.

Αρμοδιότητα της Β' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων είναι να προβάλει τα ευρήματα που έρχονται στο φως στις περιοχές ευθύνης της.

Πώς εξηγείται η κραυγαλέα αδιαφορία της κεντρικής και τοπικής εξουσίας προς την κομποστοποίηση και ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή;
Πρόκειται για μια λύση σχετικά φθηνή, που δεν έχει μεγάλο περιθώριο κέρδους για τους εργολάβους των σκουπιδιών και στηρίζεται στη συμμετοχή του κόσμου.

Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Eκπρόσωποι των βιομηχανιών που θέλουν να κάψουν τα σκουπίδια έναντι αδρής αμοιβής (από μας) αναλαμβάνουν...να βάλουν σε τάξη το κράτος και τους Δήμους


Η ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε., μέλος του ομιλού "ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε.", είναι παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και εταιρεία που σχεδιάζει, κατασκευάζει και λειτουργεί έργα προστασίας του περιβάλλοντος.


Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ είναι μια εταιρεία συμμετοχών με επενδύσεις μακροπρόθεσμου χαρακτήρα σε τέσσερις στρατηγικούς τομείς: Κατασκευή, Παραχωρήσεις, Ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ) & Περιβάλλον και Ανάπτυξη Ακινήτω। Η Κατασκευή υπήρξε ιστορικά ο κύριος τομέας δραστηριότητας του Ομίλου με τον οποίο όλες οι υπόλοιπες δραστηριότητες παρουσιάζουν σημαντικές συνέργιες. .

Διοικητικό Συμβούλιο

Αναστάσιος Καλλιτσάντσης Πρόεδρος
Λεωνίδας Μπόμπολας Διευθύνων Σύμβουλος
Δημήτριος Καλλιτσάντσης Σύμβουλος
Δημήτριος Κούτρας Σύμβουλος
Λουκάς Γιαννακούλης Σύμβουλος
Αγγελος Γιόκαρης Σύμβουλος
Εδουάρδος Σαραντόπουλος Σύμβουλος
Γεώργιος Σωσσίδης Σύμβουλος
Ιωάννης Κούτρας Σύμβουλος
Δημήτριος Χατζηγρηγοριάδης Σύμβουλος
Γεώργιος Μπεκιάρης Σύμβουλος



Ο ΣΕΒΙΑΝ είναι ο σύνδεσμος των Ελληνικών βιομηχανιών που ασχολούνται με την ανακύκλωση και την ενεργειακή αξιοποίηση των αποβλήτων. Συμμετέχουν όλες οι μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αυτό τον κλάδο




Διαχείριση Αστικών Απορριμμάτων
in.gr 18/5/2010
της Τζούλης Ν. Καλημέρη



Η συζήτηση που ακολουθεί , γινεται με τα μέλη του δ.σ του ΣΕΒΙΑΝ: τον πρόεδρο κ.Αθανάσιο Κατρή , που είναι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ηλέκτωρ, τον αντιπρόεδρο κ.Παναγιώτη Σκιαδά, που είναι υπεύθυνος περιβάλλοντος του ομίλου Βιοχάλκο αλλά και το γενικό διευθυντή του ΣΕΒΙΑΝ κ.Χρήστο Καραγιάννη, που είναι εμπορικός διευθυντής της εταιρείας Ηλεκτωρ .

Να πάμε τώρα λοιπόν στο κομμάτι της διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων.Ποιοί είναι οι στόχοι;

Κ: Έχουμε διαμορφώσει κάποιες προτάσεις. Πρώτο μέλημα είναι χτυπηθεί ριζικά η παρανομία που σχετίζεται με τις παράνομες χωματερές.

Σε αυτό θα πρέπει να έχετε και αρωγό την πολιτεία.

Κ: Όχι πάντοτε. Υπάρχουν και δήμοι που κάνουνε λαθραία διαχείριση. Ξέρετε άλλο είναι οι εξαγγελίες και άλλο είναι η εφαρμογή και η υλοποίηση.

Η ύπαρξη των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων ( ΧΑΔΑ) σας δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό.

Κ: Είναι αλήθεια ότι η ύπαρξη τους και μόνο αποτελεί μια παθογένεια. Εκεί θα πάνε και τα τοξικά σκουπίδια, δεν υπάρχει καν περίφραξη. Η επόμενη λύση είναι οι ΧΥΤΑ, μια λύση που προστατεύει σημαντικά το περιβάλλον. Αλλά στον ΧΥΤΑ δεν αξιοποιούνται τα υλικά . Είναι εγκαταστάσεις που εξασφαλίζουν ότι τα υγρά που παράγονται κατά τη σήψη των απορριμμάτων δεν θα περάσουν στο υπέδαφος, τα αέρια θα συλλεχτούν με κάποιούς σωλήνες και θα οδηγηθούν προς καύση ή προς ενεργειακή αξιοποίηση.

Δηλαδή σήμερα έχουμε ένα είδος ενεργειακής αξιοποίησης

Καρ: Ναι , σε τρία σημεία στην Ελλάδα.

Κ: Τα μειονεκτήματα είναι ότι τα απορρίμματα θα έπρεπε να σκεπάζονται για να μην φεύγουν οι οσμές και φυσικά ότι υπάρχει απώλεια σε ένα υλικό που μπορεί να αξιοποιηθεί ως πρώτη ύλη, πολύ χρήσιμη είτε στη βιομηχανία είτε στις ενεργειακές ανάγκες της χώρας. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία προβλέπει ότι το βιοαποδομήσιμο κλάσμα των απορριμμάτων δεν πρέπει να πηγαίνει στους ΧΥΤΑ αλλά σε σύγχρονες μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων. Έχει όμως ένα πλεονέκτημα ο ΧΥΤΑ ότι είναι πιο φθηνός από τις άλλες λύσεις. Οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες για να αντισταθμίσουν αυτό τον παράγοντα έχουν επιβάλλει ένα φόρο ΧΥΤΑ.

Είναι και δικό σας αίτημα;

Κ: Είναι σημαντικό και θα πρέπει να γίνει και στην χώρα μας. Επιπλέον για να γίνουν οι πιο σύγχρονες μονάδες απαιτούνται κεφάλαια για την κατασκευή τους –το κόστος επένδυσης είναι μεγάλο- αλλά και το κόστος διαχείρισης τους είναι αρκετά πιο ψηλό από τους ΧΥΤΑ.

Να το κάνουμε πιο κατανοητό σας παρακαλώ. Ας πάρουμε για παράδειγμα τον ΧΥΤΑ που βρίσκετε στα Λιόσια .

Κ: Ο ΧΥΤΑ που βρίσκεται στα Λιόσια παρουσιάζει ιδιαιτερότητες, καθώς είναι ένας μεγάλος χώρος που υποδέχεται και τα σκουπίδια άλλων δήμων. Το κόστος διαχείρισης ανέρχεται περίπου στα 30 ευρώ, ενώ στο εργοστάσιο μηχανικής διαλογής και κομποστοποίησης το κόστος ανεβαίνει στα 77 ευρώ ανά τόνο. Εμείς προτείνουμε, εφόσον χρησιμοποιείται ο ΧΥΤΑ να υπάρξει ένας φόρος ΧΥΤΑ, που θα μπορούσε να ανέρχεται στα 60 ευρώ και να διαμορφωθεί στο τελικό κόστος των 90 ευρώ τον τόνο. Αντίθετα στο εργοστάσιο ανακύκλωσης να υπάρχει μια πριμοδότηση για παράδειγμα με 20 ευρώ τον τόνο. Το κόστος στη μονάδα σύγχρονης διαχείρισης θα γινόταν 50 ευρώ και στους ΧΥΤΑ 80 ευρώ.

Σ: Υπάρχει ακόμα μία οικονομική διάσταση. Η συλλογή και αξιοποίηση των «άχρηστων» υλικών εντός της Επικράτειας συνεισφέρει σημαντικά στο ισοζύγιο πληρωμών της χώρας αφού αποτρέπεται η εισαγωγή νέων πρώτων υλών. Παράλληλα, κάθε υλικό που μπαίνει σε ένα ΧΥΤΑ έχει ένα περιβαλλοντικό αποτύπωμα, δηλαδή έχει υποστεί ένα κόστος το περιβάλλον για την παραγωγή του όπως πχ. τα μέταλλα τα οποία έχουν μεγάλο ενεργειακό αποτύπωμα. Κάθε κιλό αλουμινίου που πετάμε, κάθε κιλό χάλυβα, δημιουργούν την ανάγκη αντικατάστασής τους προκαλώντας ένα τεράστιο αποτύπωμα στο περιβάλλον.

Κ: Σε άλλες περιπτώσεις είναι ένα ενεργειακό υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις ενεργειακές ανάγκες της βιομηχανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου