Εξυπηρετεί το Δημόσιο συμφέρον η δημιουργία ΧΥΤ στο Μαύρο Βουνό;
Σύμφωνα με ανακοίνωση της η ΠΑΣΚ ΥΠΕΧΩΔΕ από τον περασμένο Ιούνιο αναφερόταν σε επιρροές «μυστικοσυμβούλων» και «άτυπων συμβούλων», «που επηρεάζουν εξελίξεις και συνδιαμορφώνουν πολιτικές ανάλογα με τα προσωπικά τους συμφέροντα και υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα όχι της κοινωνίας αλλά των εταιρειών που είτε έμμεσα είτε άμεσα εξυπηρετούν».
Πρόσφατα το ΣτΕ έκρινε ότι το έργο κατασκευής του ΧΥΤ πρέπει να ολοκληρωθεί για λόγους δημοσίου συμφέροντος και για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Όσο υπάρχει η δικαιοσύνη του Γιοσάκη και της SIEMENS , όσο υπάρχουν πολιτικοί που θεωρούν ότι το νομιμοφανές είναι και ηθικό και θησαυρίζουν εις βάρος του Ελληνικού λαού , ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ. Η κατασκευή του ΧΥΤ είναι κατάφωρη παραβίαση των ατομικών μας δικαιωμάτων και μια βάρβαρη παρέμβαση της πολιτείας εις βάρος μας για να εξυπηρετήσει μια ομάδα που καταδυναστεύει αυτή τη χώρα από δεκαετίες.
Σύμβουλοι της υπουργού ή επιχειρηματίες;
19/9/2010
nadia@enet.gr
Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ
Εύλογα ερωτήματα και απορίες προκαλεί η ένταξη στο περιβάλλον της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνας Μπιρμπίλη συμβούλων ή άτυπων συμβούλων οι οποίοι είναι ταυτόχρονα επιχειρηματίες με πεδίο δραστηριότητας τις περιβαλλοντικές μελέτες, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), την κλιματική αλλαγή, την ενεργειακή απόδοση και τα σκουπίδια.
Η Τίνα Μπιρμπίλη φαίνεται ότι αξιοποιεί συχνά την εμπειρία των παλιών συντρόφων της στον τομέα Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ.
Τουλάχιστον δύο πρόσωπα έχουν κληθεί να παράσχουν τις υπηρεσίες τους και την εμπειρία τους σε τομείς απόλυτα συναφείς με τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες.
Πρόκειται για τους Δημήτρη Λάλα, πρώην πρόεδρο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και υπουργικό συνεργάτη σε θέματα κλιματικής αλλαγής, ΑΠΕ κ.λπ., και τον Ανδρέα Λουκάτο, πρόεδρο και μέτοχο κατά 30% της ΕΠΕΜ Α.Ε., εταιρείας με εξειδίκευση στη διαχείριση στερεών απορριμμάτων. Ο Αν. Λουκάτος συμμετείχε σε άτυπη επιτροπή για τα σκουπίδια η οποία συστάθηκε μετά την ανάληψη των καθηκόντων της υπουργού και ολοκλήρωσε τις εργασίες της στα μέσα Ιανουαρίου, ενώ είχε παραστεί και σε ορισμένες από τις πρώτες συσκέψεις «γνωριμίας» που πραγματοποίησε η Μπιρμπίλη με υπηρεσιακούς παράγοντες.
Οι Δημήτρης Λάλας και Ανδρέας Λουκάτος είχαν από το 2006 συστήσει μαζί εταιρεία μελετών, την ΦΑΣΕΤΣ ΕΠΕ, η οποία εξειδικεύεται σε θέματα ενέργειας, περιβάλλοντος και κλιματικών αλλαγών. Τον περασμένο Μάρτιο οι δύο συνιδρυτές και συνέταιροι προέβησαν σε «επιχειρηματική απόφαση», όπως μας δήλωσαν, και μετέτρεψαν την εταιρεία τους από ΕΠΕ σε Α.Ε. Ο εκ των μετόχων Δ. Λάλας εισέφερε συνολικά 40.800 ευρώ και έλαβε 1.360 ονομαστικές μετοχές και ο Αν. Λουκάτος πλήρωσε συνολικά 19.200 ευρώ και έλαβε 640 μετοχές. Κατέχουν δηλαδή τα 2/3 και το 1/3 της εταιρείας αντίστοιχα.
Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ορίστηκε σε 60.000 ευρώ, το ελάχιστο απαιτούμενο από το νόμο για τη σύσταση Α.Ε. Ακόμη και σήμερα κάτοχοι των μετοχών παραμένουν οι ίδιοι.
Παλιοί γνώριμοι
Τίνα Μπιρμπίλη, Δημήτρης Λάλας και Ανδρέας Λουκάτος είναι παλιοί γνώριμοι από τον Τομέα Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ. Ομως οι κομματικοί συσχετισμοί και η επιχειρηματική δράση δεν άργησαν να πυροδοτήσουν αντιδράσεις εντός ΥΠΕΚΑ, με αποτέλεσμα τον περασμένο Ιούνιο η ΠΑΣΚ ΥΠΕΧΩΔΕ να βγάλει μια σκληρή ανακοίνωση όπου αναφερόταν σε επιρροές «μυστικοσυμβούλων» και «άτυπων συμβούλων», «που επηρεάζουν εξελίξεις και συνδιαμορφώνουν πολιτικές ανάλογα με τα προσωπικά τους συμφέροντα και υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα όχι της κοινωνίας αλλά των εταιρειών που είτε έμμεσα είτε άμεσα εξυπηρετούν».
Αν και η επιχειρηματική δραστηριότητα του Δημήτρη Λάλα δεν ήταν ευρέως γνωστή μεταξύ παραγόντων του ΥΠΕΚΑ, εκείνη του Ανδρέα Λουκάτου ήταν πασίγνωστη. Ολοι ήξεραν ότι «πρόκειται για έναν γνωστό μελετητή που διαχρονικά έπαιρνε δουλειές από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Με ποια ιδιότητα παρουσιαζόταν μαζί με τον Δ. Λάλα κατά τις πρώτες επαφές της Μπιρμπίλη με υπηρεσιακούς και με ποια ιδιότητα συμμετείχε στην άτυπη επιτροπή για τα σκουπίδια;» αναρωτιούνται στελέχη του υπουργείου.
Οι αιτιάσεις αυτές μέσω του Τομέα Περιβάλλοντος φαίνεται ότι έφτασαν στ' αφτιά της Τίνας Μπιρμπίλη. Μετά τη λήξη των εργασιών της άτυπης επιτροπής ο Ανδρέας Λουκάτος αραίωσε τις επισκέψεις στο υπουργείο. Ο ίδιος αρνείται σήμερα τον τίτλο του «συμβούλου». Τόσο για τον Δημ. Λάλα όσο και για τον Α. Λουκάτο δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ ΦΕΚ στο οποίο να γνωστοποιείται η τοποθέτησή τους ως συμβούλων. Οπως διευκρινίζει ο Δ. Λάλας, «δεν είμαι διορισμένος γιατί ήδη παίρνω τη σύνταξή μου. Είμαι άμισθος σύμβουλος της υπουργού και εκπρόσωπος της Ελλάδας για την κλιματική αλλαγή».
Τον περασμένο Νοέμβριο ορίστηκε πρόεδρος της Επιτροπής για τη συγκρότηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας 2010-2020 επιτροπής που έχει εισηγητικό ρόλο.
Κι αν για τον κ. Λουκάτο οι εντυπώσεις έχουν αμβλυνθεί, λόγω της απομάκρυνσής του, για τον «πρύτανη των ΑΠΕ», όπως αποκαλούν τον Δ. Λάλα, λόγω της πλούσιας εμπειρίας του, οι ψίθυροι μεταξύ στελεχών και συνδικαλιστών του ΥΠΕΚΑ δεν λένε να κοπάσουν.
Σύνταξη νομοσχεδίων
Ισως γιατί έχει τον πρώτο λόγο ακόμη και στη σύνταξη νομοσχεδίων, όπως του σχετικού για τις ΑΠΕ που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο. «Αρωμα» Λάλα έχει και ο κανονισμός για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων αλλά και ο νόμος 3855 για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και τις ενεργειακές υπηρεσίες, όπου δεν είχε επίσημη συμμετοχή, όπως αναφέρει, «σαφώς όμως γνώριζα τι γινόταν, αφού υπάρχουν θέματα ΑΠΕ».
«Η νομοθεσία έχει στόχο το δημόσιο συμφέρον, ο επιχειρηματίας το προσωπικό του», αντιτείνουν πηγές του ΥΠΕΚΑ.
Μεταξύ των πρώτων έργων που ανέλαβε η εταιρεία ΦΑΣΕΤΣ όταν ακόμη ήταν ΕΠΕ υπήρξε και η «Κατάρτιση Εθνικού Σχεδίου Κατανομής Δικαιωμάτων Εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου για την περίοδο 2008-2012». Το έργο πραγματοποιήθηκε το 2006 -χρονιά σύστασης της ΦΑΣΕΤΣ ΕΠΕ- για λογαριασμό του ΥΠΕΧΩΔΕ, που το ανέθεσε στην ΕΠΕΜ Α.Ε. (πρόεδρος και μέτοχος Ανδρέας Λουκάτος) και υπεργολαβικά το υλοποίησε η ΦΑΣΕΤΣ.
Το Εθνικό Σχέδιο Κατανομής Δικαιωμάτων είναι ένα «εργαλείο» του Πρωτοκόλλου του Κιότο που προτείνει τα δικαιώματα εκπομπών ρύπων για περίπου 150 βιομηχανίες και άλλες εγκαταστάσεις της χώρας.
Την ίδια στιγμή ο Δημ. Λάλας ως φυσικό πρόσωπο αλλά και ως εκπρόσωπος της ΦΑΣΕΤΣ εμφανίζεται ως μεσίτης ρύπων στη σχετική ιστοσελίδα του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΠΑΑ), φορέα αρμόδιου για την τήρηση του ελληνικού μητρώου ρύπων που εποπτεύεται από το ΥΠΕΚΑ.
Ο ίδιος δηλαδή εισηγήθηκε τα δικαιώματα εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και ταυτόχρονα διατηρεί λογαριασμό μεσίτη στο Χρηματιστήριο Ρύπων, προκειμένου να έχει δικαίωμα συμμετοχής σε αγοραπωλησίες δικαιωμάτων. «Τόσο εγώ όσο και η ΦΑΣΕΤΣ δεν έχουμε κάνει καμία συναλλαγή ως έμποροι ρύπων τα τελευταία δύο χρόνια», υποστηρίζει.
Ακόμη και σήμερα στον σχετικό ιστότοπο της ΦΑΣΕΤΣ αναγράφεται ως «διευθύνων σύμβουλος ο καθηγητής Δημήτρης Λάλας». Οπως διευκρινίζει στην «Κ.Ε.», «αυτό δεν ισχύει. Δεν έχω δικαίωμα υπογραφής, δεν είμαι μέλος του Δ.Σ. και η εταιρεία δεν έχει πάρει έργα του Δημοσίου. Απλώς εκτελεί αυτά που έχει. Για κάποια μάλιστα δεν έχει ακόμη πληρωθεί. Βρίσκομαι σε διαπραγματεύσεις με αγοραστές, ώστε να πουλήσω τη συντριπτική πλειοψηφία των μετοχών. Ολα τα άλλα είναι αναπόδεικτες εικασίες».
Από τον περασμένο Μάρτιο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του δ.σ. της ΦΑΣΕΤΣ Α.Ε., σύμφωνα με το καταστατικό της εταιρείας, είναι ο Νικόλαος Γκάργκουλας. Μέτοχος ταυτόχρονα της ΕΠΕΜ Α.Ε. με ποσοστό 3%, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της και ένας από τους βασικούς μελετητές της.
Λογαριασμό στο Χρηματιστήριο Ρύπων εμφανίζει και η ΕΠΕΜ, που και εδώ εκπροσωπείται κατά κύριο λόγο από τον Α. Λουκάτο. Οπως ο ίδιος διευκρινίζει, «είμαστε επαγγελματίες στον τομέα του περιβάλλοντος, έχουμε όμως και κοινωνική ευθύνη. Πρέπει να βρίσκουμε τρόπους ώστε να ισορροπούμε μεταξύ των δύο. Οποτεδήποτε υπάρξει έυνοια στο πρόσωπό μου σε διαγωνισμούς του Δημοσίου, θα αναδειχθεί από τον ανταγωνισμό. Η άτυπη επιτροπή για τα σκουπίδια είχε καθαρά ενημερωτικό και όχι εισηγητικό ρόλο. Συμμετείχε ακόμη μια μικρότερη εταιρεία μελετητών, πανεπιστημιακοί, εκπρόσωποι φορέων κ.ά. Ο λόγος που κλήθηκα είναι αποκλειστικά η μεγάλη εμπειρία μου σε θέματα απορριμμάτων».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου