.

Αρμοδιότητα της Β' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων είναι να προβάλει τα ευρήματα που έρχονται στο φως στις περιοχές ευθύνης της.

Πώς εξηγείται η κραυγαλέα αδιαφορία της κεντρικής και τοπικής εξουσίας προς την κομποστοποίηση και ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή;
Πρόκειται για μια λύση σχετικά φθηνή, που δεν έχει μεγάλο περιθώριο κέρδους για τους εργολάβους των σκουπιδιών και στηρίζεται στη συμμετοχή του κόσμου.

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Η συντριπτική πλειοψηφία των υποψηφίων Δημάρχων και περιφερειαρχών εμφανίζεται αδιάβαστη στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.



 Η συντριπτική πλειοψηφία των υποψηφίων Δημάρχων και περιφερειαρχών εμφανίζεται αδιάβαστη στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Γνώσεις , που αποκτούν την τελευταία στιγμή από ανενημέρωτους η ύποπτους συμβούλους , πλασάρονται με περιτύλιγμα το οποίο έχουν μάθει καλά να το κάνουν ψαρεύοντας σε θολά νερά. Ελάχιστες οι εξαιρέσεις.
Ο μύθος που θέλει τους Έλληνες τριτοκοσμικούς , βολεύει τους επιτήδειους. Μας δόθηκε η δυνατότητα της ανακύκλωσης των μπαταριών με τον σωστό τρόπο και η Ελλάδα ήρθε πρώτη στην Ευρώπη στην ανακύκλωση τους. Το παράδειγμα της Ελευσίνας , θέτει νέα ποιοτικά δεδομένα στη διαχείριση των απορριμμάτων, που στοχεύουν στην υιοθέτηση περιβαλλοντικότερης συμπεριφοράς από τους δημότες και αποτελεσματικότερες πρωτοβουλίες διαχείρισης από τους ΟΤΑ. Θα πρέπει να αποτελέσει τον πιλότο σε πανελλαδική κλίμακα , κόντρα στους εργολάβους που θέλουν να σκάψουν όλη την επικράτεια για να κατασκευάσουν τάφους απορριμμάτων με ότι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον δηλαδή για την ποιότητα της ζωής μας.

Ο.Γ.



kerdos.gr
11/10/10

Δήμος Ελευσίνας: Συνεχίζεται το πρόγραμμα «πληρώνω όσο πετάω»



Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζεται η υλοποίηση του Ευρωπαϊκού προγράμματος «Pay As You Throw - LIFE07/ENV/GR/000271», στο οποίο συμμετέχουν ο Δήμος Ελευσίνας, η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η Technomart Engineering & Project Consultants Ltd από την Κύπρο, το Πολυτεχνείο Δρέσδης και το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Ταλίν της Εσθονίας.

Σκοπός του προγράμματος είναι να εξετάσει έναν διαφορετικό τρόπο χρέωσης των δημοτικών τελών για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ο οποίος θα βασίζεται στις ποσότητες απορριμμάτων που παράγουν. Σε αυτή τη λογική ονομάστηκε το πρόγραμμα «Πληρώνω Όσο Πετάω - ΠΟΠ». Με αυτό τον τρόπο επιχειρεί να διαμορφώσει δικαιότερους όρους χρέωσης των δημοτικών τελών, αμείβοντας τα νοικοκυριά που μειώνουν τα απορρίμματά τους κάνοντας πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση, κομποστοποίηση και ανακύκλωση, μειώνοντας τα δημοτικά τους τέλη.

Ταυτόχρονα, το μοντέλο «Πληρώνω Όσο Πετάω» δημιουργεί ένα επιπλέον οικονομικό κίνητρο για αποτελεσματικότερη συμμετοχή στην ανακύκλωση, στα νοικοκυριά που δε συμμετέχουν σταθερά σε αυτήν.
Στα πλαίσια του προγράμματος υλοποιούνται δράσεις, που αποσκοπούν στην άρση των δυσκολιών και στην διερεύνηση των δυνατοτήτων εφαρμογής συστημάτων ΠΟΠ σε όλη την Ελλάδα. Αυτές οι δράσεις είναι:

- Εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης μελέτης για την εφαρμογή του ΠΟΠ σε όλη την Ελλάδα,

- Πραγματοποίηση ενός φόρουμ διαλόγου με εμπλεκόμενους με το θέμα φορείς, ώστε να καταλήξουμε σε συμφωνία για την μελλοντική αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου χρέωσης των δημοτικών τελών,

- Σχεδίαση ένας Οδηγός για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που θα βοηθήσει σημαντικά τους ΟΤΑ να οργανώσουν και να επιλέξουν τον καταλληλότερο συνδυασμό συστημάτων ΠΟΠ για την περιοχή τους,

- Εκπόνηση πιλοτικού προγράμματος εφαρμογής συστήματος ΠΟΠ σε 1.500 νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην Ελευσίνα.

Ιδιαίτερα στα πλαίσια της υλοποίησης του πιλοτικού προγράμματος, είναι σε εξέλιξη από το επιστημονικό προσωπικό της ΟΕΑ η συστηματική ενημέρωση των νοικοκυριών με τη μέθοδο «Πόρτα-Πόρτα Ενημέρωση», ώστε οι δημότες να ενημερωθούν για τους σκοπούς και τους στόχους του προγράμματος, καθώς και για τις υποχρεώσεις τους για τη σωστή συμμετοχή τους στο νέο αυτό τρόπο χρέωσης των δημοτικών τελών.

Τα ερωτηματολόγια που συλλέγονται κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης θα βοηθήσουν στον ακριβέστερο προσδιορισμό των ποσοτήτων απορριμμάτων που παράγουν τα νοικοκυριά. Έτσι, θα μπορέσει ο Δήμος Ελευσίνας να επιβραβεύσει ένα ποσοστό των νοικοκυριών που θα μειώσουν τα απορρίμματά τους με επιστροφή δημοτικών τελών. Παράλληλα, οι συστηματικές μετρήσεις του βάρους των κάδων έχουν ξεκινήσει και πραγματοποιούνται με τη βοήθεια ψηφιακής τεχνολογίας αναγνώρισης του κάθε κάδου ξεχωριστά. Αυτή η μέθοδος εξασφαλίζει την απαραίτητη ακρίβεια που θα χρειαστεί για τον ποσοτικό προσδιορισμό.

Είναι σαφές ότι προγράμματα σαν το παραπάνω θέτουν νέα ποιοτικά δεδομένα στη διαχείριση των απορριμμάτων, που στοχεύουν στην υιοθέτηση περιβαλλοντικότερης συμπεριφοράς από τους δημότες και αποτελεσματικότερες πρωτοβουλίες διαχείρισης από τους ΟΤΑ. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα στην ιστοσελίδα του προγράμματος www.payt.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου