.

Αρμοδιότητα της Β' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων είναι να προβάλει τα ευρήματα που έρχονται στο φως στις περιοχές ευθύνης της.

Πώς εξηγείται η κραυγαλέα αδιαφορία της κεντρικής και τοπικής εξουσίας προς την κομποστοποίηση και ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή;
Πρόκειται για μια λύση σχετικά φθηνή, που δεν έχει μεγάλο περιθώριο κέρδους για τους εργολάβους των σκουπιδιών και στηρίζεται στη συμμετοχή του κόσμου.

Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Η κυβέρνηση και συγκεκριμένα συμφέροντα αντιτίθενται και εμποδίζουν την προώθηση μαζικών προγραμμάτων μείωσης, επαναχρησιμοποίησης, διαχωρισμού και ανακύκλωσης των απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή.

ΣΥΡΙΖΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ Ν. ΧΟΥΝΤΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΕ-ΟΤΑ

ΠΑΡΑΝΟΜΗ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

Συνάντηση είχε σήμερα το πρωί ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής με το προεδρείο της ΠΟΕ-ΟΤΑ με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής Θέμη Μπαλασόπουλο.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε το συνολικό πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ελλάδα, το θέμα των εργοστασίων δήθεν ανακύκλωσης που προωθούνται σε "συνεργασία" με το ιδιωτικό κεφάλαιο και ιδιαίτερα η προγραμματική σύμβαση για τα 4 εργοστάσια στην Αττική, που επιθυμεί εσπευσμένα να υπογράψει η κυβέρνηση.
Στη συνάντηση εκτιμήθηκε ότι η κυβέρνηση και συγκεκριμένα συμφέροντα αντιτίθενται και εμποδίζουν: Πρώτον, την προώθηση μαζικών προγραμμάτων μείωσης, επαναχρησιμοποίησης, διαχωρισμού και ανακύκλωσης των απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή και σε συνεργασία με τους δήμους, όπως ισχύει στις πιο προηγμένες οικολογικά χώρες της Ε.Ε.. Δεύτερον, ότι σε μια εποχή ακραίας λιτότητας, προωθείται η κατασκευή πολλών δεκάδων ΧΥΤΑ/Υ, οι περισσότεροι των οποίων είναι άχρηστοι και που είναι μια τεχνολογία που αποσύρεται σε όλη την Ευρώπη. Τρίτον, ότι θα υπάρξει επιβάρυνση των πολιτών για πολλά χρόνια με κόστος διαχείρισης απορριμμάτων πολλαπλάσιο του σημερινού και Τέταρτον, ότι θα υπάρξει περαιτέρω επιβάρυνση του περιβάλλοντος, αφού τα υποτιθέμενα εργοστάσια ανακύκλωσης και οι συγκεκριμένοι τρόποι διαχείρισης τους παράγουν "αχρείαστα και άχρηστα" υποπροϊόντα.
Αποφασίστηκε, επίσης, να υπάρξει συντονισμός των ενεργειών τους τόσο στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όσο και σε εθνικό επίπεδο. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής κατέθεσε ήδη ερώτηση προς την Κομισιόν, με την οποία καταγγέλλεται ότι η "σύμβαση παραχώρησης" των εργοστασίων ανακύκλωσης είναι φωτογραφική και παράνομη αφού η δημοπράτησή τους γίνεται και για τα 4 εργοστάσια μαζί και όχι ξεχωριστά, όπως επιβάλλει η κοινοτική νομοθεσία.
Στη συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης το στέλεχος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Παπαδιγενόπουλος, ο Αντιπρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Χαρίσης Γιώργος, τα μέλη του Προεδρείου της ΠΟΕ-ΟΤΑ Καραγιαννάκης Θωμάς και Μπιζάς Θωμάς και ο Πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της ΕΣΔΚΝΑ Χάρδας Γιώργος.

30.12.2010 Το Γραφείο Τύπου

Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΧΥΤΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΑΤΕΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ !

ΜΟΛΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΘΗΚΑΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΛΑΥΡΙΟΥ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΥ ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ 29/12/2010 , ΔΙΚΑΙΩΣΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ ΣΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ , ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΧΥΤΑ . ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΧΥΤΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΑΤΕΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ! ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΣΕ ΝΕΩΤΕΡΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΑΣ .

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Ο συνδυασμός βιολογική ξήρανση και καύση του SRF είναι ότι πιο ακριβό υπάρχει σαν τεχνολογία στον πλανήτη. Τα κέρδη θα είναι μεγάλα μόνο για λίγους.

«Αντί να πάμε σε μια λύση που ταιριάζει στην Ελλάδα, ιδιαίτερα λόγω της οικονομικής κρίσης, επιλέξαμε τις πιο ακριβές τεχνολογίες. Ο συνδυασμός βιολογική ξήρανση και καύση του SRF είναι ότι πιο ακριβό υπάρχει σαν τεχνολογία στον πλανήτη. Τα κέρδη θα είναι μεγάλα μόνο για λίγους. Αυτοί που προτείνουν τον περιφερειακό σχεδιασμό δεν λένε πόσο θα κοστίσει.

 Ούτε το υπουργείο μιλάει. Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα καραμπινάτο σκάνδαλο γιατί πάνε μάλιστα να τα προκηρύξουν όλα μαζί ώστε να τα πάρει ο ένας και μοναδικός που θα μπορεί. Πρέπει να τοποθετηθεί η πολιτική ηγεσία. Γιατί δεν είναι ο ΕΣΔΚΝΑ που κινεί τα πράγματα. Είναι η πολιτική ηγεσία. Κι αυτή τη στιγμή όλοι σφυρίζουν αδιάφορα» επισημαίνει στο tvxs ο πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης.
Κυρκίτσος , πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης.

Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει με ρυθμούς κατεπείγοντος και “fasttrack” διαδικασίες να «ξεκαθαρίσει» οριστικά το τοπίο υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων και επιλογών στη διαχείριση των απορριμμάτων.

ΣΥΝ-ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ

26/12/2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Να σταματήσουν οι εκβιαστικές διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων

Η δυναμική κινητοποίηση εργαζομένων και φορέων την περασμένη Πέμπτη 23/12 απέτρεψε τη συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΣΔΚΝΑ που, υλοποιώντας άνωθεν εντολές, θα «αποφάσιζε» την εκχώρηση ολόκληρου του τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων σε συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα. Η κυβέρνηση και ορισμένοι παράγοντες της αυτοδιοίκησης συνεχίζουν όμως να επιδιώκουν να… «τελειώσουν αυτή τη δουλειά» μέσα στο 2010!...

Συγκαλούν ξανά τον ΕΣΔΚΝΑ αύριο, Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου, μήπως και καταφέρουν να εκβιάσουν τη λήψη αυτών των καταστροφικών αποφάσεων πριν την εγκατάσταση των νεοεκλεγμένων περιφερειακών οργάνων που θα είναι υπεύθυνα από 1/1/2011 για τα απορρίμματα. Σαν Ανοιχτή Πόλη, μαζί με άλλους φορείς και εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, καλούμε ξανά σε κινητοποίηση (στις 12.30 πμ στο "ATHENS IMPERIAL"- πλ. Καραϊσκάκη Μεταξουργείο), για να διαμαρτυρηθούμε και να αποτρέψουμε αυτές τις αυταρχικές διαδικασίες.

Σήμερα εξελίσσεται μια μεθοδευμένη και εκβιαστική διαδικασία ώστε να ιδιωτικοποιηθεί συνολικά η διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων, που περιλαμβάνει και τις εξελίξεις στο μέτωπο της επέκτασης και κατασκευής νέων «χώρων υγειονομικής ταφής» απορριμμάτων (τομέας που ήδη λυμαίνονται οι «εθνικοί εργολάβοι») αλλά και την έναρξη εφαρμογής του Καλλικράτη και τις απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων από τις δημοτικές υπηρεσίες καθαριότητας.

Η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει με ρυθμούς κατεπείγοντος και “fasttrack” διαδικασίες να «ξεκαθαρίσει» οριστικά το τοπίο υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων και επιλογών στη διαχείριση των απορριμμάτων. Έτσι εξηγείται και η άγρια καταστολή στην Κερατέα, έτσι εξηγούνται οι δικομματικοί ψευτοκαβγάδες για τον ποιος (Κακλαμάνης ή Ραγκούσης) έχει την ευθύνη για τη σημερινή διάλυση της καθαριότητας στην πόλη.

Σύμφωνα με το μοντέλο που επιχειρούν να επιβάλλουν άρον-άρον, η αυτοδιοίκηση θα κρατήσει βασικά το ρόλο του εισπράκτορα των πολλαπλάσιων από σήμερα δημοτικών τελών που θα παραδίνει στους ιδιώτες. Θα αναλάβει κυρίως τα βάρη της διαδικασίας, δηλ. την αποκομιδή, και θα δεσμεύεται από λεόντειες συμβάσεις ώστε να εγγυάται διαχρονικά την ύπαρξη άφθονου σύμμικτου σκουπιδιού. Συνεπώς η ανακύκλωση στην πηγή και η κομποστοποίηση θα πάνε πολύ πίσω, καθώς δεν… βοηθάνε στο να τροφοδοτούνται με επεξεργασμένα καύσιμα τα επικίνδυνα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας από απορρίμματα.

Πρόκειται συνολικά για καταστροφικούς, οικονομικά και περιβαλλοντικά, σχεδιασμούς, που στο πλαίσιο της «κρίσης» και του Μνημονίου, επιχειρείται να επιβληθούν βίαια. Καλούμε τους σώφρονες παράγοντες της αυτοδιοίκησης, τα σωματεία των εργαζομένων στους ΟΤΑ, τους κοινωνικούς φορείς να ακυρώσουν αυτά τα σχέδια και να ξεκινήσει ένας διάλογος ώστε άμεσα να προχωρήσουν θετικές λύσεις με επίκεντρο την προστασία του περιβάλλοντος, τη διατήρηση του αυτοδιοικητικού χαρακτήρα και την κοινωνική συμμετοχή στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Το γραφείο Τύπου

Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

Ν.Χουντης: Mε την αποκάλυψη που γίνεται από τα έγγραφα της Κομισιόν και της ΡΑΕ καταρρέει όλος ο σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων της κυβέρνησης και των εργολάβων.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 • Στον αέρα ο σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων της κυβέρνησης που στήνει με ιδιώτες (ΣΔΙΤ ), εργοστασία μηχανικής διαλογής απορριμμάτων σε όλη την Ελλάδα.

• Ξοδεύονται δισεκατομμύρια σε επενδύσεις που ήδη είναι παράνομες με βάση την Κοινοτική αλλά και την Ελληνική Νομοθεσία

• Απάντηση της Κομισιόν στον Ν. Χουντή



Βόμβα στη σχεδιαζόμενη πολιτική της κυβέρνησης για την διαχείριση απορριμμάτων, βάζει η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή σχετικά με την καταλληλότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τα εργοστάσια μηχανικής ανακύκλωσης που σχεδιάζεται να φυτευτούν σε όλη την Ελλάδα σε συνεργασία με ιδιώτες.

Στην ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Ν. Χουντής, είχε βασισθεί στα έγγραφα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας - ΡΑΕ (0-41789 και απόφαση 1317/2010), που δίνουμε σήμερα στη δημοσιότητα, και με βάση τα οποία η ΡΑΕ έκρινε ότι το υλικό που παράγεται από τα εργοστάσια μηχανικής ανακύκλωσης είναι ακατάλληλο για καύση και προς τον νόμο 3468/2006. Πιο συγκεκριμένα η ΡΑΕ τονίζει ότι το καύσιμο «πρέπει να προέρχεται από 100% βιιοαποικοδομήσιμο κλάσμα αστικών απορριμμάτων» κάτι τι οποίο είναι αδύνατο να επιτευχθεί με τα εργοστάσια μηχανικής ανακύκλωσης , αφού « η βιομάζα που προέρχεται από τα αστικά απορρίμματα –από τη φύση της– είναι συμμεμειγμένη με άλλα υλικά, εκ των οποίων ο διαχωρισμός της δεν είναι εφικτός. Ως εκ τούτου, οι μονάδες που χρησιμοποιούν αποκλειστικά και μόνον αστικά απορρίμματα, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αναπόφευκτα κάνουν χρήση τόσο «βιοαποικοδομήσιμου κλάσματος», δηλαδή βιομάζας, όσο και «μη βιοαποικοδομήσιμου προϊόντος».

Στην άποψη αυτή της ΡΑΕ συμφωνεί απολύτως ο αρμόδιος Επίτροπος για την Ενέργεια κ. Oettinger, ο οποίος απαντώντας στον Ν. Χουντή τονίζει ότι με βάσει και την Κοινοτική νομοθεσία «ως βιομάζα (που μόνο αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ενέργειας) θεωρείται μόνο το βιοαποικοδομήσιμο κλάσμα των αποβλήτων». Ο Επίτροπος για να μην αφήσει καμία αμφιβολία ότι κάθε άλλη ερμηνεία θα βρει μπροστά του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τονίζει: «Γι'αυτό, στο δεσμευτικό πρότυπο του εθνικού σχεδίου δράσης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που έπρεπε να υποβληθεί από κάθε κράτος μέλος στις 30 Ιουνίου του τρέχοντος έτους, η Επιτροπή απαιτούσε από τα κράτη μέλη να διευκρινίσουν την ποσότητα του βιοδιασπώμενου κλάσματος των αστικών στερεών αποβλήτων και των βιομηχανικών αποβλήτων, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για ενεργειακούς σκοπούς το 2015 και το 2020, καθώς τη μέθοδο υπολογισμού του εν λόγω ποσοστού. Τα ως άνω ερωτήματα πρέπει να έχουν απαντηθεί σε όλα τα σχέδια που υποβάλλονται στην Επιτροπή»

Με αφορμή τα παραπάνω, ο Ν. Χουντής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο όσον αφορά την διαχείριση των απορριμμάτων όλης της Ελλάδας. Μετά από τις καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου η Ελλάδα υποχρεώνεται και σωστά, να καταργήσει τις χιλιάδες παράνομες χωματερές που βρίσκονται διασπαρμένες σε όλη την Ελλάδα και προσβάλουν την υγεία το περιβάλλον και τον πολιτισμό μας. Ενώ η Ελλάδα, θα έπρεπε να επωφεληθεί από τις εμπειρίες των άλλων χωρών της ΕΕ και να υιοθετήσει τις καλύτερες δυνατές και πιο σύγχρονες τεχνολογίες διαχείρισης απορριμμάτων, επιλέγει την μέθοδο των ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ που εγκαταλείπεται πια σε όλη την Ευρώπη και για την οποία η ίδια η Κομισιόν μου έχει απαντήσει ότι αποτελεί «την έσχατη και πλέον ακατάλληλη λύση για τη διαχείριση των αποβλήτων». Από αυτή και μόνο την άποψη είναι απολύτως δικαιολογημένες οι διαμαρτυρίες και η αντίδραση των κατοίκων στην Κερατέα, στο Γραμματικό, στην Λευκίμη και σε πολλά άλλα μέρη.

Δεν φτάνει όμως αυτό, η κυβέρνηση αιχμάλωτη εργολαβικών συμφερόντων προωθεί τη μεγάλη μπίζνα, που ξεκινάει από το αξίωμα ότι οι Έλληνες είναι καθυστερημένος λαός, αφού δεν μπορεί να πράξει αυτό που οι άλλοι Ευρωπαίοι πράττουν εδώ και δεκαετίες: σε συνεργασία με τους δήμους, να προχωρήσει σε μαζικά προγράμματα μείωσης, επαναχρησιμοποίησης, διαχωρισμού και ανακύκλωσης των απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή, Και αφού δεν μπορεί… αναλαμβάνει ο ιδιωτικός τομέας ΣΔΙΤ να δημιουργήσει Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης (ΕΜΑΚ) και εργοστάσια βιοξήρανσης δίπλα στους ΧΥΤΑ. Εργοστάσια που το ιδιωτικό κεφάλαιο θα διαχειρίζεται.

Σήμερα με την αποκάλυψη που γίνεται από τα έγγραφα της Κομισιόν και της ΡΑΕ καταρρέει όλος ο σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων της κυβέρνησης και των εργολάβων και οδηγούμαστε: α) να επενδύουμε σήμερα, σε μια εποχή ακραίας λιτότητας, στην κατασκευή εκατοντάδων ΧΥΤΑ/Υ. Μια τεχνολογία που αποσύρεται στην υπόλοιπη Ευρώπη. β) να επιβαρύνουμε τους πολίτες με κόστος διαχείρισης απορριμμάτων τριπλάσιο από το σημερινό (42 ευρώ ο τόνος) χωρίς μάλιστα να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. γ) να επιβαρύνουμε το περιβάλλον παράγοντας υποπροϊόν που όχι μόνο δεν θα είναι κατάλληλο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (επιστολή ΡΑΕ), αλλά θα παράγει επικίνδυνους ρύπους κατά την επεξεργασία του, αλλά και μεθανίου στη βέβαιη περίπτωση ταφής του (όπως γίνεται σήμερα με το προϊών που παράγεται στο ΕΜΑΚ και στη βιοξήρανση Φυλής). δ) Είναι μαθηματικά βέβαιο δε πως η διαδικασία αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα την ρύπανση του περιβάλλοντος και την επιβολή νέων προστίμων για την παραβίαση της Κοινοτικής νομοθεσίας!!!

Καλούμε την κυβέρνηση να πάψει να πολιτεύεται με βάση τα συμφέροντα συγκεκριμένων επιχειρηματικών κύκλων και να αναλάβει τις ευθύνες της. Η εμμονή της κυβέρνησης σε αυτή την πολιτική εξηγείται μόνο από το γεγονός ότι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών στην Ελλάδα έχει αποδειχθεί ότι δεν μπορεί να «συλλάβει» τα διαπλεκόμενα συμφέροντα!»

 
Το γραφείο Τύπου 21/12/2010

Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Απάντηση Κομισιόν στον Ν. Χουντή


Κοινοβουλευτικές ερωτήσεις

Απάντηση του κ. Oettinger εξ ονόματος της Επιτροπής
Η οδηγία 2009/28/ΕΚ(1) σχετικά με την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές τάσσει συνολικό δεσμευτικό στόχο 20 % για το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην τελική ακαθάριστη κατανάλωση ενέργειας μέχρι το 2020. Σύμφωνα με το άρθρο 2 εδάφιο ε), ως «βιομάζα» νοείται το βιοαποικοδομήσιμο κλάσμα προϊόντων, αποβλήτων και καταλοίπων βιολογικής προέλευσης από τη γεωργία (συμπεριλαμβανομένων των φυτικών και ζωικών ουσιών), τη δασοκομία και τους συναφείς κλάδους, συμπεριλαμβανομένης της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, καθώς και το βιοαποικοδομήσιμο κλάσμα των βιομηχανικών αποβλήτων και οικιακών απορριμμάτων. Ως εκ τούτου, ως βιομάζα θεωρείται μόνο το βιοαποικοδομήσιμο κλάσμα των αποβλήτων, και μόνο αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στον στόχο του 20 %. Γι'αυτό, στο δεσμευτικό πρότυπο του εθνικού σχεδίου δράσης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας(2), που έπρεπε να υποβληθεί από κάθε κράτος μέλος στις 30 Ιουνίου του τρέχοντος έτους, η Επιτροπή απαιτούσε από τα κράτη μέλη να διευκρινίσουν την ποσότητα του βιοδιασπώμενου κλάσματος των αστικών στερεών αποβλήτων και των βιομηχανικών αποβλήτων, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για ενεργειακούς σκοπούς το 2015 και το 2020, καθώς τη μέθοδο υπολογισμού του εν λόγω ποσοστού. Τα ως άνω ερωτήματα πρέπει να έχουν απαντηθεί σε όλα τα σχέδια που υποβάλλονται στην Επιτροπή(3).

Όσον αφορά την αποτέφρωση αποβλήτων, η εφαρμογή της οδηγίας για την αποτέφρωση των αποβλήτων(4) αφορά ορισμένο είδος αποβλήτων (στα οποία συμπεριλαμβάνεται η ιλύς καθαρισμού λυμάτων). Σύμφωνα με το ενωσιακό δίκαιο, όλα τα απόβλητα υπόκεινται στη γενική νομοθεσία περί αποβλήτων, και ιδίως στην οδηγία πλαίσιο για τα απόβλητα(5), μολονότι δε μπορούν να εξαιρεθούν από τους αυστηρούς κανόνες της οδηγίας για την αποτέφρωση των αποβλήτων, πρέπει να αντιμετωπίζονται πάντοτε κατά τρόπο που να προστατεύονται η ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, όπως προβλέπει η προαναφερόμενη οδηγία πλαίσιο.



(1)

Οδηγία 2009/28/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Απριλίου 2009, σχετικά με την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και την τροποποίηση και τη συνακόλουθη κατάργηση των οδηγιών 2001/77/ΕΚ και 2003/30/ΕΚ, ΕΕ L 140 της 5.6.2009.

(2)

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32009D0548:EN:NOT

(3)

Όλα τα υποβληθέντα σχέδια διατίθενται στον ιστότοπο της Επιτροπής:

http://ec.europa.eu/energy/renewables/transparency_platform/action_plan_en.htm

(4)

Οδηγία 2000/76/ΕΚ.

(5)

Οδηγία 2006/12/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 5ης Απριλίου 2006, περί των στερεών αποβλήτων.





Κάτι «βρομάει» από τη Φυλή ώς την Κερατέα



Με τη διενέργεια δημόσιου διεθνή διαγωνισμού και για τα τέσσερα έργα μαζί, προβάδισμα θα έχουν οι μεγαλοεργολάβοι, καταγγέλλουν συνδικαλιστικοί φορείς




 
 
 

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Στον αέρα ο κυβερνητικός σχεδιασμός - Απάντηση Κομισιόν στον Ν. Χουντή


Βόμβα στη σχεδιαζόμενη πολιτική της κυβέρνησης για τη διαχείριση απορριμμάτων, βάζει η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή σχετικά με την καταλληλότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τα εργοστάσια μηχανικής ανακύκλωσης που σχεδιάζεται να φυτευτούν σε όλη την Ελλάδα σε συνεργασία με ιδιώτες.
Όπως αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ, στην ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Ν. Χουντής, είχε βασισθεί στα έγγραφα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας - ΡΑΕ (0-41789 και απόφαση 1317/2010), που δίνονται σήμερα στη δημοσιότητα, και με βάση τα οποία η ΡΑΕ έκρινε ότι το υλικό που παράγεται από τα εργοστάσια μηχανικής ανακύκλωσης είναι ακατάλληλο για καύση και προς τον νόμο 3468/2006.
Πιο συγκεκριμένα η ΡΑΕ τονίζει ότι το καύσιμο «πρέπει να προέρχεται από 100% βιοαποικοδομήσιμο κλάσμα αστικών απορριμμάτων» κάτι τι οποίο είναι αδύνατο να επιτευχθεί με τα εργοστάσια μηχανικής ανακύκλωσης, αφού «η βιομάζα που προέρχεται από τα αστικά απορρίμματα –από τη φύση της– είναι συμμεμειγμένη με άλλα υλικά, εκ των οποίων ο διαχωρισμός της δεν είναι εφικτός. Ως εκ τούτου, οι μονάδες που χρησιμοποιούν αποκλειστικά και μόνον αστικά απορρίμματα, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αναπόφευκτα κάνουν χρήση τόσο «βιοαποικοδομήσιμου κλάσματος», δηλαδή βιομάζας, όσο και «μη βιοαποικοδομήσιμου προϊόντος».

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Ένταση επικρατεί αυτή τη στιγμή στο Γραμματικό.

Ένταση επικρατεί αυτή τη στιγμή στο Γραμματικό. Περίπου 100 κάτοικοι της περιοχής έχουν αποκλείσει τον δρόμο που οδηγεί προς τον ΧΥΤΑ , στο κιόσκι  Επί τόπου βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΧΥΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΡΑΤΕΑ

Κυριακή 19/12/2010 ώρα 17:50


Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΧΥΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΡΑΤΕΑ

Η κατάσταση έκρυθμη .Το σκηνικό θυμίζει κάτι από την κόλαση του Δάντη. Από την μια μεριά το φοβερό , δολοφονικό και ψυχρό πρόσωπο της εξουσίας και από την άλλη οι φιλήσυχοι κάτοικοι της Κερατέας από όλες τις ηλικίες.

Η ατμόσφαιρα αποπνικτική από τα εκατοντάδες χημικά. Τα βλέμματα των κάτοικων δείχνουν την αποφασιστικότητα για την συνέχιση του αγώνα και την δικαίωση τους , γιατί ξέρουν και έχουν κατανοήσει ότι αυτό που γίνεται είναι παράλογο και σκανδαλώδες , όπως και στο Γραμματικό και δεν προτίθενται να υποστείλουν την σημαία του αγώνα τους.

Πληροφορίες , συγκεκριμένες και έγκυρες , αναφέρουν ότι στο Λαύριο έχει ήδη συγκροτηθεί επιτροπή αγώνα , ψήφισμα της οποίας και διαβάσαμε. Επίσης συγκροτείται επιτροπή αγώνα στον Κουβαρά και στο Μαρκόπουλο.

Χθες συνελήφθηκαν άλλοι δυο κάτοικοι αναίτια για εκφοβισμό των υπολοίπων. Αύριο στις 11:00 δικάζονται στην Ευελπιδων οι επτά πρώτοι συλληφθέντες από την Πέμπτη 16/12/2010.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι παρά την έκρυθμη κατάσταση απουσιάζουν τα ΜΜΕ , όπως επίσης Δήμαρχοι και Σύμβουλοι.

Η Επιτροπή Αγώνα Γραμματικού κατά των ΧΥΤΑ θα συνεχίσει να υποστηρίζει τον δίκαιο αγώνα.




Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Η βία συγκαλύπτεται μόνο με ψέματα και τα ψέματα συντηρούνται μόνο με τη βία.

«Αγώνα να διαφυλάξουμε την περιοχή μας. Αγώνα να διαφυλάξουμε τη νομιμότητα αυτού του κράτους που παραπαίει. Αγώνα, αν μη τι άλλο, η Δικαιοσύνη να είναι ανεξάρτητη από τις κυβερνητικές επιλογές και επιταγές. Αγώνα για να σταματήσει αυτή η επαίσχυντη, η αποτροπιαστική βιαιότητα που έχουμε ζήσει τις τελευταίες μέρες. Αγώνα να πάψει επιτέλους αυτό το αίσθημα προδοσίας που έχουμε όλοι μας και ειδικά οι νεότεροι άνθρωποι».



Αι γενέαι πάσαι στη μάχη της Κερατέας


Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
enet.gr 17/12/2010

Αλήθεια, έχετε ακούσει ποτέ παπά να «ευλογεί» βόμβες μολότοφ; Τις νοικοκυρές να μαγειρεύουν, να συγκεντρώνουν τα τρόφιμα και να τα στέλνουν στο... μέτωπο. Οι πατεράδες, οι παππούδες, οι θείοι, οι μεσήλικοι γενικότερα βρίσκονται στα μετόπισθεν. Ζεσταίνονται στις φωτιές και περιμένουν με αγωνία νέα από τα παιδιά τους, τα ανίψια και τα εγγόνια που έχουν πάει στην πρώτη γραμμή.

Οι νέοι πολεμάνε, οι ηλικιωμένοι διηγούνται. Υποδέχονται όμως τα παιδιά τους με αίματα παντού. Προσπαθούν να τα συνεφέρουν με δάκρυα στα μάτια, αλλά χρειάζεται και αυτοί να τρέξουν. Οι δυνάμεις της αστυνομίας προπορεύονται. Υποστηρίζονται επίσης από θωρακισμένο όχημα εκτόξευσης νερού με πίεση, που έκανε... ποδαρικό τώρα στην Κερατέα αλλά είχε να κυκλοφορήσει σε ελληνικούς δρόμους από τη χούντα.



«Και να φανταστείς πως σήμερα είναι ήσυχα», λέει κάτοικος της περιοχής δίπλα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο που έχει στηθεί στα οδοφράγματα. «Σε όλη την Ευρώπη το θέμα των απορριμμάτων έχει λυθεί και εγώ έφτασα 57 ετών για να μάθω να φτιάχνω βόμβες μολότοφ». Η Αλκηστις Πόγκα είναι κάτοικος Κερατέας, σχεδόν 20 χρόνων και φοιτήτρια Νομικής. Μιλάει για τους λόγους που νομιμοποιούν των αγώνα τους. Τα κριτήρια εξαίρεσης, τα ΦΕΚ και τον αρχαιολογικό χώρο, αλλά και το 2013 που οι ΧΥΤΑ σε ολόκληρη την Ευρώπη θα κηρυχθούν παράνομοι και θα υπάρχουν πρόστιμα. Ομως αυτό που την πονάει είναι άλλο. Τα χέρια της σφίγγουν. Στα μάτια της μια ιδέα βούρκωμα. Μιλάει για τον αγώνα τους.



«Αγώνα να διαφυλάξουμε την περιοχή μας. Αγώνα να διαφυλάξουμε τη νομιμότητα αυτού του κράτους που παραπαίει. Αγώνα, αν μη τι άλλο, η Δικαιοσύνη να είναι ανεξάρτητη από τις κυβερνητικές επιλογές και επιταγές. Αγώνα για να σταματήσει αυτή η επαίσχυντη, η αποτροπιαστική βιαιότητα που έχουμε ζήσει τις τελευταίες μέρες. Αγώνα να πάψει επιτέλους αυτό το αίσθημα προδοσίας που έχουμε όλοι μας και ειδικά οι νεότεροι άνθρωποι. Η προδοσία από ένα κράτος που όχι απλά δεν προωθεί την ανάπτυξη αλλά δημιουργεί τέτοιες εστίες αποτρόπαιης βίας και προκλητικής παρανομίας και μάλιστα κινεί όλο τον μηχανισμό προς τέτοια κατεύθυνση. Ισως είναι μια προσπάθεια να πιστέψουμε ξανά σε πράγματα. Οτι μπορούν να λειτουργούν, όχι ιδανικά, αλλά αν μη τι άλλο όπως πρέπει, με βάση τον νόμο. Αυτό για μένα είναι αυτό που μας προσβάλλει και μας θίγει. Δεν προβάλλονται νόμιμα και δίκαια τα αιτήματά μας, τα οποία όμως βασίζονται στους ίδιους τους νόμους που έχει φτιάξει το κράτος για να μας προστατεύει».



Από τους αιθέρες όπου αναχαίτιζε Τούρκους, ο Ιωάννης Αργύρης, εν αποστρατεία πιλότος στην Πολεμική Αεροπορία, λέει: «Μου σηκώνεται η τρίχα, ειλικρινά. Γιατί 15 χρόνια αναχαίτιζα τους Τούρκους και δεν πίστευα ποτέ ότι θα ερχόταν η στιγμή να αναχαιτίσω την ίδια μου την κυβέρνηση. Μεγαλύτερη ντροπή δεν έχω νιώσει». Μιλάει για τον Θόδωρο Πάγκαλο, ο οποίος ψηφίζεται στην περιοχή και «επιμένει και λέει στείλτε τα ΜΑΤ. Ανακηρύξαμε, το Δημοτικό Συμβούλιο και η Συντονιστική Επιτροπή, persona non grata τον κ. Πάγκαλο. Ανεπιθύμητο δηλαδή. Στον ίδιο του τον τόπο να μην μπορεί να έρθει». Συνεχίζοντας, λέει: «Ντροπή και για τον Παπουτσή που σαν πρόεδρος της ΕΦΕΕ είχε χτυπηθεί από την ΕΣΑ και τώρα στέλνει τα ΜΑΤ να χτυπάνε τον απλό τον κόσμο. Ντροπή του. Ορκιστήκαμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας καθαρή την περιοχή. Σκεφτόμαστε να ετοιμάσουμε τις διαθήκες μας. Μέχρι και φυλακή είμαστε προετοιμασμένοι να πάμε».



Ο Σταύρος Ρόζης, πολιτικός μηχανικός και κάτοικος Κερατέας, λέει πως με το που παρέλαβε το ΥΠΕΧΩΔΕ ο Γιώργος Σουφλιάς κατάργησε τον τότε νόμο περί μελετών της Βάσως Παπανδρέου που μέσα σε αυτό τον νόμο είχε μπει με τροπολογία το 2003 η κατασκευή ΧΥΤΑ στην Κερατέα. Ενώ κατάργησε όλα τα άρθρα του νόμου, άφησε την τροπολογία ζωντανή. «Εχουν γίνει μεθοδεύσεις από την πολιτική ηγεσία με σκοπό όχι να λύσουν το πρόβλημα, αλλά να το κρατήσουν ζωντανό υπέρ των συμφερόντων κάποιων. Ο κόσμος έχει αγανακτήσει. Αυτοί που πτώχευσαν την Ελλάδα, πτώχευσαν τα ασφαλιστικά ταμεία, διέλυσαν την παιδεία και έφεραν την χώρα στο σημείο να κυβερνιέται από κομισάριους της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Ο κόσμος δεν τους έχει πλέον εμπιστοσύνη. Οτι αυτοί θα μπορούσαν και θα μπορέσουν να λύσουν αυτό το πρόβλημα».



Ο παπα-Ντίνος, ιερέας στην Κερατέα για περισσότερο από 40 χρόνια, λέει πως «εδώ είμαστε όλοι αδέρφια και αγωνιζόμαστε όλοι μαζί. Αδέρφια, ξαδέρφια, θείοι. Αμα μου πειράξεις τον αδελφό, τον γιο, θα πάρω την καραμπίνα και θα γίνω Παπαφλέσσας της εποχής. Ηρθαμε εδώ να υπερασπίσουμε τον χώρο αυτό. Είναι λάθος να γίνουμε χαβούζα. Ο νόμος είναι με το μέρος μας. Τι θέλουν υπουργοί και πρωθυπουργοί σε ξένα χώματα που δεν έχουν πατήσει ποτέ». Τέλος, στέλνει και «χαιρετίσματα» στον κ. Παπουτσή «που εύχομαι να μην τον ξαναδώ βουλευτή». *

Τρία επιχειρήματα, τρία ψέματα

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Ελλάδα «τα σκουπίδια σου»!!!!!!!


