kathimerini.gr
29/6/2010
Της Ζωγιας Κουταλιανου
Η αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» και η δίκαιη χρέωση των δημοτικών τελών καθαριότητας τίθενται σε εφαρμογή χάρη στα συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων «Πληρώνω Οσο Πετάω»-ΠΟΠ.
Πρόβλημα αποτελεί το ισχύον νομικό πλαίσιο που υπαγορεύει την καταβολή των δημοτικών τελών μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, όπου η χρέωση γίνεται βάσει των τετραγωνικών μέτρων κάθε κατοικίας ή καταστήματος.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Το απορριμματοφόρο, εξοπλισμένο με ειδική ζυγαριά, υπολογίζει το βάρος των σκουπιδιών κάθε κάδου. Οταν ο κάδος είναι ξέχειλος, τότε ο λογαριασμός που πληρώνει ο δημότης είναι... φουσκωμένος, ενώ όταν τα σκουπίδια είναι λιγοστά, ο δημότης επιβραβεύεται με μείωση των δημοτικών τελών καθαριότητας. Η αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» και η δίκαιη χρέωση των δημοτικών τελών καθαριότητας τίθενται σε εφαρμογή χάρη στα συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων «Πληρώνω Οσο Πετάω»-ΠΟΠ.
Το καινούργιο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων, νέο για την Ελλάδα, καθώς επί εικοσαετία εφαρμόζεται σε δεκατρείς χώρες της Ε.Ε.-15, ξεκίνησε να εφαρμόζεται πιλοτικά στον Δήμο Ελευσίνας Αττικής από τον Απρίλιο του 2009. Στο κέντρο του δήμου και πέριξ του αρχαιολογικού χώρου, 1.500 νοικοκυριά, δηλαδή 5.500 κάτοικοι και 69 καταστήματα, θα δοκιμάσουν τους επόμενους μήνες να μειώσουν τα απορρίμματά τους, μέσω της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης.
Στόχος, να περιορίσουν δραστικά το κόστος διαχείρισης απορριμμάτων, με ταυτόχρονη ανταποδοτική λειτουργία του συστήματος μέσα από την καταβολή χαμηλότερων δημοτικών τελών τον ερχόμενο Δεκέμβριο, όταν το ευρωπαϊκό πρόγραμμα στο πλαίσιο του οποίου γίνεται η προσπάθεια, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ και τη ΜΚΟ Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, ολοκληρωθεί.
Στην Ελλάδα παράγονται περίπου 5,5 εκατ. τόνοι απορριμμάτων ετησίως, αφού κάθε κάτοικος εκτιμάται πως πετάει 1,3 κιλό την ημέρα, στο οποίο προστίθενται και αυτά που «συνεισφέρουν» οι τουρίστες, όπως είπε στην «Κ» ο περιβαλλοντολόγος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, κ. Φ. Κυρκίτσος, στο περιθώριο του τρίτου φόρουμ διαβούλευσης για την εφαρμογή συστημάτων ΠΟΠ, που διοργανώθηκε χθες στο ΑΠΘ. Το κόστος διαχείρισής τους υπολογίζεται σε 150-250 ευρώ/τόνο.
Κόστος διαχείρισης
Αντίθετα, στις χώρες όπου εφαρμόστηκαν συστήματα ΠΟΠ, το κόστος διαχείρισης απορριμμάτων μειώθηκε κατά 30%, τόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, κ. Αβρ. Καραγιαννίδης. Σημαντικό, πάντως, είναι τα ΠΟΠ να συνοδεύονται από συστήματα ελέγχου, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα παράνομης απόθεσης ή μετανάστευσης απορριμμάτων, στην προσπάθεια επιτήδειων να αποφύγουν υψηλότερες χρεώσεις, επισήμανε. Πρόβλημα, ωστόσο, αποτελεί το ισχύον νομικό πλαίσιο που υπαγορεύει την καταβολή των δημοτικών τελών μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, όπου η χρέωση γίνεται βάσει των τετραγωνικών μέτρων κάθε κατοικίας ή καταστήματος. Η διάθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι θετική, σημείωσε ο κ. Κυρκίτσος, όπως φάνηκε και από την πρόσφατη ψήφιση νόμου που προβλέπει τη χρέωση των δήμων για την απόθεση απορριμμάτων με βάση τον όγκο των σκουπιδιών και όχι βάσει προκαθορισμένου ποσοστού του τακτικού προϋπολογισμού τους (6% για την Αθήνα, 3% για τη Θεσσαλονίκη).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου