.

Αρμοδιότητα της Β' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων είναι να προβάλει τα ευρήματα που έρχονται στο φως στις περιοχές ευθύνης της.

Πώς εξηγείται η κραυγαλέα αδιαφορία της κεντρικής και τοπικής εξουσίας προς την κομποστοποίηση και ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή;
Πρόκειται για μια λύση σχετικά φθηνή, που δεν έχει μεγάλο περιθώριο κέρδους για τους εργολάβους των σκουπιδιών και στηρίζεται στη συμμετοχή του κόσμου.

Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Συντονιστική Επιτροπή κατά του ΧΥΤΑ Μαραθώνα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Κάτοικε του Βαρνάβα, του Γραμματικού, του Μαραθώνα, της Νέας Μάκρης, πολίτη της Αττικής. Το καθαρό περιβάλλον, η καθαρή θάλασσα και το όμορφο τοπίο που σήμερα απολαμβάνεις κινδυνεύει να καταστραφεί με τη δημιουργία του ΧΥΤΑ που ετοιμάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής στην περιοχή Μαύρο Βουνό στο Γραμματικό. Με τη δικαιολογία ότι ένας τέτοιος χώρος είναι απαραίτητος προχωράει στην καταστροφή του τελευταίου πνεύμονα της Αττικής και στη μόλυνση του Νότιου Ευβοϊκού.
Οι ΧΥΤΑ δεν είναι τίποτε άλλο από χωματερές παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων. Μια ματιά σ’ αυτό που γίνεται σήμερα στον ΧΥΤΑ Φυλής το αποδεικνύει. Οι ΧΥΤΑ είναι η χειρότερη λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων γιατί κοστίζουν ακριβά, βάζουν σε κίνδυνο την υγεία μας και καταστρέφουν το περιβάλλον (μολύνουν το έδαφος, τα υπόγεια νερά και τον αέρα). Και όμως το Υ.ΠΕ.Κ.Α. επιμένει να δημιουργήσει ΧΥΤΑ στο Μαύρο Βουνό που θα δέχεται σκουπίδια από όλη την Ελλάδα αγνοώντας τις επιστημονικές μελέτες που κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για την επαπειλούμενη καταστροφή και παραβλέποντας κάθε άλλη μέθοδο διαχείρισης των απορριμμάτων ακόμα και αν έχει μικρότερο κόστος. Γιατί άραγε;
Τι θα προκαλέσει ο ΧΥΤΑ;
Η ατμόσφαιρα της περιοχής θα επιβαρυνθεί με ρύπους επικίνδυνους για την υγεία μας.
Ο Νότιος Ευβοϊκός θα μολυνθεί, η θάλασσα θα είναι ακατάλληλη για κολύμβηση, οι επιχειρήσεις της περιοχής και οι επαγγελματίες ψαράδες θα καταστραφούν.
Το υπέδαφος σε μεγάλη έκταση θα επιβαρυνθεί με επικίνδυνους ρύπους και βαρέα μέταλλα.
Η λίμνη του Μαραθώνα, ο ταμιευτήρας πόσιμου ύδατος της Αττικής θα μολυνθεί.
Θα μπουν στην καθημερινότητά μας εκατοντάδες διελεύσεις απορριμματοφόρων στη λεωφόρο Μαραθώνος και μέσα από την πόλη της Νέας Μάκρης.
Η ποιότητα της ζωής μας θα υποβαθμιστεί.
Και όμως υπάρχει λύση. Η ανακύκλωση με διαχωρισμό των απορριμμάτων στην πηγή, η ανάκτηση, η επαναχρησιμοποίηση και η κομποστοποίηση είναι οι μέθοδοι για τη μείωση των οικιακών και δημοτικών αποβλήτων. Δεν χρειαζόμαστε ΧΥΤΑ. Ορθή διαχείριση των απορριμμάτων χρειαζόμαστε.

ΚΑΤΟΙΚΕ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙΣ ΑΥΤΉ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Υπεράσπισε το δικαίωμά σου να ζεις σε ένα καθαρό περιβάλλον, σε μια ανθρώπινη πόλη.
Μην επιτρέψεις σε κανένα να απειλήσει την υγεία σου και την υγεία των παιδιών σου.
Δήλωσε την αντίθεσή σου στην κατασκευή ΧΥΤΑ.
Αγωνίσου μαζί με τις επιτροπές κατά του ΧΥΤΑ.
Απαίτησε διαχείριση των σκουπιδιών με ανακύκλωση στην πηγή, ανάκτηση, επαναχρησιμοποίηση και κομποστοποίηση.
ΚΑΤΟΙΚΕ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ
ΠΟΛΙΤΗ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΕΛΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΦΩΝΑΞΕ
ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ για να δηλώσουμε τον σταθερό προσανατολισμό μας στην αποτροπή της επιχειρούμενης καταστροφής της περιοχής μας που θα επιφέρει την αλλοίωση και υποβάθμιση ολόκληρης της Βορειοανατολικής Αττικής.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ για να δηλώσουμε ότι το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής πρέπει να λυθεί στο πλαίσιο ουσιαστικού Εθνικού και όχι Περιφερειακού Σχεδιασμού.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ για να δηλώσουμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα ώστε η πανέμορφη περιοχή του Γραμματικού και οι πεντακάθαρες ακτές του Ευβοϊκού να παραμείνουν τόποι οξυγόνου και αναψυχής για όλους τους κατοίκους της Αττικής.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ για να δηλώσουμε ότι τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και όσοι διαπλέκονται με αυτά που βρίσκονται πίσω από την κατασκευή του ΧΥΤΑ θα μας βρουν απέναντί τους.


ΚΑΤΟΙΚΕ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

ΠΟΛΙΤΗ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Έλα μαζί μας, στήριξε και πλαισίωσε τις Επιτροπές Αγώνα κατά του ΧΥΤΑ για να αποτραπεί η επιχειρούμενη καταστροφή και να σωθεί ο μοναδικός και απαραίτητος αυτός πνεύμονας της Αττικής.

Αγωνίσου μαζί μας για την ποιότητα ζωής σου και για την υγεία τη δική σου και των παιδιών σου.

Αγωνίσου μαζί μας για να αποτραπεί η καταστροφή της πανέμορφης και παρθένας περιοχής του Μαύρου Βουνού Γραμματικού.

Αγωνίσου μαζί μας για να γίνει γνωστός ο αρχαιολογικός χώρος του Ραμνούντος για την ιστορία του και όχι για τον ΧΥΤΑ.

Αγωνίσου μαζί μας για να μην γίνει ο δρόμος του Φειδιππίδη δρόμος για τα σκουπίδια και ο Τύμβος των Μαραθωνομάχων Αφετηρία για απορριμματοφόρα.


ΕΛΑΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Συντονιστική Επιτροπή κατά του

ΧΥΤΑ Μαραθώνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου