.

Αρμοδιότητα της Β' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων είναι να προβάλει τα ευρήματα που έρχονται στο φως στις περιοχές ευθύνης της.

Πώς εξηγείται η κραυγαλέα αδιαφορία της κεντρικής και τοπικής εξουσίας προς την κομποστοποίηση και ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή;
Πρόκειται για μια λύση σχετικά φθηνή, που δεν έχει μεγάλο περιθώριο κέρδους για τους εργολάβους των σκουπιδιών και στηρίζεται στη συμμετοχή του κόσμου.

Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Πυροτέχνημα με οσμή προβοκάτσιας



Διαδήλωση ενάντια στον ΧΥΤΑ στήν Ν.Μάκρη
ΠΥΡοτέχνημα με … οσμή προβοκάτσιας

Απο τα "ATTIKA NEA" 16/5/2010
Γράφει η Πόπη Σουφλή

Ας σηκώσουμε επιτέλους τις κουρτίνες, κι ας διαβάσουμε ανάμεσα στις γραμμές αυτού του κακόγουστου θεατρικού έργου που παίζεται χρόνια τώρα εις βάρος των κατοίκων όχι μόνο του Γραμματικού, αλλά και του Μαραθώνα και της Νέας Μάκρης και του Βαρνάβα, αλλά και ολόκληρης της Βορειοανατολικής Αττικής.
Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της κατασκευής ΧΥΤΑ στο Γραμματικό, πραγματοποιήθηκε από την ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΧΥΤΑ – ΧΥΤΥ, είχε σαφείς θέσεις ως προς την συγκέντρωση και τη διαδήλωση. Παρουσία πολιτών στην συμβολή της Λεωφόρου Μαραθώνος με την Λεωφόρο Διονύσου οι οποίοι θα διαδήλωναν, ενημερώνοντας παράλληλα τους διερχόμενους οδηγούς, με έντυπο ενημερωτικό υλικό. Ποτέ δεν ελήφθη απόφαση να κλείσει ο δρόμος από τους διαδηλωτές, αντιθέτως, δόθηκε έμφαση στην σωστή ενημέρωση των εκδρομέων με την ευκαιρία της Κυριακής.
Ο κόσμος που συγκεντρώθηκε, δυστυχώς για μια ακόμη φορά, αποδείχτηκε λίγος, μπροστά στο κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό έγκλημα που πρόκειται να συντελεστεί με την κατασκευή του ΧΥΤΑ. Είναι σαφές, ότι οι κάτοικοι όχι μόνο της Νέας Μάκρης, του Μαραθώνα ή του Βαρνάβα, αλλά ακόμα και οι κάτοικοι του Γραμματικού, δεν έχουν συνειδητοποιήσει τον εφιάλτη μιας στην ουσία χωματερής και πόσο αυτός ο εφιάλτης θα αλλάξει επί το δραματικότερο τις ζωές τους.
Η αλήθεια είναι, ότι όλα αυτά τα χρόνια, δεν βρέθηκε μια ικανή τοπική πολιτική ηγεσία που να ενημερώσει και να εμπνεύσει στους κατοίκους, μακριά από πολιτικές και παραταξιακές γραμμές, ώστε και οργανωμένοι να είναι και δυναμική αντίστασης να ασκήσουν και να κάνουν πράξη την λαϊκή ρήση «φωνή λαού, οργή Θεού».
Ίσως, γιατί οι τοπικές πολιτικές ηγεσίες, αγνοούν στο βάθος τους, τις παραμέτρους αυτού του κοινωνικού, οικονομικού και περιβαλλοντικου εγκλήματος. Κι αυτό, για να μην κρυβόμαστε πίσω από τις λέξεις «ΧΥΤΑ» ή «ΧΥΤΥ» (και στο .. βάθος … εργοστάσιο καύσης), αυτό που σήμερα υλοποιείται, είναι ένας … «ελεγχόμενος χώρος εναπόθεσης όλων των απορριμμάτων», χωρίς διαλογή στην πηγή, αφού και σ’ αυτό, οι τοπικοί άρχοντες έχουν αποδειχθεί επιεικώς ανεπαρκείς.
Και είναι απορίας άξιον, γιατί δεν αναφέρουν ποτέ το παράδειγμα του ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων ή του ΧΥΤΑ της Φυλής, όπου τα απορρίμματα ρίχνονται χωρίς προηγούμενη επεξεργασία, κάτι που σημαίνει η λέξη «ΧΥΤΑ» ή «ΧΥΤΥ», και δεν δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός, ότι στους δύο προαναφερόμενους ΧΥΤΑ, είναι επίσης γνωστό, ότι έρχονται απορρίμματα από όλη σχεδόν την Ελλάδα, μέσω ιδιωτικών εταιρειών, και «κάποιοι» θησαυρίζουν.
Παράλληλα, ουδέποτε δόθηκε έμφαση από τους τοπικούς άρχοντες, το γεγονός, ότι επικίνδυνα τοξικά και νοσοκομειακά απόβλητα ρίχνονται συλλήβδην στον … «ελεγχόμενο» ΧΥΤΑ της Φυλής.
Βοούν οι εφημερίδες κυρίως οι ημερήσιες και οι εβδομαδιαίες πανελλήνιας εμβέλειας, για το έγκλημα που συντελείται στην Φυλή, με τις ιδιωτικές εταιρείες να μεταφέρουν απορρίμματα απ’ όλη την Ελλάδα, με τα νοσοκομειακά και τα τοξικά απόβλητα που ρίπτονται εκεί, με τις «μίζες» κάποιων που κάνουν τα «στραβά μάτια», αλλά μέχρι σήμερα, δεν είδαμε κάποιον τοπικό άρχοντα, να κάνει όλες αυτές τις παρανομίες που συντελούνται στην Φυλή, έμβλημά του και να αγωνίζεται ουσιαστικά και όχι με κινήσεις εντυπωσιασμού και επικοινωνιακών τρυκ κατά του έργου.
Μεμονωμένες δυστυχώς οι κινήσεις, από πολιτικά πρόσωπα της τοπικής αυτοδιοίκησης, που σκοντάφτουν στην δύναμη των εξουσιών που τους μετατρέπουν σε «γραφικούς οικολόγους», απαξιώνοντάς τους στα μάτια των κατοίκων της περιοχής.
Δεν προτίθεμαι μέσα από το κείμενο αυτό, να περιγράψω τις εικόνες που διαδραματίστηκαν στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 16 Μαίου στη Νέα Μάκρη, κι αυτό, γιατί σέβομαι και τιμώ όλους αυτούς που χωρίς κανένα προσωπικό κέρδος και καμία ιδιοτέλεια, χρόνια τώρα, δίνουν την προσωπική τους μάχη κατά του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό.
Για μια ακόμη φορά η συγκέντρωση «καπελώθηκε» από εκείνους που αντί να υλοποιήσουν τις αποφάσεις της Διαδημοτικής Επιτροπής Αγώνα, αποτέλεσαν το «εύπλαστο ζυμάρι» στα χέρια πολιτικών αμοραλιστών, οι οποίοι επενδύοντας στο «θυμικό τους», τους παρότρυναν να κλείσουν την Λεωφόρο Μαραθώνας, δημιουργώντας τα ακριβώς αντίθετα συναισθήματα στους εκδρομείς και τους διερχόμενους οδηγούς, από αυτά που στην ουσία έπρεπε να δημιουργήσουν.
Οι τηλεοπτικές κάμερες μεγάλων καναλιών, βρέθηκαν στο σημείο της συγκέντρωσης, οι … συνήθεις τοπικοί άρχοντες είπαν τις μεγαλόσχημες λεκτικές αντιδράσεις τους και το … «παραμύθι», είχε αίσιο τέλος γι αυτούς. Πέτυχαν τον σκοπό τους. Να βγουν δηλαδή τα πρόσωπά τους στην τηλεόραση. Εκλογές έρχονται και ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» θα πρέπει να τους βρει και πάλι … νικητές.
Ποιος σήμερα, αμφισβητεί, ότι ο νέος Καλλικράτειος Δήμος του Μαραθώνα, στον οποίο εντάσσονται εκτός του δήμου Μαραθώνος, ο Δήμος της Νέας Μάκρης και οι Κοινότητες του Γραμματικού και του Βαρνάβα, δεν θα είναι ο «ευνοημένος» από πλευράς … οικονομικών ανταλλαγμάτων που θα δοθούν για τον ΧΥΤΑ – ΧΥΤΥ – και στο βάθος ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΚΑΥΣΗΣ, με ότι σημαίνει αυτό για τον δήμαρχο που θα εκλεγεί και για το δημοτικό του συμβούλιο;
Μήπως να σας υπενθυμίσω ότι ΟΛΕΣ οι Ετήσιες Εκθέσεις του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και του Συνηγορου του Πολίτη, αλλά και όλα τα γκάλοπ που γίνονται, μιλούν για την διαφθορά και την διαπλοκή στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που κατέχει τις πρώτες θέσεις;
Μήπως να σας υπενθυμίσω τα σκάνδαλα, οικονομικά και περιβαλλοντικά που βαραίνουν τους τοπικούς μας άρχοντες; Σκάνδαλα που έχουν ήδη πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης και μάλιστα υπάρχουν και ποινικές διώξεις;
Δηλώσεις στις τηλεοπτικές κάμερες, έκανε ο πρόεδρος του Γραμματικού, Νίκος Κούκης, αναφέροντας ότι «ακόμα και ο ΧΥΤΥ» ως μεταγενέστερη μορφή διαχείρισης απορριμμάτων, είναι ξεπερασμένος στην Ευρώπη». Μήπως όμως, θα έπρεπε να αναλογισθεί, γιατί του ασκήθηκε τόσο έντονη κριτική από την Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για την στάση του κατά την έλευση των ΜΑΤ , την αποφράδα ημέρα της 7ης Ιουλίου 2009, και γιατί δεν τον ενέταξε η Συντονιστική Επιτροπή στο δυναμικό της;
Δηλώσεις στις τηλεοπτικές κάμερες, έκανε ο Δήμαρχος του Μαραθώνα, Σπύρος Ζαγάρης, δηλώνοντας ότι έχει δώσει αγώνες κατά του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό. Δεν θα αμφισβητήσουμε ότι έδινε πάντα το παρόν στις συγκεντρώσεις. Στο ξύλο όμως που έπεσε από τα ΜΑΤ, που ήταν;
Και εν πάσι περιπτώσει, οι αγώνες, δεν δίνονται μόνο στις συγκεντρώσεις, αλλά δίνονται δυναμικά σε όλους εκείνους τους Φορείς που μπορούν να επηρεάσουν την ελληνική κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε αυτό το μεγάλο έγκλημα.
Τινάχτηκε μέχρι το ταβάνι και έδωσε ρεσιτάλ ηθοποιίας ο δήμαρχος του Μαραθώνα, όταν δημοσίως του προτάθηκε από την υπογράφουσα το κείμενο, να στείλει επιστολή προς όλους τους ηγέτες που θα παραστούν στους εορτασμούς για τα 2.500 χιλιάδες χρόνια και να τους ζητήσει την συνδρομή τους, ώστε στον ΔΗΜΟ του ΜΑΡΑΘΩΝΑ (όπως ορίζει πλέον ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ), να μην γίνει η χωματερή δίπλα στον χώρο του ΡΑΜΝΟΥΝΤΑ, του ΤΥΜΒΟΥ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ, του ΤΥΜΒΟΥ ΤΩΝ ΠΛΑΤΑΙΩΝ.
Τινάχτηκε μέχρι το ταβάνι ο δήμαρχος του Μαραθώνα, όταν σε Δημοτικό Συμβούλιο, προτάθηκε από δημοτικό σύμβουλο να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του ΧΥΤΑ, κατά την έναρξη του Μαραθωνίου Δρόμου, που καλύπτεται τηλεοπτικά από διεθνή ΜΜΕ.
Δηλώσεις κατά του ΧΥΤΑ, ως ξεπερασμένη μορφή διαχείρισης απορριμμάτων έκανε ο δήμαρχος της Νέας Μάκρης Ιορδάνης Λουίζος. Πώς μπορεί όμως να γίνει πιστευτός, όταν ο ίδιος έχει δημιουργήσει δύο παράνομες και ανεξέλεγκτες χωματερές, η μία εκ των οποίων μέσα στον χώρο της πρώην Αμερικανικής Βάσης, δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο της ΜΠΡΕΞΙΖΑΣ;
Πώς μπορεί να μιλά εναντίον του ΧΥΤΑ ο δήμαρχος της Νέας Μάκρης, όταν παραπέμπεται από τον Εισαγγελέα για δημιουργία παράνομης χωματερής στον χώρο της πρώην Αμερικανικής Βάσης και μάλιστα «με δόλο».
Πώς μπορεί να μιλά για αγώνα κατά του ΧΥΤΑ, ο δήμαρχος της Νέας Μάκρης, όταν ο ίδιος, στην ουσία πιέστηκε από τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης να αποδεχθεί ένα «ψήφισμα διαμαρτυρίας κατά του ΧΥΤΑ», το οποίο όμως έμεινε στα λόγια και ποτέ μέχρι σήμερα, δεν έκανε κάποιες ενέργειες για να προστατεύσει την πόλη του από την διέλευση των εκατοντάδων ίσως και χιλιάδων απορριμματοφόρων και ότι αυτό συνεπάγεται για την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και του περιβάλλοντος.
Τόσα χρόνια, τι έχει κάνει για την ανακύκλωση, ο δήμαρχος της Νέας Μάκρης; Μήπως να του θυμίσουμε, ότι την ανακύκλωση στην πόλη, την ξεκίνησε ο αείμνηστος και πρόωρα αδικοχαμένος Στέλιος Καρυώτης, με δικά του έξοδα και δικούς του αγώνες;
Μήπως δεν θα έπρεπε να «μιλάει για σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου», ο δήμαρχος της Νέας Μάκρης;
Τέλος, δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε απ έξω την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης – εξαιρουμένου του Φώτη Δεληβοριά και τώρα τελευταία και των τεσσάρων ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης– που τόσα χρόνια ΑΝΕΧΟΝΤΑΙ το αίσχος των παράνομων χωματερών, και τώρα εμφανίζονται ως υπέρμαχοι κατά του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό.
Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του ΧΥΤΑ Γραμματικού, ήταν αποκαρδιωτική. Αν οι δημοτικοί άρχοντες της Νέας Μάκρης και του Μαραθώνα, ήθελαν έστω και την ύστατη στιγμή να πείσουν ότι είναι αντίθετοι με το έργο, θα είχαν κινητοποιήσει τους κατοίκους τους, ώστε η παρουσία του κόσμου να είναι δυναμική.
Γιατί αν εξαιρέσουμε στην πλειοψηφία του κόσμου που συγκεντρώθηκε, τους λιγοστούς και πάλι κατοίκους του Γραμματικού, η παρουσία των διαδηλωτών, ήταν αποκαρδιωτική.
Ανέδειξε όμως ένα ακόμη στοιχείο, που είναι δυσμενές για τον αγώνα. Το γεγονός, ότι στην πλειοψηφία του ο κόσμος, αποδέχτηκε – εν αγνοία του, θέλουμε να πιστεύουμε – να καπελωθεί από «πολιτικές» που του υπέδειξαν να κλείσει τη Λεωφόρο Μαραθώνος και να εξαγριώσει με τον τρόπο αυτό τους χιλιάδες οδηγούς, όταν οι αποφάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, ήταν σαφείς:
«ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου