.

Αρμοδιότητα της Β' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων είναι να προβάλει τα ευρήματα που έρχονται στο φως στις περιοχές ευθύνης της.

Πώς εξηγείται η κραυγαλέα αδιαφορία της κεντρικής και τοπικής εξουσίας προς την κομποστοποίηση και ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή;
Πρόκειται για μια λύση σχετικά φθηνή, που δεν έχει μεγάλο περιθώριο κέρδους για τους εργολάβους των σκουπιδιών και στηρίζεται στη συμμετοχή του κόσμου.

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Ενδοκυβερνητική ένταση με φόντο τη διαχείριση των απορριμμάτων

 
kathimerini.gr

22/7/2010
Tου Γιωργου Λιαλιου
Τα σκουπίδια της Αττικής προκαλούν... ενδοκυβερνητικές τριβές! Η απόφαση του υπουργού Εσωτερικών να χαλαρώσει τις πιέσεις στον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) για τη δημοπράτηση των έργων που προβλέπονται στον σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική προκάλεσε «θερμό επεισόδιο» με την υπουργό Περιβάλλοντος, αλλά και τη νομική σύμβουλο του πρωθυπουργού!
Κύριο θέμα της χθεσινής, δεύτερης συνάντησης της Επιτροπής Μεγάλων Εργων και Υποδομών (στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομίας, Οικονομικών, Υποδομών, Περιβάλλοντος, Επικρατείας και υπηρεσιακοί παράγοντες) ήταν η καθυστέρηση στην εφαρμογή του περιφερειακού σχεδιασμού για τα απορρίμματα στην Αττική.                   Στην τελευταία διυπουργική επιτροπή για τα απορρίμματα είχε αποφασιστεί να σταλεί επιστολή στον ΕΣΚΔΝΑ, ζητώντας έως τις 15 Ιουλίου να δημοπρατήσει τα εναπομείναντα έργα (ΧΥΤΥ Κερατέας, εργοστάσια ανακύκλωσης σε Γραμματικό και Κερατέα κ.ά.). Την πρωτοβουλία είχε αναλάβει ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούσης, ο οποίος όμως έστειλε την επιστολή μόλις χθες. Η ένταση δημιουργήθηκε όταν ο υπουργός αποκάλυψε ότι δεν έθεσε νέο, σφιχτό χρονοδιάγραμμα στο ΕΣΔΚΝΑ, αλλά αντικατέστησε τη λήξασα ημερομηνία με τη λέξη «άμεσα». Η κ. Μπιρμπίλη αντέδρασε, εκτιμώντας ότι με τον τρόπο αυτό δεν πιεζόταν επαρκώς ο ΕΣΔΚΝΑ, που θα μπορούσε αντιστοίχως να υποστηρίξει ότι θα δημοπρατήσει τα έργα... «άμεσα». Στην υπόθεση παρενέβη και η νομική σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Γλυκερία Σιούτη, σημειώνοντας ότι το υπ. Περιβάλλοντος είχε προτείνει ρύθμιση ώστε τα έργα να δημοπρατηθούν από την Περιφέρεια, για να συναντήσει την αντίδραση του κ. Ραγκούση που ζήτησε να απαλειφθεί η παρέμβαση της κ. Σιούτη από τα πρακτικά!

 Στις 12/4/2010 είχαμε ανάρτηση με τίτλο ,
 "Ζούμε τα αποτελέσματα μιας διεφθαρμένης δημόσιας διοίκησης".
Μεταξύ άλλων διαβάσαμε:
Στις αρχές του Φεβρουαρίου 2010, η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη είχε στα χέρια της τα τεύχη δημοπράτησης για την προκήρυξη των μονάδων ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική , που της έστειλε ο ΕΣΔΚΝΑ (ο φορέας που διαχειρίζεται τα σκουπίδια του λεκανοπεδίου ).
Πού βρίσκονται σήμερα τα τεύχη δημοπράτησης; Η υπουργός αποφάσισε να πάρει τον διαγωνισμό από τον ΕΣΔΚΝΑ και να τον δώσει στην περιφέρεια Αττικής. Φαίνεται να μιλάμε για φωτογραφικό διαγωνισμό όπου μόνο μια εταιρεία πληροί τα προσόντα για να διεκδικήσει. Πρόσφατα η ίδια εταιρεία υπέγραψε συμπληρωματική σύμβαση 17 εκατ. ευρω με τον ΕΣΔΚΝΑ για την επέκταση της χωματερής στη ΦΥΛΗ.

Ποια είναι η εταιρεία; Όποια πέτρα και αν σηκώσεις …



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου