.

Αρμοδιότητα της Β' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων είναι να προβάλει τα ευρήματα που έρχονται στο φως στις περιοχές ευθύνης της.

Πώς εξηγείται η κραυγαλέα αδιαφορία της κεντρικής και τοπικής εξουσίας προς την κομποστοποίηση και ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή;
Πρόκειται για μια λύση σχετικά φθηνή, που δεν έχει μεγάλο περιθώριο κέρδους για τους εργολάβους των σκουπιδιών και στηρίζεται στη συμμετοχή του κόσμου.

Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Ας μην επιτρέψουμε στους «Μαυρογιαλούρους» να καταλάβουν την θέση του τοπικού άρχοντα .


Η Ελλάδα , υπό την απειλή υπέρογκων προστίμων , κάνει αγώνα δρόμου για το κλείσιμο 318 ανεξέλεγκτων χωματερών (ΧΑΔΑ). Όμως το πρόβλημα παίρνει απρόσμενα αρνητικές διαστάσεις , με κίνδυνο να μετατραπεί η χώρα σε ένα απέραντο σκουπιδότοπο.
Η Θεσσαλονίκη είναι το παράδειγμα. Η συμπρωτεύουσα είναι η πρώτη περιοχή που εφαρμόζεται το σύστημα της διάθεσης απορριμμάτων με κόστος ανά τόνο. Αρκετοί δήμοι της περιοχής , προκειμένου να αποφύγουν την πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση , στην κυριολεξία πετάνε τα σκουπίδια όπου βρουν (παραλίες , κοίτες των ποταμών , δάση).
Το φαινόμενο της Θεσσαλονίκης αναμένεται να πάρει τεράστιες διαστάσεις , όταν εφαρμοστεί πανελλαδικά , από τό επόμενο έτος , η αρχή «πληρώνω όσα σκουπίδια παράγω». Όταν οι Δήμαρχοι αντιληφθούν το μεγάλο κόστος της διάθεσης των απορριμμάτων στους ΧΥΤΑ θα θελήσουν να τα ξεφορτωθούν με πλάγιους τρόπους.
Είναι μελαγχολικό το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Δημάρχων δεν έχει στραφεί στην ανακύκλωση και κομποστοποίηση , αφού όχι μόνο θα μείωνε την οικονομική επιβάρυνση αλλά θα έδινε και πρόσθετα έσοδα στους Δήμους. Το πιο σημαντικό όμως θα ήταν η προστασία του περιβάλλοντος και η μη αναγκαιότητα της αναζήτησης χώρων ταφής , όπως στο Γραμματικό.
Φαίνεται πως η ανεπάρκεια των τοπικών αρχόντων είναι ο κανόνας . Ας μην επιτρέψουμε στους «Μαυρογιαλούρους» να καταλάβουν την θέση του τοπικού άρχοντα . Οι εκλογές έρχονται . Nα μαυρίσουμε τους άχρηστους και ας αναδείξουμε τους καλύτερους χωρίς να μας ενδιαφέρει το χρώμα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου