώνεται η φουτουριστική καμινάδα της μονάδας θερμικής επεξεργασίας απορριμμάτων και τηλεθερμίας.

Ανακύκλωση και ενεργειακή αξιοποίηση αστικών στερεών αποβλήτων.


Του Δρ. Ευστράτιου Καλογήρου

Το τελευταίο διάστημα καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας στοιχεία σχετικά με τη διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) στη χώρα μας, καθώς ο κίνδυνος επιβολής προστίμων από την Ε.Ε. για τις χωματερές είναι ορατός. Δεδομένου ότι δεν διαφαίνεται να προωθείται άμεσα κάποια λύση, η ανάπτυξη της αειφόρου διαχείρισης αποβλήτων στην Ελλάδα είναι πλέον κομβικής σημασίας. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στο συνδυασμό της ανακύκλωσης στην πηγή από τους πολίτες και της κομποστοποίησης προδιαλεγμένου οργανικού κλάσματος στην πηγή και στη μετέπειτα θερμική επεξεργασία με ταυτόχρονη παραγωγή ενέργειας (ηλεκτρικής ή/και θερμικής), με σκοπό την περαιτέρω μείωση του όγκου των υπολειμμάτων ανακύκλωσης, αλλά και την ανάκτηση του ενεργειακού τους περιεχομένου.
Οι μονάδες Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων μέσω θερμικής επεξεργασίας, συνολικής ετήσιας δυναμικότητας περίπου 150 εκατ. τόνων οικιακών απορριμμάτων που λειτουργούν παγκοσμίως, υπερβαίνουν τις 700 ακόμα και στο κέντρο μητροπολιτικών πόλεων (Παρίσι, Φρανκφούρτη, Βιέννη, Νέα Υόρκη κ.ά.). Από αυτές, 432 μονάδες WTE είναι εγκατεστημένες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πολλές από τις οποίες (τουλάχιστον 50) κατασκευάστηκαν την τελευταία οκταετία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μονάδας WTE αποτελεί η μονάδα Isseane στο Παρίσι, που απέχει μόλις 2,5 km από τον πύργο του Άιφελ, καθώς και η μονάδα της Βιέννης.
Αξίζει σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε, πως η Στοκχόλμη και το Αμβούργο, οι πρώτες πόλεις που απέκτησαν τον τίτλο των «πράσινων πρωτευουσών» της Ευρώπης, έχουν ως κύρια μέθοδο επεξεργασίας των αστικών στερεών αποβλήτων την θερμική επεξεργασία αποβλήτων με ταυτόχρονη παραγωγή ενέργειας σε συνεργασία με την ανακύκλωση στην πηγή. Αντίστοιχα και η Κοπεγχάγη, η οποία έχει ως στόχο να μετατραπεί στην πιο οικολογική πόλη του κόσμου μέχρι το 2015, χρησιμοποιεί τη μέθοδο θερμικής επεξεργασίας στη διαχείριση των αποβλήτων της.
Και ενώ η Ενεργειακή Αξιοποίηση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) κερδίζει συνεχώς έδαφος στις αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης, στην Ελλάδα υπάρχουν αντιδράσεις λόγω παραπληροφόρησης του Κοινού.
Τα βασικά τους επιχειρήματα είναι:
1. Είναι περιβαλλοντικά επικίνδυνη
2. Εμποδίζει την ανακύκλωση και κομποστοποίηση
Ας δούμε τα δεδομένα για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της θερμικής επεξεργασίας των ΑΣΑ και ιδιαίτερα της εκπομπής διοξινών που επικαλείται συνήθως ως ο μεγάλος κίνδυνος.
Πρώτον, τα εργοστάσια θερμικής επεξεργασίας λόγω των αυστηρών περιβαλλοντικών προδιαγραφών, υπερικανοποιούν τα όρια που έχουν τεθεί τόσο από τις ΗΠΑ όσο και την ΕΕ (οδηγία 2000/76), όχι μόνο για τις εκπομπές Διοξινών αλλά και άλλων ρύπων, όπως βαρέων μετάλλων, οξειδίων του αζώτου και του θείου, κ.λπ. Για τον ίδιο λόγο υπερέχουν από πλευράς εκπομπών σε σύγκριση με οιαδήποτε διεργασία που περιλαμβάνει καύση, όπως ατμοηλεκτρικά εργοστάσια που χρησιμοποιούν διάφορα είδη άνθρακα.
Δεύτερον, οι ολικές ποσότητες των ρύπων είναι επίσης πολύ μικρές. Π.χ. ένα σύγχρονο εργοστάσιο θερμικής επεξεργασίας ενός εκατομμυρίων τόνων απορριμμάτων ετησίως παράγει λιγότερο από μισό γραμμάριο διοξίνες. Σε αντιδιαστολή, η ανεξέλεγκτη και παράνομη καύση απορριμμάτων σε χωματερές παράγει πολύ μεγαλύτερες ποσότητες. Π.χ., η φωτιά του ΧΥΤΑ Ταγαράδες στην Θεσσαλονίκη το 2006 παρήγαγε τρία γραμμάρια τοξικών διοξινών κάθε μέρα σύμφωνα με το Καθ. Μουσιόπουλο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αλλά και το ολικό ποσό των εκπομπών σε χώρες όπου γίνεται ευρεία χρήση της θερμικής επεξεργασίας ΑΣΑ, όπως π.χ. Αμερική, Αυστρία, Γερμανία, κ.λπ., είναι χαμηλότερο του 1% της συνολικής ποσότητας εκπομπών στη χώρα.
Ας δούμε τώρα τα δεδομένα αναφορικά με ανακύκλωση και κομποστοποίηση. Ο Πίνακας 1 παρουσιάζει το ποσοστό ανακύκλωσης και κομποστοποίησης στις χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων σύμφωνα με τα στοιχεία της EUROSTAT το 2007.

Πίνακας 1. Ποσοστά ανακύκλωσης και κομποστοποίησης των ΑΣΑ σε αναπτυγμένες χώρες


Είναι προφανές ότι η Ενεργειακή Αξιοποίηση μέσω θερμικής επεξεργασίας των υπολειμμάτων της Ανακύκλωσης και της Κομποστοποίησης (Α&Κ) δεν είναι ανταγωνιστική μέθοδος διαχείρισης απέναντί τους, αλλά η διεθνής πρακτική αποδεικνύει πως συνυπάρχουν με επιτυχία. Η ανακύκλωση και η καύση λειτουργούν αρμονικά όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο. Επειδή μάλιστα η Α&Κ αφήνουν πάντα υπόλειμμα, «αυτό ή θα ταφεί ή καεί». Αυτό δε αποτελεί το ισχυρότερο πλεονέκτημα των μεθόδων ενεργειακής αξιοποίησης, το οποίο είναι η παραγωγή σημαντικής ποσότητας ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας. Επιπλέον, όπως θα δούμε παρακάτω, αποτελεί και μια Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας.
Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι η αυξημένη ανακύκλωση και κομποστοποίηση που εμφανίζεται στις χώρες αυτές απαιτεί ορισμένες προϋποθέσεις. Πρώτον, οι δημοτικές αρχές να παρέχουν τους απαραιτήτους κάδους για τη συλλογή (κυρίως χαρτί και χαρτόνια, μέταλλα, γυαλιά και πράσινα απόβλητα), το όποιο δυστυχώς γίνεται σε περιορισμένο αριθμό δήμων της χώρας μας. Δεύτερον, ευαισθητοποιημένους πολίτες οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να αφιερώσουν λίγο από το χρόνο τους για το διαχωρισμό αυτό. Και τρίτο, την ύπαρξη αγορών για τα ανακυκλώσιμα.
Πέρα από την περιβαλλοντικά φιλική και ολοκληρωμένη διαχείριση, την οποία προσφέρει η θερμική επεξεργασία των απορριμμάτων, επιτυγχάνοντας 72-80% μείωση του βάρους και 90% μείωση του όγκου τους, δίνεται η δυνατότητα παραγωγής ενέργειας σε μορφή ηλεκτρισμού της τάξης των 500-700 kWh ανά τόνο απορριμμάτων ή και σε μορφή θερμότητας για τηλεθέρμανση ή τηλεψύξη των γειτονικών περιοχών, υποκαθιστώντας ορυκτά και ρυπογόνα καύσιμα.
Μάλιστα οι μέθοδοι θερμικής επεξεργασίας αποκτούν ακόμα σημαντικότερο ρόλο αφού σύμφωνα με τους ορισμούς που έχουν δοθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Διεθνή Ένωση Ενέργειας (International Energy Agency, Ι.Ε.Α.), τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Βιομάζας (European Biomass Association, AEBIOM) και το Συνέδριο Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (United Nations Framework Convention on Climate Change, UNFCCC), το μη διαχωρισμένο βιοαποδομήσιμο κλάσμα των αστικών απορριμμάτων, θεωρείται βιομάζα και κατ’ επέκταση Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας (Α.Π.Ε.) υποκαθιστώντας ορυκτά καύσιμα (τον λιγνίτη για την χώρα μας).
Σύμφωνα με στοιχεία αντίστοιχων Υπουργείων Περιβάλλοντος από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δη τις πλέον ευαισθητοποιημένες σε θέματα περιβάλλοντος, το μη διαχωρισμένο βιοαποδομήσιμο κλάσμα των αστικών στερεών απορριμμάτων, το οποίο αναγνωρίζεται ως βιομάζα, κυμαίνεται κατά μέσο όρο περί το 50%. Μάλιστα σύμφωνα τόσο με τον Νόμο 3468/2006, όσο και με τον Νέο Νόμο 3851/2010 που ψηφίσθηκε πρόσφατα για τις Α.Π.Ε. , αναμένεται να προωθηθούν ιδιαίτερα σχετικές επενδύσεις στη χώρα μας, εφόσον η ενεργειακή αξιοποίηση του βιοαποδομήσιμου κλάσματος των ΑΣΑ, συμπεριλαμβάνεται στις λοιπές Α.Π.Ε.
Επιπλέον, στη διαχείριση και επεξεργασία των 5,5 εκατομμυρίων τόνων ΑΣΑ που παράγονται στη χώρα μας, η ενεργειακή αξιοποίηση των ΑΣΑ οφείλει να ενταχθεί άμεσα και με ισορροπημένο τρόπο και συμπληρωματικά και υποστηρικτικά στις δράσεις ελαχιστοποίησης, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης (σύμφωνα και με την οδηγία 2008/98/ΕΚ), συμπληρώνοντας κενά και αντικειμενικές αδυναμίες τους.
Καταλήγοντας, είναι ολοφάνερο και τεκμηριώνεται επιστημονικά πως η θερμική επεξεργασία απορριμμάτων με ταυτόχρονη παραγωγή ενέργειας είναι, σε συνεργασία με την ανακύκλωση στην πηγή και την κομποστοποίηση προδιαλεγμένου οργανικού κλάσματος, η μόνη τελική λύση διαχείρισης έναντι της υγειονομικής ταφής και όλων των άλλων μεθόδων επεξεργασίας που παράγουν ενδιάμεσα δευτερογενή προϊόντα (τα οποία χρήζουν περαιτέρω αξιοποίησης-διαχείρισης). Επιπλέον, η συνεισφορά στο ενεργειακό ισοζύγιο της Ελλάδας είναι αρκετά σημαντική και απαραίτητη, ειδικά σε περιόδους αιχμής με το πλεονέκτημα πως η ενέργεια αυτή παράγεται από Α.Π.Ε., συμβάλλοντας θετικά και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής καθώς και στους στόχους της Οδηγίας 20-20-20 (σύμφωνα και με την Οδηγία 2009/28/ΕΕ), που έχει θέσει και η χώρα μας για την ελάττωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε συνδυασμό με την αύξηση της συμμετοχής των Α.Π.Ε, στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας μας.