.

Αρμοδιότητα της Β' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων είναι να προβάλει τα ευρήματα που έρχονται στο φως στις περιοχές ευθύνης της.

Πώς εξηγείται η κραυγαλέα αδιαφορία της κεντρικής και τοπικής εξουσίας προς την κομποστοποίηση και ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή;
Πρόκειται για μια λύση σχετικά φθηνή, που δεν έχει μεγάλο περιθώριο κέρδους για τους εργολάβους των σκουπιδιών και στηρίζεται στη συμμετοχή του κόσμου.

Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Η λύση γιά τόν ΧΥΤΑ Γραμματικού βρίσκεται εδω.

Απο τα "ATTIKA NEA" 13/5/2010
http://attikanea.blogspot.com/
Της ΠΟΠΗΣ ΣΟΥΦΛΗ

Για τους γνωρίζοντες το θέμα "ΧΥΤΑ" και τους τρόπους με τους οποίους κινείται η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν εκπλήσσει η απάντηση που απέστειλε στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή, ο ΕυρΩπαίος Επίτροπος Περιβάλλοντος για τον ΧΥΤΑ Γραμματικού και Κερατέας. Ότι δηλαδή, αφού ολοκληρωθεί το έργο και πέσουν τα πρώτα απορρίμματα, μόνο τότε θα εξετάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν έχουν τηρηθεί οι διαδικασίες.
Η σημερινή κυβέρνηση, έχει δείξει τις διαθέσεις της. Άλλωστε, η αρμόδια υπουργός Περιβάλλοντος, δεν έκρυψε τη συνάντησή της με τον εθνικό εργολάβο που έχει αναλάβει το έργο.

Έστω και την ύστατη στιγμή, ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ.
ΛΥΣΗ, που θα απορρίπτει κομματικές ή παραταξιακές γραμμές, αλλά και προσωπικά συμφέροντα.
Μέχρι σήμερα, από την πλευρά της κοινοτικής αρχής του Γραμματικού, δεν είδαμε κάποια ενέργεια ικανή να μπλοκάρει τις εργασίες του εργολάβου του έργου.
Μέχρι σήμερα, και ας είμαστε ειλικρινείς, δεν είδαμε μια γενικευμένη αντίσταση από τους κατοίκους του Γραμματικού.
Μέχρι σήμερα, δεν είδαμε κάποια ουσιαστική αντίδραση από την πλευρά των Δημοτικών Αρχών της Νέας Μάκρης και του Μαραθώνα.
Γίναμε μάρτυρες της συμμετοχής επαγγελματιών χωματουργών του Μαραθώνα, σ' αυτό το έγκλημα. Πάνω από όλα, το προσωπικό κέρδος.
Όλα έχουν την εξήγησή τους. Μια εξήγηση, που πλέον έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή και από τους κατοίκους.
Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, έρχεται να εξηγήσει στην ούσία, γιατί οι αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης, επέδειξαν μια χαλαρή στην πραγματικότητα στάση, που ξεκινά από την αυτοπροβολή και ολοκληρώνεται στην παντελή απουσία δυναμικών αντιδράσεων.
Αποδείκτηκε περίτρανα, ότι οι τοπικολί άρχοντες, δεν επέδειξαν την δυναμική που όφειλαν προκειμένου να προστατέψουν τους πολίτες τους και τις περιοχές τους.
Επικοινωνιακά τρυκ, υπερίσχυσαν των ουσιαστικών ενεργειών, αφήνοντας πολύ χρόνο στα πολιτικοοικονομικά διαπλεκόμενα συμφέροντα να κινηθούν ανενοχλητα.
Υπερίσχυσαν τα μικροκομματικά και προσωπικά συμφέροντα, για μια θεσούλα ενδεχομένως στον κυβερνητικό χώρο, η "καλοφυλαγμένη" σκέψη στο ... πίσω μέρος του μυαλού κάποιων, ότι τα οικονομικά ανταλλάγματα που θα δοθούν στον νέο Δήμο που θα δημιουργηθεί, θα είναι προς το συμφέρον της δημοτικής αρχής που θα αναδειχθεί και ποιός πια πιστεύει ότι "κάποιοι" δεν καλοβλέπουν το .... "μέλι";
Άλλωστε αυτό δεν είναι που οδήγησε τη χώρα μας, (μεταξύ άλλων) και στην οικονομική πτώχευση;
ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!
Έστω και τώρα, που τα μηχανήματα των "εθνικών εργολάβων" κατατρώγουν τα σπλάχνα του Μαύρου Βουνού στο Γραμματικό, καταστρέφοντας ένα εκπληκτικό τοπίο, έστω και τώρα, που "κάποιοι" προσπαθούν με χίλιους τρόπους να "κουκουλώσουν" τα αρχαιολογικά ευρήματα, προκειμένου το έργο - σκάνδαλο να συνεχιστεί, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ.
Λύσεις όμως, που δεν θα περνούν ούτε από κομματικές γραμμές, ούτε από παραταξιακές γραμμές, αλλά ούτε από προσωπικά συμφέροντα.
Λύσεις, που έστω και τώρα, θα βγάλουν εκτός συμμετοχής τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, που είτε επέδειξαν όλα αυτά τα χρόνια πλημμελλή άσκηση δυναμικής πολιτικής κατά του έργου, είτε αποδείχτηκαν μη ικανοί να διαχειριστούν ένα τόσο σημαντικό θέμα, είτε ακόμα ... φρόντισαν με την στάση τους να ... αποκοιμίσουν τους πολίτες.
ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!
Και τις λύσεις, θα τις δώσουν οι ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ.
Προσυπογράφω την πρόταση για μια συναυλία, που πρότεινε ο Κυριάκος Γκίκας που χρόνια τώρα, από το εξωτερικό, ενοχλεί συνεχώς το πολιτικοοικονομικό σύστημα που θέλει χωματερή στο Γραμματικό.
Είναι μια πρόταση, που έχουν προβάλει χρόνια τώρα, και με δημοσιεύματά τους τα ΑΤΤΙΚΑ ΝΕΑ, με εύλογο πρόσχημα την επέτειο της αεροπορικής τραγωδίας της HELIOS, στη μνήμη των θυμάτων. Και μπορεί οι Κύπριοι συγγενείς να ... σιώπησαν στην ενημέρωση που τους έκαναν τα ΑΤΤΙΚΑ ΝΕΑ, ο Γιώργος Κόλλιας και ο Χριστόφορος Ρώσσης, μπορεί να έμειναν ασυγκίνητοι στα cd με την μουσική και τα τραγούδια της Κύπριας θεατρικής συγγραφέας Δέσπως Λοϊζιά που τους μοιραστηκαν πριν δύο χρόνια, μπορεί να πείστηκαν (αλήθεια από ποιόν;)ότι η χωματερή δεν έχει καμία σχέση με το σημείο πτώσης του μοιραίου αεροσκάφους, πρέπει όμως να τους ταρακουνήσουμε.
Πέρυσι, ο Πρόεδρος του Γραμματικού, λανθασμένα κινούμενος (αλήθεια γιατί;), τους πήρε και έφυγαν άρον - άρον από τον χώρο της εκκλησίας μετά το μνημόσυνο, προκειμένου να τους προσφέρει καφέ...., αντί να τους καταστήσει κοινωνούς στη μάχη που δόθηκε με τα ΜΑΤ και τους λιγοστούς κατοίκους του Γραμματικού και του Βαρνάβα, που έμειναν να φυλάσσουν ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ.
Το΄ίδιο βιαστικά αναχώρησε και ο Μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος, αντί να μπει μπροστάρης στα ΜΑΤ και στα δακρυγόνα.
Όλα αυτά, πληγώνουν και πονάνε όσους χρόνια τώρα, δίνουν τη δική τους μάχη ο καθένας από το δικό του μετερίζι για να μην γίνει αυτός ο ΧΥΤΑ, που θα οδηγηήσει τις ζωές μας και το περιβάλλον σε πλήρη υποβάθμιση..
ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!
Θα τις δώσουν οι ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ, που προτιμούν να βρίσκονται στα χαρακώματα, όταν άλλοι απολαμβάνουν την σιγουριά του σπιτιού τους και του καναπέ τους.
Ας αφήσουμε πίσω τις επικοινωνιακές φανφάρες των εκπροσώπων της τοπικής εξουσίας, και ας πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας.
Μπροστά μας, βρίσκονται οι εκδηλώσεις για τα 2.500 χρόνια της Μάχης του Μαραθώνα. Ο Δήμαρχος του Μαραθώνα, δημόσια, σε συγκέντρωση στο Γραμματικό, αρνήθηκε την πρόταση
της Πόπης Σουφλή, να καταστήσει κοινωνούς όλους τους ηγέτες των κρατών που θα προσέλθουν για να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις και να τους ενημερώσει για το έγκλημα που πρόκειται να συντελεστεί δίπλα στον ιστορικό δήμο του Μαραθώνα. Αντέδρασε δε με ένα παραλήρημα στην πρόταση αυτή, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά, ότι πάνω απ' όλα μετράει ο ... άρτος και θέαμα, αντί της βεβήλωσης της ιστορίας, της υποβάθμισης της ποιότητας ζωής των κατοίκων και της καταστροφής του περιβάλλοντος.
Ο Δήμαρχος του Μαραθώνα, ζει και αναπνέει για τη στιγμή που οι τηλεοπτικές κάμερες θα εστιάζονται στο πρόσωπο του ως δημάρχου - οικοδεσπότη.
Έχουμε μπροστά μας τη διεξαγωγή του Μαραθωνίου Δρόμου, που θα συγκεντρώσει για μια ακόμη φορά το παγκόσμιο ενδιαφέρον.
Έχουμε μπροστά μας, το ετήσιο μνημόσυνο των 121 θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας.
Η Δημοτική Αρχή της Νέας Μάκρης, χρόνια τώρα, στέκεται αδιάφορη στην ουσία μπροστά στο έγκλημα που συντελείται λίγα χιλιόμετρα δίπλα. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να αρθρώσει μια δυναμική αντίδραση, αφού έχει φροντίσει να γεμίσει την πόλη με παράνομες χωματερές; Ακόμα και για την ενημέρωση των κατοίκων, πιέστηκε από ενεργούς πολίτες, προκειμένου μαζί με τους λογαριασμούς του νερού να υπάρξει και ενημερωτικό υλικό για τον ΧΥΤΑ του Γραμματικού. Και το πιο χαρακτηριστικό είναι ότι το κείμενο το έφτιαξε ενεργή πολίτης και οχι η δημοτική αρχή. ΕΛΕΟΣ! Η υποτίμηση της νοημοσύνης μας, δεν έχει όρια.
Μένει σ΄εμάς τους πολίτες, ο δύσκολος και επίπονος όντως ρόλος της δυναμικής αντίδρασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου