.

Αρμοδιότητα της Β' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων είναι να προβάλει τα ευρήματα που έρχονται στο φως στις περιοχές ευθύνης της.

Πώς εξηγείται η κραυγαλέα αδιαφορία της κεντρικής και τοπικής εξουσίας προς την κομποστοποίηση και ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή;
Πρόκειται για μια λύση σχετικά φθηνή, που δεν έχει μεγάλο περιθώριο κέρδους για τους εργολάβους των σκουπιδιών και στηρίζεται στη συμμετοχή του κόσμου.

Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Ένας υποψήφιος που δεν πρέπει να γίνει περιφερειάρχης


Ο Γιάννης Σγουρός μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή "Πρώτη Γραμμή"

Δεσμεύτηκε ότι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα έχει φτιάξει το αποχετευτικό και τους ΧΥΤΑ στην Ανατολική Αττική.

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Βασίλη Τζιλάβης: Αντιεπιστημονική και παρωχημένη η προτεινόμενη σχεδίαση του ΧΥΤΑ .



ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΧΥΤΑ -ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

Είναι σταθερή και αταλάντευτη η θέση του Βασίλη Τζιλάβη ότι θα εξαντλήσει όλα τα νόμιμα μέσα, προκειμένου η πολιτεία να κατανοήσει το αντιεπιστημονικό και παρωχημένο της προτεινόμενης σχεδίασης. Αντίθετα, ως δράση τίθεται και υλοποιείται άμεσα η δημιουργία πιλοτικού προγράμματος οικιακής διαχείρισης των απορριμμάτων, με επιστροφή του 50% των δημοτικών τελών.

Επίσης, το πρωτογενές υλικό ανακυκλώνεται, ενώ εγκαθίσταται σύστημα κομποστοποίησης (παραγωγή βιομάζας από τα απορρίμματα μαζί με επεξεργασμένα προϊόντα -γεωργικά και δασικά- καθώς και φυτικά, κλαδιά και χόρτα). Αντί της ατελέσφορης προτεινόμενης λύσης ΧΥΤΑ επιδιώκεται και υλοποιείται η ίδρυση ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΥΤΑ.

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Δημαράς: Aπαρχαιωμένο το σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων



 ¨
Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Γιάννης Δημαράς αναφερόμενος  στα προβλήματα της Αττικής, δηλωσε:
«Μεγάλες ανισότητες από περιοχή σε περιοχή, αυξανόμενη ανεργία, μεγάλη κρίση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, περιβαλλοντική υποβάθμιση, απαρχαιωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων, έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου για τη βιώσιμη ανάπτυξη όλων των περιοχών της Αττικής, πολεοδομικό και χωροταξικό χάος, ανεπαρκείς υποδομές, αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών»

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Όταν το τελευταίο δέντρο καεί, ο τελευταίος ποταμός ρυπανθεί και πεθάνει το τελευταίο ψάρι, τότε ο άνθρωπος θα διαπιστώσει πως δεν μπορεί να τραφεί με χρήματα.




 Μηνυτήρια αναφορά για τον ΧΥΤΑ Κατερίνης


Μηνυτήρια αναφορά για τον ΧΥΤΑ Κατερίνης κατέθεσαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Νομού Πιερίας, καταγγέλλοντας ότι επικίνδυνα τοξικά υγρά διαρρέουν ανεξέλεγκτα από τις δεξαμενές.

Σύμφωνα με την Εθελοντική Ομάδα Δράσης, στις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ περιλαμβάνονται δύο δεξαμενές συγκέντρωσης υγρών λυμάτων, οι οποίες εδώ και μέρες βρίσκονται σε κατάσταση πλήρους κορεσμού με συνέπεια τα τοξικά στραγγίδια να καταλήγουν στο παρακείμενο ρέμα και από εκεί στη θάλασσα.

Η Εθελοντική Ομάδα τονίζει ότι ρύπανση έχει αναφερθεί πολλές φορές στο παρελθόν από κατοίκους της περιοχής και περιβαλλοντικές οργανώσεις, χωρίς όμως να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.



Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Ο Χιωτάκης φεύγει , έρχεται ο περιφερειάρχης.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΣΗΜΑΣΙΑ αποκτά η µάχη της Περιφέρειας Αττικής, καθώς εκτός από το γεγονός πως για τη νέα διοίκηση θα κληθεί να αποφασίσει το 28,5% του συνολικού εκλογικού σώµατος, για πρώτη φορά αποκτά και µητροπολιτικές λειτουργίες.

Σύµφωνα µε τον «Καλλικράτη υπάρχει ειδική ρύθµιση για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων από τη µητροπολιτική Περιφέρεια Αττικής.

Προβλέπεται κατάργηση του σηµερινού φορέα διαχείρισης – του ΕΣΔΚΝΑ – και συγκρότηση νέου συνδέσµου στον οποίο θα µετέχει η Περιφέρεια και υποχρεωτικά όλοι οι δήµοι του Λεκανοπεδίου.

Πρόεδρος του συνδέσµου θα είναι ο περιφερειάρχης Αττικής και µεταξύ των αρµοδιοτήτων του είναι «η προσωρινή αποθήκευση, η επεξεργασία, η ανακύκλωση και η εν γένει αξιοποίηση και διάθεση στερεών αποβλήτων, η λειτουργία σχετικών εγκαταστάσεων, η κατασκευή µονάδων επεξεργασίας και αξιοποίησης, καθώς και η αποκατάσταση υφιστάµενων χώρων εναπόθεσης (ΧΑΔΑ) εντός της χωρικής αρµοδιότητας της Περιφέρειας».

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Αλαβάνος: H Περιφέρεια θα παίρνει λεφτά κι αλλού θα τα δίνει. Θα παίρνει για τον ΧΥΤΑ του Γραμματικού και θα τα δίνει για κοινωνικές υπηρεσίες.

Στόχος μας είναι η σύγκρουση με την κεντρική εξουσία, λέει ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αλ.Αλαβάνος

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010
tovima.gr

Πώς σκοπεύετε να κάνετε τον «Καλλικράτη» να «δουλέψει»; Ονομάστε τους τρεις πρώτους στόχους σας, εφόσον εκλεγείτε.

Δεν δουλεύει. Η περιφέρεια έχει λιγότερες αρμοδιότητες κι από αυτές που είχε η Νομαρχία. Πάνω από την Περιφέρεια είναι η Αποκεντρωμένη Κρατική Διοίκηση, δηλαδή το κεντρικό κράτος. Ας μη κοροϊδεύουμε τον κόσμο. Αν θέλει η Περιφέρεια να δουλέψει θα το κάνει κόντρα στο νόμο των Παπανδρέου – Ραγκούση που δεν τον ξεπλένει το αρχαιοπρεπές όνομα, τον κάνει ακόμη πιο γελοίο.

Αυτό σημαίνει ότι για αλλού η Περιφέρεια θα παίρνει λεφτά κι αλλού θα τα δίνει. Θα παίρνει για τον ΧΥΤΑ του Γραμματικού και θα τα δίνει για κοινωνικές υπηρεσίες. Είναι νόμιμο αυτό; Τυπικά όχι. Αυτός όμως είναι ο μόνος δρόμος.

Δεν θα σας πω τους τρεις στόχους, θα σας πω τον πρώτο. Ανεργία, να βρεθούν δουλειές ιδιαίτερα για τους νέους. Δεν προβλέπεται από τον Καλλικράτη. Εμείς θα το κάνουμε. Το έχουμε πει. Για να βρεθούν δουλειές για τους νέους είμαστε έτοιμοι να πάμε ακόμα και φυλακή.

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ στο Γραμματικό

Σήμερα , 21 Οκτ 2010 , οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ είναι στο Γραμματικό , για να εξετάσουν το βάσιμο των καταγγελιών μας , για μόλυνση του Ευβοικού , εξ αιτίας των εργασιών κατασκευής ΧΥΤΑ , στο άνωθεν ( !! ) της παραλίας ΣΕΣΙ Μαύρο Βουνό !

Πιστεύουμε να δουν , ότι βλέπουμε κι εμείς καθημερινά . Εν αναμονή λοιπόν , του πορίσματος τους ..

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΧΥΤΑ .

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Ελληνική παροιμία:Καράβι που αργεί, σκατά είναι φορτωμένο.


Η παλιά οδηγία που έγινε νέα οδηγία. Καθυστερημένες αποφάσεις , έτσι ώστε ο ΧΥΤΑ , η τελευταία λύση έσχατης ανάγκης , όπως η κυρα Μπιρμπίλη μας πληροφορεί , να είναι επιλογή μονόδρομος. Το δούλεμα συνεχίζεται και οι εργολάβοι θησαυρίζουν...

Ανακύκλωση 50% έως το 2020 προβλέπει νέα κοινοτική οδηγία

kathimerini.gr
19/10/2010
Γιωργος Λιαλιος

Συνολικό σχεδιασμό σε εθνικό επίπεδο για τον περιορισμό των αποβλήτων της θα πρέπει να καταρτίσει η χώρα μας μέχρι το 2013. Αυτό προβλέπει ευρωπαϊκή Οδηγία, που πρέπει να ενσωματώσει η χώρα μας μέχρι το τέλος του έτους. Η Οδηγία περιλαμβάνει νέους, πιο φιλόδοξους στόχους για την ανακύκλωση (50% έως το 2020), ενώ προβλέπει ότι το κόστος παραγωγής των αποβλήτων δεν θα βαρύνει μόνο τον αρχικό παραγωγό τους, αλλά και τον τρέχοντα κάτοχο, σύμφωνα με την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει».

Το νέο νόμο παρουσίασε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, στο υπουργικό συμβούλιο, δίνοντας παράλληλα στη δημοσιότητα τα βασικά σημεία του. Πρόκειται για ένα πλαίσιο–ομπρέλα, το οποίο περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες αποβλήτων (λ.χ. οικιακά, βιομηχανικά), εξειδικεύοντας σε στόχους και τρόπο διαχείρισης ανάλογα με τη φύση τους. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η σταδιακή αναθεώρηση του σημερινού, συχνά πεπαλαιωμένου πλαισίου που διέπει κάθε επιμέρους κατηγορία (για παράδειγμα η υγειονομική διάταξη για τα βιομηχανικά απόβλητα ισχύει από το 1961!).

Η νέα Οδηγία ξεκαθαρίζει το ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων με σαφείς και σύγχρονες διαδικασίες αδειοδότησης, ενώ ιεραρχεί τις επιλογές στη διαχείριση αποβλήτων με την πρόληψη να είναι η πλέον προτιμώμενη και την ασφαλή διάθεση σε ΧΥΤΑ η τελευταία, ως λύση έσχατης ανάγκης. Ειδικά για τον περιορισμό των αποβλήτων, η νέα κοινοτική νομοθεσία ζητεί από τις χώρες–μέλη να καταρτίσουν έως το 2013 εθνικό σχέδιο για τη μείωση των αποβλήτων τους.

Το πλαίσιο ορίζει νέους στόχους για την ανακύκλωση. Εως το 2020, θα πρέπει να ανακυκλώνεται το 50% των οικιακών αποβλήτων και το 70% των μπάζων και των υλικών εκσκαφών, για τα οποία η χώρα μας έφτιαξε πρόσφατα νομοθετικό πλαίσιο. Αλλαγές έρχονται και ως προς την ευθύνη διαχείρισης των αποβλήτων, η οποία δεν θα βαρύνει μόνο τον αρχικό παραγωγό αλλά και τον κάτοχο των αποβλήτων, ή όποιον εισάγει, πωλεί, μεταποιεί ή επεξεργάζεται αυτά τα προϊόντα. Οι διαχειριστές των προϊόντων θα πρέπει να αποδέχονται τα επιστρεφόμενα προϊόντα (λ.χ. οι φαρμακοβιομηχανίες τα ληγμένα ή ανοιγμένα φάρμακα) και να αναλαμβάνουν μέρος του κόστους διαχείρισής τους.

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Αλαβάνος:Κονδύλια που προορίζονται για το οικολογικό έγκλημα του ΧΥΤΑ του Γραμματικού εμείς θα τα χρησιμοποιήσουμε για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων.

Διεκδικούμε την ανάδειξη της «Ελεύθερης Αττικής» στην περιφερειακή αρχή. Θα τηρήσουμε τη συνταγματική νομιμότητα και όλα τα δικαιώματα και ελευθερίες του λαού που αυτή εγγυάται. Θα «παρανομήσουμε» όμως συνειδητά και συστηματικά απέναντι στη νομοθεσία της τρόικα και του μνημονίου. Ναι, από αυτή την άποψη θα είμαστε περιφερειακή αρχή «παρανόμων». Κονδύλια που προορίζονται για το οικολογικό έγκλημα του ΧΥΤΑ του Γραμματικού εμείς θα τα χρησιμοποιήσουμε για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων. Δεν φοβόμαστε ούτε την απειλή της καθαίρεσης ούτε της φυλακής. Γιατί δεν θα είμαστε εμείς, αλλά η κοινωνία που αυτοπροστατεύεται».

Αθήνα 17.10.2010

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Με μεγάλη επιτυχία η κοινή συνέλευση τριών κινημάτων της Βορειοανατολικής Αττικής στο γήπεδο Γραμματικού


http://epitropesdiodiastop.blogspot.com/


Έγινε, σήμερα 14-10-10, με μεγάλη επιτυχία στην κλειστή αίθουσα του γηπέδου Γραμματικού, η κοινή συνέλευση τριών κινημάτων της Βορειοανατολικής Αττικής. Το κίνημα Γραμματικού κατά των ΧΥΤΑ , οι Επιτροπές Αγώνα Κατοίκων, Πολιτών και Εργαζομένων ΒΑ Αττικής ενάντα στα διόδια και η Ανοιχτή πρωτοβουλία πολιτών Βόρειας Αττικής- Ευβοϊκού, βρέθηκαν μαζί , αντάλλαξαν εμπειρίες, προβληματισμούς και συναποφάσισαν την πραγματοποίηση κοινών δράσεων στο άμεσο μέλλον. Επίσης αποφασίστηκε η δημιουργία κοινού ανοιχτού συντονιστικού των κινημάτων που θα δουλεύει πάνω σε αμεσοδημοκρατικές αρχές.


Παρευρέθησαν εκπρόσωποι κινημάτων πόλης καθώς και από την αντιμονοπωλιακή οργάνωση Stop Cartel.

Υπήρξε πρόταση έκδοσης εφημερίδας των κινημάτων από τα κάτω που όχι μόνο θα μεταφέρει νέα και ειδήσεις αλλά θα οργανώνει αγώνες. Ακόμη ο προγραμματισμός συνέντευξης τύπου για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης.

Από πολλούς ομιλητές καταδείχτηκε το κοινό νήμα που ενώνει όλα τα κινήματα, που δεν είνα άλλο παρά η αντίσταση των πολιτών απέναντι στις επιθέσεις που δέχονται από τις αχόρταγες πολυεθνικές εταιρίες , το κράτος, το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του.

Η ελπιδοφόρα αυτή συνάντηση θα συνεχιστεί και με άλλες που θα γίνουν στο άμεσο μέλλον.

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 7:30 μμ ανοιχτή συζήτηση στο γήπεδο Γραμματικού.



Επίκαιρη ερώτηση Μ. Βορίδη για τα ΧΥΤΑ Γραμματικού (7.10.10)



ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Θα συζητηθεί η με αριθμό 65/4-10-2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Μαυρουδή Βορίδη προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σχετικά με την άρση αναδάσωσης από το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής στη θέση «Μαύρο Βουνό» Περιφέρειας Γραμματικού κ.λπ.

Ο Βουλευτής του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Μαυρουδής Βορίδης έχει το λόγο.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υφυπουργέ, το ζήτημα του ΧΥΤΑ στο «Μαύρο Βουνό» Γραμματικού είναι γνωστό. Επίσης, είναι γνωστό ότι εκεί έχουν ξεκινήσει τα έργα. Η ερώτηση την οποία σας έχω απευθύνει δείχνει να έχει, κυρίως, νομικό χαρακτήρα, διότι αφορά μια απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής, με την οποία ουσιαστικά προβαίνει σε μερική άρση της αναδασώσεως, προκειμένου να επιτρέψει να γίνουν συνοδά έργα, δηλαδή κυρίως διανοίξεις και διαπλατύνσεις οδών σε περιοχές, όμως, που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες.

Ένα πρώτο ζήτημα είναι γιατί δεν απευθύνθηκε αυτή η επίκαιρη ερώτηση στο Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο εποπτεύει τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας. Η απάντηση είναι ότι εμένα με ενδιαφέρει η στάση και η θέση του ΥΠΕΚΑ, διότι το ΥΠΕΚΑ είναι εκείνο το οποίο πρέπει να προστατεύσει – μάλιστα, είναι επίκαιρη, κατά τύχη, η συζήτηση και υπό την έννοια ότι συζητάμε την προστασία των δασών στο αμέσως επόμενο σχέδιο νόμου, στην επόμενη διαδικασία– τα δάση. Και πρέπει να τα προστατεύσει, υπό την έννοια κυρίως της τηρήσεως της νόμιμης διαδικασίας που υπάρχει και προβλέπεται στους νόμους για τη μερική άρση της αναδάσωσης.

Γιατί πρέπει να τηρηθεί αυτή η διαδικασία; Δεν είναι ζήτημα τύπου. Ο τύπος, όπως ξέρετε, πάρα πολλές φορές είναι ο θεματοφύλακας της ουσίας. Όμως, εάν γίνει με τον προβλεπόμενο τρόπο η όποια άρση της αναδασώσεως, θα ξέρουμε ότι έχουν υπάρξει ορισμένες βασικές διασφαλίσεις, ώστε να μην θιγεί περαιτέρω και δη η αναδασωτέα περιοχή.

Έχω εκθέσει τους λόγους για τους οποίους είναι παράνομη η απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας για μερική άρση της αναδάσωσης. Θα τους αναπτύξω, εάν χρειαστεί, και περαιτέρω, αλλά ξαναλέω ότι εμένα με ενδιαφέρει πρωτίστως και κυρίως η πολιτική θέση του ΥΠΕΚΑ απέναντι σε μία πράξη του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής, η οποία είναι προδήλως παράνομη και θίγει το δάσος και τη συγκεκριμένη αναδασωτέα περιοχή.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Βορίδη.

Εκ μέρους του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στην επίκαιρη ερώτηση θα απαντήσει ο Υφυπουργός κ. Αθανάσιος Μωραΐτης. Κύριε Υφυπουργέ, έχετε το λόγο.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Αγαπητέ κύριε συνάδελφε, δεν νομίζω ότι μπαίνει θέμα μετά από ένα χρόνο εάν το ΥΠΕΚΑ έχει μια ξεκάθαρη πολιτική για τα δάση και εάν δίνει μάχη και αγώνα εδώ και ένα χρόνο. Οι νομοθετικές μας πρωτοβουλίες και όχι μόνο εξασφαλίζουν πέρα, για πέρα, αυτόν το μεγάλο αγώνα που καλούμαστε όλοι σήμερα να μπούμε.

Θέλω, όμως, να πάω στο κύριο θέμα της ερώτησής σας. Πιστεύω ότι είναι ένα θέμα κρίσιμης σημασίας. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη και έντονη παραπληροφόρηση γύρω από αυτό το θέμα. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι παίζεται και ένα παιχνίδι εντυπώσεων γύρω από το Γραμματικό και γι’ αυτόν το λόγο θέλω να είμαι ξεκάθαρος.

Κατ’ αρχήν, έχει εκδοθεί έγκριση περιβαλλοντικών όρων για το έργο αυτό με την ΚΥΑ του 2003, η οποία παρατάθηκε με άλλη ΚΥΑ το 2009 -τα ξέρετε όλα αυτά- για την κατασκευή ΟΕΔΑ Βορειανατολικής Αττικής.

Και εδώ θα πρέπει να δούμε τη διαφορά μεταξύ ΟΕΔΑ και ΧΥΤΑ. Δεν προωθείται ΧΥΤΑ στο Γραμματικό, προωθείται μια ολοκληρωμένη εγκατάσταση διαχείρισης αποβλήτων, η οποία περιλαμβάνει κέντρο ανακύκλωσης, μονάδα κομποστοποίησης των οργανικών υλικών, μονάδα επεξεργασίας σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων και τέλος, για ό,τι απομένει από όλα τα παραπάνω δημιουργείται και ένας ΧΥΤΥ, δηλαδή ένας χώρος υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων.

Οι αποφάσεις αυτές που ανέφερα, έχουν εγκριθεί, ακολουθώντας όλες τις σύννομες οδούς και περιλαμβάνουν όλα τα συνοδά έργα. Όλα τα συνοδά έργα ήταν στον αρχικό προγραμματισμό, ο οποίος έχει γίνει εδώ και κάποια χρόνια. Μέσα σε αυτά, βεβαίως, είναι η διάνοιξη δρόμων για την πρόσβαση σ’ αυτήν την περιοχή.

Όσον αφορά τις ενέργειες του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας, θα ήθελα να πω ότι το ΥΠΕΚΑ συντάσσει την εθνική στρατηγική και τις τεχνικές προδιαγραφές για τη διαχείριση των αποβλήτων. Ωστόσο, η υλοποίηση τους είναι αρμοδιότητά της εκάστοτε περιφέρειας, μέσω των περιφερειακών σχεδίων διαχείρισης αποβλήτων, των γνωστών ΠΕΣΔΑ. Τα σχέδια αυτά, καθώς και την ορθή και σύννομη εφαρμογή, τα ελέγχουμε, βεβαίως, ως ΥΠΕΚΑ.

Επί του προκειμένου, όμως, της μερικής άρσης αναδάσωσης, με σκοπό την διάνοιξη οδών πρόσβασης στο χώρο του ΟΕΔΑ, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής ενήργησε σύννομα με την απόφαση 3585/2010 και ακολουθώντας όλες τις προβλεπόμενες εκ του νόμου διαδικασίες. Έμπρακτη απόδειξη αποτελεί και η σχετική απόφαση 2972/2010 του ΣΤΕ, η οποία απορρίπτει την προσφυγή μερικών ιδιοκτητών ακινήτων της περιοχής, οι οποίοι ζητούσαν να ακυρωθεί η απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας.

Και εδώ πρέπει να τονίσω ότι η απόφαση του ΣτΕ δεν ήταν η πρώτη, ούτε η μόνη, αφού είχε ήδη απορρίψει την αίτηση αναστολής της Κοινότητας Γραμματικού, ενάντια της κατασκευής αυτού του έργου. Το ΣτΕ δηλαδή, με την απόφαση 966/2010 έκρινε ότι δεν αποκλείεται η δημιουργία οργανωμένων εγκαταστάσεων διαχείρισης αποβλήτων σε εκτάσεις με δασικό χαρακτήρα εφ’ όσον αποτελούν έργα κοινής ωφέλειας.

Τώρα παρουσιάζεται νέο θέμα ότι παραβιάζεται και ο δασικός νόμος 998/1979 με τη δημιουργία οδών πρόσβασης, οι οποίοι ανήκουν σε έκταση που δεν ανέκτησε τη δασική της μορφή, εξαιτίας και της μεγάλης πυρκαγιάς του Αυγούστου του 2009.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει και το αρμόδιο Δασαρχείο του Καπανδριτίου, για τους εν λόγω δρόμους δόθηκε νομίμως η άδεια επέμβασης σύμφωνα με το άρθρο 48/998. Το εν λόγω άρθρο αναφέρει πως επιτρέπεται η διάνοιξη δημόσιων οδών μέσω δασικών εκτάσεων εφ’ όσον αφορά έργα υποδομής, όπως είναι η ΟΕΔΑ και επιπλέον, εφ’ όσον λαμβάνονται μέτρα προστασίας εκατέρωθεν δασικής βλάστησης.

(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξης του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Τα υπόλοιπα στη δευτερολογία σας, κύριε Υφυπουργέ.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Θέλω, λοιπόν, να πω, κύριε Πρόεδρε, ότι ο Γενικός Γραμματέας κινήθηκε μέσα στα πλαίσια που ορίζουν οι νόμοι, οι αρμοδιότητές του και βεβαίως σε καμμία περίπτωση δεν είχε σκοπό, ούτε σε δασικές εκτάσεις να παρέμβει και να προκαλέσει ζημιά, ούτε βεβαίως κανένα άλλο πρόβλημα.

Στη δευτερολογία μου θα δώσω και κάποια άλλα στοιχεία που θεωρώ απαραίτητα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Εντάξει.

Ο κ. Μαυρουδής Βορίδης έχει το λόγο για να απαντήσει στον κύριο Υπουργό.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, από την απάντησή σας κρατώ δυο πράγματα, τα οποία πρέπει να μείνουν ως πολιτικό συμπέρασμα. Ότι και το ΥΠΕΚΑ ουσιαστικά καλύπτεται πίσω από τη θέση του Γραμματέα της Περιφέρειας και υπό αυτήν την έννοια, κατά τη δική μου άποψη, και το ΥΠΕΚΑ δεν ενεργεί στην κατεύθυνση της διασφαλίσεως της νομιμότητας, η οποία –ξαναλέω- συνδέεται και με τον τρόπο που μπορεί να γίνει η μερική άρση της αναδάσωσης.

Γιατί το λέω αυτό: Ως προς τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας τις οποίες επικαλεστήκατε, οι μεν είναι παρελθούσες και αφορούν προσφυγές που έχουν να κάνουν με αιτήσεις ακυρώσεως του έργου και η τελευταία που επικαλεστήκατε είναι απόφαση του Τμήματος Αναστολών και επομένως, θα δούμε ποια θα είναι η τελική κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας ως προς αυτό. Το Τμήμα Αναστολών απλώς κρίνει προσωρινά μια διαφορά.

Εγώ, όμως, θα επιμείνω. Το άρθρο 58 στην παράγραφο 2β΄του 998 λέει «αρμοδιότητα του Γενικού Γραμματέα». Εγώ εκεί εμμένω. Δεν λέω ότι δεν μπορεί να γίνει μερική άρση της αναδάσωσης, αλλά λέω ότι μερική άρση της αναδάσωσης στο συγκεκριμένο έργο δεν μπορεί να γίνει με απόφαση του Γενικού Γραμματέα. Θα μπορούσε να γίνει εάν είχαμε έργα ή δραστηριότητες ΑΠΕ ή ΣΗΘΥΑ, οπότε πράγματι εκεί ισχύει ο 998, που χορηγεί αρμοδιότητα στον Γραμματέα. Για κατ’ εξαίρεση εκτάσεις αναδασωτέες, πάλι ο 998 επιφυλάσσει για στρατιωτικά έργα και για μεγάλα δημόσια έργα την άρση της αναδάσωσης στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας και Περιβάλλοντος ή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Πάντως, ο Γραμματέας της Περιφέρειας έχει μόνο την αρμοδιότητα να εγκρίνει μελέτες δασικής οδοποιίας που αντιμετωπίζονται ρητά, ως ειδικά δασοτεχνικά έργα οδοποιίας. Η νομική διαφορά θα κριθεί βεβαίως εκεί που πρέπει να κριθεί, στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Εγώ, όμως, επισημαίνω ότι δεν αξιοποιείται υφιστάμενο νομικό πλαίσιο από το ΥΠΕΚΑ, προκειμένου να προστατεύσετε τη συγκεκριμένη περιοχή. Είναι πολύπαθη, είναι τραυματισμένη, είναι καμένη, είναι κατεστραμμένη, υφίσταται αυτή τη στιγμή την πίεση όχι μόνο της κατασκευής του συγκεκριμένου έργου –και αν έχω χρόνο θα πω εάν είναι ΧΥΤΑ ή ΟΕΔΑ- αλλά τώρα και των συνοδών έργων σε μια περιοχή, σας ξαναλέω, αμιγώς δασική, που θα έπρεπε επειδή είναι πολύπαθη, να της φερόμαστε με ιδιαίτερη ευαισθησία. Δεν αξιοποιεί το ΥΠΕΚΑ το συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει. Ως προς το τι γίνεται εκεί, θα μου επιτρέψετε να πω κάτι πάρα πολύ απλό. Είναι σαφές ότι αυτή τη στιγμή –και πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι εδώ δεν υπάρχει καμμία παραπληροφόρηση και διαφωνία- ένα έργο υλοποιείται και αυτό είναι ο ΧΥΤΑ. Μιλώ για το τι φτιάχνεται, δεν λέω για την πρόθεσή σας, γιατί την πρόθεσή σας θα τη δούμε. Αυτή τη στιγμή αυτό που υλοποιείται είναι ότι έχει καθαριστεί ο χώρος, αποψιλώθηκε και απλώνεται μεμβράνη για να γίνει η εναπόθεση των απορριμμάτων. Μην περιμένετε να πιστέψουμε ότι δεν θα γίνει εναπόθεση των απορριμμάτων, προτού φτιαχτούν οι άλλες εγκαταστάσεις τις οποίες λέτε εσείς. Εμείς βλέπουμε. Δεν υπάρχει εργοστάσιο, δεν υπάρχει μονάδα κοβοστοποίησης, δεν υπάρχει καν υπόλειμμα, όπως το λέτε εσείς. Υπάρχει ΧΥΤΑ και βλέπουμε και σπουδή και παράκαμψη των νομικών προϋποθέσεων για να φτιαχτούν τα συνοδά έργα, για να περνούν τα απορριμματοφόρα να εναποθέτουν τα απορρίμματα. Αυτή είναι η πραγματικότητα της περιοχής, αυτό γίνεται στην περιοχή.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΛΑ.Ο.Σ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ο Υφυπουργός κ. Αθανάσιος Μωραΐτης έχει το λόγο για να δευτερολογήσει απαντώντας στον κ. Βορίδη.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Θα μπορούσα να προσθέσω, αγαπητέ κύριε συνάδελφε, και κάποια άλλα στοιχεία πώς ο Γενικός Γραμματέας έφτασε στην απόφασή του αυτή, αλλά δεν θα συνεχίσουμε αυτή τη νομική κουβέντα και όλα αυτά που πιστεύω σε αυτήν την Αίθουσα δεν θα μας βγάλουν πουθενά. Θέλω, όμως, να είμαι ξεκάθαρος σε κάτι. Εγώ παρατηρώ μια σύγχυση και σε σας. Τελικά να αποφασίσουμε τι θέλουμε να κάνουμε, πού αρχίζει και πού τελειώνει η προστασία και αν μπορούμε ως πολιτεία να απαντήσουμε –και να απαντήσουμε ουσιαστικά και με συγκεκριμένες παρεμβάσεις- στο μεγάλο πρόβλημα που έχει σήμερα η Αττική με τα σκουπίδια.

Είπατε πριν από λίγο ότι αυτό το οποίο πάμε να κάνουμε –δεν πάμε εμείς να κάνουμε, πάει ο περιφερειακός σχεδιασμός να υπηρετήσει για την Αττική- δεν είναι ΧΥΤΑ. Σας είπα και πριν τι ακριβώς ετοιμάζεται στην περιοχή. Και μίλησα για το Κέντρο Ανακύκλωσης, για τη Μονάδα Κοβοστοποίησης, τη Μονάδα Επεξεργασίας και όλα αυτά. Αυτός είναι ο περιφερειακός σχεδιασμός. Και αν δουλεύουμε σήμερα πυρετωδώς, οι πάντες, είναι προς αυτήν την κατεύθυνση και πιστεύω πως αυτό φαίνεται και από άλλες πτυχές της πολιτικής μας, γύρω από το μεγάλο θέμα των σκουπιδιών. Δεν παρατηρούμε από μακριά αυτό το μεγάλο πρόβλημα το οποίο έχει δημιουργηθεί και στην Αττική, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Εγώ θέλω όμως και από σας μια ειλικρινή και ξεκάθαρη απάντηση. Τι θέλετε τελικά; Έρχεστε σε ένα έργο στο οποίο έχουν μπει εκατοντάδες τρικλοποδιές μέχρι σήμερα για να μην μπορέσει ποτέ να ολοκληρωθεί –γνωρίζετε πολύ καλά ότι βρισκόμαστε στο 60% με 70% περίπου της ολοκλήρωσης του έργου, με ενημέρωσαν τις προηγούμενες ημέρες ότι ακόμη και το διοικητήριο είναι σχεδόν έτοιμο και βάζετε ζητήματα για το πώς ο Γενικός Γραμματέας προχώρησε σε αυτήν την απόφαση άρσης της αναδάσωσης.

Θέλω να πω, λοιπόν -και είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό- ότι δεν μπαίνει πρώτη φορά το θέμα του Γραμματικού για μας σήμερα. Ίσως είναι και η δέκατη ερώτηση που εγώ ή η Υπουργός απαντά σε αυτό το θέμα μέσα σ’ ένα χρόνο. Η πολιτική πρόθεσή μας είναι ξεκάθαρη. Θέλουμε αυτό το έργο να ολοκληρωθεί και να απαντήσουμε στο μεγάλο πρόβλημα που έχει το Λεκανοπέδιο.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Η συντριπτική πλειοψηφία των υποψηφίων Δημάρχων και περιφερειαρχών εμφανίζεται αδιάβαστη στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.



 Η συντριπτική πλειοψηφία των υποψηφίων Δημάρχων και περιφερειαρχών εμφανίζεται αδιάβαστη στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Γνώσεις , που αποκτούν την τελευταία στιγμή από ανενημέρωτους η ύποπτους συμβούλους , πλασάρονται με περιτύλιγμα το οποίο έχουν μάθει καλά να το κάνουν ψαρεύοντας σε θολά νερά. Ελάχιστες οι εξαιρέσεις.
Ο μύθος που θέλει τους Έλληνες τριτοκοσμικούς , βολεύει τους επιτήδειους. Μας δόθηκε η δυνατότητα της ανακύκλωσης των μπαταριών με τον σωστό τρόπο και η Ελλάδα ήρθε πρώτη στην Ευρώπη στην ανακύκλωση τους. Το παράδειγμα της Ελευσίνας , θέτει νέα ποιοτικά δεδομένα στη διαχείριση των απορριμμάτων, που στοχεύουν στην υιοθέτηση περιβαλλοντικότερης συμπεριφοράς από τους δημότες και αποτελεσματικότερες πρωτοβουλίες διαχείρισης από τους ΟΤΑ. Θα πρέπει να αποτελέσει τον πιλότο σε πανελλαδική κλίμακα , κόντρα στους εργολάβους που θέλουν να σκάψουν όλη την επικράτεια για να κατασκευάσουν τάφους απορριμμάτων με ότι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον δηλαδή για την ποιότητα της ζωής μας.

Ο.Γ.



kerdos.gr
11/10/10

Δήμος Ελευσίνας: Συνεχίζεται το πρόγραμμα «πληρώνω όσο πετάω»



Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζεται η υλοποίηση του Ευρωπαϊκού προγράμματος «Pay As You Throw - LIFE07/ENV/GR/000271», στο οποίο συμμετέχουν ο Δήμος Ελευσίνας, η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η Technomart Engineering & Project Consultants Ltd από την Κύπρο, το Πολυτεχνείο Δρέσδης και το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Ταλίν της Εσθονίας.

Σκοπός του προγράμματος είναι να εξετάσει έναν διαφορετικό τρόπο χρέωσης των δημοτικών τελών για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ο οποίος θα βασίζεται στις ποσότητες απορριμμάτων που παράγουν. Σε αυτή τη λογική ονομάστηκε το πρόγραμμα «Πληρώνω Όσο Πετάω - ΠΟΠ». Με αυτό τον τρόπο επιχειρεί να διαμορφώσει δικαιότερους όρους χρέωσης των δημοτικών τελών, αμείβοντας τα νοικοκυριά που μειώνουν τα απορρίμματά τους κάνοντας πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση, κομποστοποίηση και ανακύκλωση, μειώνοντας τα δημοτικά τους τέλη.

Ταυτόχρονα, το μοντέλο «Πληρώνω Όσο Πετάω» δημιουργεί ένα επιπλέον οικονομικό κίνητρο για αποτελεσματικότερη συμμετοχή στην ανακύκλωση, στα νοικοκυριά που δε συμμετέχουν σταθερά σε αυτήν.
Στα πλαίσια του προγράμματος υλοποιούνται δράσεις, που αποσκοπούν στην άρση των δυσκολιών και στην διερεύνηση των δυνατοτήτων εφαρμογής συστημάτων ΠΟΠ σε όλη την Ελλάδα. Αυτές οι δράσεις είναι:

- Εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης μελέτης για την εφαρμογή του ΠΟΠ σε όλη την Ελλάδα,

- Πραγματοποίηση ενός φόρουμ διαλόγου με εμπλεκόμενους με το θέμα φορείς, ώστε να καταλήξουμε σε συμφωνία για την μελλοντική αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου χρέωσης των δημοτικών τελών,

- Σχεδίαση ένας Οδηγός για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που θα βοηθήσει σημαντικά τους ΟΤΑ να οργανώσουν και να επιλέξουν τον καταλληλότερο συνδυασμό συστημάτων ΠΟΠ για την περιοχή τους,

- Εκπόνηση πιλοτικού προγράμματος εφαρμογής συστήματος ΠΟΠ σε 1.500 νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην Ελευσίνα.

Ιδιαίτερα στα πλαίσια της υλοποίησης του πιλοτικού προγράμματος, είναι σε εξέλιξη από το επιστημονικό προσωπικό της ΟΕΑ η συστηματική ενημέρωση των νοικοκυριών με τη μέθοδο «Πόρτα-Πόρτα Ενημέρωση», ώστε οι δημότες να ενημερωθούν για τους σκοπούς και τους στόχους του προγράμματος, καθώς και για τις υποχρεώσεις τους για τη σωστή συμμετοχή τους στο νέο αυτό τρόπο χρέωσης των δημοτικών τελών.

Τα ερωτηματολόγια που συλλέγονται κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης θα βοηθήσουν στον ακριβέστερο προσδιορισμό των ποσοτήτων απορριμμάτων που παράγουν τα νοικοκυριά. Έτσι, θα μπορέσει ο Δήμος Ελευσίνας να επιβραβεύσει ένα ποσοστό των νοικοκυριών που θα μειώσουν τα απορρίμματά τους με επιστροφή δημοτικών τελών. Παράλληλα, οι συστηματικές μετρήσεις του βάρους των κάδων έχουν ξεκινήσει και πραγματοποιούνται με τη βοήθεια ψηφιακής τεχνολογίας αναγνώρισης του κάθε κάδου ξεχωριστά. Αυτή η μέθοδος εξασφαλίζει την απαραίτητη ακρίβεια που θα χρειαστεί για τον ποσοτικό προσδιορισμό.

Είναι σαφές ότι προγράμματα σαν το παραπάνω θέτουν νέα ποιοτικά δεδομένα στη διαχείριση των απορριμμάτων, που στοχεύουν στην υιοθέτηση περιβαλλοντικότερης συμπεριφοράς από τους δημότες και αποτελεσματικότερες πρωτοβουλίες διαχείρισης από τους ΟΤΑ. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα στην ιστοσελίδα του προγράμματος www.payt.gr.

Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Γιάννης Σγουρός:Ένας υποψήφιος περιφερειάρχης με ...όραμα!




Νέο καμπανάκι για Τ.Μπιρμπίλη-Γ.Παπανδρέου! Τα σκάνδαλα του Μπόμπολα, εμπλέκουν όλο και “περισσότερη” κυβέρνηση…

bobolasgate
10/10/10

Νέο καμπανάκι από την κοινότητα των επιστημόνων-ακτιβιστών που δίνουν ολομέτωπη μάχη εναντίον του εγκλήματος του Γραμματικού (της χωματερής η οποία επιστημονικά και αποδεδειγμένα μπορεί να μολύνει το νερό και τον αέρα 3,5 εκατομμυρίων κατοίκων της Αθήνας και την θάλασσα του Ευβοϊκού). Η παρακάτω επιστολή εστάλη χθες, ανάμεσα σε δεκάδες αντίστοιχες που έχουν σταλεί κατ’ επανάληψη στους καθ’ ύλην αρμόδιους, Τίνα Μπιρμπίλη, Γιώργου Παπανδρέου και άλλους. Για πολλοστή φορά επιδεικνύουν υπερ-προκλητική αδιαφορία!


Στο μεταξύ, η Ελληνική κοινωνία βοά, τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ της κυβέρνησης με ενορχηστρωτή τον καναλάρχη-μεγαλοεργολάβο Γιώργο Μπόμπολα (ανάδοχος του έργου), παρέχουν το ιδιότυπο άσυλο στους πολιτικούς πρωταγωνιστές του Αττικού εγκλήματος. Το χειρότερο είναι ότι χωρίς να το καταλάβουν ο πρώην πράκτορας της KGB τους παρασύρει στον δρόμο βαρέων ποινικών ευθυνών. Η ώρα της αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών πλησιάζει και η πιθανή αναδρομική ισχύς του είναι το μεγάλο στοίχημα της κοινωνίας των πολιτών. Άραγε, θα συνεχίσουν να ρισκάρουν ασύστολα η υπουργός Περιβάλλοντος και ο Πρωθυπουργός; και μάλιστα με τόσα μέτωπα ανοικτά;..


Οι τρέχουσες δραματικές συνθήκες της Ελληνικής κοινωνίας διαμορφώνουν ένα προεπαναστατικό σκηνικό για το οποίο οι πάντες ομιλούν και οι πάντες θεωρούν ότι έχει καθυστερήσει… Θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο στους δυο διαχειριστές της Λαϊκής εντολής, να ανατρέξουν στην ιστορία της Γαλλικής επανάστασης και ιδιαίτερα στο “ξαφνικό τέλος” της θητείας του Βασιλικού ζεύγους Λουδοβίκου 16ου και Μαρίας Αντουανέτας. Υπάρχουν σοβαρές αναλογίες μεταξύ των δυο εποχών!..


Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Θέμα: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ 100% ΣΕ ΟΕΔΑ- ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ – RDF/SRF ΚΑΥΣΗ – ΔΙΑΠΛΟΚΗ/ΔΙΑΦΘΟΡΑ/ΚΑΤΑΣΠΑΤΑΛΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ



Κυρία Υπουργέ ΠΕ.Κ.Α.

Μπορείτε να απαντήσετε στο παραπάνω δημοσίευμα?

Σχέδιο πάρτα όλα και στα σκουπίδια

Μάλλον όχι.

Πιστεύω ότι καταλαβαίνετε πως έχει αρχίσει πλέον να ‘’βρωμάει πολύ το πράγμα’’…πανελλαδικά.
Το ‘’κόλπο’’ έχει πλέον πλήρως φανερωθεί αφού περιγράφεται ξεκάθαρα και συχνά-πυκνά ακόμα και σε σύντομα άρθρα εφημερίδων.

Όταν προσπάθησα να σας βοηθήσω εσείς είχατε ήδη επιλέξει τον ‘’άλλο δρόμο’’.

Θα παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις αντιδράσεις σας.


Αθήνα 01/10/10
Δ.Σ.ΔΑΜΑΣΚΟΣ
Β.Sc.mech.eng., M.Sc.envir.eng.

Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

ΤΡΙΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΤΟ ΑΕΙ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ



Καθαρή ανακύκλωση


Της ΑΓΝΗΣ ΒΡΑΒΟΡΙΤΟΥ
enet.gr
9/10/10


 Στη λογική του «τίποτα δεν πάει χαμένο», το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι το πρώτο στην Ελλάδα και το τρίτο παγκοσμίως που έχει προχωρήσει στην ανακύκλωση, με γνώμονα τη μηδενική παραγωγή απορριμμάτων.

Τα μηχανήματα ανακύκλωσης-κομποστοποίησης του πανεπιστημίου και οι κάδοι που έχουν διασκορπιστεί σε όλο το ίδρυμα

Ανάλογα συστήματα λειτουργούν στα Πανεπιστήμια «Imperial» στη Μεγάλη Βρετανία και «McGill» στον Καναδά.

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων από τον Οκτώβριο του 2008 έχει προχωρήσει σ' ένα καινοτόμο πρόγραμμα ανακύκλωσης-κομποστοποίησης, μια έμπρακτη απάντηση σε θέματα ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων της πανεπιστημιούπολης. Εμπνευστής της ιδέας και υπεύθυνος του προγράμματος ανακύκλωσης είναι ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Απόστολος Κατσίκης.

Ευαισθητοποίηση

«Η υλοποίηση του προγράμματος ορθολογικής διαχείρισης των παραγόμενων απορριμμάτων στην πανεπιστημιούπολη -εξήγησε- στηρίχτηκε στη λογική ότι το πανεπιστήμιο ως ακαδημαϊκό και εκπαιδευτικό ίδρυμα οφείλει να εφαρμόζει και να διαχέει τις αρχές της σωστής διαχείρισης του περιβάλλοντος».

Κατ' αυτό τον τρόπο, εξηγεί, μπορεί να συμβάλλει στην οικολογική ευαισθητοποίηση μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας κυρίως των φοιτητών, στην απόκτηση «οικολογικής συνείδησης και ήθους» και σε διάδοση και εφαρμογή των αρχών της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Σε ειδικό χώρο ανακυκλώνονται χαρτί, αλουμίνιο, πλαστικό, γυαλί, μπαταρίες, υλικά, που «παράγονται» στους χώρους εργασίας των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, στις φοιτητικές εστίες, στο φοιτητικό εστιατόριο, στα κυλικεία και σ' άλλους χώρους του πανεπιστημίου.
Ειδικοί μεταλλικοί κάδοι ανακύκλωσης, 1.700 λίτρων ο καθένας, είναι τοποθετημένοι στις σχολές και στα κοινόχρηστα κτίρια της πανεπιστημιούπολης. Από το Νοέμβριο του 2009 ήδη συγκεντρώνονται ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές: υπολογιστές, εκτυπωτές, μηχανήματα προβολής, ηλεκτρονικός εξοπλισμός, ηλεκτρικές συσκευές κ.ά.

Η τελευταία παρέμβαση αφορά τη διαχείριση των τροφικών υπολειμμάτων, στο φοιτητικό εστιατόριο και στο εστιατόριο «Φηγός» του πανεπιστημίου. Τα προϊόντα αυτά δημιουργούν και το μεγαλύτερο πρόβλημα στο περιβάλλον, διότι αφ' ενός το επιβαρύνουν με οργανικά φορτία, δύσκολα βιο-διασπώμενα, αφ' ετέρου παράγουν διασταλάγματα και οσμές. Η λύση στη διαχείριση των οργανικών υπολειμμάτων δόθηκε με την εγκατάσταση συστήματος κομποστοποίησης (λιπασματοποίησης). Τα τροφικά υπολείμματα οδηγούνται σε βιο-αντιδραστήρα, όπου μετατρέπονται σε οργανικό βελτιωτικό του εδάφους. Το λίπασμα, που προκύπτει, χρησιμοποιείται σε αναπλάσεις χώρων, εντός και εκτός πανεπιστημιούπολης.

Το σύστημα αυτό, σύμφωνα με τον καθηγητή του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, Γιώργο Πηλίδη, που είχε την ιδέα και την επιστημονική ευθύνη για την εγκατάσταση-λειτουργία του, θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο στους φορείς του νομού Ιωαννίνων, για την κατασκευή μιας μεγάλης μονάδας κομποστοποίησης.

Επόμενος στόχος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είναι οι καινοτόμες και πρωτοποριακές ενέργειές του «περί μηδενικής παραγωγής απορριμμάτων» να γίνουν παράδειγμα και για άλλους χώρους: πανεπιστήμια, σχολεία και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς αποτελούν μια συνειδητή πράξη οικολογικής ευαισθητοποίησης αλλά και δράσης.

Με την οικιακή κομποστοποίηση μειώνονται τα σκουπίδια που καταλήγουν στις χωματερές και στους ΧΥΤΑ.

Φτιάξτε λίπασμα από τα σκουπίδια

Η οικιακή κομποστοποίηση είναι οικολογική και οικονομική: προστατεύει το περιβάλλον και την τσέπη μας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΧΗ ΤΡΑΤΣΑ
Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010
tovima.gr

«Oλα μπορούν να αξιοποιηθούν. Ακόμη και τα σκουπίδια δεν είναι για τα... σκουπίδια» εξηγεί η 43χρονη κυρία Πωλίνα Γκιόκα η οποία δεν αφήνει τίποτε να πάει χαμένο. Προσπαθεί το «αποτύπωμά» της στον πλανήτη να είναι όσο γίνεται ελαφρότερο. Γι΄ αυτό διαχειρίζεται τα απορρίμματα του σπιτιού της με σύνεση, ώστε να μην επιβαρύνει το περιβάλλον. Αποτέλεσμα; Τα σύμμεικτα σκουπίδια που η τριμελής οικογένειά της κατεβάζει κάθε εβδομάδα στους πράσινους κάδους του Δήμου Αθηναίων δεν ξεπερνούν τη μιάμιση σακούλα! Από τα υπόλοιπα τα υλικά συσκευασίας διαχωρίζονται και τοποθετούνται στους μπλε κάδους ανακύκλωσης και τα οργανικά καταλήγουν στον κομποστοποιητή για να γίνουν εύφορο χώμα και λίπασμα. «Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχω τοποθετήσει κομποστοποιητή στη βεράντα μου. Είναι μικρής χωρητικότητας για να εξυπηρετεί τρία άτομα και πιάνει ελάχιστο χώρο. Μόλις ένα τετραγωνικό μέτρο» αναφέρει η κυρία Γκιόκα. Η διαδικασία παραγωγής χώματος και λιπάσματος από τα οργανικά σκουπίδια δεν απαιτεί κόπο αλλά... τρόπο. «Αν ο κομποστοποιητής λειτουργεί σωστά δεν μυρίζει. Αν υπάρχει δυσοσμία, αυτό σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά στην όλη διαδικασία. Πάντα όμως υπάρχει λύση. Αν έχει υγρασία και αρχίσει να μυρίζει, βάζω λίγο ξηρό υλικό, π.χ. πριονίδι, και τελείωσε το πρόβλημα. Δεν χρειάζεται φροντίδα. Μια φορά την εβδομάδα τού ρίχνω μια ματιά και ανακατεύω το υλικό. Το καλοκαίρι επειδή δεν έχει πολλή υγρασία μπορεί να μείνει χωρίς φροντίδα για έναν- ενάμιση μήνα» τονίζει.
Οι κάδοι της κομποστοποίησης λειτουργούν με γαιοσκώληκες. «Αυτό είναι συχνά αποτρεπτικό. Κάποιοι αναρωτιούνται:“Μα θα βάλω σκουλήκια στη βεράντα μου”; Τα σκουλήκια όμως δεν βγαίνουν ποτέ έξω από τον κάδο» επισημαίνει η ίδια. Από τον κομποστοποιητή η κυρία Γκιόκα παράγει χώμα και λίπασμα κάθε τρεις μήνες. «Το χώμα που παράγεται είναι πολύ γόνιμο. Κάποια στιγμή φύτρωσε σε μια γλάστρα πατατιά από φλούδα που είχα πετάξει στον κάδο. Το στράγγισμα του κάδουτο αραιώνω με νερό και το χρησιμοποιώ ως λίπασμα» υπογραμμίζει η κυρία Γκιόκα, η οποία εξοικονομεί 35- 40 ευρώ τον χρόνο. «Αν μάλιστα λειτουργούσε στην Ελλάδα, όπως σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, το σύστημα “πληρώνω όσα πετάω”τότε θα κέρδιζα περισσότερα. Υπολογίζω ότι κατεβάζω στους κάδους (συμβατικούς και ανακύκλωσης) τουλάχιστον 35%- 40% λιγότερα σκουπίδια» σημειώνει.

Η οικιακή κομποστοποίηση συνιστά αποτελεσματικό τρόπο μείωσης ως και 80% των οργανικών απορριμμάτων της κουζίνας (υπολείμματα τροφών, χαρτί κουζίνας, οικιακά κλαδέματα κ.ά.) και του κήπου (κλαδέματα, γκαζόν κτλ.). «Το κομπόστ παράγεται μέσω αποσύνθεσης των οργανικών υλικών, έχει πολύ καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε είδους καλλιέργεια» επισημαίνει ο πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης κ. Φ. Κυρκίτσος ο οποίος υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία από την κομποστοποίηση στο σπίτι. Η θερμοκρασία που αναπτύσσεται μέσα στον κάδο ανέρχεται σε 65 βαθμούς Κελσίου. Οπως αναφέρει: «Σε τέτοιες θερμοκρασίες δεν επιβιώνουν οι παθογόνοι οργανισμοί οι οποίοι ενδέχεται να εισέλθουν στο υπό κομποστοποίηση μείγμα».

Με την οικιακή κομποστοποίηση μειώνονται τα σκουπίδια που καταλήγουν στις χωματερές και στους ΧΥΤΑ. Ετσι αυξάνεται ο μέσος χρόνος ζωής τους και μειώνεται το κόστος δημιουργίας νέων ΧΥΤΑ.

Υπέρ του περιφερειακού σχεδιασμού για τα απορρίμματα τάχθηκε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Σγουρός



Ντιμπέιτ του ΣΚΑΪ για τη διαχείριση των αποβλήτων


08/10/2010
skai.gr


Τις προτάσεις τους για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων κατέθεσαν την Παρασκευή μέσω του ΣΚΑΪ οι υποψήφιοι περιφερειάρχες Αττικής.


Υπέρ του περιφερειακού σχεδιασμού για τα απορρίμματα τάχθηκε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Σγουρός ενώ την αλλαγή του ζήτησαν οι υπόλοιποι υποψήφιοι για την περιφέρεια Βασίλης Κικίλιας, Θανάσης Παφίλης, Άδωνις Γεωργιάδης και Αλέκος Αλαβάνος.

Ο Γιάννης Σγουρός υποστήριξε ότι ένας νέος σχεδιασμός θα πάρει 5 χρόνια, ενώ ο υποψήφιος της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας τάχθηκε κατά των ΧΥΤΑ και την προώθηση νέων τεχνολογιών.

Από την πλευρά του, ο υποψήφιος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης ανέφερε ότι χρειάζεται εθνικός σχεδιασμός και να μη μεταφέρονται όλα τα σκουπίδια στην Αττική αλλά και στην περιφέρεια.

Κατά της κατασκευής του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό τάχθηκε ο υποψήφιος του ΛΑΟΣ Άδωνις Γεωργιάδης ενώ ο ανεξάρτητος υποψήφιος Αλέκος Αλαβάνος είπε πως θα πρέπει να καταλογιστούν ευθύνες για τις επιλογές που έχουν γίνει και τα λεφτά που δαπανήθηκαν μέχρι τώρα για τον περιφερειακό σχεδιασμό.
Ο υποψήφιος των Οικολόγων Πράσινων Κώστας Διάκος τάχθηκε υπέρ της σωστής χωροθέτησης στην Αττική και να μη μεταφέρονται τα σκουπίδια εκτός νομού

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Σχιζοφρένεια η μας θεωρούν εντελώς ηλίθιους;


Κινούνται με άνεση στους διαδρόμους της εξουσίας. Συμμετέχουν στις αποφάσεις , σχεδόν νομοθετούν. Έχουν θράσος απύθμενο . Αφού εξασφάλισαν τα πακέτα από τους ΧΥΤΑ , στρέφονται στα εργοστάσια για ακόμα πιο πολλά κέρδη.


Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ηλέκτωρ Α.Ε., κ. Αθ. Κατρής , δηλώνει:

“Προκαλεί ερωτηματικά εν έτει 2010 να προτείνεται εμμέσως η διατήρηση των ΧΥΤΑ με τα τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα που προκαλούν και που, εκτός των άλλων, απαιτούν μέσα στην ίδια την πρωτεύουσα κατανάλωση εκτάσεων περίπου 1.000 στρεμμάτων ανά 8-10 χρόνια.”

Σχιζοφρένεια η μας θεωρούν εντελώς ηλίθιους;

Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

«Πλασιέ τεχνολογιών που κραδαίνουν τις φανταχτερές χάντρες τους για να θαμπώσουν τους ιθαγενείς της νότιας Βαλκανικής».

Καυτά ερωτήματα για τη βιοξήρανση

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΟΥΓΑΝΗ


Μπορεί η βιοξήρανση να βρίσκεται υπό συνεχή έρευνα και ανάπτυξη, φαίνεται ωστόσο να αποτελεί τη «ναυαρχίδα» του περιφερειακού σχεδιασμού για τη διαχείριση των σκουπιδιών της Αττικής.

Παρ' όλα αυτά, πρόσφατη επιστημονική μελέτη θέτει το εξής μείζον ζήτημα: Που θα διατεθούν οι εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι SRF, όπως ονομάζεται το ανακτημένο υλικό που θα παράγεται; Κι αυτό γιατί, αν καταλήγουν στον ΧΥΤΑ, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, με το συγγενές υλικό RDF που παρήγαγε το εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης στα Λιόσια, τότε θα επιδεινωθούν τα περιβαλλοντικά προβλήματα.

Το εργοστάσιο βιοξήρανσης που προωθείται για να κατασκευαστεί στον ΧΥΤΑ Φυλής θα επεξεργάζεται 700.000 τόνους σκουπίδια το χρόνο και θα βγάζει περίπου 250.000 τόνους SRF. Πρόκειται για ένα καύσιμο υλικό που, αν αξιοποιηθεί σωστά, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των ρύπων, όπως τονίζει η ίδια επιστημονική έρευνα με τίτλο «Σενάρια για τη διαχείριση των αστικών στερεών απορριμμάτων στην Αττική και η επίδρασή τους στο φαινόμενο του θερμοκηπίου».

Δημοσιεύτηκε το 2009 στην έγκυρη επιθεώρηση «Waste Management & Research». Οι συγγραφείς είναι οι Αστέριος Παπαγεωργίου, Αβραάμ Καραγιαννίδης, Τζον Ρ. Μπάρτον και Ευστράτιος Καλογήρου. Επιστήμονες οι οποίοι προειδοποιούν: Σε περίπτωση που το SRF δεν αξιοποιείται και θάβεται στον ΧΥΤΑ, δεν θα πραγματοποιούνται υψηλά ποσοστά ανάκτησης ενέργειας και -το κυριότερο- θα δημιουργηθεί κίνδυνος για το περιβάλλον, αφού «αναμένεται αρκετή παραγωγή μεθανίου».

Σημειώνουν πως το SRF είναι συγγενές υλικό με το RDF. Τα δύο υλικά προορίζονται για να αντικαταστήσουν τον άνθρακα στους τσιμεντοκλιβάνους και το λιγνίτη στις μονάδες της ΔΕΗ. Πρόκειται για τη μοναδική προοπτική που υπάρχει από τη στιγμή που δεν λειτουργούν εργοστάσια καύσης στη χώρα. Ποσότητες RDF βγαίνουν από το Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης (ΕΜΑΚ) που βρίσκεται στην Οργανωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Ανω Λιοσίων και κατέληγε στον ΧΥΤΑ. Πρόκειται για μεγάλη μονάδα, η οποία εδώ και χρόνια λειτουργεί αποσπασματικά και δεν παράγει τις ποσότητες RDF που θα έπρεπε (περίπου 100.000 τόνοι το χρόνο), ενώ ό,τι βγάζει θάβεται στον ΧΥΤΑ.

«Ενα ΕΜΑΚ παράγει ελάχιστο σίδηρο και αλουμίνιο αμφίβολης αξίας, κομπόστ πολύ κακής ποιότητας, που μπορεί να περιέχει επικίνδυνες ουσίες, και προβληματικό καύσιμο RDF, που περιέχει πλαστικό ή άλλες τοξικές ουσίες και εκπέμπει διοξίνες και ενώσεις υδραργύρου. Ξοδεύονται λοιπόν τεράστια ποσά για να παραχθούν άχρηστα προϊόντα που τελικά θάβονται, γεμίζοντας πιο γρήγορα τον μοναδικό ΧΥΤΑ της Αττικής», επεσήμανε τον Φεβρουάριο του 2008, σε άρθρο του στην «Ε», ο καθηγητής του ΕΜΠ Κίμωνας Χατζημπίρος.

Εργοστάσιο συν ΧΥΤΑ

Εξηγούσε ότι «πρόκειται για αποτυχημένη τεχνολογία, ανεπίδεκτη βελτιώσεων. Παραδόξως, οι δήμαρχοι Αθήνας και Πειραιά, σε αγαστή σύμπνοια, πιστεύουν ότι αποτελεί την ιδανική λύση. Επιπλέον, το μοντέλο των Λιοσίων, δηλαδή εργοστάσιο συν ΧΥΤΑ, προωθείται κατά προτεραιότητα, σύμφωνα με τον Εθνικό και Περιφερειακό Σχεδιασμό του 2003, σε όλους τους νομούς της χώρας, για να χωροθετηθεί αναπόφευκτα σε περιοχές κοινωνικά αδύναμες».

Στην Εύβοια οι κάτοικοι αντέδρασαν όταν έμαθαν ότι το παραγόμενο RDF του ΕΜΑΚ Ανω Λιοσίων θα μεταφερόταν για καύση σε εργοστάσιο της ΑΓΕΤ-Lafarge στο Αλιβέρι. Μάλιστα, έχει κατατεθεί προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, την οποία στηρίζουν, εκτός από όλους σχεδόν τους τοπικούς φορείς, και αρκετοί επιστήμονες.

Πρόσφατα υπογράφηκε σύμβαση για τη διάθεση του RDF στην ΕΠΑΝΑ Α.Ε. (θυγατρική της ΗΛΕΚΤΩΡ), προκειμένου να υπόκειται σε περαιτέρω επεξεργασία, για να μπορέσει να αποτελέσει καύσιμο υλικό καλύτερης ποιότητας ώστε να το δέχονται οι τσιμεντοβιομηχανίες.

Η έρευνα των τεσσάρων καθηγητών υποστηρίζει πως στην Ελλάδα η ζήτηση για τα καύσιμα SRF και RDF είναι πάρα πολύ ρευστή και χαμηλή.

Αναφέρουν ότι το 2007 στη Γερμανία παράχθηκαν 7.000.000 τόνοι SRF, αλλά μόλις 3.200.000 χρησιμοποιήθηκαν ως δευτερογενές καύσιμο. Δηλαδή περισσότερο από το μισό παραγόμενο SRF δεν αξιοποιήθηκε, αλλά αποθηκεύτηκε για μελλοντική χρήση. Γι' αυτό και εξηγούν πόσο σημαντική είναι η πρόβλεψη για το τι θα γίνει όλο αυτό το παραγόμενο ανακτημένο υλικό (περίπου 250.000 τόνοι) που θα παράγει το εργοστάσιο βιοξήρανσης στον ΧΥΤΑ Φυλής. Θα γεμίζει το χώρο διάθεσης όπως συνέβαινε με το RDF του ΕΜΑΚ;

Τέλος, το οικόπεδο που πρόκειται να κατασκευαστεί το εργοστάσιο βιοξήρανσης είναι πολύ μικρό (90 στρέμματα) για να χωρέσει μονάδα με άλλη τεχνολογία όπως του ΕΜΑΚ, το οποίο, αν και έχει κάτω από τη μισή δυναμικότητα, καταλαμβάνει έκταση λίγο μικρότερη από 200 στρέμματα.

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΚΥΡΚΙΤΣΟΣ Πρόεδρος Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης

«Επενδύσεις 160 εκατ. ευρώ»

Η Ηλέκτωρ κατηγορεί τις οικολογικές οργανώσεις πως η υλοποίηση της πρότασής τους για ανακύκλωση των σκουπιδιών είναι ανεδαφική και ανέρχεται σε 600 εκατ. ευρώ.

Απαντά ο Φίλιππος Κυρκίτσος, πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης: «Δεν ξέρουμε πού το βρήκαν αυτό το νούμερο όταν όλα τα δελτία τύπου που έχουν βγάλει όλες οι οργανώσεις μιλούν για επενδύσεις στην Αττική μικρότερες των 160 εκατ. Το σχέδιο μας προβλέπει τρεις μεγάλες μονάδες κομποστοποίησης στους τρεις χώρους που ήδη προβλέπει ο περιφερειακός σχεδιασμός. Επίσης 10 μικρότερες μονάδες σε όλη την Αττική. Επιπρόσθετα μπορούν να τοποθετηθούν μικροί μηχανικοί κομποστοποιητές σε ξενοδοχεία, στρατόπεδα και άλλους παράμοιους χώρους. Επίσης δεν υποστηρίζουμε ότι θα πετύχουμε τον πλήρη διαχωρισμό των οργανικών από την πρώτη στιγμή, γι' αυτό ακριβώς και προτείνουμε να έχουν και προδιαλογή οι μονάδες κομποστοποίησης».

ΕΣΔΚΝΑ:«Αποφάσεις σε συνεργασία με την κυβέρνηση»

Δελτίο τύπου εξέδωσε ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Ν. Αττικής με αφορμή το δημοσίευμα της «Κ.Ε.» την περασμένη Κυριακή για το εργοστάσιο βιοξήρανσης στον ΧΥΤΑ Φυλής.

Μεταξύ άλλων αναφέρει πως η συγκεκριμένη εγκατάσταση προτάθηκε από την κοινοπραξία των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών εταιρειών, στις οποίες είχε ανατεθεί η μελέτη ύστερα από διεθνή διαγωνισμό. Πρόταση που καταλήγει στη δημιουργία τεσσάρων νέων εγκαταστάσεων. Προσθέτει ότι «η επεξεργασία των απορριμμάτων θα γίνεται με διαφορετικές τεχνολογίες ανά εγκατάσταση». Μάλιστα αναφέρει ότι η μελέτη πρότεινε «η χωροθέτηση των νέων εγκαταστάσεων να γίνει εντός των εγκεκριμένων εγκαταστάσεων ώστε να είναι αυτές υλοποιήσιμες». Επίσης τονίζει πως «ουδέποτε ο ΕΣΔΚΝΑ αποφάσισε σχετικά με τη διενέργεια ενός ή περισσότερων διαγωνισμών, καθώς και για το είδος της σύμβασης που θα συνάψει. Οι αποφάσεις θα ληφθούν σε συνεργασία με την κυβέρνηση, καθώς άπτονται των δυνατοτήτων χρηματοδότησης του έργου».

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Οι τεχνολογίες κι οι εταιρείες επεξεργασίας απορριμμάτων

Εδώ και αρκετό καιρό ο Σπ. Δανέλλης, ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, γράφει περί «πλασιέ τεχνολογιών που κραδαίνουν τις φανταχτερές χάντρες τους για να θαμπώσουν τους ιθαγενείς της νότιας Βαλκανικής».

Η βιοξήρανση αποτελεί εξειδικευμένο κομμάτι της μηχανικής βιολογικής επεξεργασίας των αστικών απορριμμάτων. Η προώθησή της στην Ελλάδα γίνεται κυρίως από τις εταιρείες Ηλέκτωρ (που ανήκει στον όμιλο Ελλάκτωρ, συμφερόντων Μπόμπολα) και «Μεσόγειος».

Στις 10 Ιουνίου του 2009, κατά την διάρκεια του 1ου Φόρουμ Συνεργεία, ο διευθύνων σύμβουλος της Ηλέκτωρ Α. Κατρής μαζί με τον διευθυντή έρευνας και ανάπτυξης της εταιρείας σε 25 σελίδες παρουσίασης ανέλυσαν την «ενεργειακή αξιοποίηση στερεών αποβλήτων με θερμικές μεθόδους, ο ρόλος των δευτερογενών καυσίμων».

Ομως, πόσο «δοκιμασμένη» είναι η βιοξήρανση; Οσο μια τεχνολογία που βρίσκεται υπό συνεχή έρευνα και ανάπτυξη, αναφέρει μελέτη του πανεπιστημίου Cranfield της Αγγλίας, η οποία κυκλοφόρησε το 2009. Εκεί διαβάζουμε ότι η εμπορική της χρήση γίνεται μόλις την τελευταία δεκαετία, ενώ υπάρχουν έξι συνολικά προμηθευτές.

Τα πρώτα εργοστάσια έγιναν στην Ιταλία το 1996 από την εταιρεία Eco-Deco που χρησιμοποιεί την τεχνολογική πατέντα «Biocubi». Εχει 10 εργοστάσια σε Ιταλία, Αγγλία και Γερμανία. Στην Ελλάδα την αντιπροσωπεύει η εταιρεία «Μεσόγειος».

Το 1997 εμφανίστηκε ένας ακόμη προμηθευτής τεχνολογίας βιοξήρανσης, η γερμανική Herhof. Διαθέτει οκτώ εργοστάσια βιοξήρανσης σε Γερμανία, Ιταλία και Βέλγιο. Στην εν λόγω επιχείρηση συμμετέχει η Ηλέκτωρ Α.Ε. με ποσοστό 51%, η Ελλάκτωρ Α.Ε. με 44% και η γερμανική HERHOF GmbH 5%.

Οι γερμανικές επιχειρήσεις Nehlsen και Wehrle Werk διαθέτουν από ένα εργοστάσιο στη χώρα τους. Επίσης η αμερικανική Future Fuels δεν έχει πολύ καιρό που κατέθεσε μια πατέντα για μία μέθοδο βιοξήρανσης. Οσο για την ιταλική Entsorga, έχει φτιάξει μία εγκατάσταση στη Βρετανία, δυναμικότητας 60.000 τόνων.

Το εργοστάσιο στην ΟΕΔΑ Φυλής θα επεξεργάζεται δέκα φορές περισσότερα σκουπίδια από εκείνο της Βρετανίας. Θα είναι ίσως η μεγαλύτερη μονάδα του είδους αν τελικά κατασκευαστεί. Το σίγουρο είναι ότι κοντά στα 3,5 δισ. ευρώ ψάχνουν διαχειριστή, δηλαδή τον ανάδοχο που θα αναλάβει επί 25 χρόνια την κατασκευή των τεσσάρων εργοστασίων «μηχανικής βιολογικής επεξεργασίας απορριμμάτων» της Αττικής.

Μπορεί να είναι ένας και μοναδικός, καθώς υπάρχει η πρόθεση όλες οι μονάδες να δημοπρατηθούν ως ένα ενιαίο έργο. Κάτι που προτάθηκε από την Περιφέρεια Αττικής στον ΕΣΔΚΝΑ μέσω σχεδίου προγραμματικής σύμβασης. Κάτι στο οποίο εναντιώθηκε έντονα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους δήμους. Οπως αναφέρουν συγκεκριμένα, «μέσα από την προγραμματική σύμβαση προτείνεται να γίνει δημοπράτηση όλων των παραπάνω ως ένα έργο παρ' ότι τα εργοστάσια είναι σε διαφορετικές τοποθεσίες. Η επιλογή αυτή είναι αποτρεπτική για να μετέχουν και άλλοι υποψήφιοι ανάδοχοι και γίνεται "φωτογραφική" για γνωστό ανάδοχο-εργολάβο στη διαχείριση των απορριμμάτων».

Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα ενάντια στο ΧΥΤΑ συναντήθηκε και συζήτησε κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης»


Από την περιοδεία στο ΧΥΤΑ Γραμματικού

rizospastis.gr
2/10/2010

Να βγουν συμπεράσματα από τον αγώνα για τη χωματερή

Στον υπό κατασκευή Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορρριμμάτων (ΧΥΤΑ) του Γραμματικού περιόδευσε χτες το πρωί κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με επικεφαλής τον Γιάννη Γκιόκα, υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής, και τον Νίκο Στεφανίδη υποψήφιο Δήμαρχο Μαραθώνα (δήμοι Μαραθώνα, Ν. Μάκρης, Βαρνάβα και Γραμματικού), στο πλαίσιο της χτεσινής παρέμβασης της παράταξης για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» συναντήθηκαν και συζήτησαν νωρίτερα με μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής που έχει συγκροτηθεί από φορείς της περιοχής και συζήτησαν για τον αγώνα που δίνουν εδώ και καιρό ενάντια στη χωματερή. Τόσο ο Γ. Γκιόκας, όσο και ο Ν. Στεφανίδης επισήμαναν στα μέλη της επιτροπής, ότι δεν πρέπει να σταματήσουν τον αγώνα που δίνουν και να μην επιτρέψουν να περάσει κλίμα μοιρολατρίας και ηττοπάθειας στο λαό της περιοχής. Ταυτόχρονα, σημείωσαν ότι πρέπει όλοι να βγάλουν συμπεράσματα από το μέχρι σήμερα αγώνα που έχουν δώσει και υπενθύμισαν την ξεκάθαρη ολοκληρωμένη θέση που έχει σταθερά το ΚΚΕ για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων για όλη την Αττική. Και αυτή την ολοκληρωμένη πρόταση, τους κάλεσαν να τη βάλουν στο επίκεντρο του αγώνα τους.



Δαμάσκος πρός Μπιρμπίλη:Το ‘’κόλπο’’ έχει πλέον πλήρως φανερωθεί.


Κυρία Υπουργέ ΠΕ.Κ.Α.

Μπορείτε να απαντήσετε στο παραπάνω δημοσίευμα?

Μάλλον όχι.

Πιστεύω ότι καταλαβαίνετε πως έχει αρχίσει πλέον να ‘’βρωμάει πολύ το πράγμα’’…πανελλαδικά.

Το ‘’κόλπο’’ έχει πλέον πλήρως φανερωθεί αφού περιγράφεται ξεκάθαρα και συχνά-πυκνά ακόμα και σε 200-λεκτα άρθρα εφημερίδων.

Όταν προσπάθησα να σας βοηθήσω εσείς είχατε ήδη επιλέξει τον ‘’άλλο δρόμο’’.

Θα παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις αντιδράσεις σας.

Αθήνα 01/10/10
Δ.Σ.ΔΑΜΑΣΚΟΣ
Β.Sc.mech.eng., M.Sc.envir.eng.

Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Σχέδιο πάρτα όλα και στα σκουπίδια



Της ΛΙΑΝΑΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ
enet.gr
1/10/2010


Ενα νέο και ιδιαίτερα κερδοφόρο μονοπώλιο φαίνεται ότι αρχίζει να δημιουργείται στη διαχείριση των απορριμμάτων. Μετά τους ΧΥΤΑ, που πλέον δεν επαρκούν για τα σκουπίδια της Ελλάδας και ιδιαίτερα της Αθήνας, η μέθοδος που προτείνεται από τους μεγαλοεργολάβους είναι η δημιουργία εργοστασίων που θα επεξεργάζονται θερμικά τα απορρίμματα, πάντα με το δελεαστικότατο πρόσχημα της παραγωγής ενέργειας.

Η επεξεργασία αυτή χαρακτηρίζεται ιδιαιτέρως κοστοβόρα και το μάρμαρο θα κληθεί να πληρώσει ο πολίτης μέσω των δημοτικών τελών, που αναμένεται να αυξηθούν μέχρι και 63%. Τον περασμένο Ιανουάριο τέσσερις οικολογικές οργανώσεις χαρακτήρισαν τη διαχείριση μέσω καύσης «ακριβή και επικίνδυνη τεχνολογία».

Η εργολαβία οδηγεί σε μονοπώλιο, διότι οι εταιρείες που διαθέτουν τις εκτάσεις και την υποδομή για να στήσουν τα 20-25 εργοστάσια που πρόκειται να δημιουργηθούν είναι αυτές στις οποίες ανατέθηκαν πριν από μερικά χρόνια οι εργολαβίες για τους Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ). Διαθέτουν επομένως και το πλεονέκτημα ότι βρίσκονται δίπλα στην «πηγή» των υλικών. Πρόκειται για την «Ηλέκτωρ Α.Ε.» και τη «Μεσόγειος ΑΤΕΕ» που ανήκουν στον όμιλο «Ελλάκτωρ» με διευθύνοντα σύμβουλο τον Λεωνίδα Μπόμπολα. Στον ίδιο όμιλο ανήκει και η «Ακτωρ».

Ηδη οι δύο εταιρείες, κατά μόνας ή μέσω κοινοπραξιών, έχουν αναλάβει μαζί με την «Polyeco» (έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με την «Ακτωρ»), να φτιάξουν τα εργοστάσια διαχείρισης απορριμμάτων σε πολλές περιοχές της χώρας (Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Ρόδο, Κρήτη, Κορινθία, Θήβα), πάντα κοντά στους ΧΥΤΑ που ήδη διαθέτουν.

Με λεφτά του Δημοσίου

Αφού λοιπόν το Ελληνικό Δημόσιο πλήρωσε για τη δημιουργία των ΧΥΤΑ, προσέφερε ταυτόχρονα και την υποδομή, την οποία επικαλέστηκαν οι εν λόγω εταιρείες για να διεκδικήσουν τη δημιουργία των εργοστασίων που θα έχουν το δικαίωμα να εκμεταλλεύονται για 25 χρόνια.

Ο τζίρος της διαχείρισης αυτής υπολογίζεται μόνο για την Αττική σε 600-800 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, ενώ για όλη την Ελλάδα το ποσό αναμένεται να αγγίξει τα 2 δισ. ετησίως.
Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαίο το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών, αφού εκεί που οι υπόλοιποι βλέπουμε ανεπιθύμητα σκουπίδια, εκείνοι βλέπουν τα κέρδη τους να αυξάνονται κατακόρυφα, χωρίς μάλιστα ιδιαίτερο κόπο. Είτε μέσω της ενίσχυσής τους από τα δημοτικά τέλη, είτε μέσω της πώλησης του καυσίμου που θα παράγουν από τα σκουπίδια.

Σύμφωνα με τις οικολογικές οργανώσεις αλλά και όσους έχουν ασχοληθεί με το θέμα, όπως ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Δανέλλης, η παραγωγή SRF (Στέρεο Ανακτηθέν Καύσιμο) από τα σκουπίδια θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από την ποσότητα που μπορεί η αγορά (τσιμεντοβιομηχανία, πρωτογενής παραγωγή σιδήρου κ.λπ.) για την ώρα να απορροφήσει.
«Καθίσταται άρα αυτονόητο πως η βιολογική ξήρανση που επικαλούνται αποτελεί τον προπομπό και αρχικό στάδιο επεξεργασίας των απορριμμάτων πριν από την τροφοδοσία τους στη μονάδα καύσης. Αν για οποιονδήποτε λόγο η καύση δεν μπορεί να εφαρμοστεί, τότε επωμιζόμαστε ένα πολύ υψηλό άσκοπο κόστος, αφού το παραγόμενο SRF θα επιστρέψει στους ΧΥΤΑ και εκτιθέμενο στην υγρασία θα αποκτήσει τον όγκο που είχε πριν».

Οπως τονίζει Σ. Δανέλλης, πρόκειται για μια πανάκριβη επένδυση με πολλαπλάσιο λειτουργικό κόστος σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη μέθοδο (ανακύκλωση, κομποστοποίηση κ.λπ.), που θα βαρύνει εσαεί τους πολίτες με πολλαπλασιασμό των τελών καθαριότητας. «Το κόστος σήμερα είναι 25-30 ευρώ ο τόνος και με τη μέθοδο αποξήρανσης και καύσης που προωθείται θα φτάσει τα 250-270 ευρώ. Την κατακόρυφη αυτή άνοδο θα φορτωθούν οι δημότες».

Το ίδιο υποστηρίζει και ο πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης (ΟΕΑ) Φίλιππος Κιρκίτσος, που μαζί με άλλες τρεις ΜΚΟ (Greenpeace, WWF και Μεσόγειος SOS) τάχθηκε εναντίον της καινούργιας μεθόδου «διαχείρισης» που προτείνουν οι μεγαλοεργολάβοι, κάνοντας λόγο για απαράδεκτη περιβαλλοντικά λύση και εξαιρετικά κοστοβόρα.

«Το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων θα οδηγήσει σε αύξηση των δημοτικών τελών από 32 έως 63%».

Οι τέσσερις οργανώσεις έχουν προτείνει συγκεκριμένο σχέδιο έξι έως δέκα φορές πιο οικονομικό, ανάλογα με την περιοχή, και με μικρότερο περιβαλλοντικό κόστος. Η αντιπρόταση περιλαμβάνει ανακύκλωση, κομποστοποίηση και έναρξη του προγράμματος που ισχύει σε πολλές χώρες «Πληρώνω όσο πετάω» ώστε να δοθούν και κίνητρα στους πολίτες.

Προσπαθούν να πάρουν επιδότηση 20 εκατ. ευρώ!

Οπως καταγγέλλει η Οικολογική Κίνηση Βέροιας, η εταιρεία «Ηλέκτωρ» προσπάθησε να περάσει ως ερευνητικό πρόγραμμα τη μονάδα καύσης που θέλει να φτιάξει δίπλα στον Αλιάκμονα, με στόχο, εκτός των άλλων, να πάρει και επιδότηση από την Ε.Ε. «Με το πρόσχημα ότι συμμετέχει ένα Πανεπιστήμιο της Πορτογαλίας προσπαθούν να πάρουν επιδότηση στο 75% του έργου, το οποίο ανέρχεται στα 20 εκατομμύρια ευρώ.

Ευτυχώς το Ελεγκτικό Συνέδριο απεφάνθη ότι οκτώ σημεία της σύμβασης είναι μη νόμιμα ενώ και οι πολίτες ξεσηκώθηκαν με αποτέλεσμα η "επένδυση" να παγώσει», αναφέρει η ΜΚΟ σε ανακοίνωσή της. Κατά του έργου είχε ταχθεί και το WWF λόγω της χωροθέτησής του λίγα μέτρα μακριά από την κοίτη του ποταμού.



ΘΗΒΑ
Η κινητοποίηση των κατοίκων ματαίωσε το έργο

Οι ΜΚΟ και οι πολίτες φαίνεται ότι είναι η μόνη αντίσταση που συναντά η «Ηλέκτωρ». Αντίσταση ιδιαίτερα αποτελεσματική απ' ό,τι φαίνεται, αφού η εταιρεία αναγκάστηκε να κάνει πίσω τον περασμένο Απρίλιο και να ματαιώσει τα σχέδιά της για τη μονάδα καύσης στη Θήβα που περιελάμβανε ενεργειακή αξιοποίηση βιομάζας.

Εχοντας ήδη φτιάξει τον ΧΥΤΑ της περιοχής, είχε αγοράσει και τις εκτάσεις για το εργοστάσιο, αλλά η κινητοποίηση των κατοίκων ματαίωσε το έργο. Η «Ηλέκτωρ» αρκέστηκε τότε σε μια λιτή αλλά και αλαζονική ανακοίνωση, λέγοντας ότι «αρχή και πολιτική μας είναι ότι καμιά επένδυση δεν μπορεί να επιβιώσει με τα ΜΑΤ», αφήνοντας ταυτόχρονα ένα... παραθυράκι για το μέλλον: «Σε περίπτωση που η τοπική κοινωνία κατανοήσει τα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη, καθώς και την τεραστίων διαστάσεων επένδυση που θα επιφέρει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην περιοχή, η εταιρεία θα επανεξετάσει τη δυνατότητα ανάκλησης της απόφασης να μην προχωρήσει στην επένδυση».

ΡΟΔΟΣ
«Η χειρότερη πρόταση για την υγεία των πολιτών»

Μάχη για τη ματαίωση του έργου δίνουν οι κάτοικοι της Ρόδου, όπου εκεί μάλιστα η επένδυση έχει και τη συγκατάθεση των τοπικών αρχών (αν και τον τελευταίο καιρό λόγω των εκλογών, κάποιοι άλλαξαν γνώμη).

Στην περιοχή Τσαίρι (ως εκ θαύματος πάλι δίπλα στον ΧΥΤΑ), η επένδυση θα αγγίξει τα 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σύμφωνα με τη Greenpeace και την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης «είναι η χειρότερη πρόταση για την υγεία των πολιτών, το περιβάλλον και την οικονομία». Οι οικολογικές οργανώσεις έχουν ήδη προτείνει ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης, το οποίο κοστίζει το 1/12 από το εργοστάσιο καύσης.

ΚΟΡΙΝΘΙΑ
Το έργο στο ψυγείο λόγω αντιδράσεων, εκλογών

Στην Κορινθία δραστηριοποιείται η Polyeco, που με την «Ηλέκτωρ» έχουν δημιουργήσει κοινοπραξίες σε διάφορες περιοχές της ελληνικής επικράτειας, ενώ το 2007 υπέγραψε από κοινού με την «Ακτωρ» συμβάσεις για το Κέντρο Λυμάτων της Ψυττάλειας.

Το 2009 στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας κατατέθηκε άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα (δηλαδή σκουπίδια) από την Polyeco. Οι κάτοικοι στα Αθίκια Κορινθίας, όπου προβλέπεται η κατασκευή του εργοστασίου, ξεσηκώθηκαν τον περασμένο Μάρτιο παγώνοντας το θέμα. Στην... παράταση παίζει ρόλο και εδώ η προεκλογική περίοδος, καθώς οι υποψήφιοι τοπικοί άρχοντες αναγκάζονται να τοποθετηθούν αρνητικά στα σχέδια των εργολάβων, αν και κάποιοι από αυτούς πριν από ένα χρόνο δεν είχαν αντιδράσει.
ΚΡΗΤΗ
«Θέλουν να φτιάξουν άχρηστα εργοστάσια»

Ενας και μοναδικός εργολάβος έχει αναλάβει τη διαχείριση των σκουπιδιών των τριών από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης και ακούει στο όνομα «Μεσόγειος».

Η εταιρεία, όπως προκύπτει και από τους ισολογισμούς της «Ηλέκτωρ», συνεργάστηκε με την επιχείρηση του Λ. Μπόμπολα για τη δημιουργία πολλών ΧΥΤΑ (Φυλής, Λασιθίου, Μαυρορράχης, Ταγαράδων κ.λπ.). «Ο ΧΥΤΑ και η χωματερή που διαχειρίζεται η "Μεσόγειος" βρίσκονται σε ιδιωτική έκταση, την οποία νοικιάζει ο δήμος επί 20ετία. Ολα έχουν γίνει με εθνικούς πόρους και τώρα οι ιδιώτες θέλουν να φτιάξουν και άχρηστα εργοστάσια που παράγουν ακριβά υλικά», λέει ο ευρωβουλευτής Σ. Δανέλλης που κατάγεται από την περιοχή. «Η βιολογική ξήρανση που επικαλούνται, αποτελεί προπομπό και αρχικό στάδιο επεξεργασίας των απορριμμάτων πριν την τροφοδοσία τους στη μονάδα καύσης».

Όχημα εξυπηρέτησης των εργολάβων , η επίκληση ότι λόγοι δημοσίου συμφέροντος επιτρέπουν επεμβάσεις κατ’ εξαίρεση.

"Η" 30/9/2010
 
Πράσινο για ΧΥΤΑ Γραμματικού

Νόμιμη έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας την άρση της αναδάσωσης που είχε επιβάλει ο περιφερειάρχης Αττικής σε έκταση 464 στρεμμάτων στη θέση «Μαύρο Βουνό», απορρίπτοντας σχετική προσφυγή της κοινότητας Γραμματικού.

Το ανώτατο δικαστήριο απέκρουσε μία ακόμα προσφυγή που εντάσσεται στο πλαίσιο της μακρόχρονης και πολλαπλής αντιδικίας που σχετίζεται με τη δημιουργία ΧΥΤΑ στην επίμαχη περιοχή. Το Ε' Τμήμα του ΣτΕ, ερμηνεύοντας το Σύνταγμα και τη δασική νομοθεσία, επισήμανε καταρχήν ότι τα δάση και οι δασικές εκτάσεις υπάγονται σε ιδιαίτερο προστατευτικό καθεστώς και κάθε αποψιλούμενη έκταση κηρύσσεται υποχρεωτικά αναδασωτέα.

Μόνο κατ’ εξαίρεση επιτρέπονται επεμβάσεις που μεταβάλλουν τον δασικό χαρακτήρα τους, εφόσον συντρέχουν επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος και η θυσία της δασικής βλάστησης είναι το μόνο πρόσφορο μέσο και περιορίζεται στο απολύτως αναγκαίο μέτρο. Στη συγκεκριμένη υπόθεση το ΣτΕ έκρινε νόμιμα αιτιολογημένη τη θέση της διοίκησης ότι είχε αναδημιουργηθεί η δασική βλάστηση σε έκταση 464 στρεμμάτων, που αποτελεί τμήμα έκτασης 29.348 στρεμμάτων (σε Κάλαμο, Βαρνάβα, Γραμματικό), η οποία καταστράφηκε σε πυρκαγιά το 1984. Η όλη έκταση κηρύχθηκε το 1985 αναδασωτέα.

Με τον νόμο 3164/03 η θέση «Μαύρο Βουνό» επελέγη ως κατάλληλη για δημιουργία ΧΥΤΑ, ενώ εκδόθηκε πράξη άρσης της αναδάσωσης που στηρίχθηκε σε έκθεση δασολόγου. Ετσι, αφού ολοκληρώθηκε η αναδημιουργία της βλάστησης, νόμιμα ο περιφερειάρχης αποφάσισε να άρει την πράξη αναδάσωσης (2971/10) και οι αντίθετοι ισχυρισμοί της κοινότητας Γραμματικού απορρίφθηκαν.

Αλέξανδρος Αυλωνίτης