.

Αρμοδιότητα της Β' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων είναι να προβάλει τα ευρήματα που έρχονται στο φως στις περιοχές ευθύνης της.

Πώς εξηγείται η κραυγαλέα αδιαφορία της κεντρικής και τοπικής εξουσίας προς την κομποστοποίηση και ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή;
Πρόκειται για μια λύση σχετικά φθηνή, που δεν έχει μεγάλο περιθώριο κέρδους για τους εργολάβους των σκουπιδιών και στηρίζεται στη συμμετοχή του κόσμου.

Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Σημερα συντελείται στη χώρα μας μιας μεγάλης κλίμακας οικολογική και οικονομική απάτη .

Το κείμενο που ακολουθεί έχει ενδιαφέρον για τις ομοιότητες που παρουσιάζει με την οικολογική καταστροφή που υπέστη το Σεσι μετά την τελευταία ισχυρή βροχόπτωση. Μας δίνει την πραγματική εικόνα της λειτουργίας ενός ΧΥΤΑ , μιας μεθόδου διαχείρισης των απορριμάτων ξεπερασμένης , ατελέσφορης και επικίνδυνης. Είναι μίας μεγάλης κλίμακας προδοτική και οικολογικά καταστροφική οικονομική απάτη που συντελείται σήμερα στη χώρα μας.



Προβλήματα στον ΧΥΤΑ Βίγλας Λήμνου

www.dimokratis.gr
23/1/2009

Οι βροχές παρέσυραν εκτός από απορρίμματα στερεά νοσοκομειακά απόβλητα και υγρά προϊόντα αποσύνθεσης - Οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών της προηγούμενης εβδομάδας ανέδειξαν τα κατασκευαστικά προβλήματα του παλαιού τουλάχιστον- ΧΥΤΑ Λήμνου στη Βίγλα.


Όπως κατήγγειλαν κτηνοτρόφοι της περιοχής, μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων παρασύρθηκαν μέσω του χειμάρρου Αυλώνα προς το Γομάτι και εναποτέθηκαν στις όχθες του: πλαστικά μπουκάλια, καθαριστικά, πλαστικές σακούλες, αλλά και στερεά νοσοκομειακά απόβλητα και υγρά προϊόντα αποσύνθεσης.

Η Διαδημοτική φρόντισε άμεσα για την αποκομιδή όσων απορριμμάτων βρίσκονταν σε προσβάσιμα σημεία δηλ. όσων βρίσκονταν κοντά στα σημεία διέλευσης των τροχοφόρων. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό:

- Οφείλει να φροντίσει για τον καθαρισμό σε όλο το μήκος του χειμάρρου.

- Να προβεί σε ενέργειες που θα εξασφαλίζουν ότι δεν θα υπάρχει μελλοντική διαφυγή απορριμμάτων είτε σε στερεή, είτε σε υγρή μορφή από τον ΧΥΤΑ.

- Με ειδική μελέτη να μετρήσει στις πηγές της περιοχής στις οποίες ποτίζονται και τα αιγοπρόβατα των κτηνοτρόφων το επίπεδο μόλυνσης εάν υπάρχει- από διοξίνες και άλλες βλαβερές ουσίες.

Τις επισημάνσεις αυτές έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ Λήμνου τονίζοντας:

«Είναι άμεση ανάγκη να ληφθούν από τις αρμόδιες αρχές τα παραπάνω μέτρα έτσι ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο της επιβάρυνσης της περιοχής με σκουπίδια και υγρά απόβλητα, για να προστατευθούν τόσο οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, το ζωικό κεφάλαιο που τους ανήκει και οι καταναλωτές κρέατος και παραγώγων γάλακτος, όσο και γενικότερα το μοναδικό οικοσύστημα της περιοχής»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου