.

Αρμοδιότητα της Β' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων είναι να προβάλει τα ευρήματα που έρχονται στο φως στις περιοχές ευθύνης της.

Πώς εξηγείται η κραυγαλέα αδιαφορία της κεντρικής και τοπικής εξουσίας προς την κομποστοποίηση και ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή;
Πρόκειται για μια λύση σχετικά φθηνή, που δεν έχει μεγάλο περιθώριο κέρδους για τους εργολάβους των σκουπιδιών και στηρίζεται στη συμμετοχή του κόσμου.

Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Εγκαίνια μονάδας ανακύκλωσης στήν Κύπρο κατασκευασμένη από τήν ΗΛΕΚΤΩΡ.

ethnos.gr
24/6/2010

Μονάδα - πρότυπο ανακύκλωσης

Μία πρότυπη μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης στερεών αστικών απορριμμάτων λειτουργεί εδώ και δύο μήνες στην Κύπρο, με ευθύνη ελληνικής εταιρείας που κατασκευάζει έργα προστασίας του περιβάλλοντος.

Οι εγκαταστάσεις του νέου εργοστασίου Διαχείρισης Απορριμμάτων Λάρνακας /Αμμοχώστου. Μπροστά διακρίνεται ο χώρος του ΧΥΤΥ

Η μονάδα αυτή στηρίζεται σε τεχνολογία αιχμής που διασφαλίζει τη βιώσιμη επεξεργασία όχι μόνο προδιαλεγμένων υλικών αλλά και σύμμεικτων, κατευθείαν από τον σκουπιδοτενεκέ του σπιτιού! Τα υλικά αυτά ανακυκλώνονται σε ποσοστό 25%, κάτι που αποτελεί ρεκόρ στην παραγωγή ανακυκλώσιμων υλικών, ενώ παράγεται παράλληλα εναλλακτικό στερεό καύσιμο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη βιομηχανία.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας κόβει την κορδέλα στα εγκαίνια της Μονάδας Διαχείρισης των Απορριμμάτων. Αριστερά από τον κ. Χριστόφια διακρίνονται ο πρόεδρος της ΗΛΕΚΤΩΡ Λ. Μπόμπολας, ο διευθύνων σύμβουλος Αθ. Κατρής και ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου Ν. Συλικιώτης
Η μεγάλη δυνατότητα ανακύκλωσης συμβάλλει στην αποτροπή της έκλυσης Διοξειδίου του Ανθρακα στην ατμόσφαιρα, κάτι που θα συνέβαινε με την παραγωγή προϊόντων από πρώτη ύλη (όπως πετρέλαιο). Η νέα μονάδα βρίσκεται 20 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Λάρνακας και θα διαχειρίζεται τα απορρίμματα των επαρχιών Λάρνακας-Αμμοχώστου. Η λειτουργία της άρχισε την 1η του περασμένου Απριλίου.
Το βράδυ της Τρίτης έγιναν τα επίσημα εγκαίνια με την παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, υπουργών της κυπριακής κυβέρνησης, δημάρχων από Κύπρο και Ελλάδα και των εκπροσώπων της κατασκευάστριας εταιρείας ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε., του προέδρου της Λεωνίδα Μπόμπολα και του διευθύνοντος συμβούλου Αθανάσιου Κατρή. Η ΗΛΕΚΤΩΡ θα έχει την ευθύνη της λειτουργίας της εγκατάστασης για τα επόμενα δέκα χρόνια.
Στην ομιλία του ο κ. Χριστόφιας αναφέρθηκε στον πρωτοποριακό σχεδιασμό του έργου που είναι πρώτο στο είδος του αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. «Ο Κύπριος πολίτης αποκτά ένα μεγάλο έργο υποδομής για το οποίο μπορεί να είναι ιδιαίτερα περήφανος. Η Μονάδα συμβάλλει καταλυτικά στην αναβάθμιση της δημόσιας υγείας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών μας.
Αδιαμφισβήτητα όμως συμβάλλει τα μέγιστα και στην προστασία του περιβάλλοντος, μέσα από την ορθολογική διαχείριση και διάθεση των οικιακών απορριμμάτων και την εξοικονόμηση ενέργειας και πρώτων υλών από την επαναχρησιμοποίηση των ανακυκλώσιμων υλικών. Με τη λειτουργία τέτοιων Μονάδων θα τερματιστεί οριστικά η μάστιγα των ανεξέλεγκτων σκυβαλότοπων (σ.σ.: χωματερών) που βρίσκονται διάσπαρτοι στις πόλεις και στα χωριά μας», δήλωσε ο Κύπριος Πρόεδρος.
Στόχος είναι να κατασκευαστούν δύο ακόμα τέτοιες μονάδες για τις επαρχίες Λευκωσίας και Λεμεσού και να αναβαθμιστεί ο ΧΥΤΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) Πάφου σε Μονάδα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης. Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου Νεοκλής Συλικιώτης, και τα τρία έργα αναμένεται να βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία μέχρι το 2014. Το νέο εργοστάσιο απορριμμάτων της Κύπρου έχει προκαλέσει διεθνές ενδιαφέρον και δέχεται καθημερινά επισκέπτες από όλη την Ευρώπη. Πριν από λίγες μέρες επιθεώρησε τις εγκαταστάσεις ο υπεύθυνος περιφερειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ζακ Πονσέ.
«Το νέο στοιχείο που προκαλεί παγκόσμιο ενδιαφέρον είναι η τεράστια ευελιξία αυτής της Εγκατάστασης αφού μπορεί να παραλαμβάνει διαφορετικά υλικά - απόβλητα και να παράγει εκείνα τα προϊόντα που κάθε περίοδο είναι χρήσιμα τόσο στην τοπική όσο και στη διεθνή αγορά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της ΗΛΕΚΤΩΡ.
Η Μονάδα στηρίζεται σε δύο σημαντικές τεχνολογικές εφαρμογές:
1 Στα οπτικά συστήματα της εταιρείας Titech που σε συνδυασμό με συμβατικά μέσα μηχανικής διαλογής υψηλής ποιότητας, εξασφαλίζουν τον διαχωρισμό των διαφορετικών υλικών από την άμορφη μάζα των απορριμμάτων.
2 Στον πλήρως αυτοματοποιημένο βιολογικό αντιδραστήρα της Herhof (γερμανική εταιρεία που αγοράστηκε από την ΗΛΕΚΤΩΡ) που μπορεί να παράγει δύο διαφορετικά υλικά (κομπόστ ή ξηρό σταθεροποιημένο καύσιμο), ικανοποιώντας απόλυτα τις πιο αυστηρές απαιτήσεις προστασίας περιβάλλοντος και υγείας.
Η ΗΛΕΚΤΩΡ αναμένεται να καταθέσει πρόταση για την εφαρμογή της νέας τεχνολογίας κατά την προκήρυξη των έργων της Αθήνας. Υπενθυμίζεται πως ο περιφερειακός σχεδιασμός προβλέπει την κατασκευή τεσσάρων εργοστασίων διαχείρισης αστικών απορριμμάτων στην Αττική εκτιμώμενου προϋπολογισμού 450 εκατομμυρίων ευρώ. Στο ΕΣΠΑ έχουν δεσμευτεί περί τα 120 εκατ. ευρώ.
Η «ταυτότητα» του νέου εργοστασίου
Το έργο αποτελείται από τη Μονάδα Μηχανικής Βιολογικής Επεξεργασίας και από Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ).
Κόστος: 46,178 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Συνοχής της ΕΕ και εθνικούς πόρους. Επιπλέον χρηματοδότηση από τον ανάδοχο ύψους 27 εκατομμυρίων ευρώ που θα ανακτηθεί από το τέλος εισόδου στο εργοστάσιο.
Εισέρχονται προς επεξεργασία: -Σύμμεικτα αστικά απορρίμματα. -Προδιαλεγμένα Οργανικά και Πράσινα για παραγωγή εδαφοβελτιωτικού. -Προδιαλεγμένα Υλικά Συσκευασίας για παραγωγή ανακυκλώσιμων υλικών. -Ογκώδη απορρίμματα προς διαλογή και ανάκτηση χρήσιμων υλικών, τεμαχισμό και ταφή των υπολειμμάτων.
Τέλος εισόδου: 56,7 ευρώ/τόνο κατά μ.ό.
Δυναμικότητα: 200.000 τόνοι ετησίως.
Παράγονται: 9.000 τόνοι φύλλου πλαστικού, 2.000 τόνοι φιαλών PET, 1.500 τόνοι πολυαιθυλενίου -πολυπροπυλενίου, 20.000 τόνοι σύμμεικτου χαρτιού, 30.000 τόνοι RDF (καύσιμο στερεό), 30.000 τόνοι κομπόστ, 4.000 τόνοι σιδηρούχων υλικών, 1.000 τόνοι αλουμινούχων υλικών, 1.000 τόνοι γυαλιού και 67.500 τόνοι υπολειμμάτων προς υγειονομική ταφή.
Από τα σύμμεικτα παράγονται: Ανακυκλώσιμα υλικά σε ποσοστό 25%, RDF σε ποσοστό 15% και κομπόστ ή ξηρό δευτερογενές καύσιμο (green coal) σε ποσοστό 35%.

Μανίνα Νικολοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου