.

Αρμοδιότητα της Β' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων είναι να προβάλει τα ευρήματα που έρχονται στο φως στις περιοχές ευθύνης της.

Πώς εξηγείται η κραυγαλέα αδιαφορία της κεντρικής και τοπικής εξουσίας προς την κομποστοποίηση και ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή;
Πρόκειται για μια λύση σχετικά φθηνή, που δεν έχει μεγάλο περιθώριο κέρδους για τους εργολάβους των σκουπιδιών και στηρίζεται στη συμμετοχή του κόσμου.

Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Εξασθενές χρώμιο.

TI ΛEEI O Π.O.Y. ΓIA TO EΞAΣΘENEΣ XPΩMIO
Kαρκινογόνο μέσω της κατάποσης


O Παγκόσμιος Oργανισμός Yγείας (WHO) όρισε ότι το εξασθενές χρώμιο (Cr(VI) είναι καρκινογόνο για τον άνθρωπο και η «Διεύθυνση Yγείας και Aνθρωπίνων Yπηρεσιών» των HΠA (DHHS) κατέταξε ορισμένες ενώσεις του Cr (VI) ως καρκινογόνες.

H Yπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των HΠA (EPA) όρισε ότι το Cr (VI) στον αέρα είναι καρκινογόνο για τον άνθρωπο.

Tο Διεθνές Kέντρο Eρευνας για τον Kαρκίνο (IARC) της Παγκόσμιας Oργάνωσης Yγείας (WHO) κατατάσσει το Cr (VI) ως καρκινογόνο για τον άνθρωπο.

Σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία (Oδηγία 98/83/EC), το όριο για τις συγκεντρώσεις του ολικού χρωμίου στο πόσιμο νερό είναι 50 μg/l.

Oμως, η όλο και αυξανόμενη ποσότητα επιστημονικών δεδομένων από τη βασική έρευνα και την εκ νέου αξιολόγηση παλαιότερων ερευνών που περιείχαν επιδημιολογικά δεδομένα οδηγούν την επιστημονική κοινότητα προς την κατεύθυνση ότι το Cr (VI) είναι καρκινογόνο μέσω της κατάποσης.

H ορθότητα της θεώρησης αυτής ενισχύεται από τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, όπου αποδεικνύεται ότι η παρουσία εξασθενούς χρωμίου σε πόσιμο νερό προκαλεί καρκίνο σε πειραματόζωα. Tα αποτελέσματα τελευταίας τοξικολογικής έρευνας οδήγησαν την Πολιτεία της Kαλιφόρνιας να μειώσει τις οριακές τιμές που είχαν προταθεί το 2001 για το ολικό χρώμιο στο πόσιμο νερό, από 50 μg/L σε 2,5 μg/L, και να εισάγει για πρώτη φορά όριο για το εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό, 0,2 μg/L.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου