.

Αρμοδιότητα της Β' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων είναι να προβάλει τα ευρήματα που έρχονται στο φως στις περιοχές ευθύνης της.

Πώς εξηγείται η κραυγαλέα αδιαφορία της κεντρικής και τοπικής εξουσίας προς την κομποστοποίηση και ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή;
Πρόκειται για μια λύση σχετικά φθηνή, που δεν έχει μεγάλο περιθώριο κέρδους για τους εργολάβους των σκουπιδιών και στηρίζεται στη συμμετοχή του κόσμου.

Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Η χωματερή του Γραμματικού καλύπτει την ανεπάρκεια των τοπικών αρχόντων να διαχειριστούν τα απορρίμματα με ανακύκλωση και διαλογή στην πηγή.

Δήμαρχος της Αθήνας:
Να επαναλάβω για άλλη μια φορά ότι δεν πάμε να κάνουμε ΧΥΤΑ (Στό Γραμματικό) . Είναι τελείως ξεκάθαρο αυτό. Πάμε να κάνουμε μια σύγχρονη διαχείριση των απορριμμάτων. Το ποια τεχνολογία θα επιλεγεί είναι άλλο θέμα.

Κύριε δήμαρχε,
σύγχρονη διαχείριση απορριμμάτων είναι η κομποστοποιηση και η ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή. ΧΥΤΑ δέν θα κάνετε , χωματερή θα κάνετε.Τά Εξάρχεια σάς έδειξαν τόν δρόμο. Γιατί δέν τόν βλέπετε;


16-06-2010: "Ομιλία Νικήτα Κακλαμάνη για τη Διαχείριση των Αστικών Απορριμμάτων”

Για το μεγάλο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική μίλησε σήμερα το πρωί ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης σε ημερίδα που συνδιοργάνωσαν το In.gr και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Ανακύκλωσης και Ενεργειακής Αξιοποίησης (ΣΕΒΙΑΝ) με θέμα: "Διαχείριση αστικών απορριμμάτων - ανακύκλωση και ενεργειακή αξιοποίηση: Προκλήσεις και Πολιτικές για την Αττική". Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του "Αθήνα 9,84".
Ο Δήμαρχος Αθηναίων ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας αναφορά στην υποχρέωση που έχει η Ελλάδα βάσει Κοινοτικής Οδηγίας (99/31/ΕΚ) και της σχετικής ΚΥΑ (Η.Π. 29407/3508) για μείωση μέχρι το 2010 κατά 25% των βιοαποικοδομήσιμων αστικών απορριμμάτων σε σχέση με αυτά που παράχθηκαν το 1995, κατά 50% έως το 2013 και κατά 65% έως το 2020.
Αναφερόμενος στις ενέργειες του Δήμου Αθηναίων τόνισε ότι τα τρία τελευταία χρόνια διεύρυνε τις υποδομές ανακύκλωσης φτάνοντας τα 10.000 σημεία ανακύκλωσης μέσα στην πόλη και καθημερινά συλλέγονται 250 τόνοι ανακυκλώσιμου υλικού.
Για άλλη μια φορά ο Νικήτας Κακλαμάνης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι στο θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών έχουν ξεπεραστεί χρονικά κατά πολύ οι κόκκινες γραμμές. "Δεν μπορούμε να κάνουμε ότι δεν βλέπουμε το πρόβλημα των σκουπιδιών και να το κρύβουμε κάτω από το χαλί. Κρύβοντάς το τόσα χρόνια, το πρόβλημα διογκώθηκε και τώρα το χαλί είναι έτοιμο να τρυπήσει, να πεταχτούν τα σκουπίδια μπροστά μας και δεν θα ξέρουμε τι να τα κάνουμε".
Αναφερόμενος στον Περιφερειακό Σχεδιασμό Αττικής, βάσει του οποίου θα πρέπει να γίνει η συνολική διαχείριση των απορριμμάτων, ο Νικήτας Κακλαμάνης εξέφρασε την πλήρη στήριξη για την υλοποίησή του λέγοντας μεταξύ άλλων: "Στήριξα από την πρώτη στιγμή και εξακολουθώ να στηρίζω και ως Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και ως Δήμαρχος Αθηναίων τον Περιφερειακό Σχεδιασμό του 2003. Μία γυναίκα πολιτικός τόλμησε και ψήφισε αυτόν τον νόμο και αναφέρομαι στην Βάσω Παπανδρέου, η οποία λοιδορήθηκε, αλλά δεν έκανε πίσω και ευτυχώς που δεν έκανε πίσω. Για το γεγονός ότι αυτός ο Περιφερειακός Σχεδιασμός έμεινε σε ένα συρτάρι από όλες τις κυβερνήσεις από τότε μέχρι σήμερα, δεν φταίει ο νόμος που ψηφίστηκε και δεν εφαρμόστηκε. Αν είχε αρχίσει να υλοποιείται από το 2004, σήμερα αυτή η ημερίδα δεν θα γινόταν. Δεν θα υπήρχε λόγος να γίνει.
Πλην των συναδέλφων στο Γραμματικό και στην Κερατέα, η υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού αποτελεί κοινή θέση για όλους μας στην Αττική, ανεξάρτητα του ιδεολογικού πιστεύω του καθενός.
Και κάποιες φωνές που άρχισαν να ακούγονται για αλλαγή του Περιφερειακού Σχεδιασμού είναι θανατηφόρες. Δεν πρέπει καν να ακούγεται μια τέτοια ιστορία. Αν αρχίσουμε να μιλάμε για καινούριο Περιφερειακό Σχεδιασμό, η ιστορία σκουπίδια στην Αττική χάθηκε. Και μαζί με αυτή χαθήκαμε όλοι".
Για την σημερινή κατάσταση, ο Δήμαρχος Αθηναίων και Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ τόνισε ότι "σήμερα έχει απομείνει μόνο ο ΧΥΤΑ της Φυλής - με ημερομηνία λήξης τα δύο χρόνια - και πρέπει να ευχαριστήσουμε τον Δήμαρχο Φυλής, ο οποίος συνεργάζεται άψογα. Και αν δεν υπήρχε ο ΧΥΤΑ της Φυλής σήμερα θα βλέπαμε στην Αττική εικόνες, που οι εικόνες στη Νάπολη θα ήταν ειδυλλιακές έως παραδεισένιες".
Ο Νικήτας Κακλαμάνης συνέχισε την ομιλία του εστιάζοντας στις ευθύνες της Πολιτείας και στις άμεσες αποφάσεις που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση για να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να ξεκινήσουν τα έργα:
Θέλω να επωφεληθώ από την παρουσία της κας Υπουργού. Τα λέω σε εσάς ως εκπρόσωπο της Κυβέρνησης σήμερα εδώ. Πρέπει να απαντήσει η Πολιτεία ποια πολιτική θα ακολουθήσει. Θα δώσει η Πολιτεία το σύνολο της δαπάνης των 450 εκ. ευρώ; Θα δώσει ένα μέρος; Μιλάω για τα έργα που απαιτούνται από εδώ και πέρα, εργοστάσια κλπ.
Να επαναλάβω για άλλη μια φορά ότι δεν πάμε να κάνουμε ΧΥΤΑ. Είναι τελείως ξεκάθαρο αυτό. Πάμε να κάνουμε μια σύγχρονη διαχείριση των απορριμμάτων. Το ποια τεχνολογία θα επιλεγεί είναι άλλο θέμα.
Αλλά πρέπει να ξέρουμε. Πάμε για σύμβαση παραχώρησης; Πάμε να το αναλάβει το κράτος; Πάμε για κάτι μεικτό; Αυτό πρέπει να αποφασιστεί και να παρουσιαστεί από την Κυβέρνηση. Ξεκάθαρα. Ξέρω ότι υπάρχει Διυπουργική Επιτροπή, αυτή πρέπει να συνεδριάσει στην ολομέλειά της, να εισηγηθεί στον Πρωθυπουργό και ο Πρωθυπουργός να εξαγγείλει την απόφαση. Και στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης να την εκτελέσει με ότι σημαίνει αυτό για τον κ. Λιακόπουλο. Αν δεν μπορεί, καταθέτει την εντολή διορισμού του για να αναλάβει κάποιος άλλος πιο τολμηρός. Εκτιμώ ότι αυτός δεν θα προβεί σε αυτή την κίνηση. Αλλά πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό το σημείο.
Από εκεί και πέρα, ως αυτοδιοικητικός και ανεξάρτητα το τι θα επιλεγεί - έχουν όλα τα συν και τα πλην τους - πιστεύω ότι η κυβέρνηση πρέπει να επιδιώξει τρία βασικά σημεία:
Πρώτον, η τελική σύμβαση να επικυρωθεί από τη Βουλή. Είναι θέμα ουσίας.
Δεύτερον, οι θέσεις των εργαζομένων, σε μια εποχή ιδιαίτερα κρίσιμη που διανύουμε.
Τρίτον, πρέπει να υπάρχει πειστική απάντηση ανάλογα με το ποια διαδικασία θα επιλεγεί και τι επιβάρυνση θα έχει αυτή διαδικασία στα τέλη που πληρώνει σήμερα ο πολίτης.
Αυτά τα τρία σημεία είναι νομίζω κοινές θέσεις όλων μας, ανεξαρτήτως που ανήκουμε ιδεολογικά ή πολιτικά.
Εμείς θα βοηθήσουμε. Εμείς θέλουμε να δοθεί η λύση τώρα. Αρκεί και η κυβέρνηση να μας ξεκαθαρίσει την δική της πολιτική.
Εμείς θα βάλουμε πλάτη σαν Αυτοδιοίκηση, αναλαμβάνουμε τον βαθμό ευθύνης που μπορεί να έχουμε, όπως βάλαμε και στο Νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ σαν ΚΕΔΚΕ, το ξέρει η κα Υπουργός.
Τολμήστε και προχωρήστε. Αλλά πρέπει να το κάνετε σύντομα. Φεύγοντας από εδώ κα Υπουργέ να μεταφέρετε αυτό το μήνυμα στην κυβέρνηση. Πρέπει να μας απαντήσετε με σαφήνεια ποια διαδικασία επιλέγετε. Και αφού το αποφασίσετε, γιατί αυτό είναι δική σας δουλειά, τότε θα καθίσουμε σε ένα τραπέζι και θα δούμε πώς μπορούμε να συνεργαστούμε. Υπάρχουν και αντίθετες απόψεις το ξέρετε, τις διάβασα κι εγώ στις εφημερίδες. Πιστεύω όμως ότι μπορούμε να βρούμε τον κοινό τόπο.
Έχω εμπιστοσύνη στην Υπουργό που έχει στις πλάτες της ένα πολύ μεγάλο κομμάτι αυτής της ιστορίας. Αλλά δεν είναι μόνο η κα Μπιρμπίλη που έχει αυτό το κομμάτι, είναι κι άλλα υπουργεία. Η συνεργασία μου μαζί της και ως Δήμαρχος Αθηναίων και ως Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ - αν και δεν συμφωνούμε σε όλα - μέχρι στιγμής, είναι από καλή έως πάρα πολύ καλή. Και να ξέρετε ότι στις κατευθύνσεις που κι εσείς βάλατε και αφού καθοριστεί η κυβερνητική πολιτική, σε προσωπικό επίπεδο σας το λέω από τώρα, αλλά νομίζω ότι και σε συλλογικό επίπεδο θα μπορέσουμε να στηρίξουμε την καλύτερη δυνατή λύση, πάντοτε με ευαισθησία στο περιβάλλον αλλά αναγνωρίζοντας ότι βρισκόμαστε πλέον στο "και 105" ούτε καν στο "και 5".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου