.

Αρμοδιότητα της Β' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων είναι να προβάλει τα ευρήματα που έρχονται στο φως στις περιοχές ευθύνης της.

Πώς εξηγείται η κραυγαλέα αδιαφορία της κεντρικής και τοπικής εξουσίας προς την κομποστοποίηση και ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή;
Πρόκειται για μια λύση σχετικά φθηνή, που δεν έχει μεγάλο περιθώριο κέρδους για τους εργολάβους των σκουπιδιών και στηρίζεται στη συμμετοχή του κόσμου.

Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

«Αυτός που βάζει τα προνόμια του πάνω από τις αρχές του, σύντομα χάνει και τα δύο».

  • Να σταματήσουν οι μεθοδεύσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. στη διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων στο Νομό Αττικής που καταστρέφουν το περιβάλλον, επιβαρύνουν οικονομικά τους πολίτες και επιβραβεύουν τους «εθνικούς εργολάβους» με πολλά δισ. Ευρώ.
  • Καλείται ο Υπουργός Εσωτερικών, η Υπουργός Περιβάλλοντος, ο Δήμαρχος Αθηναίων και Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε., οι αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο Νομό Αττικής καθώς και τα πολιτικά κόμματα να σταματήσουν με κάθε τρόπο τις παράνομες και επικίνδυνες για το περιβάλλον αλλά και την τσέπη των πολιτών αποφάσεις του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α., σε αντίθετη περίπτωση θα είναι συνένοχοι και συνυπεύθυνοι.

Οι καταγγελίες αυτές προέρχονται από συνδικαλιστές των εργαζόμενων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση , οι οποίοι  βλέπουν να τους παίρνουν την «κουτάλα» οι ιδιώτες. Τα «συνεταιρακια» που μεθόδευσαν και οδήγησαν στο σημερινό χάος την διαχείριση των απορριμμάτων στον Νομό Αττικής με την προοπτική της «χοντρής κονόμας» , κατηγορούν τον ΕΣΔΚΝΑ για παρανομίες , κακοδιαχείριση , φωτογραφικούς διαγωνισμούς , επικίνδυνες αποφάσεις , διαπλοκή , καταστροφή του περιβάλλοντος και άλλα. Θέλοντας ταυτόχρονα να παρουσιάσουν και τις τάχα οικολογικές τους ευαισθησίες, μπερδεύονται με τις κερδοσκοπικές τους επιδιώξεις , μιλώντας για την «φιλική προς το περιβάλλον μηχανική ανακύκλωση» και για «εξασφάλιση χώρων ταφής των απορριμμάτων».

Εμείς θα τους υπενθυμίσουμε ότι:

«Αυτός που βάζει τα προνόμια του πάνω από τις αρχές του, σύντομα χάνει και τα δύο».



 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α

Δυο μόλις μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, εν μέσω θέρους, η Εκτελεστική Επιτροπή του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. επέλεξε να λάβει αποφάσεις δεσμευτικές για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, οι οποίες μάλιστα έχουν υπέρογκο κόστος. Ενέργεια που προκαλεί ερωτήματα και αποδεικνύει μεθοδεύσεις στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων σε βάρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των πολιτών, προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων.

Στις 29 Ιουλίου 2010 και ενώ υπάρχει ενεργή σύμβαση έως τον Μάρτιο του 2011, η Εκτελεστική Επιτροπή του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. κατακύρωσε αποτέλεσμα διαγωνισμού (τον οποίο επίσης «περιέργως» έχει επισπεύσει) για την ανάθεση της λειτουργίας του υφισταμένου Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης Κομποστοποίησης (Ε.Μ.Α.Κ.) για τρία χρόνια, με δυνατότητα επέκτασης επιπλέον τριών χρόνων. Την σπουδή αυτή, δυστυχώς, δεν την επέδειξε η Διοίκηση του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. τον περασμένο χειμώνα οπότε, ελλείψει ανάθεσης, δεν γινόταν επί εξάμηνο επεξεργασία ΟΥΤΕ ΕΝΟΣ ΚΙΛΟΥ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ.

Στην ίδια συνεδρίασή, η Εκτελεστική Επιτροπή Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. αποφάσισε επίσης την έγκριση Προμελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη δεύτερη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στον Ο.Ε.Δ.Α. Δυτικής Αττικής. Και ενώ ομόφωνα η Εκτελεστική Επιτροπή έχει προτείνει νέα χωροθέτηση, μετά και την εισήγηση της Υπηρεσίας, η Διοίκηση του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. προέβη-για μια ακόμη φορά-σε «πραξικοπηματική» ενέργεια : Τη Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010 συγκάλεσε αυθημερόν και εντός δύο ωρών έκτακτη Εκτελεστική Επιτροπή, χωρίς τους υπηρεσιακούς παράγοντες, κατά την οποία ο Πρόεδρος του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. ισχυρίστηκε «προφανή παρανόηση» στη λήψη της προηγούμενης απόφασης και εισηγήθηκε αλλαγή της χωροθέτησης του εργοστασίου.

Ειδικότερα, με την τελευταία απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. εγκρίνεται η εγκατάσταση του εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων Δυτικής Αττικής σε οικόπεδο, στο οποίο ήδη κατασκευάζονται κύτταρα για την διάθεση των απορριμμάτων της Αττικής (Χ.Υ.Τ.Α.).

Η επιλογή αυτή:

α. Προσκρούει στο ότι, ο Δήμος Φυλής έχει παραχωρήσει το συγκεκριμένο οικόπεδο για ειδικό σκοπό (δημιουργία Χ.Υ.Τ.Α.) κι όχι για οποιαδήποτε χρήση. Έργο το οποίο έχει δημοπρατηθεί και συμβασιοποιηθεί ύστερα από τον απαραίτητο προσυμβατικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

β. Στο συγκεκριμένο οικόπεδο υφίσταται σήμερα ενεργή σύμβαση, σύμφωνα με την οποία ο ανάδοχος πραγματοποιεί τις εκσκαφές για την κατασκευή των κυττάρων. Κάτι που σημαίνει ότι ο ανάδοχος μπορεί να εγείρει απαιτήσεις για διαφυγόντα κέρδη από την απομείωση του αντικειμένου της εργολαβίας του, δεδομένου ότι το έργο δεν έχει κλείσει και είναι σε εξέλιξη η κατασκευή του. Επίσης, θα παραδοθεί στον ανάδοχο της κατασκευής του εργοστασίου έτοιμο οικόπεδο που διαμορφώθηκε για άλλη χρήση, με δαπάνη του Ελληνικού Δημοσίου.

γ. Για το οικόπεδο αυτό υπάρχουν σε ισχύ περιβαλλοντικοί όροι για τη διάθεση απορριμμάτων. Περιλαμβάνονται δηλαδή δύο ενεργά κύτταρα του Χ.Υ.Τ.Α., με την κατάργηση των οποίων χάνεται χωρητικότητα μεγαλύτερη από 5.000.000 τόνους, όση είναι η χωρητικότητα των Χ.Υ.Τ.Α. Γραμματικού και Κερατέας μαζί. Με την κατάργηση των κυττάρων δημιουργείται μείζον πρόβλημα για τη δημόσια υγεία, αφού ο υπόλοιπος διαθέσιμος χώρος θα εξαντληθεί σε δύο το πολύ χρόνια.

δ. Πρόκειται για φωτογραφικό διαγωνισμό, αφού η επιφάνεια του οικοπέδου επαρκεί για να κατασκευασθεί εργοστάσιο που θα λειτουργεί με συγκεκριμένη τεχνολογία που διαθέτουν δύο μόνο κατασκευαστές στην Ευρώπη, τους οποίους αντιπροσωπεύουν συνεργαζόμενες εταιρείες στη χώρα μας.

Παράλληλα, η Διοίκηση του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. συνεχίζει τις προσπάθειές της και τις πιέσεις προς όλες τις κατευθύνσεις (Κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα, Τοπική Αυτοδιοίκηση) για να επιτύχει τον απώτερο στόχο της. Στόχος που έχει διαφανεί από τον περασμένο Μάιο και αφορά στην κατασκευή ψευτοδιλημμάτων προκειμένου να «σερβιριστεί» στη συνέχεια η αναγκαιότητα υπέρογκων επενδύσεων που θα πληρώνει για δεκαετίες ο πολίτης της Αττικής. Προσπαθούν δηλαδή να διογκώσουν το κόστος της επένδυσης, σε περίοδο οικονομικής κρίσης και περικοπών μισθών και συντάξεων, προκειμένου στην παρούσα κατάσταση να οδηγήσουν, όπως χρόνια έκαναν και οι προηγούμενες Διοικήσεις, μεθοδευμένα και ελεγχόμενα στη πλήρη ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων με παραχώρηση για την επόμενη 25ετία, όπως αρχικά με προγραμματική σύμβαση είχε ζητήσει η Περιφέρεια Αττικής. Έτσι:

•Αντί της εξασφάλισης χώρων ταφής των απορριμμάτων επιλέγει την κατασκευή φαραωνικού τύπου, μη αναγκαίων εργοστασίων επεξεργασίας, πράγμα πρωτοφανές για τα παγκόσμια χρονικά. Δεν υπάρχει πρωτεύουσα χώρας στην οποία να γίνεται επεξεργασία του συνόλου των απορριμμάτων σε εργοστάσια και μάλιστα αυτού του μεγέθους.

•Αντί της ανακύκλωσης στην πηγή που θα μειώσει τα σύμμεικτα απορρίμματα και το τελικό κόστος στους Δήμους και στον πολίτη, επιλέγει την εμμονή στην αποκομιδή και επεξεργασία του σύμμεικτου σκουπιδιού, κάτι που ευνοεί μόνο τους εργολάβους και επιβαρύνει τους Δήμους και τους δημότες του λεκανοπεδίου.

•Αντί της φιλικής προς το περιβάλλον μηχανικής διαλογής και κομποστοποίησης επιλέγει τη βιοξήρανση, δηλαδή, τελικώς, την καύση με άγνωστο αποδέκτη του τελικού προϊόντος.

•Αντί του δημόσιου διαλόγου και της σύγκλισης Διοικητικού Συμβουλίου επιλέγει τις «έκτακτες» εντός 2ωρου συγκλίσεις ενός μονοπαραταξιακού οργάνου, όπως είναι η Εκτελεστική Επιτροπή, που συνεδριάζει ΜΟΝΟ με 4 παρόντα μέλη της.

•Αντί να προσμετρήσει την επιβάρυνση των Ελληνικών νοικοκυριών από την οικονομική κρίση και τα οικονομικά μέτρα «κόπτεται» να κατοχυρώσει τιμές στους εργολάβους, τιμές οι οποίες θα εκτοξεύσουν σύντομα το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων από 42,00 σε 150,00 €/τόνο τουλάχιστον.

Ακόμη χειρότερο είναι ότι, στην προσπάθειά της αυτή η Διοίκηση του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. απαξιώνει τους ίδιους τους εργαζόμενους και τα στελέχη του Συνδέσμου. Αγνόησε την εισήγηση του αρμόδιου Διευθυντή για τη χωροθέτηση του εργοστασίου, καταστρατήγησε τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας, αλλάζοντας με πράξη της το αντικείμενο των Διευθύνσεων και προχωρά με κάθε τρόπο στη διάλυση του υπηρεσιακού μηχανισμού του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α.

Η Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. εκφράζει με σαφήνεια τη θέση της προς την Διοίκηση του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. αλλά και προς κάθε κατεύθυνση: Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι πολίτες δεν πάσχουν από καμιά «προφανή παρανόηση». Είναι σαφές ότι, δεν υπήρχε κανένας λόγος για καμιά κατεπείγουσα συνεδρίαση, από πουθενά δεν τεκμαίρεται πως η έγκριση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων θα «εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση του έργου» από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν υπάρχει αναγκαιότητα για την κατασκευή αυτού του 4ου εργοστασίου, και δεν συντρέχουν λόγοι για την δημοπράτηση με ενιαίο διαγωνισμό τεσσάρων εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων συνολικού κόστους μισού εκατομμυρίου ευρώ.

Μας είναι ακόμη πιο σαφές ότι, οι μεθοδεύσεις αυτές δεν είναι παρά το «περιτύλιγμα» στην απεγνωσμένη προσπάθεια της Διοίκησης του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. για ανάθεση των έργων με σύμβαση παραχώρησης της εκμετάλλευσής τους για 25 χρόνια. Οι ενέργειές της αυτές, θα οδηγήσουν στην ιδιωτικοποίηση τη διαχείριση των απορριμμάτων με πολλαπλάσιο κόστος από το σημερινό που εξασφαλίζει ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας της διαχείρισης και θα οδηγήσει στην ανεργία 500 εργαζόμενους που ασχολούνται με το αντικείμενο.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. καλεί τον Υπουργό Εσωτερικών, την Υπουργό Περιβάλλοντος, το Δήμαρχο Αθηναίων και Πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε., τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο Νομό Αττικής καθώς και τα πολιτικά κόμματα να σταματήσουν με κάθε τρόπο τις παράνομες και επικίνδυνες για το περιβάλλον αλλά και την τσέπη των πολιτών αποφάσεις του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α., σε αντίθετη περίπτωση θα είναι συνένοχοι και συνυπεύθυνοι.

Το συνδικαλιστικό κίνημα και οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δηλώνουν ότι με κάθε τρόπο (συνδικαλιστικούς αλλά και νομικούς) θα σταματήσουν τις μεθοδεύσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. στη διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων στο Νομό Αττικής που καταστρέφουν το περιβάλλον, επιβαρύνουν οικονομικά τους πολίτες και επιβραβεύουν τους «εθνικούς εργολάβους» με πολλά δισ. ευρώ.

Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Θέμης Μπαλασόπουλος Γιώργος Καταχανάς

Γρίφος ο ΧΥΤΑ της Κερατέας και νέο τελεσίγραφο από τις Βρυξέλλες.



protothema.gr
31/8/2010


Για μετά τις δημοτικές εκλογές μετατίθεται η υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού για την διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής ενώ γρίφος παραμένει η κατασκευή του ΧΥΤΑ της Κερατέας που έχει περάσει από σαράντα κύματα τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών μετά από ένα «θερμό» καλοκαίρι διαφωνιών, οι οποίες λίγο έλειψαν να μετατρέψουν σε «ρίνγκ» την τελευταία συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής φαίνεται να έχουν καταλήξει στην εκτέλεση των σχετικών εργασιών μετά την προσφυγή στις κάλπες.

Πρόκειται για τα τέσσερα εργοστάσια ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων τα οποία με βάση τον περιφερειακό σχεδιασμό θα κατασκευαστούν δύο στη Φυλή και από ένα σε Γραμματικό και Κερατέα με συνολικό προϋπολογισμό 480 εκ. ευρώ.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη και ως προς τον φορέα που θα υλοποιήσει τα έργα καθώς κατά την υπουργό Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη, ο ΕΣΔΚΝΑ (ο φορέας που είναι υπεύθυνος για τα απορρίμματα της Αττικής) έχει καθυστερήσει υπερβολικά στην υλοποίησή τους, με τις πλάτες μάλιστα του υπουργείου Εσωτερικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τελευταία συνεδρίαση της διυπουργικής που έγινε πριν από ένα μήνα, ο κ. Ραγκούσης εμφανίστηκε να ψεύδεται έναντι της κ. Μπιρμπίλη αφού διαβεβαίωνε ότι είχε σταλεί κατεπείγουσα επιστολή στον ΕΣΔΚΝΑ από το υπουργείο του για να προχωρήσουν τα έργα αλλά η επιστολή …παραδόθηκε με καθυστέρηση 15 ημερών!

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα έργα του περιφερειακού σχεδιασμού έχει αναλάβει να προκηρύξει ο νέος ΕΣΔΚΝΑ, που δεν είναι άλλος από τον φορέα που θα προκύψει με βάση τη νέα αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση.

Θα γίνει ο ΧΥΤΑ της Κερατέας;

Μεγάλο όμως ζητούμενο παραμένει η τύχη του ΧΥΤΑ της Κερατέας (ΧΥΤΥ κατά το ΥΠΕΚΑ) μετά την σθεναρή αντίσταση των κατοίκων και της δημοτικής αρχής αλλά και το νέο τελεσίγραφο που έστειλε πριν από λίγες μέρες στο υπουργείο Οικονομικών η ΕΕ, με αφορμή την χρηματοδότηση του έργου.

Οι Βρυξέλλες θέτουν νέο σφιχτό χρονοδιάγραμμα και ζητούν από τις ελληνικές αρχές να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, προτείνοντας την αποδέσμευση του ποσού των 12,6 εκ. ευρώ που αντιστοιχεί στο έργο προκειμένου να εξαιρεθεί από την χρηματοδότηση του Ταμείου Συνοχής.

Επιχειρηματικοί κύκλοι που εμπλέκονται με το ΧΥΤΑ υποστηρίζουν ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η υλοποίηση του έργου και ότι μέχρι στιγμής –αν και υπάρχει η βούληση από αρμόδια κυβερνητικά στελέχη- τα μάτ δεν έχουν επιτρέψει την είσοδο του εργολάβου (μια κοινοπραξίας με επικεφαλής την εταιρεία Μεσόγειος), με απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοίδη, ο οποίος φοβάται ένα νέο «αιματοκύλισμα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων του ΧΥΤΑ η κοινοπραξία που είχε ανακηρυχθεί ανάδοχος του έργου έχει λυθεί αυτοδικαίως, διακδικώντας αποζημιώσεις εκ. ευρώ. Εφόσον όμως το έργο προχωρήσει θεωρείται βέβαιο ότι η κοινοπραξία θα κληθεί εκ νέου για την υπογραφή νέας σύμβασης με αντάλλαγμα την απόσυρση των αποζημιώσεων.

Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Έρευνα σε όλη τη ΒΑ Αττική για το εξασθενές χρώμιο ζητά ο Λ. Κουρής


Με επείγουσα επιστολή του προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μ. Ξενογιαννακοπούλου ο Νομάρχης Ανατολικής Αττικής Λ. Κουρής ζητά την επέκταση και στην περιοχή της Βορειοανατολικής Αττικής της επιδημιολογικής μελέτης που έχει αναθέσει το ΚΕΕΛΠΝΟ για την περιοχή των Οινοφύτων.

Στην επιστολή του ο Νομάρχης Ανατολικής Αττικής αναφέρεται στην πρόσφατη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της επιδημιολογικής έρευνας για τους κατοίκους των Οινοφύτων, η οποία επιβεβαιώνει δυστυχώς τους φόβους που από καιρό έχουν εκφρασθεί, αφού η θνησιμότητα από καρκίνο στα Οινόφυτα ήταν στην δεκαετία 1999 – 2009 κατά 14% υψηλότερη από εκείνη των κατοίκων της υπόλοιπης Βοιωτίας.

Με βάση τα ανωτέρω συμπεράσματα ο Νομάρχης Λ. Κουρής αναφέρει στην επιστολή του:

'Τα συμπεράσματα της επιδημιολογικής μελέτης που ανέθεσε, εξ’ όσων πληροφορηθήκαμε, το ΚΕΕΛΠΝΟ στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς πιστεύω ότι καθιστούν αναγκαία την περαιτέρω διερεύνηση των προβλημάτων υγείας στον πληθυσμό της ευρύτερης περιοχής του Ασωπού. Το σχετικό αίτημα έχει θέσει κατ’ επανάληψη η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής τόσο σε σας όσο και στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Για τον λόγο αυτό ζητάμε την άμεση παρέμβασή σας προκειμένου η επιδημιολογική μελέτη που έχει αναθέσει το ΚΕΕΛΠΝΟ να επεκταθεί και να περιλάβει και την Βορειοανατολική Αττική, την οποία διασχίζει ο Ασωπός ποταμός πριν εκβάλει στον Ευβοϊκό κόλπο. Παράλληλα θεωρούμε αναγκαία την αποστολή της επιδημιολογικής μελέτης στις αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής.'



Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Η κότα που γεννά τα χρυσά αυγά!


Σε πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπια»,διαβάσαμε άρθρο των ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΚΥΡΚΙΤΣΟΥ και ΗΡΩΣ ΖΕΡΒΑΚΗ με τίτλο «Πράσινη διαχείριση απορριμμάτων». Ξεχωρίζουμε μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική άποψη:

Σήμερα φθάνοντας στο «και πέντε» προσπαθεί η απερχόμενη ηγεσία του ΕΣΔΚΝΑ να προχωρήσει στο σχέδιο που έχει εκπονήσει, για την παράδοση της τελικής διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής σε μεγαλοεργολάβους. Το σχέδιο είναι απλό, επιλέγοντας την ακριβότερη δυνατή επιλογή, οι εθνικοί και ευρωπαϊκοί πόροι δεν επαρκούν. Για το λόγο αυτό, την επιπλέον τεράστια χρηματοδότηση θα τη βάλουν οι ιδιώτες, που ως αντάλλαγμα: α) θα χρεώνουν για τουλάχιστον 25 χρόνια τους ΟΤΑ με δυσβάστακτα «τέλη εισόδου» και β) θα πάρουν και επιδότηση από το τέλος ΑΠΕ (θεωρώντας μεγάλο μέρος της καύσης απορριμμάτων ως βιομάζα), ώστε να μπορέσουν έτσι να διασφαλίσουν τα κέρδη τους για δεκαετίες.
Το σχέδιο αυτό συμπληρώνεται με το μανδύα της «μεγάλης εθνικής επένδυσης», που δεν πρέπει να εμποδιστεί και άρα καλείται η κυβέρνηση να επιταχύνει τις διαδικασίες του έργου και με συνοπτικές διαδικασίες να δρομολογήσει την υλοποίησή του.

Θύμα του σχεδίου λοιπόν και το Γραμματικό με όχημα τις «συμπράξεις» , τις λεγόμενες ΣΔΙΤ , οι οποίες για τους εργολάβους αποτελούν την κότα που γεννά τα χρυσά αυγά.

indy.gr 

«Οι ΣΔΙΤ είναι μορφές συνεργασίας των δημοσίων αρχών με τον κόσμο των επιχειρήσεων, που αποσκοπούν στην εξασφάλιση της χρηματοδότησης, της κατασκευής, της ανακαίνισης, της διαχείρισης και της συντήρησης μιας υποδομής ή στην παροχή μιας υπηρεσίας, σε τομείς της εθνικής οικονομίας, όπου η απελευθέρωση της αγοράς είναι είτε ανέφικτη είτε μη επιθυμητή»

ΓΙΑΤΙ ΛΟΙΠΟΝ ΕΠΙΛΕΧΘΗΚΑΝ ΟΙ ΣΔΙΤ;

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η οικονομική ολιγαρχία στην ΕΕ συνολικά και στην Ελλάδα επίσης, είναι διπλό.
Α) Μέσα σε συνθήκες συνεχών εξελίξεων στον τομέα της τεχνολογίας και αδιάλειπτης έντασης του ανταγωνισμού, οι αποδόσεις των κεφαλαίων, και ειδικότερα τα μέσα ποσοστά κέρδους, πιέζονται όλο και περισσότερο.
Β) Οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου και της οικονομικής ολιγαρχίας, μετά από πολλές δεκαετίες ληστρικής εκμετάλλευσης των εργαζομένων και λεηλασίας των οικονομικών πόρων της κοινωνίας, έχουν στη διάθεσή τους τεράστια κεφάλαια, πολλά από τα οποία παραμένουν αναξιοποίητα. Αυτά λοιπόν τα λιμνάζοντα κεφάλαια «πρέπει» οπωσδήποτε να τοποθετηθούν σε επικερδείς δραστηριότητες.
Και επειδή ακριβώς μία από τις μορφές με τις οποίες εμφανίζεται η σύγχρονη κρίση του συστήματος είναι η δυσκολία κερδοφόρων τοποθετήσεων στους υπάρχοντες κλάδους και τομείς της οικονομίας, το δημόσιο, οι κυβερνήσεις δηλαδή που ελέγχονται από την οικονομική ολιγαρχία, αναλαμβάνει να βρει διέξοδο και να παραχωρήσει ζωτικό χώρο για την κερδοφόρα δράση του κεφαλαίου.
Οι «συμπράξεις» δηλαδή είναι η ...νέας γενιάς μορφή στήριξης του κεφαλαίου, από το αστικό κράτος που μπορεί εν μέρει να δοκιμάστηκε και τα προηγούμενα χρόνια, αλλά τώρα φαίνεται πως τείνει να αποκτήσει πιο μαζικό χαρακτήρα, με στόχο να γίνει κυρίαρχη στα πλαίσια της ΕΕ και της Ελλάδας.
Αν η παραχώρηση ή συγχρηματοδότηση δημόσιων έργων ήταν στο παρελθόν η διαδικασία για την απόσπαση του κέρδους που αφορούσε στην εκτέλεση μιας επένδυσης, σήμερα οι ΣΔΙΤ προσφέρουν στους επιχειρηματικούς ομίλους πολύ περισσότερα πλεονεκτήματα.

TI ΠΕΤΥΧΑΙΝΟΥΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΑΣΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΣΔΙΤ

• Καταρχήν την οικονομική δραστηριότητα αυτή καθαυτή σε μια εποχή που σε πολλούς κλάδους της οικονομίας η ύφεση είναι παραπάνω από υπαρκτή.

• Η εξασφάλιση εσόδων- κερδών όχι εφάπαξ ή μόνο για την περίοδο που διανύουμε, αλλά για το απώτερο μέλλον, αφού μιλάμε για μακροχρόνιες συμβάσεις αρκετών δεκαετιών.

• Η εξασφάλιση ιδιαίτερα επωφελών χρηματοδοτικών σχημάτων, που πολλές φορές μειώνουν στο ελάχιστο την αναγκαία συμμετοχή με ίδια κεφάλαια.

• Παράδειγμα η Αττική οδός .

• Αρχικό ύψος Σύμβασης παραχώρησης ήταν 432 δις. δρχ από τα οποία το δημόσιο προβλεπόταν να διαθέσει τα 144 δις-33%, η κοινοπραξία τα 54 -13% και τα πιστωτικά ιδρύματα 235-54%.

• Το τελικό κατασκευαστικό κόστος έφτασε τα 900 δις από τα οποία το δημόσιο κάλυψε τελικά τα 612 δις -68% ,ενώ η συμμετοχή της κοινοπραξίας παρέμεινε στα 54 δις -6% και τα τραπεζικά δάνεια στα 234 δις -26%.

• Παρεμπιπτόντως στα τρία πρώτα χρόνια λειτουργίας της ,τα έσοδα από την Αττική οδό ανήλθαν σε 555 εκατ. ευρώ.(Δηλ.192 δις περίπου)

• Γέφυρα Ρίου-Αντίρριου

• Κόστισε 816 εκατ. Ευρώ από τα οποία 370 εκατ. ήταν δάνειο , 62,5 εκατ. ήταν ίδια κεφάλαια και 384 εκατ. ήταν η συμβολή του Δημοσίου.

• Για τα τρία μεγάλα έργα που έγιναν με τη μέθοδο παραχώρησης(αεροδρόμιο Σπάτων, Ζεύξη Ρίου –Αντίρριου, Αττική οδός το συνολικό κόστος επένδυσης ήταν 4,1 δις ευρώ από τα οποία το 56% προήλθε από τραπεζικό δανεισμό ,κεφάλαια του ιδιωτικού τομέα κάλυψαν το 10% ,το υπόλοιπο κομμάτι 34% καλύφθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

• Τα ελκυστικά περιθώρια κέρδους, που εξασφαλίζουν όσοι επενδυτές αναλαμβάνουν την εκτέλεση επενδύσεων δημόσιου ενδιαφέροντος, με τα γνωστά «πανωπροίκια», φορολογικές ελαφρύνσεις ,δυνατότητα κατά περιόδους ανακοστολόγησης, δυνατότητα έκδοσης ομολόγων και μετοχών κλπ

• Η κατά τεκμήριο γρηγορότερη διεκπεραίωση διαφόρων διαδικασιών και -κυρίως - η παράκαμψη νομικών και άλλων κωλυμάτων(εκδόσεις αδειών, αρχαιολογικά ευρήματα, προστασία περιβάλλοντος, απαλλοτριώσεις, εργασίες Δημοσίων υπηρεσιών και Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας).

• Η πλήρης απουσία ανταγωνιστών, όχι μόνο για σήμερα, αλλά και για όλες τις επόμενες δεκαετίες.

• Απαλλάσσει το αστικό κράτος από οποιαδήποτε διαδικασία προώθησης των δημόσιων επενδύσεων στο πεδίο κάλυψης των συλλογικών κοινωνικών αναγκών

• Επιτυγχάνει τη δημοσιονομική «εξυγίανση» μέσα από την καθαίρεση θεμελιωδών κοινωνικών λειτουργιών του κράτους

• Μειώνει τα δημοσιονομικά ελλείμματα σε επίπεδα κάτω του 3%(σύμφωνο σταθερότητας)

• Αποφεύγει οποιαδήποτε φορολογική επιβάρυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας

• Εμφανίζει την είσοδο του κεφαλαίου ως έκφραση αναπτυξιακής διαδικασίας ενώ στην ουσία πρόκειται για αντικατάσταση των δημόσιων κοινωφελών επενδύσεων από την ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα πράγμα που αντιπροσωπεύει μια ιστορικών διαστάσεων μετάλλαξη του σύγχρονου αστικού κράτους.





Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

Φώτης Δεληβοριάς:Η λύση ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ, έχει αποδειχτεί επικίνδυνη για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, κοστίζει ακριβά και δεν δίνει λύση στο πρόβλημα των απορριμμάτων.


Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που κάθε κοινωνία οφείλει να αντιμετωπίσει. Με δεδομένο ότι κάθε χρόνο παράγονται όλο και περισσότερα σκουπίδια, αλλά και ότι πολλά από αυτά είναι τοξικά και ιδιαίτερα επικίνδυνα, η διαχείρισή τους είναι απολύτως αναγκαία. Η λύση της ταφής τους (ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ), έχει αποδειχτεί επικίνδυνη για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, κοστίζει ακριβά και δεν δίνει λύση στο πρόβλημα των απορριμμάτων. Οφείλουμε ως χώρα και ως κοινωνία να προχωρήσουμε στην εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης με όσο το δυνατόν λιγότερο κόστος για το περιβάλλον, την οποία να ακολουθήσουμε με συνέπεια.

Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Καρίνος: Κοινό πρόβλημα για τις τέσσερις περιοχές του νέου Δήμου Μαραθώνα , η δημιουργία ΧΥΤΑ στο Γραμματικό.

dhmoths.gr
27/8/2010
Η μεγαλύτερη κοινή απειλή για όλους τους πολίτες του νέου Δήμου αφορά το περιβάλλον. Σήμερα, η περιοχή μας δέχεται μια περιβαλλοντική επίθεση σε δύο μέτωπα. Από τη μια είναι τα σχέδια για δημιουργία ΧΥΤΑ στο Γραμματικό και από την άλλη η εγκατάσταση θαλάσσιου αιολικού πάρκου, σε μικρή απόσταση από την παραλία. Εάν καταλήξουν όλα τα σκουπίδια της Αττικής στο Γραμματικό, θα «πεθάνει» ουσιαστικά, ο τελευταίος πνεύμονας πρασίνου που υπάρχει στην Αττική. Θα μολυνθεί το έδαφος και η θάλασσά μας και θα καταστραφούν εκατοντάδες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι που ζουν από τον τουρισμό. Παράλληλα, πάνε να εγκαταστήσουν ανεμογεννήτριες ύψους περίπου 160 μέτρων, σε μια θαλάσσια περιοχή που αποτελεί διέξοδο για όλους τους κατοίκους της Αττικής. Λες και η Ελλάδα δεν έχει άλλες θάλασσες για αιολικά πάρκα! Αυτός ο διπλός παραλογισμός πρέπει να σταματήσει όσο είναι καιρός.

Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Στα φυσικά οικοσυστήματα, αυτό που θεωρείται απόβλητο από ένα οργανισμό, αποτελεί χρήσιμη πρώτη ύλη για κάποιον άλλo.

Ενώ οι χώρες της Ευρώπης στοχεύουν σε πόλεις με μηδενική παραγωγή σκουπιδιών , η Ελλάδα σύμφωνα και με επίσημα στοιχειά της EUROSTAT , είναι ουραγός στην μείωση του όγκου των απορριμμάτων , αναζητώντας συνεχώς χώρους ταφής. Είναι το μεγάλο κόλπο με το οποίο εξακολουθεί να θησαυρίζει μια γκάμα ανθρώπων που αρχίζει από τους κρατικοδίαιτους εργολάβους μέχρι και τον τελευταίο διεφθαρμένο υπάλληλο που επιτρέπει την παράνομη ρίψη τοξικών αποβλήτων.


 Διαχείριση απορριμάτων

Η φύση δεν παράγει απορρίμματα. Στα φυσικά οικοσυστήματα, αυτό που θεωρείται απόβλητο από ένα οργανισμό, αποτελεί χρήσιμη πρώτη ύλη για κάποιον άλλο, και έτσι, τίποτα δεν χάνεται και συνεχίζεται αρμονικά ο αέναος κύκλος της ζωής.

Οι σύγχρονες ανθρώπινες κοινωνίες διαταράσσουν αυτόν τον κύκλο με τρεις τρόπους.

  • Πρώτον, ο άνθρωπος έχει δημιουργήσει ένα ευρύ φάσμα ουσιών και υλικών που δεν υπήρχαν στη φύση ή δεν προϋπήρχαν σ’ αυτή τη μορφή. Τα πλαστικά είναι ένα καλό παράδειγμα. Ακόμη και το τυπωμένο χαρτί, είναι δύσκολο να αφομοιωθεί χωρίς παρενέργειες μέσω των φυσικών διεργασιών, αφού συνήθως περιέχει τοξικές λευκαντικές ουσίες και μελάνια με βαρέα μέταλλα.

  •  Δεύτερον, οι ρυθμοί παραγωγής απορριμμάτων στις σύγχρονες βιομηχανικές κοινωνίες ξεπερνούν τη δυνατότητα των οικοσυστημάτων να αφομοιώσουν γρήγορα τα απορρίμματα με φυσικές διεργασίες, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση τεράστιων όγκων σκουπιδιών που αποτελούν πλέον ένα μείζον πρόβλημα το οποίο καλούμαστε να διαχειριστούμε.

  • Τρίτον, αν και εξαρτόμαστε απολύτως από τη φύση για την απόληψη των πρώτων υλών που χρειαζόμαστε για την επιβίωσή μας, έχουμε διαχωρίσει τα δύο ρεύματα απόληψης και απόρριψης χρήσιμων υλικών, με αποτέλεσμα να επιβαρύνουμε διπλά τον πλανήτη μας.

Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Δράσεις που θα μείνουν για χρόνια στον τόπο...

Το διαβάσαμε από ανακοίνωση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού


Σήμερα η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ σε συνεργασία με το Δήμο Μαραθώνος θέτουν ως μακροπρόθεσμο στόχο τη σταδιακή αποκατάσταση του τραυματισμένου ιστορικού τοπίου, που θα εδραιώσει τον Μαραθώνα ως τόπο προορισμού για επισκέπτες Έλληνες και ξένους, με την ιδιαίτερη φύση, το μεγαλύτερο Αττικό βιότοπο, το σπάνιο πευκώνα, την παραλία με τις αμμοθίνες, στοιχεία που αναφέρονται από την εποχή του Αισχύλου.

Πολλά πρέπει να γίνουν. Ξεκινάμε φέτος, με δράσεις που θα μείνουν για χρόνια στον τόπο.

Σχόλιο:
Εμείς προσθέτουμε μια ήδη σημαντική δράση που οι επιπτώσεις της θα επηρεάσουν για πολλά χρόνια τον τόπο. Ο ΧΥΤΑ Μαραθώνα , ο οποίος θα αποτελεί τόπο προορισμού των απορριμματοφόρων του λεκανοπεδίου και όχι μόνο. Έτσι για να γιορτάσουμε τα 2.500 χρόνια από την Μάχη του Μαραθώνα.

Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στόν ΧΥΤΑ , συμμετεχει στην αυτοκινητοπορεία διόδια Αφιδνών– Θεσσαλονίκη ΔΕΘ στις 11/9.




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ, ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ





Πάμε ΔΕΘ-Σηκώστε τις μπάρες!!

Όλοι στη μεγάλη αυτοκινητοπορεία διόδια Αφιδνών– Θεσσαλονίκη ΔΕΘ στις 11/9

Οι Επιτροπές Αγώνα Κατοίκων Πολιτών και Εργαζομένων μέσα από τις ανοιχτές τους συνελεύσεις αποφάσισαν την οργάνωση μεγάλης αυτοκινητοπορείας στις 11-09-10.

Η πορεία θα ξεκινάει από την Αθήνα και συγκεκριμένα τον σταθμό των διοδίων Αφιδνών και θα καταλήξει στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να συμμετέχουμε στη διαδήλωση που θα πραγματοποιηθεί, την ημέρα ομιλίας Παπανδρέου στη ΔΕΘ.

Κατά τη διάρκεια της πορείας θα ανοίγονται όλοι οι σταθμοί διοδίων που θα συναντάμε και θα επιτρέπουμε την ελεύθερη διέλευση στους οδηγούς.

Συμμετέχουν στην αυτοκινητοπορεία τα Εργατικά Κέντρα Εύβοιας, Λιβαδειάς, Θήβας, Βόρειας Εύβοιας, Καρπενησίου και Βόλου. Επίσης συμμετέχουν συναγωνιστές από Κινήματα από τα Κάτω όπως η Ανοιχτή Πρωτοβουλία Πολιτών Βόρειας Αττικής και Ευβοϊκού , η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στα ΧΥΤΑ Γραμματικού, το Stop Cartel, η Πρωτοβουλία Ελεύθεροι Δρόμοι-Ελεύθεροι Χώροι Δυτικής Αττικής, η Κατάληψη της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης, η Κατάληψη του πάρκου Κύπρου-Πατησίων και αγωνιστές από τα κινήματα πόλης.

Το κίνημα κατά των διοδίων έχει αποκτήσει τεράστια δυναμική σε ολόκληρη την Ελλάδα. Νέες περιοχές μπαίνουν στον αγώνα, είτε προληπτικά (Τρίκαλα), είτε εξαιτίας νέων διοδίων στον εθνικό οδικό άξονα (Λαμία, Μώλος).

Το κίνημά μας αναπτύσσεται παράλληλα και εξαιτίας της οικονομικής χρεοκοπίας του δημοσίου και της υπαγωγής της χώρας στην τρόικα, τη συσσώρευση ενός δυσθεώρητου χρέους πάνω από 310δις ευρώ (για το οποίο δεν ευθυνόμαστε εμείς), ενώ η παρούσα κυβέρνηση (όπως και η προηγούμενη) έχει αποφασίσει την εκχώρηση σε ιδιώτες όχι μόνο των εθνικών οδών αλλά της ΔΕΗ, των αστικών συγκοινωνιών, του ΟΣΕ, του νερού, την επέκταση, στον τομέα της δημόσιας υγείας, των εισιτηρίων στα νέα «ολοήμερα νοσοκομεία».

Τα δε σχέδια ενοποίησης των δήμων μέσω του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», σημαίνουν τη μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων προς τις τοπικές κοινωνίες που θα οδηγήσουν σε νέες συμπράξεις του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, ανάλογες με αυτές της εκχώρησης των εθνικών δρόμων, τη περαιτέρω αύξηση της έμμεσης φορολογίας σε βάρος των πολιτών, την επιβολή χαρατσιών στο όνομα της ανταποδοτικότητας σε ελεύθερους χώρους, δρόμους, κοινωνικές υπηρεσίες καθώς επίσης και την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων.

Οι εταιρείες που σήμερα εκμεταλλεύονται ληστρικά τους εθνικούς δρόμους, θα βάλουν μπάρες σε παραλίες, σε βουνά, σε πάρκινγκ, σε πλατείες, σε παιδικές χαρές, σε όλες τις πτυχές της ζωής μας, καταστρέφοντας το λιγοστό πράσινο και ρίχνοντας παντού μπετόν, ενώ τα λαϊκά εισοδήματα λεηλατούνται κι ένα σημαντικό τμήμα της κοινωνίας τίθεται στην ανεργία και το περιθώριο.

Το κίνημα κατά των διοδίων έχει αγκαλιαστεί από τούς εργαζόμενους γιατί δεν κάνει χαρτοπόλεμο και συνδιαλλαγές με υπουργεία, κυβερνήσεις και εταιρείες διοδίων.

Το σύνθημα «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ» αποτελεί τη δική μας νομιμότητα ενάντια στις ληστρικές πολιτικές του μεγάλου κεφαλαίου, ενάντια στη λεηλασία της ζωής μας.

Δεν ζητάμε να φύγουν τα διόδια από τη γειτονιά μας και να πάνε παρακάτω, δεν ζητάμε καλύτερη τιμολογιακή πολιτική από τις εταιρείες αλλά αγωνιζόμαστε για να παραμείνουν οι χιλιοπληρωμένοι εθνικοί δρόμοι δημόσιο κοινωνικό αγαθό κι ελεύθεροι για όλους. Επεκτείνουμε το δίκαιο αγώνα μας σε όλο το μήκος των εθνικών δρόμων, σε πόλεις, χωριά, γειτονιές. Οι χιλιάδες πολίτες που δεν πληρώνουν να γίνουν εκατομμύρια!

Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν θα χρεοκοπήσουμε εμείς, οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι αυτοκινητιστές, οι μικροεπαγγελματίες και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, αλλά αυτοί που ευθύνονται για τη κρίση του καπιταλιστικού συστήματος και δεν είναι άλλοι από τους τραπεζίτες, τους μεγαλοκατασκευαστές, το διεφθαρμένο πολιτικό τους προσωπικό.

ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΔΙΟΔΙΑ – ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΜΝΗΜΟΝΙΟ -ΤΡΟΪΚΑ-ΑΝΕΡΓΙΑ

ΣΗΚΩΝΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΠΑΡΕΣ ΠΟΥ ΦΡΑΖΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ!

Ελάτε μαζί μας : «Πάμε ΔΕΘ, σηκώστε τις μπάρες!!»

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: http://epitropesdiodiastop.blogspot.com
         epitropes2010@gmail.com

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ, ΠΟΛΙΤΩΝ & ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ

Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Ο δήμαρχος Μαραθώνα , για τόν ΧΥΤΑ Μαραθώνα.

facebook
Dimitra Gkika
23/8/2010

H θέση μου προσωπικά, αλλά και ολόκληρου του Δημοτικού Συμβουλίου του Μαραθώνα, είναι σταθερή και ξεκάθαρη. Είμαστε κατά της άδικης και άστοχης χωροθέτησης του ΧΥΤΑ στο Μαύρο Βουνό. Με κάθε νόμιμο τρόπο το υποστηρίζουμε και... όσο έχω την ευθύνη αυτού του τόπου δεν θα επιτρέψουμε να περάσει κανένα απορριματοφόρο από τη Λεωφ. Μαραθώνος.Δυστυχώς δεν έχω την πολυτέλεια να βρίσκομαι συχνά στο fb για να απαντώ στις δεκάδες αναρτήσεις σου. Με συνέπεια ακολουθώ την ίδια στάση πρώτα ως κάτοικος αυτού του προικισμένου τόπου και στη συνέχεια ως δήμαρχος. Δεν παρεξέκλινα ποτέ. Δεν παζάρεψα ποτέ. Ημουν και είμαι κάθετα αντίθετος. Προσπάθησε να ευαισθητοποιήσεις άλλους. Τους έχοντες δύο μέτρα και δύο σταθμά. Αυτούς που θεωρούν ότι το δικό τους σπίτι είναι ...πολύ μακριά. Εγώ ξέρω ότι ο αέρας και το υπέδαφος δεν έχουν όρια.

Ερώτηση: Με ποιόν νομιμο τρόπο δεν θα επιτρέψουμε να περάσει κανένα απορριμματοφόρο από την Λεωφ. Μαραθώνος;

Ότι δεν μπορεί να δώσει υπερκέρδη στους εργολάβους , δεν μπορεί να αποτελεί λύση για την διαχείριση των απορριμάτων

Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία
Κυριακή 22 Αυγούστου 2010
Πράσινη διαχείριση απορριμμάτων

Των ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΚΥΡΚΙΤΣΟΥ
 και ΗΡΩΣ ΖΕΡΒΑΚΗ

Τη στιγμή που η Ελλάδα αντιμετωπίζει ίσως τη σοβαρότερη οικονομική κρίση της ιστορίας της και καλούνται όλοι οι Ελληνες να σηκώσουν τεράστια βάρη για να ξεπεραστεί, η απερχόμενη ηγεσία του ΕΣΔΚΝΑ σχεδιάζει για την Αττική την ακριβότερη και προβληματικότερη δυνατότητα διαχείρισης απορριμμάτων ολοκληρώνοντας σειρά λανθασμένων και αδιαφανών επιλογών των χρόνων που προηγήθηκαν, χωρίς καν να έχει δρομολογήσει, ως ώφειλε, τις απαραίτητες ολοκληρωμένες, ρεαλιστικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικά αποδεκτές πολιτικές, που έχει τόσο ανάγκη η Αττική.



Ετσι, σήμερα φθάνοντας στο «και πέντε» προσπαθεί η απερχόμενη ηγεσία του ΕΣΔΚΝΑ να προχωρήσει στο σχέδιο που έχει εκπονήσει, για την παράδοση της τελικής διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής σε μεγαλοεργολάβους. Το σχέδιο είναι απλό, επιλέγοντας την ακριβότερη δυνατή επιλογή, οι εθνικοί και ευρωπαϊκοί πόροι δεν επαρκούν. Για το λόγο αυτό, την επιπλέον τεράστια χρηματοδότηση θα τη βάλουν οι ιδιώτες, που ως αντάλλαγμα: α) θα χρεώνουν για τουλάχιστον 25 χρόνια τους ΟΤΑ με δυσβάστακτα «τέλη εισόδου» και β) θα πάρουν και επιδότηση από το τέλος ΑΠΕ (θεωρώντας μεγάλο μέρος της καύσης απορριμμάτων ως βιομάζα), ώστε να μπορέσουν έτσι να διασφαλίσουν τα κέρδη τους για δεκαετίες.

Το σχέδιο αυτό συμπληρώνεται με το μανδύα της «μεγάλης εθνικής επένδυσης», που δεν πρέπει να εμποδιστεί και άρα καλείται η κυβέρνηση να επιταχύνει τις διαδικασίες του έργου και με συνοπτικές διαδικασίες να δρομολογήσει την υλοποίησή του.

Είναι άραγε αυτή η μόνη επιλογή για την Αττική;

Φυσικά, όχι. Ευτυχώς, εκτός από τη «λύση των εργολάβων» υπάρχει και η «πράσινη λύση» στο πρόβλημα. Εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οικολογικές οργανώσεις, μεγάλο μέρος του πολιτικού κόσμου, φωνές και επίσημες εισηγήσεις μέσα από τον ΕΣΔΚΝΑ και όλοι σχεδόν οι σχετικοί κοινωνικοί & τοπικοί φορείς, έχουν από καιρό προτείνει και συγκλίνουν σε ένα πράσινο, ρεαλιστικό εναλλακτικό σχέδιο, που βασίζεται στο τρίπτυχο Πρόληψη - Ανακύκλωση - Κομποστοποίηση, που είναι άμεσα υλοποιήσιμο, βρίσκεται στην καρδιά της Πράσινης Ανάπτυξης δημιουργώντας πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας, ικανοποιώντας όλες τις νομικές υποχρεώσεις της χώρας και είναι και κοινωνικά αποδεκτό. Παράλληλα, στο Πράσινο Σχέδιο συμπεριλαμβάνονται και μια σειρά από θεσμικά μέτρα και δράσεις ενημέρωσης, ώστε να διασφαλιστεί η συμμετοχή των πολιτών και άρα η επιτυχία του.

Εχει όμως ένα «ελάττωμα». Είναι πολύ οικονομικό και πιο αποκεντρωμένο στις επενδύσεις του, και άρα δεν μπορεί να δώσει τα υπερκέρδη που κάποιοι ονειρεύονται.

Συγκρίνοντας τις δύο προτάσεις, είναι προφανές ότι η πρόταση της ηγεσίας του ΕΣΔΚΝΑ έχει σοβαρότατα κενά και αδυναμίες, όπως:

*Σίγουρα δεν αποτελεί «Μεγάλη Εθνική Επένδυση» γιατί απλούστατα για τη λύση του προβλήματος υπάρχει και το εναλλακτικό Πράσινο Σχέδιο, που είναι πολύ πιο οικονομικό, με το οποίο επαρκούν οι διαθέσιμοι εθνικοί και ευρωπαϊκοί πόροι.

*Δεν ασχολείται με πρόληψη ή μείωση απορριμμάτων, όπως όφειλε από τις αυτονόητες νομικές μας υποχρεώσεις.

*Δεν προτείνει στοιχειώδη θεσμικά μέτρα για την ορθολογικοποίηση της διαχείρισης, όπως π.χ. η χρέωση με το βάρος των προς τελική διαχείριση απορριμμάτων.

*Δεν λαμβάνει υπόψη το πώς θα επιτευχθούν άλλες νομικές υποχρεώσεις της χώρας σε σχέση π.χ. με την ανακύκλωση των πλαστικών συσκευασιών.

*Δεν λαμβάνει υπόψη την τεράστια δυναμική διαδικασιών και τεχνικών πριν από την τελική διαχείριση, όπως α) Διαλογή στην πηγή, β) ανακύκλωση, γ) εναλλακτική διαχείριση, δ) οικιακή κομποστοποίηση, κ.ά., που μειώνουν την παραγόμενη ποσότητα και αλλάζουν τη σύσταση των απορριμμάτων.

*Δεν αντιλαμβάνεται ότι η απαραίτητη δημιουργία μονάδας καύσης για τα παραγόμενα καύσιμα υλικά (SRF-RDF) θα συναντήσει την σφοδρή αντίδραση των τοπικών κοινωνιών, που δεν θα δεχθούν δίπλα τους μια μόνιμη πηγή υποβάθμισης της ζωής τους. Η σύσσωμη και διακομματική άμεση αντίδραση των τοπικών κοινωνιών για την προτεινόμενη μονάδα καύσης στη Θήβα είναι ενδεικτική.

*Η πρόταση υποτίθεται είναι ανοικτή στις τεχνολογίες, ενώ στην πραγματικότητα επιλέγει τις πιο ακριβές.

*Δεν απαντά στα ερωτήματα: «Γιατί να παράγεται SRF με μεγάλο κόστος η καύση του και να μην παράγεται κομπόστ, που έχει εμπορική αξία και τελικούς χρήστες;», «Γιατί να χαθεί η ευκαιρία να δημιουργηθούν αρκετές εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας;», «Γιατί τόση βιασύνη από την απερχόμενη ηγεσία του ΕΣΔΚΝΑ να προκηρυχθούν και να εκχωρηθούν σαν ένα έργο επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και μάλιστα λίγο πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές;».

*Τελικά, δεν απαντά στο επίκαιρο ερώτημα «Πώς εν μέσω της οικονομικής κρίσης θα πειστεί η κοινωνία να συναινέσει σε μια τόσο ακριβή και τόσο προβληματική λύση όταν υπάρχει οικονομικότερη και κοινωνικά προσφορότερη εναλλακτική επιλογή;».

Είναι βέβαιο ότι η διαχείριση των απορριμμάτων σε Αττική και Ελλάδα απαιτεί έναν ουσιαστικό και ειλικρινή δημόσιο διάλογο, μέσα από τον οποίο θα αναδειχθούν οι καταλληλότερες επιλογές με γνώμονα την επίλυση του προβλήματος με το μικρότερο δυνατό οικονομικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος. Δυστυχώς, αυτός ο διάλογος δεν έγινε μέχρι σήμερα στο βαθμό που έπρεπε. Οι επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία να τεθεί σε νέα βάση αυτός ο διάλογος, και όλοι οι υποψήφιοι υπεύθυνα να καταθέσουν τεκμηριωμένα τις προτάσεις τους. Γι' αυτό καλείται η ηγεσία του ΕΣΔΚΝΑ οπωσδήποτε να επανεξετάσει την πρότασή της και σε κάθε περίπτωση να αφήσει την αυτοδιοικητική ηγεσία, που θα προκύψει από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, να αποφασίσει για τις οριστικές επιλογές στη διαχείριση των απορριμμάτων, που θα δεσμεύσουν μακροπρόθεσμα την Αττική. Επίσης, η κυβέρνηση οφείλει να αφουγκραστεί άμεσα την κοινωνία και να τοποθετηθεί ξεκάθαρα για το ποια πολιτική διαχείρισης απορριμμάτων προκρίνει τόσο στην Αττική όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Επειδή οι επιλογές τού σήμερα θα μας δεσμεύουν για αρκετές δεκαετίες στο μέλλον, δεν έχουμε το δικαίωμα, απέναντι στις επόμενες γενιές, να κάνουμε άλλα λάθη. Αρκετά μέχρι σήμερα.


Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

«Τρείς κι ο Κούκος»

Αύγουστος , κυριακή μεσημέρι , ώρα 1:00.Η παραλία , στο Σέσι Γραμματικού άδεια από κόσμο. Μετρήσαμε δυο θαρραλέους κολυμβητές να κάνουν «λασπόλουτρο» και τον Άκη που εκμεταλλεύτηκε τον δυνατό αέρα να κάνει surf.


Νέα χάραξη των οδών προσπέλασης προς τον ΧΥΤΑ στο Μαύρο Βουνό , από την Περιφέρεια Αττικής.


Με την 3508/29-7-2010 απόφαση της η Περιφέρεια Αττικής , ανακαλεί την 1464/30-3-2010 προηγούμενη απόφαση της που αφορούσε την διάνοιξη οδών προσπέλασης προς τον ΧΥΤΑ και την αντικαθιστά με την 3585/4-8-2010.

Οι βασικές διαφορές αφορούν την επαναχαραξη των οδών και αύξηση του συνολικού εμβαδού των νέων διανοίξεων κατά 37.000 τ.μ.

Η ενέργεια αυτή της περιφέρειας δημιουργεί ερωτηματικά , όπως εάν η νέα απόφαση συνοδεύεται από Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και η σημαντική αύξηση του εμβαδού των νέων διανοίξεων.

Στις επόμενες ημέρες θα αναρτήσουμε τον χάρτη της νέας χάραξης.

Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

Θα υπάρξουν κυρώσεις εναντίον των υπευθύνων για την οικολογική καταστροφή στο Σέσι Γραμματικού;

Ο Αντώνης , ο ψαροντοφεκάς , ήταν απόλυτος. Η ξέρα που βούτηξε ήταν καλυμμένη με λάσπη που την υπολόγισε στα 8 εκατοστά. Το τοπίο του βυθού , στην εκβολή του χειμάρρου που προέρχεται από το εργοτάξιο ΧΥΤΑ , έχει αλλάξει δραματικά. Από την ημέρα που η ισχυρή βροχόπτωση μετέφερε τα μπάζα του εργολάβου στην παραλία στο Σεσι , με άνεμο πάνω από 4 μποφόρ , είναι αδύνατη η κολύμβηση. Οι εικόνες που ακολουθουν , περίπου ένα μήνα μετά την οικολογική καταστροφή , αποδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος.

Η συντονιστή επιτροπή ετοιμάζει τις αγωγές εναντίον των υπευθύνων . Ο σύλλογος οικισμού Σεσι , με έγγραφο του προς την Κοινότητα , ζητεί να πληροφορηθεί για τις ενέργειες της Κοινότητας Γραμματικού. Προς το παρόν οι επισκέπτες της παραλίας , κάνουν αναστροφή και γυρίζουν πίσω για να βρουν καθαρότερη παραλία…

Φωτογραφίες 25 ημέρες μετά:





Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

ΧΥΤΑ , 20 Αυγούστου 2010

Σε εξέλιξη η τοποθέτηση της στεγανωτικής μεμβράνης με ερωτηματικά για την τήρηση των συμβατικών όρων εκ μέρους του αναδόχου.
Οι ανασκαφές της αρχαιολογίας. Θα βρεθούν ελαστικές συνειδήσεις που θα υποκύψουν στις πιέσεις;
Κόντρα στην παραπληροφόρηση της  ΕΡΤ  που μιλάει για 5 χιλιόμετρα , η πινακίδα δίπλα από την περίφραξη του ΧΥΤΑ δηλώνει την απόσταση του οικισμού Σέσι και μάλιστα δια της τεθλασμένης.

Προβοκάτσιες...

Το καταγράφουμε απλά σαν γεγονός , αφού πρόκειται για μια αστεία προβοκάτσια. Φέιγ βολάν , όπως αυτό που βλέπετε στην φωτογραφία , πετάχτηκαν σε διάφορα σημεία στο Γραμματικό. Από όπου και αν προέρχονται , δεν μπορούν πλέον να επηρεάσουν τους υποψιασμένους πολίτες.    

Έκπτωση του αναδόχου στο ΧΥΤΑ , θέτει με έγγραφο της η κοινότητα Γραμματικού.

Με έγγραφό της η Κοινότητα Γραμματικού καταγγέλλει καταστρατήγηση συμβατικών όρων στην κατασκευή του ΧΥΤΑ. Απευθύνεται προς την Υπουργό ΥΠΕΚΑ , την Γεν Γραμματέα ΥΠΕΚΑ και τον Εισαγγελέα Πρωτοδικείου Αθηνών , ζητάει να επιβεβαιωθεί άμεσα  η βασιμότητα των καταγγελλομένων  και την έκπτωση του αναδόχου , εφ όσον κριθεί αναγκαίο.

 
Κλίκ για μεγένθυση

Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

ΕΡΤ και παραπληροφόρηση...

Η απόσταση του ΧΥΤΑ από κατοικία είναι μόλις 880 μέτρα. 
Η ΕΡΤ στις 19/8/2010 παραπληροφορεί τους ακροατές της:

" Σε μια από τις κοιλότητες των ορεινών όγκων του Γραμματικού, στη θέση Μαύρο Βουνό που βρίσκεται περίπου 4,5 με 5 χιλιόμετρα μακριά από τις κατοικημένες περιοχές κατασκευάζεται σε μια έκταση περίπου 500 στρεμμάτων ο πρώτος χώρος ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική. "

Η πραγματικότητα είναι πως  Έλληνεςς πολίτες , με τους κόπους μιας ζωής , έστησαν το όνειρό τους , στέγασαν  τις οικογένειες  τους , σε ένα σημείο  που απέχει μόλις 880 μέτρα από τον ΧΥΤΑ. Ποτέ δεν φαντάστηκαν όταν 40 χρόνια πριν  αποφάσισαν να ζήσουν στον Παράδεισο τους , ότι θα ζούσαν  αυτή την εφιαλτική εξέλιξη.

Greenpeace: "Tσίρκο" ο τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ελλάδα


17/08/2010


Αγαπητέ κύριε Γκίκα,

Αν διαβάσετε τις προτάσεις μας είναι ενάντια σε όλο αυτό το "τσίρκο" (σημ. Τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ελλάδα ) και προσπαθούν με λογικές λύσεις να αποτρέψουν όλη αυτή την κατάσταση. Μπορείτε μέσα από την κίνηση πολιτών που διαθέτετε να προωθήσετε αυτές μας τις προτάσεις.

Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία η διευκρίνηση μπορείτε να ξαναεπικοινωνήσετε στο ίδιο e-mail.

Φιλικά Κρίτων Γούζιος
Τμήμα Υποστηρικτών
Greenpeace Greece
Kleissovis 9
10677, Athens
Tel: +30 210 3840774-5
Fax: +30 210 3804008

Aσκούνται πιέσεις για να φύγει η αρχαιολογική υπηρεσία από τον ΧΥΤΑ , στο Μαύρο Βουνό Γραμματικού.


enet.gr
18/8/2010

ΣΥΡΙΖΑ: Θάβουν αρχαία στο ΧΥΤΑ Γραμματικού

Παρέμβαση στο έργο της αρχαιολογικής υπηρεσίας για να «κουκουλωθούν» ευρήματα που θα εμπόδιζαν τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Γραμματικού καταγγέλλει με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής.
Αναφέρει ότι σύμφωνα με τεκμηριωμένες και διασταυρωμένες πληροφορίες στο χώρο του ΧΥΤΑ βρέθηκαν υπολείμματα οικισμού που κατοικείτο συνεχώς από το 2000 π.Χ. έως τους βυζαντινούς χρόνους. Προσθέτει, όμως ότι στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων αναφερόταν ότι δεν εντοπίστηκαν ενδείξεις ύπαρξης αρχαιολογικών ευρημάτων.
Ο ευρωβουλευτής υποστήριξε ότι ασκούνται πιέσεις για να φύγει η αρχαιολογική υπηρεσία από το ΧΥΤΑ, αναφέροντας ως τέτοια τη σημερινή παρουσία στο χώρο του γενικού γραμματέα Περιφέρειας Αττικής, Ηλ. Λουκόπουλου, ο οποίος απαιτούσε να ολοκληρωθούν άμεσα οι έρευνες.
Ο Ν. Χουντής ρωτά την Κομισιόν γιατί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων δεν προέβλεπε την ύπαρξη αρχαιολογικού χώρου, καθώς και τα μέτρα που προτίθεται να λάβει για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών που προστατεύονται από την κοινοτική νομοθεσία.

"Σήμερα μόνο οι ηλίθιοι κάνουν δικτατορίες με τανκς, από τη στιγμή που υπάρχει η τηλεόραση"



Οι κάτοικοι στην παραλία Σεσι του Γραμματικού είναι ανύπαρκτοι. Πως αλλιώς μπορείς να εξηγήσεις το γεγονός , ότι η ΕΡΤ μας πληροφορεί πως η πλησιέστερη κατοικημένη περιοχή απέχει από τον ΧΥΤΑ 4,5 με 5 χιλιόμετρα. Σίγουρα θα ήθελαν πολύ να μας εξαφανίσουν και φροντίζουν μεθοδικά γι αυτό. Τα δεινά που έχει γνωρίσει η περιοχή μας τα τελευταία χρόνια κάνουν αρκετούς να σκέπτονται να εγκαταλείψουν τον παράδεισο που μετατρέπεται σε κόλαση. Μας κάνουν να είμαστε και Εθνικά Υπερήφανοι αφού θα έχουμε το προνόμιο να αποκτήσουμε πρώτοι Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων!!!



news.ert.gr
19/8/2010
Στο Γραμματικό ο πρώτος ΧΥΤΥ στην Αττική

Μέχρι το τέλος του 2011, αναμένεται να λειτουργήσει, ο πρώτος Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων, στην Αττική. Κατασκευάζεται στο Γραμματικό, και εκεί θα καταλήγουν, μετά από επεξεργασία, απορρίμματα από την βορειοανατολική Αττική. Με παρόμοια έργα σ' όλη την τη χώρα, επιδιώκεται να μπει τέρμα στις παράνομες χωματερές. Στην Ελλάδα, εξακολουθούν να λειτουργούν περισσότερες από 250, για τις οποίες, θα κληθούμε να πληρώσουμε αυστηρά πρόστιμα.

Σε μια από τις κοιλότητες των ορεινών όγκων του Γραμματικού, στη θέση Μαύρο Βουνό που βρίσκεται περίπου 4,5 με 5 χιλιόμετρα μακριά από τις κατοικημένες περιοχές κατασκευάζεται σε μια έκταση περίπου 500 στρεμμάτων ο πρώτος χώρος ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική.

Η κατασκευή του είχε αποφασιστεί πριν από χρόνια , όταν η χωματερή των Άνω Λιοσίων και της Φυλής εξάντλησε τα όρια αντοχής της και οι ανεξέλεγκτοι σκουπιδότοποι ξεφύτρωναν ο ένας μετά τον άλλο στην Αττική. Ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων θα δέχεται για επεξεργασία 127,5 τόνους απορριμμάτων κάθε χρόνο. Θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2011 και θα λειτουργεί μέχρι το 2030.

Το ''αγκάθι'' όμως των ανεξέλεγκτων χωματερών εξακολουθεί να υπάρχει, αν και ο αριθμός έχει περιοριστεί στις 250 με 270. Κι ανά πάσα στιγμή μπορεί η χώρα μας να πληρώσει υψηλότατα πρόστιμα. Από το υπουργείο Περιβάλλοντος εγκρίθηκε η διάθεση 15 εκατομμυρίων ευρώ για να αποκατασταθούν το συντομότερο οι πιο επικίνδυνες για πυρκαγιές απ αυτές που έκλεισαν.

Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

«Kαλύτερα να μασάς παρά να μιλάς»

Λίγο παλιό , αλλά πάντα επίκαιρο. Το διαβάσαμε στο ellispoint.gr (12/12/2009)


Μια απο τις ρήσεις-δηλητήριο που συνοδεύουν τους πολιτικούς εκτός και εντός είναι: «καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς». Απο αυτή τη ρήση-κανόνα δεν μπόρεσε να ξεφύγει βεβαίως-βεβαίως ούτε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Διάβαζα στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ ρεπορτάζ για την κατασκευή ΧΥΤΑ σε Γραμματικό και Κερατέα μέσα στο 2010, στο οποίο τονίζεται χαρακτηριστικά ότι στην «κυβέρνηση είναι έτοιμοι ακόμη και για... μετωπική σύγκρουση με όσους αντιδρούν στη δημιουργία Χώρων Υγιειονομικής Ταφής σε Γραμματικό και Κερατέα. «Θα εφαρμοστεί ο νόμος», έλεγαν με νόημα.»....

Έξι μήνες πριν , το καλοκαίρι, όταν είχαμε τα γνωστά επεισόδια στο Γραμματικό με τα ΜΑΤ για το θέμα των ΧΥΤΑ το επίσημο ΠΑΣΟΚ μέσω της κυρίας Καρακλιούμη (που είναι αυτή η ψυχη;;) που ήταν αναπληρώτρια εκπρόσωπος τύπου δήλωνε: «η κυβέρνηση –ΝΔ- εσπευσμένα πλέον προσπαθεί χωρίς κοινωνική συναίνεση αλλά με νοοτροπία καθεστωτική, να ολοκληρώσει σπασμωδικά και αποσπασματικά αυτό το σχεδιασμό..» !!!Τι άλλαξε μέσα σε έξι μήνες; Υπάρχει τώρα κοινωνική συναίνεση; Ή μήπως δεν θα γίνουν ΧΥΤΑ αλλά ΧΥΤΥ (Χώροι Υγιειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων);

Βρε πως σε αλλάζει η εξουσία....

Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Διαχείριση Στερεών αποβλήτων της Αττικής. Προς Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. και κ. Χιωτάκη.


Όταν όμως οι κάτοικοι του Γραμματικού, του Βαρνάβα, του Αγ. Στεφάνου. της Άνοιξης, της Κηφισιάς, της Ν. Ερυθραίας, της Εκάλης, του Διονύσου σε 2-3 χρόνια εισπνέουν τα τοξικά, καρκινογόνα στραγγίσματα, όταν οι περισσότεροι θα πάσχουν από άσθμα και δυσφορία - δύσπνοια τότε θα είναι αργά....

Το ίδιο το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που έδωσε την άδεια για να προχωρήσουν τα έργα, θα κυνηγήσει τον ίδιο του τον εαυτό.

Διαβάστε μια ενδιαφέρουσα ανάρτηση της πρώτης παραλίας Βαρνάβα.
prwtiparaliavarnava.blogspot.com

Δεκάδες ρακοσυλλέκτες, στην πλειοψηφία τους αλλοδαποί, βρίσκονται καθημερινά ανάμεσα στα μηχανήματα επεξεργασίας απορριμμάτων.

Αυτό λέγεται χώρος υγειονομικής ταφής... 


newsbeast.gr
17/8/2010

Ζωές χαμένες στα σκουπίδια

Τρεις νεκροί σε τρεις μήνες στο ΧΥΤΑ Φυλής


Θάνατοι, βιαιοπραγίες, απειλές κατά των εργαζομένων, πιθανολογούμενοι εμπρησμοί και όχι μόνο συνθέτουν το παρασκήνιο μίας έτσι κι αλλιώς δύσκολης δουλειάς που για τους περισσότερους πολίτες σταματάει όταν πετάνε τις σακούλες με τα απορρίμματα τους στους κάδους κάτω από το σπίτι τους.

Τα πράγματα όμως είναι τελείως διαφορετικά όπως μας περιέγραψε με μελανά χρώματα ο αντιπρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του ΧΥΤΑ Φυλής Νίκος Χρήστου. Σύμφωνα με όσα είπε στο newsbeast.gr η κατάσταση για τους εργαζομένους στο ΧΥΤΑ είναι απελπιστική.

Δεκάδες ρακοσυλλέκτες, στην πλειοψηφία τους αλλοδαποί, βρίσκονται καθημερινά ανάμεσα στα μηχανήματα επεξεργασίας απορριμμάτων, αποτελώντας πραγματικό εφιάλτη για τους χειριστές των μηχανημάτων θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή.

Δύο αθίγγανοι και ένας Πακιστανός είναι τα τελευταία θύματα μιας κατάστασης που συμβαίνει για περισσότερο από επτά μήνες, παρά την ενημέρωση που έχει γίνει προς όλους τους αρμόδιους φορείς.

Το σημερινό προσωρινό κλείσιμο της χωματερής δεν ήταν παρά μία προσπάθεια να απομακρυνθούν από την αστυνομία οι διάφοροι ρακοσυλλέκτες που καθημερινά βρίσκονται ανάμεσα στα μηχανήματα θέτοντας όλους τους εμπλεκόμενους σε κίνδυνο.

Όπως μας είπε ο κ. Νίκος Χρήστου, οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, ρισκάρουν τη ζωή τους προκειμένου να βρουν μέταλλα, που μπορούν να πουλήσουν για ανακύκλωση, αλλά ακόμα και διάφορα προϊόντα, όπως τρόφιμα, τα οποία εταιρίες στέλνουν μετά την διαλογή στις χωματερές για καταστροφή. Αρκετά από αυτά πιθανολογείται πως οδηγούνται εκ νέου με διάφορους τρόπους στο εμπόριο αφού δεν είναι λίγες οι φορές που αντικείμενα από την χωματερή έχουν βρεθεί να πωλούνται στο παζάρι του Σχιστού από τους ίδιους ανθρώπους που λίγες μέρες πριν ψάχνανε με τα χέρια τους μέσα στα σκουπίδια του ΧΥΤΑ Φυλής.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους οι συγκεκριμένοι άνθρωποι προέρχονται κυρίως από τον παρακείμενο καταυλισμό που έχει δημιουργηθεί εκατοντάδες μόλις μέτρα μακριά από τον τοίχο που περιβάλει το χώρο του ΧΥΤΑ και φιλοξενεί περίπου 300 ανθρώπους.

Από εκεί καθημερινά ξεκινούν το ταξίδι τους οι ρακοσυλλέκτες και εισέρχονται στον περιφραγμένο χώρο του ΧΥΤΑ πηδώντας κυριολεκτικά πάνω από τον τοίχο.

Παρά την συνεχή παρουσία της αστυνομίας με οχήματα και περιπολίες μέσα και έξω από το χώρο του ΧΥΤΑ οι ρακοσυλλέκτες επιμένουν να προσπαθούν, με την πρώτη ευκαιρία, να βρεθούν στους χώρους διαχείρισης των απορριμμάτων αφού και οι εντολές που έχουν οι αστυνομικοί δεν είναι συλλάβουν τα συγκεκριμένα άτομα, αλλά απλώς να τα απομακρύνουν από το χώρο.

Παρόλα αυτά οι ρακοσυλλέκτες όχι μόνο βρίσκονται καθημερινά στο σημείο αλλά και προχωρούν σε βιαιοπραγίες εναντίον των εργαζομένων, όταν οι τελευταίοι δεν τους επιτρέπουν να ψάξουν στα σκουπίδια, ενώ απειλούν ακόμα και τη ζωή όσων εργάζονται εκεί. Επιπλέον δεν λείπουν οι υποψίες για την πρόκληση πυρκαγιών στα απορρίμματα αφού έχουν πολλές φορές απειλήσει πως θα προχωρήσουν σε τέτοιες ενέργειες αν επιχειρήσουν να τους διώξουν.

Μπροστά σε αυτήν την αδιέξοδη κατάσταση οι εργαζόμενοι αρνούνται πλέον να εργάζονται όταν βρίσκονται ανάμεσα στα μηχανήματα άνθρωποι που ψάχνουν τα σκουπίδια. Όπως είπε στο newsbeast.gr ο αντιπρόεδρος του σωματείου, η δουλειά που έχουν να κάνουν οι εργαζόμενοι εκεί είναι ήδη δύσκολη και επικίνδυνη με θερμοκρασίες που τέτοιες μέρες φτάνουν μέσα στις καμπίνες των μηχανημάτων ακόμα και τους 57 βαθμούς Κελσίου. Είναι εύλογο λοιπόν το άγχος και η δυσκολία να αυξάνονται κατακόρυφα όταν πρέπει να διακρίνεις συνεχώς αν στο σημείο που προσπαθείς να εργασθείς με ένα τόσο ογκώδες και επικίνδυνο μηχάνημα, βρίσκονται άνθρωποι που κινδυνεύουν ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Η θέσεις των εργαζομένων στο ΧΥΤΑ είναι σαφείς. Θεωρούν ότι είναι αδύνατο να δουλεύουν όταν στο χώρο υπάρχουν άνθρωποι που ψάχνουν για σκουπίδια και κινδυνεύουν να τους τραυματίσουν θανάσιμα οποιαδήποτε στιγμή. Πιστεύουν ότι πρέπει να βρεθεί λύση το συντομότερο δυνατό και πως δεν πρέπει μία ολόκληρη πόλη να γίνεται όμηρος τριακοσίων ανθρώπων που με την δράση τους εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία του ΧΥΤΑ.

Η Κερατέα σε επιφυλακή.


antixyta.blogspot.com
16/8/2010

Αναστάτωση προκάλεσε το δελτίο τύπου της δημοτικής παράταξης "Νεα Εποχή" τη Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010. Με τίτλο "ΕΓΓΡΑΦΟ ΚΟΛΑΦΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΥΤΑ ΣΤΟ ΟΒΡΙΟΚΑΣΤΡΟ", δημιουργήθηκε ένα κλίμα ευφορίας στον κόσμο της πόλης μας, που όμως δεν κράτησε πολύ. Με μια προσεκτική ανάγνωση δεν προκύπτει αυτό ακριβώς το συμπέρασμα.
Ας αναλύσουμε την επιστολή βήμα βήμα...
Το έγγραφο αποτελεί ένα μέρος της αλληλογραφίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συγκεκριμένα της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομίας.

Στην πρώτη σελίδα αναφέρεται στις πληροφορίες που το υπουργείο υπέβαλλε στις 2 Ιουλίου 2010, ύστερα από αίτηση της Ε.Ε. οι οποίες "επιβεβαιώνουν τη μη συμμόρφωση προς τα συμπεράσματα της ακρόασης της 8ης Δεκεμβρίου 2009, καθώς η κατασκευή του ΧΩΡΟΥ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΤΑΦΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ της Κερατέας (υποέργο Ι) δεν έχει αρχίσει, σε αντίθεση με όσα είχαν υποστηρίξει οι ελληνικές αρχές κατά την ακρόαση στις 8 Δεκεμβρίου 2009 και στη συνέχεια μέσω επιστολής τους της 14ης Μαϊου 2010". Όσον αφορά το Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων(ΣΜΑ) στην Τροιζήνα το έργο φαίνεται να υλοποιείται κανονικά.

Στη δεύτερη σελίδα και στην πρώτη παράγραφο διαβάζουμε τα εξής:

"Με βάση την παρακολούθηση και την αξιολόγηση του έργου... ... η Επιτροπή ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ να προσαρμόσει τα ποσά και τους όρους χορήγησης της κοινοτικής συνδρομής... ...αποδεσμεύοντας το ποσό που αντιστοιχεί στο υποέργο Ι (ΧΥΤΑ Κερατέας 12.605.445 ευρώ) και διατηρώντας τη χρηματοδοτική σύνδρομη του υποέργου ΙΙ (ΣΜΑ Τροιζηνίας 1.982.588 ευρώ)..."

Η Ευρωπαϊκη Επιτροπή προτείνει την αποδέσμευση του ποσού και δεν αποφασίζει να ακυρώσει τη χρηματοδότηση, όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου του συνδυασμού "Νέα Εποχή". Σε καμμία περίπτωση δεν αποτελεί οριστική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής...

Στη δεύτερη παράγραφο η Επιτροπή καλεί τις ελληνικές αρχές, εάν και εφ' όσον συμφωνούν με την πρότασή της, να αποστείλουν τα απαραίτητα στοιχεία μέχρι τις 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2010, ώστε να προχωρήσει στη απόσυρση του υποέργου Ι (ΧΥΤΑ Κερατέας) και να συνεχίσει τη χρηματοδότηση του υποέργου ΙΙ (ΣΜΑ Τροιζηνίας).

Στην τρίτη παράγραφο η Επιτροπή ξεκαθαρίζει την κατάσταση: "Σε περίπτωση διαφωνίας σας με την πρόταση της Επιτροπής ή μη υποβολής των απαιτούμενων εγγράφων μέχρι την ανωτέρω καταληκτική ημερομηνία(15.09.2010), η Επιτροπή θα προχωρήσει σε ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗ... ... ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΣΥΝΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΠΟΣΟΥ ΤΩΝ 12.605.445 ευρω..."
Το ουσιαστικό συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι η Ε.Ε. ενημερώνει τις ελληνικές αρχές πως είτε διαφωνούν, είτε συμφωνούν με την πρόταση της Ε.Ε. είτε δεν προλάβουν να στείλουν τα απαραίτητα έγγραφα μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2010 τότε και μόνο τότε θα προχωρήσει σε άρση της χρηματοδότησης για τον ΧΥΤΑ Κερατέας.

ΕΊΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΑΝΑΛΟΓΟ;

Δεν είναι η πρώτη φορά που στην αλληλογραφία μεταξύ της Ε.Ε. και της ελληνικής κυβέρνησης τίθεται μία καταληκτική ημερομηνία, υπό την απειλή της οριστικής άρσης της χρηματοδότησης. Σας υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό κατασκευής των έργων, στο σύνολο του Περιφερειακού Σχεδιασμου Διαχειρισης Αποβλήτων(ΠΕΣΔΑ) για την Αττική, θα έπρεπε ΟΛΑ τα έργα να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 31.12.2008. Κατά κάποιο περιέργο τρόπο η Ε.Ε. κάνει τα στραβά μάτια και δίνει συνεχείς παρατάσεις. Μπορεί κάποιος να μας υποσχεθεί ότι θα είναι η τελευταία παράταση που δίνεται; Πώς δεν θα υπάρξουν κι άλλες; Ας κρατάμε μικρό καλάθι...

ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΡΟΣΟΧΗ!!!

Εκτός από τα συμπεράσματα που βγαίνουν με την ανάγνωση της επιστολής και τα οποία δε συμφωνούν με τον τίτλο του δελτίου τύπου, ήρθε την επόμενη ημέρα, Τρίτη 10 Αυγούστου 2010, το άρθρο της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ" όπου λέει το ακριβώς αντίθετο με το δελτίο τύπου:

"Στο μεταξύ, σε εκκρεμότητα παραμένει ο ΧΥΤΑ Κερατέας, καθώς είναι ο μοναδικός στην Αττική που δεν έχουν αρχίσει τα έργα λόγω των αντιδράσεων από την τοπική κοινωνία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο διάστημα με τη συνδρομή και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη θα γίνει η εγκατάσταση του εργολάβου ώστε να προχωρήσει η κατασκευή του..."

Ομοίως και το άρθρο της εφημερίδας ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ της 8ης Αυγούστου, στη στήλη ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ όπου αναφέρει τα εξής:

"Αδιέξοδο έχει δημιουργήσει το μπλόκο στη δημιουργία του ΧΥΤΑ στην Κερατέα. Και επειδή η κατάσταση από τις αντιδράσεις δημοτών της περιοχής είχε φτάσει στο απροχώρητο εν όψει και των δημοτικών εκλογών, η κυβέρνηση αποφάσισε δυναμική παρέμβαση.

Υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος ανέλαβε να επικοινωνήσει με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για να δώσει εντολή για επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων και η απάντηση του υπουργού ήταν:

– Όχι, στην Κερατέα δεν θέλω άλλον έναν Γρηγορόπουλο...

Πληρωμένη ήταν η απάντηση του κυβερνητικού στελέχους, που φημίζεται για τη σκληρή του γλώσσα:

– Μιχαλάκη, δεν θέλεις άλλον έναν Γρηγορόπουλο αλλά έχεις ήδη τους τρεις της Μαρφίν και άλλο έναν, τον υπασπιστή σου. Αυτούς δεν τους υπολογίζεις...

Κάπου εκεί σταμάτησε η... ακρόαση της πηγής...

Άλλωστε δεν χρειάζεται να μάθετε τη συνέχεια... Την αντιλαμβάνεστε..."

Προσοχή!!! Ακόμα κι αν η χρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής χαθεί οριστικά

ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΙΠΟΤΑ!!!

Ο περιφερειάρχης, κ. Λιακόπουλος, στο τέλος του Ιουνίου δήλωσε: "Ακόμα και αν χαθεί η χρηματοδότηση θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση του ΠΕΣΔΑ με δικά μας κονδύλια..."

Ευτυχώς, η τοπική κοινωνία έδειξε αναντακλαστικά από αυτή την "παρερμηνεία", γιατί σαν παρερμηνεία θα τη δεχθούμε. Οι σκοπιές και οι περιπολίες εντάθηκαν και οι φίλοι μας, που τους περιμέναμε από τις 20 του Αυγούστου, βρίσκονται από τώρα στις θέσεις τους, έτοιμοι από καιρό...

Θα σταματήσουμε τον αγώνα μόνο όταν το Οβριόκαστρο Κερατέας απενταχθεί ΟΡΙΣΤΙΚΑ από το Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων και ας θυμηθούμε το γιατί:

α. Η περιοχή ανήκει στην ευρύτερη περιοχή της Λαυρεωτικής που έχει χαρακτηρηστεί ως "Τοπίο Ιδιαιτέρου Φυσικού Κάλλους" (ΦΕΚ 852/Β/03-09-1980)

β. Η περιοχή είναι Ιστορικός και Αρχαιολογικός Χώρος (ΦΕΚ 1070/Β/29-12-1995)

γ. Στο κέντρο του χώρου στον οποίο σχεδιάζεται να τοποθετηθεί ο Χ.Υ.Τ.Α. υπάρχει πηγή και το υδατόρευμα Μουζάκι διασχίζει κατά μήκος όλο τον χώρο των εγκαταστάσεων

δ. Η περιοχή είναι πλούσια σε ορυκτά, τόσο σε ποσότητες, όσο και σε ποικιλία μεταλλευμάτων. Επίσης υπάρχουν αρχαίες μεταλλευτικές στοές (υποχρέωση χωροθέτησης εκτός μεταλλοφόρων εκτάσεων)

ε. Μέσα στον προτεινόμενο χώρο υπάρχει νόμιμη κατοικία

στ. Η περιοχή είναι κηρυγμένη αναδασωτέα από το 1980 (ή μάλλον ήταν, αφού ο τότε περιφερειάρχης Αττικής "αποφάσισε και διέταξε" "άρση της αναδάσωσης" τον προηγούμενο Αύγουστο(08/2007), την ώρα που όλη η Ελλάδα καιγόταν.... (υποχρέωση χωροθέτησης εκτός αναδασωτέων εκτάσεων)

ζ. Το σεισμικό ρήγμα της περιοχής τέμνει κάθετα τον προτεινόμενο χώρο (υποχρέωση χωροθέτησης " μη ύπαρξη Γεωλογικού Ρήγματος")

Συνεχίζουμε...

Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

"ΚΛΕΙΔΩΣΕ" Η ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ... ΠΡΩΤΟ ΓΥΡΟ

fimotro
16/8/2010


Στην εντελώς άσχετη με την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση Τίνα Μπιρμπίλη φαίνεται να καταλήγει ο Γιώργος Παπανδρέου για την υπερ-περιφέρεια Αττικής. To Fimotro είναι σε θέση να γνωρίζει ότι σήμερα της τηλεφώνησε ο ίδιος ο Παπανδρέου και της ανακοίνωσε την επιλογή του. Η επιλογή θεωρείται "αναγκαστική" γιατί ο πρωθυπουργός βλέπει ότι δεν τραβάει στο υπουργείο που είχε αναλάβει με πολλές προσδοκίες και οράματα. Η επιλογή της Μπριμπίλη θεωρείται επιλογή ήττας. Ειδικά εάν ο Γιάννης Σγουρός υποστηριχθεί σιωπηλά από την Ρηγίλλης και... καθαρίσει την σύντροφό του από τον πρώτο γύρο. Υπάρμαχος της λύσης Μπιρμπίλη και ο Χάρης Παμπούκης. Ο Σγουρός πάντως δεν θα κάνει πίσω. Λίαν συντόμως θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του. Παρά τα όσα ακούγονται και διαρρέει ο ίδιος, ο Κ. Χατζηδάκης δεν έπαιξε ποτέ για την θέση αυτή. Καλύτερη λύση για τη Ν.Δ. από τον Γιάννη Σγουρό δεν υπάρχει...