.

Αρμοδιότητα της Β' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων είναι να προβάλει τα ευρήματα που έρχονται στο φως στις περιοχές ευθύνης της.

Πώς εξηγείται η κραυγαλέα αδιαφορία της κεντρικής και τοπικής εξουσίας προς την κομποστοποίηση και ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή;
Πρόκειται για μια λύση σχετικά φθηνή, που δεν έχει μεγάλο περιθώριο κέρδους για τους εργολάβους των σκουπιδιών και στηρίζεται στη συμμετοχή του κόσμου.

Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει με ρυθμούς κατεπείγοντος και “fasttrack” διαδικασίες να «ξεκαθαρίσει» οριστικά το τοπίο υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων και επιλογών στη διαχείριση των απορριμμάτων.

ΣΥΝ-ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ

26/12/2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Να σταματήσουν οι εκβιαστικές διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων

Η δυναμική κινητοποίηση εργαζομένων και φορέων την περασμένη Πέμπτη 23/12 απέτρεψε τη συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΣΔΚΝΑ που, υλοποιώντας άνωθεν εντολές, θα «αποφάσιζε» την εκχώρηση ολόκληρου του τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων σε συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα. Η κυβέρνηση και ορισμένοι παράγοντες της αυτοδιοίκησης συνεχίζουν όμως να επιδιώκουν να… «τελειώσουν αυτή τη δουλειά» μέσα στο 2010!...

Συγκαλούν ξανά τον ΕΣΔΚΝΑ αύριο, Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου, μήπως και καταφέρουν να εκβιάσουν τη λήψη αυτών των καταστροφικών αποφάσεων πριν την εγκατάσταση των νεοεκλεγμένων περιφερειακών οργάνων που θα είναι υπεύθυνα από 1/1/2011 για τα απορρίμματα. Σαν Ανοιχτή Πόλη, μαζί με άλλους φορείς και εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, καλούμε ξανά σε κινητοποίηση (στις 12.30 πμ στο "ATHENS IMPERIAL"- πλ. Καραϊσκάκη Μεταξουργείο), για να διαμαρτυρηθούμε και να αποτρέψουμε αυτές τις αυταρχικές διαδικασίες.

Σήμερα εξελίσσεται μια μεθοδευμένη και εκβιαστική διαδικασία ώστε να ιδιωτικοποιηθεί συνολικά η διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων, που περιλαμβάνει και τις εξελίξεις στο μέτωπο της επέκτασης και κατασκευής νέων «χώρων υγειονομικής ταφής» απορριμμάτων (τομέας που ήδη λυμαίνονται οι «εθνικοί εργολάβοι») αλλά και την έναρξη εφαρμογής του Καλλικράτη και τις απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων από τις δημοτικές υπηρεσίες καθαριότητας.

Η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει με ρυθμούς κατεπείγοντος και “fasttrack” διαδικασίες να «ξεκαθαρίσει» οριστικά το τοπίο υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων και επιλογών στη διαχείριση των απορριμμάτων. Έτσι εξηγείται και η άγρια καταστολή στην Κερατέα, έτσι εξηγούνται οι δικομματικοί ψευτοκαβγάδες για τον ποιος (Κακλαμάνης ή Ραγκούσης) έχει την ευθύνη για τη σημερινή διάλυση της καθαριότητας στην πόλη.

Σύμφωνα με το μοντέλο που επιχειρούν να επιβάλλουν άρον-άρον, η αυτοδιοίκηση θα κρατήσει βασικά το ρόλο του εισπράκτορα των πολλαπλάσιων από σήμερα δημοτικών τελών που θα παραδίνει στους ιδιώτες. Θα αναλάβει κυρίως τα βάρη της διαδικασίας, δηλ. την αποκομιδή, και θα δεσμεύεται από λεόντειες συμβάσεις ώστε να εγγυάται διαχρονικά την ύπαρξη άφθονου σύμμικτου σκουπιδιού. Συνεπώς η ανακύκλωση στην πηγή και η κομποστοποίηση θα πάνε πολύ πίσω, καθώς δεν… βοηθάνε στο να τροφοδοτούνται με επεξεργασμένα καύσιμα τα επικίνδυνα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας από απορρίμματα.

Πρόκειται συνολικά για καταστροφικούς, οικονομικά και περιβαλλοντικά, σχεδιασμούς, που στο πλαίσιο της «κρίσης» και του Μνημονίου, επιχειρείται να επιβληθούν βίαια. Καλούμε τους σώφρονες παράγοντες της αυτοδιοίκησης, τα σωματεία των εργαζομένων στους ΟΤΑ, τους κοινωνικούς φορείς να ακυρώσουν αυτά τα σχέδια και να ξεκινήσει ένας διάλογος ώστε άμεσα να προχωρήσουν θετικές λύσεις με επίκεντρο την προστασία του περιβάλλοντος, τη διατήρηση του αυτοδιοικητικού χαρακτήρα και την κοινωνική συμμετοχή στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Το γραφείο Τύπου

1 σχόλιο: