.

Αρμοδιότητα της Β' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων είναι να προβάλει τα ευρήματα που έρχονται στο φως στις περιοχές ευθύνης της.

Πώς εξηγείται η κραυγαλέα αδιαφορία της κεντρικής και τοπικής εξουσίας προς την κομποστοποίηση και ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή;
Πρόκειται για μια λύση σχετικά φθηνή, που δεν έχει μεγάλο περιθώριο κέρδους για τους εργολάβους των σκουπιδιών και στηρίζεται στη συμμετοχή του κόσμου.

Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

Τραγελαφικές καταστάσεις με βιομηχανικά απόβλητα

Δικαστική απόφαση, με την οποία επεβλήθη πρόστιμο 90.000 ευρώ, στο Δήμο Οινοφύτων, επειδή ηρνείτο να δεχτεί τα απορρίμματα βιομηχανικής μονάδας που λειτουργεί στην περιοχή.
Λίγο αργότερα,  μετά από έλεγχο που διενήργησαν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος, διαπιστώθηκε ότι η συγκεκριμένη μονάδα, εναπόθετε τα βιομηχανικά απόβλητα, μαζί με αστικά, στους κάδους απορριμμάτων κι εν συνεχεία μεταφέρονταν, στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής, στην Θήβα, όπου και εντοπίστηκαν.

kathimerini.gr
2/7/2010


Μόνον, ως τραγελαφικές (στην καλύτερη των περιπτώσεων), μπορούν ναχαρακτηριστούν οι καταστάσεις που, συχνά - πυκνά, διαδραματίζονται,γύρω από τα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.

Μια τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση, είναι δικαστική απόφαση, με την οποία επεβλήθη πρόστιμο 90.000 ευρώ, στο Δήμο Οινοφύτων, επειδή ηρνείτο να δεχτεί τα απορρίμματα βιομηχανικής μονάδας που λειτουργεί στην περιοχή, υποστηρίζοντας, ότι δεν πρόκειται για αστικά, αλλά για βιομηχανικά απόβλητα. Το Δικαστήριο δικαίωσε τον επιχειρηματία. Λίγο αργότερα, όμως, μετά από έλεγχο που διενήργησαν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος, διαπιστώθηκε ότι η συγκεκριμένη μονάδα, εναπόθετε τα βιομηχανικά απόβλητα, μαζί με αστικά, στους κάδους απορριμμάτων κι εν συνεχεία μεταφέρονταν, στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής, στην Θήβα, όπου και εντοπίστηκαν. Η υπόθεση θα πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης. Ωστόσο, είναι απορίας άξιο, πως το Δικαστήριο δικαίωσε τον επιχειρηματία, κωφεύοντας, σε όλα υποστήριζε ο Δήμος Οινοφύτων. Εξίσου τραγική περίπτωση είναι τα όσα συμβαίνουν στον Δήμο Ερυθρών (Κριεκούκι).

Θεωρητικώς, στην περιοχή λειτουργεί βιολογικός καθαρισμός. Στην πράξη, όμως, η μονάδα είναι εκτός λειτουργίας. Έτσι, τα λύματα πέφτουν στο κανάλι του βιολογικού και βγαίνουν, από την άλλη πλευρά, ανεπεξέργαστα. Υπάρχουν, όμως, σοβαρές ενδείξεις, ότι στο ίδιο κανάλι πέφτουν και απόβλητα των βιομηχανικών και βιοτεχνικών. Και όλα μαζί, διοχετεύονται στα ρέματα της περιοχής, για να καταλήξουν στον πολύπαθο Ασωπό. Και αυτής της υπόθεσης έχουν επιληφθεί οι επιθεωρητές περιβάλλοντος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου