.

Αρμοδιότητα της Β' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων είναι να προβάλει τα ευρήματα που έρχονται στο φως στις περιοχές ευθύνης της.

Πώς εξηγείται η κραυγαλέα αδιαφορία της κεντρικής και τοπικής εξουσίας προς την κομποστοποίηση και ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή;
Πρόκειται για μια λύση σχετικά φθηνή, που δεν έχει μεγάλο περιθώριο κέρδους για τους εργολάβους των σκουπιδιών και στηρίζεται στη συμμετοχή του κόσμου.

Πέμπτη, 3 Ιουνίου 2010

Β.Οικονόμου: Η Περιφέρεια Αττικής χάνει ένα δις ευρώ , την ίδια στιγμή που ψηφίζεται ο Καλλικράτης!

Η μείωση αφορά τις δράσεις για την καινοτομία, την ανάπτυξη, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό.


Την έντονη ανησυχία του σχετικά με την μείωση πόρων στην Περιφέρεια Αττικής εν όψη και της εφαρμογής τους σχεδίου Καλλικράτης, εκφράζει με ερώτησή του προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ο βουλευτής Αττικής κ. Βασίλης Οικονόμου.
Στη ερώτησή του ο βουλευτής αναφέρει τα παρακάτω:
ΚύριοιΥπουργοί,
Με μεγάλη μας έκπληξη διαβάζουμε στο αναθεωρημένο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Αττικής την μείωση των πόρων που μπορεί να αξιοποιήσει η Περιφέρεια της Αττικής σε δράσεις καινοτομίας, ανάπτυξης, εκπαίδευσης και πολιτισμού. Πιο συγκεκριμένα αποκαλύπτεται στο νέο ΠΕΠ ότι οι συγκεκριμένοι πόροι που αρχικά ανέρχονταν στα 3 δις €, στο αναθεωρημένο πρόγραμμα εμφανίζονται μειωμένοι κατά 1 δις € περίπου και πλέον περιορίζονται στα 2 δις €. Η μείωση μάλιστα αφορά τις δράσεις για την καινοτομία, την ανάπτυξη, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό, οι οποίες φαίνονται να μηδενίζονται ή να μειώνονται υπερβολικά σε ότι αφορά την διαχείρισή τους από την Περιφέρεια Αττικής.
Ταυτόχρονα και με δεδομένο ότι οι δράσεις του ΠΕΠ Αττικής εκτείνονται χρονικά έως και το 2013 ναρκοθετείται με αυτή την αναθεώρηση η δυνατότητα της νέας αιρετής Περιφέρειας να διαχειριστεί απαραίτητους πόρους για την ανάπτυξη προγραμμάτων καινοτομίας, ανταγωνιστικότητας, εκπαίδευσης και πολιτισμού. Στην πράξη ανατρέπεται εν τη γένεση της η όλη φιλοσοφία της μεγάλης διοικητικής μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη» που πέρα από τα νέα διοικητικά όρια των Δήμων, την κατάργηση των Νομαρχιών και την συγκρότηση Περιφερειών με αιρετή διοίκηση, προβλέπει και αποκέντρωση των πόρων που διατίθενται για την ανάπτυξη των Περιφερειών.
Σε αντίθεση με αυτό το πνεύμα φαίνεται ότι προτιμάται η συγκέντρωση των διαθέσιμων κονδυλίων στα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου αυτά να θέσουν τις προτεραιότητες με βάση άλλους σχεδιασμούς και όχι αυτούς της αποκεντρωμένης αυτοδιοίκησης.
Εάν ισχύσει τελικά η σχετική αναθεώρηση του ΠΕΠ Αττικής είναι βέβαιο ότι μια βασική διοικητική μεταρρύθμιση, όπως είναι ο Καλλικράτης, θα παραμείνει θεωρητικό κατασκεύασμα, με περιορισμένες πραγματικές δυνατότητες παρέμβασης και η μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας θα υποχρεωθεί σε αδικαιολόγητες καθυστερήσεις αναφορικά με την αναπτυξιακή πορεία που θέλουν οι πολίτες να ακολουθήσει.
Δυστυχώς αν εφαρμοστεί αυτό το σχέδιο για το ΠΕΠ Αττικής αντί για αποκέντρωση πόρων θα έχουμε υπερσυγκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων στην κεντρική διοίκηση, πριν καν στεγνώσει το μελάνι του νέου νόμου!
Κατόπιν όλων αυτών και με δεδομένη την σαφέστατη κυβερνητική πρόθεση η διοικητική μεταρρύθμιση να αποτελέσει θεμέλιο της επιδιωκόμενης αποκέντρωσης και εφαλτήριο μιας νέας αναπτυξιακής και βιώσιμης πορείας.
Ερωτάστε
Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να αποκατασταθεί η δυνατότητα της νέας Αιρετής Περιφέρειας Αττικής να διαχειριστεί και να εκμεταλλευτεί τους αναπτυξιακούς πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που της αναλογούν και τα όσα προβλέπει το σχέδιο Καλλικράτης που μόλις ψηφίστηκε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου