.

Αρμοδιότητα της Β' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων είναι να προβάλει τα ευρήματα που έρχονται στο φως στις περιοχές ευθύνης της.

Πώς εξηγείται η κραυγαλέα αδιαφορία της κεντρικής και τοπικής εξουσίας προς την κομποστοποίηση και ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή;
Πρόκειται για μια λύση σχετικά φθηνή, που δεν έχει μεγάλο περιθώριο κέρδους για τους εργολάβους των σκουπιδιών και στηρίζεται στη συμμετοχή του κόσμου.

Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή στά Εξάρχεια.

Όταν οι πολίτες οργανώνονται ξεπερνούν τους τοπικούς άρχοντες..
Τοποθέτηση τεσσάρων κλειστών κάδων διαφορετικού χρώματος, έναν για κάθε ανακυκλούμενο υλικό (πλαστικό, μέταλλο, γυαλί, χαρτί),προτείνει στον Δήμο Αθηναίων η Επιτροπή Πρωτοβουλίας των κατοίκων Εξαρχείων.


Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Ανακύκλωση με διαλογή των υλικών στην πηγή, προτείνει στον Δήμο Αθηναίων η Επιτροπή Πρωτοβουλίας των κατοίκων Εξαρχείων.
Πιο συγκεκριμένα, οι προτάσεις της Επιτροπής, οι οποίες αναμένεται να συζητηθούν στο προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων, έχουν να κάνουν:
* Με την τήρηση της νέας οδηγίας για τα απορρίμματα (2008/98/ΕΚ), η οποία απαιτεί η διαλογή να γίνεται στην πηγή, με αποκλειστική ευθύνη του Δήμου Αθηναίων.
* Με την τοποθέτηση τεσσάρων κλειστών κάδων διαφορετικού χρώματος, έναν για κάθε ανακυκλούμενο υλικό (πλαστικό, μέταλλο, γυαλί, χαρτί). Εν προκειμένω, οι υπάρχοντες μπλε κάδοι μπορούν να αξιοποιηθούν για ένα εξ αυτών των υλικών.
* Με την ενημέρωση των κατοίκων πόρτα πόρτα για το νέο σύστημα ανακύκλωσης.
Όπως επισημαίνει η Επιτροπή Πρωτοβουλίας των κατοίκων Εξαρχείων, τους δύο τελευταίους μήνες ο Δήμος Αθηναίων τοποθέτησε στα Εξάρχεια μικρό αριθμό μπλε μεταλλικών κάδων ανακύκλωσης, χωρίς σήμανση και χωρίς να έχει προηγηθεί ενημέρωση των κατοίκων για τη σωστή χρήση τους.
Το αποτέλεσμα είναι να γεμίζουν οι εν λόγω κάδοι σε ποσοστό άνω του 40% με κοινά σκουπίδια, τα οποία καταλήγουν στη χωματερή.
Κατά την Επιτροπή Πρωτοβουλίας κατοίκων Εξαρχείων, «το ζήτημα είναι ότι ενώ το θεσμικό πλαίσιο στη χώρα μας (νόμος 2939/2001) έγινε για να "τρέξει" η ανακύκλωση, το μόνο που "τρέχει" μέχρι στιγμής είναι το χρήμα από τις τσέπες μας. Διότι και τέλος ανακύκλωσης χρεωνόμαστε κάθε φορά που αγοράζουμε ένα προϊόν και υψηλά δημοτικά τέλη πληρώνουμε και σωστή ανακύκλωση δεν γίνεται...».
Για την κατάθεση των προτάσεών της προς τον Δήμο Αθηναίων, η εν λόγω Επιτροπή έλαβε υπ' όψιν την εμπειρία άλλων ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και επιτυχή ελληνικά παραδείγματα ανακύκλωσης στην πηγή, όπως στους Δήμους Βύρωνα, Κοζάνης κ.ά.
Μ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου