.

Αρμοδιότητα της Β' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων είναι να προβάλει τα ευρήματα που έρχονται στο φως στις περιοχές ευθύνης της.

Πώς εξηγείται η κραυγαλέα αδιαφορία της κεντρικής και τοπικής εξουσίας προς την κομποστοποίηση και ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή;
Πρόκειται για μια λύση σχετικά φθηνή, που δεν έχει μεγάλο περιθώριο κέρδους για τους εργολάβους των σκουπιδιών και στηρίζεται στη συμμετοχή του κόσμου.

Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Πώς θα καμφθούν οι συνεχιζόμενες αντιστάσεις των τοπικών κοινωνιών;


Το ανέκδοτο της κ. Τίνας Μπιρμπίλη:
Η αντίδραση πρέπει να αντιμετωπιστεί με διάλογο, με διαρκή ενημέρωση।

"Ο καθένας καλείται να καταλάβει την κρισιμότητα της κατάστασης। Η αντίδραση πρέπει να αντιμετωπιστεί με διάλογο, με διαρκή ενημέρωση. Σ' αυτό θα παίξουν επιτελικό ρόλο οι δήμοι και οι περιφέρειες και, όπου μπορεί, το υπουργείο. Στην Αττική, για παράδειγμα, συναντήθηκα η ίδια με αρμόδιους της κοινότητας Γραμματικού και προσπάθησα να τους εξηγήσω ότι, παρόλο που μπορεί να έχουν δίκιο ότι κάποια πράγματα δεν έγιναν σωστά, δεν υπάρχει πλέον χρόνος για να ξεκινήσουμε από την αρχή. Και ότι ο οποιοσδήποτε επανασχεδιασμός θα είχε επιπτώσεις στη δημόσια υγεία της περιοχής αλλά και ολόκληρου του λεκανοπεδίου. Το μήνυμα πρέπει να είναι όχι το «μακριά από μένα η διαχείριση των απορριμμάτων», αλλά το πώς θα διασφαλίσουμε ότι η διαχείριση θα γίνει έτσι ώστε να μην κινδυνεύουμε, ακόμα κι αν γίνεται δίπλα μας. Όι δήμοι πρέπει τώρα να επικεντρωθούν στην ανακύκλωση. Το νομοσχέδιο για την ανακύκλωση είναι μικρό μεν, ουσιαστικό δε, αφενός γιατί μπορούμε να ξεκινήσουμε οριζόντια προγράμματα σε όλη την Ελλάδα, για παράδειγμα για το οργανικό απόβλητο ή για τα μπάζα, και αφετέρου γιατί ο κάθε δήμος θα πληρώνει ανάλογα με την ποσότητα των απορριμμάτων που αποδίδει. Ενα στοιχείο που σε λίγο καιρό θα πρέπει να μετακυλίσουμε στον πολίτη."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου