.

Αρμοδιότητα της Β' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων είναι να προβάλει τα ευρήματα που έρχονται στο φως στις περιοχές ευθύνης της.

Πώς εξηγείται η κραυγαλέα αδιαφορία της κεντρικής και τοπικής εξουσίας προς την κομποστοποίηση και ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή;
Πρόκειται για μια λύση σχετικά φθηνή, που δεν έχει μεγάλο περιθώριο κέρδους για τους εργολάβους των σκουπιδιών και στηρίζεται στη συμμετοχή του κόσμου.

Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Δεκάδες ρακοσυλλέκτες, στην πλειοψηφία τους αλλοδαποί, βρίσκονται καθημερινά ανάμεσα στα μηχανήματα επεξεργασίας απορριμμάτων.

Αυτό λέγεται χώρος υγειονομικής ταφής... 


newsbeast.gr
17/8/2010

Ζωές χαμένες στα σκουπίδια

Τρεις νεκροί σε τρεις μήνες στο ΧΥΤΑ Φυλής


Θάνατοι, βιαιοπραγίες, απειλές κατά των εργαζομένων, πιθανολογούμενοι εμπρησμοί και όχι μόνο συνθέτουν το παρασκήνιο μίας έτσι κι αλλιώς δύσκολης δουλειάς που για τους περισσότερους πολίτες σταματάει όταν πετάνε τις σακούλες με τα απορρίμματα τους στους κάδους κάτω από το σπίτι τους.

Τα πράγματα όμως είναι τελείως διαφορετικά όπως μας περιέγραψε με μελανά χρώματα ο αντιπρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του ΧΥΤΑ Φυλής Νίκος Χρήστου. Σύμφωνα με όσα είπε στο newsbeast.gr η κατάσταση για τους εργαζομένους στο ΧΥΤΑ είναι απελπιστική.

Δεκάδες ρακοσυλλέκτες, στην πλειοψηφία τους αλλοδαποί, βρίσκονται καθημερινά ανάμεσα στα μηχανήματα επεξεργασίας απορριμμάτων, αποτελώντας πραγματικό εφιάλτη για τους χειριστές των μηχανημάτων θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή.

Δύο αθίγγανοι και ένας Πακιστανός είναι τα τελευταία θύματα μιας κατάστασης που συμβαίνει για περισσότερο από επτά μήνες, παρά την ενημέρωση που έχει γίνει προς όλους τους αρμόδιους φορείς.

Το σημερινό προσωρινό κλείσιμο της χωματερής δεν ήταν παρά μία προσπάθεια να απομακρυνθούν από την αστυνομία οι διάφοροι ρακοσυλλέκτες που καθημερινά βρίσκονται ανάμεσα στα μηχανήματα θέτοντας όλους τους εμπλεκόμενους σε κίνδυνο.

Όπως μας είπε ο κ. Νίκος Χρήστου, οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, ρισκάρουν τη ζωή τους προκειμένου να βρουν μέταλλα, που μπορούν να πουλήσουν για ανακύκλωση, αλλά ακόμα και διάφορα προϊόντα, όπως τρόφιμα, τα οποία εταιρίες στέλνουν μετά την διαλογή στις χωματερές για καταστροφή. Αρκετά από αυτά πιθανολογείται πως οδηγούνται εκ νέου με διάφορους τρόπους στο εμπόριο αφού δεν είναι λίγες οι φορές που αντικείμενα από την χωματερή έχουν βρεθεί να πωλούνται στο παζάρι του Σχιστού από τους ίδιους ανθρώπους που λίγες μέρες πριν ψάχνανε με τα χέρια τους μέσα στα σκουπίδια του ΧΥΤΑ Φυλής.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους οι συγκεκριμένοι άνθρωποι προέρχονται κυρίως από τον παρακείμενο καταυλισμό που έχει δημιουργηθεί εκατοντάδες μόλις μέτρα μακριά από τον τοίχο που περιβάλει το χώρο του ΧΥΤΑ και φιλοξενεί περίπου 300 ανθρώπους.

Από εκεί καθημερινά ξεκινούν το ταξίδι τους οι ρακοσυλλέκτες και εισέρχονται στον περιφραγμένο χώρο του ΧΥΤΑ πηδώντας κυριολεκτικά πάνω από τον τοίχο.

Παρά την συνεχή παρουσία της αστυνομίας με οχήματα και περιπολίες μέσα και έξω από το χώρο του ΧΥΤΑ οι ρακοσυλλέκτες επιμένουν να προσπαθούν, με την πρώτη ευκαιρία, να βρεθούν στους χώρους διαχείρισης των απορριμμάτων αφού και οι εντολές που έχουν οι αστυνομικοί δεν είναι συλλάβουν τα συγκεκριμένα άτομα, αλλά απλώς να τα απομακρύνουν από το χώρο.

Παρόλα αυτά οι ρακοσυλλέκτες όχι μόνο βρίσκονται καθημερινά στο σημείο αλλά και προχωρούν σε βιαιοπραγίες εναντίον των εργαζομένων, όταν οι τελευταίοι δεν τους επιτρέπουν να ψάξουν στα σκουπίδια, ενώ απειλούν ακόμα και τη ζωή όσων εργάζονται εκεί. Επιπλέον δεν λείπουν οι υποψίες για την πρόκληση πυρκαγιών στα απορρίμματα αφού έχουν πολλές φορές απειλήσει πως θα προχωρήσουν σε τέτοιες ενέργειες αν επιχειρήσουν να τους διώξουν.

Μπροστά σε αυτήν την αδιέξοδη κατάσταση οι εργαζόμενοι αρνούνται πλέον να εργάζονται όταν βρίσκονται ανάμεσα στα μηχανήματα άνθρωποι που ψάχνουν τα σκουπίδια. Όπως είπε στο newsbeast.gr ο αντιπρόεδρος του σωματείου, η δουλειά που έχουν να κάνουν οι εργαζόμενοι εκεί είναι ήδη δύσκολη και επικίνδυνη με θερμοκρασίες που τέτοιες μέρες φτάνουν μέσα στις καμπίνες των μηχανημάτων ακόμα και τους 57 βαθμούς Κελσίου. Είναι εύλογο λοιπόν το άγχος και η δυσκολία να αυξάνονται κατακόρυφα όταν πρέπει να διακρίνεις συνεχώς αν στο σημείο που προσπαθείς να εργασθείς με ένα τόσο ογκώδες και επικίνδυνο μηχάνημα, βρίσκονται άνθρωποι που κινδυνεύουν ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Η θέσεις των εργαζομένων στο ΧΥΤΑ είναι σαφείς. Θεωρούν ότι είναι αδύνατο να δουλεύουν όταν στο χώρο υπάρχουν άνθρωποι που ψάχνουν για σκουπίδια και κινδυνεύουν να τους τραυματίσουν θανάσιμα οποιαδήποτε στιγμή. Πιστεύουν ότι πρέπει να βρεθεί λύση το συντομότερο δυνατό και πως δεν πρέπει μία ολόκληρη πόλη να γίνεται όμηρος τριακοσίων ανθρώπων που με την δράση τους εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία του ΧΥΤΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου