.

Αρμοδιότητα της Β' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων είναι να προβάλει τα ευρήματα που έρχονται στο φως στις περιοχές ευθύνης της.

Πώς εξηγείται η κραυγαλέα αδιαφορία της κεντρικής και τοπικής εξουσίας προς την κομποστοποίηση και ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή;
Πρόκειται για μια λύση σχετικά φθηνή, που δεν έχει μεγάλο περιθώριο κέρδους για τους εργολάβους των σκουπιδιών και στηρίζεται στη συμμετοχή του κόσμου.

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΧΕΛΩΝΑ Ο ΧΥΤΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΟ ΠΑΚΟΕ



Από το 1993 το ΠΑΚΟΕ είχε επισημάνει την επικινδυνότητα του ΧΑΔΑ Ζακύνθου και την είχε καταγγείλει μετά από ερευνά που είχε πραγματοποιήσει, στο δήμαρχο και στο νομάρχη. Παράλληλα το 1996 επανερχόμενο στο πρόβλημα της επικινδυνότητας των στραγγισμάτων του ΧΑΔΑ, και μετά από δυο κρούσματα ηπατίτιδας κοντά στη χωματερή σε παιδία ηλικίας 15 ετών, είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα Ζακύνθου της οποίας η τύχη αγνοείται. Πέρασαν 16 χρόνια και το πρόβλημα παραμένει το ίδιο. Ο ΧΥΤΑ λειτουργεί χωρίς άδεια από το 2006, ενώ από το 1999 είχαν εντοπιστεί προβλήματα! Από την πιο πρόσφατη αυτοψία των υπηρεσιών της Νομαρχίας, τον Ιανουάριο του 2010, διαπιστώθηκε η τριτοκοσμική εικόνα που παρουσιάζει η χωματερή. Γίνεται διήθηση στραγγισμάτων από τα ανεπαρκώς καλυμμένα πρανή, τα οποία καταλήγουν σε φρεάτιο συλλογής. Σε περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων όμως το σύστημα δεν μπορεί να συγκρατήσει τον όγκο των στραγγισμάτων, με αποτέλεσμα αυτά να καταλήγουν σε ρέμα και στη συνέχεια στην προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή του κόλπου του Λαγανά. Η μαζική παρουσία γλάρων στην περιοχή μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στον πληθυσμό της θαλάσσιας χελώνας, ειδικά κατά την περίοδο εκκόλαψης, αφού ο γλάρος αποτελεί φυσικό θηρευτή των νεογέννητων χελωνών. Επιπροσθέτως, λόγω της κοντινής απόστασης του ΧΥΤΑ με τον κόλπο του Λαγανά, απορρίμματα μπορεί να διασπαρούν και στον εν λόγω κόλπο και να απειλήσουν τη θαλάσσια χελώνα (η χελώνα μπορεί να μπερδέψει τις σακούλες με άλλα είδη που θηρεύει.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου