.

Αρμοδιότητα της Β' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων είναι να προβάλει τα ευρήματα που έρχονται στο φως στις περιοχές ευθύνης της.

Πώς εξηγείται η κραυγαλέα αδιαφορία της κεντρικής και τοπικής εξουσίας προς την κομποστοποίηση και ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή;
Πρόκειται για μια λύση σχετικά φθηνή, που δεν έχει μεγάλο περιθώριο κέρδους για τους εργολάβους των σκουπιδιών και στηρίζεται στη συμμετοχή του κόσμου.

Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Επιστολή του κ. Κυριάκου Γκίκα.

Κύριοι Εκπρόσωποι του Ελληνικού Κοινοβουλίου,

Σχετικά με το Γραμματικό, μιλάμε για ΟΕΔΑ, μιλάμε για ΧΑΔΑ, μιλάμε για ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ ή ΧΥΤ ?
Γιατί εδώ θα πρέπει να αποφασίσουμε αν μιλάμε ειλικρινά, δυστυχώς ειλικρινά δεν μιλάμε. Δεν κάνετε ειλικρινά υπολογισμούς , δεν λέτε την αλήθεια ή αν θέλετε κάποιοι μας κρύβουν την αλήθεια. Πρώτα από όλα, έχετε χάσει , φυσικά , λογικά και μαθηματικά, το δικαίωμα να μιλάτε για τη δημιουργία νέων ΧΥΤΑ (120 Νέοι ΧΥΤΑ σε όλη τη χώρα), όταν η ανακύκλωση στην Ελλάδα βρίσκεται σε νηπιακό στάδιο.
Έχει γίνει νόμος του Κράτους ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ), στον για τον οποίον έχουν γίνει ψευδείς, άθλιοι υπολογισμοί στα γνωστά με μελετητικά γραφεία, ‘’αδειοδοτημένων σοφών του κράτους’’ ,που παράγονται και ελέγχονται από το γνωστό πλέγμα των μεγάλων εργολαβικών ομάδων που χαράζουν την πολιτική στην χώρα μας σύμφωνα μόνο με τα κερδοσκοπικά τους συμφέροντα.
Είσαστε εντελώς απαράδεκτοι όταν προσποιείστε να πιστεύετε ότι με αυτούς και τους τρόπους που σας επιδεικνύουν θα λύσετε το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στη πατρίδα μας.
Όταν, πριν από ένα χρόνο ακριβώς, το ΠΑΣΟΚ που βρίσκονταν στη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και ήταν αντίθετο με τις δυνάμεις καταστολής στο Γραμματικό και υπέρ του Διαλόγου. Σήμερα, Κυβέρνηση πλέον, εκλεγμένη λιγότερο από ένα χρόνο κάνει εφαρμογή αυτά που καταδίκαζε επί Νέας Δημοκρατίας. Μα καλά ? Με τις πράξεις και τις ενέργειές σας πιστεύετε ότι θα καθορίσετε τη ζωή των ανθρώπων μετά από 50 και 60 χρόνια ? Μέχρι το 2060 και μέχρι το 2070 ? Φοβάμαι ότι πρέπει να ζείτε σε άλλη χώρα, ή ότι νομοθετείτε για άλλη χώρα. Δεν ξέρω και δεν μπορώ να δώσω άλλη εξήγηση. Και έχετε την εντύπωση ότι εμείς θα σας αφήσουμε, ότι δεν θα αντιδράσουμε ?
Θα σας αφήσουμε να θάψετε ζωντανούς ανθρώπους ? Έχετε καταλάβει τι πάτε να κάνετε ?? Έχετε συνειδητοποιήσει το λάθος σας ? Ποιος σας είπε ότι με τον τρόπο αυτό θα προσπαθήσετε να δώσετε λύση στο πρόβλημα των απορριμμάτων ? Αντί να κοιτάξουμε να σκύψουμε στο πρόβλημα του ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ και πως θα μπορέσουμε να τον μειώσουμε στο ½ ή στο 1/3 ή στο ¼ , παρόλα αυτά επιμένετε στο να φτιαχτεί και άλλος ΧΥΤΑ, κλώνος σαν αυτός της ΦΥΛΗΣ σε Γραμματικό και Κερατέα ?
Πιστεύετε ότι δεν θα δραστηριοποιηθούν οι κάτοικοι, σε 1- 2- 4 μήνες μετά τη λειτουργία του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό και όχι μόνο, αλλά σχεδόν όλη η Βόρειο Ανατολική Αττική όταν θα συνειδητοποιήσουνε ότι εσείς έχετε υπογράψει την θανατική τους καταδίκη ? Στο βωμό των εργολαβικών συμφερόντων και με τους διάφορους μνηστήρες που κοιτάνε πως θα πλουτίσουν εις βάρος στην υγεία χιλιάδων κατοίκων ?
Και μετά να καταλήξουμε ότι ο τρόπος διαχείρισης αυτός δεν ήταν ο ενδεδειγμένος ? Και θα μας πείτε, sorry κάναμε λάθος , και θα ξεμπερδέψετε ? Και θα μας πείτε ότι ο τρόπος που εφαρμόστηκε ήταν λάθος, τι να κάνουμε ? Δυστυχώς πάμε για άλλα τώρα !
Οι παράνομες χωματερές, οι παράνομοι ΧΑΔΑ πως δημιουργήθηκαν ? Υπήρχε κάποιος μπούσουλας εδώ και χρόνια ? Μια στρατηγική ? Θα χάσουμε τα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ήταν και είναι το βασικό επιχείρημα του ΥΠΕΚΑ, αν δεν κάνουμε τους προβλεπόμενους ΧΥΤΑ. Ε, και ?Εδώ πληρώσαμε 20 εκατομμύρια ευρώ σε ροζ τηλέφωνα και θα φοβηθούμε να χάσουμε τα 16 εκατομμύρια ευρώ για το ΧΥΤΑ στο Γραμματικό ?
Στα αλήθεια, πιστεύετε ότι με τον υπάρχον Περιφερειακό σχεδιασμό(ΠΕΣΔΑ) θα δώσετε λύση στο τρόπο της διαχείρισης των απορριμμάτων ? Θα νοικοκυρέψετε το τόπο έτσι ? Όταν το ΥΠΕΚΑ μας μιλάει για ΧΥΤΑ, αλλά η Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής για ΧΑΔΑ για τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του και μετά βλέπουμε , και το πολύ μετά να κολλήσουμε και ένα εργοστάσιο να το κάνουμε ΧΥΤΥ ή ΧΟΥΤ, ή ΧΑΤ ή ΧΟΤ ή και εγώ δεν ξέρω τι άλλο ? Είμαστε σοβαροί ? Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα γίνει ένα πού καλό ΤΣΙΡΚΟ υψηλής κλάσης !
Και σαν να μην έχουμε όλα αυτά έχουμε και την ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ πάνω από το κεφάλι μας. Στα αλήθεια μπορείτε να πείτε σε έναν ηλικιωμένο ( εξήντα, εβδομήντα, ογδόντα) χρονών που έφαγε τα νιάτα του προσέχοντας τα χωράφια του , είτε ότι δε τους αφήνετε να περάσουν, είτε ότι θέλουν ταυτότητα ?? Είμαστε σοβαροί ? Που έβγαζαν κάλους τα χέρια τους από τις τσουγκράνες και τα σκαλιστήρια καλλιεργώντας τα ? Αστυνομία στο Γραμματικό και ασφαλίτες ? Θα τρελαθούμε τελείως ? Οι παππούδες να θέλουν ταυτότητα να πάνε στο κτήμα τους ? Κοινοτικοί δρόμοι 50 χρόνια να έχουν καταστραφεί , όλα για το ΧΥΤΑ ? Μπορείτε να φανταστείτε τους πατεράδες σας , τα ξαδέρφια σας, τους συγγενείς σας κάτι αντίστοιχο ? Θα σας άρεσε ? Έχετε ολόκληρη Αστυνομική δύναμη επί εικοσιτετραώρου βάσεως στο άλλοτε δάσος του Γραμματικού, τώρα στα καμένα μαζί με τις αλεπούδες και τις κουκουβάγιες ? Αντί να είχατε την Αστυνομία αμολημένη να κόβει πρόστιμα στα απορριμματοφόρα που σε συμβατικά αυτοκίνητα ρίχνουνε ανακυκλώσιμα υλικά και τα θάβουνε όλα μαζί ?
Στα αλήθεια, πιστεύετε όταν ο ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ είχε σχεδιαστεί να φιλοξενεί το 80% των ετήσιων απορριμμάτων του λεκανοπεδίου, και σχεδόν το 10% ο ΧΥΤΑ του Γραμματικού και επίσης 10% ο ΧΥΤΑ της Κερατέας, με προβλεπόμενο χρόνο λειτουργίας τους τα 20 χρόνια. Ότι αν δεν γίνουν οι δύο νέοι ΧΥΤΑ σε Γραμματικό και Κερατέας θα γίνουμε Νάπολη γιατί σε 3 χρόνια ο ΧΥΤΑ της Φυλής θα γεμίσει ! Στα αλήθεια το πιστεύετε αυτό το πράγμα ?Γιατί Κύριοι Βουλευτές και Κύριοι Βουλευτίνες, αν ισχύει πράγματι αυτό. Τότε η ανακύκλωση δεν βρίσκεται σε μονοψήφιο νούμερο, αλλά είναι ανύπαρκτη !
Και παρόλα αυτά, εσείς επιμένετε ότι θα πρέπει το σκουπίδι να μαζεύεται σύμμικτο, δηλαδή οργανικά και ανόργανα όλα μαζί. Στη συνέχεια να το συμπιέζουμε, να ταξιδεύει με τα ζουμιά 2-3 ώρες από συμβατούς δρόμους, και στη συνέχεια, κατά τα λεγόμενα σας, είτε να θάβεται, είτε με τα εργοστάσια Μηχανικής Ανακύκλωσης να γίνεται προσπάθεια διαχωρισμού. Δηλαδή, σε ελεύθερη μετάφραση, Το απόλυτο Χάος !
Σε μια περιοχή, όπως αυτός του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό , που σε ακτίνα 500 μέτρων υπάρχει ο οικισμός ΣΕΣΙ και στα 2.5 χιλιόμετρα η Κοινότητα Γραμματικού. Θα πεθάνουν οι άνθρωποι σαν τα ποντίκια. Έχετε πάει να δείτε πόσοι άνθρωποι στη ΦΥΛΗ πεθαίνουν από Καρκίνο ?? Πόσοι από αναπνευστικά προβλήματα ? Τις συνταγές που δίνουν τα Φαρμακεία στην ευρύτερη περιοχή ?? Και έρχεστε και μας λέτε τι ? Ότι για να είμαστε κράτος δικαίου θα πρέπει να πεθάνουμε τον ίδιο αριθμό ανθρώπων, ίσως και λιγότερους ή περισσότερους γιατί δεν είναι σωστό να πεθαίνουν μόνο από την Δυτική Αττική αλλά και από την Ανατολική Αττική ?
Γνωρίζετε τις βλαβερές συνέπειες και πόσο ανθυγιεινό είναι να μένει κάποιος δίπλα σε ΧΥΤΑ ? Σαν τα κοτόπουλα πεθαίνουν οι άνθρωποι. Σοβαρολογείτε, θα πάτε με αλεξίπτωτο να τους βάλετε τον Καρκίνο ? Και θα ζούνε οι άνθρωποι από τα πέντε τους και από τα οχτώ με αναπνευστικά προβλήματα? Έχετε ποτέ σκεφτεί αν θα μπορούσατε και με ποίον τρόπο να μειώσετε τα απορρίμματα στη ΦΥΛΗ ? Και ότι ο χώρος αυτός είναι υπέρ- αρκετός με σκοπό κάποια μέρα να μην λειτουργεί καθόλου, γιατί θα λειτουργεί σωστά η ανακύκλωση ?
Τολμάτε και μιλάτε για ανακύκλωση ? Για τι λέτε ψέματα ? Μιλάτε για αποκέντρωση ?Μα δε ντρεπόμαστε μεταξύ μας γραμματιζούμενοι άνθρωποί ? Όταν παίρνετε ένα Υπουργείο από το κέντρο και το μεταφέρετε ένα τετράγωνο παραπάνω ? Και πάτε στην εξοχή και τη μετατρέπετε σε κόλαση ? Όταν οι Βόρειοι άνεμοι θα φέρνουν τα δηλητήρια(αέριοι ρύποι από το ΧΥΤΑ) στο κέντρο της Αθήνας ! Ιδικά, εσείς κύριοι του ΠΑΣΟΚ, με τις μεγαλοστομίες περί πράσινης ανάπτυξης, μετά την Δανία, μετά τη συνθήκη του Κιότο και τη πιο πρόσφατη της Κοπενγάχης . Είμαστε σοβαροί ??
Και καλά το Γραμματικιώτη δεν τον υπολογίζετε, το Μαραθωνίτη το ίδιο, τον κάτοικο της Βόρειας Αττικής επίσης. Τον Ευβοϊκό κόλπο που με τη πρώτη βροχή όλα τα ζουμιά θα καταλήξουν στη θάλασσα δε το σκέπτεστε? Εκτός και είστε αλλεργικοί στα καλοκαιρινά μπάνια. Γιατί μπορεί κάποιοι να μένουν στη Ραφήνα, αλλά να είστε σίγουρο ότι η μόλυνση θα φθάσει κάποτε και εκεί. Ο κάμπος του Μαραθώνα θα μολυνθεί και μέσο της διατροφικής αλυσίδας θα το βρείτε και εσείς στι πιάτο σας.
Θα χωρίστε τους Δήμους σε περιοχές προνομιούχων και μη προνομιούχων ? Και θα κόψετε την Κοινωνία στα δύο ?Φθάνει η εγκληματική απάτη στα Λιόσα παλιότερα , και τώρα στη ΦΥΛΗ.
Γενιά και Κοινωνία και Νομοσχέδιο και πολιτική που τη πέφτει σε άμαχο πληθυσμό δεν στέκεται γιατί περί πολέμου πρόκειται. Ταξικού, ουσιαστικού και οργανωμένου πολέμου. Σε όλα τα καθεστώτα, σε Δικτατορίες, σε σφαγές , όταν ο βομβαρδισμός και η σφαγή παίρνει νέους, γυναίκες και γέρους λέγεται Γενοκτονία. Με αυτό το έργο πιστεύετε ότι θα προστατέψετε τον άμαχο πληθυσμό από τα απορρίμματα ?Τους νέους, τις γυναίκες και τους γέρους ?
Γενιά που πουλάει τα παιδία της και τις επόμενες γενιές για να καλύψει τα λάθη της και τις επιλογές της, δεν αξίζει το κόπο να υπάρχει. Όλες οι γενιές έμειναν στην ιστορία γιατί έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους για τα νιάτα, ακόμα και όταν δεν μπορούσανε. Και έρχεστε εσείς, εν έτη 2010, μετά τα millennium, μετά τις Ολυμπιάδες, μετά τους ανθρωπιστικούς πολέμους, μετά τους βομβαρδισμούς, μετά την μεγάλη ανάπτυξη, μετά την κοινωνικοποίηση και την μετακίνηση και τους πυλώνες και την ελευθερία μετακίνησης κεφαλαίων. Έρχεστε εσείς σήμερα και για τα επόμενα 60-70 χρόνια ( για τόσο είναι ενεργός ένας ΧΥΤΑ μετά από 20 χρόνια λειτουργίας του) για να καταστρέψετε τις ζωές αθώων ανθρώπων, νέων , γυναικών και γέρων στο Καιάδα του Κέρδους ?Αν το βαστάει η καρδιά σας προχωρήστε, για μας , αλλά αργά ή γρήγορα και για το σύνολο του κόσμου θα είναι ακόμα ένα σκάνδαλο.
Με βρίσκουν σύμφωνο οι απόψεις του Μηχανολόγου Μηχανικού Κύριου Δημήτρη Δαμάσκου για τους (ΠΕΣΔΑ), Περιφερειακοί Σχεδιασμοί Διαχείρισης Απορριμμάτων.
Είναι μία μεγάλης κλίμακας, προδοτική και οικολογικά καταστροφική ,οικονομική απάτη, που συντελείται σήμερα στη χώρα μας.
Πρέπει να την αποκαλύψουμε.
Πρέπει να σταματήσουμε το κακό όσο το δυνατόν πιο σύντομα.
Παράλληλα όμως , είναι ένα θέμα κλειδί και ένα ισχυρό διαγνωστικό εργαλείο απόδειξης και ανάδειξης της συνεχιζόμενης δυσλειτουργίας, κακοδιοίκησης και διαφθοράς θεσμών και διοίκησης στην χώρα μας .
Στον αγώνα μας αυτό ,καλούμε κάθε πολίτη που θέλει και μπορεί ακόμα να αντιστέκεται στην διαφθορά και την κακοδιοίκηση που έχουν φέρει την πατρίδα μας σε αυτή την ζοφερή κατάσταση .

Με Τιμή
Κυριάκος Γκίκας

ΥΓ.1 Θέλετε ο Πλανήτης ΓΗ να στρέψει τα βλέμματα στο Γραμματικό για να μας ΑΚΟYΣΕΤΕ ?
ΥΓ.2 Ευχαριστώ την Κυρία Λιάνα Κανέλλη, δανείστηκα από την ομιλία της στη Βουλή σχετικά με τη συζήτηση για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το βασικό συλλογισμό της. Την ίδια ακριβώς δομή μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος αν αναφερθεί για την Υγεία, για την Παιδεία, για τους Εξοπλισμούς, για τη Δημόσια Διοίκηση και για οποιοδ΄ληποτε άλλο πρόβλημα στη χώρα μας
ΥΓ.3 Να βάλουμε το “Paul” , το διάσιμο χταπόδι ώστε να μας πει αν θα μολυνθεί ο Ευβοϊκός κόλπος από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ ή όχι ? Γιατί τις Πανεπιστημιακές μελέτες δεν τις λαμβάνετε υπόψη σας.

1 σχόλιο: