.

Αρμοδιότητα της Β' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων είναι να προβάλει τα ευρήματα που έρχονται στο φως στις περιοχές ευθύνης της.

Πώς εξηγείται η κραυγαλέα αδιαφορία της κεντρικής και τοπικής εξουσίας προς την κομποστοποίηση και ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή;
Πρόκειται για μια λύση σχετικά φθηνή, που δεν έχει μεγάλο περιθώριο κέρδους για τους εργολάβους των σκουπιδιών και στηρίζεται στη συμμετοχή του κόσμου.

Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

O ΧΥΤΑ Κατερίνης δικαιώνει όλους αυτούς που με κάθε τρόπο αντιδρούν στην εγκατάσταση ΧΥΤΑ στην περιοχή τους.

Στραγγίσματα από τόν ΧΥΤΑ Κατερίνης διαρρέουν στό περιβάλλον.


ΧΥΤΑ Κατερίνης-Με γειά μας που τη φάγαμε


Tου οικονομολόγου Αντώνη Μάντζιου

Κατά την διαδικασία χωροθέτησης των ΧΥΤΑ δίνονται στους κατοίκους της περιοχής εγκατάστασης όλες οι διαβεβαιώσεις και από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες για την σωστή και διασφαλισμένη επιστημονικά πλήρη λειτουργία των ΧΥΤΑ, χωρίς επιβάρυνση της περιοχής και του υδροφόρου ορίζοντα, για να μπορέσουν έτσι να κάμψουν τις αντιρρήσεις τους και τις επιφυλάξεις τους. Μετά όμως την εξασφάλιση της συγκατάθεσης αφήνονται όλα στην τύχη τους ξεχνώντας δεσμεύσεις και υποσχέσεις κάτι που αφορά όχι μόνο τους φορείς διαχείρισης αλλά δυστυχώς και τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα. Έτσι ακριβώς έγινε και με τον ΧΥΤΑ Κατερίνης.

Σήμερα λοιπόν ο ΧΥΤΑ Κατερίνης συνεχίζει να δέχεται τόνους σκουπίδια πάνω από το φάτνωμα και έχει γίνει μια απέραντη χωματερή, αν και η λειτουργία του έπρεπε να λήξει από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τις δηλώσεις των αρμοδίων. Σήμερα ομολογείται ότι εδώ και ένα χρόνο ( εμείς θα λέγαμε εξ αρχής ) ότι τα στραγγίσματα του ΧΥΤΑ με επικίνδυνες ουσίες διαρρέουν στο περιβάλλον φθάνοντας χιλιόμετρα μετά τον ΧΥΤΑ και περνάνε αργά αργά στον υδροφόρο ορίζοντα. Σήμερα οι κατολισθήσεις είναι ορατές στο πρανές του λόφου αλλά και στο από κάτω χωράφι το οποίο διαρρέεται από τα στραγγίσματα.

Σήμερα λοιπόν αρμοδίως και αναρμοδίως γίνεται προσπάθεια να επιβληθεί η άποψη ότι αντικειμενικά πρέπει να κάνουμε υπομονή, να δεχτούμε αυτή την παράνομη και επικίνδυνη κατάσταση μέχρι να γίνει η επέκταση του ΧΥΤΑ, γιατί δεν έχουνε λέει που αλλού να πάνε τα σκουπίδια.

Έτσι. Επί επτά χρόνια δεν προετοίμασαν την επέκταση του νέου ΧΥΤΑ. Στο διάστημα αυτό δέχτηκαν εκατοντάδες φορτηγά με σκουπίδια του Δήμου Θεσσαλονίκης (όταν δύο φορές είχαμε πολυήμερο κλείσιμο των Ταγαράδων από απεργούς αλλά και τους κατοίκους) με αποτέλεσμα να μειώσουν το προβλεπόμενο χρόνο όριο των επτά ετών για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ. Επίσης εκτός μελέτης δέχτηκαν και τα απορρίμματα της Β. Πιερίας. Τους επιτράπηκε να διαρρέουν τα στραγγίσματα στο περιβάλλον μιας και τα εντοπίσαμε από το αρχικό στάδιο λειτουργίας του αλλά εδώ και ένα χρόνο σχετικά στοιχεία και φωτογραφίες δόθηκαν από τον δήμαρχο Κορινού στο κ. Νομάρχη. Είναι ορατό το πρόβλημα των κατολισθήσεων είτε σαν συνέπεια των διαρροών των στραγγισμάτων είτε από την προσθήκη διπλάσιου βάρους του προβλεπομένου στον χώρο του ΧΥΤΑ και μάλιστα σε μια περιοχή που έχει μεγάλο πρόβλημα κατολισθήσεων.

Να τονίσουμε εδώ ότι με την προσθήκη των σκουπιδιών και χώματος πάνω στο φάτνωμα του γεμάτου ΧΥΤΑ εμποδίζουν την αποδόμηση των απορριμμάτων του ΧΥΤΑ ακυρώνοντας έτσι αυτή την ίδια τη λειτουργία του αφού ούτε το υπέδαφος προστατεύεται από τα στραγγίσματα ούτε η αποδόμηση των συγκεντρωμένων απορριμμάτων γίνεται.

Επί επτά χρόνια δεν φαίνεται ουσιαστικά να ελέγχθηκε ο ΧΥΤΑ ούτε καν για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων, άλλωστε δεν έγιναν οι προβλεπόμενες δύο γεωτρήσεις για τον έλεγχο της στατικότητας του εδάφους του ΧΥΤΑ και πέριξ.

Σήμερα λοιπόν, αφού με πράξεις και παραλείψεις των αρμοδίων φορέων και των ελεγκτικών οργάνων φθάσαμε εδώ που φθάσαμε , στην ουσία λένε στους κατοίκους της ευρύτερης περιφέρειας του ΧΥΤΑ, τη φάγατε που τη φάγατε λίγο υπομονή ακόμα για να την ξαναφάτε. Τους καλούν να ανεχτούν στο όνομα του ρεαλισμού την λειτουργία του ΧΥΤΑ σαν ανοικτή παράνομη χωματερή για κάμποσους μήνες μέχρι να γίνει όποτε γίνει η επέκταση του ΧΥΤΑ.

Και επειδή πέρασε ένας μήνας από την δημοσιοποίηση του θέματος και ο ΧΥΤΑ εξακολουθεί να λειτουργεί παράνομα σαν χωματερή και τα στραγγίσματα να ρέουν στα χωράφια και τα παρακείμενα ρέματα, ρωτάμε δημόσια:

- Δεν υπάρχει κανένας θεσμοθετημένος φορέας στην Πιερία για την εφαρμογή των νόμων; Δεν είναι υποχρεωμένα τα ελεγκτικά όργανα να ελέγχουν τους όρους λειτουργίας των ΧΥΤΑ και να επεμβαίνουν αυτοβούλως και οπωσδήποτε όταν υπάρχουν καταγγελίες πολιτών, αλλά και παραδοχή του φορέα λειτουργίας για μη νόμιμη λειτουργία;

- Ποιος είναι αυτός που σταθμίζει το κακώς εννοούμενο συμφέρον του Δήμου ως υπέρτερο των διαμαρτυριών των πολιτών ειδικά όταν οι πολίτες υπερασπίζονται τη νομιμότητα και το περιβάλλον;

Εν κατακλείδι ο ΧΥΤΑ Κατερίνης πράγματι αποτελεί υπόδειγμα λειτουργίας ΧΥΤΑ, με την διαφορά ότι αποτελεί υπόδειγμα λειτουργίας προς αποφυγή, δικαιώνει όλους αυτούς που με κάθε τρόπο αντιδρούν στην εγκατάσταση ΧΥΤΑ στην περιοχή τους, αποδεικνύει ότι οι διαβεβαιώσεις των αρμοδίων για την ορθή λειτουργία είναι κούφια λόγια, επιβάλλει την κινητοποίηση των πολιτών για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος και αυτής της ίδιας της νομιμότητας.

Όσο για τον δήμαρχο Κορινού δεν υπάρχει πρόβλημα. Άλλωστε οι μετρήσεις των γεωτρήσεων ύδρευσης, όπως είπε, δεν έδειξαν καμία επιβάρυνση. Μα αν δήμαρχε τα στραγγίσματα με τις επικίνδυνες ουσίες φθάσουν στις γεωτρήσεις ύδρευσης τότε δεν θα χαθούνε μόνο αυτές αλλά και τα ίδια τα χωριά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου