.

Αρμοδιότητα της Β' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων είναι να προβάλει τα ευρήματα που έρχονται στο φως στις περιοχές ευθύνης της.

Πώς εξηγείται η κραυγαλέα αδιαφορία της κεντρικής και τοπικής εξουσίας προς την κομποστοποίηση και ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή;
Πρόκειται για μια λύση σχετικά φθηνή, που δεν έχει μεγάλο περιθώριο κέρδους για τους εργολάβους των σκουπιδιών και στηρίζεται στη συμμετοχή του κόσμου.

Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Βαρνάβας: Αφέλεια ή απειρία;‏...


Τον Οκτώβριο 2009 και αμεσως μετα την ορκομωσία της με το σακίδιο στην πλάτη και τα αθλητικά παπούτσια,η Υπουργός ΠΕΚΑ (η νεα ονομασία του ΥΠΕΧΩΔΕ) κ.Τίνα Μπιρμπίλη, σήκωσε τα μανίκια κι έβαλε όρκο να σώσει ότι απέμεινε απο τη μοιραία πυρκαγια του Αυγούστου 2009 που κάικε το πελεκούδι στη Βορειοανατολική Αττική, πυρκαγιά-εμπρησμός-αντιδραση στο γεροντικό πεισμα των προηγουμενων υπουργών ΠΕΧΩΔΕ για διαχείριση απορριμμάτων με την ξεπερασμένη απο δεκαετίες στην ΕΕ μεθοδο των ΧΥΤΑ Εφερε λοιπον στα μεσα Οκτωβρίου 2009 και μεχρι τις αρχές Φεβρουαρίου 2010 προς διαβούλευση στο opengov το νομοσχέδιο για την προστασία των καμενων δασικών εκτάσεων της Βορειοανατολικής Αττικής.

Γνωμες απόψεις και προτάσεις Συλλόγων,Φορέων και πολιτών κατατέθηκαν πολλές..... ελάχιστες ελήφθησαν υπόψη στο νομοσχέδιο που έλαβε την τελική του μορφή και ψηφίστηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2010(ΦΕΚ 16/16-2-2010)όπου μεταξύ αλλων

Αναστέλλονται οι οικοδομικές άδειες στις εκτός σχεδίου εκτάσεις της ΒΑ Αττικής που κάηκαν το καλοκαιρι 2009 μεχρι την κύρωση των δασικών χαρτών

Δειτε τωρα τί εννοεί η Υπουργός ΠΕΚΑ κύρωση των δασικών χαρτών

Τα καινούργια στοιχεία που εισάγουν οι προς συζήτηση θέσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος εντοπίζονται στους εξής τομείς:

1 ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ. Ορίζεται ρητώς ότι δεν θα θιγούν τέτοια ζητήματα και θα διερευνηθεί αποκλειστικά ο δασικός χαρακτήρας μιας περιοχής. Εφόσον ένα ακίνητο ενταχθεί μέσα στην πράσινη γραμμή, ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης θα πρέπει να προσκομίσει στα δικαστήρια τίτλους από το 1833 και, εφόσον δικαιωθεί, θα του αναγνωριστεί η κυριότητα σε μια δασική περιοχή, που υπόκειται σε συγκεκριμένο καθεστώς αξιοποίησης.

2 ΥΠΟΒΑΘΡΑ. Ως σημείο αναφοράς καθορίζονται οι παλιότερες και πληρέστερες αεροφωτογραφίες κάθε περιοχής, που παραπέμπουν στο 1945. Αυτό συνάγεται και από την πρόβλεψη ότι, αν τα στοιχεία θεωρούνται απρόσφορα, τότε μπορεί να στηριχθούν οι καταγραφές των αεροφωτογραφιών του 1960. Με αυτό τον τρόπο, αν στην πράξη δεν γίνει κατάχρηση, ξεπερνιέται ένα μεγάλο εμπόδιο και ακυρώνονται προτάσεις που είχαν προωθηθεί τα τελευταία χρόνια και είχαν χαρακτηριστεί αντισυνταγματικές.

3 ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ. Αρμόδιες για να χαράξουν τις πράσινες γραμμές των δασών είναι οι υπηρεσίες δασών, που πλέον ανήκουν στις περιφέρειες. Με το σημερινό δεδομένο ότι οι υπάλληλοι δεν επαρκούν, είναι δυνατόν να ανατεθεί το καθήκον σε ιδιώτες μελετητές. Οι χάρτες των περιοχών εξασφαλίζονται στο Κτηματολόγιο και επομένως καλύπτονται από τους πόρους που διατίθενται από το συγκεκριμένο έργο. Προβλέπονται ταχύρρυθμες διαδικασίες για περιοχές που δεν καλύπτονται από το Κτηματολόγιο.

4 ΠΟΡΟΙ. Εξασφαλίζονται από το νεοθεσπιζόμενο «ειδικό τέλος άσκησης αντιρρήσεων», το ύψος του οποίου θα καθορίζεται με απόφαση των συναρμόδιων υπουργών Περιβάλλοντος και Οικονομικών. Το «δασόσημο» θα πληρώνουν όσοι διεκδικούν δασικές εκτάσεις και θα διατίθεται για τη χρηματοδότηση των δράσεων για τους δασικούς χάρτες. Αν δεν επαρκούν, θα αναζητούνται πρόσθετοι πόροι, αν περισσεύουν όμως δεν θα επιστρέφονται. Δεν διευκρινίζεται αν θα πληρώνουν όσοι υποβάλλουν ένσταση για λάθη των χαρτών.

5 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ. Προβλέπεται η ανάρτηση των δασικών χαρτών και από το Διαδίκτυο, ώστε να μπορούν να λαμβάνουν γνώση οι ενδιαφερόμενοι. Παραμένει και ο κλασικός δρόμος της ανάρτησης στα δημοτικά καταστήματα. Οι ενστάσεις θα υποβάλλονται μέσω του Κτηματολογίου, αλλά και των ΚΕΠ, μαζί με τα στοιχεία που τις τεκμηριώνουν. Δικαίωμα υποβολής ένστασης έχουν όσοι διαθέτουν ακίνητα στην περιοχή, το Δημόσιο, αλλά και οι δήμοι, στα όρια των οποίων βρίσκεται η δασική έκταση. Προβλέπονται χρονοδιαγράμματα για κάθε βήμα, ενώ καθορίζονται τριμερείς επιτροπές που τις εκδικάζουν. Σε κάθε περίπτωση τηρείται ηλεκτρονικό πρωτόκολλο.

6 ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανάρτησης, υποβολής ενστάσεων και εκδίκασής τους, ο δασικός χάρτης κυρώνεται από τον περιφερειάρχη και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ισχύει για πάντα, εκτός και αν υπάρξει τελεσίδικη απόφαση δικαστηρίου. Αν δεν υπάρχουν ενστάσεις, η επικύρωση γίνεται μέσα σε 40 ημέρες.Η όλη διαδικασία θα διαρκέσει περί τα 3 χρόνια.

Στα παραπάνω να συμπληρώσω ότι με την ένσταση που θα καταθέσει ο φερόμενος ιδιοκτήτης.....ο ιδιοκτήτης δηλαδη ενός κτήματος το οποίο χαρακτήρισαν πράσινο....δασος......και βρίσκεται μεσα στην πράσινη γραμμή...και που μπορεί να έχει μέσα ελαιόδενδρα από το 1950 πλην όμως οι αεροφωτογραφίες του 1945 δείχνουν ότι ειναι δάσος....οι δε τίτλοι του δεν ξεκινάνε απο το 1833 διότι τότε ήταν Τουρκοι στην περιοχή αλλά αργότερα...........πληρώνει παραβολο 1000(!!!!) ευρω με το καλημερα σας για να εξεταστει η υπόθεσή του.

-Μήπως καταλάβατε για ποιό λόγο καηκε ΚΑΙ φετος η Βορειοανατολική Αττική;

-Μήπως καταλαβαινετε για ποιο λογο αντι να κηρύσσονται αναδασωτέες οι περιοχές αυτές που ΠΡΑΓΜΑΤΙ αποτελούν το μοναδικό πνευμονα του Λεκανοπεδίου, θα έπρεπε να τις εντάξει στο σχέδιο;

Διότι όσες δασικές περιοχές εντάχτηκαν στο σχέδιο και οικοδομήθηκαν, περισσότερα πεύκα έχουν μεσα καθώς οι ιδιοκτήτες τα προστατεύουν και τα περιποιούνται και για δικό τους όφελος παρα οι αναδασωτέες περιοχές που καιγονται και ξανακαιγονται και σημερα μόνο δασος δεν ειναι.

Τόσο δύσκολο είναι να το καταλαβει η πρασινη Τίνα;

Ρ.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου