.

Αρμοδιότητα της Β' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων είναι να προβάλει τα ευρήματα που έρχονται στο φως στις περιοχές ευθύνης της.

Πώς εξηγείται η κραυγαλέα αδιαφορία της κεντρικής και τοπικής εξουσίας προς την κομποστοποίηση και ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή;
Πρόκειται για μια λύση σχετικά φθηνή, που δεν έχει μεγάλο περιθώριο κέρδους για τους εργολάβους των σκουπιδιών και στηρίζεται στη συμμετοχή του κόσμου.

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Ελληνική παροιμία:Καράβι που αργεί, σκατά είναι φορτωμένο.


Η παλιά οδηγία που έγινε νέα οδηγία. Καθυστερημένες αποφάσεις , έτσι ώστε ο ΧΥΤΑ , η τελευταία λύση έσχατης ανάγκης , όπως η κυρα Μπιρμπίλη μας πληροφορεί , να είναι επιλογή μονόδρομος. Το δούλεμα συνεχίζεται και οι εργολάβοι θησαυρίζουν...

Ανακύκλωση 50% έως το 2020 προβλέπει νέα κοινοτική οδηγία

kathimerini.gr
19/10/2010
Γιωργος Λιαλιος

Συνολικό σχεδιασμό σε εθνικό επίπεδο για τον περιορισμό των αποβλήτων της θα πρέπει να καταρτίσει η χώρα μας μέχρι το 2013. Αυτό προβλέπει ευρωπαϊκή Οδηγία, που πρέπει να ενσωματώσει η χώρα μας μέχρι το τέλος του έτους. Η Οδηγία περιλαμβάνει νέους, πιο φιλόδοξους στόχους για την ανακύκλωση (50% έως το 2020), ενώ προβλέπει ότι το κόστος παραγωγής των αποβλήτων δεν θα βαρύνει μόνο τον αρχικό παραγωγό τους, αλλά και τον τρέχοντα κάτοχο, σύμφωνα με την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει».

Το νέο νόμο παρουσίασε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, στο υπουργικό συμβούλιο, δίνοντας παράλληλα στη δημοσιότητα τα βασικά σημεία του. Πρόκειται για ένα πλαίσιο–ομπρέλα, το οποίο περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες αποβλήτων (λ.χ. οικιακά, βιομηχανικά), εξειδικεύοντας σε στόχους και τρόπο διαχείρισης ανάλογα με τη φύση τους. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η σταδιακή αναθεώρηση του σημερινού, συχνά πεπαλαιωμένου πλαισίου που διέπει κάθε επιμέρους κατηγορία (για παράδειγμα η υγειονομική διάταξη για τα βιομηχανικά απόβλητα ισχύει από το 1961!).

Η νέα Οδηγία ξεκαθαρίζει το ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων με σαφείς και σύγχρονες διαδικασίες αδειοδότησης, ενώ ιεραρχεί τις επιλογές στη διαχείριση αποβλήτων με την πρόληψη να είναι η πλέον προτιμώμενη και την ασφαλή διάθεση σε ΧΥΤΑ η τελευταία, ως λύση έσχατης ανάγκης. Ειδικά για τον περιορισμό των αποβλήτων, η νέα κοινοτική νομοθεσία ζητεί από τις χώρες–μέλη να καταρτίσουν έως το 2013 εθνικό σχέδιο για τη μείωση των αποβλήτων τους.

Το πλαίσιο ορίζει νέους στόχους για την ανακύκλωση. Εως το 2020, θα πρέπει να ανακυκλώνεται το 50% των οικιακών αποβλήτων και το 70% των μπάζων και των υλικών εκσκαφών, για τα οποία η χώρα μας έφτιαξε πρόσφατα νομοθετικό πλαίσιο. Αλλαγές έρχονται και ως προς την ευθύνη διαχείρισης των αποβλήτων, η οποία δεν θα βαρύνει μόνο τον αρχικό παραγωγό αλλά και τον κάτοχο των αποβλήτων, ή όποιον εισάγει, πωλεί, μεταποιεί ή επεξεργάζεται αυτά τα προϊόντα. Οι διαχειριστές των προϊόντων θα πρέπει να αποδέχονται τα επιστρεφόμενα προϊόντα (λ.χ. οι φαρμακοβιομηχανίες τα ληγμένα ή ανοιγμένα φάρμακα) και να αναλαμβάνουν μέρος του κόστους διαχείρισής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου