.

Αρμοδιότητα της Β' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων είναι να προβάλει τα ευρήματα που έρχονται στο φως στις περιοχές ευθύνης της.

Πώς εξηγείται η κραυγαλέα αδιαφορία της κεντρικής και τοπικής εξουσίας προς την κομποστοποίηση και ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή;
Πρόκειται για μια λύση σχετικά φθηνή, που δεν έχει μεγάλο περιθώριο κέρδους για τους εργολάβους των σκουπιδιών και στηρίζεται στη συμμετοχή του κόσμου.

Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Προς νέο αδιέξοδο η διαχείριση των απορριμμάτων.

Ο διαγωνισμός για την κατασκευή των τεσσάρων νέων εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων στη Φυλή, τα Λιόσια, την Κερατέα και το Γραμματικό καρκινοβατεί, καθώς δεν έχει υπογραφεί η απαραίτητη προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) και την Περιφέρεια.

kathimerini.gr
11/6/2010
Του Γιωργου Λιαλιου

Η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε νέο αδιέξοδο. Ο διαγωνισμός για την κατασκευή των τεσσάρων νέων εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων στη Φυλή, τα Λιόσια, την Κερατέα και το Γραμματικό καρκινοβατεί, καθώς δεν έχει υπογραφεί η απαραίτητη προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) και την Περιφέρεια. Η κατασκευή ΧΥΤΥ στην Κερατέα δεν έχει ξεκινήσει εξαιτίας των αντιδράσεων των κατοίκων, ενώ στο Γραμματικό προχωρεί με αργά βήματα. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η υποχρέωση της χώρας, σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, να αρχίσει να ανακυκλώνει τα βιοαποδομήσιμα απορρίμματα, κάτι που δεν έχει ακόμα ξεκινήσει.

Ο περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής οριστικοποιήθηκε από το (τότε) ΥΠΕΧΩΔΕ ήδη από το 2003, ωστόσο 7 χρόνια αργότερα δεν έχει υλοποιηθεί. Το μόνο που έχει γίνει είναι η κατασκευή νέου κυττάρου στη Φυλή, δίπλα στον ΧΥΤΑ Ανω Λιοσίων, που δέχεται σήμερα σχεδόν το σύνολο των απορριμμάτων της πρωτεύουσας και έχει διάρκεια ζωής 5 - 6 έτη μετά την εκβάθυνσή του. Οι υπόλοιποι δύο χώροι «ολοκληρωμένης εγκατάστασης διάθεσης απορριμμάτων» (ΟΕΔΑ), που χωροθετήθηκαν στην Κερατέα και το Γραμματικό, δεν έχουν ακόμα κατασκευαστεί εξαιτίας των τοπικών αντιδράσεων.

Δίπλα στους τρεις ΟΕΔΑ, ο σχεδιασμός προέβλεπε να δημιουργηθούν ισάριθμα εργοστάσια μηχανικής και βιολογικής επεξεργασίας απορριμμάτων (συν ένα στα Ανω Λιόσια), ώστε τελικά να θάβεται μόνο ό,τι δεν μπορεί να ανακυκλωθεί. Ωστόσο η κατασκευή των εργοστασίων (που χρειάζεται 2 - 3 έτη ώστε να ολοκληρωθεί) δεν έχει καν ξεκινήσει.

Αρνείται να υπογράψει

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά τον ΕΣΔΚΝΑ, που αρνείται να υπογράψει την απαραίτητη προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Αττικής, ώστε να γίνει η προκήρυξη.

Η θέση του ΕΣΔΚΝΑ είναι ότι δεν συναινεί στην κατασκευή και λειτουργία μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων από ιδιώτες. Ωστόσο υπηρεσιακοί παράγοντες εκτιμούν ότι ο ΕΣΔΚΝΑ δείχνει να αδιαφορεί, καθώς του απομένουν «λίγοι μόλις μήνες ζωής» (ο «Καλλικράτης» προβλέπει την κατάργησή του και την αντικατάστασή του από «διαβαθμιδικό σύνδεσμο», στον οποίο θα ανήκουν υποχρεωτικά όλοι οι δήμοι της Αττικής).

Αν αυτή η άποψη ευσταθεί, τότε θα χρειαστεί να περάσει τουλάχιστον μισό ή ακόμα και ένα έτος πριν δημοπρατηθούν τα εργοστάσια, εφόσον το νέο συλλογικό όργανο των δήμων θα επανασυσταθεί μετά τις δημοτικές εκλογές τον Νοέμβριο.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και οι δήμοι πρέπει να οργανώσουν την ανακύκλωση των βιοαποδομήσιμων απορριμμάτων. Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της χώρας μας στην Ε.Ε., ήδη μέσα στο 2010 θα έπρεπε να ανακυκλώνεται το 25% των 1,1 εκατ. τόνων που παράγονται ετησίως, με στόχο το 2013 να καταλήγουν στους ΧΥΤΑ οι μισές ποσότητες. Ωστόσο η οργάνωση συστήματος διαλογής (λ.χ. ειδικοί κάδοι) από τους δήμους δεν έχει ακόμα ξεκινήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου