.

Αρμοδιότητα της Β' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων είναι να προβάλει τα ευρήματα που έρχονται στο φως στις περιοχές ευθύνης της.

Πώς εξηγείται η κραυγαλέα αδιαφορία της κεντρικής και τοπικής εξουσίας προς την κομποστοποίηση και ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή;
Πρόκειται για μια λύση σχετικά φθηνή, που δεν έχει μεγάλο περιθώριο κέρδους για τους εργολάβους των σκουπιδιών και στηρίζεται στη συμμετοχή του κόσμου.

Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

Μαργαρίτα Καραβασίλη προς Γενικό Επιθεωρητή Περιβάλλοντος για τον ΧΥΤΑ Γραμματικού.

Μαργαρίτα Καραβασίλη

ΥΠΕΚΑ
ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΠΡΟΣ: Γενικό Επιθεωρητή Περιβάλλοντος, κ. Παναγιώτη Μέρκο

Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ)

Αγαπητέ Παναγιώτη,

Σου διαβιβάζω καταγγελία-αίτημα του κ. Κυριάκου Γκίκα, που μου περιήλθε ηλεκτρονικά, σχετικά με σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις που προκλήθηκαν μετά από την καλοκαιρινή καταιγίδα, στις 26.07.2010, στον οικισμό Σέσι Γραμματικού και στον Ευβοϊκό κόλπο οι οποίες, όπως υποστηρίζει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα κατά του ΧΥΤΑ Γραμματικού, προέρχεται από το υπό κατασκευή ΧΥΤΑ. Η σχετική καταγγελία αναφέρεται ακόμη σε χιλιάδες κυβικά μέτρα λάσπης, που προέρχονται από το εργοτάξιο με αποτέλεσμα να υποστεί μεγάλες ζημιές η παραλία του Γραμματικού και εκτιμάται ότι «την ίδια πορεία θα ακολουθήσουν οι τόνοι σκουπιδιών, εάν συνεχισθεί η ακατανόητη εμμονή στην κατασκευή ΧΥΤΑ»...
Αναρωτιέται ο καταγγέλων «πως είναι δυνατόν ένα πολύ καλό επιστημονικά ανθρώπινο δυναμικό στο Υπουργείο σας, να επιτρέπει οικολογικές καταστροφές σαν αυτή στις 26/07/2010 στον Ευβοϊκό Κόλπο από τις εργασίες του ΧΥΤΑ στο Μαύρο βουνό Γραμματικού. Τα ερωτήματα είναι εύλογα για το τι μέλη γενέσθαι κατά τη λειτουργία του ΧΥΤΑ».
Για τους ανωτέρω λόγους και με δεδομένο ότι η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί βασική μας προτεραιότητα, σε παρακαλώ:
1. να διαπιστωθεί το βάσιμο της καταγγελίας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της ΕΥΕΠ (παρακολούθηση της εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και τήρησης περιβαλλοντικών όρων) σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες ενημερώνοντας την Υπουργό ΠΕΚΑ και εμένα προσωπικά.
2. να προβεί η ΕΥΕΠ σε σχετικό έλεγχο της τυχόν περιβαλλοντικής ζημιάς στην περιοχή, διερευνώντας τα αίτια και τις ευθύνες, προκειμένου να προχωρήσει η Ειδική Γραμματεία στην εφαρμογή της νομοθεσίας για την Περιβαλλοντική Ευθύνη (Π.Δ. 148/2009) καταλογίζοντας την ευθύνη και το κόστος αποκατάστασης στους περιβαλλοντικά υπεύθυνους.
3. να ελεγχθούν όλα τα δεδομένα του σχεδιαζόμενου έργου, σε σχέση με την Άδεια Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων και την εφαρμογή αυτών, προκειμένου να αποφευχθούν αστοχίες ή ατέλειες που μπορεί να ενέχουν – στο μέλλον – κινδύνους ανάλογων φαινομένων.
Τέλος, παρακαλώ όπως συντονίσεις τις ενέργειές σας με αυτές που τυχόν αναλάβουν ο Ειδικός Γραμματέας της Κεντρικής Υπηρεσίας Υδάτων, κ. Α. Ανδρεαδάκης, καθώς και ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, κ. Λ. Ρακιντζής, στους οποίους απευθύνεται επίσης η σχετική καταγγελία.

Φιλικά

Μαργαρίτα Καραβασίλη

Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης
Περιβάλλοντος & Ενέργειας
Μεσογείων 119
Τηλ: 210 6974707
210 6974714
E-mail: karavasilim@eka.ypeka.gr

2 σχόλια:

  1. Αναλογίζομαι οτι την μεταφορά χιλιάδων κυβικών μέτρων λάσπης, που εναποτέθηκαν στον βυθό του
    Ευοικού και ειδικότερα στην παραλία Σέσι με την
    την πρόσφατη βροχή απο το υπό κατασκευή έργο ΧΥΤΑ Γραμματοκού, είναι δυνατόν να την διαπιστώσει στην ήδη εκχερσομένη έκταη του έργου από την τοπική διάβρωση του εδάφους εάν δεν την αλλοίωσαν.
    Την καταστροφή είναι επίσης δυνατον και σήμερα ακόμη να την αντιληφθεί κανείς όταν η θάλασσα είναι φουρτουνιασμένη οπότε αναμοχλεύεται ο βυιθός και αυτή γίνεται χρώματος κιτρινοκαφέ.
    Στέλιος Κογχυλάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παρακαλώ όποιος άλλος έχει φωτογραφικό υλικό από την πρόσφατη νεροποντή, στις 26.07.2010, δεν έχει παρά να τα στείλει, είτε στο e-mail μου kyriakosgkikas@yahoo.co.uk, είτε στην επιτροπή αγώνα.


    Σας ευχαριστώ

    Κυριάκος Γκίκας

    ΑπάντησηΔιαγραφή