.

Αρμοδιότητα της Β' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων είναι να προβάλει τα ευρήματα που έρχονται στο φως στις περιοχές ευθύνης της.

Πώς εξηγείται η κραυγαλέα αδιαφορία της κεντρικής και τοπικής εξουσίας προς την κομποστοποίηση και ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή;
Πρόκειται για μια λύση σχετικά φθηνή, που δεν έχει μεγάλο περιθώριο κέρδους για τους εργολάβους των σκουπιδιών και στηρίζεται στη συμμετοχή του κόσμου.

Φακελλος:Απορρίμματα από όλη την Ελλάδα στην Αττική!

Του Γεωργαντά Οδυσσέα.
Για τον σύλλογο οικισμού Σέσι Γραμματικού.


Μείζον θέμα δημιουργείται μετά από σειρά δημοσιευμάτων και δηλώσεων από το απαράδεκτο και παράνομο γεγονός ότι στον ΧΥΤΑ Φυλής καταλήγουν σκουπίδια από διάφορες περιοχές της Ελλάδας , ενώ επισήμως ο ΕΣΔΚΝΑ (Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής) δέχεται μόνο τα απορρίμματα από τους δήμους – μέλη του εντός της Αττικής. Έτσι ο μοναδικός ΧΥΤΑ της Αττικής υπολογίζεται ότι επιβαρύνεται με 3.000 τόνους περίπου απορριμμάτων ημερησίως παραπάνω από το αναμενόμενο.
Σύμφωνα με δηλώσεις εμπλεκομένων , αναφέρεται ότι «έχουν στηθεί επικερδείς επιχειρήσεις πάνω στα σκουπίδια με την ανοχή της πολιτείας». Καταγγέλλεται επίσης ότι ο κορεσμός του ΧΥΤΑ με τα εισαγόμενα σκουπίδια επιταχύνεται . Έτσι δημιουργείται τεχνητά η κατάλληλη ατμόσφαιρα (επικοινωνιακά) , ώστε να αυξηθεί η πίεση προς το Γραμματικό και την Κερατέα για να δεχτούν τα σκουπίδια.

Νομαρχιακο Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής.
Απριλιος 2010

Θ. Μπαλής - Νομαρχιακός σύμβουλος:

«Κάθε φορά το καταγγέλλουμε, ποτέ δεν βγήκαμε έξω να το διατρανώσουμε ότι αυτή η παρέα που λέγεται Ενιαίος Σύνδεσμος (ΕΣΔΚΝΑ) και ορισμένοι συνάδελφοι της Τ.Α. (Α’ βαθμού) μέσα από κάποιες συμβάσεις δίνουν την ευχέρεια σε οποιοδήποτε σπεκουλαδόρο εργολάβο να παίρνει τα σκουπίδια, από τη Φθιώτιδα, τη Βοιωτία και όπου αλλού και να τα φέρνουν στα Λιόσια.
Αρα αυτός ο όγκος δεν είναι όγκος της Αττικής. Είναι ο όγκος που διαχειρίζεται ο Ενιαίος Σύνδεσμος Αττικής.
Ο Δήμαρχος για παράδειγμα του Γυθείου, βρίσκεται στον εισαγγελέα αυτή τη στιγμή, γιατί 3 μήνες δεν μπορούσε να μαζέψει τα σκουπίδια, γιατί του έκανε μπλόκα η συμμορία, ώσπου έσκασε το παραμύθι, ότι τα σκουπίδια του Γυθείου έρχονται στην Αττική!!»

O Νομάρχης κ. Λ. Κουρής:

«Ακόμη και αν θέλουμε εμείς να διαχειριστούμε τα σκουπίδια μας, ο Περιφερειακός Σχεδιασμός πρέπει να αλλάξει. Η μαφία του ΕΣΔΚΝΑ είναι διαχρονική και διακομματική.
Παράδειγμα τα σκουπίδια του Πολυδενδρίου δεν έμπαιναν στη χωματερή των Λιοσίων και Φυλής όταν πήγαιναν με δημοτικό τιμολόγιο!! Αντίθετα έμπαιναν όταν πήγαιναν με τιμολόγιο ιδιώτη (εργολάβων)».


kathimerini.gr
25/10/2009
Στον Στέφανο Kασιμάτη

Ο Υπουργός Επικρατείας κ. Χάρης Παμπούκης δηλώνει:
«Εδώ, πρέπει πρώτα να γίνει ευρέως κατανοητό τι είναι εκείνο που θέλει ο περισσότερος κόσμος. Μπορεί να είναι όλη η Αττική και μέρος της Πελοποννήσου όμηροι του Γραμματικού; Δεν νομίζω, εκτός αν γίνει κάποιου είδους δημοψήφισμα και αποδειχθεί αυτό... Την πολιτική νομιμοποίηση την εφαρμόζεις και με τα ΜΑΤ».




Σύλλογος οικισμού Σέσι Γραμματικού.
1/3/2010


Επιστολή  προς ΕΣΔΚΝΑ



Περιφέρεια Αττικής
31/3/2010

 Επιστολή προς ΕΣΔΚΝΑ




ΕΣΔΚΝΑ
24/3/2010
Επιστολή  προς Σύλλογο οικισμού Σέσι.
                                            

Κλικ στο έγγραφο για μεγένθυση

Τα δεδομενα:

1. Η νομαρχία ανατολικής Αττικής γνωρίζει το γεγονός της παράνομης εισόδου των απορριμμάτων ,μιλώντας για διαχρονική και διακομματική μαφία. Παραδέχονται όμως όπως δηλώνεται ότι ποτέ δεν βγήκανε έξω να το διατρανώσουνε ότι αυτή η παρέα που λέγεται Ενιαίος Σύνδεσμος (ΕΣΔΚΝΑ) και ορισμένοι συνάδελφοι της Τ.Α. (Α’ βαθμού) μέσα από κάποιες συμβάσεις δίνουν την ευχέρεια σε οποιοδήποτε σπεκουλαδόρο εργολάβο να παίρνει τα σκουπίδια, από τη Φθιώτιδα, τη Βοιωτία και όπου αλλού και να τα φέρνουν στα Λιόσια.


2. Ο υπουργός επικρατείας κ Χάρης Παμπούκης παραδέχεται το γεγονός της εισόδου των απορριμμάτων στην Αττική. Το παράδοξο είναι ότι μιλάει για ομηρία της Πελοποννήσου από το Γραμματικό και προχωρώντας περισσότερο απειλεί την κοινωνία του Γραμματικού με τα ΜΑΤ ώστε να εφαρμοστεί μια παράνομη ενέργεια με πολλά σκοτεινά παρακλάδια. Προφανώς δεν είναι καλά ενημερωμένος.

3. Ο ΕΣΔΚΝΑ , στην απάντηση του δια του προέδρου του κ. Χιωτάκη ,δεν αποδέχεται ότι γίνεται εισαγωγή σκουπιδιών από περιοχές εκτός Αττικής. Περιγράφει το σύστημα καταγραφής και ζύγισης των εισερχομένων οχημάτων που ισχύει από το 2008 και προσθέτει ότι πιστεύει πως διασφαλίζεται η νόμιμη είσοδος των απορριμμάτων των δήμων και κοινοτήτων που είναι μέλη του συνδέσμου η έχουν συμβληθεί με αυτόν.


Επιστολές από τόν σύλλογο οικισμού Σέσι Γραμματικού.
                                  
                                   Κλίκ στά έγγραφα γιά μεγένθυση.

Πρός Νομάρχη Ανατολικής Αττικής.


Πρός δήμαρχο Κερατέας κ. Σταύρο Ιατρού



Πρός Νομαρχιακό σύμβουλο κ. Θανάση Μπαλλή.


Ο ΕΣΔΚΝΑ , δεν αποδέχεται ότι γίνεται εισαγωγή σκουπιδιών από περιοχές εκτός Αττικής από το 2008.



Πρακτικά Βουλής
19/3/2009

Επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κυρίου Αθανασίου Λεβέντη για τη διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική


Θα συζητηθεί η με αριθμό 659/16-3-2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κυρίου Αθανασίου Λεβέντη προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική κ.λπ..

Η επίκαιρη ερώτηση του κυρίου συναδέλφου έχει ως εξής:

«Η Διακομματική Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στο ΧΥΤΑ Φυλής σε συνέχεια και των σχετικών συνεδριάσεών της στη Βουλή ενημερώθηκε από τους υπευθύνους του ΕΣΔΚΝΑ για τον τρόπο διαχείρισης της ποσότητας απορριμμάτων που απορρίπτονται στο μοναδικό ΧΥΤΑ της Αττικής.

Από τους 15.000 τόνους που παράγονται καθημερινά σε όλη τη χώρα, στην Αττική παράγονται 7.000, αλλά στον ΧΥΤΑ Φυλής εναποτίθενται 9.000-10.000 τόνοι.

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι εδώ συγκεντρώνονται τα σκουπίδια όχι μόνο της Αττικής αλλά και μεγάλου μέρους της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας και των νησιών.

Στο μοναδικό εργοστάσιο ανακύκλωσης Α. Λιοσίων -το οποίο εξαρχής ήταν προβληματικό- γίνεται επεξεργασία 1.200 τόνων ημερησίως, αλλά το τελικό προϊόν, εκτός μικρών ποσοτήτων, θάβεται επίσης στο χώρο του ΧΥΤΑ-χωματερής.

Επειδή με αυτή τη διαχείριση ο ΧΥΤΑ Φυλής –ο οποίος γεωγραφικά βρίσκεται εντός του υπερκορεσμένου Θριασίου- κινδυνεύει να υπερκορεσθεί εντός διετίας και επειδή η εναπόθεση στο μοναδικό αυτό ΧΥΤΑ της Αττικής των 2/3 των σκουπιδιών όλης της χώρας αποτελεί πρωτοφανές σκάνδαλο και πλήρη αποτυχία οποιουδήποτε σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμμάτων, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί ποια μέτρα προτίθενται να πάρουν:

1. Ώστε η Αττική να μην κάνει εισαγωγές σκουπιδιών από την υπόλοιπη χώρα.

2. Για τη ριζική αναθεώρηση του αποτυχημένου περιφερειακού σχεδιασμού και την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος των απορριμμάτων της Αττικής που είναι απαράδεκτο να συνεχίζουν να απορρίπτονται στο διηνεκές στο υπερκορεσμένο Θριάσιο».

Στην επίκαιρη ερώτηση του κυρίου Λεβέντη θα απαντήσει Υφυπουργός Εσωτερικών κύριος Νάκος.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΑΚΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.


Σ’ αυτήν την επίκαιρη ερώτηση έχουμε απαντήσει επανειλημμένως. Η κατάσταση που υπήρχε πριν από μερικά χρόνια ήταν γνωστή στον κύριο Λεβέντη και σε όλους μας. Σήμερα έχει πάρει μία διαφορετική μορφή, όχι την τέλεια μορφή, αλλά έχουν αλλάξει τα πράγματα.

Πρώτον, υπάρχουν σύγχρονα ζυγιστήρια. Δεύτερον, λειτουργεί με όλους τους κανόνες της επιστήμης ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής των Απορριμμάτων.

Τρίτον, λειτουργεί το εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης με τους 1200 τόνους που πολύ σωστά αναφέρει ο κ. συνάδελφος στην ερώτησή του.

(Στο σημείο αυτό την Προεδρική έδρα καταλαμβάνει ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΡΛΑΣ)

Τέταρτον, έχει ολοκληρωθεί το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, το μεγάλο ΚΔΑΥ, του οποίου η λειτουργία είναι πειραματική και άρχισε να λειτουργεί σε πειραματικό στάδιο.

Πέμπτον, έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και μάλιστα προχθές το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΣΔΚΝΑ πήρε την απόφαση να επιταχύνει την δημοπράτηση των προβλεπομένων από την μελέτη εργοστασίων. Να υπενθυμίσω ότι προβλέπεται ένα δεύτερο εργοστάσιο κομποστοποίησης, προβλέπεται ένα μεγάλο εργοστάσιο βιολογικής ξήρανσης και παράλληλα και τα άλλα συνοδά έργα. Ήδη ετοιμάζεται η δημοπράτηση αυτών των έργων.

Θέλω να υπενθυμίσω σε όλους και ιδιαίτερα στον κ. συνάδελφο που ρωτά ότι αρμόδιοι για την διαχείριση των σκουπιδιών των στερεών και οικιακών αποβλήτων και μόνοι αρμόδιοι είναι οι δήμοι οι οποίοι σύμφωνα με το άρθρο 30 του ν. 3536 μπορούν να συστήνουν ειδικού σκοπού εταιρείες -και είναι υποχρεωμένοι να τις συστήνουν- οι οποίες έχουν ή τη μορφή συνδέσμου ή τη μορφή ανωνύμων εταιρειών.

Βεβαίως τα προβλήματα είναι μεγάλα. Βεβαίως η πρόοδος είναι πολύ μεγάλη η οποία αναγνωρίστηκε εξάλλου, κύριε συνάδελφε, και από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε κάθε περίπτωση βάζετε κατ’ επανάληψη το ερώτημα να ανατραπεί ο υφιστάμενος περιφερειακός σχεδιασμός λες και με τις ευχές ή με τα ξόρκια το κακό εξαφανίζεται ή τα προβλήματα επιλύονται. Δυστυχώς δεν γίνεται με αυτόν τον τρόπο, ούτε με ανάθεμα, ούτε με ξόρκια. Χρειάζονται πολιτικές, χρειάζονται ευθύνες να αναληφθούν, χρειάζονται μέτρα, χρειάζονται χρήματα. Έτσι επιλύονται τα μεγάλα αυτά και δυσεπίλυτα προβλήματα.

Η Κυβέρνηση εμμένει στον περιφερειακό σχεδιασμό. Είμαστε σε συνεχή προσπάθεια συνεννόησης για την Ανατολική Αττική. Σε κάθε περίπτωση εμμένουμε στον περιφερειακό σχεδιασμό τον οποίο κληρονομήσαμε και ο οποίος όμως αποτελεί την μόνη λύση για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων της Αττικής.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ο συνάδελφος κ. Λεβέντης έχει το λόγο.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, κάποιο μικρό λάθος κάνετε. Λέτε ότι έχετε απαντήσει επανειλημμένα. Τα ερωτήματα είναι συγκεκριμένα, σαφή, σαφέστατα. Αυτή την στιγμή στα Άνω Λιόσια πάνε 10.000 τόνοι σκουπίδια. Τα 2/3 απ’ ό,τι παράγεται σε όλη την Ελλάδα. Ήμουν προχθές στο Γύθειο και την Αρεόπολη. Έρχονται τα σκουπίδια από το Γύθειο στην χωματερή των Άνω Λιοσίων, της Φυλής. Είναι μια κατάσταση απαράδεκτη. Πήγαμε και το είδαμε και το διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι. Δεν ξέρω αν έχετε πάει να δείτε πως έχουν εκεί τα πράγματα. Ήδη αυτός ο καινούριος ΧΥΤΑ έχει σχεδόν κορεστεί. Σε έναν χρόνο θα είναι ένα βουνό ολόκληρο. Πού θα πάνε από εκεί και πέρα τα σκουπίδια;

Λέτε ότι εμμένετε στον περιφερειακό σχεδιασμό. Πρώτα-πρώτα αυτός ήταν αποτυχημένος από την αρχή. Είχε καταψηφίσει τότε η Νέα Δημοκρατία τον περιφερειακό σχεδιασμό που είχε φτιάξει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Τον εφαρμόζει τώρα. Και τον εφαρμόζει στρεβλά. Και το ερώτημα είναι ως πού θα πάει αυτή η κατάσταση. Λέτε ότι λειτουργεί το εργοστάσιο ανακύκλωσης. Πήγατε να δείτε πώς λειτουργεί, κύριε Υπουργέ; Πήγαμε και το είδαμε. Από τους 1200 τόνους ίσως καταφέρουν να φτιάξουν 100-150 τόνους λίπασμα με κομποστοποίηση ή οτιδήποτε άλλο. Τα άλλα όλα γίνονται ένα χαρμάνι που δεν το θέλει κανένας που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί πουθενά και πετιέται πάλι στην χωματερή. Επομένως, ξοδεύουμε για να επεξεργαστούμε για να τα ξαναπετάξουμε. Είναι αυτή κατάσταση; Έχετε την εντύπωση ότι αυτός ο σχεδιασμός μπορεί να λειτουργήσει;

Κλείσατε τις χωματερές σε όλη την Ελλάδα. Πού πάνε τα σκουπίδια από αυτές τις χωματερές που κλείσανε; Έχετε φτιάξει άλλους ΧΥΤΑ, ΧΥΤΥ; Τίποτα. Έρχονται εδώ, σ’ αυτή τη χωματερή. Και αυτή είναι η απαράδεκτη, η εφιαλτική κατάσταση την οποία διαπιστώνει ο καθένας και η οποία δυστυχώς από εσάς γίνεται όχι απλώς ανεκτή, αλλά εκθειάζεται κιόλας. Και λέτε ότι πήρατε και επαίνους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Βέβαια, όταν λέτε ότι είχαμε 3.000 χωματερές και έχουμε τώρα 200, ναι, αλλά πως λειτουργούν, ποιος υφίσταται αυτές τις συνέπειες; Και τις συνέπειες δυστυχώς τις υφίστανται οι κάτοικοι και αυτή η πολύπαθη περιοχή του Θριασίου Πεδίου. Γιατί ξέρετε ότι αυτός ο ΧΥΤΑ είναι καταμεσής στο Θριάσιο Πεδίο, ας ανήκει διοικητικά στη Φυλή, η οποία είναι πίσω από το βουνό. Τι θα γίνει από εδώ και πέρα; Πόσο θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση; Αυτό είναι το ερώτημα.

Ένα απλό: Τι έχει γίνει με τους σταθμούς μεταφόρτωσης που λέτε εσείς ότι έγιναν τόσα και τόσα που έπρεπε να έχουν γίνει τουλάχιστον σε όλη την Αττική; Κανένας δεν λειτουργεί. Επομένως, έχετε βρει την εύκολη λύση να φορτώνετε στις αδύναμες πλάτες αυτής της περιοχής κάτι που δεν πάει άλλο. Αυτό ακριβώς εγώ θα ήθελα να ζητήσω και να πάρω μία απάντηση από εσάς πως μπαίνουν άλλοι 3.000 τόνοι σκουπίδια κάθε μέρα σε αυτήν τη χωματερή. Εάν πάτε οπουδήποτε 50 τόνους σε έναν ΧΥΤΑ, δεν τους δέχεται κανένας. Είναι 3.000 τόνοι επιπλέον των 7.000 τόνων όλης της Αττικής, που κανονικά θα έπρεπε να πηγαίνουν σύμφωνα με τον σχεδιασμό 2.000 – 2.500 τόνοι ημερησίως. Αυτό μπορείτε να το εξηγήσετε;

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΑΚΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών): Αυτό που ανέφερε ο κύριος συνάδελφος εγώ δεν μπορώ να το ξέρω αν είναι αλήθεια, ούτε έχω τρόπο να μετρήσω το πόσοι τόνοι πέφτουν κάθε μέρα.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ: Μας το είπαν εκεί που πήγαμε. Ρωτήστε.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΑΚΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών): Εάν λοιπόν υπάρχει παρανομία, κύριε συνάδελφε, υπάρχει διαδικασία προκειμένου να παταχθούν οι παρανομίες.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ: Ποιος θα την εφαρμόσει;

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΑΚΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών): Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο λένε ότι αυτό γινόταν πριν. Τώρα υπάρχουν τα ζυγιστήρια. Τα είδατε στη σειρά, είδατε τις εισόδους, όπως είναι στην Εθνική Οδό τα διόδια; Περνούν, ζυγίζονται και εναποτίθενται. Για πρώτη φορά έγινε αυτό.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ: Βεβαίως.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΑΚΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών): Είχατε πάει παλαιότερα, αγαπητέ συνάδελφε –είναι ρητορική ερώτηση- να δείτε πως πήγαιναν πάνω από τη γεφυροπλάστιγγα και πως είναι σήμερα; Έχει καμία σχέση το παρελθόν με την τωρινή εικόνα;

Εσείς ισχυρίζεστε ότι έρχονται από το Γύθειο σκουπίδια. Διότι παρανόμως έρχονται. Από εκεί και πέρα δεν μπορώ να ελέγξω ως Υπουργείο Εσωτερικών ποιος μπαίνει και βάζει σκουπίδια. Είναι μία αρμοδιότητα -και δεν έχω και το δικαίωμα- της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Λέτε να αλλάξει ο περιφερειακός σχεδιασμός. Τι σημαίνει αλλαγή του περιφερειακού σχεδιασμού; Να εξαϋλωθούν τα σκουπίδια; Υπάρχει τέτοια λύση και δεν την ξέρουμε; Αυτό που βλέπετε ότι θα γεμίσει, κύριε συνάδελφε, είναι το πρώτο κύτταρο. Οι ΧΥΤΑ έχουν κύτταρα.

Βάλατε και ένα άλλο ερώτημα: Πού πάνε τα σκουπίδια όταν κλείνουν οι χωματερές.

Έχω ενημερώσει και την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής αλλά και την Επιτροπή των περιφερειών για την πρόοδο που έχουν γίνει. Προφανώς για να κλείνουν οι χωματερές, υπάρχει άλλος χώρος υποδοχής. Και αυτοί είναι χώροι υγειονομικής ταφής.

Προχθές το Σάββατο εγκαινιάσαμε στα Τρίκαλα έναν τεράστιο χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων στο Παλαιόκαστρο του Νομού Τρικάλων που παίρνει δύο νομούς. Όλη η Θεσσαλία είχε 450 ΧΑΔΑ και τώρα έχει 3, οι οποίοι θα κλείσουν μέχρι τον Ιούνιο. Η Λάρισα, όπως βλέπω εδώ, δεν έχει κανέναν. Έχει ΧΥΤΑ, επεκτάθηκε ο ΧΥΤΑ, λειτουργεί με σύγχρονο τρόπο και ετοιμάζεται να προχωρήσει η τοπική αυτοδιοίκηση σε νέες μορφές διαχείρισης. Συνεργάστηκαν και τα πέτυχαν. Έχουν γίνει αυτή τη χρονιά που μας πέρασε στη Ναύπακτο, στου Φλόκα, στην Έδεσσα. Έχω προσωπικά εγκαινιάσει πάνω από 10 ΧΥΤΑ. Όταν γίνεται ένας ΧΥΤΑ στα Τρίκαλα και πιάνει δύο νομούς, καταργούνται 80 ΧΑΔΑ. Είναι απλή αριθμητική. Αυτή είναι η προσπάθειά μας και έχουμε κάνει προόδους.

Όσον αφορά την Αττική όσο και να ψάξει κανείς, λαμβανομένης υπόψη της αρχής ότι δεν είναι δυνατόν να πεις ότι τα σκουπίδια αυτής της περιφέρειας τα πηγαίνω σε μία άλλη περιφέρεια, διότι οι άλλοι έχουν πάρει ήδη αποφάσεις, αν αυτό υπονοείτε, τον περιφερειακό σχεδιασμό τον οποίο κληρονομήσαμε, θα τον εφαρμόσουμε, διότι από κανέναν δεν ακούστηκε κάποια άλλη λύση καλύτερη από αυτή που υπάρχει στον περιφερειακό σχεδιασμό.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε πολύ.


Προέδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας
23/11/2009

Στην ημερίδα που διοργάνωσε η Αττική Κίνηση Πολιτών με θέμα: «Χωματερή: χτες – σήμερα – αύριο», δηλώνει:

« Οι χώροι υγειονομικής ταφής απορριμμάτων – όσοι λειτουργούν σύννομα – δέχονται τεράστιους όγκους απορριμμάτων, καθώς η ανακύκλωση στην πηγή δεν έχει προχωρήσει σχεδόν καθόλου. Ιδιαίτερα ο ΧΥΤΑ Φυλής, έχει φτάσει να δέχεται –πέρα από τα σκουπίδια όλης της Αττικής- και σκουπίδια από την Πελοπόννησο αλλά και άλλα απόβλητα ».






Πρόεδρος των εργαζομένων στον ΕΣΔΚΝΑ Γ. Χάρδας
12/7/2009

Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Ο μοναδικός ΧΥΤΑ (ΦΥΛΗΣ) λειτουργεί υπό τον έλεγχο του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής (ΕΣΚΔΝΑ) και υπολογίζεται ότι θα κορεστεί σε 2,5 έως 3 χρόνια. Δεν αποκλείεται το χρονικό περιθώριο να είναι ακόμη μικρότερο, αφού όπως έχει καταγγείλει ο πρόεδρος των εργαζομένων Γ. Χάρδας, η συγκεκριμένη εγκατάσταση στην πραγματικότητα «δέχεται τα σκουπίδια της μισής Ελλάδας».





ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ : ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
2/7/2009


ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ:Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ καί Υπουργό Εσωτερικών.


……δεν ξεχνάμε τις καταγγελίες των ιδίων των εργαζομένων του ΕΣΔΚΝΑ που καταγγέλλουν ότι εναποτίθενται στον ΧΥΤΑ περίπου 10.000 τόνοι απορριμμάτων ημερησίως όταν η Αττική παράγει καθημερινά το πολύ 7.000 τόνους κατά μέσο όρο, δημιουργώντας έντονο προβληματισμό για την τεράστια ημερήσια απόκλιση που παρατηρείται και η οποία δυστυχώς παραβλέπεται από τα Υπουργεία σας. Είναι, λοιπόν, απαράδεκτο να αρνείται ο ΕΣΔΚΝΑ τα απορρίμματα ενός Δήμου της Αττικής – προφανώς με σκοπό να δημιουργηθεί ένα εκβιαστικό κλίμα – και να δέχεται αυτά από την Πελοπόννησο, την Στερεά Ελλάδα και κάποια νησιά (υπό το καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας). Φυσικά πρόκειται για μία παράνομη κατάσταση η οποία οδηγεί όπως είναι φανερό σε θρυμματισμό κάθε έννοιας προγραμματισμού και σχεδιασμού για τον ΧΥΤΑ Φυλής (κατόπιν όλων αυτών δεν μας εκπλήσσουν τα σύντομα χρονοδιαγράμματα λειτουργίας του ΧΥΤΑ που μας δίνονται).

Για ποιό λόγο συνεχίζει να επιβαρύνεται ο μοναδικός ΧΥΤΑ της Αττικής με 3.000 τόνους περίπου απορριμμάτων ημερησίως παραπάνω από του αναμενόμενου προφανώς, από περιοχές της υπόλοιπης χώρας; Ποιος «επιλέγει» από ποιους Δήμους και Κοινότητες γίνονται δεκτά τα σκουπίδια; Δεν υπάρχει συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο που να τα ρυθμίζει αυτά;



Πρώην  δήμαρχος Γυθείου  Μάρκος Βολάκος.
(Παραιτήθηκε στις 17/12/2009)
7/12/2009


Ο κ. Βολάκος έκανε λόγο για αδιαφορία της κρατικής μηχανής που όχι μόνο δεν δίδει το «πράσινο φως» για τη δημιουργία ΧΥΤΥ, αλλά δεν ενισχύει οικονομικά το δήμο προκειμένου να μεταφέρει τα σκουπίδια σε άλλη χωματερή. Μας αποκάλυψε ότι πρόσφατα έστειλε επιστολή στον υφυπουργό Περιβάλλοντος Θάνο Μωραΐτη στην οποία του ζητούσε να χορηγήσει 200.000 ευρώ για την αποκομιδή των απορριμμάτων και την αποστολή σε άλλους δήμους εκτός Πελοποννήσου. Σύμφωνα με το δήμαρχο Γυθείου, τα απορρίμματα της πόλης μεταφέρονται σε περιοχή εκτός Πελοποννήσου, την οποία όμως δεν επιθυμούσε να αποκαλύψει, περιορίσθηκε όμως να δηλώσει ότι το κάθε κοντέινερ με απορρίμματα κοστίζει στο δήμο 3.000 ευρώ, ποσό που σε ετήσια βάση αγγίζει τα 600.000 ευρώ.



Σύλλογος οικισμού σέσι Γραμματικού προς κ. δήμαρχο Γυθείου.
Ο δήμαρχος κ.Συμεών Χατζηχαραλάμπους  , ανέλαβε μετα την παραίτηση του κ. Βολάκου.





Η απάντηση του κ. δημάρχου Γυθείου



Ο δήμαρχος κ.Συμεών Χατζηχαραλάμπους


Κλίκ στά έγγραφα γιά μεγένθυση.






Ο πρώην  δήμαρχος Γυθείου κ. Βολάκος σε συνέντευξη. 
3/12/2009
elladatvvideos


Άλυτο παραμένει το πρόβλημα των σκουπιδιών στο Γύθειο, αφού τις τελευταίες ημέρες αποκομιδή δεν γίνεται και η κατάσταση είναι για άλλη μια φορά- αφόρητη. Σήμερα το πρωί μαθητές του Γυθείου οργάνωσαν πορεία διαμαρτυρίας ζητώντας άμεση λύση για λόγους δημόσιας υγείας. Από την πλευρά του ο Δήμαρχος κ. Βολάκος δήλωσε στον ΕΛΛΑΔΑ ότι ο Δήμος αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα και δεν μπορεί πλέον να πληρώνει την εταιρεία που είχε αναλάβει την αποκομιδή των σκουπιδιών και την μεταφορά τους στην χωματερή των Νέων Λιοσίων.

Παρακολουθήστε την συνέντευξη του κ. Βολάκου στό VIDEO πού ακολουθει: 
(Χρόνος 6:25- " Τό δρομολόγιο γιά να πάει στά Λιόσα θέλει 3.000 το καθε ένα. "
Πατήστε εδώ.



Ο πρόεδρος  του Σωματείου Εργαζομένων στόν ΕΣΔΚΝΑ κ. Γιώργος Χάρδας.
12/11/2009

ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ

Ο κ. Χάρδας είναι αποκαλυπτικός: «Υπάρχουν δήμοι στο λεκανοπέδιο, μέλη ή μη του Συνδέσμου, οι οποίοι ζητούν κάθε εβδομάδα εντολές μεταφοράς, να μεταφέρουν δηλαδή χωρίς να πληρώνουν, τα σκουπίδια στον ΧΥΤΑ με ιδιωτικά φορτηγά, γιατί δεν επαρκεί ο εξοπλισμός τους. Πολλοί επικαλούνται και το γεγονός ότι είναι μακριά από τη χωματερή. Με αυτές τις εντολές, λοιπόν, καταλήγουν να έρχονται και σκουπίδια άλλων περιοχών, γιατί οι ιδιώτες κοιτάζουν το εύκολο κέρδος και διακινείται μαύρο χρήμα. Μας κατηγορούν ότι συμβάλλουμε και εμείς σε αυτή την κατάσταση αλλά πως είναι δυνατόν οι εργαζόμενοι να διαχωρίσουν το σκουπίδι της Πελοποννήσου από το σκουπίδι της Αθήνας; Έχει την ίδια μυρωδιά, την ίδια υφή, την ίδια μορφή».

Οι εργαζόμενοι προτείνουν να υποχρεωθούν όλοι οι Δήμοι με δικά τους απορριμματοφόρα ή δικό τους εξοπλισμό, να μεταφέρουν τα απορρίμματά τους στο ΧΥΤΑ. Επίσης, ζητούν τα ανοιχτά φορτηγά των Δήμων, να μην μπορούν να εισέλθουν, αν δεν έχουν παραστατικό από που φόρτωσε και υπογραφή από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο. «Αν υπήρχαν υπογραφές, στο συγκεκριμένο περιστατικό θα ξέραμε από που φόρτωσε ο οδηγός του φορτηγού και ποιος τον έστειλε. Γιατί δεν μπορεί κανένας να θεωρεί τους εργαζόμενους στη χωματερή, πολίτες δεύτερης κατηγορίας, στέλνοντας τα τοξικά του» τονίζει ο αντιπρόεδρος Νίκος Χρήστου.

Υπό το πρίσμα αυτό, το ερώτημα που προκύπτει είναι που πήγαν τα απορρίμματα των 2500 χιλιάδων ανεξέλεγκτων χωματερών, που υποστήριζε η προηγούμενη κυβέρνηση, ότι κατάφερε να κλείσει. Ο κ. Χάρδας επισημαίνει ότι κανείς δεν ενδιαφέρθηκε για το που πήγαν αυτά τα σκουπίδια και ξεκαθαρίζει ότι εφόσον δεν έγινε η απαραίτητη προεργασία για χώρους υποδοχής που δεν θα μόλυναν το περιβάλλον και αυτά τα σκουπίδια ήρθαν στην Αττική!.


Σύλλογος οικισμού σέσι Γραμματικού προς σύλλογο εργαζομένων στόν ΕΣΔΚΝΑ.




Δέν έχουν απαντήσει , μέχρι σήμερα:
  • Ο Νομαρχης Ανατολικής Αττικής κ. Λεωνίδας Κουρής.
  • Ο Νομαρχιακός Σύμβουλος κ. Θανάσης Μπαλλής.
  • Ο δήμαρχος Κερατέας κ. Σταύρος Ιατρού.
  • Τό σωματείο εργαζομένων στον ΕΣΔΚΝΑ.