Τα γιατί; Τα πως; Και η σημασία τους για όλους μας

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΟΓΛΟΥ ΙΤΑΠ

Με τα στερεά απόβλητα κάθε είδους ,στην Ελλάδα, υπάρχει πρόβλημα και μάλιστα σοβαρό. Γιατί παράγονται ανεξέλεγκτα αλλά και γιατί «Τα ανακατεύουν» όταν τα μαζεύουν, μέσα στην ίδια την «πηγή μαζικής δημιουργία τους».Ακόμη τα «ανακατεύουν»όταν τα μαζεύουν ανεξέλεγκτα από τις διάφορες πηγές εμφάνισης τους, στους αστικούς και λοιπούς χώρους, των δήμων τις Ελλάδας.
Έτσι η «σκόπιμα ασκούμενη»στους δήμους, μέθοδος συλλογής, φτάνει και δημιουργεί στους τόπους«Μεικτά επιμολυσμένα με επικίνδυνα στερεά απόβλητα», τα οποία μετά, δεν μπορείς να τα κάνεις, με ασφάλεια σχεδόν τίποτα.
Και αυτό γίνεται καθημερινά. Έτσι τα συλλεγόμενα μεικτά-επιμολυσμένα επικίνδυνα στερεά ,(που πονηρά τα ονοματίζουν« σύμμικτα σκουπίδια») μπορούν και «πνίγουν», στην κυριολεξία τους τόπους. Μπορούν ακόμα και τρώνε τόπους και ζωές!!.Και ακριβώς, γιατί μαζεύονται χωρίς έλεγχο, ξανά γίνονται (μέσα στις βαρέλες συλλογής τους και τους χώρους τελικής απόρριψης τους) «Ανάμεικτα με ειδικά-επικίνδυνα απόβλητα».Τότε: Δεν τα θέλει κανένας συλλογέας-δήμαρχος «στην αυλή του»!!!. Οπότε μόνιμα «παζαρεύουν» και βρίσκουν τρόπους για το «πώς;; θα τα ξεφορτώνονται» πληρώνοντας όσο-όσο!!.
Έτσι φτάνουμε συνεχώς να είμαστε «θεατές του ίδιου παράλογου έργου». Τα συλλεγόμενη στερεά απόβλητα, γίνονται μόνιμα, αντικείμενο παράνομης και παράλογης εκμετάλλευσης, «από τους επιτήδειους απασχολούμενους με το είδος» διότι τα λεφτά είναι πολλά. Στους Ελλαδικούς τόπους, το πρόβλημα συνεχίζει χρόνια να σέρνεται, χωρίς λύση και παραμένει «ανοιχτή πληγή»γιατί: η Τοπική, Περιφερειακή και Κεντρική εξουσία, δεν θέλει, και τελικά δεν δίνει «μια ολοκληρωμένη ασφαλή λύση» με δυνατότητα εφαρμογής τις, στην καθημερινή πράξη.
Και δεν το κάνει και «αρκείται να τα ψηλαφίζει» γιατί «καθείς βολεύεται και κονομά» τα δικά του, από το σημερινό, λειτουργούμενο, παράνομο και «τρελό οικονομικά», σύστημα συλλογής των στερεών αποβλήτων από σπίτια, εργαστήρια, βιοτεχνίες, βιομηχανίες, νοσοκομεία, στρατόπεδα, στάδια, λιμάνια, εμπορικές εγκαταστάσεις κ.λ.π. κ.λ.π.. Επιπλέον, όλοι μαζί, αυτοί που αρκούνται να μαλάσουν τα συλλεγόμενα, υπερασπίζονται τα συμφέροντα των τοπικών ρυπαντών, «παραγωγών των σκουπιδιών». Όλοι αυτοί , δήμαρχοι και ιδιώτες, μαζεύοντας ανεξέλεγκτα, «υιοθετούν» τα έξοδα των ρυπαντών και τους επιτρέπουν «να εξωτερικεύουν» από την τσέπη τους, το κόστος των καμωμάτων τους. Έτσι, το περνούν, άκριτα και χωρίς κουβέντα, σαν «συνολικό κόστος συλλεγμένων» τοπικών στερεών αποβλήτων, στο επόμενο στάδιο διαχείρισης, το οποίο όμως καλύπτεται οικονομικά από την τσέπη των πολιτών-δημοτών τους. Ξοδεύοντας ασύδοτα τα συνεχώς αυξανόμενα « τέλη καθαριότητας και τους φόρους»!!
Και τα λεφτά είναι πολλά!!Τα χρόνια περνούν, η ζημιά συσσωρεύεται, και παρά το ότι: Τρώνε τεράστια ποσά χρημάτων του κόσμου, αφήνουν να σέρνεται το θέμα με ψευδό- λύσεις, για την παραπέρα τύχη και διαχείριση «των μιγμάτων επικινδύνων στερεών απόβλητων» που παράγονται στους τόπους τους. Ταλαιπωρούν ανθρώπους και τόπους. Διότι αποσιωπούν την αλήθεια και κοροϊδεύουν. Το δυστύχημα είναι το ότι: Οι εξουσίες μας, «δεν ακούνε και δεν καταλαβαίνουν» τίποτα!!!. Δεν θέλουν να ανοίξουν ούτε την «προοπτική» λύσεων.
Ακόμη και τα όσα, από εδώ και πέρα, «μελετούνται να γίνουν», από πλευράς κεντρικού κράτους και περιφερειακής και τοπικής «καλλικράτειας» διοίκησης, είναι και επικίνδυνα και ζημιάρικα και παράνομα και πανάκριβα. Είναι αδιέξοδα.
Η ανάλυση των επεξεργασιών για το θέμα αυτό, εύκολα αποκαλύπτει ότι: Ξανά-προγραμματίζεται να τρώγονται, με άχρηστες υπεργολαβίες τα δημοτικά τέλη καθαριότητας. Τα σπαταλούν αγκαλιά με «ιδιωτικούς ομίλους», σε μια «παρασιτική», αδιέξοδη, δήθεν «επιχειρησιακή δραστηριοποίηση,» με «τα σκουπίδια» των «δήμων», «που άπλα και συνεχώς θα τα μαλάσουν» ενώ θα συνεχίσουν να μαζεύονται με την ιδία λογική και σύστημα.. Αυτοί πάντα: Αρκούνται μόνο, να «τα μαζεύουν», να «τα κουβαλούν»,να τα φορτώνουν και να τα ξεφορτώνουν, να «τα αραδιάζουν προσωρινά», να «τα ξαναφορτώνουν», να «τα στεγνώνουν» κ.ο.κ. Και τέλος, όταν φτάνουν το θέμα στο αμήν και εξαντλούν τα λεφτά και την υπομονή του κόσμου, Τότε κατεβάζουν «σαν ενιαία γραμμή», μόνο μια εκβιαστική πρόταση:
Δώστε μας και νέους χώρους να τα θάβουμε γιατί αλλιώς θα τα βάλουμε να τα καίμε (και η θερμική ξήρανση το ίδιο αποτέλεσμα υπηρετεί) . «Άσπρος σκύλος-Μαύρος σκύλος»,δεν τους νοιάζει. Μόνο έτσι θα τα εξαφανίζουν!! Και θα μας τα δίνουν οι πονηροί, να αναπνέουμε τα συστατικά τους, έναντι φυσικά αδρού αντιτίμου!!!!.
Εκείνο που διατηρείται ακέραιο και απείραχτο πάλι, είναι το αυθαίρετο δικαίωμα, των «ρυπαντών, μαζικών παραγωγών τους», να τα παράγουν και ανενόχλητα!!! Είναι τόσο μεγάλη η επιρροή τους, αλλά και το πολιτικό θράσος των διαχειριστών «του συστήματος τις συλλογής τους», που τώρα πια ,φτάνουν να δακτυλοδεικτούν σαν αποκλειστικό «ρυπαντή –παραγωγό» στερεών αποβλήτων, «την νοικοκυρά και την κουζίνα της». Φορτώνουν εκείνη πλέον, με νέα αυξημένα τέλη καθαριότητας και αποκλειστικές ευθύνες και «περιβαλλοντικές ενοχές» γιατί λένε δεν καταφέρνει να πετυχαίνει εκείνη, 100% «διαχωρισμό στην πηγή τους» και εννοούν την «μεγάλη ένοχη», την κουζίνα της.
Είναι τα ίδια σενάρια που παίζονται χρόνια τώρα. Για να τρώνε λεφτά ,οι διαφημιστές, με την διάδοση «τις Ιδέας τις ανακύκλωσης» στις νοικοκυρές ,τα παιδιά, τους προσκόπους, «για το κουτάκι και το χαρτάκι» και να αφήνουν ανενόχλητους «τους μαζικούς παραγωγούς» να τα βγάζουν, με τους τόνους, σαν μη-ανακυκλώσιμα σκουπίδια!! Στο παρόν σύστημα μέσα, όλοι τους, ένα πράγμα φροντίζουν, να διασφαλίζεται: Να παράγονται ελεύθερα και ανενόχλητα, μαζικά, με «τον σχεδιασμό παραγομένων προϊόντων μέσα στην «πραγματική πηγή δημιουργία τους», το εργοστάσιο και «τις επιλογές εισαγομένων προϊόντων στην αγορά», με όποιο τρόπο συμφέρει και βολεύει τον ρυπαντή, μαζικό παραγωγό-εισαγωγέα τους, για να οικονομά αυτά που θέλει.
Διότι έτσι, Αυτοί οι ρυπαντές, μπορούν και «εξωτερικεύουν» το κόστος«διαχείρισης» των καμωμάτων τους!! Φεύγουν από την τσέπη τους, τα κόστη αυτά των «ειδικών αποβλήτων» και φορτώνονται στις «τσέπες του κόσμου» των τόπων.
Όλοι νοιάζονται, δήθεν για τα «σκουπίδια» Αλλά από την αυθαίρετη συλλογή τους και πέρα .Έτσι όλοι«σκίζονται να εξυπηρετήσουν το σύμπτωμα και όχι την αιτία δημιουργίας του».Οπότε «δουλειά και εισόδημα» δεν θα τους λείψει!!!
Τα «σκουπίδια» ανακατεύονται, με τα επικίνδυνα γιατί « τα μαζεύουν» αδιάκριτα και ανεξέλεγκτα.« Τα αναμειγνύουν» στο φορτηγό τις συλλογής. Τα «ανώνυμο-ποιούν». Χάνεται η πραγματική «πηγή» δημιουργίας τους!!.Οπότε από εκεί και πέρα, «άλλοι πληρώνουν» για ότι και αν τα κάνουν.
Και δεν είναι μόνο τα αδίκως χρεωμένα δημοτικά τέλη, στα νοικοκυριά!. Τους χρεώνουν πολλαπλά το «ίδιο σκουπίδι». Το πρώτο πληρώνει: Όταν αγοράζει η νοικοκυρά ένα προϊόν, και προ-πληρώνει «το τέλος συλλογής και εξουδετέρωσης» του «σκουπιδιού ,που τις «περνάνε στα χέρια» μαζί με το προϊόν!,(είτε το θέλει είτε δεν το θέλει!!).
Μαζί ξανά-πληρώνει, σπαταλώντας τα λεφτά των φόρων της, με τα έξοδα δημιουργίας «χωματερών» για να τα θάβουν. Και για τρίτη φορά ξανά –πληρώνει και τα μεγάλα έξοδα, με υποβάθμιση τις ποιότητας ζωής, στους τόπους της, όταν ξαφνικά και χωρίς να ρωτηθεί, στήνουν μια χωματερή, ένα πρωί , στα καλά καθούμενα, πλάι στο σπίτι της, διότι λέει: Είναι εθνική Ανάγκη!!!!.
.Έτσι το θέμα. «Στερεά απόβλητα» στους τόπους , έχει μπλέξει με κυκλώματα, με τοπικές πολιτικές σκοπιμότητες, με τοπική «κρυφό-επιδότηση» του ρυπαντή «μαζικού παραγώγου τους». Ντύνεται με μια «ψευδό-επιχειρηματική» δραστηριότητα με τα σκουπίδια, η οποία το μόνο που καταφέρνει είναι να ροκανίζει το μέγιστο ποσοστό των δημοσίων χρημάτων, μόνον για το πρώτο στάδιο φροντίδας, «την ανεξέλεγκτη συλλογής τους στους τόπους».
Το όλο κρατικό σύστημα: Θέλει να συνεχίσει να πορεύεται, αφήνοντας την δημιουργία των στερεών αποβλήτων, ασύδοτη και ανεξέλεγκτη στις πραγματικές πηγές δημιουργίας τους. Και από εκεί και πέρα, βάζουν αυτοί την «τρελή τέχνη» τους στην συνέχιση του αυθαίρετου –ανεξέλεγκτου τοπικού μαζέματος. Και «γαία πυρή μιχθειτω». Μεθοδεύουν να κάνουν: Ότι το πιο ακριβό. Ότι πιο Τεχνικά «τρελό και παράλογο»,θα ακούσουν και τους βολεύει. Αρκεί να βγουν χοντρές εργολαβίες, ώστε να βγάζουν και αυτοί, το διάφορο τους!!!. Το πρόβλημα αυτό, είναι τόσο κρίσιμο και ποσοτικά καθοριστικό, για ορισμένους δήμους που φιλοξενούν πολλά εργοστάσια και εμπορικές δραστηριότητες, που γίνεται τελικά: Στους «κοινούς τόπους απόθεσης και ταφής»’ όλων των συλλεγόμενων ,σε όλους τους δήμους, κοινό πρόβλημα ποιότητας και σύνθεσης των συλλεγόμενων για ταφή «σκουπιδιών»
Και επειδή: Άπαντες, που «μαζεύουν σκουπίδια» στους τόπους, γνωρίζουν πολύ καλά τι μαζεύουν ,κανένας από αυτούς, μετά, δεν τα θέλει στην αυλή του!! στον δήμο του.!!!!!
Όλοι κανονίζουν έναντι αδρού τιμήματος να τα ξεφορτώνονται. Δεν τους νοιάζει πως!! Αρκεί να τα ξεφορτώνονται εκείνοι, καθημερινά!!. Θάβοντας τα « στην αυλή» του ποιο ενδοτικού γείτονα δημάρχου!!!!.
Κάθε τόσο το θέμα ξεσπά «σαν κρίση σκουπιδιών», με διάφορες κυβερνήσεις!! Στο τέλος όμως: Όλα κανονίζονται να γίνονται, κατά «πάγιο τρόπο»(μέσω πεπαλαιωμένων τρόπων περιφερειακών σχεδιασμών) με τέτοιο αντιπαραγωγικό-παράλογο τρόπο, ώστε ,να συνεχίζεται να εξυπηρετούνται σημαντικά ατομικά και ιδιωτικά συμφέροντα των «Ρυπαντών και Σια Α.Ε», ενώ «το κοινό συμφέρον» του κόσμου πνίγεται.
Και Αν, το κακό σταμάταγε στην «διασπάθιση του κοινού χρήματος» θα μπορούσε να πει κάποιος ότι: Τουλάχιστον πρόκειται μόνο για καταχραστές!
Αμ έλα που!! αυτοί πλέον ,με τις μεθοδεύσεις και τις πρακτικές, που υλοποιούν «με τα στερεά απόβλητα που δέχονται να μαζεύουν» έχουν φτάσει να τρώνε και ζωές!!, και να καταστρέφουν την δημόσια υγεία!!!!!! .
Άρα: Παραγωγική, νόμιμη ,κερδοφόρα Λύση για τα οικιακά σκουπίδια υπάρχει. Αλλά, δεν την αφήνουν να εφαρμοστεί και δεν την εφαρμόζουν.
Αυτοί που κρατούν το θέμα στον «στραβό δρόμο»τις ανεξέλεγκτης συλλογής, τόσα χρόνια, είναι αυτοί οι ίδιοι που προκαλούν «την αδιέξοδη τελική τύχη» των στερεών αποβλήτων με το «να θάβουν ότι συλλέγουν». Είναι αυτοί οι ίδιοι, που βλάπτουν το κοινό συμφέρον, και είναι οι ίδιοι που αποκομίζουν ιδιοτελή κέρδη με τους δολοφονικούς τρόπους διαχείρισης των συλλεγόμενων τους. Να η ρίζα ,η μήτρα των προβλημάτων μας.

Ελλιπώς πληροφορημένος ο Τομέας Πράσινων Πολιτικών και Οικολογίας της Δ.Α ...



Με δύο γραμμές για τον ΧΥΤΑ της Κερατέας η Δημοκρατική Αριστερά



www.avgi.gr
Ημερομηνία δημοσίευσης: 15/12/2010

Με δύο γραμμές εμφανίζεται η Δημοκρατική Αριστερά στο θέμα των ΧΥΤΑ και των επεισοδίων μεταξύ των ΜΑΤ και των κατοίκων της Κερατέας. Από την μία το Γραφείο Αν. Αττικής της Δ.Α. στηρίζει απόλυτα τους κατοίκους στη θέση τους ότι η χωροθέτηση του ΧΥΤΑ της Κερατέας είναι παράνομη, από την άλλη ο Τομέας Πράσινων Πολιτικών και Οικολογίας της Δημοκρατικής Αριστεράς παίρνει αποστάσεις ζητώντας να συνυπολογιστούν οι ανάγκες όλων των κατοίκων του Λεκανοπεδίου και να τηρηθούν όλα τα περιβαλλοντικά προαπαιτούμενα στην κατασκευή του ΧΥΤΑ. Να σημειωθεί ότι ο απερχόμενος δήμαρχος Κερατέας Στ. Ιατρού που ηγείται των κινητοποιήσεων των κατοίκων είναι μέλος της Δ.Α.
Το Γραφείο Αν. Αττικής της Δημοκρατικής Αριστεράς καταγγέλλει στην ανακοίνωσή του "την εισβολή των ΜΑΤ στον αρχαιολογικό χώρο Οβριόκαστρου Κερατέας της Ανατολικής Αττικής με αυταρχικό τρόπο και με ευθύνη της κυβέρνησης, με σκοπό να εγκατασταθεί το εργοτάξιο για την κατασκευή ΧΥΤΑ". Το Γραφείο τονίζει ότι "η δημιουργία της χωματερής στο Οβριόκαστρο Κερατέας απέχει πολύ από το να είναι σύννομη" κι υπενθυμίζει ότι ο χώρος είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός, κηρυγμένος ως «ιδιαίτερου φυσικού κάλλους», ενώ δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες απαλλοτριώσεις στους ιδιώτες ιδιοκτήτες.
Απ' την άλλη, ο Τομέας Πράσινων Πολιτικών και Οικολογίας της Δ.Α. χαρακτηρίζει την κατασκευή ΧΥΤΑ στην Κερατέα "δύσκολη, αλλά αναγκαία λύση" κι αφού καταδικάσει "τα απαράδεκτα επεισόδια και την πρωτοφανή βία των αστυνομικών δυνάμεων", καταγγέλλει τις κυβερνήσεις "που χρόνια τώρα κάνουν τα στραβά μάτια -για προφανείς μικροπολιτικούς και όχι μόνο λόγους- και κωλυσιεργούν εγκληματικά, με αποτέλεσμα να μην έχει δοθεί ακόμη λύση στο πελώριο και τόσο απειλητικό για τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον και την αειφορία ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική". Ο Τομέας δείχνει κατανόηση για τους "ελλιπώς πληροφορημένους" κατοίκους της Κερατέας, αλλά τονίζει ότι "όλοι οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να κατανοήσουν ότι το θέμα αφορά τα εκατομμύρια των κατοίκων όλης της Αττικής κι ότι παράλληλα θα πρέπει να ληφθούν όλες οι απαραίτητες προφυλάξεις και να τηρηθούν αυστηρά οι επιστημονικές προδιαγραφές στην κατασκευή του έργου".

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Μοναδικός στόχος είναι να καρπωθούν συγκεκριμένοι κατασκευαστές τη χρηματοδότηση και οι ΧΥΤΑ να μη λειτουργήσουν ποτέ;

Οσον αφορά το θέμα της απώλειας της Ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, η ΕΕ από το 2008 έχει ήδη σταματήσει τη χρηματοδότηση νέων ΧΥΤΑ, ενώ από το 2010 απαιτεί την παύση λειτουργίας των ΧΥΤΑ, διαφορετικά επιβάλλει τέλη απόρριψης. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, αυτά ανέρχονται ήδη στα 80-100 ευρώ/τόνο.

Άρα, η χρηματοδότηση που "κινδυνεύει να χαθεί", θα επιστραφεί σύντομα στην ΕΕ και με το παραπάνω, με τη μορφή προστίμων!
Εκτός και αν οι δύο ΧΥΤΑ λειτουργήσουν για λίγους μήνες μόνο και μετά κλείσουν - αλλά τότε, προς τι όλη η φασαρία; Έχουν άδικο μετά οι κάτοικοι να υποψιάζονται ότι, μοναδικός στόχος είναι να καρπωθούν συγκεκριμένοι κατασκευαστές τη χρηματοδότηση και οι ΧΥΤΑ να μη λειτουργήσουν ποτέ; Αλλά η καταστροφή θα έχει ήδη γίνει...

Αρχαία στον ΧΥΤΑ Γραμματικού

real.gr

Σε νέες περιπέτειες φαίνεται να μπλέκει ο υπό κατασκευή Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στο Γραμματικό, μετά την ανακάλυψη αρχαιοτήτων που χρονολογούνται από το 3.000 π.Χ. μέχρι και τα ύστερα βυζαντινά χρόνια.
Το υπουργείο Πολιτισμού έχει ήδη εκδώσει απόφαση για την «αποδόμηση των αρχαιοτήτων», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο κείμενο που φέρει την υπογραφή του υπουργού Παύλου Γερουλάνου.
Επιπλέον, όπως επιβεβαιώνει ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής, Ηλίας Λιακόπουλος, οι ανασκαφές στον ΧΥΤΑ έχουν στοιχίσει μέχρι στιγμής 1,5 εκατ. ευρώ.
Η κοινότητα του Γραμματικού, από την πλευρά της, ετοιμάζεται να προσβάλει την υπουργική απόφαση, ζητώντας την ακύρωσή της από το Συμβούλιο της Επικρατείας, με βασικό νομικό επιχείρημα το γεγονός ότι η σημασία των αρχαιοτήτων δεν επιτρέπει την αποδόμηση και τη μετακίνησή τους.
Σε περίπτωση, βέβαια, που τα αρχαία δεν απομακρυνθούν, αυτό θα σημαίνει πως το έργο του νέου ΧΥΤΑ θα βρεθεί πραγματικά στον αέρα, όπως επίσης και ολόκληρος ο σχεδιασμός της πολιτείας για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής κατά τις επόμενες δεκαετίες.

Στο κεντρικό σημείο

Οι αρχαιότητες βρίσκονται στο σημείο που οι εργολάβοι αποκαλούν «μάτι του ΧΥΤΑ». Είναι ακριβώς η τοποθεσία όπου έχει σχεδιαστεί να καταλήξει το κεντρικό και βαθύτερο σημείο της κοιλότητας, η οποία θα γεμίσει με τα απορρίμματα της Αττικής.
Για να ολοκληρωθεί το έργο, οι εκσκαφές θα πρέπει να προχωρήσουν σε μεγαλύτερο βάθος από αυτό όπου βρέθηκαν τα αρχαία και στη συνέχεια ο χώρος να καλυφθεί από ειδικές μεμβράνες, ώστε τα στραγγίδια -τα υγρά που εκρέουν από τα σκουπίδια- να μην εισχωρούν στο έδαφος.
Με λίγα λόγια, είτε η κατασκευή του ΧΥΤΑ θα ματαιωθεί εντελώς, είτε η περιοχή όπου τα αρχαία βγήκαν στο φως θα καλυφθεί οριστικά από μεμβράνες, υποστρώματα και βέβαια χιλιάδες τόνους σκουπιδιών.
Εναλλακτική χάραξη του κυττάρου του ΧΥΤΑ φαντάζει απίθανη, καθώς η κατασκευή έχει ήδη ολοκληρωθεί σε ποσοστό που φτάνει το 40%.

Βυζαντινοί τάφοι

«Ο οικισμός που έχει ανακαλυφθεί χρονολογείται από τα προϊστορικά χρόνια, ανήκει στη λεγόμενη πρωτοελληνική περίοδο. Τα ευρήματα, ωστόσο, εκτείνονται χρονικά και σε άλλες ιστορικές περιόδους», δηλώνει στη Real planet η Ελένη Μπάνου, αναπληρώτρια προϊσταμένη της Β’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και τμηματάρχης αρχαιολογικών χώρων.
Οπως αναφέρεται και στο πρόσφατο πόρισμα που Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, οι αρχαιότητες του ΧΥΤΑ ανήκουν στην προϊστορική, ελληνιστική, υστεροκλασική και βυζαντινή περίοδο.
Η έκταση που καταλαμβάνουν οι αρχαιότητες αγγίζει το ενάμισι στρέμμα και, μεταξύ άλλων, έχουν ανακαλυφθεί μία λίθινη κατασκευή ελλειπτικού σχήματος προϊστορικών χρόνων, τοιχάρια που χρονολογούνται από την εποχή των ελληνιστικών χρόνων, οικοδομικά λείψανα κατοικίας βυζαντινών χρόνων, καθώς και αριθμός βυζαντινών τάφων.
«Αυτό που έχουμε βρει είναι ορισμένα υποστυλώματα τοίχων και ίχνη κατοικιών. Οι εργασίες μας θα συνεχιστούν σίγουρα και μέσα στο 2011», ανέφερε η Ελ. Μπάνου όσον αφορά τον τομέα των προϊστορικών αρχαιοτήτων.
Από την πλευρά τους, οι υπεύθυνοι της Α’ Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων δεν ήταν διαθέσιμοι για κάποιο σχόλιο, αναφορικά με τον ακριβή αριθμό των βυζαντινών τάφων που έχουν ανακαλυφθεί ή το περιεχόμενό τους, ευρήματα που φαίνεται να έχουν ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον.
Για τον Απόστολο Παπακωνσταντίνου, ακαδημαϊκό και δικηγόρο, τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι στιγμής είναι αρκετά ώστε να προσβληθεί η πρόσφατη υπουργική απόφαση περί αποδόμησης των αρχαιοτήτων.
«Η απόφαση αυτή είναι εντελώς αστήριχτη νομικά, καθώς αντίκειται στις διατάξεις του Συντάγματος περί προστασίας των αρχαιοτήτων αλλά και στις σχετικές διεθνείς συμβάσεις που απαγορεύουν κάθε είδους μετακίνηση σημαντικών αρχαιοτήτων», λέει ο Απ. Παπακωνσταντίνου, που έχει αναλάβει την εκπροσώπηση της κοινότητας Γραμματικού.
Η αίτηση ακύρωσης της υπουργικής απόφασης στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατατέθηκε την περασμένη Τρίτη.

«Πάγωσε» η κατασκευή και στην Κερατέα

Εκτός των ορίων του λειτουργεί εδώ και περισσότερο από τέσσερα χρόνια ο ΧΥΤΑ των Ανω Λιοσίων, ωστόσο η πολιτεία αδυνατεί να βρει μια λύση για τα σκουπίδια της Αττικής, είτε με την κατασκευή των ΧΥΤΑ, είτε προωθώντας έναν εναλλακτικό τρόπο διάθεσης των απορριμμάτων.
Η ολοκλήρωση του νέου ΧΥΤΑ στο Γραμματικό είναι κομβικής σημασίας για τη διαχείριση του περίπου 1,4 εκατομμυρίου που παράγεται καθημερινά από την περιφέρεια Αττικής.
«Είναι ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί το αίσχος που έχουμε αυτή τη στιγμή στα Ανω Λιόσια, αλλά και για να αποφύγουμε τα πρόστιμα που απειλεί να μας επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ενωση από το δεύτερο εξάμηνο του 2011», τονίζουν σύμβουλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Για τους λόγους αυτούς, η κυβέρνηση ούτε που συζητά το ενδεχόμενο να σταματήσει το έργο στο Γραμματικό. «Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση, ούτε βέβαια έχουμε εναλλακτικό σχέδιο», επισήμαναν οι αξιωματούχοι του ΥΠΕΚΑ.
Παρ’ όλα αυτά, η περίπτωση του ΧΥΤΑ Κερατέας, ο οποίος φαίνεται να έχει «παγώσει» οριστικά, δεν αποτελεί και το καλύτερο σημάδι για την εξέλιξη των έργων στο Γραμματικό.
Από το 2008, τα έργα στην Κερατέα μπλοκαρίστηκαν, επίσης λόγω ανακάλυψης αρχαιοτήτων, ενώ τον περασμένο Αύγουστο, η Ευρωπαϊκή Ενωση απέσυρε τη χρηματοδότησή της από το συγκεκριμένο έργο λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων που σημειώθηκαν.
Η χρηματοδότηση και για τους δύο ΧΥΤΑ έχει εγκριθεί από το 2004...

ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΟΝΤΗ



Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ανακοινώνουν ότι ξεκίνησαν το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010, οι εργασίες της κατασκευής του ΧΥΤΥ Κερατέας.

Το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ανακοινώνουν ότι ξεκίνησαν το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010, οι εργασίες της κατασκευής του ΧΥΤΥ Κερατέας, έργου που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με δημοπρατούσα αρχή την Περιφέρεια Αττικής. Με την έναρξη των εργασιών στην Κερατέα, ολοκληρώνεται το σημαντικότερο τμήμα του Περιφερειακού Σχεδιασμού Υγειονομικής Διαχείρισης στερεών αποβλήτων της Αττικής, που περιλαμβάνει εκτός των ΧΥΤΥ και τα εργοστάσια επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, τις μονάδες κομποστοποίησης οργανικών, τα κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμών υλικών και τους κεντρικούς και τοπικούς σταθμούς μεταφόρτωσης. Ταυτόχρονα συνεχίζονται απρόσκοπτα οι εργασίες κατασκευής του ΧΥΤΥ Γραμματικού, που ξεκίνησαν τον Νοέμβριο 2009, και θα ολοκληρωθούν πολύ σύντομα. Η υλοποίηση του συνόλου του Περιφερειακού Σχεδιασμού αποτελεί κρίσιμο ζήτημα επιβίωσης για το περιβάλλον, αλλά και την κοινωνία της Αττικής και η απόφαση της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα η δημοπράτηση των αντίστοιχων έργων. Τέλος σημειώνεται ότι δόθηκε εντολή σε όλους τους Γενικούς Γραμματείς των Περιφερειών, να επιβλέψουν την τήρηση της κείμενης νομοθεσίας για τον τερματισμό λειτουργίας από τους Δήμους όλων των παράνομων και ανεξέλεγκτων χωματερών που λειτουργούν ακόμη στο χώρο ευθύνης τους παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της κυβέρνησης, να εκπονηθούν ταχύτατα οι μελέτες για την αποκατάστασή τους, καθώς και να προχωρήσουν άμεσα όλα τα έργα διαχείρισης των απορριμμάτων. Συγκεκριμένα, δόθηκε εντολή μέχρι 31/12/2010 να τερματιστεί η λειτουργία 96 Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), 18 το πρώτο τρίμηνο του 2011 και 63 το πρώτο εξάμηνο του 2011. Ειδικά για την Περιφέρεια Πελοποννήσου δρομολογήθηκε ο τερματισμός λειτουργίας του συνόλου των 75 ΧΑΔΑ έως τον Σεπτέμβριο του 2011.

Βίαια επεισόδια στον Χ.Υ.Τ.Α. της Κερατέας



Πατηστε εδω

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=219509&cid=4

«Φαρ Ουέστ» η Κερατέα από την επέμβαση των MAT στον ΧΥΤΑ




protothema

Εικόνες «Φάρ Ουέστ» θυμίζει από τα ξημερώματα του Σαββάτου η περιοχή της Κερατέας, μετά την αιφνιδιαστική επέμβαση των ΜΑΤ στο χώρο που έχει χωροθετηθεί για την κατασκευή του ΧΥΤΑ.
Περίπου 20 διμοιρίες της αστυνομίας, παρουσία εισαγγελέα, βρίσκονται παραταγμένες στην Κερατέα από το πρωί. Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και το ψύχος, οι κάτοικοι βρίσκονται εκεί με τα όπλα στα χέρια και αντιστέκονται στην κατασκευή του ΧΥΤΑ.
Η κινητοποίηση ξεκίνησε στις 3 τα ξημερώματα, όταν τρία μηχανήματα του εργολάβου εισέβαλαν στο χώρο που είναι να κατασκευαστεί ο νέος ΧΥΤΑ, προκαλώντας, όπως ήταν αναμενόμενο, τις οξύτατες αντιδράσεις της απελθούσας και νυν δημοτικής αρχής, αλλά και των κατοίκων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην περιοχή μαίνεται πυρκαγιά σε τέσσερα μέτωπα, την οποία εικάζεται ότι έβαλαν κάτοικοι, για να εμποδίσουν τις εργασίες, ενώ υπήρξαν διαπραγματεύσεις με τον εισαγγελέα, ώστε τα έργα να μην ξεκινήσουν το Σάββατο, μέχρι να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα της τοπικής κοινωνίας.
Ωστόσο, παρά την επιμονή να απομακρυνθούν τα ΜΑΤ, αποφασίστηκε να παραμείνουν, για να αποφευχθούν φαινόμενα βανδαλισμών στα μηχανήματα.
Η υπόθεση του ΧΥΤΑ στην Κερατέα σέρνεται από το 2005 και, παρά τις προσπάθειες να ξεκινήσουν τα έργα πριν το καλοκαίρι, λόγω της προεκλογικής περιόδου, αδράνησαν, με κίνδυνο να χαθεί η χρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής.
Με τη σημερινή (Σάββατο) επέμβαση δείχνει ότι ελήφθη η πολιτική απόφαση το έργο να γίνει, καθώς η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να δώσει λύσεις στον τομέα των απορριμμάτων, υπό τον ορατό κίνδυνο να πέσουν μεγάλες «ευρω-καμπάνες».
Για την υλοποίησή του σχεδίου υπήρχε συνεννόηση την τελευταία εβδομάδα μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούση και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι για το σχέδιο είναι ενημερωμένος και ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος.
Σύμφωνα με τα επιχειρήματα της τοπικής κοινωνίας, ο χώρος στον οποίο έχει σχεδιαστεί να εγκατασταθεί ο ΧΥΤΑ, είναι Α' Ζώνη Προστασίας του Αρχαιολογικού χώρου Ομβριοκάστρου, είναι χαρακτηρισμένος ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και ανήκει στους ιστορικούς αρχαιολογικούς τόπους της Λαυρεωτικής.
Ο Δήμος Κερατέας, ο οποίος έχει πρωτοστατήσει στις κινητοποιήσεις για τον ΧΥΤΑ, ετοιμάζεται τη Δευτέρα να καταθέσει αίτηση αναστολής εκτέλεσης εργασιών, υποστηρίζοντας ότι στην περιοχή δεν έχουν συντελεστεί οι απαλλοτριώσεις και ούτε έχει γίνει η προαπαιτούμενη αρχαιολογική έρευνα. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω και όλα δείχνουν ότι, έστω και μετ’ εμποδίων, η Αττική θα αποκτήσει τον τρίτο ΧΥΤΑ (μετά τη Φυλή και το Γραμματικό, που επίσης κατασκευάζονται) που προέβλεπε ο περιφερειακός σχεδιασμός για τα σκουπίδια της Αττικής.

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Προσπαθούν να μη χάσουν το "πακέτο".

athens.indymedia.

Ετοιμασιες για εναρξη εργασιων

Υπαρχει πιεση απο την κατασκευαστικη για εναρξη των εργασιων κατασκευης ΧΥΤΑ στην Κερατεα, εντος δεκεμβριου. Ζητηθηκε απο τη νομαρχια αδεια και αυτη δοθηκε προς το παρον προφορικα.
Αναμενεται η εγγραφη εντολη εναρξης εργασιων, που σημαινει οτι τοτε θα ζητηθει η "προστασια" της αστυνομιας προς τον εργολαβο....
Συναγωγιστες της ευρυτερης περιοχης (και οχι μονο), χρειαζεται ετοιμοτητα για να αντιμετωπισουμε την ζημια που ετοιμαζονται να κανουν.....



Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΧΕΛΩΝΑ Ο ΧΥΤΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΟ ΠΑΚΟΕ



Από το 1993 το ΠΑΚΟΕ είχε επισημάνει την επικινδυνότητα του ΧΑΔΑ Ζακύνθου και την είχε καταγγείλει μετά από ερευνά που είχε πραγματοποιήσει, στο δήμαρχο και στο νομάρχη. Παράλληλα το 1996 επανερχόμενο στο πρόβλημα της επικινδυνότητας των στραγγισμάτων του ΧΑΔΑ, και μετά από δυο κρούσματα ηπατίτιδας κοντά στη χωματερή σε παιδία ηλικίας 15 ετών, είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα Ζακύνθου της οποίας η τύχη αγνοείται. Πέρασαν 16 χρόνια και το πρόβλημα παραμένει το ίδιο. Ο ΧΥΤΑ λειτουργεί χωρίς άδεια από το 2006, ενώ από το 1999 είχαν εντοπιστεί προβλήματα! Από την πιο πρόσφατη αυτοψία των υπηρεσιών της Νομαρχίας, τον Ιανουάριο του 2010, διαπιστώθηκε η τριτοκοσμική εικόνα που παρουσιάζει η χωματερή. Γίνεται διήθηση στραγγισμάτων από τα ανεπαρκώς καλυμμένα πρανή, τα οποία καταλήγουν σε φρεάτιο συλλογής. Σε περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων όμως το σύστημα δεν μπορεί να συγκρατήσει τον όγκο των στραγγισμάτων, με αποτέλεσμα αυτά να καταλήγουν σε ρέμα και στη συνέχεια στην προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή του κόλπου του Λαγανά. Η μαζική παρουσία γλάρων στην περιοχή μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στον πληθυσμό της θαλάσσιας χελώνας, ειδικά κατά την περίοδο εκκόλαψης, αφού ο γλάρος αποτελεί φυσικό θηρευτή των νεογέννητων χελωνών. Επιπροσθέτως, λόγω της κοντινής απόστασης του ΧΥΤΑ με τον κόλπο του Λαγανά, απορρίμματα μπορεί να διασπαρούν και στον εν λόγω κόλπο και να απειλήσουν τη θαλάσσια χελώνα (η χελώνα μπορεί να μπερδέψει τις σακούλες με άλλα είδη που θηρεύει.





Πάτ κιούτ και η χωματερή έτοιμη…


Αισιόδοξος για την πορεία του ΧΥΤΑ στο Γραµµατικό δηλώνει ο περιφερειάρχης Αττικής, Ηλίας Λιακόπουλος. «Τα έργα πηγαίνουν πολύ καλά. Ανοίγουν οι δρόµοι προς τον χώρο, τελείωσαν οι έρευνες από Αρχαιολογία και µέσα σε ένα µήνα πιστεύω πως θα είναι έτοιµο και το κύτταρο για την υποδοχή των απορριµµάτων»

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Σκουπίδια από την Πελοπόννησο στην Αττική και με τον .. νόμο.

XYTA: λύση-εξπρές από Ραγκούση-Μπιρμπίλη

December 6, 2010
Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Τα υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος επεξεργάζονται μια νομοθετική- ρύθμιση εξπρές, προκειμένου να δοθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς λύση στο πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων, να κλείσουν οι χωματερές και να γλιτώσει η χώρα από ευρωπρόστιμα που μπορεί να φτάνουν μέχρι και 28 εκατ. ευρώ την ημέρα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία», τα επιτελεία των δύο υπουργείων επεξεργάζονται ένα πακέτο μέτρων που θα επισπεύσει τις διαδικασίες για την υλοποίηση των νέων μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων, εκμηδενίζοντας τις όποιες τοπικές αντιδράσεις που στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι αποτέλεσμα μικροπολιτικών τακτικών κυρίως σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης.
Oι τέσσερις βασικές αιχμές που προτείνονται να ενταχθούν στη ρύθμιση που όλα δείχνουν ότι θα κατατεθεί σε μορφή τροπολογίας στη Bουλή έως το τέλος του χρόνου, είναι:
H πολιτική απόφαση σε επίπεδο υπουργών Εσωτερικών και Περιβάλλοντος για τη χωροθέτηση των νέων XYTA και XYTY σε περιοχές όπου ακόμη αυτό εκκρεμεί, όπως, για παράδειγμα, στην Πελοπόννησο.
H επίσπευση των διαδικασιών που προβλέπονται, από τον «Kαλλικράτη» για μεταφορά της αρμοδιότητας για τη δημοπράτηση των έργων διαχείρισης απορριμμάτων από τους φορείς διαχείρισης τους οποίους ελέγχουν οι δήμοι (EΣΔKNA στην Aττική) στους νέους Περιφερειακούς Συνδέσμους.
Aν αυτό γίνει με βάση το νόμο για τον «Kαλλικράτη», τότε στην καλύτερη των περιπτώσεων οι νέοι φορείς θα πιάσουν δουλειά από το τέλος του 2011 και έπειτα.
Ειδικά για την Aττική, αν αυτό γίνει, τότε για τουλάχιστον έναν ολόκληρο χρόνο δεν θα υπάρχει χώρος για τα σκουπίδια της Aττικής.
Kι αυτό γιατί η περιοχή της Φυλής μετά και την τελευταία εκβάθυνση αντέχει ακόμη 4 χρόνια, όσα ακριβώς χρειάζονται για να υλοποιηθούν τα έργα των νέων μονάδων.
H μετακύλιση των προστίμων της E.E. για τις χωματερές στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγεται, αφού είναι μια απειλή που χρησιμοποίησαν την τελευταία δεκαετία όλες οι κυβερνήσεις.
Tο καινούριο είναι ότι για πρώτη φορά φαίνεται πως θα γίνει νόμος. H κυβέρνηση εκτιμά ότι με αυτόν τον τρόπο θα πιέσει πλέον αποτελεσματικά τους τοπικούς φορείς ώστε να τρέξουν τα έργα.

H πρόβλεψη για μεταφορά απορριμμάτων από μια περιφέρεια σε άλλη με νόμο.

Kάτι που δεν μπορεί να γίνει σήμερα και παλιότερα αποτέλεσε και αιτία αντίδρασης τοπικής αυτοδιοίκησης και πολιτών, όπως έγινε πριν από τρία χρόνια όταν το τότε YΠEXΩΔE εξέτασε το ενδεχόμενο για μεταφορά των σκουπιδιών της Aττικής στη Bοιωτία.
Αυτή τη φορά το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται ότι έχει η Πελοπόννησος, η οποία θα χρειαστεί να μεταφέρει σκουπίδια στις περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας ή Στερεάς Ελλάδας.
Εάν δεν γίνεται αυτό, τότε θα επιβάλλονται πρόστιμα. Tο δέλεαρ για τους υποδοχείς των σκουπιδιών θα είναι η επιπλέον χρέωση για τη λήψη σκουπιδιών από άλλη Περιφέρεια.
Tο πού θα στείλει η οποιαδήποτε Περιφέρεια τα σκουπίδια της και ποια άλλη Περιφέρεια θα τα παραλάβει, θα καθοριστεί με νομοθετική ρύθμιση ή με υπουργική απόφαση.

Στα χαρτιά τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων

Του ΑΡΓΥΡΗ ΔΕΜΕΡΤΖΗ

Η πολυετής καθυστέρηση της κεντρικής εξουσίας να πάρει αποφάσεις, όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων, ανακόπτει τη δυναμική εγχώριων και ξένων ιδιωτών επενδυτών να επενδύσουν σ’ αυτό τον τομέα. Η δυσμενής οικονομική συγκυρία θέτει νέα εμπόδια στην ιδιωτική χρηματοδότηση των έργων.

Επιπλέον δημιουργείται μεταβατικό κενό στις περιφέρειες και τους δήμους, μέχρι να ενεργοποιηθούν οι θεσμικές προβλέψεις του «Καλλικράτη». Στο μεταξύ τα χρονικά περιθώρια περιορίζονται ασφυκτικά. Στο τέλος του έτους εκπνέει η προθεσμία που έχουμε πάρει από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη δημοπράτηση έργων, με προτεραιότητα τις ολοκληρωμένες εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής, προϋπολογισμού 450 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορούν στα σκουπίδια της μισής Ελλάδας.

Υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η κοινοτική χρηματοδότηση αν ακυρωθεί η ένταξη των έργων και να ενεργοποιηθεί απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την επιβολή ημερήσιων προστίμων για το άγος των παράνομων χωματερών.

Τα κυβερνητικά σχέδια προβλέπουν να δρομολογηθούν έργα διαχείρισης αποβλήτων και ανακύκλωσης μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και συμβάσεων παραχώρησης, ώστε να γίνουν επενδύσεις άνω των 2 δισ. ευρώ. Στο ΕΣΠΑ είναι δεσμευμένα για όλη τη χώρα περί τα 700 εκατ. ευρώ. Αναζητούνται 1,3 δισ. ευρώ κυρίως από ιδιωτικά κεφάλαια, με ανταποδοτικό δέλεαρ τα έσοδα συγκομιδής και επεξεργασίας των σκουπιδιών, με ογκοχρέωση, όπως και από την ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων.

Προτεραιότητα δίνεται στη δημιουργία μονάδων ολοκληρωμένης επεξεργασίας των αποβλήτων και στην ανακύκλωση. Νέος φορέας Στην Αττική προβλέπεται να καταργηθεί ο ΕΣΔΚΝΑ και να συγκροτηθεί νέος ειδικός σύνδεσμος ως ΝΠΔΔ, στον οποίο θα συμμετέχει η μητροπολιτική περιφέρεια Αττικής και υποχρεωτικά όλοι οι δήμοι. Αρμοδιότητες του νέου συνδέσμου θα είναι η αποθήκευση, επεξεργασία, ανακύκλωση και εν γένει η αξιοποίηση και διάθεση στερεών αποβλήτων, η λειτουργία των σχετικών εγκαταστάσεων, η κατασκευή μονάδων επεξεργασίας και αξιοποίησης καθώς και η αποκατάσταση των χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων στα όρια της περιφέρειας Αττικής.

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ

Τα έργα ολοκληρωμένων εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων για την Αττική και την Πελοπόννησο βρίσκονται στην τελική φάση των περιβαλλοντικών εγκρίσεων. Μέσα στο επόμενο δίμηνο είναι εφικτό να δημοπρατηθούν, δήλωσε στην «Ι» ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ανδρέας Ανδρεόπουλος. Πρόσθεσε ότι ο «Καλλικράτης» φέρνει νέα όργανα για τη διαχείριση των απορριμμάτων αλλά αυτό δεν αναστέλλει τον προγραμματισμό, αφού υπάρχουν οι περιφέρειες και μπορούν να προχωρήσουν δημοπρασίες και προγραμματικές συμφωνίες.

Δυσκολότερες οι χρηματοδοτικές επιλογές λόγω των συγκυριών

ΣΟΒΑΡΟ προβληματισμό κατά πόσον τα υπό δημοπράτηση έργα ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, συνολικού προϋπολογισμού 450 εκατ. ευρώ είναι δυνατόν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους (330 εκατ. ευρώ) να καλυφθούν από συμμετοχή ιδιωτών και τραπεζικό δανεισμό, εξέφρασε στην «Ι» ο Αθανάσιος Κατρής, διευθύνων σύμβουλος της Ηλέκτωρ ΑΕ, αναφέροντας ότι η εξασφαλισμένη εγχώρια και κοινοτική χρηματοδότηση ανέρχεται περίπου σε 120 εκατ. ευρώ.

Η οικονομική κατάσταση της χώρας δημιουργεί προβληματισμό ως προς το εάν ιδιωτικός φορέας μπορεί και με ποιους όρους να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από τις τράπεζες για να συμμετάσχει σ’ αυτά τα έργα, συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν ενδοιασμοί και για τις εγγυήσεις αποπληρωμής των έργων, που μπορούν να προσφέρουν το Δημόσιο, οι δήμοι και οι περιφέρειες. Ο κ. Κατρής, αναφέροντας ότι οφείλονται στην εταιρεία του περί τα 25 εκατομμύρια ευρώ από τη λειτουργία επενδύσεων 60 εκατ. ευρώ στα Άνω Λιόσια (μονάδα βιοαερίου, κέντρα ανακύκλωσης, συμμετοχή σε μονάδα μηχανικής ανακύκλωσης και κομποστοποίησης) και από την κατασκευή έργου επέκτασης νέου ΧΥΤΑ στη Φυλή, ύψους 18 εκατ. ευρώ, έθεσε το ερώτημα:

«Πώς είναι δυνατόν όταν δεν καλύπτονται μέχρι τώρα στοιχειώδεις υποχρεώσεις καθημερινής διαχείρισης, Δημόσιο και αυτοδιοίκηση να αναλάβουν αύριο πολύ μεγαλύτερες υποχρεώσεις για τα νέα έργα;» Τόνισε ότι η πολιτεία έχει καθυστερήσει υπερβολικά από το 2003, που ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος να προχωρήσει στην ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων ειδικά της Αττικής, όπου με 700.000 τόνους την ημέρα παράγονται τα μισά σκουπίδια της χώρας. Και πρόσθεσε ότι η λύση είναι πιο δύσκολη αυτή την περίοδο. Ο εκπρόσωπος της Ηλέκτωρ ΑΕ, για τη συνεργασία των ιδιωτών με τους φορείς της κεντρικής διοίκησης και της αυτοδιοίκησης, είπε: «Αισθανόμαστε ότι δεν έχουμε συνομιλητή να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα».



Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 3/12/10

Αγαπητοί Συμπολίτες,

Η αποψινή λαϊκή συνέλευση συγκλήθηκε από την Επιτροπή Αγώνα κατά των ΧΥΤΑ με σκοπό να ενημερώσει για τις μέχρι σήμερα ενέργειές της καθώς και για να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με τη συνέχιση και τον τρόπο διεξαγωγής του αγώνα ενόψει των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί.

Όπως είναι γνωστό η Επιτροπή δημιουργήθηκε στα μέσα του Ιουνίου 2010 με απόφαση της λαϊκής συνέλευσης των κατοίκων του Γραμματικού. Παρά το γεγονός ότι από την ημέρα της εκλογής της Επιτροπής ξεκίνησαν οι προσπάθειες απαξίωσής της και στη συνέχεια υπονόμευσής της, η Επιτροπή στο χρονικό διάστημα των 5 μηνών που πέρασαν από τότε μέχρι σήμερα κατόρθωσε:



1. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

1.1. Έχει συγκροτήσει γραμματεία για τη δημιουργία βάσης δεδομένων επικοινωνιακού χαρακτήρα (τηλέφωνα, διευθύνσεις, emails) για την καλύτερη και μαζικότερη ενημέρωση των κατοίκων του νέου Δήμου Μαραθώνα και των φιλικών προς τον αγώνα μας κινημάτων, καθώς και των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας.

1.2. Δημιούργησε ιστοσελίδα στο διαδίκτυο για να προβάλει τις θέσεις της για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων και για το έγκλημα που συντελείται με την κατασκευή ΧΥΤΑ.

1.3. Έχει συγκροτήσει επιτροπή οικονομικών για τη στήριξη του αγώνα.

1.4. Αρχικά διαμόρφωσε τον χώρο στο κιόσκι και για καλύτερη ενημέρωση των κατοίκων προχώρησε στη μίσθωση γραφείου στη κεντρική πλατεία του Γραμματικού όπου και συνεδριάζει κάθε Πέμπτη.

1.5. Εκπρόσωποι της Επιτροπής συμμετέχουν ενεργά σε κινήματα υπερτοπικού χαρακτήρα, όπως το κίνημα κατά των διοδίων και το κίνημα προστασίας του Ασωπού και της Πάρνηθας, με σκοπό το άνοιγμα του αγώνα και την ανάληψη κοινών δράσεων.

1.6. Συμμετέχει στην προετοιμασία και οργάνωση ημερίδας στη Νέα Μάκρη για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

1.7. Οργανώνει ομάδα για την επαφή με τα Μ.Μ.Ε. και την αποτελεσματικότερη προβολή των θέσεών μας.



2. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

2.1. Οργάνωσε και συμμετείχε με μέλη της στη διαμαρτυρία στο Κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά με την ευκαιρία των εγκαινίων του από τον Υπουργό Πολιτισμού, μοιράζοντας ενημερωτικό υλικό.

2.2. Την 7/7/2010, επέτειο της εισβολής ΜΑΤ και Εργολάβου, οργάνωσε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κιόσκι και δεν επέτρεψε τη διέλευση προς το χώρο του εργοταξίου ενώ το ίδιο βράδυ οργάνωσε στον ίδιο χώρο συναυλία.

2.3. Για την ενημέρωση ευρύτερης μερίδας του κόσμου και στα πλαίσια των κινητοποιήσεων και εκδηλώσεων κατά των ΧΥΤΑ, διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία συναυλία διαμαρτυρίας στο Γραμματικό την 24/7/2010.

2.4. Διοργάνωσε πικετοφορία την 6/9/2010 έξω από το Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου.

2.5. Την 9/9/2010 διοργάνωσε νέα πικετοφορία στην αφετηρία του Μαραθωνίου Δρόμου.

2.6. Την 12/9/2010, τελευταία ημέρα των εκδηλώσεων για τα 2500 χρόνια από τη Μάχη του Μαραθώνα, συμμετείχε στην πορεία από την πλατεία της Παραλίας Μαραθώνα προς τον Τύμβο Μαραθωνομάχων, μοιράζοντας στους παρευρισκόμενους έντυπο υλικό κατά της κατασκευής του ΧΥΤΑ.

2.7. Την 31/10/2010 με αφορμή τη διεξαγωγή του Διεθνούς Μαραθωνίου για την επέτειο των 2500 χρόνων από τη Μάχη του Μαραθώνα, τύπωσε και κόλλησε αφίσες και διένειμε ενημερωτικά φυλλάδια στους αθλητές και συνοδούς τους στην αφετηρία του Μαραθωνίου δρόμου.

2.8. Προετοίμασε με υπομονή και επιμονή σε τεχνικό και νομικό επίπεδο τη νόμιμη είσοδο στο εργοτάξιο.

2.9. Είχε την πρωτοβουλία, σχεδίασε και οργάνωσε την 3/11/2010 την είσοδο στο εργοτάξιο κατοίκων του Γραμματικού και άλλων περιοχών με αποτέλεσμα ο χώρος έκτοτε να είναι ανοικτός και προσβάσιμος σε όλους τους κατοίκους.

2.10. Συμμετείχε με μέλη της σε ανοιχτές συζητήσεις με άλλα κινήματα για αλληλοενημέρωση και συντονισμό δράσεων στην αντιμετώπιση υπερτοπικών προβλημάτων όπως ΧΥΤΑ – ΔΙΟΔΙΑ – ΑΣΩΠΟΣ – ΠΑΡΝΗΘΑ κ.λπ.. ενώ διοργάνωσε σχετική ανοιχτή συγκέντρωση – συζήτηση στο γήπεδο του Γραμματικού την 14/10/2010.

2.11. Συμμετείχε και συμμετέχει με μέλη της σε κινηματικές δραστηριότητες σχετικές με τα παραπάνω ζητήματα.



3. ΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

3.1. Έχει αναθέσει σε νομικούς την προσβολή των αποφάσεων του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Αττικής για την κατασκευή των οδών προσπέλασης του ΧΥΤΑ.

3.2. Έχει καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης της αποφάσεως του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Αττικής για τη μερική άρση της αναδάσωσης για την κατασκευή των οδών προσπέλασης, ενώ προετοιμάζει και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για τον ίδιο λόγο.

3.3. Προετοιμάζει μήνυση κατά παντός υπευθύνου για την παράνομη διάνοιξη των οδών προσπέλασης και την άρση της αναδάσωσης.

3.4. Έχει καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου, για την παράβαση της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής νομοθεσίας σχετικά με την κατασκευή του ΧΥΤΑ.

3.5. Έχει καταθέσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της Κοινοπραξίας που κατασκευάζει τον ΧΥΤΑ για την καταστροφή του περιβάλλοντος και του Ευβοϊκού από τις νεροποντές του καλοκαιριού ενώ προετοιμάζει και αγωγές αποζημιώσεως για τον ίδιο λόγο.

3.6. Προέβη σε καταγγελία στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής για τις καταστροφές που προκλήθηκαν στο Σέσι και στον Ευβοϊκό από τις νεροποντές, ενώ μέλη της συνόδευσαν και ενημέρωσαν τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος για την καταστροφή κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στο εργοτάξιο και τη γύρω περιοχή.

3.7. Έχει καταθέσει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής αιτήσεις ακυρώσεως κατά των αποφάσεων του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Αττικής για την κατασκευή των οδών προσπέλασης και την άρση της αναδάσωσης.

3.8. Προετοιμάζει προσφυγή κατά της αποφάσεως του Υπουργού Πολιτισμού για την αποδόμηση των αρχαίων από το χώρο του ΧΥΤΑ.

3.9. Υποστήριξε και καθοδήγησε περί των νομίμων δικαιωμάτων του τον κ. Σπύρο Κοροβέση όταν μηχανήματα της Κοινοπραξίας επενέβησαν στην ιδιοκτησία του και του συμπαραστάθηκε με μέλη της Επιτροπής σε όλη τη διάρκεια της αυτόφωρης διαδικασίας που ακολούθησε.



4. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ & ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ – Μ.Μ.Ε.

4.1. Στις αρχές του Αυγούστου ανακάλυψε την νέα απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Αττικής για την κατασκευή των οδών προσπέλασης. Ενημέρωσε τους ενδιαφερόμενους καθώς και την Κοινότητα Γραμματικού χορηγώντας τους και το σχετικό υλικό (απόφαση, χάρτες κλ.π).

4.2. Προκάλεσε ερώτηση στη Βουλή προς την Υπουργό ΥΠΕΚΑ για το ζήτημα της κατασκευής των οδών προσπέλασης και της μερικής άρσης της αναδάσωσης.

4.3. Ανέλαβε την πρωτοβουλία και συντόνισε τη διενέργεια τοπογράφησης ιδιοκτησιών εντός του χώρου του ΧΥΤΑ.

4.4. Παρενέβη την 21/9/2010 στη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου όπου συζητήθηκε το θέμα της τύχης των αρχαίων που βρέθηκαν στο ΧΥΤΑ, προβάλλοντας τα επιχειρήματα για τη συνέχιση της ανασκαφής και την ακύρωση της κατασκευής του ΧΥΤΑ.

4.5. Ανακάλυψε και ενημέρωσε για την έκδοση απόφασης από τον Υπουργό Πολιτισμού για την αποδόμηση των ευρεθέντων αρχαίων στο ΧΥΤΑ.

4.6. Προκάλεσε τον Ιούλιο ρεπορτάζ στο ΖΟΥΓΚΛΑ.GR για το θέμα του ΧΥΤΑ.

4.7. Παρενέβη στη συζήτηση των υποψηφίων Περιφερειαρχών Αττικής που πραγματοποιήθηκε την 8/10/2010 στο Γραμματικό με πρωτοβουλία του ραδιοφωνικού σταθμού ΣΚΑΪ.



Όλα τα παραπάνω είναι όσα μπόρεσε η Επιτροπή να πραγματοποιήσει και δρομολογήσει στους 5 μήνες που υπάρχει. Και λέμε μπόρεσε γιατί αφενός μεν σχεδόν από την εκλογή τους κάποια μέλη της αποφάσισαν να μη συμμετέχουν σ’ αυτή και αφετέρου δεν βοηθήθηκε ενεργά η Επιτροπή στο έργο της από το σύνολο των κατοίκων παρά μόνο από ελάχιστους. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το κόστος των προαναφερθεισών ενεργειών έχει ξεπεράσει τις 50.000,00 ευρώ από τα οποία πάνω από 40.000,00 ευρώ έχουν βάλει εξ ιδίων χρημάτων οι λίγοι που αγωνίζονται με την επιτροπή. Μέχρι σήμερα η Επιτροπή δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ βοήθεια από την Κοινότητα. Όμως η Επιτροπή έγινε από τους κατοίκους και για τους κατοίκους και αυτό φαίνεται δεν έχει γίνει κατανοητό.

Όπως ήδη αναφέρθηκε η Επιτροπή ήδη από την σύστασή της δέχθηκε και συνεχίζει να δέχεται υπόγειο πόλεμο με προφανή στόχο να αποτύχει στο έργο της. Είναι σαφές δε ότι όσο περισσότερο εντείνει τις ενέργειές της και πετυχαίνει τους στόχους της τόσο αυξάνει η ύπουλη πολεμική που δέχεται. Φαίνεται ότι οι ενέργειες της Επιτροπής δεν αρέσουν σε κάποιους που ενώ το πρωί φωνάζουν ότι δεν θέλουν τον ΧΥΤΑ τα βράδια σχεδιάζουν πως θα τον φέρουν. Και δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να καταλάβουμε όλοι ποιοί είναι αυτοί. Οι ενέργειές τους αλλά και η συνειδητή αποχή τους από τον αγώνα το αποδεικνύει. Θα πρέπει επιτέλους ο κόσμος να καταδικάσει και να απομονώσει και αυτούς και τις πρακτικές τους.

Κλείνοντας θέλουμε να επισημάνουμε και να στείλουμε το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι ο αγώνας για την κατάργηση του ΧΥΤΑ δεν έχει τελειώσει αλλά συνεχίζεται. Για να επιτύχει χρειάζεται συνέπεια, επαγρύπνηση, αγωνιστικό φρόνημα και συμμετοχή. Μόνον έτσι θα ματαιωθούν τα σχέδια των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, των πολιτικών τους υπαλλήλων και των ντόπιων υπηρετών τους.

Γραμματικό 3/12/2010

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Νέα Μάκρη , Μαραθώνας , Βαρνάβας: Eνας νέος ρόλος για το μέλλον…

tovima.gr
Τα «λευκά κολάρα» των χωματερών

Οι χωματερές ήταν ανέκαθεν χώροι στους οποίους ανθούσε το παρεμπόριο των σκουπιδιών.Κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί προς τη χωματερή της Φυλής έχουν στηθεί και λειτουργούν τα «μαγαζάκια» του...σιδήρου,του αλουμινίου,των επίπλων, των ρούχων,ακόμη και τροφίμων.Μέρος όλων αυτών,όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι στην καθαριότητα,επαναπροωθείται στην αγορά.Πρωταγωνιστές αυτού του κυκλώματος δεν είναι οι άστεγοι, οι ρακένδυτοι και οι απόκληροι των Αθηνών αλλά και εργαζόμενοι στον ΧΥΤΑ και «στυγνοί επιχειρηματίες».Ετσι,δίπλα στους αστέγους που αναζητούν τροφή κάτω από τους σωρούς των σκουπιδιών με κίνδυνο να καταπλακωθούν από τα βαρέα μηχανήματα,υπάρχουν και τα «λευκά κολάρα» που καρπώνονται τους «θησαυρούς» των απορριμμάτων.


Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Ελλάδα του 2010:«Εάν κλείσουν οι χωματερές που θα πάνε τα σκουπίδια;»



200.000 ευρώ τη μέρα “καμπάνα” στην Ιταλία! Σε εμάς;

Ενώ η δυσοσμία στην πρωτεύουσα γίνεται αφόρητη και οι κάδοι απορριμμάτων έχουν ξεχειλίσει, από την απομάκρυνση 100 συμβασιούχων στον ΧΥΤΑ της Φυλής, η κατάσταση με τα απορρίμματα κυρίως στην Αττική και την Πελοπόννησο παραμένει αθεράπευτη.
Η πρόσφατη δεύτερη προσφυγή της Κομισιόν εναντίον της Ιταλίας για δύο ενεργούς χωματερές και η πρόταση για βαριά καμπάνα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις: 200.000 ευρώ κάθε μέρα μέχρι να συμμορφωθεί και 21.400 ευρώ για το διάστημα από την πρώτη καταδίκη έως την δεύτερη.
Ήδη η Ελλάδα έχει στα χέρια της την δεύτερη προειδοποιητική επιστολή που εστάλη πριν από ένα μήνα από τις Βρυξέλλες για την μη συμμόρφωση με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του 2005, ωστόσο η κατάσταση δύσκολα μπορεί να ανατραπεί και επιτείνεται από τις καθυστερήσεις που δημιουργεί ο Καλλικράτης.
Ο αρμόδιος φορέας για τα σκουπίδια της Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) τελεί υπό διάλυση και η διάδοχη κατάσταση με τους περιφερειακούς συνδέσμους δεν θα είναι έτοιμη πριν το τέλος του α΄ εξαμήνου με το αισιόδοξο σενάριο.
Το σοβαρότερο πρόβλημα στην μη εξεύρεση λύσης, σύμφωνα με στελέχη του ΥΠΕΚΑ είναι ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για να διοχετευτούν τα απορρίμματα και αναφέρουν ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την Περιφέρεια της Πελοποννήσου που δεν έχει ούτε ένα ΧΥΤΑ.
«Εάν κλείσουν οι χωματερές που θα πάνε τα σκουπίδια;» αναρωτιούνται και δεν κρύβουν τους φόβους τους ότι η υπόθεση της Ιταλίας έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με την Ελλάδα και δεν αποκλείουν να υπάρξει και δεύτερη προσφυγή εναντίον της χώρας μας, με ανάλογο τίμημα καθώς όπως λένε «η Επιτροπή δεν εξετάζει πόσες χωματερές έχει κάθε χώρα ανοικτές αλλά την παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας».
Μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου η Ελλάδα καλείται να απαντήσει στο πρόσφατο ραβασάκι της Κομισιόν και να παρουσιάσει την τρέχουσα κατάσταση με τους ΧΑΔΑ που μόνο ενθαρρυντική δεν είναι, παρά το γεγονός ότι έχουν κλείσει την τελευταία διετία πάνω από 3.000 χωματερές.
Πρόσφατα η διυπουργική επιτροπή υπό τον κ. Θεόδωρο Πάγκαλο ασχολήθηκε και πάλι με το άλυτο πρόβλημα των τριτοκοσμικών χωματερών, χωρίς όμως να διαφαίνεται στον ορίζοντα κάποια μαγική λύση για την εξαφάνισή τους. Υπολογίζεται ότι σε όλη τη χώρα επισήμως ανοικτές παραμένουν περίπου 250-300 χωματερές.

Βρήκαν αρχαία στον Γραμματικό

Την ίδια στιγμή με εξαίρεση τον ΧΥΤΑ στο Γραμματικό που οι εργασίες προχωρούν έστω και μετ΄εμποδίων, ο περιφερειακός σχεδιασμός με την κατασκευή των εργοστασίων ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων εξακολουθεί να βρίσκεται στα χαρτιά.
Μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι έχει κατασκευαστεί περίπου το 40% του έργου, που προχωρεί με ρυθμούς χελώνας κυρίως λόγω των καθυστερήσεων στις απαλλοτριώσεις για την κατασκευή του ΧΥΤΑ και του οδικού δικτύου. Στις δυσκολίες προστέθηκαν και τα πρόσφατα αρχαιολογικά ευρήματα που με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού θα πρέπει να μεταφερθούν χειρονακτικά (!) σε κοντέινερ για να απομακρυνθούν από την περιοχή.
Πληροφορίες από επιχειρηματικούς κύκλους αναφέρουν ότι υπάρχουν σκέψεις στην κυβέρνηση για ταχύτερη προώθηση με ένταξη στις διαδικασίες του fast truck της μονάδας στην Φυλή αλλά στο υπουργείο Περιβάλλοντος δηλώνουν άγνοια.
Τονίζουν μάλιστα ότι σε σχέση με τα έργα σε Κερατέα και Γραμματικό που υπάρχουν εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι, η Φυλή βρίσκεται πίσω και προσθέτουν ότι στην ανοικτή πρόσκληση που τρέχει το ΥΠΕΚΑ εδώ και δύο μήνες για την αποκατάσταση ΧΑΔΑ μέχρι πρόσφατα είχε υποβληθεί μόνο μία αίτηση!