.

Αρμοδιότητα της Β' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων είναι να προβάλει τα ευρήματα που έρχονται στο φως στις περιοχές ευθύνης της.

Πώς εξηγείται η κραυγαλέα αδιαφορία της κεντρικής και τοπικής εξουσίας προς την κομποστοποίηση και ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή;
Πρόκειται για μια λύση σχετικά φθηνή, που δεν έχει μεγάλο περιθώριο κέρδους για τους εργολάβους των σκουπιδιών και στηρίζεται στη συμμετοχή του κόσμου.

Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

5 Ιουνίου:Ημέρας Περιβάλλοντος αλλά και η επέτειος των 2.500 χρόνων από την Μάχη του Μαραθώνα .H ΕΥΔΑΠ ανοίγει στο κοινό μετά από χρόνια τις πόρτες του Φράγματος του Μαραθώνα.


Η Λίμνη του Μαραθώνα

Εξαιρετικό φυσικό τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς, υψηλής σημασίας υγρότοπος, ο οποίος φιλοξενεί πολλά σπάνια είδη πουλιών αλλά και με την πλούσια ποώδη βλάστηση του περίφημου πευκοδάσους. Οι περιηγητές μένουν εκστατικοί από το μελωδικό κελάηδημα του αηδονιού.

Τον Αύγουστο του 2009 η φωτιά καταστρέφει το οικοσύστημα και προκαλεί τεράστια ζημιά στην λίμνη. Το μέλλον επιφυλάσσει και την χαριστική βολή. Ο φονιάς της λίμνης λέγεται ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ Γραμματικού.

Οι ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ ("χωματερές") αποτελούν μία εξελιγμένη εκδοχή της αρχαιότερης μεθόδου διαχείρισης απορριμμάτων: την τοποθέτησή της σε λάκκους και το σκέπασμά τους με χώμα. Οι πρόοδοι που έχουν σημειωθεί αφορούν βασικά την προσπάθεια που γίνεται να μη μολυνθεί ο περιβάλλων χώρος και ο υδροφόρος ορίζοντας από τα εξαιρετικά τοξικά σταγονίδια ("στραγγίδια") που διαρρέουν μέσα από τη γη. Αυτό επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση αδιάβροχων μεμβρανών στον πυθμένα των περιοχών όπου θάβονται τα απορρίμματα. Δυστυχώς, οι μεμβράνες αυτές δεν επιτυγχάνουν πάντα την πλήρη στεγανοποίηση του χώρου, κάτι που επιδεινώνεται ιδιαίτερα από το γεγονός ότι η χώρα μας είναι σεισμογενής. O χρόνος ζωής των μεμβρανών είναι περιορισμένος (μόλις 15 έτη), μετά τον οποίο χάνουν τη στεγανότητά τους. Οι ΧΥΤΑ/XYTY, όμως, συνεχίζουν να μολύνουν το περιβάλλον ακόμα και 50 έτη μετά τη διακοπή της λειτουργίας τους και την αποκατάσταση της θέσης. Τα καταστροφικά για την υγεία "στραγγίσματα", τα μολυσμένα σταγονίδια που θα περνούν από το χώρο του ΧΥΤΑ στο υπέδαφος, ανέρχονται σε χιλιάδες κυβικά μέτρα κάθε μήνα. Για το ΧΥΤΑ στο "Μαύρο Βουνό" Γραμματικού, αυτά θα καταλήγουν στις πηγές υδροδότησής μας, στη Λίμνη του Μαραθώνα, αλλά και στον Ευβοϊκό , ενώ τα θαλάσσια ρεύματα θα τα μεταφέρουν από τους Αγ. Αποστόλους Καλάμου μέχρι τη Ραφήνα, μολύνοντας όλη τη θάλασσα και τις παραλίες.

Λύσεις υπάρχουν. Η ανακύκλωση των απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή και η κομποστοποίηση εκμηδενίζουν την ποσότητα των απορριμμάτων που οδηγούνται σε χώρους ταφής . Η Ελλάδα είναι ουραγός στην Ευρωπαϊκή ένωση στην ανακύκλωση. Το θάψιμο των απορριμμάτων σημαίνει κέρδος , την μέγιστη αξία της εποχής μας…

Φίλε κάτοικε της Αττικής. Όταν στάξει η βρύση σου το δηλητήριο , μη πεις ότι δεν το ήξερες. Θα είσαι συνένοχος στο έγκλημα….

Γεωργαντάς Οδυσσέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου