.

Αρμοδιότητα της Β' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων είναι να προβάλει τα ευρήματα που έρχονται στο φως στις περιοχές ευθύνης της.

Πώς εξηγείται η κραυγαλέα αδιαφορία της κεντρικής και τοπικής εξουσίας προς την κομποστοποίηση και ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή;
Πρόκειται για μια λύση σχετικά φθηνή, που δεν έχει μεγάλο περιθώριο κέρδους για τους εργολάβους των σκουπιδιών και στηρίζεται στη συμμετοχή του κόσμου.

Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

"Πόλεμος συμφερόντων" για τα σκουπίδια της Αττικής

Όσοι ξέρουν καλά το θέμα λένε ότι είναι θέμα χρόνου να εφαρμοστεί και στην Αττική η θερμική επεξεργασία των απορριμμάτων.

23/5/2010

Πόλεμος συμφερόντων με εγχώριες και ξένες συμμαχίες βρίσκεται πίσω από τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, τα οποία καθημερινά φτάνουν περίπου τους 10.000 τόνους, όπως αναφέρει η "Καθημερινή της Κυριακής".

Εταιρίες διαφορετικών συμφερόντων τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, προωθούν διάφορους τρόπος διαχειρίσεις των απορριμμάτων.

Όσοι ξέρουν καλά το θέμα λένε ότι είναι θέμα χρόνου να εφαρμοστεί και στην Αττική η θερμική επεξεργασία των απορριμμάτων, είτε πρόκειται για την τεχνολογία της ξήρανσης είτε για την καύση σύμμικτων απορριμμάτων και είναι σαφές, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η "Καθημερινή της Κυριακής", ότι όποιος καταφέρει να "ελέγχει" τη διαχείριση των απορριμμάτων της πρωτεύουσας για τα επόμενα 15-20 χρόνια θα αποκτήσει σοβαρή παρεμβατική ισχύ σε κοινωνικό, και όχι μόνο, επίπεδο.

Μάλιστα, νέα οδηγία της ΕΕ, που εξομοιώνει την καύση των απορριμμάτων με την ανακύκλωση, καθώς η καύση παράγει ενέργεια.

Ο τρόπος που θα επιχορηγηθούν οι μονάδες καύσης και ξήρανσης θα είναι κατά 1/3 από κοινοτικά κονδύλια.

Μιλώντας στην εφημερίδα, ο πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ (Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής), δήμαρχος Κηφισιάς, Νίκος Χιωτάκης τόνισε, ότι ναι μεν η κατασκευή του νέου ΧΥΤΑ στη Φυλή έδωσε ανάσα στην Αττική, άλλα προέβλεψε ότι σε δύο χρόνια ο νέος ΧΥΤΑ θα έχει κορεστεί.

Στο μεταξύ συνεχίζεται η κόντρα μεταξύ των δήμων της ανατολικής αττικής με τη δυτική. Οι πρώτοι δε θέλουν τη δημιουργία ΧΥΤΑ σε Κερατέα και Γραμματικό και οι δεύτεροι δε θέλουν να είναι ο "σκουπιδοτενεκές" της Αττικής.

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής έχει ταχθεί υπέρ των νέων τεχνολογιών διαχειρίσεις απορριμμάτων. Πάντως ο πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν τη θεωρεί πανάκεια, καθώς μένουν πολλά ζητήματα ανοικτά, όπως η υλοποίηση περιφερειακού σχεδιασμού.

Το ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι η καύση θα πρέπει να είναι η τελευταία λύση μετά την ανακύκλωση την κομποστοποίηση και την επανάχρηση.

Κατά της καύσης τάσσονται ο ΣΥΝ και το ΚΚΕ.

Στο μεταξύ, το δημοσίευμα τονίζει ότι νομάρχης Ρόδου Γιάννης Μαχαιρίδης μαζί με άλλους 10 δημάρχους του νησιού, είναι έτοιμος να δώσει την έγκριση περιβαλλοντικών όρων προκειμένου να κατασκευαστεί εκεί σύγχρονη μονάδα καύσης απορριμμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου