.

Αρμοδιότητα της Β' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων είναι να προβάλει τα ευρήματα που έρχονται στο φως στις περιοχές ευθύνης της.

Πώς εξηγείται η κραυγαλέα αδιαφορία της κεντρικής και τοπικής εξουσίας προς την κομποστοποίηση και ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή;
Πρόκειται για μια λύση σχετικά φθηνή, που δεν έχει μεγάλο περιθώριο κέρδους για τους εργολάβους των σκουπιδιών και στηρίζεται στη συμμετοχή του κόσμου.

Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Όχημα εξυπηρέτησης των εργολάβων , η επίκληση ότι λόγοι δημοσίου συμφέροντος επιτρέπουν επεμβάσεις κατ’ εξαίρεση.

"Η" 30/9/2010
 
Πράσινο για ΧΥΤΑ Γραμματικού

Νόμιμη έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας την άρση της αναδάσωσης που είχε επιβάλει ο περιφερειάρχης Αττικής σε έκταση 464 στρεμμάτων στη θέση «Μαύρο Βουνό», απορρίπτοντας σχετική προσφυγή της κοινότητας Γραμματικού.

Το ανώτατο δικαστήριο απέκρουσε μία ακόμα προσφυγή που εντάσσεται στο πλαίσιο της μακρόχρονης και πολλαπλής αντιδικίας που σχετίζεται με τη δημιουργία ΧΥΤΑ στην επίμαχη περιοχή. Το Ε' Τμήμα του ΣτΕ, ερμηνεύοντας το Σύνταγμα και τη δασική νομοθεσία, επισήμανε καταρχήν ότι τα δάση και οι δασικές εκτάσεις υπάγονται σε ιδιαίτερο προστατευτικό καθεστώς και κάθε αποψιλούμενη έκταση κηρύσσεται υποχρεωτικά αναδασωτέα.

Μόνο κατ’ εξαίρεση επιτρέπονται επεμβάσεις που μεταβάλλουν τον δασικό χαρακτήρα τους, εφόσον συντρέχουν επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος και η θυσία της δασικής βλάστησης είναι το μόνο πρόσφορο μέσο και περιορίζεται στο απολύτως αναγκαίο μέτρο. Στη συγκεκριμένη υπόθεση το ΣτΕ έκρινε νόμιμα αιτιολογημένη τη θέση της διοίκησης ότι είχε αναδημιουργηθεί η δασική βλάστηση σε έκταση 464 στρεμμάτων, που αποτελεί τμήμα έκτασης 29.348 στρεμμάτων (σε Κάλαμο, Βαρνάβα, Γραμματικό), η οποία καταστράφηκε σε πυρκαγιά το 1984. Η όλη έκταση κηρύχθηκε το 1985 αναδασωτέα.

Με τον νόμο 3164/03 η θέση «Μαύρο Βουνό» επελέγη ως κατάλληλη για δημιουργία ΧΥΤΑ, ενώ εκδόθηκε πράξη άρσης της αναδάσωσης που στηρίχθηκε σε έκθεση δασολόγου. Ετσι, αφού ολοκληρώθηκε η αναδημιουργία της βλάστησης, νόμιμα ο περιφερειάρχης αποφάσισε να άρει την πράξη αναδάσωσης (2971/10) και οι αντίθετοι ισχυρισμοί της κοινότητας Γραμματικού απορρίφθηκαν.

Αλέξανδρος Αυλωνίτης

1 σχόλιο:

  1. Συγνώμη που αναρτώ εδώ αλλά δεν βρήκα φόρμα επικοινωνίας στο blog.
    Σαν ενεργοί πολίτες που αισθανόμαστε κι εμείς δημιουργήσαμε http://xyty-serron.blogspot.com/ αυτό το blog προκειμένου να ξεβρακώσουμε όλους τους εμπλεκομένους με την υπόθεσή μας.
    Μία ιστορία πονεμένη η οποία ξεκίνησε το 2003.
    Δείτε αυτο http://xyty-serron.blogspot.com/2010/09/blog-post.html , μιλάει ο καθηγητής ΑΠΘ Κος Δημόπουλος.
    Συγνώμη και πάλι που αναρτούμε εδώ ως σχόλιο αλλά όσο κι αν ψάξαμε στο blog δεν βρήκαμε φόρμα επικοινωνίας.
    Καλή σας μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή