.

Αρμοδιότητα της Β' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων είναι να προβάλει τα ευρήματα που έρχονται στο φως στις περιοχές ευθύνης της.

Πώς εξηγείται η κραυγαλέα αδιαφορία της κεντρικής και τοπικής εξουσίας προς την κομποστοποίηση και ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή;
Πρόκειται για μια λύση σχετικά φθηνή, που δεν έχει μεγάλο περιθώριο κέρδους για τους εργολάβους των σκουπιδιών και στηρίζεται στη συμμετοχή του κόσμου.

Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Όπου ΧΥΤΑ και ένα έγκλημα.


Τα στραγγίσματα των ΧΥΤΑ όταν αφήνονται στα ρέματα μολύνουν με επικίνδυνες καρκινογόνες διοξίνες τα επιφανειακά ύδατα τον υδροφόρο ορίζοντα αναπότρεπτα καθώς και την παραλία. Με την ηθελημένη η αθέλητη  διαφυγή των στραγγισμάτων όχι μόνο ακυρώνεται η λειτουργία του ΧΥΤΑ αλλά μετατρέπεται σε χειρότερη εστία ρύπανσης ακόμα και από τους ΧΑΔΑ.




Φούσκωσε το ρέμα της Τραπεζούντας από τα στραγγίσματα του ΧΥΤΑ, τα οποία σύμφωνα με καταγγελία από μέλη της ομάδας Εθελοντικής Δράσης Πιερίας, αφέθηκαν το βράδυ της Παρασκευής 30/4/10 και την ώρα της συνεδρίασης της ΤΕΔΚ με θέμα τον Καλλικράτη και φούσκωσαν το ρέμα της Ν. Τραπεζούντας φθάνοντας μέχρι το Κορινό και από εκεί στη θάλασσα.

Στις φωτογραφίες που βγάλαμε στο τέλος της συνεδρίασης της ΤΕΔΚ φαίνονται οι φυσαλίδες, το σκούρο χρώμα και οι αφροί από τα λύματα στο σημείο που το ρέμα τέμνει αγροτικό δρόμο έξω από τη Ν. Τραπεζούντα.

Δυστυχώς στη φωτογραφία δεν αποτυπώνεται η ροή του ρέματος αλλά και η έντονη δυσοσμία από τα λύματα – στραγγίσματα του ΧΥΤΑ που περιέχει. Καταγγείλαμε στον κ. Παπαζιώγα το άδειασμα των στραγγισμάτων του ΧΥΤΑ στο παρακείμενο ρέμα και του ζητήσαμε να πάμε επί τόπου να δει την κατάσταση πράγμα που το αρνήθηκε όπως αρνήθηκε καν μιλήσει με την πρόεδρο του Συλλόγου Ν. Χράνης κ. Σταματία Μπέση η οποία βρισκόταν στο χώρο γύρω από το ΧΥΤΑ και μας έκανε τη σχετική ενημέρωση.

Τα στραγγίσματα των ΧΥΤΑ όταν αφήνονται στα ρέματα μολύνουν με επικίνδυνες καρκινογόνες διοξίνες τα επιφανειακά ύδατα τον υδροφόρο ορίζοντα αναπότρεπτα καθώς και την παραλία. Με την ηθελημένη η αθέλητη ( εδώ ηθελημένη ) διαφυγή των στραγγισμάτων όχι μόνο ακυρώνεται η λειτουργία του ΧΥΤΑ αλλά μετατρέπεται σε χειρότερη εστία ρύπανσης ακόμα και από τους ΧΑΔΑ.

Επειδή η απόρριψη των στραγγισμάτων στο παρακείμενο ρέμα είναι κανόνας που γίνεται επί πολλά χρόνια καλούμε τις ελεγκτικές αρχές, Εισαγγελία Κατερίνης, Δ/νση Περιβάλλοντος Νομαρχίας , Επιθεώρηση Περιβάλλοντος, να αναλάβουν τις ευθύνες όσον αφορά την τήρηση της νομιμότητας και τη προστασία του περιβάλλοντος.

Καλούμε τους κατοίκους των πέριξ δημοτικών διαμερισμάτων να κινητοποιηθούν για την προστασία της υγείας των ιδίων και των παιδιών τους.

Κορινός 30 / 4 /2010
Μάντζιος Δ. Αντώνης
Οικονομολόγος δημότης Κορινού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου