.

Αρμοδιότητα της Β' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων είναι να προβάλει τα ευρήματα που έρχονται στο φως στις περιοχές ευθύνης της.

Πώς εξηγείται η κραυγαλέα αδιαφορία της κεντρικής και τοπικής εξουσίας προς την κομποστοποίηση και ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή;
Πρόκειται για μια λύση σχετικά φθηνή, που δεν έχει μεγάλο περιθώριο κέρδους για τους εργολάβους των σκουπιδιών και στηρίζεται στη συμμετοχή του κόσμου.

Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

«Φαρ Ουέστ» η Κερατέα από την επέμβαση των MAT στον ΧΥΤΑ




protothema

Εικόνες «Φάρ Ουέστ» θυμίζει από τα ξημερώματα του Σαββάτου η περιοχή της Κερατέας, μετά την αιφνιδιαστική επέμβαση των ΜΑΤ στο χώρο που έχει χωροθετηθεί για την κατασκευή του ΧΥΤΑ.
Περίπου 20 διμοιρίες της αστυνομίας, παρουσία εισαγγελέα, βρίσκονται παραταγμένες στην Κερατέα από το πρωί. Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και το ψύχος, οι κάτοικοι βρίσκονται εκεί με τα όπλα στα χέρια και αντιστέκονται στην κατασκευή του ΧΥΤΑ.
Η κινητοποίηση ξεκίνησε στις 3 τα ξημερώματα, όταν τρία μηχανήματα του εργολάβου εισέβαλαν στο χώρο που είναι να κατασκευαστεί ο νέος ΧΥΤΑ, προκαλώντας, όπως ήταν αναμενόμενο, τις οξύτατες αντιδράσεις της απελθούσας και νυν δημοτικής αρχής, αλλά και των κατοίκων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην περιοχή μαίνεται πυρκαγιά σε τέσσερα μέτωπα, την οποία εικάζεται ότι έβαλαν κάτοικοι, για να εμποδίσουν τις εργασίες, ενώ υπήρξαν διαπραγματεύσεις με τον εισαγγελέα, ώστε τα έργα να μην ξεκινήσουν το Σάββατο, μέχρι να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα της τοπικής κοινωνίας.
Ωστόσο, παρά την επιμονή να απομακρυνθούν τα ΜΑΤ, αποφασίστηκε να παραμείνουν, για να αποφευχθούν φαινόμενα βανδαλισμών στα μηχανήματα.
Η υπόθεση του ΧΥΤΑ στην Κερατέα σέρνεται από το 2005 και, παρά τις προσπάθειες να ξεκινήσουν τα έργα πριν το καλοκαίρι, λόγω της προεκλογικής περιόδου, αδράνησαν, με κίνδυνο να χαθεί η χρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής.
Με τη σημερινή (Σάββατο) επέμβαση δείχνει ότι ελήφθη η πολιτική απόφαση το έργο να γίνει, καθώς η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να δώσει λύσεις στον τομέα των απορριμμάτων, υπό τον ορατό κίνδυνο να πέσουν μεγάλες «ευρω-καμπάνες».
Για την υλοποίησή του σχεδίου υπήρχε συνεννόηση την τελευταία εβδομάδα μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούση και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι για το σχέδιο είναι ενημερωμένος και ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος.
Σύμφωνα με τα επιχειρήματα της τοπικής κοινωνίας, ο χώρος στον οποίο έχει σχεδιαστεί να εγκατασταθεί ο ΧΥΤΑ, είναι Α' Ζώνη Προστασίας του Αρχαιολογικού χώρου Ομβριοκάστρου, είναι χαρακτηρισμένος ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και ανήκει στους ιστορικούς αρχαιολογικούς τόπους της Λαυρεωτικής.
Ο Δήμος Κερατέας, ο οποίος έχει πρωτοστατήσει στις κινητοποιήσεις για τον ΧΥΤΑ, ετοιμάζεται τη Δευτέρα να καταθέσει αίτηση αναστολής εκτέλεσης εργασιών, υποστηρίζοντας ότι στην περιοχή δεν έχουν συντελεστεί οι απαλλοτριώσεις και ούτε έχει γίνει η προαπαιτούμενη αρχαιολογική έρευνα. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω και όλα δείχνουν ότι, έστω και μετ’ εμποδίων, η Αττική θα αποκτήσει τον τρίτο ΧΥΤΑ (μετά τη Φυλή και το Γραμματικό, που επίσης κατασκευάζονται) που προέβλεπε ο περιφερειακός σχεδιασμός για τα σκουπίδια της Αττικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου