Ξανά στο ΣτΕ η νομιμότητα του ΧΥΤΑ Γραμματικού

Αντί να σταματήσει τα έργα στο ΧΥΤΑ Γραμματικού, που η τελική έκθεση της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών 
 
Περιβάλλοντος τονίζει ότι γίνονται κατά παράβαση της νομοθεσίας αλλά και των κριτηρίων χωροθέτησης, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης παραπέμπει στην ατέρμονη διαδικασία των προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας. "Η τελική έκβαση της υπόθεσης αφορά τις δικαστικές αρχές, από τις οποίες περιμένουμε την απάντηση", είπε χαρακτηριστικά.

Όμως την ίδια ώρα, όπως τόνισε χθες στη Βουλή ο Γιώργος Πάντζας, με το νομοσχέδιο για τα υδατορέματα που συζητείται στη Βουλή "μεθοδεύεται η άρση των εμποδίων" που έχουν τεθεί από την έκθεση της ΕΥΕΠ. "Νομοθετείτε για άλλη μία φορά υπέρ των εργολάβων, προκειμένου να γίνει το έργο", τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας ότι με το νομοσχέδιο "διαγράφετε τα μικρά υδατορέματα".

Ο Γ. Μανιάτης σημείωσε ότι το νομοσχέδιο ήταν 10 μήνες σε διαβούλευση, χωρίς να έχει εγερθεί ένσταση, υποστήριξε ότι "δεν είχε σχέση με τον ΧΥΤΑ Γραμματικού" και ανέφερε ότι έχει ζητήσει γνωμοδότηση από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων αν είναι χείμαρρος ή υδατόρεμα.

Όσον αφορά την έκθεση της ΕΥΕΠ, ο υπουργός Περιβάλλοντος επεχείρησε να την υποβαθμίσει, λέγοντας πως "τα πορίσματα αποτελούν τεχνικές εισηγήσεις", πως "οφείλουν να είναι αντικειμενικά, να βασίζονται σε τεχνικής φύσεως περιπτώσεις και να είναι βεβαιωμένες" και επεσήμανε ότι η αντικειμενικότητα πρέπει να διακρίνεται "ειδικά όπου υπάρχουν αντικρουόμενες επιστημονικές απόψεις και υπηρεσιακές εισηγήσεις".

Ο Γ. Μανιάτης υποστήριξε δε το έργο στο Γραμματικό ως "απολύτως συμβατό με την κοινοτική νομοθεσία" και πρόσθεσε ότι "όλες οι διοικητικές πράξεις, με προεξάρχουσα την περιβαλλοντική αδειοδότηση, εκτέθηκαν στα αρμόδια δικαστικά όργανα και μέχρι σήμερα υπάρχουν μόνο θετικές αποφάσεις του ΣτΕ".

Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΥΕΠ, "η χωροθέτηση δεν είναι σύννομη με την περιβαλλοντική νομοθεσία. Βασίστηκε σε μελέτες - μαϊμού", υπογράμμισε ο Γ. Πάντζας, ο οποίος τόνισε ότι ο περιφερειάρχης Γ. Σγουρός "παραπέμπεται για παράνομη χωροθέτηση".
 Η ΑΥΓΗ