.

Αρμοδιότητα της Β' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων είναι να προβάλει τα ευρήματα που έρχονται στο φως στις περιοχές ευθύνης της.

Πώς εξηγείται η κραυγαλέα αδιαφορία της κεντρικής και τοπικής εξουσίας προς την κομποστοποίηση και ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή;
Πρόκειται για μια λύση σχετικά φθηνή, που δεν έχει μεγάλο περιθώριο κέρδους για τους εργολάβους των σκουπιδιών και στηρίζεται στη συμμετοχή του κόσμου.

Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

Εκείνοι που ελάμβαναν όλα αυτά τα χρόνια τις αποφάσεις, δεν έκαναν τίποτα για να μειώσουν τον όγκο των απορριμμάτων που οδηγούνται για ταφή και να συγκρουστούν κυρίως με τα συμφέροντα των εργολάβων.


Είμαστε για γέλια και για κλάματα μαζί

protothema.gr
16/7/2010

Ούτε τα τελεσίγραφα των υπουργείων Περιβάλλοντος και Εσωτερικών αλλά ούτε και οι φοβέρες για γιγαντία πρόστιμα τρομάζουν τους αρμόδιους ώστε να κλείσουν τις τριτοκοσμικές χωματερές που τις θυμόμαστε κάθε φορά που περνούμε τις λεπτές κόκκινες γραμμές που μας βάζει η ΕΕ.
Από το 2005 που η χώρα μας έλαβε την πρώτη καταδίκη για τον ανορθόδοξο τρόπο διαχείρισης απορριμμάτων, είχε όλο το χρόνο όχι μόνο να κλείσει τις αναρίθμητες χωματερές αλλά και να ολοκληρώσει ένα μόνιμο και αποτελεσματικό σχεδιασμό που θα έδινε τέλος στην εικόνα του απέραντου σκουπιδαριού. Ακόμη και σήμερα όμως χωματερές ξεπηδούν παντού.
Κοντά σε παραλίες, μέσα σε δάση και ρέματα και όλα αυτά γιατί; Δύο είναι οι λόγοι.
Ο πρώτος και βασικός γιατί ο κόσμος αντιδρά στη χωροθέτηση νόμιμων μονάδων, φοβούμενος την απαξίωση της περιουσίας του και την μόλυνση του περιβάλλοντος. Ο δεύτερος είναι ότι εκείνοι που ελάμβαναν όλα αυτά τα χρόνια τις αποφάσεις, δεν έκαναν τίποτα για να δημιουργήσουν μια νέα περιβαλλοντική κουλτούρα στην κοινωνία, να μειώσουν τον όγκο των απορριμμάτων που οδηγούνται για ταφή και να συγκρουστούν.
Φοβούνταν το πολιτικό κόστος, ελάμβαναν προσωρινά μέτρα, σπρώχνοντας τα σκουπίδια κάτω από το χαλί και έτσι έθρεψαν ένα θεριό που κινδυνεύει να μας πνίξει. Και περιβαλλοντικά και οικονομικά.
Τώρα βρισκόμαστε ξανά ενώπιον των επιλογών μας και στο παραπέντε σπάμε το μυαλό μας για να βρούμε λύσεις.
Επισήμως οι ανοιχτές χωματερές είναι γύρω στις 300. Ανεπισήμως είναι χιλιάδες και δυστυχώς το χούι του Έλληνα, να θεωρεί σκουπιδαριό κάθε σπιθαμή γης της Ελλαδίτσας, όσους ΧΥΤΑ και όσα εργοστάσια και αν φτιάξουμε, φοβάμαι ότι δεν θα αλλάξει ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου