.

Αρμοδιότητα της Β' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων είναι να προβάλει τα ευρήματα που έρχονται στο φως στις περιοχές ευθύνης της.

Πώς εξηγείται η κραυγαλέα αδιαφορία της κεντρικής και τοπικής εξουσίας προς την κομποστοποίηση και ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή;
Πρόκειται για μια λύση σχετικά φθηνή, που δεν έχει μεγάλο περιθώριο κέρδους για τους εργολάβους των σκουπιδιών και στηρίζεται στη συμμετοχή του κόσμου.

Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Η γυναίκα του Καίσαρα δέν είναι τίμια, αλλά φαίνεται και άτιμη…


  •  Οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου τις επόμενες δεκαετίες θα πληρώνουν πανάκριβα την διαχείριση των απορριμμάτων τους την οποία θα έχει αναλάβει ο Γ. Μπόμπολας.

  • "Φωτογραφικό διαγωνισμός" με πρωτοβουλία και παραγόντων της κυβέρνησης δινει την ευκαιρια μονο στίς  εταιρειες «Ηλέκτωρ» και «Μεσόγειος».

  • Προωθήθηκε η δημοπράτηση όλων των εργοστασίων ως ένα έργο, παρ' ότι θα βρίσκονται σε διαφορετικές τοποθεσίες. Επιλογή που αποτρέπει τη συμμετοχή και άλλων υποψήφιων αναδόχων μικρότερου βεληνεκούς.


Οσμή σκανδάλου από τα σκουπίδια

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΟΥΓΑΝΗ
enet.gr
29/9/1010


Φαινομενικά, η δημοπράτηση ενός εργοστασίου βιοξήρανσης αποτελεί κομμάτι της υλοποίησης του πολυσυζητημένου περιφερειακού σχεδιασμού.

Ωστόσο η συγκεκριμένη ενέργεια του Ενιαίου Σύνδεσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) αποκαλύπτει γιατί οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου τις επόμενες δεκαετίες θα πληρώνουν πανάκριβα την διαχείριση των απορριμμάτων τους την οποία θα έχει αναλάβει ο Γ. Μπόμπολας, ή ο «εθνικός εργολάβος» όπως τον χαρακτηρίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων των δήμων (ΠΟΕ-ΟΤΑ).

Το σημείο-κλειδί της υπόθεσης είναι η χωροθέτηση του επίμαχου εργοστασίου μέσα στον ΧΥΤΑ Φυλής με αποτέλεσμα να χαθεί μεγάλη χωρητικότητα. Το συγκεκριμένο οικόπεδο έχει παραχωρηθεί για ειδικό σκοπό (δημιουργία χώρου υγειονομικής ταφής) και όχι για οποιαδήποτε χρήση.

Επιπλέον, στον συγκεκριμένο χώρο που έχει επιλεγεί μπορεί να εφαρμοστεί μοναχά η μέθοδος της βιοξήρανσης, καθώς η επιφάνειά του δεν επαρκεί για την κατασκευή μονάδας με οποιαδήποτε άλλη τεχνολογία.

Αυτό βέβαια, σύμφωνα με την ΠΟΕ-ΟΤΑ, σημαίνει πως στον διαγωνισμό θα συμμετέχουν μόνο δύο υποψήφιοι. Η μία επιχείρηση είναι η «Ηλέκτωρ», η οποία ανήκει στον Γ. Μπόμπολα. Η άλλη ονομάζεται «Μεσόγειος», έχει αναλάβει την κατασκευή παρόμοιου εργοστασίου στην Κρήτη και έχει αναθέσει υπεργολαβικά στην «Ηλέκτωρ» ένα άλλο έργο, το «ενδιάμεσο κύτταρο» της Φυλής.

Τέσσερα εργοστάσια


«Είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι πρόκειται για "φωτογραφικό διαγωνισμό" με πρωτοβουλία και παραγόντων της κυβέρνησης και το όλο θέμα πρόκειται να κλείσει πριν την εφαρμογή του νόμου για τον Καλλικράτη και την αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση», επισήμανε η ΠΟΕ-ΟΤΑ στον υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση τον περασμένο Ιούνη. Είχε προηγηθεί σύσκεψη στην οποία συζητήθηκε σχέδιο προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Αττικής και του ΕΣΔΚΝΑ για την κατασκευή τεσσάρων εργοστασίων επεξεργασίας σκουπιδιών με κόστος περίπου 540 εκατ. ευρώ. Η εκμετάλλευση της λειτουργίας τους θα γίνεται από ιδιώτη για 25 χρόνια (με κόστος τρία δισ. ευρώ).

Το κυριότερο όμως είναι ότι προωθήθηκε η δημοπράτηση όλων των εργοστασίων ως ένα έργο, παρ' ότι θα βρίσκονται σε διαφορετικές τοποθεσίες. Επιλογή που αποτρέπει τη συμμετοχή και άλλων υποψήφιων αναδόχων μικρότερου οικονομικού βεληνεκούς στους διαγωνισμούς που αφορούν τα υπόλοιπα τρία εργοστάσια.

Ωστόσο, το μεγάλο «αγκάθι» της ιστορίας δεν ήταν άλλο από το πού θα γίνει η χωροθέτηση της τέταρτης μονάδας. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε μέσα στον ΧΥΤΑ Φυλής, όμως η εκτελεστική επιτροπή του ΕΣΔΚΝΑ αποφάσισε να προτείνει άλλο χώρο έπειτα από εισήγηση της διεύθυνσης Συντονισμού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του συνδέσμου (ΣΠΑ).

Ενα μήνα μετά όλα έγιναν διαφορετικά. Εκεί που ο πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ, Ν. Χιωτάκης, επιχειρηματολογούσε υπέρ της νέας πρότασης, ξαφνικά άλλαξε γνώμη. Ισχυρίστηκε «προφανή παρανόηση» στη λήψη της προηγούμενης απόφασης και προώθησε την ανάκλησή της και την έγκριση περιβαλλοντικής μελέτης για το εργοστάσιο μέσα στο ΧΥΤΑ.

«Η διοίκηση του ΕΣΔΚΝΑ αντί του δημόσιου διαλόγου και της σύγκλησης διοικητικού συμβουλίου επιλέγει τις έκτακτες εντός 2ωρου "συγκλήσεις" ενός μονοπαραταξιακού οργάνου όπως είναι η εκτελεστική επιτροπή που συνεδριάζει μόνο με τέσσερα παρόντα μέλη της», καταγγέλλει η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Προσθέτει μάλιστα ότι ο κ. Χιωτάκης αγνόησε την εισήγηση του αρμόδιου διευθυντή για τη χωροθέτηση του εργοστασίου. Σε αυτήν επισημαίνεται πως «ο Δήμος Φυλής έχει παραχωρήσει το οικόπεδο για την κατασκευή χώρου υγειονομικής ταφής απορριμμάτων. Εργο το οποίο εκτελείται αυτό το διάστημα». Αποτέλεσμα; «θα ωφεληθεί ο ανάδοχος της κατασκευής του εργοστασίου, καθώς θα του παραδοθεί έτοιμο το οικόπεδο που διαμορφώθηκε για άλλη χρήση με δαπάνη του ελληνικού Δημοσίου».

Από την πλευρά του ο Ν. Χιωτάκης λέει ότι «η χωροθέτηση δεν γίνεται από τον ΕΣΔΚΝΑ και από το 2003 υπάρχει σχετικός νόμος που το προβλέπει. Επίσης, η αρχική μελέτη ουδέποτε άλλαξε ως προς τη χωροθέτηση του εργοστασίου. Προφανώς όσοι τα καταγγέλλουν δεν έχουν καλή ενημέρωση. Στόχος τους είναι να χαθεί πολύτιμος χρόνος και να απενταχθεί η μονάδα από το Ταμείο Συνοχής ώστε να μη βρεθούν τελικά τα απαραίτητα χρήματα».

Παιχνίδια εκατομμυρίων

Τα λεφτά που «παίζονται» είναι πάρα πολλά, αφού κάθε χρόνο οι κάτοικοι της Αττικής παράγουν περίπου 1.700.000 τόνους σκουπίδια. Η Ηρώ Ζερβάκη, αυτοδιοικητικό στέλεχος και μέλος των δ.σ. των ΕΣΔΚΝΑ και ΤΕΔΚΝΑ, μας εξηγεί ότι «η ανάθεση της λειτουργίας των εργοστασίων σε ιδιώτες οδηγεί σε μονοπωλιακές εκμεταλλεύσεις και αυθαίρετες αυξήσεις του κόστους της διαχείρισης των απορριμμάτων. Εκτός του κόστους κατασκευής που είναι περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ, θα υπάρχει η μόνιμη επιβάρυνση ανά τόνο απορριμμάτων, η οποία εκτιμάται ότι θα ανέλθει τελικώς στο ποσό των 147 ευρώ ανά τόνο».

Είναι ενδεικτικό ότι ενώ μέχρι σήμερα το κόστος διαχείρισης ενός τόνου σκουπιδιών κυμαινόταν στα 42 ευρώ, σε πρόσφατο διαγωνισμό για τη λειτουργία του υφιστάμενου εργοστασίου μηχανικής ανακύκλωσης (που επί χρόνια υπολειτουργεί) εκτοξεύτηκε στα 89 ευρώ. Ο ανάδοχος είναι η κοινοπραξία «Ηλέκτωρ-Envitec».

Πέρα όμως από το οικονομικό σκέλος της υπόθεσης υπάρχει και το οικολογικό. Η επιλογή της βιολογικής ξήρανσης από την απερχόμενη ηγεσία του ΕΣΔΚΝΑ δέχεται έντονες επικρίσεις από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις. Ο διευθυντής του ελληνικού τμήματος της Greenpeace Ν. Χαραλαμπίδης υπογραμμίζει πως «μεσούσης της οικονομικής κρίσης η επιλογή για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής πανάκριβων και επικίνδυνων μεθόδων τη στιγμή που υπάρχουν φθηνότερες και ασφαλείς λύσεις, είναι προφανώς απαράδεκτη και πιθανώς ύποπτη».

Εξίσου επικριτικός, ο πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης Φ. Κυρκίτσος: «Πρόκειται για λανθασμένη λύση, η οποία από πίσω της κρύβει την καύση των σκουπιδιών. Ο οικολογικός χώρος των ΜΚΟ και πολλοί άλλοι φορείς έχουν προτείνει αναλυτικό πράσινο σχέδιο, που βασίζεται στο τρίπτυχο Πρόληψη-Ανακύκλωση-Κομποστοποίηση, που είναι και περιβαλλοντικά αποδεκτό και πολύ οικονομικότερο. Ας τοποθετηθούν ξεκάθαρα όλοι οι αρμόδιοι ενόψει μάλιστα και των αυτοδιοικητικών εκλογών».

Τι είναι η βιοξήρανση

Κατά τη διαδικασία της βιολογικής ξήρανσης τα σκουπίδια μπαίνουν μέσα σε κλειστούς βιοαντιδραστήρες και απομακρύνεται η υγρασία τους. Βασικός σκοπός είναι η προεπεξεργασία τους για μετατροπή τους σε SRF (Στερεό Ανακτηθέν Καύσιμο). «Κύριος σκοπός της όλης επεξεργασίας (του συνδυασμού βιολογικής ξήρανσης των απορριμμάτων και καύσης του SRF) είναι η χρήση των απορριμμάτων ως καυσίμου για παραγωγή ενέργειας», διαβάζουμε σε εισήγηση του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σπ. Δανέλλη. Συμπληρώνει μάλιστα πως αποτελεί «παγκόσμια πρωτοτυπία η προώθηση μονάδων βιολογικής ξήρανσης, των οποίων η παραγωγή SRF είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από την ποσότητα που μπορεί η αγορά (τσιμεντοβιομηχανία, πρωτογενής παραγωγή σιδήρου) να απορροφήσει. Καθίσταται άρα αυτονόητο πως η βιολογική ξήρανση αποτελεί τον προπομπό και αρχικό στάδιο επεξεργασίας των απορριμμάτων πριν την τροφοδοσία τους στη μονάδα καύσης».

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Εξαιρετικής σημασίας , στην στρατηγική κατά του ΧΥΤ , χαρακτηρίζεται το αποτέλεσμα της συνεδρίασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ).

Εξαιρετικής σημασίας , στην στρατηγική κατά του ΧΥΤ , χαρακτηρίζεται το αποτέλεσμα της συνεδρίασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) το οποίο επιφυλάχθηκε να ολοκληρώσει και υποβάλει την εισήγησή του προς τον Υπουργό για τη συνέχιση ή μη της ανασκαφής.

Η παρουσία της αρχαιολογικής υπηρεσίας στον χώρο , τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους , ανατρέπει τα σχέδια του περιφερειάρχη ο οποίος θα επιθυμούσε την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης πριν την αποχώρηση του.

Να θυμίσουμε ότι ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χουντης , σε ερώτηση του προς την Κομισιόν , υποστήριξε ότι ασκούνται πιέσεις για να φύγει η αρχαιολογική υπηρεσία από το ΧΥΤΑ, αναφέροντας ως τέτοια τη παρουσία στο χώρο του γενικού γραμματέα Περιφέρειας Αττικής, Ηλ. Λουκόπουλου, ο οποίος απαιτούσε να ολοκληρωθούν άμεσα οι έρευνες.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι κερδίζεται χρόνος μέχρι να τελεσιδικησει το ΣτΕ και οι άλλες νομικές ενέργειες που δρομολογούνται και οι οποίες , όπως πιστεύουμε , θα τεκμηριώσουν το λάθος του σχεδιασμού όχι μόνο για το Μαύρο Βουνό αλλά και πανελλαδικά. Ελπίζουμε η δικαίωση μας να επιτευχθεί και μάλιστα εγκαίρως ώστε η περιβαλλοντική καταστροφή να είναι αναστρέψιμη. Το αχρείαστο και σκανδαλώδες αυτό έργο δεν πρέπει να λειτουργήσει ποτέ.

Η Συντονιστική επιτροπή αγώνα εξέδωσε την κάτωθι ανακοίνωση:


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010 εισήχθη προς συζήτηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) το ζήτημα της ανασκαφής στον Χ.Υ.Τ.Α. Γραμματικού.

Η πληροφόρηση για τη συζήτηση έφθασε στη Συντονιστική Επιτροπή αργά το μεσημέρι της ίδιας ημέρας. Αμέσως ξεκίνησαν οι προσπάθειες για ενημέρωση σε σχέση με το θέμα της συζήτησης καθώς και αγώνας με το χρόνο από τα εναπομείναντα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής (Σ.Ε.) προκειμένου να καταστεί δυνατή η παρουσία στη συζήτηση και η έκθεση των απόψεων των κατοίκων. Και τούτο διότι η παρουσία στη συζήτηση επιτρέπεται μόνον εάν προηγουμένως υποβληθεί σχετική αίτηση από τους ενδιαφερόμενους προς τη Γραμματεία του ΚΑΣ εντός του ωραρίου που λειτουργούν οι δημόσιες υπηρεσίες.

Στη συνεδρίαση του ΚΑΣ το βράδυ της ίδιας ημέρας παραστάθηκε για τη Σ.Ε. το μέλος της Νίκος Μπούρμπος ενώ επίσης παραστάθηκαν ο Πρόεδρος της Κοινότητας Γραμματικού Νίκος Κούκης, ο Πρόεδρος του Κέντρου Βιωσιμότητας και Περιβαλλοντικής Προστασίας Β.Α. Αττικής Δημήτρης Καζαζάκης, ο Πρόεδρος των Φίλων του Μουσείου Μαραθώνα Βασίλης Δελαγραμμάτικας και ο Οδυσσέας Γεωργαντάς μέλος της διοίκησης του εκπολιτιστικού συλλόγου Ο ΠΑΝ από το Σέσι.

Όπως είναι γνωστό η αρμοδιότητα του ΚΑΣ είναι γνωμοδοτική δηλαδή εισηγείται προς τον Υπουργό Πολιτισμού επί των θεμάτων αρμοδιότητάς του αφού προηγουμένως λάβει υπόψη του τις αναφορές των αρχαιολόγων σε σχέση με το συζητούμενο θέμα. Ο Υπουργός είναι αυτός που θα αποφασίσει αφού προηγουμένως λάβει υπόψη του την εισήγηση του ΚΑΣ. Το περιεχόμενο των αναφορών των αρχαιολόγων γνωστοποιείται μόνον στα μέλη του ΚΑΣ και κανείς άλλος πλην των μελών του δεν μπορεί να πληροφορηθεί αυτό.

Είναι σαφές λοιπόν ότι η μόνη πληροφόρηση που είχαν όσοι παραστάθηκαν κατά τη συζήτηση ήταν το θέμα αυτής, όπως αυτό αναφερόταν στην ημερήσια διάταξη, δηλαδή έγκριση της διατήρησης ή μη των υπολειμμάτων της ανασκαφής στο Μαύρο Βουνό και το οποίο μάλιστα μας γνωστοποιήθηκε λίγο πριν συνεδρίαση. Κανένας, από τους παρόντες, δεν γνώριζε τίποτε περισσότερο από αυτό αφού ούτε και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης μας ανακοινώθηκε το περιεχόμενο των αναφορών των αρχαιολόγων δεδομένου ότι, όπως μας ελέχθη, δεν επιτρέπεται η δημοσιοποίησή τους προ της επισήμου ανακοινώσεως επί των ευρημάτων της ανασκαφής από την αρχαιολογική ομάδα.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, όλοι οι παραστάντες με σοβαρότητα και υπευθυνότητα ανέπτυξαν στιβαρά και πολλαπλά επιχειρήματα για την αναγκαιότητα της συνέχισης της ανασκαφής στο Μαύρο Βουνό, για την ανάδειξη των ευρημάτων, για την περιβαλλοντική καταστροφή που επιχειρείται, για την ιστορικότητα του τόπου κ.λπ.. ενώ απάντησαν στις ερωτήσεις που τους υποβλήθηκαν από τα μέλη του ΚΑΣ.

Με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης το ΚΑΣ επιφυλάχθηκε να ολοκληρώσει και υποβάλει την εισήγησή του προς τον Υπουργό για τη συνέχιση ή μη της ανασκαφής.

Η Σ.Ε. θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του ζητήματος και θα επανέλθει με νεότερη ανακοίνωση μόλις πληροφορηθεί οτιδήποτε σημαντικό αφού πρώτα το επιβεβαιώσει.
Γραμματικό 23/09/2010
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ





Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Επιστημονική μελέτη: Να μειωθεί η διαχείριση των αστικών αποβλήτων μέσω της υγειονομικής ταφής

www.skai.gr/
21/09/2010

Νέες προτάσεις για τα αστικά απόβλητα

Νέα επιστημονική μελέτη


Να μειωθεί η διαχείριση των αστικών αποβλήτων μέσω της υγειονομικής ταφής και να γίνεται χρήση άλλων μεθόδων που είναι περιβαλλοντικά πιο ορθές, προτείνει νέα επιστημονική μελέτη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η υγειονομική ταφή καλύπτει το 77% της διαχείρισης των απορριμμάτων στην χώρα μας, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ε.Ε δεν ξεπερνά το 40%.

Επιπλέον, η χρήση της κομποστοποίησης στην Ελλάδα δεν ξεπερνά το 2%, έχοντας μεγάλη απόκλιση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (17%).

Επίσης στην Ελλάδα δεν γίνεται θερμική επεξεργασία των αποβλήτων, όταν αυτή η τεχνολογία κερδίζει συνεχώς έδαφος στην Ευρώπη.

Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Μυστικοσύμβουλοι και άτυποι σύμβουλοι στο περιβάλλον της κ. Μπιρμπιλη , επηρεάζουν εξελίξεις και συνδιαμορφώνουν πολιτικές ανάλογα με τα προσωπικά τους συμφέροντα.


Εξυπηρετεί το Δημόσιο συμφέρον η δημιουργία ΧΥΤ στο Μαύρο Βουνό;

Σύμφωνα με ανακοίνωση της  η ΠΑΣΚ ΥΠΕΧΩΔΕ από τον περασμένο Ιούνιο αναφερόταν σε επιρροές «μυστικοσυμβούλων» και «άτυπων συμβούλων», «που επηρεάζουν εξελίξεις και συνδιαμορφώνουν πολιτικές ανάλογα με τα προσωπικά τους συμφέροντα και υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα όχι της κοινωνίας αλλά των εταιρειών που είτε έμμεσα είτε άμεσα εξυπηρετούν».  

 Πρόσφατα το ΣτΕ έκρινε ότι το έργο κατασκευής του ΧΥΤ πρέπει να ολοκληρωθεί για λόγους δημοσίου συμφέροντος και για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Όσο υπάρχει η δικαιοσύνη του Γιοσάκη και της SIEMENS , όσο υπάρχουν πολιτικοί που θεωρούν ότι το νομιμοφανές είναι και ηθικό και θησαυρίζουν εις βάρος του Ελληνικού λαού , ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ. Η κατασκευή του ΧΥΤ είναι κατάφωρη παραβίαση των ατομικών μας δικαιωμάτων και μια βάρβαρη παρέμβαση της πολιτείας εις βάρος μας για να εξυπηρετήσει μια ομάδα που καταδυναστεύει αυτή τη χώρα από δεκαετίες.



Σύμβουλοι της υπουργού ή επιχειρηματίες;

 19/9/2010

nadia@enet.gr
Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

 Εύλογα ερωτήματα και απορίες προκαλεί η ένταξη στο περιβάλλον της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνας Μπιρμπίλη συμβούλων ή άτυπων συμβούλων οι οποίοι είναι ταυτόχρονα επιχειρηματίες με πεδίο δραστηριότητας τις περιβαλλοντικές μελέτες, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), την κλιματική αλλαγή, την ενεργειακή απόδοση και τα σκουπίδια.

Η Τίνα Μπιρμπίλη φαίνεται ότι αξιοποιεί συχνά την εμπειρία των παλιών συντρόφων της στον τομέα Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ.

Τουλάχιστον δύο πρόσωπα έχουν κληθεί να παράσχουν τις υπηρεσίες τους και την εμπειρία τους σε τομείς απόλυτα συναφείς με τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες.

Πρόκειται για τους Δημήτρη Λάλα, πρώην πρόεδρο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και υπουργικό συνεργάτη σε θέματα κλιματικής αλλαγής, ΑΠΕ κ.λπ., και τον Ανδρέα Λουκάτο, πρόεδρο και μέτοχο κατά 30% της ΕΠΕΜ Α.Ε., εταιρείας με εξειδίκευση στη διαχείριση στερεών απορριμμάτων. Ο Αν. Λουκάτος συμμετείχε σε άτυπη επιτροπή για τα σκουπίδια η οποία συστάθηκε μετά την ανάληψη των καθηκόντων της υπουργού και ολοκλήρωσε τις εργασίες της στα μέσα Ιανουαρίου, ενώ είχε παραστεί και σε ορισμένες από τις πρώτες συσκέψεις «γνωριμίας» που πραγματοποίησε η Μπιρμπίλη με υπηρεσιακούς παράγοντες.

Οι Δημήτρης Λάλας και Ανδρέας Λουκάτος είχαν από το 2006 συστήσει μαζί εταιρεία μελετών, την ΦΑΣΕΤΣ ΕΠΕ, η οποία εξειδικεύεται σε θέματα ενέργειας, περιβάλλοντος και κλιματικών αλλαγών. Τον περασμένο Μάρτιο οι δύο συνιδρυτές και συνέταιροι προέβησαν σε «επιχειρηματική απόφαση», όπως μας δήλωσαν, και μετέτρεψαν την εταιρεία τους από ΕΠΕ σε Α.Ε. Ο εκ των μετόχων Δ. Λάλας εισέφερε συνολικά 40.800 ευρώ και έλαβε 1.360 ονομαστικές μετοχές και ο Αν. Λουκάτος πλήρωσε συνολικά 19.200 ευρώ και έλαβε 640 μετοχές. Κατέχουν δηλαδή τα 2/3 και το 1/3 της εταιρείας αντίστοιχα.

Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ορίστηκε σε 60.000 ευρώ, το ελάχιστο απαιτούμενο από το νόμο για τη σύσταση Α.Ε. Ακόμη και σήμερα κάτοχοι των μετοχών παραμένουν οι ίδιοι.

Παλιοί γνώριμοι


Τίνα Μπιρμπίλη, Δημήτρης Λάλας και Ανδρέας Λουκάτος είναι παλιοί γνώριμοι από τον Τομέα Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ. Ομως οι κομματικοί συσχετισμοί και η επιχειρηματική δράση δεν άργησαν να πυροδοτήσουν αντιδράσεις εντός ΥΠΕΚΑ, με αποτέλεσμα τον περασμένο Ιούνιο η ΠΑΣΚ ΥΠΕΧΩΔΕ να βγάλει μια σκληρή ανακοίνωση όπου αναφερόταν σε επιρροές «μυστικοσυμβούλων» και «άτυπων συμβούλων», «που επηρεάζουν εξελίξεις και συνδιαμορφώνουν πολιτικές ανάλογα με τα προσωπικά τους συμφέροντα και υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα όχι της κοινωνίας αλλά των εταιρειών που είτε έμμεσα είτε άμεσα εξυπηρετούν».

Αν και η επιχειρηματική δραστηριότητα του Δημήτρη Λάλα δεν ήταν ευρέως γνωστή μεταξύ παραγόντων του ΥΠΕΚΑ, εκείνη του Ανδρέα Λουκάτου ήταν πασίγνωστη. Ολοι ήξεραν ότι «πρόκειται για έναν γνωστό μελετητή που διαχρονικά έπαιρνε δουλειές από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Με ποια ιδιότητα παρουσιαζόταν μαζί με τον Δ. Λάλα κατά τις πρώτες επαφές της Μπιρμπίλη με υπηρεσιακούς και με ποια ιδιότητα συμμετείχε στην άτυπη επιτροπή για τα σκουπίδια;» αναρωτιούνται στελέχη του υπουργείου.

Οι αιτιάσεις αυτές μέσω του Τομέα Περιβάλλοντος φαίνεται ότι έφτασαν στ' αφτιά της Τίνας Μπιρμπίλη. Μετά τη λήξη των εργασιών της άτυπης επιτροπής ο Ανδρέας Λουκάτος αραίωσε τις επισκέψεις στο υπουργείο. Ο ίδιος αρνείται σήμερα τον τίτλο του «συμβούλου». Τόσο για τον Δημ. Λάλα όσο και για τον Α. Λουκάτο δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ ΦΕΚ στο οποίο να γνωστοποιείται η τοποθέτησή τους ως συμβούλων. Οπως διευκρινίζει ο Δ. Λάλας, «δεν είμαι διορισμένος γιατί ήδη παίρνω τη σύνταξή μου. Είμαι άμισθος σύμβουλος της υπουργού και εκπρόσωπος της Ελλάδας για την κλιματική αλλαγή».

Τον περασμένο Νοέμβριο ορίστηκε πρόεδρος της Επιτροπής για τη συγκρότηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας 2010-2020 επιτροπής που έχει εισηγητικό ρόλο.

Κι αν για τον κ. Λουκάτο οι εντυπώσεις έχουν αμβλυνθεί, λόγω της απομάκρυνσής του, για τον «πρύτανη των ΑΠΕ», όπως αποκαλούν τον Δ. Λάλα, λόγω της πλούσιας εμπειρίας του, οι ψίθυροι μεταξύ στελεχών και συνδικαλιστών του ΥΠΕΚΑ δεν λένε να κοπάσουν.

Σύνταξη νομοσχεδίων

Ισως γιατί έχει τον πρώτο λόγο ακόμη και στη σύνταξη νομοσχεδίων, όπως του σχετικού για τις ΑΠΕ που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο. «Αρωμα» Λάλα έχει και ο κανονισμός για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων αλλά και ο νόμος 3855 για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και τις ενεργειακές υπηρεσίες, όπου δεν είχε επίσημη συμμετοχή, όπως αναφέρει, «σαφώς όμως γνώριζα τι γινόταν, αφού υπάρχουν θέματα ΑΠΕ».

«Η νομοθεσία έχει στόχο το δημόσιο συμφέρον, ο επιχειρηματίας το προσωπικό του», αντιτείνουν πηγές του ΥΠΕΚΑ.

Μεταξύ των πρώτων έργων που ανέλαβε η εταιρεία ΦΑΣΕΤΣ όταν ακόμη ήταν ΕΠΕ υπήρξε και η «Κατάρτιση Εθνικού Σχεδίου Κατανομής Δικαιωμάτων Εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου για την περίοδο 2008-2012». Το έργο πραγματοποιήθηκε το 2006 -χρονιά σύστασης της ΦΑΣΕΤΣ ΕΠΕ- για λογαριασμό του ΥΠΕΧΩΔΕ, που το ανέθεσε στην ΕΠΕΜ Α.Ε. (πρόεδρος και μέτοχος Ανδρέας Λουκάτος) και υπεργολαβικά το υλοποίησε η ΦΑΣΕΤΣ.

Το Εθνικό Σχέδιο Κατανομής Δικαιωμάτων είναι ένα «εργαλείο» του Πρωτοκόλλου του Κιότο που προτείνει τα δικαιώματα εκπομπών ρύπων για περίπου 150 βιομηχανίες και άλλες εγκαταστάσεις της χώρας.

Την ίδια στιγμή ο Δημ. Λάλας ως φυσικό πρόσωπο αλλά και ως εκπρόσωπος της ΦΑΣΕΤΣ εμφανίζεται ως μεσίτης ρύπων στη σχετική ιστοσελίδα του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΠΑΑ), φορέα αρμόδιου για την τήρηση του ελληνικού μητρώου ρύπων που εποπτεύεται από το ΥΠΕΚΑ.

Ο ίδιος δηλαδή εισηγήθηκε τα δικαιώματα εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και ταυτόχρονα διατηρεί λογαριασμό μεσίτη στο Χρηματιστήριο Ρύπων, προκειμένου να έχει δικαίωμα συμμετοχής σε αγοραπωλησίες δικαιωμάτων. «Τόσο εγώ όσο και η ΦΑΣΕΤΣ δεν έχουμε κάνει καμία συναλλαγή ως έμποροι ρύπων τα τελευταία δύο χρόνια», υποστηρίζει.

Ακόμη και σήμερα στον σχετικό ιστότοπο της ΦΑΣΕΤΣ αναγράφεται ως «διευθύνων σύμβουλος ο καθηγητής Δημήτρης Λάλας». Οπως διευκρινίζει στην «Κ.Ε.», «αυτό δεν ισχύει. Δεν έχω δικαίωμα υπογραφής, δεν είμαι μέλος του Δ.Σ. και η εταιρεία δεν έχει πάρει έργα του Δημοσίου. Απλώς εκτελεί αυτά που έχει. Για κάποια μάλιστα δεν έχει ακόμη πληρωθεί. Βρίσκομαι σε διαπραγματεύσεις με αγοραστές, ώστε να πουλήσω τη συντριπτική πλειοψηφία των μετοχών. Ολα τα άλλα είναι αναπόδεικτες εικασίες».

Από τον περασμένο Μάρτιο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του δ.σ. της ΦΑΣΕΤΣ Α.Ε., σύμφωνα με το καταστατικό της εταιρείας, είναι ο Νικόλαος Γκάργκουλας. Μέτοχος ταυτόχρονα της ΕΠΕΜ Α.Ε. με ποσοστό 3%, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της και ένας από τους βασικούς μελετητές της.

Λογαριασμό στο Χρηματιστήριο Ρύπων εμφανίζει και η ΕΠΕΜ, που και εδώ εκπροσωπείται κατά κύριο λόγο από τον Α. Λουκάτο. Οπως ο ίδιος διευκρινίζει, «είμαστε επαγγελματίες στον τομέα του περιβάλλοντος, έχουμε όμως και κοινωνική ευθύνη. Πρέπει να βρίσκουμε τρόπους ώστε να ισορροπούμε μεταξύ των δύο. Οποτεδήποτε υπάρξει έυνοια στο πρόσωπό μου σε διαγωνισμούς του Δημοσίου, θα αναδειχθεί από τον ανταγωνισμό. Η άτυπη επιτροπή για τα σκουπίδια είχε καθαρά ενημερωτικό και όχι εισηγητικό ρόλο. Συμμετείχε ακόμη μια μικρότερη εταιρεία μελετητών, πανεπιστημιακοί, εκπρόσωποι φορέων κ.ά. Ο λόγος που κλήθηκα είναι αποκλειστικά η μεγάλη εμπειρία μου σε θέματα απορριμμάτων».


Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Είναι Δημόσιο Συμφέρον η δημιουργία του ΧΥΤ στο Γραμματικό;


(Όποιος μένει κουφός, τυφλός και σιωπηλός θα ζήσει 100 ειρηνικά χρόνια)
politessedrasi

Το Δημόσιο συμφέρον , σαν έννοια , αφορά το σύνολο της κρατικής κοινωνίας αλλά και κάθε μέλους χωριστά. Έτσι δεν μπορεί να λειτουργεί εις βάρος των συμφερόντων τόσο των ατόμων όσο και των κοινωνικών ομάδων.

Όμως η επίκληση του Δημοσίου συμφέροντος έχει γίνει καραμέλα στα χείλη των κάθε λογής πολιτικών , πολιτικάντηδων , κυβερνώντων και διοικούντων για να εξυπηρετήσουν κατά κανόνα ιδιοτελή συμφέροντα. Αυτή η ευλογοφανής αξίωση λοιπόν στο να υποταχθεί είτε ένας πολίτης είτε μια κοινωνική ομάδα , πρέπει να διερευνάται για την βασιμότητα της.

Είναι  Δημόσιο Συμφέρον η δημιουργία του ΧΥΤ στο Γραμματικό;
• Τα Πανεπιστήμια Θράκης και Αθήνας , με πρόσφατες μελέτες επιφανών επιστημόνων (Ραψομανίκη και Κελεπερτζή) , αποδεικνύουν την τεράστια καταστροφή που αναμένεται να έχει το περιβάλλον με προεκτάσεις που αφορούν όλη την Αττική.

• Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκμηδενίζουν , σύμφωνα με την EUROSTAT , τον όγκο των απορριμμάτων που οδηγούνται προς ταφή , με πολλαπλά οφέλη τόσο οικονομικά όσο και περιβαλλοντικά , δίνοντας πραγματικό νόημα στο δημόσιο συμφέρον.

• Η ανακύκλωση στην πηγή με κομποστοποιηση θα δώσει κέρδη στους Δήμους και ταυτόχρονα θα επιβαρύνει στο ελάχιστο τους δημότες , αφού τα δημοτικά τέλη θα είναι ανάλογα με τα απορρίμματα που θα οδηγούνται στους ΧΥΤ.

Σύμφωνα με τα παραπάνω , η επίκληση του Δημοσίου συμφέροντος για την δημιουργία Χώρου ...Υγειονομικής Ταφής στο Μαύρο Βουνό , μόνο σαν όχημα εξυπηρέτησης συμφερόντων θα μπορούσε να δικαιολογηθεί.

Όμως το ΣτΕ έκρινε ότι το έργο κατασκευής του ΧΥΤ πρέπει να ολοκληρωθεί για λόγους δημοσίου συμφέροντος και για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Εσείς αγαπητοί φίλοι τι λέτε;


Γεωργαντάς Οδυσσέας

Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Χωρίς σχόλιο

Από τα πρακτικά του Κοινοτικού Συμβουλίου στο Γραμματικό , ο πρώην προέδρου κ. Παπαγεωργιου διαφωνώντας με ομόφωνη απόφαση δήλωσε :


« Ο ΧΥΤΑ έχει ήδη ολοκληρωθεί κατά 80% και για πιο λόγο κάνουμε προσφυγή για τους δρόμους ΧΥΤΑ».

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Στο ΣτΕ, και πάλι, το θέμα του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό

Νέα προσφυγή για το ζήτημα της κατασκευής Χώρου Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων (Χ.Υ.Τ.Α.) στο Γραμματικό Αττικής κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) από την κοινότητα Γραμματικού.

Μόλις λίγα 24ωρα μετά την απόρριψη της παρόμοιας προσφυγής (αίτησης αναστολής) η κοινότητα Γραμματικού προσέφυγε και πάλι στο ΣτΕ, ζητώντας αυτή τη φορά την ακύρωση ως αντισυνταγματικών παράνομων πρόσφατων αποφάσεων του περιφερειάρχη Ανατολικής Αττικής.

Με τις αποφάσεις αυτές, δόθηκε το «πράσινο φως» για τη διάνοιξη νέων οδικών προσβάσεων και την διαπλάτυνση των υπαρχόντων οδών εντός δημόσιας αναδασωτέας έκτασης που οδηγούν στο χώρο του υπό κατασκευή Χ.Υ.Τ.Α.

Στην προσφυγή της η κοινότητα, υποστηρίζει ότι οι αποφάσεις του περιφερειάρχη παραβιάζουν τις συνταγματικές επιταγές για την προστασία των δασών, όπως και τον δασικό νόμο 998/1979. Επίσης, υποστηρίζει ότι από την πυρκαγιά που έπληξε την περιοχή τον Αύγουστο του 2009, καταστράφηκαν 66.832 στρέμματα δάσους, τα οποία κηρύχθηκαν τον περασμένο Ιανουάριο αναδασωτέα, εκτός από 187,50 στρέμματα τα οποία αφορούν τις οδούς πρόσβασης στο Χ.Υ.Τ.Α.

Σύμφωνα, όμως, με την κοινότητα Γραμματικού «η έκταση αυτή δεν ανέκτησε τη δασική της μορφή σε διάστημα ενός μόλις έτους (Αύγουστος 2009 – Σεπτέμβριος 2010) αλλά είναι ακόμη και σήμερα μία κατεστραμμένη από την πυρκαγιά έκταση». Για τους λόγους αυτούς – επισημαίνει η κοινότητα - οι νομαρχιακές αποφάσεις είναι παράνομες και για αυτό πρέπει να ακυρωθούν.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι το ΣτΕ με πρόσφατη απόφασή του (966/2010) είχε απορρίψει την αίτηση της Κοινότητας που ζητούσε να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο η από 7.7.2009 υπουργική απόφαση με την οποία παρατάθηκαν μέχρι 30.10.2013 οι περιβαλλοντικοί όροι για την εγκατάσταση μονάδας διαχείρισης αποβλήτων στη θέση Μαύρο Βουνό.

Επικαλούμενοι λόγους δημοσίου συμφέροντος, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι είναι δυνατή η δημιουργία Χ.Υ.Τ.Α. σε έκταση που έχει δασικό χαρακτήρα. Δεν παρέλειψαν δε να επισημάνουν ότι το έργο είναι απαραίτητο για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Την αίτηση είχε καταθέσει και πάλι η κοινότητα Γραμματικού που ζητούσε να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο η από 7.7.2009 υπουργική απόφαση με την οποία παρατάθηκαν μέχρι 30.10.2013 οι περιβαλλοντικοί όροι για την εγκατάσταση μονάδας διαχείρισης αποβλήτων στη θέση Μαύρο Βουνό.

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Το έγκλημα έχει ονοματεπώνυμο


 
Με την υπογραφή της και με προσωπικά εκλογικά κριτήρια καταδίκασε δεκάδες χιλιάδες κατοίκους.


Βάσω Παπανδρέου

Τήν Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009 , στην συνεδρίαση της ΕΙΔΙΚΗΣ ΜΟΝΙΜΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ της Βουλής των Ελλήνων , ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Βρεττός δήλωνε:
«Έκανε λάθος η κ. Παπανδρέου, της το έλεγα και τώρα το πληρώνουμε. Η Βάσω αποφάσισε με προσωπικά εκλογικά κριτήρια ως βουλευτής Αθηνών».





Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Ο Γιώργος Καμίνης προς την ορθή κατεύθυνση στην διαχείριση των απορριμάτων

Ο υποψήφιος Δήμαρχος της Αθήνας Γιώργος Καμίνης δήλωσε το αυτονόητο. Η λύση στην διαχείριση των απορριμάτων θα έλθει μόνο μέσα από την μείωση του όγκου. Δυστυχώς για τους Έλληνες πολίτες ο κύριος Νικήτας Κακλαμάνης , υπέρμαχος του ΧΥΤΑ στο Μαύρο Βουνό , κατώτερος των περιστάσεων , έπαιξε το παιχνίδι των εργολάβων. Δηλαδή πολλά σκουπίδια , σχεδόν μηδενική ανακύκλωση , πολλοί χώροι ταφής των απορριμάτων και πολλά κέρδη για τους επιτήδειους.

Τι προτείνει ο κ. Καμίνης:
  • Μείωση των παραγομένων απορριμμάτων
  • Ανακύκλωση στην πηγή
  • Διαχείριση των ειδικών αποβλήτων
  • Kομποστοποίηση.
  • Προγράμματα ενημέρωσης και κινητοποίησης των πολιτών.

Γιώργος Καμίνης
" Για όσους αγαπούμε την Αθήνα, η εικόνα της είναι οδυνηρή. Περιγράφει, τη μεγαλύτερη διαχρονική αποτυχία των δημοτικών αρχών της και θέτει εκ των πραγμάτων προτεραιότητες. Καθαριότητα ως μέρος της αισθητικής αναβάθμισης της πόλης, λοιπόν. Με μείωση των παραγομένων απορριμμάτων, με ανακύκλωση στην πηγή, με διαχείριση των ειδικών αποβλήτων, με κομποστοποίηση. Και με προγράμματα ενημέρωσης και κινητοποίησης των πολιτών."

Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

Περαστικά Δημήτρη.

Ένας φίλος μας , περνάει δύσκολες στιγμές. Στρατευμένος στον αγώνα κατά του ΧΥΤΑ από χρόνια , στην πρώτη γραμμής της μάχης , ο Δημήτρης . Την περασμένη Πέμπτη το απόγευμα , με την μοτοσικλέτα του , πηγαίνοντας σε ένα από τα αμέτρητα ραντεβού του , είχε ένα ατύχημα που θα τον υποχρεώσει να περάσει μια σειρά από επώδυνες διαδικασίες και με ένα πόδι στον γύψο. Τον ξέρουμε καλά τον Δημήτρη , ακόμη και τώρα δεν θα σταματήσει να παλεύει.

Δημήτρη Δαμάσκο σου ευχόμαστε περαστικά.

Είναι πολλά τα λεφτά...


της Μαριάννας Τζάννε


Ξεκινούν οι χρυσές μπίζνες

Μάχη γιγάντων για τα επικίνδυνα απόβλητα της Τίνας

protothema.gr
11/09/2010

Την πρώτη ηχηρή συμμαχία στο περιβάλλον που ενώνει επιχειρηματικά ακόμη και ομίλους που παραδοσιακά βρίσκονται σε εχθρικά στρατόπεδα στο χώρο της βιομηχανίας, κινητοποιεί η απόφαση της υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κας Τίνας Μπιρμπίλη να οργανώσει και να χωροθετήσει μονάδες διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων.

Στην πρόσκληση που απηύθυνε πριν από περίπου 1,5 μήνα το ΥΠΕΚΑ, θέλοντας να προλάβει μια δεύτερη καταδίκη από τις Βρυξέλλες (η πρώτη ήρθε πριν από ένα χρόνο για έλλειψη κριτηρίων αλλά και χωροθέτησης των σχετικών υποδομών) αλλά και να αντιμετωπίσει την γάγγραινα των τοξικών αποβλήτων που εξαπλώνεται ως Λερναία Υδρα σε όλη την Ελλάδα, ανταποκρίθηκαν καταθέτοντας τις προτάσεις τους 13 συνολικά επιχειρηματικά γκρουπ και εταιρείες.

Ανάμεσα σε αυτά, ξεχωρίζει η κοινοπραξία που συγκροτούν τέσσερις από τους ισχυρότερους εκπροσώπους ιδιωτικών συμφερόντων στη χώρα μας: ο όμιλος Μπόμπολα μέσω των θυγατρικών Ηλέκτωρ και Άκτωρ, η Ελληνική Χαλυβουργία, η οποία ελέγχεται μετοχικά από την οικογένεια Μάνεση, η εταιρεία Αειφόρος που αποτελεί τον περιβαλλοντικό βραχίονα της Βιοχάλκο, η Χαλυβουργική της οικογένειας του κ. Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου και η εταιρεία Polyeco του κ. Γιάννη Πολυχρονόπουλου.

Πρόκειται για ένα σχήμα που εδώ και μερικούς μήνες πρωτοστατεί στις ζυμώσεις για θεσμική θωράκιση και συλλογική εκπροσώπηση του κλάδου των απορριμμάτων και της βαριάς βιομηχανίας του χάλυβα, το οποίο εκφράζεται μέσω του ΣΕΒΙΑΝ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Ανακύκλωσης και Ενεργειακής Αξιοποίησης).

Η συμμαχία γιγάντων αποτελεί σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ένα πολύ ανταγωνιστικό σχήμα του διαγωνισμού, κυρίως λόγω της τεχνογνωσίας που διαθέτει στην διαχείριση αποβλήτων τόσο η Ηλέκτωρ όσο και η Polyeco. Απέναντι θα βρεθούν και άλλες δυνάμεις μεταξύ των οποίων φέρεται η Γαλλική Suez και η Ιντρακάτ του ομίλου Κόκκαλη, αλλά και η ΕΑΒ η οποία έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα για την διαχείριση των αποβλήτων της στην περιοχή των Οινοφύτων και εικάζεται ότι συμμετέχει στην διαδικασία για την παραχώρηση χώρου υποδοχής αποβλήτων. Κατά πληροφορίες το ύψος της κάθε επένδυσης υπολογίζεται να ανέλθει στα 20 εκ. ευρώ ενώ δεν αποκλείεται να δοθεί η δυνατότητα ένταξης των υποδομών στον αναπτυξιακό νόμο ή η δυνατότητα χρηματοδότησης από το επιχειρησιακό πρόγραμμα για το περιβάλλον του ΥΠΕΚΑ.

Προτείνουν Βοιωτία και Λάρισα

Εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι η μάχη που θα δοθεί θα είναι πολύ μεγάλη κυρίως σε κοινωνικό επίπεδο καθώς οι επενδυτές αλλά και το υπουργείο θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις καθολικές αντιδράσεις που θα συναντήσουν οι νέες μονάδες από τις τοπικές κοινωνίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο υπουργείο Περιβάλλοντος κρατούν επτασφράγιστο μυστικό την ταυτότητα των υποψήφιων μνηστήρων, πολύ δεν περισσότερο τις προτεινόμενες περιοχές, στις οποίες θα φιλοξενηθούν οι σύνθετες εγκαταστάσεις και υποδομές υγειονομικής ταφής των αποβλήτων καθώς γνωρίζουν ότι οποιαδήποτε διαρροή μπορεί να κάψει εκ των προτέρων κάποιες προτάσεις. Στις προτεινόμενες περιοχές σύμφωνα με πληροφορίες είναι μεταξύ άλλων και εκτάσεις σε Βοιωτία και Λάρισα, θεωρείται όμως ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να αναφερθούν οποιεσδήποτε λεπτομέρειες.

Στενοί συνεργάτες της υπουργού κ. Τίνας Μπιρμπίλη υποστηρίζουν ότι δεν έχει νόημα η δημοσιοποίηση των προτάσεων όταν δεν έχουν καθοριστεί ακόμη τα κριτήρια της χωροθέτησης και δεν έχουν γίνει οι απαιτούμενες μελέτες (Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικής Εκτίμησης) των έργων. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αναμένεται να βρεθεί ο ανάδοχος που θα κάνει τις πρόδρομες εργασίες ενώ άμεσα θα συγκροτηθεί και η Επιτροπή του υπουργείου που θα επιφορτιστεί με το δύσκολο έργο της αξιολόγησης των 13 επενδυτικών προτάσεων.

Από το ΥΠΕΚΑ αναφέρουν ότι στη λίστα θα μπουν και δέκα ακόμη χώροι π.χ ανενεργά λατομεία οι οποία δυνητικά θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν αντίστοιχες μονάδες. Προς το παρόν δεν είναι σαφής ο ακριβής αριθμός των μονάδων αν και τρεις θεωρείται ικανοποιητικός αριθμός προκειμένου να καλυφθούν οι περιοχές Κεντρικής Ελλάδας, της Πελοποννήσου και της Βόρειας Ελλάδας. Δεν αποκλείεται να είναι και δύο (Βορράς-Νότος), αρκεί να αξιολογηθούν οι χώροι και να βρεθούν λύσεις για την μεταφορά των αποβλήτων.

 
Η ύφεση έπληξε και τα απόβλητα
Συνολικά η χώρα μας υπολογίζεται ότι παράγει ετησίως περίπου 350.000 τόνους επικίνδυνων αποβλήτων με τάσεις αισθητής κάμψης, περίπου κατά 35% τον τελευταίο χρόνο, κυρίως λόγω μειωμένης παραγωγής που αποδίδεται στην κρίση αλλά και στα λουκέτα που έχουν βαρέσει πολλές επιχειρήσεις. Ωστόσο επιχειρηματίες του κλάδου μιλούν για πολύ μικρότερες ποσότητες (της τάξης των 45.000 τόνων) και παρατηρούν ότι εταιρείες πετρελαιοειδών που έκαναν τζίρο σε διακίνηση αποβλήτων έως και 400.000 ευρώ τα προηγούμενα χρόνια, το τελευταίο διάστημα κάνουν μόλις 8.000 ευρώ!

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος το 85-90% της ετήσιας παραγωγής επικινδύνων αποβλήτων αποδίδεται σε περίπου 20 μονάδες της πρωτογενούς μεταλλουργίας, διύλισης αργού πετρελαίου, δραστηριοτήτων παραγωγής πετρελαιοειδών καταλοίπων, παραγωγής και χρήσης λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και συναφών χημικών προϊόντων. Το υπόλοιπο 10-15% το παράγουν όλοι οι άλλοι βιομηχανικοί κλάδοι, ενώ σημαντικός είναι ο ρόλος των ιατρικών αποβλήτων, καθώς και το θέμα με τη διασυνοριακή μεταφορά τους που εντόπισαν πρόσφατα οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος.

Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Ενοχοι και συνένοχοι.

Τεκμηριωμένο από πανεπιστημιακούς και επιστήμονες: η ατμόσφαιρα της Αττικής, το νερό που πίνει η Αθήνα, και η θάλασσα του Ευβοϊκού, είναι τα μεγάλα θύματα του περιβαλλοντικού εγκλήματος του Μπόμπολα. Συνένοχος στο έγκλημα η ηγεσία της κυβέρνησης. Στην τρέχουσα φάση η υπουργός περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη και ο προϊστάμενος της πρωθυπουργός Παπανδρέου.

bobolasgate.info
10/9/2010


Βίντεο ντοκουμέντο: Το έγκλημα του Μπόμπολα στην Αττική (Γραμματικό)


Τεκμηριωμένο από πανεπιστημιακούς και επιστήμονες: η ατμόσφαιρα της Αττικής, το νερό που πίνει η Αθήνα, και η θάλασσα του Ευβοϊκού, είναι τα μεγάλα θύματα του περιβαλλοντικού εγκλήματος του Μπόμπολα. Συνένοχος στο έγκλημα η ηγεσία της κυβέρνησης. Στην τρέχουσα φάση η υπουργός περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη και ο προϊστάμενος της πρωθυπουργός Παπανδρέου.

Ετοιμάζονται ποινικές διώξεις. Απερίγραπτη απαξίωση του Μπόμπολα από τους πολίτες!..

Διαβάστε-παρακολουθήστε μόνο εδώ την σχετική συζήτηση-ντοκουμέντο που δεν θα μπορούσε ποτέ να δει το φως της δημοσιότητας στο Έθνος και το MEGA του Μπόμπολα

Γιατί ΧΥΤΑ;

Το Εθνικό Σκάνδαλο με τους 120 ΧΥΤΑ

Τι συμβαίνει με το περιβάλλον;

Γιατί τόση αστυνομία στο Γραμματικό;

Η καταστροφή που έγινε στο Σέσι με τη βροχή.

Τι γίνεται με τις μελέτες του έργου;

Η οικονομική φάμπρικα του Μπόμπολα. Πως κατασκευάζει τα έργα με λεφτά που δεν έχει.

Η κατάντια της καθημερινότητάς των κατοίκων.

Τρομοκράτηση πολιτών και παιδιών από τον Μπόμπολα

Ο εξευτελισμός των κατοίκων τα τελευταία χρόνια λόγω του ΧΥΤΑ.

Η οικονομική κατάσταση των πολιτών σήμερα.

Η απαξίωση τους λόγω του ΔΝΤ και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Κίνημα κατά του Μπόμπολα: “Δεν Πληρώνουμε Διόδια”.

Πλήρης και σταθερή υποταγή των Κυβερνήσεων και της Δικαιοσύνης στους εργολάβους και ιδιαίτερα στον Μπόμπολα.

Παρακολουθήστε τα όλα στην αποκαλυπτική συζήτηση που μαγνητοσκοπήθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου!.. Ενδεικτικό το λεξιλόγιο και οι απαξιωτικές εκφράσεις για τον Μπόμπολα.

 

Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Τί Καρβουνάρι , τί Μαύρο Βουνό




 
barzakanas.unblog.fr
8/9/2010
Κάτι πάει να αλλάξει…

Εδώ και τρία χρόνια σχεδόν αγωνιζόμαστε κατά της εγκατάστασης των χώρων ταφής αποβλήτων στην Ήπειρο, στην Κέρκυρα αλλά και στην Αττική…

Δυστυχώς, κατά το χρονικό αυτό διάστημα, η επεξεργασία των απορριμμάτων εξακολούθησε να πραγματοποιείται με αρχαϊκό τρόπο και παρότι η μόλυνση συγκεντρώνεται σε ορισμένες θέσεις, όπως τον χώρο του Καρβουναρίου, από πλευράς αποτελεσματικότητας και απόδοσης αυτά τα τρία χρόνια είναι χαμένα χρόνια γι’ αυτή τη γη που τόσο αγαπούμε.

Ωστόσο, διδαχτήκαμε πολλά πράγματα απ’ αυτόν τον αγώνα, αρχής γενομένης από τα απορρίμματα, τον τρόπο παραγωγής τους, τη διάθεσή τους, τον δυσμενή τους ρόλο, τις σχετικές με αυτά ευρωπαϊκές οδηγίες, καθώς και τη λειτουργία των ευρωπαϊκών οργάνων και τα δικαιώματά μας ως πολιτών… όπως επίσης και την εσκεμμένη αναρμοδιότητα των πολιτικών μας σε όλα τα κλιμάκια της εξουσίας…

Από τον αγώνα μας διδαχτήκαμε επίσης ότι εκτός από τα δικαιώματά μας, εμείς οι πολίτες έχουμε και υποχρεώσεις απέναντι στην κοινωνία και, επομένως, απέναντι στους απογόνους μας.

Προσωπικά αρχίζω να νιώθω περήφανος για τον αγώνα μας, διότι ακόμα και αν ο ΧΥΤΑ Καρβουναρίου λειτουργεί όπως-όπως, είμαστε παρόντες σαν σκύλος φύλακας και κατορθώσαμε, παρά την ισχύ του αντιπάλου μας, παρά τις απειλές με νυχτερινά τηλεφωνήματα, να περιορίσουμε τις δυσλειτουργίες και να εμποδίσουμε ορισμένους να κοιμούνται με ήσυχη τη συνείδησή τους.

Όμως, είμαι προπαντός περήφανος επειδή ο αγώνας μας κατέληξε στην υπό εξέλιξη συναίνεση στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Πράγματι, πολιτικοί εκπρόσωποι, υπάλληλοι της Περιφέρειας επιφορτισμένοι με τον φάκελο, επιστήμονες, μηχανικοί, πρύτανης του Πανεπιστημίου και μέλη των επιτροπών αγώνα κατά των υφιστάμενων ΧΥΤΑ είμαστε όλοι συγκεντρωμένοι γύρω από το τραπέζι για να προχωρήσουμε σε μια πραγματική επιλογή που θα βασίζεται σε επιστημονικές προτάσεις και όχι πλέον σε κεκαλυμμένα πολιτικά συμφέροντα…

Για πρώτη φορά, χάρη στον αγώνα μας και χάρη στην κυρία Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας Ηπείρου, όλες οι ενεργοί δυνάμεις συνέπραξαν για την εύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης (μάλιστα, η συμμετοχή μου στην επιτροπή αυτή αποκτά για μένα ακόμη μεγαλύτερη σημασία επειδή είναι επίσης και συμμετοχή της διασποράς, μιας ιδιαίτερα ενεργού δύναμης της Ηπείρου η οποία όμως συχνά αμελείται). Ασφαλώς, δεν πρόκειται παρά για την καλύτερη δυνατή λύση, διότι στον τομέα των απορριμμάτων η βέλτιστη λύση, που είναι η απουσία απορριμμάτων, είναι πραγματική ουτοπία.

Ωστόσο, η λύση που επιλέχτηκε δεν θα ήταν πλήρης αν όλοι οι νέοι εκλεγμένοι που θα αναδειχθούν από τις εκλογές για τον «Καλλικράτη» δεν λάβουν ριζικά μέτρα για να ξεκινήσει επιτέλους η διαλογή και η αξιοποίηση των οικιακών απορριμμάτων.

Πράγματι, για να μειωθεί το κόστος της διαχείρισης των αποβλήτων με τις ελάχιστες δυνατές οχλήσεις, υιοθετώντας την επιλογή που θα κάνει η επιτροπή παρακολούθησης, θα πρέπει να μειωθεί η ποσότητα των αποβλήτων. Για παράδειγμα, με την κομποστοποίηση απλά και μόνο, που παρεμπιπτόντως εφάρμοζαν όλες οι γιαγιάδες μας χωρίς δυσκολία, είναι δυνατό να μειωθεί μέχρι 57% το βάρος της σακούλας απορριμμάτων ενός μέσου νοικοκυριού!

Κυρίες και κύριοι (μέλλοντες) δήμαρχοι, για να παραφράσω τον Τζ. Φ. Κέννεντι, μη δυσανασχετείτε συνεχώς με αυτό που δεν κάνει το κράτος για εσάς, αναρωτηθείτε τι μπορείτε να κάνετε εσείς για την πατρίδα σας, και οι πολίτες θα πράξουν το ίδιο για τον δήμο τους.

Η μεγαλύτερη συμβολή του κράτους και της κεντρικής εξουσίας θα ήταν η επιβολή ενός σχολικού προγράμματος ευαισθητοποίησης σχετικά με το θέμα ήδη από την προσχολική εκπαίδευση.

Η δική μας συμβολή είναι να μεριμνούμε ώστε οι διαδικασίες να είναι απόλυτα διαφανείς και να καταλήγουν στην πιο ορθή λύση.

Γι’ αυτόν τον λόγο και προκειμένου να περιοριστούν ακόμη περισσότερο οι μολυσμένοι χώροι στην Ήπειρο μια καλή λύση θα ήταν να σταματήσει η κατασκευή του προσωρινού ΧΥΤΑ Ελληνικού και να χρησιμοποιηθούν η Άρτα και η Παραμυθιά για όλη την Ήπειρο και για διάρκεια 36 μηνών, όπου τα πάντα θα επικεντρώνονται στο νέο σχέδιο ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων.

Πράγματι, όταν το κράτος μεριμνά για τους πολίτες του, έχουμε καθήκον ως πολίτες να το υποστηρίζουμε εποικοδομητικά.

(Ακούω ήδη τη δυσαρεστημένη και ψηφοθηρική κραυγή όλων όσοι φέρουν βαριές ευθύνες για την καταστροφή στο Καρβουνάρι, ακούω εκείνους τους ίδιους που παίνευαν τη θέση του Καρβουναρίου να αποποιούνται τις ευθύνες τους… η δειλία τους είναι τόσο προβλέψιμη…)

Σαφώς και με το ίδιο πνεύμα ο ΧΥΤΑ Λευκίμμης ή ο ΧΥΤΑ Γραμματικού δεν πρέπει ποτέ να λειτουργήσουν…

Για όλους αυτούς τους λόγους, θα συνεχίσουμε τον ρόλο μας του σκύλου φύλακα της πολιτείας.


Δρ. Γιάννης ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΥΓ:
Κατά τη σύσκεψη της 17ης Αυγούστου, είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω ότι η Περιφέρεια Ηπείρου διαθέτει εξαιρετικά ικανούς υπαλλήλους, που γνωρίζουν ενδελεχώς τον φάκελο για τον οποίο είναι αρμόδιοι και που δεν υστερούν σε τίποτα έναντι οποιουδήποτε άλλου ξένου υπαλλήλου…

Κατέληξα στο αναπόφευκτο συμπέρασμα ότι πηγή των προβλημάτων της περιφέρειάς μας και πιθανόν όλης της Ελλάδας είναι οι πολιτικοί εκείνοι που θέλουν και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο…σε βάρος της πολιτείας και του πολίτη…



Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Ενταση στόν ΧΥΤΑ.

8/9/2010

Ένταση στο ΧΥΤΑ Γραμματικού

Ένταση προκλήθηκε λίγο μετά τις 23:00 το βράδυ έξω από τον ΧΥΤΑ Γραμματικού, όταν κάτοικοι που διαμαρτύρονται για την εγκατάσταση της χωματέρης στην περιοχή τους, συνεπλάκησαν με αστυνομικές δυνάμεις.

Αστυνομικοί απώθησαν τους συγκεντρωμένους, οι οποίοι στη συνέχεια μετέβησαν στο οικείο αστυνομικό τμήμα για να προβούν σε μηνύσεις.

Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

Ζώης Καρίνος : H περιοχή μας δέχεται μια πολυμέτωπη επίθεση στον τομέα του περιβάλλοντος.

Ιδιαίτερη ικανοποίηση προκαλεί το γεγονός , σε όσους είναι ευαισθητοποιημένοι στο θέμα , ότι ο Ζώης Καρίνος προτάσσει ως βασικό πρόβλημα του νέου Δήμου Μαραθώνα την κατασκευή του ΧΥΤΑ στο Μαύρο Βουνό μαζί με τη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο θαλάσσιο μέτωπο της Νέας Μάκρης.

Σε ομιλία του στην εκδήλωση παρουσίασης της ιδρυτικής διακήρυξης του συνδυασμού « ΝΕΟΣ ΔΗΜΟΣ – ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ» τόνισε ότι η περιοχή μας δέχεται μια πολυμέτωπη επίθεση στον τομέα του περιβάλλοντος , με σχέδια που απειλούν να καταστρέψουν το φυσικό μας κεφάλαιο και την ποιότητα της ζωής μας και πρόσθεσε ότι αυτοί που μιλάνε για ειλημμενες αποφάσεις , είναι αυτοί που φρόντισαν πρώτοι να καταθέσουν τα όπλα .

Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Η Μαργαρίτα Καραβασίλη ζητεί από τον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Αττικής, κ. Ηλία Λιακόπουλο , πληρέστερη πληροφόρηση για την πρόοδο υλοποίησης του έργου ΧΥΤΑ Γραμματικού.


Μαργαρίτα Καραβασίλη

ΥΠΕΚΑ

ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΣ
Αθήνα, 03.09.2010

Αρ. Πρωτ. 1368

Προς: Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Αττικής, κ. Ηλία Λιακόπουλο
Κατεχάκη 56, 115 25 Αθήνα

Κοιν.: ΩΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ

Θέμα: Κατασκευή ΧΥΤΑ Γραμματικού

Σχετ.: (α) Το α.π. 1981/18-8-2010 έγγραφο Κοινότητας Γραμματικού (α.π. 1368/18-8-2010)
(β) Αίτημα-καταγγελία Κυρ. Γκίκα (ελήφθη ηλεκτρονικά) και έλαβε α.π. ΕΓΕΠΕ 1380/01.09.2010

Αγαπητέ μου Ηλία,

Με το παραπάνω σχετικό κοινοποιήθηκε στην Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος & Ενέργειας έγγραφο του Προέδρου της Κοινότητας Γραμματικού, σχετικά με «Καταστρατήγηση συμβατικών όρων της υπόβασης-κυττάρου Α’ φάσης ΧΥΤΑ Γραμματικού», που αφορούν σε τεχνικές αστοχίες ή/και ενδεχόμενες παραβιάσεις των συμβατικών υποχρεώσεων του αναδόχου του έργου και ζητείται η επιβεβαίωση της βασιμότητας των καταγγελλόμενων.

Ως εκ τούτου και δεδομένης της υποβολής και άλλων καταγγελιών για τον ΧΥΤΑ Γραμματικού σε παρακαλώ όπως με πληροφορήσεις πληρέστερα για την πρόοδο υλοποίησης του έργου, τυχόν περιβαλλοντικά ή άλλα προβλήματα, αλλά και για τα αναφερόμενα ζητήματα που θέτει ο Πρόεδρος της Κοινότητας Γραμματικού (ειδικότερα όσον αφορά στην τήρηση των προβλεπόμενων όρων για την υπόβαση του κυττάρου Α, που περιλαμβάνονται στο συμβατικό πλαίσιο υποχρεώσεων του αναδόχου), ώστε εφόσον απαιτηθεί, να συντονίσουμε τις ενέργειές μας σχετικά.

Στο πλαίσιο αυτό παρακαλώ τον Προϊστάμενο της ΕΥΠΕ, στην οποία κοινοποιείται το παρόν και έχει λάβει και καταγγελίες σχετικά με την ανάγκη επανεξέτασης της εγκεκριμένης για το έργο ΜΠΕ (β σχετικό), να ενημερώσει την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) σχετικά με ζητήματα αρμοδιότητας της Υπηρεσίας του και να συνεργαστεί μαζί της, εφόσον απαιτηθεί να προβεί σε έλεγχο στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων βάσει του άρθ. 9 του νόμου 2947/2001.


Η ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ

Συνημ: το (α) σχετικό προς ΕΥΕΠ και ΕΥΠΕ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ ΠΡΟΣ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1. Υπουργό ΠΕΚΑ, κα Τίνα Μπιρμπίλη
Αμαλιάδος 17, 115 23 Αθήνα
2. Γενικό Επιθεωρητή Περιβάλλοντος ΕΥΕΠ, κ. Π. Μέρκο (μ. σ.)
Κηφισίας 1-3, 115 23 Αθήνα
3. Προϊστάμενο ΕΥΠΕ, κ. Επ. Τολέρη (μ. σ.)
Λεωφόρος Αλεξάνδρας 11
4. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών
Κτίριο 16, Πρώην Σχολή Ευελπίδων
10167 Αθήνα
5. Πρόεδρο Κοινότητας Γραμματικού
κο Ν. Κούκη
Λεωφ. Γραμματικού 9 19007
6. κ. Κυριάκο Γκίκα
E-mail: kyriakosgkikas@yahoo.co.uk




Γιώργος Μπόμπολας, ο αδίστακτος μεγιστάνας είναι... γυμνός.

"Αριστερός", πράκτορας της KGB, βαρώνος των media, εθνικός εργολάβος-κυρίαρχος στο μεγάλο φαγοπότι 35 ετών και πρωτεργάτης στη κατεδάφιση της Ελλάδας. Το τέλος της ιστορίας του, γράφεται απ' τη νέα μεγάλη ανερχόμενη ελεύθερη και ανεμπόδιστη δύναμη ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ της κοινωνίας των πολιτών!








ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα κατά του Χ.Υ.Τ.Α. Γραμματικού ενόψει των επετειακών εκδηλώσεων του Δήμου Μαραθώνος «490 π.Χ. – 2010 μ.Χ. ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ 2.500 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΧΗ», αποφάσισε:

· Να διοργανώσει πικετοφορία την Κυριακή 05-09-2010 στις 7.30 μ.μ. έξω από το Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου.

· Να διοργανώσει πικετοφορία την Παρασκευή 10-09-2010 στις 7.30 μ.μ. στην Αφετηρία Μαραθωνίου Δρόμου.
· Τη συμμετοχή την Κυριακή 12-09-2010 στις 7.30 μ.μ. στην προγραμματισμένη πορεία από την πλατεία της παραλίας Μαραθώνα προς τον Τύμβο των Μαραθωνομάχων.

Καλούμε όλους τους κατοίκους του Νέου Δήμου Μαραθώνα (Βαρνάβα, Γραμματικού, Μαραθώνα και Νέας Μάκρης) να στηρίξουν τις παραπάνω αποφάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, να συμμετέχουν ενεργά και μαζικά στις παραπάνω ενέργειες και να διαδηλώσουν ειρηνικά την αντίθεσή τους στη κατασκευή Χ.Υ.Τ.Α στο Μαύρο Βουνό Γραμματικού.

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ
 
 
*
 
2.500 Χρόνια ΜΕΤΑ ..



( Η Σύγχρονη ΥΒΡΙΣ .. )


Ουαί υμίν υποκριτές ,
ανάξιοι και ανεπαρκείς θεματοφύλακες ,
της Ιστορίας , του Πολιτισμού και του Περιβάλλοντος !

Ουαί υμίν υποκριτές ,
που παραλάβατε Ιστορία
και παραδίδετε Παραμύθια !

Ουαί υμίν υποκριτές ,
που παραλάβατε Πολιτισμό
και παραδίδετε Βαρβαρότητα !

Ουαί υμίν υποκριτές ,
που παραλάβατε Περιβάλλον
και παραδίδετε Απορρίματα !



ΟΧΙ ΧΥΤΑ ! ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΩΡΑ !

Επιτροπές αγώνα κατά των ΧΥΤΑ


*

2.500 Χρόνια ΜΕΤΑ .

( Η Μάχη κατά των σύγχρονων Μήδων συνεχίζεται .. )

Ελλήνων ( Κατοίκων ) προμαχούντες

Αθηναίοι ( Επιτροπές ) Μαραθώνι

Χρυσοφόρων Μήδων ( Εργολάβων & Διαπλεκομένων )

Εστόρεσαν δύναμιν .


ΟΧΙ ΧΥΤΑ ! ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΩΡΑ !
Επιτροπές αγώνα κατά των ΧΥΤΑ

Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Α. Κελεπερτζής: Oι μέχρι τώρα αξιολογήσεις για την χωροθέτηση ΧΥΤΑ στηρίζονται σε λαθεμένα κριτήρια και θα πρέπει να επανεξεταστούν, σύμφωνα με τα νέα επιστημονικά δεδομένα

Ο επικεφαλής της Ερευνητικής Ομάδας του Πανεπιστημίου Αθηνών Δρ. Α. Κελεπερτζής δηλώνει:

"Επειδή οι γεωλογικές και υδρογεωλογικές παράμετροι είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την χωροθέτηση ενός ΧΥΤΑ, και με δεδομένη την αρχικά εσφαλμένη εκτίμηση τους, προτείνεται η αναστολή των εργασιών στην περιοχή του Έργου, μέχρις ότου εκπονηθούν οι απαραίτητες ειδικές μελέτες που θα καταγράψουν την πραγματική υφιστάμενη κατάσταση, και θα γνωμοδοτήσουν με επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία για την καταλληλότητα ή μη της θέσης."

Τονίζει οτι οι μέχρι τώρα αξιολογήσεις για την χωροθέτηση ΧΥΤΑ στηρίζονται σε λαθεμένα κριτήρια και θα πρέπει να επανεξεταστούν, σύμφωνα με τα νέα επιστημονικά δεδομένα προσθέτοντας οτι κρίνεται ως απαραίτητη η διεξαγωγή συμπληρωτικών ερευνών.

Με επιστολή του προς την περιφέρεια Αττικής , ο κ.Δημήτρης Δαμάσκος  , μεταφέρει το αίτημα του Πανεπιστημίου Αθηνών για αναστολή των εργασιών 


ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Σ. ΔΑΜΑΣΚΟΣ ΑΘΗΝΑ 02/09/2010

B.Sc.mech.eng.,M.Sc.environmental eng.
ΔΙΠΛ.ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Δ.Ε.
Α.Μ. ΤΕΕ 43235
ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ 58
16777, ΕΛΛΗΝΙΚΟ, ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ: 210 9629 182
FAX: 210 9652 574
e-mail: damaskosdimitrios@gmail.com

                                                                   
      ΠΡΟΣ: Την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

      ΥΠ ΟΨΗ : κυρίου Η. ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
       Γενικού Γραμ. Περιφ. Αττικής
       ΚΑΤΕΧΑΚΗ 56, ΑΘΗΝΑ
       ΤΗΛ : 210 6709 602
       FAX: 210 6709 700
       e-mail : ggattiki@otenet.gr


ΘΕΜΑ: ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ  ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ Ο.ΕΔ.Δ.Α. ΣΤΟ Μ. ΒΟΥΝΟ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ Α) ΓΕΩΦΥΣΙΚΩΝ ΔΙΑΣΚΟΠΗΣΕΩΝ Β) ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΓΕΩΤΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ Γ) ΛΕΠΤΟΜΕΡΩΝ ΥΔΡΟΓΕΩΛΟΓΙΚΩΝ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΠΕΔΙΟΥ.


Σας συνυποβάλλουμε το αίτημα του Πανεπιστημίου Αθηνών και αιτούμεθα για επείγουσες δικές σας ενέργειες.
Η γνωμάτευση του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ συμπεραίνει από τα ήδη διαθέσιμα δεδομένα ότι η επιλεγμένη, από την εγκεκριμένη σχ. Μ.Π.Ε.,θέση στο Μ. Βουνό Γραμματικού είναι ακατάλληλη για ΧΥΤ.
Με τιμή,
Δ.Σ.ΔΑΜΑΣΚΟΣ

ΣΥΝΗΜΜΕΝΟ 1
ΑΙΤΗΜΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚ Ο.Ε.Δ.Α.
Μ.ΒΟΥΝΟΥ ΓΙΑ ΔΙΕΝΕΡΓΡΕΙΑ ΜΕΡΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΓΕΩΤΡΗΣΕΩΝ.



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 
EΘΝΙΚΟΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ & ΓΕΩΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΤΟΜΕΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΧΗΜΕΙΑΣ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ, ΑΝΩ ΙΛΙΣΣΙΑ, 157 84 ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ. : 72.74.204 , FAX : 72.43.380,


Αθήνα 29/6/2010
Προς κ ΔΗΜΗΤΡΙΟ Σ. ΔΑΜΑΣΚΟ
B.Sc.mech.eng,,M.Sc.environmental eng.
ΔΙΠΛ.ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Δ.Ε.
ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ 58, 16777 ΕΛΛΗΝΙΚΟ
Τηλ. 210-9629182, e-mail: damaskosdimitrios@gmail.com

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που παραθέτονται στην έρευνα[1] του Πανεπιστημίου Αθηνών[2], στις κατατεθειμένες μελέτες[3],[4] για την έγκριση της κατασκευής ΧΥΤΑ στη θέση «Μάυρο Βουνό» Γραμματικού, υπάρχουν αρκετές ασάφειες και εσφαλμένες εκτιμήσεις, όσον αφορά τα ειδικά Γεωλογικά, Υδρογεωλογικά, Υδρολογικά και Στρωματογραφικά χαρακτηριστικά της περιοχής.

Κατά συνέπεια, οι μέχρι τώρα αξιολογήσεις για την χωροθέτηση ΧΥΤΑ στηρίζονται σε λαθεμένα κριτήρια και θα πρέπει να επανεξεταστούν, σύμφωνα με τα νέα επιστημονικά δεδομένα.

Τα δεδομένα αυτά που προέκυψαν από μακροσκοπικές παρατηρήσεις πεδίου, χαρτογραφήσεις και αναλύσεις δειγμάτων, έδωσαν σημαντικά νέα στοιχεία για τα επιφανειακά γεωλογικά χαρακτηριστικά της περιοχής και αποτελούν σημαντικότατες κατευθυντήριες ενδείξεις για την πιστοποίηση και των υπόγειων γεωλογικών συνθηκών. Ορισμένα από αυτά τα γεωλογικά χαρακτηριστικά, π.χ. οι ακριβείς υδρογεωλογικές συνθήκες και η στρωματογραφία της στενής περιοχής χωροθέτησης ΧΥΤΑ, μπορούν να πιστοποιηθούν μόνο με αναλυτική υδρογεωλογική και στρωματογραφική έρευνα που θα περιλαμβάνει μετρήσεις πεδίου, όπως γεωφυσικές διασκοπήσεις ή/και διάνοιξη ερευνητικών γεωτρήσεων και μελέτη των δεδομένων τους.

Συνεπώς, προκειμένου να πιστοποιηθούν οι σημαντικές ενδείξεις για τις δομές βάθους της περιοχής χωροθέτησης ΧΥΤΑ και τα υδρογεωλογικά χαρακτηριστικά αυτής, κρίνεται ως απαραίτητη η διεξαγωγή συμπληρωτικών ερευνών που θα περιλαμβάνουν:

1. Γεωφυσικές διασκοπήσεις, με σκοπό:

α) την πιστοποίηση ύπαρξης υπόγειου νερού, τον ακριβές βάθος στο οποίος βρίσκεται και τις ενδεχόμενες υδραυλικές επικοινωνίες που υπάρχουν.

β) τον καθορισμό της ακριβούς στρωματογραφικής στήλης εις βάθος

2. Ερευνητικές γεωτρήσεις, για τον προσδιορισμό:

α) της ακριβούς πιεζομετρικής στάθμης και των ειδικών υδρογεωλογικών χαρακτηριστικών της περιοχής χωροθέτησης ΧΥΤΑ

β) την ακριβή λιθολογική περιγραφή των γεωλογικών σχηματισμών βάθους.

3. Λεπτομερής υδρογεωλογική μελέτη, που θα περιλαμβάνει μετρήσεις πεδίου και θα καλύπτει όχι μόνο το εύρος της στενής περιοχής του Έργου, άλλα θα επεκτείνεται ευρύτερα στην περιοχή προκειμένου:

α) Να καθορισθούν τα ακριβή υδρογεωλογικά χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής

β) να καθορισθούν οι ενδεχόμενες υδραυλικές επικοινωνίες της περιοχής με ευαίσθητα υδατικά συστήματα όπως η λίμνη του Μαραθώνα και ο Ευβοϊκός Κόλπος, αλλά και με σημαντικά υδρομαστευτικά έργα (γεωτρήσεις άρδευσης και ύδρευσης της ευρύτερης περιοχής).

Επειδή οι γεωλογικές και υδρογεωλογικές παράμετροι είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την χωροθέτηση ενός ΧΥΤΑ, και με δεδομένη την αρχικά εσφαλμένη εκτίμηση τους, προτείνεται η αναστολή των εργασιών στην περιοχή του Έργου, μέχρις ότου εκπονηθούν οι απαραίτητες ειδικές μελέτες που θα καταγράψουν την πραγματική υφιστάμενη κατάσταση, και θα γνωμοδοτήσουν με επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία για την καταλληλότητα ή μη της θέσης.

Ο επικεφαλής της Ερευνητικής Ομάδας του Πανεπιστημίου Αθηνών

Δρ. Α. Κελεπερτζής

Καθηγητής Γεωχημείας και Εφαρμοσμένης Γεωχημείας,

Δρ. Γεωχημείας, Πανεπιστημίου Manchester Αγγλίας,

Δρ. Γεωλογίας και Χαρτογραφήσεων Παν. Πατρών

Οι πιο βρώμικες παραλίες της Αττικής...


ΠΗΓΗ: anemomilos .i-diadromi.blogspot.com

29/8/2010



Σύμφωνα με έρευνα του Tμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Aθηνών, οι τιμές των βαρέων μετάλλων στα νερά του Aσωπού ξεπερνούν τις οριακές τιμές της Eυρωπαϊκής Eνωσης.

Πού βρέθηκαν υψηλές τιμές κολοβακτηριδίων.

Στα δείγματα νερού και ιζήματος από τις 93 παραλίες, εξετάστηκαν από το επιτελείο του ΠAKOE οι ακόλουθες φυσικές, χημικές και...μικροβιολογικές παράμετροι:

θολερότητα (TSS), θερμοκρασία, οξύτητα - αλκαλικότητα (pH), βιοχημικά καταναλισκόμενο οξυγόνο (B. O. D. ), χημικά καταναλισκόμενο οξυγόνο (C. O. D. ), διαλυμένο οξυγόνο (D. O. ), φώσφορος και φωσφορικά (P-P04), άζωτο, νιτρώδη και νιτρικά (N-N03), κολοβακτηριοειδή (TOTAL COLIFORMS) και κολοβακτηρίδια (FECAL OLIFORMS).

"Tο ΠAKOE εκπονεί τα τελικά συμπεράσματα για την καταλληλότητα....ή την ακαταλληλότητα των παραλίων, βάσει στατιστικής μεθοδολογίας.

Δηλαδή εξετάζεται η συνεργιστική δράση όλων των παραμέτρων", εξηγεί ο πρόεδρος του ΠAKOE, χημικός -γεωλόγος Παναγιώτης Xριστοδουλάκης.

Yψηλές τιμές κολοβακτηριδίων, που ξεπερνούν τις θεσμοθετημένες οριακές τιμές της EE που είναι 100 κολοβακτηρίδια ανά 100 μιλιλίτρ νερού, βρέθηκαν στα ύδατα των ακτών: Kόρινθος Ποσειδώνιο προς Λουτράκι, Σουσάκι , Aγιοι Θεόδωροι II, Eλευσίνα αρχή, Eλευσίνα 500 μέτρα μετά, Λουτρόπυργος αρχή, Aσπρόπυργος, Aκτή Θεμιστοκλέους αρχή, Aκτή Θεμιστοκλέους Διογένης, Bοτσαλάκια, Aκτή EOT Bούλα, Aστήρ Bουλιαγμένης, Bραυρώνα, Aρτέμιδα, Σχοινιάς και Xαλκούτσι ποτάμι. H ύπαρξη υψηλού ποσοστού κολοβακτηριδίων οφείλεται στην ....απορροή αποχετεύσεων στη θάλασσα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΚΟΕ: 20% περισσότερη ρύπανση φέτος σε σχέση με πέρυσι "Φέτος προστέθηκαν στη λίστα των απαγορευτικών για κολύμβηση παράκτιων περιοχών ακόμη τέσσερις ακτές: νομαρχίας Kορίνθου, Ποσειδώνιο Kορίνθου προς Λουτράκι, Nέας Περάμου προς το στρατόπεδο και αυτή της Aρτέμιδος" επισημαίνει ο πρόεδρος του ΠAKOE και προσθέτει: "H μόλυνση και η ρύπανση στις 93 παραλίες που πραγματοποιήσαμε μετρήσεις είναι κατά 20% μεγαλύτερη σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Δερματολογικά προβλήματα

Φέτος η ρύπανση από λάδια και από γράσα είναι δραματική. Oι τιμές των νιτρικών και των φωσφορικών, ρύποι οι οποίοι προέρχονται από λύματα, λιπάσματα και απορρυπαντικά, είναι διπλάσιες από πέρυσι. Eπίσης ιδιαίτερα αυξημένες είναι και οι τιμές των κολοβακτηριδίων κάθε καλοκαίρι σύμφωνα με την Eθνική Στατιστική Yπηρεσία έχουμε αύξηση γυναικολογικών και δερματολογικών προβλημάτων, εξαιτίας της θαλάσσιας μόλυνσης". "Tο γεγονός ότι ανάμεσα στις παραλίες αυτές ορισμένες έχουν και γαλάζια σημαία, συμβαίνει γιατί οι ιδιωτικοί φορείς που διενεργούν τις δειγματοληψίες για την απονομή γαλάζιας σημαίας τις πραγματοποιούν τον Aπρίλιο. Παίρνουν ένα δείγμα καθημερινά, το οποίο όμως δεν μπορεί να είναι αντιπροσωπευτικό της κατάστασης. Διότι για να είναι ένα δείγμα αξιόπιστο θα Πρέπει οι δειγματοληψίες να γίνονται διαφορετικές ώρες, να λαμβάνονται δείγματα νερού στην επιφάνεια, στα 5 εκατοστά , στα 30 εκατοστά και στο ίζημα. O Aπρίλιος δεν είναι μήνας αιχμής για τις παραλίες και επιπλέον τα ξενοδοχεία είναι άδεια. Θα πρέπει ακολούθως να εξετάζονται οι βιολογικοί και να διαπιστώνεται εάν λειτουργούν σωστά και αν οι υπερχειλίσεις τους διαρρέουν στη θάλασσα. Eπίσης θεωρώ ότι οι μετρήσεις θα πρέπει να γίνονται από ανεξάρτητους φορείς.

Tο ΠAKOE συνιστά στους πολίτες να προσέχουν σε ποια νερά κολυμπούν. Nα μην κολυμπούν όταν η θάλασσα πρασινίζει, γιατί τότε είναι γεμάτη σάπια φύκια και πλαγκτόν. Aν η επιφάνειά της ιριδίζει, τότε είναι γεμάτη πετρέλαιο, πίσσες, λάδια και απόβλητα βόθρων.

Νεοπλασίες και δερματίτιδες

Eπομένως να μην μπαίνουν σε νερά που το χρώμα τους είναι βαθύ πράσινο και σε θάλασσα που έχει πετρέλαιο, λάδια και απόβλητα βόθρων. Oι βρωμιές αυτές προκαλούν καρκίνο της μήτρας, νεοπλασίες και χρόνιες δερματίτιδες. Nα μην αναδεύουν τη θάλασσα όταν υπάρχει λάσπη στον βυθό. H ύπαρξη λάσπης υποδηλώνει την ύπαρξη μολύβδου και υδραργύρου, που την ανατάραξη μπορεί να εισέλθουν στον οργανισμό από το στόμα και τους πόρους του δέρματος".



Ποιες είναι οι 48 βρώμικες ακτές

* 1. Πέραμα

* 2. Aκτή Θεμιστοκλέους (αρχή)

* 3. Aκτή Θεμιστοκλέους (Tσακός)

* 4. Aκτή Θεμιστοκλέους (Διογένης)

* 5. Bοτσαλάκια

* 6. Eδεμ

* 7. Kαλαμάκι

* 8. EOT Aλίμου (Γαλάζια σημαία)

* 9. Γλυφάδα

* 10. Πλαζ Aστήρ Γλυφάδα (A)

* 11. Πλαζ Aστήρ Γλυφάδα (B)

* 12. Aκτή EOT Bούλα

* 13. Aστήρ Bουλιαγμένης

* 14. Bάρκιζα

* 15. Aκτή EOT Bάρκιζα

* 16. Λαγονήσι

* 17. Παλαιά Φώκαια

* 18. Λαύριο

* 19. Δασκαλειό Kερατέας

* 20. Aυλάκι

* 21. Bραυρώνα

* 22. Aρτέμιδα

* 23. Pαφήνα

* 24. Nέα Mάκρη

* 25. Σχοινιάς

* 26. Σκάλα Ωρωπού

* 27. Xαλκούτσι (Ποτάμι 1)

* 28. Xαλκούτσι (Πηγαδάκια 2)

* 29. Kόρινθος (Nομαρχία)

* 30. Kόρινθος (500μ. Πατρα)

* 31. Kόρινθος (Ποσειδώνιο προς Λουτράκι)

* 32. Iσθμια I

* 33. Iσθμια II

* 34. Σουσάκι

* 35. Motor Oil

* 36. Aγιοι Θεόδωροι II

* 37. Aλσος Kέντρο

* 38. Kινέττα (Camping Costa)

* 39. Eλευσίνα αρχή

* 40. Eλευσίνα ( 500 μέτρα μετά)

* 41. Eλευσίνα (Kαφέ O Φονιάς)

* 42. Nέα Πέραμος OTE

* 43. Nέα Πέραμος (μετά το στρατόπεδο)

* 44. Nέα Πέραμος (στα 400 μέτρα )

* 45. Λουτρόπυργος (αρχή)

* 46. Λουτρόπυργος

* 47. Aσπρόπυργος

* 48. Aσπρόπυργος


 
Από έγκυρη πηγή έμαθα ότι δυστυχώς ΟΛΕΣ οι παραλίες πλην Πόρτο Γερμενού στην Αττική έπρεπε να έχουν μαύρη σημαία. Λυπάμαι αλλά Κάλαμος, Κερατέα είναι τίγκα στα κολοβακτηρίδια