.

Αρμοδιότητα της Β' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων είναι να προβάλει τα ευρήματα που έρχονται στο φως στις περιοχές ευθύνης της.

Πώς εξηγείται η κραυγαλέα αδιαφορία της κεντρικής και τοπικής εξουσίας προς την κομποστοποίηση και ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή;
Πρόκειται για μια λύση σχετικά φθηνή, που δεν έχει μεγάλο περιθώριο κέρδους για τους εργολάβους των σκουπιδιών και στηρίζεται στη συμμετοχή του κόσμου.

Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

ΠΟΕ-ΟΤΑ: Δώρο στον «εθνικό» εργολάβο τα απορρίμματα

Ελευθεροτυπία, Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Την προσπάθεια της Περιφέρειας Αττικής να αφαιρέσει από την Τοπική Αυτοδιοίκηση την αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων και να την εκχωρήσει για 25 χρόνια σε ιδιώτη, με προοπτική αυτό να γίνει σε ολόκληρη τη χώρα, καταγγέλλει με επιστολή της προς τον υπουργό Εσωτερικών, Γ. Ραγκούση, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ).
Με την προγραμματική σύμβαση προτείνεται να γίνει δημοπράτηση όλων των έργων (συμπεριλαμβανομένων και των ΧΥΤΑ Γραμματικού - Κερατέας) ως ένα έργο, παρά το ότι τα 4 εργοστάσια είναι σε διαφορετικές τοποθεσίες (Φυλή, Ανω Λιόσια, Γραμματικό, Κερατέα).

Οπως υποστηρίζει η ΠΟΕ-ΟΤΑ, αυτό θα έχει ως συνέπεια την επιβάρυνση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των πολιτών με ποσό άνω των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ και την απόλυση εκατοντάδων εργαζομένων, «προς όφελος και μόνον του "εθνικού" εργολάβου», ο οποίος θα αναλάβει τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική. Συγκεκριμένα, η ΠΟΕ-ΟΤΑ στην επιστολή της προς τον κ. Ραγκούση γνωστοποιεί ότι: Στις 20 Μαΐου έγινε σύσκεψη στην περιφέρεια Αττικής, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων-Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ), στην οποία συζητήθηκε το σχέδιο προγραμματικής σύμβασης μεταξύ περιφέρειας Αττικής και ΕΣΔΚΝΑ προκειμένου:

* Να κατασκευαστούν τα 4 εργοστάσια επεξεργασίας αποβλήτων, που προβλέπονται από τον Περιφερειακό Σχεδιασμό για την Αττική, οικονομικού αντικειμένου 500 εκατομμυρίων ευρώ.

* Να εκχωρηθεί σε ιδιώτη η εκμετάλλευση της λειτουργίας τους για 25 χρόνια, οικονομικού αντικειμένου περίπου τριών δισεκατομμυρίων ευρώ.

* Να πραγματοποιήσει η Περιφέρεια Αττικής τη δημοπράτηση του έργου.

Με ιδιαίτερη σπουδή, μετά και την παρέμβαση της Περιφέρειας Αττικής, η διοίκηση του ΕΣΔΚΝΑ στις 19 Μαΐου εξέδωσε πρόσκληση συνεδρίασης του διοικητικού της συμβουλίου στις 27 Μαΐου. Η εν λόγω συνεδρίαση, υπό τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, αναβλήθηκε αρχικά για τις 2 Ιουνίου και ακολούθως για άγνωστη ημερομηνία.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ θεωρεί ότι:

* Η προτεινόμενη προγραμματική σύμβαση είναι παράνομη, γιατί ο ΕΣΔΚΝΑ είναι ο μοναδικός φορέας διαχείρισης στερεών αποβλήτων στην Αττική, και συνεπώς ο μοναδικός φορέας που μπορεί να δημοπρατήσει τα έργα.

* Με την προγραμματική σύμβαση προτείνεται να γίνει δημοπράτηση όλων των έργων (συμπεριλαμβανομένων και των ΧΥΤΑ Γραμματικού - Κερατέας) ως ένα έργο, παρά το ότι τα 4 εργοστάσια είναι σε διαφορετικές τοποθεσίες (Φυλή, Ανω Λιόσια, Γραμματικό, Κερατέα).

Κατά την ΠΟΕ-ΟΤΑ, η επιλογή αυτή είναι αποτρεπτική για συμμετοχή και άλλων υποψηφίων αναδόχων και ως εκ τούτου καθίσταται «φωτογραφική» για γνωστό ανάδοχο-εργολάβο στη διαχείριση των απορριμμάτων. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ καθιστά σαφές ότι σε περίπτωση υλοποίησης της σύμβασης, η αντίδρασή της θα είναι ανάλογη με τη σοβαρότητα του προβλήματος.

Μ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου