.

Αρμοδιότητα της Β' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων είναι να προβάλει τα ευρήματα που έρχονται στο φως στις περιοχές ευθύνης της.

Πώς εξηγείται η κραυγαλέα αδιαφορία της κεντρικής και τοπικής εξουσίας προς την κομποστοποίηση και ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή;
Πρόκειται για μια λύση σχετικά φθηνή, που δεν έχει μεγάλο περιθώριο κέρδους για τους εργολάβους των σκουπιδιών και στηρίζεται στη συμμετοχή του κόσμου.

Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Πολλοί νόμοι , αποτέλεσμα μηδέν!!

  • Όταν επιτάσσουν κάτι οι ισχύοντες νόμοι, «τα σκυλιά θα ήταν δεμένα». Όμως φαίνεται τελικά ότι στην Ελλαδική πραγματικότητα , πολλοί νόμοι υπάρχουν χωρίς αντίστοιχες υπηρεσίες υλοποίησης . Είτε και άλλοι, με «πενήντα συναρμόδιες μαζί». Πράγμα που καταλήγει σε αποτέλεσμα μηδέν!!

  • Από θεσμικά χείλη, σεβασμιότατων εκκλησιαστικών μας ηγετών εκφωνείτε ο «Παρηγορητικός λόγος» και η «παραμυθία» για Υπομονή και Αναμονή με ψυχραιμία. Μα ταυτόχρονα , μια σειρά από δυνάμεις, σαν υπόγεια ρεύματα «παραμόρφωσης» και «ξεδοντιάσματος» των όποιων προθέσεων για λύσεις, συνεχίζει να δουλεύει πυρετικά!!

  • Η γνώση, η λογική ,το δίκιο είναι με τήν ΑΞΙΟΒΙΩΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΑΣ . Για αυτό πιστεύουμε ότι: Οι απόψεις αυτές θα νικήσουν τελικά. Το κρίσιμο είναι το πότε;;;; Και ποιοι θα το προλάβουν;;;; 


    www.zabetakis.net
    16/6/2010

    τι ΠΑΣΟΚ…τι καθεστώς…τι Ασωπός…


    Το Καθεστώς είναι Εδώ, Ενωμένο, Δυνατό και εσύ πελαγωμένος, φίλε συν-πολίτη

    ΑΘΑΝ. ΠΑΝΤΕΛΟΓΛΟΥ Χημικός – Μ.Sc. Βιοχημικός Μηχανικός


    Χρόνια τώρα, μελετώντας το πρόβλημα της «τραγωδίας του Ασωπού και των Μεσσαπίων», πολλές φορές βρέθηκα μπροστά σε εφιάλτη.

    «Βαλάντωσα», μέσα σε «στοίβες χαρτιά» νόμων, κανονισμών και εγκυκλίων, καθώς και ερευνητικών και ιατρό-επιστημονικών δεδομένων. Προσπαθούσα να βγάλω νόημα τελικά για το «Τι;; λέει η γνώση», «Τι;; λένε οι νόμοι» και «Τι;; τελικά μας συμβαίνει» σχετικά με το περιβάλλον μας. Αναζητώντας το «Τι; ισχύει;; και Τι; δεν ισχύει ;;» ειλικρινά φτάνεις να πελαγώνεις. Συμπέρασμα: Ουδεμία σχέση η θεωρία με την πράξη.

    Συνέχεια αναρωτιόμουν:

    Τι δικαιώματα και υποχρεώσεις υπάρχουν για τον πολίτη;

    Για την βιομηχανία;;

    Για το κράτος;; ;

    Για την τοπική αυτοδιοίκηση;;;; σχετικά με το περιβάλλον.

    Τι είχε συμφωνηθεί επί αυτών;

    ; και τελικά: Πώς αυτά εφαρμόστηκαν;;

    Είτε παρακάμφθηκαν ;; από το καθεστώς.

    Στην προσπάθεια αυτή είναι που γίνεσαι , χωρίς να το επιδιώκεις, «περιβαλλοντικός εγκληματολόγος» [σημ. ΓΖ...it's so bloody elementary, my Dear Watson!].

    Και εφόσον ήρθαν και προστέθηκαν και τα δεδομένα από τις καθοδηγητικές οδηγίες τις Ε.Ε, τα πράγματα έγιναν πολύ πιο σκούρα!!

    Εύκολα δημιουργείται η εντύπωση ότι: Όταν επιτάσσουν κάτι οι ισχύοντες νόμοι, «τα σκυλιά θα ήταν δεμένα». Όμως φαίνεται τελικά ότι στην Ελλαδική πραγματικότητα , πολλοί νόμοι υπάρχουν χωρίς αντίστοιχες υπηρεσίες υλοποίησης . Είτε και άλλοι, με «πενήντα συναρμόδιες μαζί». Πράγμα που καταλήγει σε αποτέλεσμα μηδέν!! Αλλά και όταν, αυτές υπάρχουν και είναι και μοναδικές, τότε : Συνηθίζουν να γράφουν δέοντος ………. το κάθε τι, που τους ήρθε «εισαγόμενο από Ε.Ε». Αγνοούν την εφαρμογή τους όταν δεν τις έχουν γράψει αυτοί, σαν νόμο και κανονισμό για το περιβάλλον . Επικρατεί λοιπόν ένα ιδιόμορφο καθεστώς «ανομίας και μη- εφαρμογής νόμων». Ένα πλαίσιο κυριολεκτικά που τρελαίνει «τον καθημερινό απλό πολίτη», αλλά υπηρετεί τέλεια την υλοποίηση τις αρπαχτής και του «έτσι γουστάρω»!! Και από εκεί και πέρα «γαία πυρή μοιχθήτω». Μετά άντε να βρεις το δίκιο σου!!! Απέναντι στον παραβάτη ρυπαντή και ειδικά αυτόν, που το κάνει γιατί οικονομεί λεφτά από την παρανομία. 7 χρόνια παίδεμα, στο ελληνικό δικαστικό σύστημα και άλλα 7 στο ευρωπαϊκό δικαστηριακό σύστημα, για να αποκτήσεις (Ίσως!!) το νόμιμο δικαίωμα να απολαμβάνεις επιτέλους «Καθαρό-υγιεινό πόσιμο νερό» είτε «καθαρό αέρα» για να αναπνέεις!!

    Είναι πολλαπλά κρίμα, γιατί τα όσα έχουν συμφωνηθεί στους ισχύοντες νόμους, αν εφαρμόζονταν, θα έβγαινε ένα κάποιο αποτέλεσμα……….Αν επί πλέον τα σέβονταν θα ήταν πολύ ωραίο.!!!! Εκεί είναι που ξεκινά έτερος καημός!! Και να συμφωνήσουν και να αρχίσουν να τηρούν κάτι, γρήγορα στην πράξη το ξεχνούν. Ειδικά άμα «τους πονάει στην τσέπη τους» !! Έλεγχος τήρησης μηδέν!! Αγνοούν και την απόφαση των δικαστηρίων ατιμώρητα. Πόσες αποφάσεις ;;; δεν παραμένουν «αγνοημένες και καταφρονεμένες»;; Σε πολλές περιστάσεις, έφτασα και αναρωτήθηκα: Για τον πολίτη τους;; από όλες αυτές τις πολιτικές δράσεις , που εξαγγέλλει το καθεστώς για το θέμα Τι;; μένει;; τελικά ;; Και εννοώ από το έργο όλων αυτών «των υπαρκτών υπηρεσιών», που «υποτίθεται ότι λειτουργούν» φροντίζοντας την υγεία του περιβάλλοντος και την υγεία «τις ψυχής και το σώματος»;; Ελαχιστότατα .!! Αυτό ήταν και είναι και τώρα το συμπέρασμα μου.!!!!!!!!! Διότι: Μαζί αναρωτήθηκα: Άραγε: Τι;; μπόρεσαν να προλάβουν, ώστε «να μην πάθουν» οι τόποι και οι άνθρωποι των τόπων. Η ειλικρινής απάντηση μου ήταν: Τίποτα. Και για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, κάνω ξεκάθαρο ότι τόση «κυβερνητική ενέργεια και προσπάθεια» πολλές φορές βρήκα ότι πήγαινε για να διασφαλίζει με επιμέλεια, τα συμφέροντα των ρυπαντών. Με αυτά που άφηναν να υλοποιούνται «πήγαιναν και κόντρα στα συμφέροντα του κόσμου» που τους πλήρωνε και τους ψήφιζε.

    Και εννοώ ότι : Όλοι αυτοί , σαν κρατικός μηχανισμός, σαν εξουσίες εκλεγμένες, σαν “συνολικό καθεστώς”!!! δεν κάνουν την δουλειά τους,στα πλαίσια των νόμων που ισχύουν…..και αφήνουν να μας βρίσκει ο καημός!!!!!! Μόνο όταν βλέπεις και κρίνεις, το τελικό αποτέλεσμα. Τότε όλα γίνονται πεντακάθαρα. Όταν διαπιστώνεις ότι τα ρυπαντικά εργοστάσια και τα λειτουργούντα αυθαιρέτως μεταλλεία τοξινόνουν τον τόπο και τους ανθρώπους. Τότε έχεις κριτήριο για το : Τι;; κάνουν και το Τι;; έπρεπε να κάνουν για τον πολίτη τους!!!!. Μα τότε ίσως είναι αργά.

    Δεν ξέρω Αν: Στο αίτημα τις «εφαρμογής των υπαρκτών νόμων» γενικά, θα μπορέσει να υπάρξει κάποτε ανταπόκριση στην Ελλάδα. Εκείνο που ξέρω είναι ότι: Εν τω μεταξύ, η εξαχρείωση των καταστάσεων σε «περιβαλλοντικό επίπεδο και επίπεδο δημόσιας υγείας» στις περιοχές μας, πάνε από το κακό στο χειρότερο. Είναι σπουδαίο ότι: Το περιβαλλοντικό πρόβλημα των περιοχών, επιτέλους!!, έγινε αναγνωρισμένο και ομολογούμενο πλέον πρόβλημα………………αλλά μένει εκεί , «στα λόγια» !!! Παραμένει «συνεχώς άλυτο». Διότι σίγουρα. Στην ειδική περίπτωση που αναφερόμαστε, και στην παρούσα κυβερνητική συγκυρία, δεν μιλάμε για ένα Θεωρητικό πρόβλημα των περιοχών. Δεν αναφερόμαστε σε μια ιδέα!! Αναφερόμαστε σε μια μαύρη πραγματικότητα:

    Στην μακροχρόνια τοξίνωση κατοίκων με Βαρέα μέταλλα τόσο με το πόσιμο νερό!! Όσο και, δια μέσου τις καθημερινής χρήσης του τοξινομένου αέρα και του τοξινομένου νερού «ανθρώπινης χρήσης». Ζήτημα που παραπέμπει στην τοξινομένη αλυσίδα διατροφής με βιομηχανικά και αγρό-κτηνοτροφικά προϊόντα στους τόπους αυτούς και σε όλη την αγορά που αυτά κυκλοφορούν και φυσικά στην τελική βίο-συσσώρευση τους στους οργανισμούς μέσα. Αναφερόμαστε , σε πράγματα και «συνθήκες βίωσης» που έπρεπε να διασφαλίζονται με προφύλαξη-, πρόληψη και Άρα: Να έχουν προ-διασφαλιστεί στον χώρο τις κοινής μας ζωής, και να είναι «προϋποθέσεις διεξαγωγής της ζωής με υγεία ». Και αυτό ,σε όλους τους χώρους μας (στο εργοστάσιο, στο χωράφι, στην γειτονιά, στο σπίτι μέσα, στο σχολείο, στον τόπο που παίζουν και μεγαλώνουν τα παιδιά, παντού όπου αναπαράγεται και διεξάγεται η ζωή) . Αλλιώς, όταν χρονοτριβεί το «όλον καθεστώς» των εξουσιών μας ,(κεντρικό και τοπικό,) ξεγράφει ζωές. Εγκληματεί άμεσα και έμμεσα και σε βάθος χρόνου με προγραφές ανθρώπινων απωλειών. Και Δυστυχώς:

    Σε αυτά ακριβώς, είναι που δεν παρατηρείται, «να γίνεται τίποτα ακόμη» από το νέο καθεστώς μας και τις ποικιλώνυμες ,αρμόδιες κατά νόμο, υπηρεσίες τους. Καμία αλλαγή!! Από εκεί και πέρα, αρχίζει να με πνίγει ο χρόνος!!! . Διότι είναι γνωστή στην επιστήμη, «η συνεργιστική δράση» και η «βίο –συσσωρευτική επίδραση»των βαρέων μετάλλων. Ιδιότητες, οι όποιες, ακράτητες και ατιθάσευτες, φέρνουν συνέπειες που τρέχουν κάθε στιγμή. Και στον χρόνο που περνά με απραξία, τελικά γιγαντώνονται.

    Άρα: Το «ροκάνισμα του χρόνου» είναι εγκληματικό και η περίπτωση δεν το χωρά!!!! Αλήθεια είναι ότι επιτέλους, τώρα Προθέσεις διατυπώνονται, κάποιες υπηρεσίες ελέγχων επιλεκτικά ενεργοποιούνται .Αλλά οι υπόλοιπες και η υπόλοιπη κεντρική εξουσία, παραμένουν ασυντόνιστες και αδρανείς στον δικό τους ρόλο και έργο. Για αυτό στην πράξη δεν αλλάζει τίποτα. Από θεσμικά χείλη, σεβασμιότατων εκκλησιαστικών μας ηγετών εκφωνείτε ο « Παρηγορητικός λόγος» και η «παραμυθία» για Υπομονή και Αναμονή με ψυχραιμία. Μα ταυτόχρονα , μια σειρά από δυνάμεις, σαν υπόγεια ρεύματα «παραμόρφωσης» και «ξεδοντιάσματος» των όποιων προθέσεων για λύσεις, συνεχίζει να δουλεύει πυρετικά!!!

    Στόχος τους: Να μετατρέψουν «σε χάδια για τους ρυπαντές»!! τις όποιες ενέργειες. Να διασφαλίσουν στην πράξη «η ρυπογόνα δραστηριότητα τους»να μπορεί να συνεχίζεται. Τώρα αυτό το επικαλούνται σαν ανάγκη στο όνομα «της κρίσης και τις ανάπτυξης τις οικονομίας!!!.» και Δυστυχώς: Οι κόποι τους δεν πάνε χαμένοι. Έτσι: Ακόμη και τα αυτονόητα δεν υλοποιούνται!!! Ακόμα η διανομή τοξινομένου πόσιμου νερού δεν έχει διακοπεί, σε όλο τον χώρο. Έστω και «Μια απαγορευτική εγκύκλιος»των σύγχρονων κεντρικών εξουσιών ,δεν έχει βγει, προς τις τοπικές εξουσίες, ώστε τα «ακατάλληλα νερά να μην παροχετεύονται στα δίκτυα ποσίμου και στις καλλιέργειες»!! Ας παρατηρήσουμε όμως, τον Χρονισμό (timing) και την φύση των παρεμβάσεων που επιτρέπουν να γίνονται : Τότε μπορούμε να δούμε πάλι ότι, πρόκειται μόνο για «Διαπιστωτικές και Παραπεμπτικές ενέργειες» τις κεντρικής ελεγκτικής εξουσίας. Και αυτό είναι όλο.( καλύτερα ,ας μην γίνεται λόγος για τις τοπικές εξουσίες. Εκεί υπάρχει αφασία!!!). Αντί λοιπόν να ακολουθούν ,πρακτικές ενέργειες στο πεδίο. Αντί να παίρνονται «καθημερινά, συντονισμένα, συνολικά μέτρα άρσης του προβλήματος», με βάση τις διαπιστώσεις και παραπομπές,( κατά τα οριζόμενα στους νόμους). Αφήνουν: Μόνο του, έναν «απομονωμένο, υπέρ -δραστηριοποιούμενο Ελεγκτικό μηχανισμό τις ΥΕΠ/ΠΕΚΑ, και τις σχετικής γενικής Γραμματείας ελέγχων περιβάλλοντος Υ.ΠΕ.ΚΑ ,να τραβιέται σαν λάστιχο , να διαπιστώνει, να τεκμηριώνει ,να εξηγεί το πώς;; συμβαίνει η ζημιά, να μηνύει,……………… και όλοι οι άλλοι, οι υπόλοιποι, δίνουν συνεχώς νέες διορίες προσαρμογής!! και μετά…. …………Τίποτα έτερον. Όλοι οι υπόλοιποι κυβερνητικοί φορείς ,υπαρκτοί , στελεχωμένοι, παραμένουν απόντες από την δουλειά!!!. Κενόν σαν αποτέλεσμα, σε ότι τους αναλογεί!!!!! Θα έρθει, σίγουρα κάποτε, η μετεξέλιξη και αυτών των διαπιστωτικών-παραπεμπτικών παρεμβάσεων. Όταν θα ελεήσει ….να ωριμάσει ο πασίγνωστος χρόνος ανάδρασης- ανταπόκρισης του δικαστικού μας συστήματος!!!………………. Αλλά εν τω μεταξύ, ο χρόνος περνά!! Οι δοσολογίες συσσωρεύονται!!!! Τώρα, που τα προβλήματα σφίγγουν, και οι συνέπειες ξαπλώνονται.

    Οι απόντες «Τώρα», Απλά σιγούν. Έτσι: Σαν τελικό αποτέλεσμα, στην πράξη, έρχονται το «ένα χέρι (της εξουσίας) να νίψει το άλλο (των Ρυπαντών)» και τα δυο μαζί , ξεπλένουν ,το έρημο « κατασκότεινο» μυαλό του κόσμου, μπροστά στην συμφορά που του έφεραν. Ελπίζουν ίσως ότι: «πλένοντας και ξανά –πλένοντας»και βάφοντας με πράσινη μπογιά (Green-washing) ίσως να τον κάνουν επιτέλους, να αντιλαμβάνονται σαν «πράσινη» την μαύρη τύχη του, ενώ εκείνοι θα κάνουν στατιστική θανάτων,σε βάθος δεκαετιών.. Άλλωστε, μας το λένε και μας το ξανά λένε, ότι :Όλα είναι στο μυαλό μας , «μια ιδέα είναι». Το λέει και στο νέο σχετικό σλόγκαν του, ένας μεγάλος κρατικός ρυπαντής των περιοχών μας, «Σκέψου πράσινα», «πετά Πράσινα»!!! (Think green,Fly Green!!!). Και εκείνος, παραμένει καλοπληρωμένος δημόσιος manager ,πληρωμένος με τα δημόσια (δικά μας ) λεφτά, μέσα στην καλή χαρά!!. Ανενόχλητος, συνεχίζει να παίζει με τις χάρτινες σαΐτες του!!!! και «συνεχίζει να πετά τα κατάμαυρα τοξικά ζουμιά και τις λάσπες του» και τα βλέπει μέσα «στις ψευδαισθήσεις τις δόξας του» σαν Πράσινα!!!! και εμάς συντομεύεται η ζωή μας…….. Δεν είναι λίγο και αυτό!!!!. Έτσι: Η συμπόνια και τα καμώματα, «του υπαρκτού καθεστώτος μας», δεν παράγουν «τίποτα το χειροπιαστό» σαν αποτέλεσμα απορρύπανσης /αντί-ρύπανσης μας. Δεν φέρνουν την αλλαγή , επί του «τελικού αποτελέσματος» που συνεχίζουμε να βιώνουμε. Και σαν τέτοια τα αξιολογούμε… Εκείνο που μετρά πλέον είναι μόνον: Τα σωστά έργα και «το αποτέλεσμα»τις σωστής λειτουργίας τους και εννοούμε το χειροπιαστό αποτέλεσμα επιβεβαιωμένο και μετρημένο, σε ανεξάρτητα-αντικειμενικά-αξιόπιστα εργαστήρια. Αυτά είναι που δεν βλέπουμε να παράγονται.

    Είναι αποτελέσματα ,που θα αφορούν: Το «διανεμόμενο νερό» που πίνουμε, εμείς και τα ζώα παραγωγής τροφής μας. Το νερό που έχουμε για να ποτίζουμε τα χωράφια μας και το χώμα που παράγει την τροφή μας. Το νερό που μπαίνει στα εργοστάσια βιομηχανικής και βιοτεχνικής παραγωγής τροφίμων στους τόπους και ενσωματώνεται σε αυτά τα Τρόφιμα και Αναψυκτικά ,που αγοράζουμε από τα super-market με το μεροκάματο, για να τρέψουμε τα παιδιά μας. Καθώς επίσης, και τον αέρα που τελικά μας αφήνουν να έχουμε για να αναπνέουμε!!! Αυτά δεν είναι «ιδέα» ,αυτά είναι μετρήσιμη πραγματικότητα και η στέρηση τους σημαίνει καθημερινή στέρηση προϋποθέσεων επιβίωσης !!!. Νομίζει και πιστεύει άραγε, το καθεστώς μας;;;, ότι «θα απομείνουμε» «μοιραίοι –άβουλοι αντάμα» να βιώνουμε στο τέλμα του ρυπασμένου περιβάλλοντος ,που «μας πετούν σαν ξεροκόμματο» για να βιώσουμε εμείς και τα παιδιά μας;;;.

    Όχι δα!! Αρκετά μας εργάστηκαν!!. Άραγε;; Θα μακροημερεύσουν Εκείνοι, που παρακάθονται με«τα λεύκα κολάρα και τα αφεντικά» και σκίζονται για να τους εξασφαλίζουν «τα εναπομείναντα καθαρά ρετάλια ,του χώρου μας και του περιβάλλοντος του» και μάλιστα στολίζοντας τους ,με τα νεόφερτα δωράκια και τα καλούδια τις συν- χρηματοδότησης με δωρεάν δημόσια λεφτά σαν επιπρόσθετο κίνητρο για την υλοποίηση τις ονομαζόμενης «Πράσινης ανάπτυξης»!! ΤΟΥΣ;;;;;, Συμπολίτες: Μην αφήνεται να μας εξαθλιώσουν άλλο πια. Αυτό που ονομάζουν ανάπτυξη ΤΟΥΣ, είναι η “cosa nostra” τους και δεν σημαίνει ανάπτυξη ΜΑΣ!!!! « Την λένε Πράσινη » έτσι συνθηματικά ,για να την καταλαβαίνουν αυτοί μεταξύ τους. Εμείς, την δικιά μας ανάπτυξη , την ορίζουμε και την λέμε ΑΞΙΟΒΙΩΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΑΣ, και αυτό είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Αυτή είναι ,που θέλουμε από «χτες το βράδυ» να υπάρξει!!! Κύριο χαρακτηριστικό της: Οι δρόμοι της να μην διασταυρώνονται, από σχεδιασμού, με τον δρόμο των νοσοκομείων, του «Αγ. ΣάββỨείτε του «Μεταξά» και των «Αγίων, Ανάργυρων»!!!! Και την θέλουμε Άξιο-συμβιωτή για όλους. Εμάς, Εσάς, τα παιδιά, και τα εγγόνια !!!!!!!!

    Η γνώση, η λογική ,το δίκιο είναι με αυτήν την πλευρά των απόψεων . Για αυτό πιστεύουμε ότι: Οι απόψεις αυτές θα νικήσουν τελικά. Το κρίσιμο είναι το πότε;;;; Και ποιοι θα το προλάβουν;;;;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου