.

Αρμοδιότητα της Β' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων είναι να προβάλει τα ευρήματα που έρχονται στο φως στις περιοχές ευθύνης της.

Πώς εξηγείται η κραυγαλέα αδιαφορία της κεντρικής και τοπικής εξουσίας προς την κομποστοποίηση και ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή;
Πρόκειται για μια λύση σχετικά φθηνή, που δεν έχει μεγάλο περιθώριο κέρδους για τους εργολάβους των σκουπιδιών και στηρίζεται στη συμμετοχή του κόσμου.

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Ελλάδα του 2010:«Εάν κλείσουν οι χωματερές που θα πάνε τα σκουπίδια;»



200.000 ευρώ τη μέρα “καμπάνα” στην Ιταλία! Σε εμάς;

Ενώ η δυσοσμία στην πρωτεύουσα γίνεται αφόρητη και οι κάδοι απορριμμάτων έχουν ξεχειλίσει, από την απομάκρυνση 100 συμβασιούχων στον ΧΥΤΑ της Φυλής, η κατάσταση με τα απορρίμματα κυρίως στην Αττική και την Πελοπόννησο παραμένει αθεράπευτη.
Η πρόσφατη δεύτερη προσφυγή της Κομισιόν εναντίον της Ιταλίας για δύο ενεργούς χωματερές και η πρόταση για βαριά καμπάνα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις: 200.000 ευρώ κάθε μέρα μέχρι να συμμορφωθεί και 21.400 ευρώ για το διάστημα από την πρώτη καταδίκη έως την δεύτερη.
Ήδη η Ελλάδα έχει στα χέρια της την δεύτερη προειδοποιητική επιστολή που εστάλη πριν από ένα μήνα από τις Βρυξέλλες για την μη συμμόρφωση με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του 2005, ωστόσο η κατάσταση δύσκολα μπορεί να ανατραπεί και επιτείνεται από τις καθυστερήσεις που δημιουργεί ο Καλλικράτης.
Ο αρμόδιος φορέας για τα σκουπίδια της Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) τελεί υπό διάλυση και η διάδοχη κατάσταση με τους περιφερειακούς συνδέσμους δεν θα είναι έτοιμη πριν το τέλος του α΄ εξαμήνου με το αισιόδοξο σενάριο.
Το σοβαρότερο πρόβλημα στην μη εξεύρεση λύσης, σύμφωνα με στελέχη του ΥΠΕΚΑ είναι ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για να διοχετευτούν τα απορρίμματα και αναφέρουν ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την Περιφέρεια της Πελοποννήσου που δεν έχει ούτε ένα ΧΥΤΑ.
«Εάν κλείσουν οι χωματερές που θα πάνε τα σκουπίδια;» αναρωτιούνται και δεν κρύβουν τους φόβους τους ότι η υπόθεση της Ιταλίας έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με την Ελλάδα και δεν αποκλείουν να υπάρξει και δεύτερη προσφυγή εναντίον της χώρας μας, με ανάλογο τίμημα καθώς όπως λένε «η Επιτροπή δεν εξετάζει πόσες χωματερές έχει κάθε χώρα ανοικτές αλλά την παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας».
Μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου η Ελλάδα καλείται να απαντήσει στο πρόσφατο ραβασάκι της Κομισιόν και να παρουσιάσει την τρέχουσα κατάσταση με τους ΧΑΔΑ που μόνο ενθαρρυντική δεν είναι, παρά το γεγονός ότι έχουν κλείσει την τελευταία διετία πάνω από 3.000 χωματερές.
Πρόσφατα η διυπουργική επιτροπή υπό τον κ. Θεόδωρο Πάγκαλο ασχολήθηκε και πάλι με το άλυτο πρόβλημα των τριτοκοσμικών χωματερών, χωρίς όμως να διαφαίνεται στον ορίζοντα κάποια μαγική λύση για την εξαφάνισή τους. Υπολογίζεται ότι σε όλη τη χώρα επισήμως ανοικτές παραμένουν περίπου 250-300 χωματερές.

Βρήκαν αρχαία στον Γραμματικό

Την ίδια στιγμή με εξαίρεση τον ΧΥΤΑ στο Γραμματικό που οι εργασίες προχωρούν έστω και μετ΄εμποδίων, ο περιφερειακός σχεδιασμός με την κατασκευή των εργοστασίων ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων εξακολουθεί να βρίσκεται στα χαρτιά.
Μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι έχει κατασκευαστεί περίπου το 40% του έργου, που προχωρεί με ρυθμούς χελώνας κυρίως λόγω των καθυστερήσεων στις απαλλοτριώσεις για την κατασκευή του ΧΥΤΑ και του οδικού δικτύου. Στις δυσκολίες προστέθηκαν και τα πρόσφατα αρχαιολογικά ευρήματα που με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού θα πρέπει να μεταφερθούν χειρονακτικά (!) σε κοντέινερ για να απομακρυνθούν από την περιοχή.
Πληροφορίες από επιχειρηματικούς κύκλους αναφέρουν ότι υπάρχουν σκέψεις στην κυβέρνηση για ταχύτερη προώθηση με ένταξη στις διαδικασίες του fast truck της μονάδας στην Φυλή αλλά στο υπουργείο Περιβάλλοντος δηλώνουν άγνοια.
Τονίζουν μάλιστα ότι σε σχέση με τα έργα σε Κερατέα και Γραμματικό που υπάρχουν εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι, η Φυλή βρίσκεται πίσω και προσθέτουν ότι στην ανοικτή πρόσκληση που τρέχει το ΥΠΕΚΑ εδώ και δύο μήνες για την αποκατάσταση ΧΑΔΑ μέχρι πρόσφατα είχε υποβληθεί μόνο μία αίτηση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου