.

Αρμοδιότητα της Β' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων είναι να προβάλει τα ευρήματα που έρχονται στο φως στις περιοχές ευθύνης της.

Πώς εξηγείται η κραυγαλέα αδιαφορία της κεντρικής και τοπικής εξουσίας προς την κομποστοποίηση και ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή;
Πρόκειται για μια λύση σχετικά φθηνή, που δεν έχει μεγάλο περιθώριο κέρδους για τους εργολάβους των σκουπιδιών και στηρίζεται στη συμμετοχή του κόσμου.

Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

«Η μόνη ανηθικότητα είναι να μην κάνεις αυτό που πρέπει να κάνεις, όταν πρέπει να το κάνεις»

Με ενδιαφέρον διαβάζουμε τις δηλώσεις του κάθε υποψηφίου Δημάρχου , όταν αναφέρεται στην κατασκευή της χωματερής και τις δεσμεύσεις ότι θα προσπαθήσει για την μη υλοποίηση της.

Σε πρόσφατο άρθρο του , ο κ. Ζώης Καρίνος , αναφέρεται στην κατασκευή του ΧΥΤΑ επισημαίνοντας ότι τόσο ο ίδιος , όσο και οι συνεργάτες του, έχουν δεσμευθεί προσωπικά να δώσουν τη μάχη μέχρι τέλους, μέχρι να αποτραπεί οριστικά η συνέχιση του εφιαλτικού αυτού έργου.

Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να λάβουμε υπ όψιν μας τα εξής δεδομένα:

• Δηλώσεις , δημοσιεύματα αλλά και η πραγματικότητα όπως την βλέπουμε να εξελίσσεται στο εργοτάξιο του ΧΥΤΑ , δείχνουν ότι η ολοκλήρωση του έργου θα γίνει πριν το τέλος του έτους.

• Η ανάληψη των καθηκόντων του νεοεκλεγμένου Δημάρχου Μαραθώνα θα γίνει τον Ιανουάριο του επόμενου έτους.

Είναι προφανές ότι και με τις καλύτερες προθέσεις , είναι χαμένη υπόθεση να ξεκινά μια στρατηγική κατά του ΧΥΤΑ , όταν έχει ήδη κατασκευαστεί το έργο και πολύ πιθανόν τα πρώτα απορριμματοφόρα να έχουν κάνει την εμφάνιση τους. Δηλώσεις του τύπου «εάν εκλεγώ Δήμαρχος , τότε ο ΧΥΤΑ δεν θα γίνει» , δεν μπορούν πλέον να γίνονται αποδεκτές από τους πολίτες.

Θεωρούμε λοιπόν ότι είναι αυτονόητο ότι τα σχέδια και οι ενέργειες του κάθε υποψηφίου , για το συγκεκριμένο θέμα , δεν μπορούν να περιμένουν. Η ώρα της πράξης είναι τώρα . Τίποτα δεν εμποδίζει κανέναν να αποδείξει , πριν τις εκλογές , την αξία του και να κάνει το καθήκον του. Η τώρα η ποτέ.

 
 
Η κατασκευή του ΧΥΤΑ πρέπει να σταματήσει


4-8-2010
ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΖΩΗ ΚΑΡΙΝΟΥ
Υποψήφιου Δημάρχου Δήμου Μαραθώνος

Η καλοκαιρινή καταιγίδα της 26ης Ιουλίου, επιβεβαίωσε δυστυχώς τους φόβους όσων αντιτίθενται στην κατασκευή και τη λειτουργία ΧΥΤΑ στο Γραμματικό. Ένα συνηθισμένο καιρικό φαινόμενο, που δεν κράτησε πάνω από 30 λεπτά, ήταν αρκετό για να αναδείξει τους τεράστιους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς κινδύνους που δημιουργεί το συγκεκριμένο έργο για την ευρύτερη περιοχή.

Οι κίνδυνοι αυτοί ήταν ορατοί από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η κατασκευή του ΧΥΤΑ, προκαλώντας δικαιολογημένα τη συνολική απόρριψή του από την τοπική κοινωνία.

Το ενεργό σεισμογενές ρήγμα, η ύπαρξη υδατορρέματος που διατρέχει το χώρο του υπό κατασκευή ΧΥΤΑ, η γειτνίαση με την Λίμνη του Μαραθώνα και βεβαίως η μορφολογία του εδάφους, είναι οι βασικοί τεχνικοί λόγοι που καθιστούν το έργο αυτό προβληματικό και επικίνδυνο.

Σε αυτούς προστίθενται βεβαίως και οι καταστροφικές συνέπειες για το μοναδικού κάλλους φυσικό περιβάλλον της περιοχής, για την υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων των γύρω οικισμών, αλλά και για τον τουρισμό, από τον οποίο εξαρτώνται πολυάριθμες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι.

Η ανακάλυψη αρχαιολογικών ευρημάτων στην περιοχή, πριν από ένα σχεδόν χρόνο, ενισχύει ακόμα περισσότερο τους λόγους για τους οποίους η χωροθέτηση του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό είναι άκρως ακατάλληλη.

Κι αν κάποιοι μέχρι σήμερα αμφέβαλαν για την καταστροφή που μπορεί να προκαλέσει ένα τέτοιο έργο, οι εικόνες μετά την καταιγίδα της περασμένης εβδομάδας μιλούν από μόνες τους.

Τόνοι λάσπης και φερτών υλικών, από το κύτταρο του ΧΥΤΑ, κατέληξαν μέσω του ρέματος στο λιμανάκι του Σέσι και στον κόλπο του Ευβοϊκού. Ο γραφικός οικισμός, που αποτελεί τόπο αναψυχής και ξεκούρασης για τους κατοίκους, αλλά και τους χιλιάδες επισκέπτες της περιοχής, έχει υποστεί μια τεράστια ζημιά. Δέκα ημέρες μετά, τα νερά εξακολουθούν να έχουν το χρώμα της λάσπης και η παραλία είναι γεμάτη από πέτρες και ξύλα, που ο ορμητικός χείμαρρος παρέσυρε στο πέρασμά του, με ό,τι αυτό σημαίνει για τους κατοίκους του οικισμού και για τους μικροεπιχειρηματίες, που είδαν τις επιχειρήσεις τους να καταστρέφονται μέσα σε λίγα λεπτά.

Το χειρότερο όμως είναι ότι, αν μια μικρής έντασης και διάρκειας καταιγίδα ήταν αρκετή σήμερα για να προκαλέσει τέτοια ζημιά, τι θα πρέπει να περιμένουμε εάν ο ΧΥΤΑ λειτουργήσει; Τι θα γίνει στην περίπτωση μιας μεγαλύτερης νεροποντής, η οποία θα γεμίσει πλέον τη θάλασσα όχι μόνο με λάσπες και χώματα, αλλά και με απορρίμματα;

Δυστυχώς, οι μελέτες πάνω στις οποίες στηρίχθηκε η χωροθέτηση του ΧΥΤΑ, δεν έλαβαν υπόψη ούτε αυτό τον κίνδυνο, ούτε και τις υπόλοιπες τεκμηριωμένες θέσεις που κατέθεσε η Κοινότητα Γραμματικού από το 2003. Το ίδιο συνέβη και με τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, παρά τις αντιδράσεις και κυρίως τα επιχειρήματα των κατοίκων της περιοχής.

Σήμερα, μετά το συμβάν της 26ης Ιουλίου, οι κάτοικοι του Γραμματικού απαιτούν μια άμεση, ξεκάθαρη και υπεύθυνη απάντηση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Από τη Γενική Γραμματεία της Περιφέρειας Αττικής, από την κοινοπραξία και τους εργολάβους του έργου, από το Υπουργείο και τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, από το Υπουργείο Εσωτερικών, από την ελληνική δικαιοσύνη.

Ποιος μπορεί να εγγυηθεί για την ασφάλεια, για την υγεία και για την περιουσία των κατοίκων της περιοχής, εάν λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ στο Γραμματικό; Ποιος μπορεί να διαβεβαιώσει υπεύθυνα την τοπική κοινωνία ότι η χθεσινή πλημμύρα λάσπης δεν θα μετατραπεί αύριο σε πλημμύρα σύμμικτων και τοξικών απορριμμάτων;

Απαντήσεις μέχρι τώρα δεν έχουν δοθεί από κανέναν. Γι’ αυτό ο αγώνας θα πρέπει να συνεχιστεί, με μεγαλύτερη ακόμη ένταση. Όσοι υποστηρίζουν ότι η υπόθεση έχει τελειώσει, είναι αυτοί που φρόντισαν από νωρίς να παραδώσουν τα όπλα. Για μας, για την τοπική κοινωνία, για τους πολίτες του Γραμματικού και της ευρύτερης περιοχής, δεν έχει τελειώσει τίποτα.

Τόσο ο ίδιος, όσο και οι συνεργάτες μου, έχουμε δεσμευθεί προσωπικά να δώσουμε τη μάχη μέχρι τέλους, μέχρι να αποτραπεί οριστικά η συνέχιση του εφιαλτικού αυτού έργου.

Ήδη ομάδα επίλεκτων νομικών και επιστημόνων, μελών του Συνδυασμού Νέος Δήμος – Νέα Εποχή, καταρτίζουν ένα σχέδιο ενεργειών, σε όλα τα μέτωπα. Με γνώση, με τεκμηριωμένες θέσεις, με ομοψυχία και αποφασιστικότητα, θα μπορέσουμε να σταματήσουμε κάθε σχέδιο που απειλεί την περιοχή μας. Θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την ποιότητα ζωής που μας αξίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου