.

Αρμοδιότητα της Β' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων είναι να προβάλει τα ευρήματα που έρχονται στο φως στις περιοχές ευθύνης της.

Πώς εξηγείται η κραυγαλέα αδιαφορία της κεντρικής και τοπικής εξουσίας προς την κομποστοποίηση και ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή;
Πρόκειται για μια λύση σχετικά φθηνή, που δεν έχει μεγάλο περιθώριο κέρδους για τους εργολάβους των σκουπιδιών και στηρίζεται στη συμμετοχή του κόσμου.

Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

Νίκος Θέμελης: “ H μετατροπή των αποβλήτων σε ενέργεια θα έχει πολλαπλά οφέλη (οικονομικά, περιβαλλοντικά)”.



ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
18/7/2010

Οφέλη βλέπουν οι υπέρμαχοι της καύσης.

Στον αντίποδα, ο Ελληνοαμερικανός καθηγητής Νίκος Θέμελης, διευθυντής του επιστημονι­κού κέντρου Earth Engineering Center του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, θεωρεί ότι η μετατροπή των αποβλήτων σε ενέργεια θα έχει πολλαπλά οφέλη (οικονομικά, περιβαλλοντικά). Σε ομιλία του το 2007 στη Θεσσαλονίκη, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ο κ. Θέμελης παρουσίασε τη διεθνή εμπειρία από την καύση των αποβλήτων και εστίασε στις ελληνικές ιδιαιτερότητες, επισημαίνοντας ότι οι λύσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ελλάδα είναι δύο: είτε να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμη ύλη σε θερμικά εργοστάσια (WTE) είτε να ταφούν σε ΧΥΤΑ. Η τελευταία περίπτωση, κατά τον ίδιο, παρουσιάζει περιβαλλοντικά μειονεκτήματα, ενώ η ενέργεια που δίνουν ανέρχεται στο 1/5 εκείνης που θα απέδιδε ένα εργοστάσιο WTE από την ίδια ποσότητα σκουπιδιών. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της έκδοσης του ΤΕΕ/ΤΚΜ, ο κ. Θέμελης υποστηρίζει ότι η πόλη ή η κοινότητα που θα φιλοξενήσει το πρώτο εργοστάσιο WTE της Ελλάδας «θα απολαύσει μεγάλα υλικά οφέλη». Μάλιστα, για τα συγκεκριμένα εργοστάσια, η Ελλάδα μπορεί να πάρει κοινοτικές επιχορηγήσεις, αφού η ΕΕ επιτάσσει μείωση των χωματερών.

Η διεθνής εμπειρία

«Με βάση τις οδηγίες της ΕΕ, μέχρι το 2010 η Ελλάδα πρέπει να μειώσει στο 1/3 την ποσότητα των απορριμμάτων που στέλνει σήμερα στους ΧΥΤΑ και μέχρι το 2013 κατά 50% (και κατά τα 2/3 ώς το 2020). Είναι παράλογο και ανόητο, εφόσον συνεχίζονται οι κοινοτικές επιχορηγήσεις, η Ελλάδα να αφήνει τα χρόνια να περνούν και -αντί να φέρει μέσα χρήματα από την ΕΕ (επιχορήγηση μέχρι και 40%), για να προστατέψει το ελληνικό περιβάλλον- να πληρώνει πρόστιμα επειδή παραβαίνει τους ευρωπαϊκούς νόμους για τη διαχείριση των αποβλήτων», επισήμανε. Στην ΕΕ πάνω από 48,8 εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων καταλήγουν σε εργοστάσια WTE, έναντι 40 εκατ. τόνων στην Ιαπωνία και 26,3 εκατομμυρίων στις ΗΠΑ. «Με άλλα λόγια, το 1/4 των αποβλήτων της ΕΕ των ''15'' υπόκεινται σε θερμική επεξεργασία σε εργοστάσια WTE. Η Ελλάδα είναι πρώτη στην ΕΕ ως προς το ποσοστό των δημοτικών στερεών αποβλήτων που καταλήγουν σε ταφή σε ΧΥΤΑ ή χωματερές, ενώ συγκεντρώνει το... 0% ως προς τα WTE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου